Епизод 21 – част 1 (новини)

Епизод 21 на Nerds2Nerds записан на 21.10.2013. В този епизод нямаме втора част.

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Skype спира достъпа на пиложения от трети страни след един месец.
04:45 – Google – малко новини и много хейт. Промени по YouTube и подобни. Строят дейта център на кораб? Chrome има доста интересна дупка в сигурността, свързана с автоматичното попълване на форми. Пуснаха нова версия на reCAPTCHA
27:00 – Zynga подължава да губи (ура ура, само така…)
27:30 – Nokia извади нови устройства.
38:50 – Windows 8.1 може да не работи на някои стари AMD процесори
40:30 – Microsoft показаха отчетите си за последната четвърт. Интересни резултати, при условие, че продажбите на Windows намаляват
44:15 – В софийското метро вече си имаме Интернет :), културна работа, седиш си на климатик с мрежа 🙂
48:45 – хакнаха PHP.net
52:15 – PS4 в Бразилия струва $1845
57:45 – Не може без NSA, май са подслушвали и телефони на световни лидери. Случайно или не, ЕС отмени договора с USA за обмяна на данни за банкови операции
1:01:40 – Първият ATM за Bitcoin ще заработи във Ванкувър (скоро и във Владивосток, тоест в цяла Европа 🙂 )
1:06:05 – NASA успяха да посигнат пренос на данни 622Mb/s с лазарен лъч
1:09:00 – Ревю на Apple Keynote. Нищо ново, нищо старо, нищо неочаквано.

| октомври 27th, 2013 | Posted in Uncategorized |

141 Responses to “Епизод 21 – част 1 (новини)”

  1. Кирил Says:

    Може ли да дадете връзка за алтернативата на скайп която казахте в началото?

  2. gatakka Says:

    http://jitsi.org

  3. Мартин Says:

    С Googъла имам същите ядове освен това с търсачката (само и смених дизайна), но търсачката си ми работи по-добре от DuckDuckGo, опитах месец да работя с Дък но на мен лично ми вади по неточно резултати. Може пък да пробвам startpage.

  4. Meniak Says:

    На Бат Бойко не му е работата да прави асвалт а да прави така че хората да имат работа и да ядът храна и понеже тои твърдо се беше съсредоточил в асвалта са е в трета глуха. И по вашата логика, ми какво ме интересува пък мене че вие искате асвалт, мерто и т.н.т ми да не сте ходили у големоте село София.

  5. Марин Says:

    Meniak: Напълно съм съгласен с теб. Явно никога не са виждали какво е баба ти или някой друг роднина да няма пари да си плати тока.

  6. Stilgar Says:

    Затова има избори и тея които смятат, че държавата трябва и може да осигури на хората храна и работа гласуват за икономически леви политици. Тези, които смятат, че държавата не само не трябва, а и не може да осигури на хората храна и работа гласуват за десни политици, които да осигурят асфалт. (Не че Картофът Слънце е десен, да не се обърка някой).

    Аз примерно смятам, че всеки опит държавата да осигурява на хората храна и работа ще приключи с ужасяваща мизерия както исторически се е случвало в страните, в които са се правили тея експерименти.

  7. Марин Says:

    Добре де, ако на държава не е работа да осигурява добър живот на своите граждани. Тогава за какво е. Значи плаща осигуровки, но не дай си боже да ти се наложи (както се налага на мен сега), трябва да платиш такса, и да плащаш и за лекарствата. Еми извинявай ама това са глупости където ги говориш.

  8. Stilgar Says:

    Ами според мен ти доказваш мойта теза. Държавата е неспособна теоретично да осигури добър живот на гражданите си и затова не трябва да се опитва за да не пречи. Например на теб сега държавата хем ти е взела парите хем имаш лошо здравеопазване. Ето това е резултата от опита на държавата да осигури здравеопазване. Нали сега е на твойто (държавата се опитва да осигурява) що се оплакваш? 🙂

  9. Марин Says:

    Да опитва се, но не по правилния начин и затова нещата са така. Но хайде да спрем да спорим, че този сайт не е за политика.
    Някой знае ли как стоят нещата с авторските права с трейлърите на филми. Защото моят канал е с такава тематика, а вечерта ми изпратиха съобщение, че ако не ги изтрия ще ме блокират и ме пратиха да гледам някакъв клип за където бият някакъв заек.

  10. Meniak Says:

    Добре де ако не може държавата да ми осигури добър живот за какво ми е тази държава??? За какво тогава да и плащам данаци на нея като тя също като тебе казва боли ме за тебе опраяй се. Бай Бойко трябваше първо да обърне внимание на хората и тогава да гради магистрали а тои какво награди магистралите и хората хванаха друмето. Пак берекет де има магистрали, на някои може и да са му от полза ама на дали щот няма пари за бензин да минава по тях а от тия и тва няма да има освен стачки де.

  11. Кирил Says:

    @Meniak тази държава е да налага (минимален брой) закони и да пази реда. Всяка държава, която има държавно здравеопазване или има кредит, които не може да изплати или има проблеми с здравеопазването. А щом държавата започва да осигурява работа на хората се получава социализъм и този мач сме го играли.

  12. Марин Says:

    Кирил: Ми тогава защо плащаме данъци тогава.

  13. Сисо Says:

    след като не ползваш Gmail вече какво ползваш?

  14. gatakka Says:

    мой мейл сървър

  15. blackhole Says:

    Ванка, най-интерсното относно хака на php.net не спомена, а именно, че лошия JS се е зареждал само за малко време и след това се е връщал в предишното си оригинално състояние и затова са минавали проверките. Гугъл са имали късмета да го индексират точно по време на един от тайм фреймовете когато е била лошата версия.
    Хитро нали : ))

  16. Stilgar Says:

    @Марин ми щото на власт са тея дето искат безплатното здравеопазване и искат да сме се грижили за хората. Ако зависи от мен ще се спрат пенсиите, социалните помощи, безплатното здравеопазване, топлофикация, БДЖ и каквото там още има социално и държавно. Даже за магистралите доста се колебая дали не трябва да са частни. За безплатното образование още не са ме разубедили ама и срещу него има доста логични доводи.

  17. muadib Says:

    Тоя мач също сме го играли където всичко е частно и Бай Ганьо спекулативно надува цените дотолкова че да търси дъска да се хване после. Стилгар слез на земята не си в щатите дет всеки прави квот си иска за сметка на останалия свят и да го изкарва после че конкуренцията между индивидите води към прогрес. В беге специално има 2 милиона пенсионери, а едва ли 1 милион от малцинствата доживяват до такава възраст. Колкото и да се опитваш да ги пренебрегваш, това са хора макaр икономически неактивни и навярно необразовани, така че положението ще е куче влачи рейс, въпросът е да се вижда и дирята за да не сме топчето във флипера на ЕС, вместо някакъв деспотичен режим който предлагаш, а уж от него бягаш в името на постната пица.

  18. scarylabcat Says:

    Като го казахте това за бареков си помислих, че се обажда по скайпа, както едно време Ники Кънчев се „обаждаше“ на телефоните на хората. Е пак не е кой знае какво, аз този Home Page не го ползвам.

  19. rttt Says:

    http://dreal.net/wiki/images/thumb/d/d6/360px-1579782_700b_v1.jpg

    Велико!

  20. Stilgar Says:

    @muadib хубаво. Като взема властта и стана император на света ще видим 🙂 Аз пък искам да е така, всичко да е на частно щото съм забравил къде сме го гледали и където съм го видял си е много добре ако държавата не се меси с разни ограничения и регулации.

    @scarylabcat това не беше на home екрана а в екрана на чата. То много хитро щото като ви излезе на всички една и съща реклама има голяма вероятност да я обсъждате 🙂

  21. thedem Says:

    Как ще е забранено производител да си продава продукцията ?! 🙂 Няма такова нещо . Стига да намери пазар.

  22. Stilgar Says:

    Абе и на мен това ми звучи много странно…

  23. Фьт Дхюс Says:

    Магистралите не може да са частни, просто защото няма частник да има толкова много пари да я постои, а освен това няма да избие инвестицията в обозримо време, като най-вероятно изобщо никога няма да я избии. Затова не са частни.

    Стил я кажи доводите за образУването.

  24. Vladimir - CORSAIR Says:

    Хайде обяснете защо лъжат ако нямаш тач и си дал повече от 2к лева, за парите ли ?
    На мака с тракпада се прави всичко каквото ми трябва(може би поне на мен което ми трябва), прав, легнал, седнал ..

    Моето мнение, е че ми стига цял ден или по голямата му част да работя на едно зареждане.

  25. thedem Says:

    А , значи производителя яко е някъде от тия Казанлък , Сопот , може и да има някакви ограничение с директните продажби на клиенти на дребно 🙂 🙂 🙂

  26. Stilgar Says:

    Това че частниците нямали пари за магистрали не е вярно. Само държавата да спре да ги строи ще видиш как ще се намерят пари. Някъде съм чел, че първата железница в България е била частна. Иначе ей го вна – https://en.wikipedia.org/wiki/Private_highway

    За образованието доводите са, че частното е по-качествено, мотивира студентите повече и премахва свръх наплива в безумни специалности без реализация. Както казах аз не съм убеден в тая работа засега. Смятам, че е по-добре всички да са образовани лошо отколкото съвсем да не са образовани.

    @Vladimir нали се сещаш, че и ние имаме trackpad барабар с жестовете. Жестовете с пръст и директното манипулиране на обектите са много по-естествени и удобни. Например ако zoom-вам в браузъра с тракпад трябва първо да закарам курсора на мястото където искам да zoom-вам, а ако съм с пръст zoom-вам директно на въпросното място. Както казах и показалките си работеха и хората си вършеха работата на Windows Mobile ама интересно що излезе iPhone и ги измете, без applications дори.

  27. Фьт Дхюс Says:

    Е Франция хич да не е, е една от седемте най-силни икономики. Там богаташи има, а транспорта им е бая по-развит от нашия, че да избият всичко.

    Имам позната работеща в частно училище (елитно), това, че било по-качествено дрън-дрън. Децата на едрите мутри и дипломати последното дето ги интересува е ученото, но познай…

  28. Vladimir - CORSAIR Says:

    @Stilgar иначе е пък изморително да махаш постоянно, да определено е нещо повече(кеф ти така кеф ти иначе), ама чак пък такава пренасия, вие го изкарахте все едно е немислимо да работиш на комп за 2к без тъч, все едно пък хром или некой от другите браузъри е направен като хората да скролваш и да зуумваш, може би ИЕ работи добре в което има логика защото Windows 8 e насочен за тъч, така и Сафарито при мак-а е оптимизиран да работи добре с тракпада, бърз и мазен скрол, връщане на историята назад или напред става за милисекунди, което мен лично ме устройва. Това примерно няма да мога да го правя с тъч, освен ако не махам като нинджа пред екрана.

    Иначе да, тъпо е „нещо което не струва толкова пари – да струва толкова пари“.
    4г рам и i5 haswell …, но пък дават друго което другите не съм видял да дават

  29. thedem Says:

    Сетих се за магистрала „Тракия“, дето била кръстена на племето
    направило първата копка в строежа 🙂 Да не говорим, колко хасвалт се прецака и надигна с половин метър на места преди да са им срязани лентичките, ама няма как сега да се вложат материали колкото са изписани , няма как за джоб пара да остане иначе 🙂 , ама то сичата тука е такава де, и секи го знае и сички фирми гледат да откачат от някакви такива държавни проектчета кинти дето да делнат с тоо дето им е дал проекта и тъй …. пък и нали трява да се развалят тия неща , догодина пак работа да има пак да се хасвалтира , пак да се преберат пари. Завода за крушките фалира дето не горяха. За малко и „Мерцедес“ да фалират заради един модел 124-ка , дет не са разваляше , ся им се развалят на Мерцедес колите още има няма на 100к километри, ама на икономиката трябва да върви 🙂

  30. Stilgar Says:

    За частните училища в България си прав, защото в момента сме в един вид преходен период. Първо ще се развият университетите, после и училищата. Например НБУ имаше същата слава преди 10 години, но сега се води доста културно място. По принцип ако се развият нещата (за което трябва време както се разбрахме) частните училища и университети ще започнат да прикоткват най-добрите с разни стипендии и други бонуси за да вдигнат нивото на средата. Тогава няма само деца на мутри да има в частните училища, а всички ще гледат да си пратят децата там. Но както казах не съм убеден в тезата, че не трябва да има държавно образование (то ся ясно, че като е задължително до някой си клас трябва да има и безплатно държавно до този клас).

    @Vladimir разправят ми че Chrome вече работил културно с touch ама не съм пробвал щото софтуер от Google на мойта машина не инсталирам. Не мога да разбера що си мислиш, че тракпада на мака е някакво изключение. И аз си ползвам тракпада и си scroll-вам с него и прочие. Понякога така е по-удобно, например когато току що съм правил нещо с курсора и първо ръката ми е върху тракпада и второ знам къде се намира курсора на екрана. Когато обаче току що съм писал нещо ръката ми е физически по-близо до екрана отколкото до тракпада (ако е по-голям лаптоп може и да не е така) и за капак движението е по-естествено и не трябва да се оглеждам за курсора. Според мен една машина за 2К трябва да има SSD и 8GB RAM както и touch. Вместо това те ми слагат някви глупости като ретина екран и 43 ядрен процесор. Честно казано не съм сигурен за точната цена, тея 2000 лв. ги казвам на око. Просто намалих малко цената дето бях преценил преди 6 месеца на около 2500. Може да се окаже, че точката на измамата е 2500 лв например. Във всеки случай Macbook Air с ретина екрана определено ще я подмине.

    Колкото до операционната система и браузъра дето не били оптимизирани за touch – ДА ГИ ОПТИМИЗИРАТ! Щом не са ги направили, а прибират парите са измамници.

  31. muadib Says:

    Ами Стилгар, то добре че другите имат държави, че да ни предоставят дъска дет да се хванем за нея. И точно тия държави са най-социални(Франция, скандинавските,…) дет все ги вземаме за успешен пример, но уви, когато се приписва дословно и всичко наизуст доста неща не са съвместими и не работят при нашите условия, толкова могат нашите управници. А онези презокеанските хич не ги сочи като пример, те също се крепят на идеологиите дошли от Европа, макар че са пропуснали да преживеят някои и умело използват тези пропуски да насаждат теории като http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE и да им върви пропагандата че видиш ли те са успели благодарение на собствени ресурси и добър икономически модел(то напоследък се вижда че колкото и финансови инструменти да си измислят всичко прозира защото е спекула)Дори чувам как нашите икономисти-въртиопашковци вече започват да говорят че Русия била виновна за кризата щот е имала най-голямо влияние дори повече от МВФ. Ние тука сме свикнали да плюем държавата, но в повечето страни от ЕС колкото и корупция да има, тя не е в тежест а в помощ на гражданите си(то и затова е този мрън за миграцията). Въпросът е дали ние можем да изградим такава или ще чакаме ЕС да ни налага общи правила и ние да мислим начини да ги заобикаляме и съвсем да се изгубим следвайки събитията вместо да ги творим. Например защо след като всички казват че не сме били готови за ЕС, а и ние си го признаваме, след като по всички статистики сме на последно място, трябва да позволяваме да се продава българска земя на чужденци? Аз съм убеден че няма българин който да иска това да се случи, колкото и политически пристрастен да е. А тези утопии че частното винаги е по добро ги забрави,мисля виждаш колонизаторския модел който сме принудени да търпим,щото поунищожи предшестващия го сбъркан такъв на многото дребни далавераджии. И докато в ЕС обсъждат създаването на общ пазар и общо важащи социални потребности ти пишеш за некотролируеми частници дет да си играят на пари със здравето ти в най-критичния момент например.

  32. Марин Says:

    @Stilgar:
    Защо ще спираш пенсиите така нататък. А за образованието трябва да е безплатно, а който има пари да ходи по частните училища. Защо си против безплатното обучение. Аз наскоро завърших държавно висше заведение и моите родители едва плащаха таксата за държавната поръчка.

  33. Stilgar Says:

    @muadib е пък с всичкото не съм съгласен (барабар с онова със земята). Както казах за това има избори. Аз откакто имам право да гласувам само ги губя тоест тея, за които гласувам не са спечелили ни един път с изключение дето един кмет спечели и един път. К’во да направим, не сме на мода тея дето смятаме, че пазарът трябва да е свободен и държавата да не регулира нищо и да не се грижи за хората, ама поне сега не може да се каже, че сме виновни 🙂

    @Марин, ако прочетеш какво съм написал ще видиш, че (все още) не съм против безплатното, държавно образование. Пенсиите ще ги спра
    1. Щото не искам да им плащам пенсиите на средностатистическите български пенсионери. Който иска да им ги плаща може да продължи да ги плаща доброволно.
    2. Щото държавните пенсии обричат на мизерия. Като са държавни пенсиите ще са такива. Хората трябва да се научат, че нищо не им е осигурено от никой и трябва сами да се грижат за себе си, старините си, здравето си и така нататък.

  34. :) Says:

    Дали е технически възможно да вдигнете силата на звука? В шумна работна среда се слуша трудно 😀

  35. muadib Says:

    Аз доколкото го разбирам него, той иска всичко да е частно, тоест да няма нужда да плащаш на държавата за каквото и да е, а директно на частника. Вероятно е обосновано на това че се краде от тез всички данъци и такси дет ги плащаме и после излизат разни мазни стари хамелеони по поръчковите медии да ни обясняват за разни коефиценти на преразпределение. Доста наивно, а дори и да проработи ще е съвсем за кратко. Хубав пример е здравната система на щатите където уж всички са частници, но качеството не е на ниво и цените са много завишени. То и затова беше тоз блокаж,хем нямат пари хем не могат да се разберат дали да ги похарчат за Obamacare. И ние тука сме го виждали това дет всеки гледа да печели не от качество и оборот а от изкуствено завишени цени. Точно за това трябва да има регулация, иначе се отива в черната дупка дет хем си милионер, хем не можеш да си купиш нищо.Проблема е че има много министри дет са 10%, а други нямат и акъл за толкоз, камо ли да използват всичките лостове за управление навременно и външнополитически изгодно за нас.

  36. Фьт Дхюс Says:

    Не разбрах, защо да не е позволено покупката на земя от чужденци?!

  37. !ntel Says:

    И аз имах подобен проблем на един познат.
    Първото което трябва да направиш е да изчакаш един два дни преди да може да ги изтриеш новите канали:D

    Как да се трият: http://prikachi.com/images/705/6699705r.png

    Второ, за да си разпознаеш кой канал кой е, трябва да сложиш различни картинки и да си изтриеш целия кеш от браузъра. Тази стъпка е добре да я направиш, защото доста хора са си изтрили първоначалните акаунти по погрешка с всички видеа и коментари.

    Трето, за да си върнеш що годе стария начин на поведение – трябва да идеш в настройките на Youtube и да махнеш тези отметки:

    Линк: http://prikachi.com/images/701/6699701Q.png

    Относно php.net: честито на всички късметлии със по-старите браузъри или на тези които имат стри версии на Adobe/Java plugin…
    Ясна и точна информация, какво точно се е случило: http://bartblaze.blogspot.com/2013/10/phpnet-compromised.html

    Относно мнението за производителите. Тук Ванката малко извърта фактите – всеки производител МОЖЕ да е търговец, но трябва да има нужните разрешителни за съхранение и превоз на продукцията. Да не говорим, че трябва да има и фирма с предмет на дейност: търговия и т.н.

    Така че нека го кажем така: законодателството така е направено, че вместо да улесни производителите, то ги затруднява. И затова повечето малки и средни производители се принуждават да продават на търговци, които им изкупуват продукцията (къде легално, къде не)…

  38. Кирил Says:

    @muadib сега да го обясня така – ако държавата се задължи да плаща на майките, на пенсионерите, на циганите, на … тези пари трябва да дойдат от някъде, нали така? Я познай откъде ще дойдат? А след като дойдат голяма част от тези пари ще си изразходят по много „съмнителен“ начин. А освен това ти трябва и цяла армия от чиновници, която трябва да храниш!
    Например Америка за да стигне до този стандарт, които го има в момента хората там знаеха, че нищо не им е осигурено и от тях зависи всичко. Цялата криза с недвижимото имущество в САЩ стана защото държавата започна да осигурява на хората жилища( а това си е жив социализъм) и войните(които се финансираха от данъци).
    Аз не знам дали си се сблъсквал някога с държавна регулация? Тя има само една единствена цел – да може да смачка всички предприемачи. Не мачка единствено тези които си платят за защита. Така, че държавната регулация ти пречи да започнеш бизнес.
    Сега една случка – майка ми работи с още 2ма човека в една сграда и само майка ми плаща данъци. Нея я глобяват 200 лева, защото няма табела с работно време на врата. Другите двама, които не плащат данъци не са проверявани. Толкова за ефективността на държавната регулация.
    Сега и в капитализма има подпомагане на хората в неравностойно положение. Но там всеки може да си направи организация и да започне да помага на хората.
    И разликата – в нашата страна държавата ти взима парите за хората в нужда. След това тези пари отиват за заплати на безполезни чиновници, за скъпи обществени поръчки, спечелини от роднини на депутатите и каквото остане отива при нуждаещите се и то е за да се хвърли прах в очите на хората които са платили данъците си. И ако се разболееш познай, каква помощ ще получиш.
    Докато в Америка имаш много организации, вярно че много от тях ще се мошенници, но там можеш да избереш дали искаш да дадеш пари на някоя организация, дали искаш да дадеш парите директно на някой нуждаещ се, дали искаш да положиш труд. И там ако нито една агенция не отговаря на очакванията ти, можеш да избереш да не платиш.

  39. Марин Says:

    @Кирил
    Първо САЩ е постигнала този стандарт съвсем по друг начин, а не това, което ти си мислиш. Я кажи колко държави работят за нея. Както и останалите велики сили.

  40. thedem Says:

    Абе , то в другите държави не е здравна осигуровка а здравна застраховка. Не е задължителна , и може да се преотстъпва на друг човек да я ползва който няма застраховка. Или ако е задължителна е задължителна само за работещите , па тука на безработните всеки месец им искат , ма той че бил безработен и нямал пари без значение , те си му искат.

  41. Кирил Says:

    @Марин по комунизма колко страни работеха за Русия? Защо всички фалираха?

  42. muadib Says:

    Фьт Дхюс, мисълта ми беше че не нужно да се правим на повече европейци отколкото сме и да толерираме всяко решение на общността особено ако е в разрез с националните ни интереси. Нека земеделците ни да получават субсидии колкото френските такива, да има изградено и утвърдено законодателство гарантиращо равни начала при покупката на земи както тук така и навън и поне да не сме на дъното по доходи и чак тогава с условия за уседналост да се разреши подобно нещо, иначе ще гледаме пустеещи земи и ще внасяме прескъпи багети и франзели.

    Кирил аз не знам колко пъти си бил в щатите че да твърдиш какви сектантски организации имало там дет помагали че даже и държавата давала там жилиша вместо банките дет дават смахнати ипотечни кредити. Остави ти тез нашенски „внезапни проверки“ обявени месец по-рано по медиите, тва че някой го глобили, друг не няма нищо общо с предприемачеството по-скоро има с тарикатлъка а ла „как така аз ще се мина“ за който писах вече. Тва че тука държавния апарат не работи не значи че не е необходим по принцип. Нужно е да изградим работеща такава вместо напълно да я ликвидираме и да си мислим че другите ни мислят само доброто с полусъжалителното отношение към n-тия свят и втора ръка хора. Това не е задължително да се случи точно с партийната система каквато е в момента обаче.

  43. Марин Says:

    @Кирил
    Не съм живял по това време и не мога да коментирам. Но имам друг въпроса към теб. От кога като държавата помага на своите граждани в нужда, като и намери временно жилище автоматично ни превръща в комунисти. Като Ви чета коментари ми става ясно, че не сте виждали другата страна на монетата и се надявам да не я виждате.

  44. Stilgar Says:

    Само ще ви кажа, че абсолютно предпочитам американската здравна система пред нашата. Имам предвид старата, щото сега Обама иска да им я прави скапана като нашата.

    И за кризата да кажа, че и аз като Кирил съм стигнал до извода, че натиска на държавата за ниски лихви за жилищни кредити предизвика кризата. Да, банките ги раздаваха кредитите, но те го правиха защото държавата им даваше разни оферти ако дават по-евтини кредити за жилища и съответно всички банки за да намажат се напъваха да дават колкото се може повече кредити. Ей това е резултатът от грижовната държава.

    Освен това Кирил е прав за държавата дето ще ти взима парите за да ги раздава и ще се лепнат някви корумпирани да цоцат, но аз стигам доста по-далеч. Според мен държавата е институционално неспособна да управлява нещо добре. Дори всички да са супер честни и да се стараят максимално да постигнат обявените цели да се грижат за хората нещата пак ще се осерат в дългосрочен план. Причината е, че държавата по принцип не може да фалира и да я закрият. Ако в една компания всички са честни и се стараят много, но за продуктът няма пазар или пък производството се окаже неефективно в сравнение с конкуренцията компанията фалира, инвеститорите губят пари, служителите ги уволняват и готово – вече не се хвърлят пари в ямата. Ако същото нещо стане с държавата няма механизъм, който да прочисти нещата. Ако БДЖ е на загуба почват едни дотации, едни пренареждания… ами ако няма нужда от БДЖ как разбираме? Ами дори БДЖ и Топлофикация да бяха на печалба ние откъде знаем, че не може да се направи по-ефективно БДЖ и Топлофикация което да ги конкурира по-ефикасно? Дори някой да има идея как да стане това е много трудно да се конкурира с държавата, която може да си приема закони (както си прие закон да не може да се отказват хората от Топлофикация) и да си оправдава някакви разходи със социални цели. Ето например като се заговори да се спира БДЖ веднага някой реве че в някое си село ако спрял влака нямало как да пътуват. Ами как ще имате като БДЖ работи на загуба? Кой ще пусне маршрутка като ще трябва да продава по-скъпи билети щото БДЖ можели да губят по 2 лева на билет примерно, а той не може?

    В заключение: дори честна и кадърна държава пак трябва да прави колкото се може по-малко неща.

    Според мен

  45. Желю Желев Says:

    Абе минавайте на Vimeo бе! И duckduckgo. Търсачката им скапана, интерфейса им бъгав и грозен, стрийминга на тубата е под сяква критика ! Dailymotion дето не съм влизал в него от 100 години има ебати добрия streaming, а тъпата туба ме връща 6-7 години назад. С извинение към читателите на блога ама „Fuck you Google“ (със среден пръст като Linus Torvalds), и Skype и тях ше ги наритам скоро.
    Две алтернативи:

    Jitsy: https://jitsi.org – от 2 години им се каня и вече ги гледам че са доста добри.

    Tox: http://tox.im – това е още работен проект, като торент система за чат и разговори обаче, а и файлове ще може да прехвърля. НЕ е довършена обаче е много обещаваща и подслушването става много трудно, понеже работи малко като Tor. Колко са близки имената, а ? Тя ми е надеждата. Няма сървъри, няма NSA (четете бе, и вашта м…).

  46. gatakka Says:

    @intel БЛАГОДАРЯ за туториала.
    Баси, до къде го докарахме, да трябва power users да правят „how to delete for dummies“

  47. thedem Says:

    @Stilgar , банките казват какво да прави държавата , не обратното 😉

  48. Nonev Says:

    @gatakka, сорри, че те питам по този начин тук, но понеже слушах една твоя лекция в Телерик относно PHP относно секютити, md5, sha1, сещаш се предполагам. Тогава ти спомена за tool, с който можеш да си криптираш php кода на сървъра ( за да не го даваш да речем на потребителя). Та, би ли препоръчал такъв tool ?

  49. !ntel Says:

    Ванка, няма за какво 🙂
    Ако ме питаш от къде знам как става това – гледах видео специално за тия работи, но му загубих линка.
    Но факта, че трябва да гледаме видеа, за да можем да работим с интерфейса на тази услуга, никак не говори добре за качеството на сайта като цяло.

    Не знам защо нарочно си правят тази гавра с интерфейса …
    Явно са мазохисти.

  50. echeveria Says:

    Няма проблеми, като ние комунистите дойдем на власт ще ви пратим всички десни да бачкате по лагерите, да ви дойде акъла в главите! После да не се двуумите кое да е държавно и кое часткокато ви питат.

  51. Stilgar Says:

    Абе може ли да ми се обадиш преди да дойдете на власт, че да емигрирам 🙂

  52. Кирил Says:

    Сега ако има хора в нужда, според мен е най-добре да има хора които да се организират и да им помогнат с каквото могат- малко но от сърце. Какво става когато държавата започне да подпомага – ами взема доста пари от всички, тези пари отиват не за нуждаещите се, а за бюрократичният апарат и за депутатите. Естествено нещо отива при нуждаещите се, но то е колкото политиците да оправдаят високите данъци.
    Сега да ви обясня ако човек започне да работи какви данъци трябва да плаща, ако се хване самостоятелно:
    – може да има патент – това е държавно откритие, което те таксува, че работиш. Защото видиш ли да работиш е много предтижно.
    – социални осигуровки – това също е бюрократично чудо. Нашите родители са плащали цял живот, за да може сега ние да им плащаме сметката. Къде са отишли тези пари? И след време ще вземаш толкова мизерна пенсия, че нищо да не можеш да си платиш.
    – медицински осигуровки – вземат ти 10% от заплатата, за да могат да ти покажат среде пръст – обяснявам искаш модерно лечение, знаеш ли кой е най-дългият пръст на лекаря?
    – минимална работна заплата – истинската роля на тази „минимална“ заплата е, че с нея са обвързани и минималните социални и здравни осигуровки, които трябва да платиш. Следващият път, когато чуете, че някой политик се бие в гърдите и вика, че е увеличил минималната работна заплата, да знаете, че на практика е увеличил данъците и шанса да ви уволнят.
    – Подаване на данъчна декларация – месечна такса за счетоводител. Данъчната декларация е направена така, че да не можеш да я попълниш ако не си счетоводител.
    -Данък Еб*не – името му не е прилично и затова се прикрива по много начини като например данък смет в Бургас – на базата на квадратурата в която работиш плащаш на общината, защото видиш ли след като си фирма плащаш много данъци.
    -Данък „какво правим“ – главно използван от ХЕЙ. Регулации, които са толкова много и толкова малоумни, че след като ги прочете нормален човек иска закриването на агенцията. Но след като не можеш да изпълниш всички изисквания следва данъка.
    -Скрити данъци – тези данъци са под формата на закони и директиви(например не трябва да се оставят циганските квартали без вода, защото щяло да има епидемия) и монополи(топлофикация, електроразпределителните дружества и т.н. ). Например в Германия са забранили междуградксите автобуси, защото държавната железница не може да се конкорира с тях.
    -Данък „охрана“ – това на практика не е данък, но ако познавате някой някой който не плаща на охранителни фирми, за да е по-спокоен може и да го махнете.
    -Данък ДДС – всяко едно нещо което го купувате 20% от него отива за държавата.
    -Фиксирани данъци – като 2 лева за преглед, такса да си купиш фиша за подаване на молба, преглед които трябва да минеш и т.н.
    И ако съберете всичките данъци, ще разберете колко точно се плаща. А ако се замислете какво прави държавата с тези пари… Ще разберете, че държавата наистина оправя пенсионерите, хората в неравностойно положение, болните хора и хората които плащат данъци.
    И е много лесно някой страни да са социални, когато парите за „социализма“ идват от кредити, които ще трябва да се плащат в бъдеще. Но я ми намерете социална страна без национален дълг.

    Нашето метро е много добро. Ако си видял Лондонското е идеално.

  53. Кирил Says:

    Ако си видял Лондонското, нашето е идеално.

  54. Stilgar Says:

    Има няколко социални страни дето стават. Обикновено копат нефт 🙂

  55. thedem Says:

    http://motorola-blog.blogspot.com/2013/10/goodbye-sticky-hello-ara.html Хъъхъъхъъ 🙂 ама пак със счупен андроид. В предните подкастове стана въпрос за нещо такова.

  56. Фьт Дхюс Says:

    Не разбрах, как свободната продажба на земя води до пустеещи ниви и внос на франзели.

    Жиците, не че нещо, ама е Жаба. Това гълта двеста меги само при пускане.

    Все пак да кажем, че онова дето стана в щатите не стана заради държавата, а алчността на банките. Не може да обвиним социализма в това, макар да има много други прегрешения.

    СССР не е хубав пример. СССР работеше за другите, а не те за него. И го издуха. Но това не е варианта, в който духаме сега.

    Само да защитя и честта на счетоводителя. Това не е вярно. Всеки сам може да напише декларация. Много го правят. Е не всеки може да подписва отчети, но това е друго.

    Счетоводството е полезно. Това е нещо неразбираемо за пишман бизнесменчета ни. Без счетоводен отдел, как ли ще си направиш анализ на паричните потоци? Или нещо много по-тривиално. Как ще знаеш себестстойността на продукцията си и реално на загуба ли продаваш или печалба.

    И още един милион такива въпроси. Да го преведа на Ваш език. Това означава да кажеш — защо са ми програми, защо ми е ОС, нали вече си имам комп.? Ами имаш си.

  57. thedem Says:

    @Фьт Дхюс, ама те пишмат бизнесмените хич пък не си дават сметка и колко нови закона всяка седмица, от глупав по глупав , трябва да учи счетоводителя да им отърва задника от глоби, без да разберат даже 🙂 то счетоводител да сив БГ май е топ 1 неблагодарна професия.

  58. gatakka Says:

    @Nonev
    http://www.semanticdesigns.com/Products/Obfuscators/PHPObfuscator.jsp
    http://www.pipsomania.com/best_php_obfuscator.do
    http://www.zend.com/en/products/guard/ този е от създателите на PHP

    Или просто потърси за: php obfuscator

  59. Nonev Says:

    Да, мерси. Странно, когато търсих ( с Google ), с изключение на Зенд попаднах на други решения. Така че, посочените от теб добре ми допълват колекцията.
    On a side note, странно,как никой, дори Стилгар не ползва IE ( на него му показва Mozilla 11.0 ) и доста хора ползват Линукс.

  60. thedem Says:

    Просто доста хора ползват Линукс 🙂

  61. Stilgar Says:

    Ползвам IE просто на IE11 му смениха user agent-а и махнаха от него MSIE, а сложиха „like Gecko“ за да оправят сайтовете дето му раздават HTML и CSS за IE6.

  62. List Says:

    Абе защо в страницата със снимките на това Джитси излизат толкова български имена на самите снимки?
    Да не е made in Bulgaria?

    https://jitsi.org/Main/Screenshots

  63. gatakka Says:

    има активно българско участие 🙂

  64. Кирил Says:

    https://jitsi.org/Development/TeamAndContributors
    Има 30 разработчика. 7 от тях са българи и са най-голямата група.

  65. Кирил Says:

    Първата е на французите – 8 човека, втората са нашите хора.

  66. Кирил Says:

    Най-много са французите с 8 човека, нашите хора са на второ място по брой и както се казваше на първо в нашите сърца…

  67. muadib Says:

    Фът Дхюс ами хайде дай обратния пример първо и докажи че е възможно в сегашните условия продажбата на земя да е полезна, щото аз май не виждам такъв вариант колкото и в частен случай да се бутам че да го изкарам положително. Ако се стартира с ниска цена купувачите нямат да имат достатъчно капитал да правят нещо полезно и да инвестират, по скоро ще им само някаква придобивка(и сега има много англичани с имоти тук които не ги ползват, просто като кажат на острова че имат някакъв имот някъде си и вече са друга класа). Ако чудото се случи започнем да продаваме с цени като на ривиера можеш сам да си представиш от опита ни с чуждия голям бизнес какво ще се случи, олигопол картел и т.н само че този път не нашенски. Ако започнат да произвеждат, а не просто да ни затрият като конкуренция – познай. Откога се говори за добавена стойност, ама все трябва да е чужда щот ние явно не можем. Затова холандците ще дойдат да садят тука лалета и ще ги опаковат в Холандия за да ни ги продават в мола евтино?

    Колкото до държавата примерно циганите нямат своя собствена то и затва сега са във тоя флипер наречен евроинтеграция, но на тях не им пука за данъци и осигуровки, Кирил, предлагаш да станем като тях? Всеки вижда колко много са абсурдите но ако ги отричаме вместо да се опитаме да ги поправим ще затънем по дълбоко, то точно так се ходи към заеми. Дори има такава концепция дет се нарича стратегия на отлагане на конфликта, тва означава да си наясно за натрупващите се проблеми и всички негативни последици през времето за което игнорираш, все едно си взел непоискан кредит.

  68. Кирил Says:

    Аз предлагам данъците и задълженията на държавата да са минимални. Има малки данъци държавата не може да си позволи неща като евроинтеграция и обществени поръчки.

  69. muadib Says:

    Ами според някои сме имали най-ниски данъци в ЕС, ама постната пица няма да накара мечката да играе. Задълженията пък са определени отдавна какви трябва да са според стратегия 2020 и тва не е случайно, ама я питай Стилгар хамериканските му приятели що все искат да харчат повече от това което произвеждат, те пък са другата крайност дет коства на света кво ли не, за да се преструват на Аmazingly Arrogant American.

  70. Фьт Дхюс Says:

    Проекта се казва Жици, а не някакви странни неща и да той е започнат от българи във френски университет и името му значи това, дето си мислите.

  71. Stilgar Says:

    Ами аз за к’во седя тука. Щото данъците са ниски и няма много закони или ако има не се спазват (пример законът против тютюнопушенето). Ако ни го направят като в Германия например веднага ще се изнеса към няква друга страна. Поне като ще ми взимат много пари да има някакъв кяр. То пак ще е неефективно, но тука ще е по-неефективно. Якото тука е че доверието в държавата е много ниско, а и е част от народопсихологията, че данъците са зло (заради турското робство) и народът трудно приема по-високи данъци.

  72. Nonev Says:

    Google са ми противни, защото са голяма компания, която работи срещу свободата на софтуера. Тоест оная тънка разлика между безплатен софтуер и свободен такъв. А те уж всичките им продукти са безплатни, но са направени да заграждат потребителите и да ги използват тънко. Вече почнаха да стават супер досадни и натрапчиви до степен, че човек трудно може да се откачи от тях.

  73. Кирил Says:

    @muadib то ние имаме ниски данъци, като проценти. Но в ЕС нямат патент за работа. Но те гледат само процентите. Обаче ще ти кажа и друг данък – патен 1500 лева и данък смет 300 лева. 1800 лева на година, които не ги броят. А като сметнеш и средната работна заплата данъците изобщо не са толкова ниски. И почти не знам някой, който да не плаща за охрана.
    Данъците са ниски, АКО СИ ГОЛЯМА ФИРМА, ако работиш самостоятелно(ти си си шеф) ще те одерът жив.
    А ДДС-то ни е 20%, в Австрия е 10%.
    И не мислете, че капитализъм е всичко което се прави от американците.
    И да увеличат данъците тези пари ще отидат при политиците. Ти ако не си политик само ще ти увеличат данъците.

  74. taniiak Says:

    Пак се отплеснахте… данъци, такси… мислете по-мащабно моля ви 🙂 Цялата система е грешна. Трябват нови решения.

  75. echeveria Says:

    Иване я извади тва дето не можеш да продаваш? Всичко можеш само да отговаряш на стандарта, ся не може да продаваш мляко което си издоил направо от кравата ма то си има добро обяснение! Просто трябва да отговаряш на стандарта който е изискан за кчество

  76. Maverick Says:

    @!ntel

    Това което си дал като упътване за изтриване на youtube акаунт, не действа при кои да е канал, мога да изтрия само тоя канал който аз съм си създал чрез Google+ страница (такъв с цел да ми и различно името което се показва). А акаунта който те го свързаха с Youtube, който е с името и фамилията не може да се изтрие по никакъв начин, просто като натисна №3 от първият ти линк (http://prikachi.com/images/705/6699705r.png) и го няма това „Dlete channel“. Ама както и да е да си седи там като не може да се трие. Не проумявам поради каква причина не работи това с вторият линк (http://prikachi.com/images/701/6699701Q.png), слагам го тва на канала който искам да се показва запаметявам го и когато влезна отново в youtube пак ми влиза с акаунта от Google+ с име и фамилия който е. Точно реших, че ще успея да избягам от тъпия въпрос който ми задава при всяко влизане, „Използвай Youtube като“ и то се оказа, че не работи. :X:X:X

    П.П Рефрешвах, изтрих кеша и пробвах с друг браузър пак си е така.

  77. И.Е. Станков Says:

    Заключението ми след последния епизод и нарочно бързо скролване и само повърхностно преглеждане на съдържанието на купищата коментари е, че решението ви принципно да избягвате политически теми е много, наистина много правилно.
    Подкастът е наистина супер иначе, не го разваляйте заради няма какво. Stay on topic.

  78. !ntel Says:

    @Maverick
    Ако искаш да махнеш основния акаунт с който първоначално си достъпил youtube, трябва да изтриеш google+ регистрацията, която е мигрирана от старата система на youtube – така пише на текста със ситните букви. Малко е шашаво, но може да се постигне.

    Относно проблема ти с това питане при влизане в акаунта. Аз дадох решение как да си махнеш всички останали акаунти и да работиш само с основния акаунт както преди.

    Ако искаш хем да имаш няколко канала, хем да не те пита всеки път като откачен – мисля че за момента е най-добре да се придържаш към отделни акаунти, защото тая цялата работа с няколко канала на един акаунт, все още им е толкова ненормална, че не ми се говори.
    Т.е. ако искаш да си имаш акаунт с ново по-готино име, просто си регистрирай нов акаунт, създай канал към този акаунт (по този начин ще се свържат (канала и профила от google+)), и по този начин ще стане едно що годе нормално мазало 😀

    Много е шантава цялата история с тоя youtubе, но като няма алтернатива…

  79. 6feeds non 4the leecher Says:

    То не че има някакъв topic, ама ми харесва от време на време да натривам носа на разни такива крайни псевдо капиталистически тролове кат Стилгар :D-> Не бе, аз хaресвам повече щатската здравна система, ама седя тука за да не плащам техните данъци, здравни застраховки и да не спазвам закона иначе нямам торент клиент и съм пръв рицар на авторските права 😀 Съгласен съм с ония дет не ни пускат в Шенген щот има корупция ама точно заради нея трябва да им позволим да ни купуват земята 😀 Всеки който взема логични решения различни от йезуитския ми псевдо капитализъм е комунист и заслужава да тъне в мизерия заради параноята с която са ми промили мозъка 😀 Станков Lets keep it real, y so serious 😀

  80. Stilgar Says:

    Няма логични решения, които не са капиталистически 🙂

  81. 6feeds non 4the leecher Says:

    Естествено че няма, нали трябва се делим на такива и онакива и на контра онакива, че петите да отразяват, шестите да разбъркват и замазват, седмите да съдят, осмите да се смеят, щот виждат че деветите дърпат конците и не им пука за другите 😀

  82. Фьт Дхюс Says:

    Цялата плеяда от неподозирана информация, по никакъв начин не ми доказа нищо. Вие комунистите, не може да разберете, че има нещо наречено собственост и всеки може да се разпорежда с неговата, както намери за добре. Да знам, че сте научени, че всичко е общо, но само до там, дето не Ви касае Вас.

    Ако имам земя, тя си е моя. Мога да правя с нея, каквото си поискам. Мое законно право е да я продам. На кого ще я продам, решавам аз, а не някой форумен шегаджия с комунистически наклонности.

    Факт е, че забрана за продажба имаше до неотдавна. И е факт, че земя почти не се обработваше. Чисто статистически може да се изкара корелация, следователно непоклатимо доказателство, че с намесата на чуждият капитал се обработва земята, а не е пустееща като преди.

    Но това не е моята цел. Аз съм далеч по-скромен. За мен е достатъчна констатацията, че независимо от регулацията на пазара той може да работи или не. Но с регулация работи по-трудно, ако изобщо работи.

    А да и циганският проблем не е проблем на циганите. Нека не очакваме те да решават проблем, който нямат.

  83. thedem Says:

    Ъъъъ аз не мисля че става въпрос за земи които са частна собственост а за държавните.

  84. Кирил Says:

    Аз да ви питам мислили ли сте по въпроса да вкарата и прогнози как ще се развият нещата с таблетите, разпределението на операционните системи, воайорската политика на гугъл и фейсбук и т.н.

  85. thedem Says:

    За сурат-тефтера четах неска че ъпгрейдвали следенето, и щяло да следи курсора на мишката постоянно дори и да не се клика , включително и всички бутони.

  86. muadib Says:

    Фьт Дхюс чисто статистически ако аз нямам земя, а ти имаш 2 парцела средно и двамата имаме по един. В България има над 5 милиона дребни парцела годни само и единствено за спекулация в момента, де да беше пазара регулиран щеше да работи и нямаше да е така, радвай се че някой вижда и плеяди не само носа си. Чуждия капитал може да е полезен в други сфери като производството и иновациите но не и в собствеността на земята, освен ако не искаш да сме бананова република в която да се установи някакво авторитарно управление след като се види че не сме взели правилни решения навреме, та да се отиде към другата крайност щот няма да има друг избор за оцеляване. Като се изравним с другите тогава, сега не му е времето.

    Кирил мисля че ще се опитат да ги направят огъващи се, но ще бъде за кратко щот технологията и материалите са налични от доста време ама нещо се бавят с реализацията, вероятно не е толкова практично такова нещо и за тва се колебаят, може да отидат после и към холограмните джаджи, но засега явно ще продават хибриди като фаблети и таблетоп и разни дет се слагат едно в друго. Гледам че циско за натиснали мозила да слага h264 може gatakka да го коментира по нататък. http://gigaom.com/2013/10/30/mozilla-will-add-h-264-to-firefox-as-cisco-makes-eleventh-hour-push-for-webrtcs-future/?t=t

  87. Ники Says:

    За XBMC-то препоръчвам горещо плъгините Navi-X, Mash-up
    и 1Chanel. Иначе с RasberryPi-а Openelec или RasBMC ползваш?

  88. gatakka Says:

    последно бях с Ras ама много нерви ми вкара 🙂

  89. origyn Says:

    Насилих се да ви слушам цял час – говорите толкова наивно по всичките теми, че не е за вярване…
    Много ми се иска да те питам няколко неща, Stilgar, спрямо коментара, че ако зависи от теб ще спреш „пенсиите, социалните помощи, безплатното здравеопазване, топлофикация, БДЖ и каквото там още има социално и държавно“.
    По ред на спряното:
    1. С какво ще живеят баба ти и дядо ти?
    2. Осъзнаваш ли, че ако се случи едно земетресение или пак се спука язовирна стена и залее някое село и хикс на брой хора нямат къде да живеят, според теб просто трябва да има теглим майните ли?
    3. Такова нещо не съществува, но бих предположил, че визираш здравноосигурителната система. Ако утре си счупиш някой крайник, отидеш при ортопед и той ти каже „ем, дай 500 лева, че тука труд, материала за гипса, снимката…“, а ти имаш 20 лева в джоба и 200 лева в банковата сметка, какво ще направиш?
    4. Осъзнаваш ли, че не всички предпочитат климатик като форма на отопление, а и не всички могат да си го позволят? А и каква е алтернативата на тези, които не могат да си го позволят?
    5. А БДЖ толкова важен компонент, че даже не си се и замислял. Кой ще дойде да изчисти улиците на София като спреш БДЖ? Осъзнаваш ли, че като няма БДЖ, ще нарасне трафика с автомобили, което неминуемо води до екологични проблеми? Толкова ли не можеш да навържеш причина и следствие от гледна точка на това, че спираш придвижването на стоки и пътници от и към съседните ни страни, което е огромен проблем за икономиката?! Да кажем, че утре войната в Сирия излиза извън контрол, стига през Турция до нас, НАТО пращат войски да ни помагат, които като дойдат тук единствения начин да се придвижват е по петима в кола с натоварен с „чифте пищови“ багажник…

    Подочувам, че философията ти за живота е винаги да си в контра. Това ти е религията, едва ли не. Обаче ако нямаш логичен довод за контра-твърденията си, излиза, че си просто един недорасъл лигльо, който иска малко да „изпусне пара“, говорейки наизустени глупости.

  90. Кирил Says:

    @muadib не бях се замислял за огъващите се дисплей.
    @Stilgar наскоро излезе една новина за Dell. Ако може да я коментираш по-подробно

  91. Фьт Дхюс Says:

    @origyn спорил съм много със Стил, на коренно различни мнения сме по много въпроси, но въпреки това го уважавам и не си позволявам толкова волни обиди.

    Никак не е културно да се нападат хората лично. Имаш тези, излагаш ги. Така само показваш, че си провал и срам за родителите си, сякаш през първите седем си живял в гората и едва тогава са те прибрали.

    Не съм Стил, но специално за теб ще повторя някой неща, които е казал.

    1. Той ще ги издържа. Точно както това е било преди кайзера. Някак си света е оцелял и без пенсионна система няколко десетки хиляди години.

    ––––-

    По между другото, ако всички тези пари си ги събираш в обикновенна спестовна сметка, то ще имаш над хиляда лева пенсия. Помисли си, колко е ефективна сегашната система.

    2. Последният път като се случи подобно нещо, се окрадаха едни пари, а хората получиха по едно одеяло.

    3. Сега по нищо не се различава. Ако не бутнеш на алчното копеле някой лев, така ще си умреш.

    4. Това с климатика не знам от де се появи и какво значи.

    5. Значи САЩ като обяви война на Ирак, Либия и така нататък се е предвижвала с влакове там?!? Не виждам особена нужда да улеснявам окупационни войски. По между другото, едно от усновните упражнения на диверсията е да унищожават транспортни възли. Значи освен окопатури ще имам и терористи.

    Благодаря искренно за перспективата!

    @muadib ако тези два парцела бяха твой, едва ли щеше да си на това мнение. Щеше да искаш най-добрата цена и щеше да я дадеш на готовият да я плати, ако специално не си мераклия да се набуташ, да ги обработваш сам. Но второто е перспектива на идиот и тогава никакъв пазар не би ти помогнал.

    Само да поднеса една изненада. Не съм съгласен, че: Няма логични решения, които не са капиталистически.

    Просто смятам, че няма никакви логични решения, от което следва, че няма правилна и грешна система. Но въпреки това ще предпоча винаги свободният пазар пред комунистически диктат, само и единствено заради думичката свобода. Не я заменям за илюзорна сигурност.

  92. Кирил Says:

    @origyn
    „А БДЖ толкова важен компонент, че даже не си се и замислял“
    Аз предпочитам да пътувам с капиталистическите автобуси пред държавните влакове на бдж заради няколко причини:
    – На ден има много повече автобуси, отколкото влакове – кеф ти да пътуваш в 6, в 7:30, в 10 или в 23:00. С влаковете имаш ли такъв избор?
    – Автобусите са по-бързи. Сега след като минават по магистралата не могат да се сравняват.
    – Автобусите не закъсняват! Аз с влак почти никога не съм отивал на време.
    – Култовите закъснения с влаковете от по няколко часа няма как да станат с автобус.
    – Автобусите може да се каже, че са чисти. За влаковете – не.
    – Тоалетните във влаковете не искам да ги коментирам.
    – Аз когато съм пътувал с автобус през зимата нито веднъж не са ми казвали, че отоплението не работи.
    За превоз на товар същи има алтернативи. Но за БДЖ трябва всеки работещ в България да плаща, защото било „важен компонент“? Докато за тези алчни автобусни превозвачи се плаща само от хората, които ги ползват. БДЖ освен цената на билетите взима и много пари от данъкоплатците. Това е държавната работа – неефективна, некомпетентна и скъпа до няма и къде.

    А за „здравноосигурителната система“ мога да ти кажа един личен случай. Баба ми трябва да я оперират спешно. Лекарят казва – дайте ми 300 лева или елате след 3 дни в кабинета ми да я прегледам и да преценя дали да я оперираме. Ако не успяхме да намерим парите според теб какво щеше да стане с баба ми? И говорим за спешна животоспасяваща операция.

    Аз се отоплявам с климатик. И се чудя защо хората плащат толкова високи сметки за парно. Може би е защото топлофикация е държавна организация, за която правилата не важат, само и само за да не фалира.

    @gatakka а да те питам за Клипове с FullHD атом процесорите стават ли? Не знам дали си пробвал. И това raspberry pi да те питам как се оправяш с всичките компонените – искам да кажа кабел за захранване на raspberry, кабел за външният диск и свързването помежду им и като се добавят и другите кабели, не става ли голяма бълкотия?

  93. Фьт Дхюс Says:

    Е не БДЖ не закъснява толкова. Да, но при международните или ако се запали някоя машина. Ако не беше забраната за пушене, то и до днес щях да съм си голям почитател на влаковете. Автобусите са адски неудобно нещо. Но да у нас, те са по-бързи, когато си говорим за подбалканската, защото нали Бойко довърши пътчето дето е набор на Станишката.

    Влаковете си имат множество предимства. Проблема на БДЖ е, че е държавен и се краде като за световно. За съжаление в световен план частните железници само правят положението по-зле. Иневестицията не си струва, ако ще се прави правилно. Какво да правиш, стари технологии.

    Предпочитам телепортиране, ама не се предлага.

  94. ники Says:

    опенелека е много напред. А за андроид дистанционното ако ползваш безплатния ап трябва да пробваш yatse. Струва 3 евро обаче си заслужава всеки цент 😉

  95. gatakka Says:

    @Кирил XBMC си работи що-годе нормално с 1080р. препоръчвам ти да си вземеш модела с 512RAM и да го клокнеш малко. Самата платка си има механизъм за клок. Аз лично сложих и 1 радиаторче отгоре, за всеки случай.
    Иначе не е сложно и не заема място.Захранването на платката е около 700mA аз го въртях с едно USB адаптерче на Hamma 1200mA. Твърдия диск задължително на собствено захранване, ако е в платката. В моя случай си беше мрежов сървър, от където платката четеше.
    Реално в моя случай имах 1 HDMI кабел, 1 USB кабел (захранване) и 1 LAN кабел (може и с WiFi, но имах удобен кабел)
    И всичко това е зад телевизора, и не се вижда и грам. Хич не искам да чуя за smart TV, някакви с жестове или подобни. Това е супер яка конфигурация. И най-готиното е, че отдолу е линукс, тоест, ако искаш да включиш нещо от друг производител, обикновено става. Ако имаш Apple TV забрави да вържеш нещо, което не е от екосистемата на ябълките……

  96. gatakka Says:

    Само да спомена, че ако имаш периферия, която принципно се захранва от USB, взимаш си един USB hub със захранване, и всичко спи и лети.

  97. jazzman Says:

    By the way: Някой разглеждал ли е непозната, бяла държава с влак? Пътувал съм и с кола и с автобус и с кораб, влака е N:1 за мен. Преди години разглеждах Norway и преживяването беше страхотно. Аз съм им голям фен, стига държавата да е бяла, разбира се. България не я броя за такава, за съжаление 🙂

  98. Кирил Says:

    Мислех да си вземам raspberry pi за вкъщи, за сървър. Но просто кабелите бяха много и ставаше голяма бъркотия. И тогава много се чакаше за да си го поръчаш.
    И затова си взех компютър с атом процесор. Излезе ми 300 лева всичко, без твърдия диск. И беше без вентилатори и единственият шум беше от твърдият диск.
    А с външен диск(както е при raspberry) родителите ми могат да прегледа какво е съдържанието му без проблем. Въпреки, че хората нямат почти никакви технически познания.
    А и тогава не бях сигурен каква е разликата между нормални и арм процесори от гледна точка на софтуера? При линукса има ли разлики? Сега аз обмислям и raspberry и един таблер с убунту и арм процесор да си взема. И се чудя каква ще е разликата?

  99. Кирил Says:

    @jazzman в Германия и Австрия съм го правил. В Германия влаковете се движат с много висока скоро и за да вземат завоите се накланят, но ти не усещаш, че влакът е наклонен и имаш чувството, че всичките къщи, стълбове и дървета са наклонени. Много е забавно.

  100. thedem Says:

    А как ли ще е на Maglev със 500 km/h 🙂 . Тия наще тука един път съм се качвал, и ми се раздрънкаха шенкелите за 80 километра път 🙂 , да не говорим за стържещите шумове от метал в метал 🙂

  101. origyn Says:

    @Фьт Дхюс
    Защо се изказваш от името на някой друг?! Както и да е.
    Следните коментари са спрямо твърденията от твоя коментар:

    1. Света е оцелял, обаче всички са работили до последно – я на полето, я някъде другаде. За предпочитане ли е пред варианта като минеш определена възраст просто да получаваш пари? Да не влизаме в темата, че средната продължителност на живота е била по-ниска.

    2. Точно това е големия проблем – някой да каже „окрадоха се едни пари“, а да не знае за какво говори и да предава непотвърденото мнение на масата. Нека ти припомня – пострадалите в село Бисер получиха, освен споменатото одеяло, храна, бутилирана вода, еднократна помощ от 325 лева на човек (не казвам, че е много), парични компенсации за удавените селскостопански животни, електрифицирани фургони за жителите, които искаха да останат в селото докато се решава проблема, в последствие получиха компенсации за унищожена покъщнина и къщи. Български пощи се задвижиха и изплатиха няколко дни по-рано пенсиите на пенсионерите в селото, в случай, че на някого му трябват пари. И после вие твърдите, повтарям отново, наизуст, че няма полза от социалните помощи?! Кой щеше да помогне на хората непосредствено след заливането на селото, ако страната нямаше социална политика?! Алтернативата за помощ са т. нар. „местни феодали“ – хората с парите от околните селища, които ще помогнат, ама ако искат, а ако не видят печалба от това да помогнат, какво правиш?! Единствените средства биха били парите от пенсията, при това, ако все още има пенсионна система при такива разсъждения.

    3. Аз съм хронично болен от хипертиреоидизъм (известно за пред масите като „гуша“) – през два месеца ми правят изследвания и вече една година се тъпча с хапчета, за да не се стига до операция. Плащам единствено 50% от цената за хапчетата, защото са в такава категория според здравната каса. За всичко останало – консултации с лекар, ехографии на щитовидната жлеза, изследванията, които не са прекалено скъпи, плаща здравната каса. А има хора с много по-тежки заболявания и ниски доходи. Кажи ми как ще се лекуват те като няма здравноосигурителна система?

    3.1. Счупих си пета метакарпална кост (между китката и кутрето) на лявата ръка преди няколко години – единствения ми разход по лечението беше таксито до болницата.

    4. Топлофикация не е само в София. Там сметките са ужасни, знам, но, признавам, че не съм живял в Русе, примерно, но от мои познати съм чувал, че е за предпочитане като вариант пред климатик.

    5. Не съм казвал нищо за отиване до Ливан. Казах, че ако войната стигне до България, БДЖ ще играе ключова роля за пренос на военна техника. Един танк, примерно, няма да пропътува 200 километра по магистралата. Доколкото разбирам от Уикипедия, теглото на съвременните танкове е между 6 и 60 тона, средно 30 да кажем. Най-тежкотоварния активен въздушен транспорт е руския „Антонов Ан-225 Мрия“, с капацитет до 250 тона – т.е. може да качи средно 8 танка. В един отворен военен конфликт или ще пренесат тежките машини по въздух или ще го придвижат по железопътната мрежа – кое е по-евтино според теб?

    @Кирил
    Аз не те питам какво предпочиташ.
    Казвам ти, че БДЖ е по-предпочитан от масата, защото е по-евтин. Половината Костинброд, Перник и вероятно Ихтиман няма да могат сутринта да идат да работят в София. Или ще се качат на автобусите за тая цел, което е в техен ущърб, ‘щото ще плащат повече пари всеки ден. На същия принцип са Асеновград, Садово, че и даже Пазарджик към Пловдив, Девня към Варна, Никопол към Плевен и т.н. Или, викаш, то на кого ли му дреме за тях.

  102. Кирил Says:

    „което е в техен ущърб, ‘щото ще плащат повече пари всеки ден“
    Ами дай да изхарчим стотици милиони за да може шепа хора да плащат с левче по-малко. Идеално.

  103. origyn Says:

    Да, идеално е, защото ти го мислиш само от тая гледна точка на разходи, а реално е „сложен организъм“. Шепа хора в случая е няколко десетки хиляди в цялата страна. По-голямата част от работниците в „Чистота“ живеят извън София и получават ниски заплати и пътуват почти ежедневно – за тях да платят 30 лева повече на месец не е вариант. Като затвориш БДЖ изведнъж ще стане същата криза с боклука като 2009-а. Повечето от работниците в промишлените предприятия също не живеят в големите градове, защото са евтина работна ръка и няма да могат да се изхранват с такива заплати в София, Пловдив, Варна и т.н. Ако няма евтин транспорт, икономиката губи, защото разчита на евтината работна ръка да извършва сервизните дейности, а евтината работна ръка не живее там където работи, иначе не би била евтина.

  104. Кирил Says:

    Няколко десетки са шепа хора, когато ги сравниш с цялото население.
    „Социалният транспорт“ е по-скъп от частния! Цената на едно пътуване не е само в билета! Ти знаеш ли колко милиони от бюджета са наливат в БДЖ? А знаеш ли още колко милиона задължения има това предприятие? И всичко това за да може ШЕПА хора да минат метър с 30 лева. Иначе икономиката на страната ни ще се съсипе! Браво! Трябва да спечелиш Нобелова награда за икономика!

  105. Stilgar Says:

    1. Ако спрат да ми взимат осигуровките за пенсия (за мен те са ограбени от мен насилствено) баба ми ще взима приблизително 10 пъти по-голяма пенсия. Сметнах го като събрах осигуровките на работещите хора в нашето семейство и ги разделих на получаващите пенсия.

    2. Никъде не съм казал държавата да няма фондове за бедствия, но от друга страна може просто хората да се научат да си правят застраховки.

    3. Здравни застраховки или директно плащане. То сега пак си е така в доста ситуации само дето ни взимат едни пари дето отиват не знам точно за какво.

    4. Всеки да се топли с каквото намери за добре и да си го плаща. Не виждам аз защо трябва да съм заставен да плащам за чуждо отопление.

    5. Ако БДЖ изчезне ще престане да пречи на появата на по-качествени услуги. Не мога да разбера ако превозването на хората от чистотата е толкова важно, че да плащаме за превоз чрез БДЖ защо просто не вдигнем заплащането на услугата и хората да си пътуват с транспорт с пазарно определена цена. Защо трябва да плащам за чистотата чрез БДЖ?

  106. Фьт Дхюс Says:

    origyn съвсем ясно съм отбелязал до къде съм цитирал и къде почват моите мисли.

    Не съм съгласен по много въпроси със Стил и вече го казах. Например, не съм съгласен, че ще се появи по-качествена услуга, защото и в момента БДЖ предлага най-качествената услуга като изключим линията София-Бургас.

    На неплатежоспособен пазар не може да се появи качествена стока или услуга. Освен всичко друго за качеството на точно тази услуга има голямо значение инфраструктурата. А у нас тя е зле.

    И пак да повторя. Не предпочитам да улеснявам окупационни войски. СССР извози танковете си в Афганистан със самолети, а САЩ в Ирак със самолетоносачи.

    По-евтино ще ми излезе, изобщо да не водим война. И по-полезно за здравето също. Основна причина за повишеният живот в последно време е липсата на войни.

    Топлофикацията в Русе е частна.

    Дилемата между евтина работна ръка и евтин транспорт ми звучи решена. По-добре за джоба ми е да получавам по-висока заплата.

    Това за спокойните старини го кажи на милата ми майка. Тя е пенсионерка и всеки ден пътува по 35 километра в посока към едно село. Хайде познай от раз защо!

    Ако този язовир беше частен, то селяните освен шише свръхфруорирана вода и одеяло, щяха да получат и солидно обещетение, достатъчно да си построят по десет къщи и също да си купят 20 пъти съсипаната продукция и покъщина. И естествено това нямаше да струва нито стотинка на обществото.

    Е едни там мастити адвокати щяха да се нагушят здраво, но няма как, всичко се плаща. Това е то пазарна икономика.

  107. Фьт Дхюс Says:

    Забравих да кажа, че все пак частника не обича да плаща и щеше да избегне перспективата да бъде разорен за една нощ. Тоест държавата изхарчи нашите пари, едни хора покрай това забогатяха и това, защото пак същата тази държава не си е свършила работата.

    Да плащам по три пъти за едно нещо, последствията да са кошмарни и в крайна сметка единственият ефект, да е, да съм с пръст в устата, не звучи никак привлекателно, за ефективно да не говорим.

  108. thedem Says:

    Като сте се хванали за тоя язовир, трябва да се има в предвид, че стената нямаше да падне ако нещата в държавата бяха както трябва. Ама не, никой отговорност няма, само чакат заплата на държавната хранилка и рушвети.

  109. Фьт Дхюс Says:

    Дъдем поради тази причина беше допълнението в коментара ми. Няма значение дори да бяха позлатили хората и никой нищо да не беше окрал. Дори така си остава факта, че не са си свършили работата, а след това всички ние платихме за това.

    Иди го обясни на комунистите.

  110. Ogi Says:

    Много забавно стана тук!
    Вече политизирахТе този епизод от подкаста. Така че:
    1. @origyn Какви танкове бре човек? Какви диверсии? Не знаеш ли модерните „танкове“ – с хубавите костюми и лъскавите обувки? Доста по-ефективни са и с по-малък разход на гориво даже.
    2. @origyn Какви пенсии бре човек? Правото за разпореждане с пари е еднозначно еквивалентно на притежаване на пари. Пенсията е дума измислена за легализиране на илюзия с основна цел насаждане на усещане за помощ. Всички защитници на тази илюзия – какво ще кажете да се минимализира звеното на база което се раздават пенсии(не съм казал че е лошо нещо). С прости думи – нека ако аз плащам данъци да храня моята баба. Така ще имам стимул да възпитам моите деца и техните деца по начин че да имам пенсия (ако искам) или ако съм решил да нямам деца да знам че няма на какво да разчитам(200-те лева) който евентуално някой ден ще получа. Така социалните паразити които всички се оплакваме че храним ще го закъсат и забележителните идеологии „ден да мине самун да загине“, „недей така – всеки с проблемите си“, „немога“, „държавата е виновна“ и т.н. ще бъдат атакувани много агресивно.
    3. Тази „цветна музика“ – http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_Public_Debt_Ceiling_1981-2010.png дали е нормална? Колко бяха – може би три седмици в които администрацията на хамериканците спря. Фактите са че цялата администрация ако вземем и военните надхвърлят по бройка българите които не само гледат телевизия, пият ракия и ровят по кофите. Обама каза че изхарчените пари трябва да се плащат. Каза – като отидем в ресторанта и ядем накрая трябва да си платим сметката. Истината е че там са добре защото си ръкопляскат без да мислят за бъдещето. Вдигаме илюзорният термин Debt-Ceiling с 2 000 000 000 (… да доста нули, предният път) и всички ръкошляпат. А хищниците на Wall Street фалират ли фалират беззащитните държавички, чакат ли чакат военните да „създадат приятели“ тук и там, ако не военните администрацията ..
    4. За здравната система няма да давам примери. Тя работи така както работи всичко в България – на едната чест( естествено ако кажем че работи ).

    Панацея няма но според мен трябва да се почне от агресивно генериране на промяна с фокус максимално възможна прозрачност в илюзията наречена държава и изкарване на чистата логика от блатото на йерархичната стройна система на илюзиите.

  111. Фьт Дхюс Says:

    Ogi това са коментарите и си говорим, каквото ни скимне. И ни е интересно. да си губим времето така.Твоето мнение е също много интересно. За съжаление е неприложимо.

    Не съм съвсем убеден, че е необходима промяна. Обикновено промените са за лошо. От друга страна, всичко се променя така или иначе. Прозрачност разбира се не може да съществува.

    Илюзии също не могат да престанат да ги има. Все пак сме хора, всеки си живее в неговата собствена илюзия, като някой илюзии са по-устойчиви и засягат множество хора. Е ако човечеството изчезне, ще изчезнат и илюзиите. Което пък все пак ще се случи, значи предричаш едно сигурно бъдеще.

    Логиката е хубаво нещо, но неприложимо. Можеш да управняваш логика само върху информация, която имаш. И понеже, никой, никога не може да има цялата налична информация, то не може да се очаква, че вади правилно заключение.

    Но пък и всичко това е хубаво на нашият свят. Ако можеше нещата да са логични, а илюзии да няма, то щеше да е много скучно.

  112. Кирил Says:

    @Фьт Дхюс
    „Например, не съм съгласен, че ще се появи по-качествена услуга, защото и в момента БДЖ предлага най-качествената услуга като изключим линията София-Бургас“
    Я кажи какво разбираш под качествена услуга. Защото аз БДЖ мога да го свържа с много неща, но само не и с качествена услуга. Обясних защо.

  113. Кирил Says:

    Какво е общото между български лекар и обиджия?
    И двамата те питат парите или живота…

  114. Фьт Дхюс Says:

    Кире брат, всеки гледа от своята си камбанарийка. За разлика от теб не живея в Бургас и не съм облагодетълстван от бойкостралите.

    За мен автобуса стига с половин час по-рано от влака. Преди не бе така. Бързият влак стигаше за шест часа до София да речем, а автобуса за четири. Беше два часа разлика. Сега влака стига за пет часа, а автобуса минимум за 4,5. Ако сложим мотането в София почти се изравняват, като точката, на която ме свалят и двата транспорта е условно една и съща.

    Освен това влака върви по железопътна линия. Остаряла технология, ла-ла. Но точно тази остаряла технология в моя случай е плюс. Защото линията макар и доста обикаляща е по-добре от пътя. Тук проблема не е в Бойко.

    Имаме международен път, който е доста приличен. Пътуването по него е конфортно като за у нас. Но пък автобусите не минават по него. Те са си измислили да минават по нещо, което на картата не е отбелязано дори като второкласен път.

    То е по-дълго с 20% и представлява съвкупнмост от между селски пътища, които са правени с цел по тях да ходят каруци от едното село в другото да разнасят зеле. Това нещо е толкова зле, че ме заболява главата преди да съм и на половината път да изляза само от нашата област.

    Това е случаят, ако пътувам за София. Ако пътувам за Плевен, там път изобщо не съществува. Ако имаш някой много голям враг, то може да му пожелаеш да мине по отсечката Бяла Слатина-Кнежа и ще изкъупи греховете си към теб за два живота напред.

    Седалките в купетата са с по поне 50% повече жизнено пространство от всеки автобус. Не знам нищо по-неудобно от седалка в автобус.

    Разбира се лятото е голямо предимство, че в автобусите има климатици, за случайте когато ги пускат. Но това се компесира зимата, когато във влаковете е сауна.

    По гарите обикновено сените са мъничко по-човешки, отколкото по автогарите.

    Цената на влака е 13 лв., а на автобуса е 20. Ако си взема отиване-връщане е 23 и 35. Като за влака важи месец, а за автобуса — календарна седмица.

    От моята камбанарийка влака е очевидно по-добрата услуга.

    Разбира се, голямата мъка е пушенето. Ако тръгна за Русе или Варна, което са ми далечни дестинации, то съм жив умрял. Автобуса спира за почивки и е малко по-поносимо.

    До някой места влак не стига. Има такива с гари, но ужасни връзки. Например за Габрово да тръгнеш с влак, трябва да си идиот или беден. Причината все още да има влакове до Габрово е, че пътищата са ужасни, а маршрутките скъпи и мръсни. Но пък маршрутките стигат за двойно по-късо време от точка до точка, заради ужасяващите връзки Горна- Царева ливада и подобни изтъпления. До Силистра положението с връзките през Горна-Русе е подобно. Пътуването ти става двойно по-дълго. Или пък Свиленград. Там е див ориент.

    Има и обратният случай. Например ако живея в Плевен, Враца или Пловдив, най-бързата, удобна, честа и директна връзка със София е чрез влака.

    Тези неща не вълнуват жителите на Бургас или Стара Загора тръгнали към София, но до тази пролет и те бяха в кюпа. Все още си е преживяване да тръгнеш да речем от Бургас за Свищов с автобус. Не е известно, кога ще стигнеш.

    Пътувам с влакове от 30 години и са ми добре известни всичките им недостатъци и предимства.

    Но пък и през последните 20 гледам какво разграбване е там. На теория БДЖ трябваше да е най-богатата компания у нас, пред която нефтохима да е някакъв селски цех. Но не стана така. Не виждам причина да продължаваме да пълним сметките на нейните шефове. Закриваме и толкоз.

    Положението стана толквоа зле, че БДЖ е заплашено изобщо да спре да функционира. Цяло чудо е, че със останалите шкоди дето са мой набори, все още нещо мърда. Трафика е планиран за превозването на тридесет вагона, возят се по три. Всяка композиция е на загуба.

    Разбира се БДЖ е основната причина големите автобусни превозвачи да не надуват цените прекалено много, а само много. Като изчезне, което така или иначе ще се случи, защото положението е такова, че няма възможна спасителна инвестиция, то автобусните превозвачи ще имат повод да почерпят. Но пък тогава ще се качим на опелите и цената ще ни е съизмерима.

  115. Stilgar Says:

    Само да кажа, че това да не се говори за политика в подкаста аз го предложих и като го предлагах имах предвид самия подкаст, а не коментарите. Принципно не виждам нищо лошо да се коментира политика в коментарите не знам дали Ванката има проблем.

    Има 2 причини да не искам в подкаста да се говори за политика
    1. Такива теми имат огромен потенциал да раздуят много времето. Ние и така се насираме и го правим 100 часа пък к’во остава ако заговорим и за политика.
    2. Не искам някой да не ни слуша щото не е съгласен с политическите възгледи на мен или на Ванката. Хората имат свойството да се дразнят на тая тема доста повече отколкото ако не им харесваш операционната система.

  116. thedem Says:

    Тц , аз повече за операционната система се дразня хяхяхя 🙂

  117. Фьт Дхюс Says:

    При положение, че тук повечето пишем от разни компютри, не е ясно кой какво ползва наистина. Например аз излизам със служебни вкисти и хъпъ-та. Излизам с хромове, но това е защото имах безкрайното нещастие да си сложа новата Опера дето за чеп не става. Сега излизам с Епифани под Дебиан, но реално пиша от Кубунту през ssh -X до машината на сина, а вида връзка (мобилна) дето ползвам, не ми позволява да инсталирам нещо по-ставащо, защото ще ми свърши лимита, та карам на каквото има.

    Тия работи не са показател.

  118. Ogi Says:

    @Фьт Дхюс

    „Илюзии също не могат да престанат да ги има.“ – Игор Сисоев тегли една майна на рамблер и пуска проекта върху е работил под BSD License. Ето илюзия разбита на парчета. Популярност на webserver-ите Ноември 2013 – http://news.netcraft.com/archives/2013/11/01/november-2013-web-server-survey.html
    Лошото е че като видиш графиката, започваш да си мислиш за пари… да объщаш всичко в пари. Не точно ти или само ти … всеки. Точно това е най-силната илюзия – че за каквото и да става дума всеки го мери в пари. А на Игор Сисоев му е била поставена задача да направи бърз web server и той го е направил а повода за BSD Лиценза е че някой е пробвал търпението му – в случая неуспешно. Резултат – светът печели инструмент, рамблер губи печалба, Игор (и колегите му в последствие) влизат в историята. А развоят можеше да бъде друг – Игор – богат, рамблер по-богати, а community-то се чуди как апаче да сервира 10к файла едновременно на машина за 300$. Та – много малко хора могат да разсъждават и да взимат решения с измерителна единица различна от „залени гущерчета“.

    „Логиката е хубаво нещо, но неприложимо.“ – Прав си че трябва да имаш някаква информация но никой не е казал че трябва тя да е цялата или много. Логиката помага за най-елементарните неща като отвиването на болт без нужда от чертеж на autocad касаещ болта, физичните свойства и параметри на материала. „Обратно на часовниковата стрелка“ изниква веднага на stdout 🙂 когато развиваш болта.

  119. jazzman Says:

    Спри му ауто-ъпдейтите на кубунтуто и на машините под уиндоулс ако имаш такива, също. Пиши на някой да ти прати cd с копие на Дебиан, ако си толкова на зор. И защо е необходимо да отваряш X, вдигни един dhcp server под кубунтуто или ползвай статична връзка към някой от мрежовите му интерфейси.

  120. Фьт Дхюс Says:

    Нямам. Вчера излезе обновление на един от тези. Ама това си админска работа, не съм се занимавал. А иначе се замислях, ама не ми се прави. Иначе например на работа мога да сваля пакетите и да си ги донеса. Ама ако нещо лишсва, пак и е тъпо. Имам тук едни изображения де за всеки случай.

  121. Кирил Says:

    @Stilgar ако на мен ми е интересен подкаста и 10 000 часа да го направите ще си го изслушам с интерес!
    Но за точка 2 си много прав. Даже и това правителстов, което може би е най-мразеното, има фанатици, които си пенят устите докато го защитават.

  122. jazzman Says:

    Много е лошо положението с тези лимитирани ISP-та. Спомням си, че сестрата на жена ми беше в БГ за месец и баджанака беше забравил да забрани ъпдейтите на уиндоулса и, че ги бяха обули здраво в края на месеца.
    За мрежата най-лесният начин е да направиш bridge м/у двата интерфейса или да NAT-ваш мрежата от кубунтуто към дебиана и да имаш интернет и на машината под дебиан. Не е сложно има стотици туториали в мрежата как се прави.

  123. HD Says:

    @Jazz доста време е изтекло. Вече ги карат да ти налагат лимит на акаунта. Примерно ако стигнеш 200 лева, ти режат скоростта и те пускат на някаква минимална скорост, с която уж ти дава, че си онлайн, но реална работа не може да свършиш. И като си подписваш договора те питат какъв лимит искаш да ти сложат.

  124. tatarata Says:

    подарик за гатака 😀

    http://www.mrdoob.com/projects/chromeexperiments/google-gravity/

  125. jazzman Says:

    @HD, възможно е. Това беше преди 4г. 🙂

  126. Фьт Дхюс Says:

    Оги преди малко готвих яйца по панагюрски. За да спестя време ползвах пасатора. Той се завива обратно на обикновената резба. Ако си бил в казарма, знаеш, че и дулото на калашника е пак така, обратна резба. Значи имаме ситуации дето твоя чертеж в САПР не работи.

    Не разбрах за този Игор. За nginx ли си говорим? Той си спомням, че беше руски. Ами този Игор, ако е беден, значи се е минал.По между другото, ако става въпрос за nginx, то не е голямо геройство. Последният доставя добре статични документи. Да се направи добра доставка на статични документи е задача за студенти. Защо апаша се проваля? Ами защото е оптимизиран за друго.

    Та ако наистина става въпрос за това, то нищо ново. Никой нищо не е спечелил, освен нова мода де, ама то нови моди да искаш в технологиите.

  127. Фьт Дхюс Says:

    Ползвах пасатора за канапето де, не за яйцата, ала това е ясно 😉

  128. HD Says:

    @Jazzman Натиснали са ги гадовете. Поне това, че иначе яко издевателстваха. Щом КРС глоби два пъти мобилните оператори с по милион лева и те си ги платиха без проблем, смятай за какво нещо става въпрос.

  129. thedem Says:

    Аа мобилните оператори са отврат. Звънят ми някакви в 10 часа вечерта, да ми обясняват как щяло да е по добре да си преподпиша договора за 2 пъти по скъпа тарифа и с по малко минути и без интернет включен и с интернета става 3 пъти по скъпа , ама те тъй трябвало. И с един такъв заплашителен тон ми говорят … викам им нали си плащам сметката кво искате , те ми викат ама като нямате договор и нямате никаква защита, ако имате някаква голяма сметка сгрешена и не можем да ви помогнем …. Викам ЪЪъъ и как като нямам договор ше ме накарате да я платя тая ваща надписана сметка ?!?!. Падна ми пердето, звъннах на един оператор и му казах, забрани им на тия да им звънят да не ходя при тях направо … повече не са звъняли 🙂

  130. Ogi Says:

    Въздушният пренос куца (скъп е) и затова мобилните услуги не са ефтини и имат ограничение. Преносът след базовата станция не е проблем или поне не би трябвало да е проблем да кажем в големите градове. Това се разрешава с LTE. Там имаш proprietary базова станция с да кажем до 70мбит(среден, тестван, надежден) пренос до сим картата. Обаче е скъпо. Другото което е че диференцирането на услугите – да кажем метода „Ако можеш имаш“ ако работеше добре би трябвало в София, Пловдив, Варна да имаш услуги с 7-8мбит-а защото мисля hsdpa е до толкова, а в малките селца 0.1-0.3мбит. А то не е точно така защото след базовата станция трафика за data е ограничен по простата причина че 20 едновременни разговора са доста по изгодни за обслужване от 1.6 мбит data трафик към една сим карта. А цялата технология не е динамична като ip мрежата и не е факт принципа – „който има нужда от трафик може да ползва капацитета свързаност“. Миграцията *overIP е бъдещето така че споко 🙂 . Лично не се занимавам с мобилни мрежи, а с ip/mpls мрежи но вярвам че разсъжденията са верни.

    „Да се направи добра доставка на статични документи е задача за студенти.“ – Направи такъв проект. Ще се радвам да го тествам. Apache-то си има много предимства като например че out-of-the-box 99% от желанията към него са факт(глезотийки, модули …).

    Ако помислиш ще стигнеш до много логична причина пасатора да се завива обратно 🙂 .

  131. Фьт Дхюс Says:

    За да не се отвива естествено. Това е нещо, което бая скъпият ми робот Кенууд Просперо така и не е научил и ми се наложи два пъти да опирам до сервиз заради тъпотията на англетата, дето ми опразниха джоба иначе.

  132. thedem Says:

    В какъв смисъл nginx е добър за статични документи? С динамични пак си е по добре от другите :). Aз от както го ползвам, неща да чувам за Apache.

  133. ism Says:

    Здравейте !
    А някой пробвал ли е комбинацията от nginx за статично съдържание и apache за динамично съдържание в/у една система ? Ако да , резултати ?

  134. thedem Says:

    gatakka , май беше казал че ще си пишеш web rss reader , ей тука се натъкнах на 9 готови и някои от тях доста добре изглеждат 🙂
    http://www.pvsm.ru/open-source/29588 , може и нещо за части да се ползват 🙂 🙂 🙂

  135. thedem Says:

    @ism то няма смисъл, да не говорим че ще се блъскат ако и двете работят на 80-ти порт. Nginx-a в повечето туториали е даден да се закача с php5-fpm по tcp-ip ама като се пусне да се закача по unix sock става резачка отвсякъде.

  136. Кирил Says:

    Днеска ще има ли подкаст, да питам с интерес?

  137. gatakka Says:

    Преди 10 минутки го записахме, сега монтирам и е СУПЕЕЕЕЕР интересен.

  138. Кирил Says:

    Благодаря!!!

  139. Ogi Says:

    @thedem +1 за последния ти пост.

  140. Ivan Says:

    Абе що не пуснете един подкаст за расбъри пи, ардуино и другите подобни платки. Чувам, че Иван ползва такава за ТВ-то си и няколко пъти е споменавал колко е удобна. Сигурен съм, че на много хора ще е интересно да се запознаят повече с тези технологии, как се програмират и т.н.

  141. ism Says:

    @Ivan+1

Leave a Reply