Епизод 22 – част 1 (новини)

Епизод 22 – част 1 (новини)

Епизод 22 на Nerds2Nerds записан на 03.11.2013 с основна темa Jitsi с един от неговите създатели – Емил Ивов

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Представяне на госта, малък разговор за Jitsi (жици), българската следа, WebRTC и още нещо 🙂
18:30 – CISCO „освободи“ видео кодекът H-264
39:00 – Intel започват производство на 64 битови ARM чипове
41:00 – Google почват да „спират“ функционалност от свои продукти, освен ако не си платите
43:00 – задава се следващата битка на титаните, по-скоро на техните адвокати като ползват патентите на Nortel
54:15 – iGoogle вече е мъртъв, появи се Android 4.4 в който вече има API за истинско принтиране и Nexus 5 вече е на пазара, с доста примамливи характеристики
59:30 – Google спряха voice call over XMPP
1:02:10 – YouTube спряха FullHD през HTML5, само през Flash.
1:07:10 – Lenovo Yoga Tablet – интересен таблет с интересна стойка
1:11:30 – Motorolla подкрепи Phoneblocks
1:13:40 – Facebook иска личните карти на хора, които участват в протести
1:18:40 – В Русия засякоха ютии, в които има чип, който се закача към всяка мрежа и започва да праща спам
1:10:20 – вирус, който комуникира през тонколоните на компютъра?
1:29:10 – лаптопите на DELL миришат, в най-буквалния смисъл на думата
1:32:40 – глобиха жена защото карала кола с Google Glass
1:36:10 – Ubuntu взеха наградата за Anti Privacy заради интеграцията с Amazon

| ноември 3rd, 2013 | Posted in Uncategorized |

65 Responses to “Епизод 22 – част 1 (новини)”

  1. Nonev Says:

    Може би сте имали в предвид Anti Privacy в новината за Убунту.

  2. HD Says:

    Лично аз не разбирам какъв е толкова проблема с интеграцията на Убунту с Амазон. От една страна, тази опция може да се изключва и освен това е капка в сравнение с това какво правят останалите технологични гиганти с данните на потребителите си.

  3. Devastion Says:

    Цяла седмица го чакам тоя подкаст. Баси кефа да легнеш на леглото и да си слушаш.

  4. Кирил Says:

    Гугъл взеха много голям процент при мобилните телефони, нормално е майкрософт и ейпъл да се обърнат срещу тях.
    А убунту с подслушването се уляха, но като им гледам дяла при линуксите, много леко им се размина.
    На мен лично ми харесват по-дългите подкастове и 4 часа да направите коментара на новините пак бих ви слушал.

  5. HD Says:

    @Кирил Подслушване под Линукс? Какво точно имаш предвид?

  6. Кирил Says:

    @HD когато търсиш нещо в твоя компютър, убунту събира тази инфромация. В момента тази инфромация уж се анонимизира и се праща към амазон.
    И при инсталацията не те пита дали искаш да се събира информация за теб, а направо го прави.
    То и затова взеха наградата за навлизане в личното пространство.

  7. Кирил Says:

    И в един момент разбираш, че в последните 3 години се изгавриха с убунту, за да може да си подтикнат да търсиш програмите и файловете, които ползваш. За да може тази информация да се записва и да може когато търсиш нещо да ти изкачат реклами. Просто съм възмутен! И се чудя още защо тази операционна сиситема е доста използвана, въпреки всичките гафове, които направиха.

  8. jazzman Says:

    Каноникъл имат да реализират редица големи проекти възложени им от Амазон и от идва тази тяхна волност за въвеждането на този remote application, който на всичкото отгоре може и да събира инфо, както Кирил по-горе спомена и да праща филтрирана информация към някой от сървърите на Амазон. Не, че съм бил някога фен на Убунту де, ама все пак не е много честно към потребителите му. Това дето го написах го чух от Столман.
    ПП. Не съм слушал подкаста и сори ако вече го е казал някой.

  9. желю Желев Says:

    Започвам да правя туториал за миграция, забележете, ОТ Убунту към други линукси. Много е лесно самото прехвърляне, почти не губите информация, стига да имате отделен дял за Home директорията. Ще направя няколко теста за да видя при различните сетъпи как е най-удачно да се подходи. Аз минах на OpenSUSE, главно заради Yast инструментите. Доста ме критикуват за Сусе-то но има Линукси всякакви и те доста си приличат. Така че туториала ще бъде мултифункционален, дефакто няма да показвам само миграция към Сусе. И все пак на обикновения потребител, тия гъзарии като Yast не му трябват. Кога сте виждали някой WinDOS потребител да ползва Microsoft Management Console (MMC) ?
    Писна ми от тия, не всички искаме линукс за таблети !

  10. List Says:

    А ако си с Убунту но с някой от официалните ремикси (Гном, КДЕ) пак ли се събира информацията?

    Пропуснахте да кажете за Андоид 4.4 най-голямата промяна за мен е, че вече (отново!) може да върви на устройства с 512 МБ оперативна памет 🙂

    А за глас ако го нямаше това разфокусиране можеше да направят app, който по номера на колата да показва колко глоби има тоя пред теб 🙂
    Това в кръга на шегата, вие доста го наливате глас но на мен ми се струва, че ще си излезе доста полезен в определни ситуации. Пример: отиваш в автокъща да разглеждаш коли и то по някакъв баркод на стъклото ти вади подробна информация за колата. Или пък в някой склад по баркод на палетите може да покаже кои са за преместване, товарене и т.н.

  11. jazzman Says:

    Аз съм заклет RedHat fan, също така ползвам CentOS който е безплатен техен дериват. Противно на Христо, който говори в подкаста за линъкс контейнерите, аз имам точно обратният експириънс с Убунту, труден и неудобен ми е за администрация. Debian е другото дистро, което винаги е привличало вниманието ми след RedHat, ама все не остава време за него 🙂 Mежду-впрочем успях да го инсталирам във LXC (containers) под CentOS 6.4 host.

  12. HD Says:

    Именно затова сме на open source. Както каза @Желю Желев Линукси има много. @Jazz за мен Дебиан и Cent OS само за сървъри. Инсталирал съм ги и за десктоп, но не ме спечелиха. @Кирил това със сърчването на информация в приложенията на ubuntu беше само при 12.04. Ако не ме лъже паметта Oт 13,10 може да си изключваш предложенията от Амазон и съответно и тази чутовна гражба на лични данни. Насраха се като го пуснаха, а и може би въобще това не трябваше да го правят, но им трябваха кинти, Направиха грешка и я поправиха след това.

  13. thedem Says:

    Подкаст без проблеми със звука , яко 🙂 . На SIP протокола ли го карахте, и кое прокси ползвате за SIP ? Аз имам наблюдение само върху repro – много лесен за ползване с уеб админ 🙂
    П.П.: не е много добре да се ползва на не-сървър, забавя старта и шътдауна с около 5 секунди.

  14. thedem Says:

    Тъкаа , аз понеже съм магнит за бъгове, още с пускането на жиците вече има бъг за репорт, при Cinnamon , менюто на трея му се скрива частично зад панела.

  15. Кирил Says:

    @HD аз мисля, че още ги събира тези данни, но ти дадоха възможност да го изключиш. За 12.04, ако не са ти дали възможност да го спреш е вече свинщина и половина. Щом още събират информация не мисля, че са я оправили грешката, а просто хвърлят прах в очите на хората. И защо не я направят тази възможност да е изключена и който иска да си я пуска – както е при дебиан? Аз лично се чудя как може да има толкова много хора, които още са с убунту? След unity и след това воайорство?

    Аз в момента съм с Дебиан на сървър и лаптоп. За сървър нямам оплаквания. Но на лаптопа трябва да правя много допълнителни настройки – когато търсиш текст в документ и текста го няма ти вади много гаден и силен звук, даже и да си си изключил звука, което е толкова дразнещо, че нямам думи. Изключих го, но сега звука се чува от слушалките/тонколоните но поне вече не е толкова неприятно.
    За инсталацията на skype, virtualbox, steam… ти трябва да потърсиш всичко в интернет, иначе няма как да се оправиш. Сега например звуна на системата е свързан с всички програми за филми и музика. Например увеличаваш звука във vlc и автоматично ти увеличава звука и на системата, което не е приятно. Просто има много малки неудобни неща, които трябва да се оправят от потребителя.

  16. thedem Says:

    Споделете на Jitsi , при KDE , Gnome и Windows , дава ли ви един таб дето не може да се скрие и се казва JavaEmbeddedFrame ?!

  17. HD Says:

    @Кирил Обвързаността с Амазон започва от версия 12.10, a в 13.04 вече имаше активна опция, която ги премахва и не се събират данни. Чак воайорство не бих казал. Още 2 дни след пускането на 12.10 по форумите имаше как да се спре. Не е нужно от мухата да се прави слон. За разлика от Микрософт, които се опитаха да направят нещо подобно и бих казал неуспешно с Windows 8, Unity не е толкова зле. Даже бих казал, че е доста удобно. На мен ми трябваха точно 2 дни да свикна с него. Освен това с Убунту има още 3 графични среди дето може да се ползват. Има свобода на избор, така че хейтенето е излишно. Що се отнася до Дебиан, именно това ме дразни, Не казвам, че е лошо дистро, напротив, но времето на конфигуриране е отвратително.

  18. thedem Says:

    Всъщност са поне 7 🙂 , unity , gnome , kde , cinnamon , lxde , xfce, mate, сигурно има още няколко 🙂

  19. HD Says:

    @thedem аз си го инсталирах под Ubuntu и си работи без проблем.

  20. thedem Says:

    Явно си е специфичен проблем за cinnamon , преди и скайпа имаше проблемче със автоматичен попъп и фокус на чат прозореца независимо от настройките на скайпа и се оправяше от тук /usr/share/cinnamon/js/ui/windowAttentionHandler.js
    после си го оправиха , конкретно за jitsi проблема няма да е вероятно точно от тоя файл ама сигурно ще стане с лека редакция на някой от /usr/share/cinnamon/js/ui/ с един if , надявам се да е в помощ за разработчиците на jitsi 🙂 , по късно може да поровя ама сега имам едни други работи на опашката доста 🙂

  21. jazzman Says:

    @Jazz за мен Дебиан и Cent OS само за сървъри. Инсталирал съм ги и за десктоп, но не ме спечелиха.

    Aйде, айде не знам как съм оживял до сега 🙂 Вече шеста или седма година съм със CentOS ползвайки го като десктоп също. За мен е важно да не се крашват GUI програмите които аз ползвам, това как изглежда и каква функционалност има не ми пука особено,нали имам конзола. За скайп, инсталирал съм някакво вехто копие 2.x, колкото да мога да говоря с наште в БГ и никой не ме притеснява с разни добавяния и т.н, жена ми я побъркват. Имам два видео плеъра, скенер, принтер, браузър, филми си гледаме през тази машина и въобще се държи като нормален десктоп, с тази разлика че доскоро държаше и виртуална машина, с 3 ОС. Как да кажа, че не става като ми върши работа…?

  22. Nonev Says:

    В Убунту 12.04 не виждам никакви амазонски неща при сърч в даша. Яено е от 12.10 нагоре, както споменаха вече.
    Иначе си има Privacy секция, дето можеш да я изключваш няцяло и работи по тия правила
    http://www.ubuntu.com/privacy-policy

  23. Кирил Says:

    @Nonev аз я прочетох и намерих един пасаж:
    „You may restrict your dash so that we don’t send searches to third parties and you don’t receive online search results. To do this go to the Privacy panel and toggle the ‘Include online search results’ option to off. The Privacy panel can be found in your System Settings or via a dash search. For a current list of our selected third parties, please see the third party privacy policies“
    С други думи от убунту ще събират какво търсиш. А ти имаш право да им забраниш да получаваш реклами и да изпращат информацията на трети страни. Еми това ако не е воайорство не знам какво вече може да е.

    „To comply with legal and regulatory requirements (including responding to court orders, subpoenas and to prevent crime). These special circumstances may require us to disclose personal information.“
    А превода на това е, че цялата тази информация може и ще бъде използвана срещу вас.

    „Although most changes are likely to be minor, Canonical may change this Privacy Policy from time to time, and at Canonical’s sole discretion. If the alterations constitute a material change to the Privacy Policy, we will notify you by email if you have provided your email address to us“
    А ако решим да променим договора за това как съхраняваме личната ви информация, можем да ви уведомим, ако сте ни дали вашата електронна поща.
    А някой от вас случайно да им е оставил нещо такова?

  24. HD Says:

    @Кирил 1.къде го прочете това, че дори и да спреш рекламите, те пак събират нещо. От дадения от теб пасаж, никъде не се казва това.
    2. Превода на втория пасаж също е доста избирателен. Разбира се, че като компания,която развива някаква дейност, те са задължени да пазят някаква информация. И да тази информация се дава срещу заповед от съд. Като цяло обаче ЮАР имат доста рехаво законодателство и тази съдебна заповед трябва да е съгласувано с него. Не са притеснявайте.
    3. И в третия абзац не се казва това, което си превел. Каноникъл е собственик и развива бранда Убунту, така че може и има свободата да прави каквото реши. Що се отнася до емайл, ако имаш регистрация в Ubuntu One, там ти се иска емайл.
    Хубаво е да се хейти, но нека да е базирано на някакви факти.

  25. thedem Says:

    Debian хич не е лош иначе , като се изключат редките ъпдейти , ама пък за сметка на това стабилността е много култова и не съм му намерил и един бъг , само не ми харесва нацепвачката му на дялове преди инсталацията , в сравнение с тая на ubuntu и mint е пълно дръвце. За сметка на това пък има доста любими инстроменти като rcconf и други дето на убунту не работят въобще както трябва …

  26. Кирил Says:

    1. Еми превода е, че ще спрът да ти пращат реклами и да изпращат информация на трети страни. Но не е казано, че самите убунту ще спрът да получават информация!
    2. http://www.ubuntu.com/legal
    „Canonical Group Limited
    Registered in the United Kingdom“
    Обединеното кралство или ЮАР, че аз нещо май се бъркам.
    3. Спред теб
    „Canonical may change this Privacy Policy… we will notify you by email if you have provided your email address to us“
    как се превежда?

  27. Nonev Says:

    Ясно е, че безплатен обяд няма. Явно Каноникъл са се полакомили от супер модерния бизнес модел – таргетираната реклама, дето се практикува и от други „величия“, като Google и facebook.Google ни претърсват пощата ни записват „клавишите“за да ни спамят. Сега драмата е, че ни слагат key logger директно на десктопа, и на всичкото отгоре слагат забележката, че го правят едва когато се разчува, оставяйки впечатление, че крият. То е ясно, че ще ни анализират one way or another, но поне да го правят прозрачно, да ни дават опция да го изключим и да влагат спечелените кинти в развитие на проекта. Пък и таргетираната реклама мен повече ме кефи от ужасния хаотичен спам, дето ми предлага да си удължавам разни органи, без реално да имам нужда. Поне има шанс да си харесам нещо от такъв тип реклама.

  28. HD Says:

    Моя грешка е това за Каноникъл. То по тая логика всяко едно дистро събира някаква информация за потребителите си. Не може обаче да разберем какво се прави с нея.
    Освен това няма компания или организация освен тази на Дебиан, която да се допитва до потребителите си, така че това е стандартна част от Общи условия.
    Като започнахме на тази тема за подслушването искам да попитам нещо свързано по темата. Говориме за софтуерно подслушване, но дали има такова на ниво хардуер и възможно ли е въобще това. Това честно казано надхвърля знанията ми по темата и ми стана интересно.

  29. jazzman Says:

    То по тая логика всяко едно дистро събира някаква информация за потребителите си. Не може обаче да разберем какво се прави с нея.

    Tва да не ти е windows или apple 🙂

    Освен това няма компания или организация освен тази на Дебиан, която да се допитва до потребителите си, така че това е стандартна част от Общи условия.

    Tова къде го прочете?

    Говориме за софтуерно подслушване, но дали има такова на ниво хардуер и възможно ли е въобще това. Това честно казано надхвърля знанията ми по темата и ми стана интересно.

    Не. Хардуера сам по себе си не може да работи ако няма софтуер за управление.

  30. И.Е. Станков Says:

    Готин и интересн гостенин, браво!
    За Убинту и кийлогъра им, мен това ме накара да мина към Linux Mint. Много е жалко някак си. Иначе от Минт съм много доволен, даже скоро им пратих и някой лев, за поощрение да не минат към този модел на използване на юзъра като продукт, който се дои.

  31. Кирил Says:

    @Nonev
    „Сега драмата е, че ни слагат key logger директно на десктопа“
    Аз това лично за пръв път го чувам, можеш ли да дадеш някаква информация?

    @jazzman те са много добри операционни системи. Но никой не е помислил върху въпроса какво би било по-приятно за потребителите. И отнема много време и усилия за да си оправиш настройките. А най-разпространените системи се инсталират лесно, всичко става с натискане на бутон и изглеждат добре. При дебиан това е вързможно, но отнема много усилия.

    @HD то всяко те пита дали искаш да изпращаш performance report и още докато инсталираш ти го набутват в лицето да можеш да направиш избор и поне ти дават някакво обяснение защо им трябва.
    При убунту ако искаха да го направят както трябва щяха да ти наврат в лицето възможностите какво да се записва и какво да се изпраща. Не е като да не знаят как става – когато си теглиш убунту ти навират в лицето възможността да дариш пари, което е добре. Но защо не направят и същото със събирането на информация? Който иска да се изптаща информация, но защо по дяволите не ти кажат ясно и не питат какво искаш да споделяш.
    И аз лично се чудя защо canonical имат още толкова много потребители, след като така се гаврят с тях? Наистина загубиха много потребители и вече на са на пръво място при линуксите, но все пак има голям дял.

  32. jazzman Says:

    @jazzman те са много добри операционни системи. Но никой не е помислил върху въпроса какво би било по-приятно за потребителите. И отнема много време и усилия за да си оправиш настройките. А най-разпространените системи се инсталират лесно, всичко става с натискане на бутон и изглеждат добре. При дебиан това е вързможно, но отнема много усилия.

    Кириле, ако исках система при която липсва и минимално мисловно усилие на ниво потребителскo ползване, щях да си стоя и до ден днешен с виндовс.Виндовс е система, която не стимулира потребителите си да мислят, а точно обратното. Също така, непрепоръчвам да се започва с убунту или минт, които лично аз, не виждам да учат на добри практики хора идващи от света на Microsoft.

  33. thedem Says:

    Дебиан какви усилия отнема ?! Ако искаш мазохизъм пробваш Gento 🙂 . Иначе Минт за мене в момента е най доброто като се вземе цялостна оценка, и като гледам не само според мене вече май стана повече от 2 години държи твърдо 1-вото място в distrowatch.com , я сега като поглеждам Дебиан 2-ро, Убунту 3-то , Кубунту 22-ро чак 🙂

  34. jazzman Says:

    Малииии, одавна не бях отварял тоз сайт. Абе къде е RedHat, че на пръв прочит не го видях 🙂

  35. thedem Says:

    33 🙂

  36. jazzman Says:

    Срамота 🙂

  37. Nonev Says:

    @Кирил, ами имах в предвид, че Dash-а e част от операционната система и прави точно това – всеки натиснат „клавиш“ го праща някъде си.
    Иначе аз също смятам ,че Mint – Cinnamon е изключително приятнен и според мен доста пъргав, въпреки някои малки проблеми.

  38. thedem Says:

    А като стана въпрос някой слоцил ли е Cinnamon 2.0 ? Аз чакам края на месеца направо с 16-ката, Петра хяхяхя май се казваше 🙂

  39. Кирил Says:

    Малко информация за Убунту:
    http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Ubuntu

    А и религията на Стилгар и Корея
    http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/South_Korea

  40. Nonev Says:

    Абе, подигравайте се вие, ама лошата реклама в доста случаи е по-добре от никаква. Тъй че, тия гафове около Убунту само му помпят популярността и „забелязваността“

  41. Mandor Says:

    Тази новина с WiFi-чиповете в ютиите смърди отвсякъде…
    И като габарити на демонстрираната платка, и като захранване, и като цена, и като явни глупости като „смутени от разликата от няколко грама“.
    Нейсе… поне идеята е добра.

  42. HD Says:

    Ментата особено с Канелата толкова жалко копира windows 7, че направо е жалко да се нарече Линукс. Според мен са едно от най-мързеливите дистрота. Да имат собствена графична среда, но всичко друго портват от Убунту.

  43. thedem Says:

    Ъъъъ @HD какво по точно копира ?! аз не виждам и едно подобно нещо. Windows 7 е копиран от KDE 4 първите му версии и без всичките му екстри 🙂 , а канелата няма нищо общо нито с KDE нито с Windows. Е, ако броим лента и бутон за меню за сходство, тогава всичките са еднакви 🙂

  44. thedem Says:

    Също и в Минт има доста неща дето ги няма в Убунту , кат се почне от MDM , вкараха login screen с поддръжка на HTML5 с WebGL в 15 и има чудесни анимирани login скрийнове 🙂 , друга дистрибуция не знам да има. Не че е кой знае колко важно но са най напредничавите.

  45. Nonev Says:

    Много пингвински стана тоя тоя дискъс борд..Външен наблюдател ще заключи, че нърдовете са само линуксари.

  46. HD Says:

    @thedem Голяма иновация е това да знаеш. Имам предвид HTML5 с WebGL в login screen-a. За всеки влак си има пътници обаче. Това му е хубавото на Линукс. Всеки има свобода да си ползва каквото реши.

  47. Devastion Says:

    Тия чипове, където спамят са доста хитри. Аз лично ползвам USB портовете на компа ми като контакт (в днешно време всичко се зарежда чрез USB). Аз лично си зареждам само телефона и някои други работи, ама има хора където си зареждат ел. цигарите и други аксесоари. И тия гугъл от нахални по-нахални стават. Аз лично нямам възможността, опита и уменията да се откъсна от тяхната система.
    @Нонев поздрави, ако ме помниш.

  48. Nonev Says:

    @thedem
    А като стана въпрос някой слоцил ли е Cinnamon 2.0 ?“
    Аз съм с 2.0.6 на Убунту 12.04
    Първоначално имах само дефолтна икона за папки, файлове, дори в панела за настройките беше празно. Инсталирах някакви икони от гном и се оправи. Иначе е приятна за работа в десктоп среда.

  49. Nonev Says:

    @Нонев поздрави, ако ме помниш.
    Мерси за поздравите, но не знам как мога да те помня и от къде.
    Никът ти не ми говори нищо.

  50. thedem Says:

    @HD важна – неважна , гъзарийка е и радва окото 🙂
    ето няколко който не в виждал какво представляват:

    http://www.youtube.com/watch?v=wfg4mOVaeJg

    тия не са от defaut-ните ама и ония са добри 🙂

    Това е единствения клип дето тръгна , малоумния ютуб се скъса да ми вика дис видео ис кърентли ънъвейлъбъл АМАН ! 🙂

  51. Nonev Says:

    @gatakka, Stilgar

    Има ли истина в слуховете, че Наков е нaпуснал Telerk ?

  52. Stilgar Says:

    Ако те интересува що не следиш самия Наков ми питаш нас. Иначе не са слухове, съвсем официално е, човекът ще прави университет „Св. Светлин Наков“

  53. Желю Желев Says:

    Хахаха !
    Това ми напомня на оня сериал „Всички обичат Реймънд“, и българския му мод „Всички обичат Наков“.
    И аз пък искам да попитам кой е тоя @И.Е. Станков има статия в блога си за „Българска подкаст пролет“ и вие сте вкючени.
    Трябва и аз да се активизирам май, като гледам бившата ми и тя заформила блог. Пише за обеци, кремове .. чувства и там всякви женски глупости, ама действа момичето.

    По Линукс въпроса: Минт е супер! Големи ентусиасти са тия пичове, много ме кефят, за разлика от Canonical, които наблъскаха Убунту със всякви простотии. Вече не можеш да си нагласиш Dash-a да ти търси само приложенията. Аз виждам, че искат да защипят, ама поне да можеше да се трие. Ся влизаш в Синаптика и се оказва че има 100 нови пакета за тоя Dash и не знаеш кой трябва да махнеш. И накрая го махнах целия.
    Линукс това му е якото, че от едната дистрибуция винаги можеш да си направиш другата, с повечко желание ест. Ама за кво трябва да се бъхтим, като има и лесно. Трябва аз да си играя на детектив да търся стоте пакета на Canonical да ги махам и пак не е сигурно че ше стане. Я праскай един Минт и готово. И Убунту нямаше доста неща в основното хранилище, незнам кво му се кефите. Сусето няма такива грижи. Виждам пак някой бъг, ама много по-стабилна работата от проклетото Unity. Харесваше ми само че менютата бяха горе и се пести място, въпреки че се скриваха автоматично и не можеше да се промени това. Е само това му е предимството!

  54. Nonev Says:

    Stilgar рече : Ако те интересува що не следиш самия Наков ми питаш нас.
    Ами, защото доколкото ми е известно, gatakka има някакви отношения с Телерик, та си рекох, че може да има по-достоверна информация.
    Иначе информацията е противоречива – няма нужда да се ежиш.

  55. gatakka Says:

    Информацията няма как да е по-официална от това. Масов мейл от новия шеф на академията, публикация в блога на Наков от самия Наков (и FB) колко по-официална да е? Освен да приложи сканираните документи за прекратявне на отношенията 🙂
    Аз имам отношения с Телерик дотолкова, до колкото аз съм външен лектор. Нито знам нещо повече, нито пък искам да знам!

  56. List Says:

    @Stilgar: само с едно Св. ли? Поне още едно трябва 😀

  57. Devastion Says:

    @Nonev работихме по phpbbulgaria проекта заедно.

  58. HD Says:

    Просто Наков си направи реклама. Безплатна при това. Лошо няма. Не вярвам и на това дето го разправя, че едва ли не от Телерик само направили сечено за софтуерния университет, Ако му разгледате програмата, бозавите технологии, отново заемат основно място(да ме прощава Стилгар). Както и да е. Истината е някъде там, както се казваше в един сериал. Жив и здрав да е. И ако мисли да прави нещо подобно на това, което правеше в Академията, далеч няма да постигне България да стане Силициевата долина на Европа.

  59. Nonev Says:

    @Devastion
    По какво позна, че съм аз ? Само по името ли ? мейла ли ми виждаш, или..

    Извинявам се на аудиторията, но не виждам начин за PM и друг вариант за контакт.

  60. Кирил Says:

    Вижте какво, човека си има цел и я следва, а това не може да се каже за всеки. На мен лично ми харесва, че предлага алтернативен начин на обучение. Дали този метод е добър или не, вече не знам. Но това с осигурената работа и подготовката за намирана на работа и интервю определено е плюс, който го няма в другите университети.

  61. thedem Says:

    https://fixubuntu.com/ за убунтувските юзъри да си фиксват разваления даш 🙂

  62. jjelev Says:

    Абе стига с тоя Наков, дано да има повече такива ентусиасти. Дали са хубави или лоши технологиите които ще се учат няма значение. Който иска ще ходи там, който не иска – няма. Като не ви харесва това, направете си вие, бе.
    И най-накрая някой да направи fix за гадното Убунту. Точно така, трябва да му бъдат поокастрени малко екстрите. Само, че ми се струва че тоя фикс не маха всичките боклуци, така като го гледам. 13.10 има поне 100 скоупа и там разни лещи (ако някой може да ми обясни разликата между двата термина …) Не разбирам за какво ги натъпкаха всичките тия глупости в dash-а. За мен там трябва да са само програмите и нищо друго. Който иска сърч на файлове си отваря nautilus-а и си търси с него, става супер бързо. Който иска web търсене си има firefox ! Стана манджа с грозде това дистро. На всичко отгоре продължават да му режат неща. Не идва с инсталиран Synaptic, няма Gparted .. идва съвсем постно.

  63. l.kr Says:

    Абе аз не знам кво се разправяте с тва убунту.След 10.04 за нищо не става.
    Лично на мен Manjaro и Mint ми вършат работа което не мога да кажа за убунту.А сега чакам да видя кво става с Wayland.

  64. Кирил Says:

    То добре, че някой е намерил начин да спре това воайорство, но честно казано това е временно. Новите ъпдейти познайте как ще допуснат допълнитени начини за събиране на информация. Решението е много просто – тези които са на убунту, минават на други операционни системи. Докато не загубят пазарен дял, няма да се промени нищо в техните маниери.

    @Stilgar можеш ли да коментираш на:
    http://arstechnica.com/information-technology/2013/11/canonical-abused-trademark-law-to-target-a-site-critical-of-ubuntu-privacy/?comments=1&start=40 поста на Marl0
    Цитирам:
    That’s what’s happening with Windows OS’s since XP. Try to press F3 (to open Search window), then you’ll notice your system has an „ESTABLISHED“ TCP connection to MS HQ. I noticed this since 2006, all your local search on your hard drive are being logged by MS. Mr Shuttleworth just follows some tricks from MS. Good thing „Local Hard Disk Search Logging“ was not patented by MS.

    Sorry, didn’t make my post clear, hence the thumbs down.
    Close your browser and other net applications then open your search window, try to find some pictures or local documents. While this search window is open, go to command prompt. start > run > cmd

    while at command prompt type: c:\netstat -noa
    See your TCP connection to MS HQ? 65.55.11.179 port 80 ESTABLISHED explorer.exe
    Windows shell connects, via TCP, to its boss at MS HQ. Yes windows has this old „logging“ trick too, not just Ubuntu.

  65. Фьт Дхюс Says:

    Заради телефоните Нексус, ГНУ си кръсти проекта Репликант. Отначало си мислех, че един вид реплика на Андроида. После отворих страницата им да видя що за нещо е. Първото, което ме учуди, беше, че това е първият проект на ГНУ с професионална визия. Всичко друго, ако изобщо има, е спартанска и определено не е правена от дизайнери.

    Второто дето научих е, какво означава Репликант. Този филм съм го гледал няколко пъти, но нито помня репликантите, още по-малко, че се казвали Нексус. Наскоро пак го гледах.

    Имаше преведена версия в маймунарника, явно свалена от някоя телевизия, но с добро качество. И тогава взех да вдявам, че вярно така било. По между другото тази шеста версия, беше само последната стабилна версия биороботчета, а се подготвяше нова.

    Сега, те убиха създателя си, но пък той имаше корпорация, та се намекваше, че все пак ще излезе новата версия и вече можем да спекулираме, дали ще заменят хората и т.н.

Leave a Reply