Епизод 18 – част 1 (новини)

Епизод 18 на Nerds2Nerds записан на 06,10.2013 с основна тема LINQ

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – DevReach
07:00 – Valve обявиха референтед хардуер за SteamBox
13:00 – Някой запазил търговската марка HL3 – мрежата полудя 🙂
15:30 – Нинтендо спря производството на Wii
16:20 – 0 A.D. една интересна игра, която пробва концепцията за crowd funding
20:30 – Обявиха филм по Warcraft
21:30 – Apple измести Coca Cola като най-ценен бранд в света
23:10 – Google Developer WYSIWYG редактор
26:30 – Google Glass може да види невидимото
28:30 – Май ще има реклами в Gmail за Android
28:50 – Оказва се, че повечето Android производители лъжат за скоростта на телефоните си при бенчмаркове
31:20 – DRM за HTML5
36:00 – HTC са на загуба, но са далече от Blackberry
39:40 – Пилотите не искат да сменят iPad с Microsoft Surface
41:50 – Silk Road, Bitcoins, TOR, Lavabit и NSA
54:30 – Удариха Adobe и успяха да откраднат изходен код
55:45 – В Япония е по-евтино да те погребат в космоса, отколкото на земята.
57:45 – Искат Бил Гейтс да се оттегли от Microsoft
1:01:30 – МaxTelecom пуснаха 4G
1:02:06 – Първата протеза, която се контролира с ума
1:03:50 – Създават специализиран език, който да програмира върху ДНК
1:05:20 – Intel пуснаха Galileo – Arduino съвместим SoC
1:07:00 – Във Франция въвеждат закон, защитаващ дребните търговци на книги от големите играчи като Amazon
1:07:45 – В Канзас (САЩ) съдят държавата, понеже в училищата се преподава дарвиновата еволюция, която нарушавала религиозните свободи на хората… Както стана ясно, светът е създаден от Летящото Спагетено Чудовище

| октомври 6th, 2013 | Posted in Uncategorized |

23 Responses to “Епизод 18 – част 1 (новини)”

  1. agent_kowalski Says:

    Има някакъв римейк на age of empires 2 ,hd го водят, същата е графиката, но поне върви нормално на цял екран.

  2. agent_kowalski Says:

    Стига де кофеина… колко човека има умряли от кефеин,хванали рак ,пропиляли си живота… как го каза това само….

  3. HD Says:

    Всъщност много повече хора ще пропилеят живота си ако спрат кофеина. Всъщност на мен винаги са ми били странни хората, които не пият кафе. Някакси като вегетарианците са ми малко.

  4. gatakka Says:

    Коефеина, както всяка субстанция, си има предимства, но както всяка субстанция, става лошо когато предозираш.
    В момента във всичко има кофеин, в колата, в сладките храни, да не говорим в енергийните напитки……
    Просто е прекалено много. А кофеина е коварен наркотик, действа много ама много сериозно на съзнанието, при това доста неусетно.
    И отново, проблема е в количеството, не в самия кофеин.

  5. Vladimir - CORSAIR Says:

    Точно така, дори и с вода да прекалиш пак става лошо…

  6. List Says:

    Пиите бира, във водата има микроби 🙂

  7. Фьт Дхюс Says:

    Пивото е диоретик, не става. Явно не си слушал предните серии 😉

  8. Кирил Says:

    Аз да направя реклама:
    таблет с линукс, имитация на ipad
    http://pengpod.com/products/pengpod1040
    цена $295

  9. Stilgar Says:

    Единственото по-безполезно нещо което мога да си представя е Chromebook

  10. Кирил Says:

    На мен ми се налага да чета много доклади които са на pdf. И на мен подобно нещо да ти кажа ми е изключително полезно. Искам таблет с хубав екран и линукс – засега има една фирма която ги прави, но от 3 месеца но не можеш да си го купиш. Да им се чудиш на италианците…

  11. Кирил Says:

    А да ви питам, вие мислили ли сте да правите рубрика с прогнози – как очаквате да се развият технологиите в бъдеще?

  12. Deyan Says:

    Ванка актуализирай си малко информацията за ATИ драйвъри за линукс , че уплаши сумати народ.Нямам никакви проблеми 6790 и дебиан с два монитова ,ни то с 3Д подръжката нито с игрите ,тесвал съм и 7970 и двете карти идеално вървят в момента с последната бета 13,8 ,операционна система дебиан стабилен 64 бита,не съм геймър ,картите ги използвам за малки изчисления.
    Свободните драйвъри за накакъв чеп не стават,интересното е че АМД бяха споменали ,че спират разработката им за линукс,но непрекъснато излизат нови версии вече 6 месеца след като бяха го обявили и то със значителни подобрения…

  13. Фьт Дхюс Says:

    Дали естествените числа включват нулата е един много спорен въпрос. Спори се от векове. Не може просто да заявяваш, че не се включва. Аз самият от чисто житейски критерии мога да се съглася с това твърдение, доколкото нещо като нула не съществува. Но това не е непременно вярно в математиката.

    За случая в Канзас. Това не е нищо ново под слънцето. Спорът се води от много отдавна и много бурно. Нарича се „спорът за интелигентният дизайн“. Това глупаво словосъчетание произлиза от философският факт, че наличието на †Господ нито може да се докаже веществено, нито да се отрече. А в съдилищата може да се разглежда единствено нещо с материален израз. Съответно религиозните секти се опитват да докажат, че вселената не може да се е създала от нищото, сама.

    Въпросната теория на еволюцията не е толкова доказана, колкото се опитвате да я изкарате. Това, че се учи в училище, не я прави доказана. Разбира се еволюция има. Виждаме я сами по себе си. Но как действа тя, изобщо не е обяснено по достоверен начин. Да не кажа, че е обяснена смехотворно.

    Според вашите обяснения излиза, че „теорията“ за еволюцията е „закон“. „Учените“ еволюционисти много отдавна градят следствия от същата за следващите стотици милиарди години.

    Не съм защитник на „интелигентният дизайн“. Да вярвам, но не съм почитател на тази „теза“. За мен това е отстъпление и означава липса на вяра, а не потвърждението ѝ. Допълнително, защитниците на този „възглед“ затъват в същият догматизъм, в който и техните противници „учените“ еволюционисти. Двете групи според мен не е различават по нищо.

    Иван не е прав, че учените не се месят на религиите. Напротив. Връщат си го за столетията, в които бяха преследвани. Разбира се, религиите са си го заслужили. Те започнаха с тези практики и те ще бъдат унищожени от тях. Това означава, че и т. нар. учени ще си го получат за високомерието, макар последното вероятно да не стане в обозримо бъдеще.

    По въпроса за Линк, не съм убеден, че са измислени от онзи светия. Не съм убеден и в обратното, доколкото не съм проверил. Просто за това нещо чух преди няколко години на един ОФ. Там го обсъждаха. И веднага се сетих, че има един доста вехт език, който се казва по същият начин. Този език е функционален.

    Тъй като този език е някъде от каменната ера, то не съм си правил труд да проучвам. Но никак няма да се изненадам да си говорим за едно и също. Правя асоциация с анонимните функции. Малко известен факт е, че противно на всеобщото мнение, анонимните функции не произлизат от Лисп. Произлизат от друг още по-вехт език наречен… Ламба. Той самият пък бил измислен да докаже теорията на някакъв математик за анонимните функции в… математиката. Да те са нова материя в математиката. Това, че съществували от векове, е още един мит.

    Евентуално не съм прав в предположението си. Например има език наречен Ф, който е рода на Лисп. Както знаем Ф Диез е рода на другото клонче АПЛ на ИБМ, по-късно МЛ. Явно става въпрос за съвпадение на имена, защото не са роднини. Ф-ъто очевидно е избрано по една и съща причина в двата по съвпадение.

    По тоя въпрос Хаскел също е издънка на това същото клонче, макар да има и някаква далечна прилика с Лисп.

    И ако някой ще се нарича най-популярен функционален език, това ще е все пак Лисп. Извънземният жител, попаднал случайно на нашата планета — Маккарти го описва в (свръх култова) научна статия още през 1951. И до днес именно от него се роят най-много. Той е и единственият език, за който се произвежда(ла) отделна апаратура. Както знаем, за функционалните езици чичко Фон Нойман е тесничък и им трябва нещо друго.

    Което ме подсети за поколенията езици от преди няколко предавания, ама тогава докато се добера до Интернет и забравих. Сегашните са четвъртото поколение естествено, а не третото. Третото е дедо Ц, вуйчо Алгол, прадедо Фортран и подобни нойманови асемблероподобни надстройки.

    Петото щели да бъдат „родна реч омайна сладка“ или поне така ги описваха в учебниците от края на деветдесетте. По между другото онзи възпят светия от Борланд има основна заслуга хората да се замислят за подобно нещо. Проблема е само съвсем мъничък, ню-ню. Има твърде много шкарт в синтаксиса. Сега се сещам, че може би и аспектните езици да ги водят пето. Просто, когато са измисляли тази класификация, те още не са съществували.

    За безкрайна моя изненада обаче аз съм виждал такъв език, а мислех, че няма да доживея. Той се нарича Кюкъмбър или както там се чете. Естествено това е поредното извращение в служба на Руби/Жаба и легендарното им изпитване, дето за да изпиташ нещо пишеш пет пъти повече код от полезният, сиреч този дето все пак върши нещо. Сега някой може да ме хване на къс пас, че въпросният език няма ИИ и съответно не може да е пето поколение.

    На тези ще отговоря, че да той наистина не съдържа ИИ, каквото го знаем от дебелите прашни учебници. Но той съдържа нещото, на което днес му викат ИИ и печели всички състезания по ИИ, и се съдържа във всяка тъпа игрица направена с единствената цел да ни опразни джобовете. Да Старкрфт е баш такава игрица. И КоД, и всичките там дето струват пари или се издържат от реклама, или имат платени екстри. Всички те влизат в категорията и всички те твърдят, че имат ИИ, който е точно такъв ИИ, какъвто има в Кюкъмбър.

  14. Фьт Дхюс Says:

    Проблема с DRM е идеологически. Има реализации с отворен код. Това не е проблем. Проблем е, че е срещу всичко, което мрежата е.

  15. !ntel Says:

    DRM няма как да има, докато не се реализира изцяло на хардуерно ниво – точка по въпроса.
    По reddit бях видял, че Intel били пред дилемата да направят такъв хардуерен модул, но единствения проблем бил, че трябва драйвер (т.е. софтуер). И тука си идваме на дума, че ако има софтуер – DRM все едно няма. Колкото и засукано да го правят, няма никакво значение.

    Както stilger каза, печели се малко време и толкова. Затова и Intel са прекратили тази тема за момента, защото единствения начин да постигнат реален непробиваем DRM е да вкарат софтуера на хардуерно ниво в процесора. За тази цел ще им трябва напълно нова архитектура (нещо като отделно ядро, което явно няма да е никак малко 😀 ). И явно не е толкова лесно да се направи, щом до сега не са направили нещо подобно.

    DRM е за невежите, докато не се появи някой, който да се заиграе с това творение 😀

    Радва ме факта как все още няма публичен инструмент за прескачане на защитата на SilverLight – този продукт е толкова мразен, че дори хората с нужните умения нямат интерес дори и да пробват да го разбиват 😀

  16. Stilgar Says:

    Silverlight може да е мразен от тея дето crack-ват и Lunix потребителите обаче .NET developers винаги са го обожавали. Сигурно е втората най-обичана част от .NET след C#, но к’во да правим Apple го преебаха.

  17. Stanislav Says:

    Някой утре на plovdev?

  18. Stilgar Says:

    На мен ми съвпада с курса, който водя 🙁

  19. Кирил Says:

    А тази седмица ще правите ли подкаст? Да зная днеска да чакам или не?

  20. Фьт Дхюс Says:

    То имаше такива чипове. Спомням си най-малко лаптопите на ИБМ и другите от висок клас. Ама нещо не се задържаха, а пък самите ИБМ междувременно продадоха бизнеса на китайците.

  21. !ntel Says:

    Когато е отделен чип, няма смисъл от него, защото тогава ти ще байпаснеш самия драйвер, който говори с този чип.

    За да има и най-малка файда ти трябва съвсем хардуерно решение и то в самия процесор. Но дори и тогава ще има възможност да заобиколиш чрез емулация, но там вече нещата стават много дебели, защото ще ти трябва reverse-ване на самия хардуер. Да не говорим за реализацията на самото DRM. Ще трябва да се работи с определени защитени прекъсвания – т.е. ще стане тотална свинщина 😀

    Дори четох едно мнение на gat3way за реализацията на TruCrypt върху заделено процесорно ядро – при което, по негови думи, дори и това може да се разбие макар и по трудния начин 😀

  22. HunteR Says:

    Ще е хубаво да поговорите малко за Oculus rift.
    Това нещо се чака от доста хора (включително мен), пък ако някои от Вас има вече опит с него да споделят малко информация и какво е чувството от използването му. 🙂

  23. Данаил Рабаджийски Says:

    В края казвате, че еволюцията е доказана. Напоследък обаче се появяват все повече доказателства, че „теорията“ за еволюцията е погрешна. Не че като цяло еволюцията е грешна, а че начина по който е представена не отговаря точно на това как в действителност са нещата. Например намират фосили от животни които трябва да са живели през Камбрий или Девон, в слоеве които са от Креда. Възрастта на земята също вече е под въпрос, като дори има хипотеза която успява да „докаже“ че земята е на около 8 до 10 хиляди години. 🙂

Leave a Reply