Епизод 20 – част 2 – Linux Containers и виртуализация

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

| октомври 20th, 2013 | Posted in Uncategorized |

17 Responses to “Епизод 20 – част 2 – Linux Containers и виртуализация”

  1. echeveria Says:

    Много добро аудио. Аз лично когато пробвах ксен (май беше преди 6-7 години) изобщо не го подкарах на моята машина и нищо не знам за него. Обаче за KVM имам само добри отзиви, преди години ред хат се спогодиха с микромеките и обмениха документация с която сървърната версия на уин върви прекрасно под KVM и обратно hiper V работи прекрасно с ред хат. Направиха точно за да развалят хегемонията на виемуеър и от части успяха. Впрочем ако ползваш поддръжка от редхат за виртуалка и това на меките няма голяма разлика в цените се разликата че може дам да си подкараш пълноценна машина и сам да си правиш поддръжка.

  2. echeveria Says:

    Ся да взема и да се изкажа са МИР щото то тва е болна тема. Една от причините поради която Линукс е скапан за десктоп е баш Х сървъра. Тва дето го споменахте за телефоните и таблетите едно на ръка – просто няма свястна дистрибуция за АРМ устройства с пълноценна графика. Просто архитектурата на работа на Х има бая тегави работа дето не са баш най добрите за енд юзър потребители. То не напразно се правят и други опити като Уайланд и подобни. Основния проблем е че целия наличен десктоп софт не може баш с едно щракване с пръсти да мине на уайланд, или мир и си трябва приправяне и за това само юнити ще го ползва само. А и не за всички видео карти което е още по лошо!
    Колкото до убунту – идете на страницата им и вероятно много ще ровите за да намерите думата „Линукс“ из сайта. Така че аз ги харесвам но имам едно на ум за тях.

  3. Фът Дхюс Says:

    Пу язък. Очаквах с Ицо да се хванете за гушите заради непотребността на интегрираните среди, а даже не се спомена. Той е защитник на тезата, че неща като контрол на версиите и разбуболечване нямат място там. Също така смята, че само спъват писането и те карат да пишеш лош код.

    За екса аз съм на особено мнение. Значи пичовете го хванаха, развалиха го и накрая се оплакват, че е счупен. Ами точно тия мизерници го скапаха.

  4. Stilgar Says:

    Абе пробвах го в междучасието и след записа ама не кълве 🙁

  5. Христо Дешев Says:

    Аз още съм защитник на тези идеи, но може би ще ми трябва цял подкаст, за да нахраня качествено иделюбците. 😉

  6. Stilgar Says:

    Така ще кажеш 🙂

  7. Митко Says:

    Тази 2-ра част ми беше най-интересната от дълго време насам. Последно си спомням когато говорихте за MongoDB 🙂

    МЕРСИ! 🙂

  8. Христо Дешев Says:

    Я, MongoDB 🙂

    Чух, че в новата версия щяло да има параметър PLEASE на заявките за писане, който щял да ти вдига шанса данните да се запишат успешно до 75%.

  9. gatakka Says:

    за 2 години ползване нямам нито един пропуснат запис. това, че си го пуснал в режим fire and forget е друг въпрос.

  10. thedem Says:

    Да препоръчам едно фийд рийдърче дето тъкмо пробвах и много ме израдва 🙂 Bamboo Feed Reader, add-on за Thunderbird и Firefox .

  11. jazzman Says:

    Една от причините поради която Линукс е скапан за десктоп е баш Х сървъра.
    @Еч,
    market-a при desktop машините е много различен и разнообразен. Едно е да ръннеш 1000 апликейшъна в/у един добре подбран хардуер под линъкс, съвсем друго е да навържеш 1000 различни хардуерни устройства към един десктоп и то без да има написан драйвър. Това е основната според мен и причина пазара при десктоп машините да не е success под линъкс. За щастие обаче нещата се променят и сегашната десктоп машина не е тази, която ние помним от златните времена на Microsoft. Повечето неща лека- полека се изнасят в уеб където браузъра има думата и където нещата стават плтформено независими.
    ПП. Не съм слушал аудито и съжалявам ако съм препокрил мнение на някой от водещите.

  12. jazzman Says:

    Много полезно аудио, изслушах го на един дъх и имам следният въпрос към госта. Но първо да опиша проблема:

    В къщи имаме 4 лаптопа и един дектоп ръннат под CentOS6.4. Проблема дойде тогава когато реших да накача скенер, принтер, купих видео карта вързах HDMI интерфейса към плазмата, ползваме го за чат и скайп и т.н, обаче тази машина я ползвам и за wed development и преди година разделих чистият десктоп от сървъра чрез VBox в който имам ръннати като background 3 OS’s, CentOS, Debian и едно XP. Vbox ми е много удобен понеже всички инсталации на операционните системи и подръжката им ги правя през конзолата на някой от лаптопите слушащи в същата мрежа, което е coоl 😉
    Обаче когато са ръннати всичките OS’s, RAM-a и част от процесорното време са доста busy, което е разбираемо. Ако ползвам тези контейнери това ще намали ли CPU-то и RAM-a, за перформанса разбрах че ще е по добър. Няма да ръннвам GUI апликейшъни, достъпвам ги конзолно, така че X може и да няма.
    И още нещо дай някакви линкове на EN или на BG да се запозная по обстойно с тях.
    jazz

  13. jazzman Says:

    Някой опита ли вече да вдигне виртуалка в контейнер?

    Снощи си поиграх и следвайки този гайд за CentOS успях да инсталирам виртуална OS – http://wiki.centos.org/HowTos/LXC-on-CentOS6. Обаче нямам идея как да я достъпя и също така как да настроя мрежовия интерфейс да слуша на друг IP address различен от този на хоста.

  14. jazzman Says:

    Готово, работи като пушка, вдигнах домейна, стартирах няколко бази и уеб сървиси – натоварване и overhead – нулево почти 🙂
    Само да обясня и аз с няколко думи за какво иде реч, защото честно казано не ми стана много ясно как работи таз цялата работа макар че ми беше супер интересно да слушам 🙂
    Значи, от това което прочетох тези дни става ясно, че двете операционни системи – реалната (хоста) и виртуалната (guest) споделят една и съща библиотека, написана за определен host os (centos, debian, ubuntu, fedora и т.н за по популярните). Още със стартиране на кърнъла тази библиотека се зарежда като сървис и бутва всички виртуални машини които са кеширани (autoload) от нея и по този начин стартирането на виртуалната е в рамките на няколко секунди. И тук идва моят въпрос към Христо, може ли библиотекa под CentOS да речем да шерне виртуална машина под Debian? Защото ся в момента съм със CentOS 6.4 и виртуална под CentOS 6.3……но като цяло е супер яко, върши ми работа, държа нещата чисти и най-важното, научих нещо много ново за мен 🙂

  15. Христо Дешев Says:

    @jazzman, по-добре да ти отговоря късно отколкото никога – съжалявам, че чак сега се сещам да намина насам.

    При контейнерите библиотеки не се шерват. Шерва се само кърнъла. Оттам всеки контейнер си зарежда библиотеките от неговия си чруут. Бързото стартиране идва оттам, че кърнълът вече е вдигнат, разпознал си е хардуера, заредил е всико и реално само му трябва да влезе в съответните неймспейси, което е евтина операция. Е, ако имаш тлъст init процес в някой контейнер, може и да ти тръгва по-бавно, но повечето контейнери пускат по един sshd и другото вече стартира отложено.

    Иначе можеш да пускаш различни дистрибуции (примерно Дебиан контейнер под CentOS), но е игра за напреднали. Пакетите в различните дистрибуции са на различно ниво на стабилност, някои направо са оставени без поддръжка и отдавна не работят. Примерно под Федора успях да подкарам контейнер с Дебиан, но не можах да пусна такъв с Убунту. Под Дебиан пуснах Убунту контейнер, но с много зор и ръчен труд.

    Аз лично продължавам с игрите под Дебиан, защото имам коварната идея да си пусна Дебиан стейбъл за хост на десктопа ми и разните извращения с нови (нестабилни) пакети да ги правя в контейнери.

  16. jazzman Says:

    Ей….да вземеш да си вдигнеш домейна с форума 🙂

    След почти месец ползване много неща и аз мога да кажа за тях, също така успях да вдигна дебиан под centos 6.4, но си беше голяма врътня, особено частта на създаване на selinux policy-то към този контейнер, отказваше категорично да го приеме и се наложи да променя статуса му в host машината и само след няколко дена нещо потроших и сега съм само с един CentOS 6.4 контейнер, който си ми е основен,там са ми проектите, базите данни….но като имам време пак ще пробвам да се заиграя с дебиан. Но….. не е разходка в парка, иска се четене и разбиране над това което четеш.

  17. jazzman Says:

    Абе Ицо, не та знам дали шъ влезнеш някога тук, а гледам че форума/блога ти е още аут ъф сървис, ама да попитам па дано взлезнеш 🙂 Ползвам два различни DB server-a Firebird и MySQL и съм пренасочил базите им от данни към два физически независими диска щот са доста обемни, ся въпроса ми е мога ли да ги mount-на и шерна м/у други бази лежащи в контейнери?
    jazz.

Leave a Reply