Епизод 24 – част 1 (новини)

Епизод 24 на Nerds2Nerds записан на 10.17.2013 с основна темa хакерспейсове и гости Стоян Германов и Валентин Алексиев

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – представяне на гостите
04:15 – Visual Studio Online
12:00 – Amazon пуснаха две нови услуги в своя облак.
18:30 – Google се опитват да навлязат сериозно в образованието
20:10 – Google патентоват микрофон, който се залепя за врата. Интересното е, че може да се ползва като детектор за лъжа.
21:20 – Битката Apple vs. Samsung продължава
24:00 – Google интегрират Gmail с Google Drive
24:50 – Google спечелиха делото срещу за Google Books
27:15 – Програмата за бета тест на Google Glass вече е активна за регистрация
27:50 – PS4 вече е налична
31:15 – DDR4 се очаква на пазара до края на тази година
38:10 – Микро домашен облак https://arkos.io/
42:10 – Поредните чипове за вграждане в тялото
45:15 – Cisco отчитат спад в продажбите заради NSA
48:30 – Ceylon – нов език за програмиране върху JVM и JavaScript
51:00 – Wolfram Alpha подготвят език за програмиране
53:15 – Екзекуции заради гледане на нелегални шоу програми?
55:55 – Рено се опитват да вкарат DRM в автомобилите
56:30 – Съдят Apple за укриване на данъци
57:00 – Bitcoin с нова рекордна цена от над $500
1:03:20 – Вече е икономически по-изодно да се правят слънчеви и вятърни централи вместо такива на въглища
1:08:35 – домейнът .london вече е одобрен
1:09:00 – Apple инвестират над 10 милиарда в роботи и производствени процеси, които имат за цел да заменят хората в производството

| ноември 17th, 2013 | Posted in Uncategorized |

54 Responses to “Епизод 24 – част 1 (новини)”

  1. Желю Желев Says:

    Нека да уточня за реакторите, щото не съм баш съгласен. Има сигурно 15 вида реактори.
    Едната група са със водно охлаждане (както тези на АЕЦ Козлодуй). Там има 6-7 вида реактори. Охлаждащият агент може да бъде лека вода или тежка вода. Има такива които са на два кръга има и директно задвижващи турбините.
    Другата група са със графитен модератор (като реактора на Чернобил), обаче във охлаждането също може да има вода. При тия реактори пак има няколко вида, има и подгрупа със охлаждащ агент въглероден диоксид или хелий. Ама тия са тъпи. Има още една подгрупа на тази група, именно реакторите с течна сол. Вместу вода в реактора циркулира сол. Там е надеждата. Няма налягания, няма взривове, ако нещо стане, солта изтича през един замразяващ клапан в един резервоар под реактора и реакцията спира. Това е може би най-безопасната технология измисляна някога, Не се бъркайте че е пак в групата с графитни модератори както в Чернобил, нямат нищо общо. Тая кампания върви много шумно на последък. Искат да заместят урана с торий като гориво. Има много по-големи запаси, няма обогатявания, много по-безопасен материал е тория. Това е такъв тип реактор.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_fluoride_thorium_reactor

    Това за което говорихте за оня тип със реактора в сащ, има друга група реактори, които се наричат бързи реактори. Нямат модератор (графитните пръти) трудно се контролират и са изключително опасни. Ей за тва ядрено гориво не дават на всеки да си прави реактор.

    Stilgar e прав че ядрената енергия е бъдещето, само че тия антични работи с тежките и леките води трябва да спрат. Супер скъпа излиза една такава централа и трябват хиляди защити да се обезопаси реактора.
    Течната сол е измислена още през 50те когато американците са искали да правят ядрени самолети дето да работят нон-стоп. И то е измислена концепцията от същия човек, който прави разработките за реакторите с вода, същия човек който прави разработките на бомбите пуснати в Япония. Някъде го имах виеото ама не му помня името. Та тоя се сеща , че реакторите с вода са малко ОПАСНИ и решава да ги подобри и прави със течна сол. Ама за нещастие правителството на сащ му ебават майката, щото вече са наляли едни прари и така до ден днешен още вървят тия разработки. Има една компания Westinghouse .. абе нещата не ги разбираме такива като нас.

  2. echeveria Says:

    дрън дрън ярина!

  3. !ntel Says:

    😀

  4. Кирил Says:

    „Вече е икономически по-изодно да се правят слънчеви и вятърни централи вместо такива на въглища“ трябва да се промени на
    „Вече държавните закони, държавните данъци и държавните помощи станаха толкова големи и малоумни, че най-скъпите ел. централи станаха по-евтини от най-евтините“
    Ако ги нямаше законите за зелената енергия и ние можехме да избираме от коя централа да купим тока, мислите ли, че щеше да съществува поне една вятръна или слънчева централа в нашата страна?

    А само да питам за микро домашният облак – ще се прави специално за raspberry или за всякакви подобия на компютри?

  5. И.Е. Станков Says:

    Напълно съгласен с Кирил. Писах за тия престъпни спрямо земя, природа и хора схеми преди време: http://www.e-stankov.com/blog/?p=1013

  6. Желю Желев Says:

    Абе всеки малоумник с инженерно образование го знае това. А да не говорим за производството на тия панели колко химия се хвърля. И за кво. Тия работи са много полезни и много съществени, ама не им е мястото по нивите. Можеш преспокойно да налепиш по покривите където и без тва няма нищо друго. Според мен трябва да има наредба и закон и финансови облаги за слагане на панели по покривите на сградите. 17 % е КПД-то на клетките с чист силиций. Тия tripple junction май се наричаха стигат до 30тина %. На земята падат 1000 mW/m2 или около ват. Обаче се губят в атмосферата повечето и при нормален ден имаш 300 на повърхността. Аре умножи го по 0,17 и после го умножи по площта на панелите и ще получим мощността. Сметката излиза че трябва много площ за някви си мижави 50 MW. И понеже напрежението на клетката ти е ниско, ти трябват инвертори, трансформатори и там губиш…. Че 50 мегавата е най-малката турбина в един ТЕЦ. Не че съм против тия работи имах цял предмет за тях, супер са готини и тепърва имат да се развиват, ама хората злоупотребиха и то не по предназначение.

  7. echeveria Says:

    Силно съм възмутен от това което споменахте за Северна Корея. Гледах няколко глупости по темата и всичко е просто долна пропаганда от най ниЗък разряд. На нито едно място не се споменават никакви реални данни това да е факт освен слухове и разни недоказуеми твърдения. Впрочем някой ако се разрови може да види че корейското законодателство не предвижда смъртна присъда за непълнолетни – така че самото споменаване на нещо такова прави информацията нелепа. Просто не мога да повярвам как може да бъдете преносите ли на конспиративна дезинформация. Колкото до футболния отбор на С. Корея има филм за техните футболисти които са посрещнати като герои след мача от 1966 като дори западни специалисти отчитат че са прецакани от съдиите. Даже може да видите интервюта с живи футболисти от онова време които не мяза да са ги изкарали от концлагер.
    Колкото до това дали ги пазят да не избягат – митове и легенди от селски вечеринки. Хората които имат право да напуснат С Корея са 2 вида: едните вярват в правотата на държавното си управление и не биха го направили по презюмция, а другите са с положение в което има роднини които ще бъдат доста неприятно изненадани ако техния баща , брат син избяга. Така че айде малко по сериозно с неща които е явно че не разбирате и аз лично едвам се сдържах да не „обясня“ в ефир.

  8. Желю Желев Says:

    Съгласен съм с твърдението ти, но пак не можеш да отречеш че това не е свободна държава. Мен лично би ме изнервило да живея в такова общество, където всичко ти се нарежда и нямаш право на избор. То аз не съм много съгласен с някои от тукашните ограничения, пък камо ли техните. Моето разбиране е че колкото по-отворено е обществото, толкова по-добре за всички. Както колкото по OpenSource е кода толкова по-добре !

  9. Stilgar Says:

    Ванката е виновен за Кореята 🙂

  10. echeveria Says:

    Правото на избор е условност която не е много приложима във всички общества както и за отделни общества, или субкултурни групи!
    Изказването като цяло в случая не се крепи на солидни твърдения и става просто една злободневна агитация която обслужва определени интереси които съм убеден, че Гатака и Стилгар (за втория не съм много убеден 🙂 ) не подкрепят.
    Аз не бих живял вероятно в общество като северо корейското, но отчитам факта че съм европеец а не кореец.

  11. Кирил Says:

    @echeveria аз не знам защо в Корея има свръх голям цензура. И не мисля, че всички доклади на организации за човешките права са „долна пропаганда от най ниЗък разряд“.
    Има един разказ на човек, който е роден в концлагер. Той е там, защото майка му и баща му са обявени за „врагове на народа“. Щом в Корея деца се държат в концлагери, според теб дали има убийства на деца?
    Никой не бяга от Корея? А знаеш ли, че войниците на границата на Корея никога не патрулират по един, за да не избягат? А знаеш ли, че ако избягаш от там ще обявят семейтвото ти за врагове на народа и ще ги пратят в концлагер?
    Има една книга на Blaine Harden Escape From Camp 14 Там е описано колко добре се живее в Корея…
    Ако някой си мисли – ама ние имаме финансова криза при нас се живее лошо, да за замисли, че в северна Корея много хора умират от ГЛАД! Корейците са единствените хора, които емигрират в Китай. Има много хора, които са избягали от страната и те са обяснили колко „добре“ се живее там. Ако започнеш да събираш доказателства против правителството ще те екзекутират на секундата.

  12. echeveria Says:

    Демокрация а? Ала бала! Я ми кажи колко хора са застреляни на мексиканстака граница на „оградата“ от янките и колко на нашата или на берлинската?

  13. echeveria Says:

    Впрочем аз повече няма да се изказвам по темата, понеже щом във записа се въздържах няма да подкрепя фрейма тук.
    Черно-белите хора не ме интересуват като цяло – зомбитата са ми по интересни!

  14. селянин Says:

    Треньора е изпратен в трудов лагер, а на футболистите им се е разминало.
    В северна корея вече не умират от глад, това е било през 90 те. Ако ви е интересна темата четете Ланков, може би най добрия наблюдател на процесите в северна корея.
    Колкото до това, че ходили по двама граничарите, за да не избягат-ми не е така. Граничарите ВИНАГИ и навсякъде ходят по двама, при това на разстояние един от друг. Идеята е, ако единия бъде нападнат втория да остане незасегнат, да докладва по радиото и да помогне на другаря си.
    Много хора, като кажат „концлагер“ и си представят картини свързани с нацсистка Германия. Всъщност истинските концлагери са нещо като закрити градове/села под военна охрана и естествено с доста строга дисциплина.

  15. Stilgar Says:

    @gatakka видя ли ся к’во направи? 🙂 Другия път новините от Корея да са само от другата Корея и само ако са свързани със StarCraft 🙂

  16. селянин Says:

    http://juche-songun.livejournal.com/
    Специално за Иван Ванков, надявам се, да е интересно. Това е официалния севернокорейски блог.

  17. muadib Says:

    Аз още не съм слушал подкаста ама съм се наслушал на политически изгъзици и сравнения за кореите и тук. Според мен единствените два случая в които може да се сравнява нещо е от времето на съединението и вторият е с македония. Тва на стилгар и някои други сигурно няма да им хареса ама по-добре да онзи комунистически генерал да го бяха оставили да ги обедини под комунизъм и после да се реформират или поне да се опитват кат нас, пък даже да бяха останали кат Китай пак по-добре, отколото хамериканците да бранят няква колония толкова време с милиони жертви и от двете страни с разделена нация мразеща се взаимно и пионка за военната машина на щатите да си създават врагове и да ги изкарват „заплаха за световния мир“ Мислещите хора не могат да оправдаят тва с някъв привиден гангам стайл и разни мемета и стереотипи, да не споменавам тез дет вряскат на политическа основа юпита чули недочули че някъде на другия край имало комунизъм ама си нямат идея защо.

  18. gatakka Says:

    @селянин за съжаление руският не ми е от силните езици

  19. agent_kowalski Says:

    добре и сега да си вземеш кола на лизинг пак не се води на твое име и има ключ в лизинговата къща.ако не плащаш могат да дойдат и да си я вземат колата.
    биткойна сега е 530$

  20. Anon Says:

    А българският дали е от силните ви езици, че гледам пак има правописни грешки из обзора на подкаста..

  21. gatakka Says:

    @Anon категорично казвам, че правописа не ми е силен, за което си има причина……

  22. Anon Says:

    Добре, разбирам и се извинявам, ако съм прекалил с критиката. Специално визирах думата „Екзикуции“.

  23. Кирил Says:

    Толкова могат хората, толкова правят, ако някой иска нещо по-добро, ще трябва сам да го направи…

  24. Stilgar Says:

    Редно е като има грешки да ни поправят за да си ги оправим.

  25. Данаил Рабаджийски Says:

    Ванка, много го хвалиш расберито, ама голям недостатък има, че е затворен хардуера, за разлика от платката на олимекс. А тя има вече и вариант с двуядрен процесор и гигабайт рам …. и SATA контролер.

  26. Желю Желев Says:

    Абе, като е толкова популярна темата за Кореите, да звземем да се запишем на една екскурзия 😀
    100% ще има някой услужлив български превозвач, да ни вземе парите и да ни зареже там (както често се случва) 😛

  27. Желю Желев Says:

    И стига сте критикували, щото никой от вас не се е хванал да направи подкаст, нали ?

  28. Stilgar Says:

    Ей тука има съвети за желаещите – http://patepis.com/?p=46

  29. Фьт Дхюс Says:

    Най-после нагости се яви и Еч. Миналият път мислех да Ви кажа за Цецо, хем полуградски, ама докат стигна и видях, че Дидко свършил тази работа.

  30. gatakka Says:

    @Данаил Рабаджийски аз не се хваля. Просто ме кефи и ми върши работа. Знам, че има други платки, които са по-мощни и по-добри, но на мен тя ми върши перфектна работа, и най-вече всичко е доста лесно. Само пускаш и тръгва 🙂

  31. Данаил Рабаджийски Says:

    🙂 А аз не обвинявам никой, всеки си има право на мнение, просто ….. изберете българското, подкрепете българската икономика …. особено когато продукта е на съизмерима цена и по-добър

  32. thd Says:

    Вижте и тия http://www.pcengines.ch/alix.htm i386 , стават за нормална ОС 🙂

  33. mail Says:

    Както бе разказано за Raspberry Pi, по подобен начин предлагам в някой от следващите подкасти да има информация за предлаганите мейл клиенти и кой да си избере човек, така че да не му сканират пощата и т.н. Говоря за хора, които не могат да държат постоянно вдигнат мейл сървар и предпочитат някоя безплатна алтернатива или да платят определена сума, за мейл като startmail.com, който мисля миналата седмица премина и бета тестове.
    Като второ предложение, предлагам Андроид – как да го рутнем или каква разновидност на Андроида да използваме, така че да сме максимално далеч от google.
    Това ми хрумна преди малко – знам, че е говорено по темите, или може да има по-интересни теми.
    Уточнявам, че това може да се осъществи, когато няма гост в студиото, както беше миналият път.

    Поздрави!

  34. Кирил Says:

    @mail има нещо наречено google play – то има всякакви права, включително да си дава всякакви права без да те пита. И да си рутнеш телефона от google play не можеш да се спасиш. Остават алтернативите – firefox, tizen, ubuntu, linux… но не знам кои са воайорски и кои – не.

  35. Желю Желев Says:

    @Stilgar мерси за сайта, не че ще ходя при дръпнатите, ама тия имат пътеписи за всякакви места по света. Уникално ! Това ме мотивира. На времето исках много да пътувам, а какво стана – не съм ходил никаде от две години. Просто страхотен блог.
    Абе няма ли някаде колекция с български блогове ? Със сигурност ще излязат още такива яки сайтчета.

  36. Кирил Says:

    @Данаил Рабаджийски наистина добре отворен хардуер и български продукт. Но проблема е, че не е улеснено колкото raspberry – например аз ако искам да се занимавам с такива неща – за audrino има комплект за начинаещи, а при olimex няма. На нашите им трябва да го направят по-лесен за употреба за хората, които си нямат никаква представа.

  37. thd Says:

    offtopic: За гейм девелопърите куул стъф 🙂
    Изглежда доста добре.

    http://store.steampowered.com/app/253370/

  38. mail Says:

    @Кирил, това не влиза ли в пълна сила от КитКат или го има и за предните версии, разни модове като cyagenogen mod не върши работа?

  39. echeveria Says:

    http://vitaminl.tv/video/832?ref=fbs

  40. echeveria Says:

    Гледана от не специалисти или поне малко запознати тренировката изглежда много добра и плодотворна. Обаче при тоя брой на „протестиращи“ иначе при над 100 000 полицията ще стреля на месо иначе няма никакви шансове с тия танци да ги разгони. Тва е за заблуда на глупаците и наивниците само. Та така „приятелска“ южна Корея има от какво да се пази вероятно щом толкова набляга на тия „методи“ хахахахах

  41. thd Says:

    Тъй както са се скупчили плътно 2 молотова и немогат ги изгаси 🙂

  42. И.Е. Станков Says:

    Ето, не бях чувал за платките на Олимекс. Би било супер интересно да поканите някой от фирмата в следващ епизод! Това са много специфични и готини неща, с които те изглежда да се занимават.

  43. Кирил Says:

    @mail не знам от коя версия точно е. Модовете не вършат работа, питай gatakka.

  44. Ogi Says:

    За биткоин цената ( с две думи ) – цената расте тогава когато има дефицит. В случая дефицит се дефинира като търсене по-голямо от предлагането. Тя темата е по-сложна но с две думи казано – като спре да има смисъл да се копае биткоин от миньорите цената се вдига и по-точно когато миньорите започнат да разпродават хардуер и да затварят магазина – търсенето спасява валутата. Според мен идеята е че цената расте почти линейно спрямо популярността на валутата или поне графиките това показват. Ако копаеш с видеокарти имаш спасение ако биткоин-а падне. Ако копаеш с ASIC-ове … нямаш тоест затваряш магазина по-лесно и после се тюхкаш 🙂 като гледаш графиката в mtgox 🙂 и се питаш защо не са ти издържали нервичките още малко а тя цената е функция точно на нервите на „инвеститорите“. Нито дума от казаното не е съвет и/или насока към взимане на финансови решения.

  45. echeveria Says:

    В случая термина не е дефицит а дефлация което има доста по различни качествени парамерти. Това е една от проблемите на тая валута – не гарантира по никакъв начин експоненциален растеж.
    Тя е по скапана и от финансовите деривати (които пък са ужасяващи) Единствената стойност която има тая валута е вярата на потребителите в нейната стойност – няма абсолютно никаква друга освен айде тока изхарчен за един коин и хардуера утрепан по неговото изчисляване!

  46. echeveria Says:

    Впрочем ето една статия която не е за биткоини ама ако съпоставите данните ще ви стане по ясно че тая „валута“ не е никакво решение! http://antipropaganda.comxa.com/ParStat1.html#erl2

  47. Ogi Says:

    Според мен когато искам да обрисувам липса на предлагане при налично търсене подходящата дума е дефицит. Дефлация е термин чиито смисъл в модела на биткоин не си намира място. Или по-народно казано – „Пич, при биткоин-а няма кредит, а има контролирано разширяване на обема на валутата?!?!?!“.

  48. Ogi Says:

    Добре че bitcoin-а не е стигнал до момента в който да има нужда от тези сложнотии в линка който си постнал. Предлагам ти да си първият който да раздава кредити в биткоин и да начислява сложни лихви 🙂 примерно анонимно (нали това е идеята на биткоин). Може и да спечелиш нещо но трябва да имаш 100% покритие на стойността а не 10% ($) или даже по-малко ако тръгне да смята човек.

    http://www.youtube.com/watch?v=99DYh8Zpkpw

  49. echeveria Says:

    Някой раздава ли кредити в злато? анонимността на биткоина е спорен. Коя валута има 100% покритие с нещо? Бит коина не е никаква различна валута даже е спорно че е валута. Да речем че една държава инвестира 1 милиард в изчислителна техника за да капа коини вместо да ги вложи в реалната икономика, и изобщо не е същото като да ги напечата за да ги вложи в икономиката и да се освободи от дефлация. това стана и с Гърция – тя няма право да печата евро и беше наебана щото иначе щеше да си докара инфлация, но контролирано а не обратното. Освен това коина има същата склонност за трупане като останалите валути което определя цената му според спекулациите на пазара.
    Коина набира сили само и единствено поради финансовата криза но не е метода който ще замени или превъзмогне тази криза защото работи със същите инструменти като предните валути или деривати.
    Освен това „добивът“ му по никакъв не се различава от притежаването на злато или нещо от сорта. ако аз имам повече пари ще притежавам по голяма изчислителна мощ за да добивам а ти ще го духаш със слабичка машинка – капитализъм от най ниЗък клас който подражава на досега съществуващата система с идеята, че виждате ли не бил контролиран от никой и бил по анонимен. Това че уикилийкс почнаха да взимат дарения с коини беше реверанс към анонимността до този период. Те се гради на идеята че за сега държавите не се интересуват от тази валута защото смятат че не ги застрашава, а може и да искат да изглежда че е така. Досегашната история доказва че всеки опит за заобикаляне на държавно подплатените пари е завършвала зле за тия които искат това (аз също го искам). Бит коина и останалите подобни са просто един финансов изчислителен дериват. И 2013 над 80% от сделките са свързани с кофти далавери или спекулации и по малко от 20% са реални взаимоотношения между отделни хора! Ако дадена финансово парична система или дериват се толерира от системата, тя не е опасност за нея и не трябва да се приема на доверие, коина не е изключение от това правило.
    Ето една опасна валута:
    http://lililota.blog.bg/politika/2011/06/12/chudoto-ot-viorgel.763935

  50. селянин Says:

    Благодаря за линка ечеверия. Много добра статия.

  51. Ogi Says:

    меркел е тъпа крава и работи срещу германската икономика нали? -стимулира спекулациите, нелегитимни online валути. не виждам смисъл да споря…. нито пък да си губя времето да убеждавам някого в нещо особено финансист.

  52. mail Says:

    http://www.wired.com/design/2013/11/what-is-microsoft-thinking-with-these-goofy-anti-google-products/

  53. Кирил Says:

    Добре е, че се говори за това. НО майкрософт някак забравиха да кажат как тяхната конзола трябва да те наблюдава и подслушва постоянно. А и изискването за кабелен интернет не е обяснено по никакъв начин.

    А днеска ще има ли подкаст?

  54. Speed4life Says:

    Здравейте,

    относно биткойн, цената се влияе толкова бързо, защото в този пазар навлезнаха и влезнаха спекуланти от американската борса. Гатака относно въпроса ти дали може да търгуваш с биткойн както с форекс – Да има опция!Bitcoini се купуват лесно и сигурно врътката за купуване на биткойни е чрез http://www.webmoney.ru. В Бг можеш да си заредиш сметката в webmoney без комисионна чрез киоските на Cashterminal(има ги в цяла България) В София има дори в метрото. 🙂

Leave a Reply