Епизод 30

Епизод 30 на Nerds2Nerds записан на 05.03.2014

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Новият Samsung Galaxy S5, Nokia пускат телефони с Android и по-интересните „нови“ джаджи
28:15 – Волфрам обяви нов програмен език.
34:30 – Dell искат пари за да инсталират Firefox
37:45 – IBM направиха компютър – готвач?
41:45 – Интересен инструмент за .NET
45:45 – Yahoo ще забарни на потребителите да влизат с Google и Facebook акаунти
47:25 – 97% от malware се намира в Google Play
50:30 – откриха много сериозен бъг в библиотеките за SSL под Linux
55:40 – Apple се опитват да навлязат бизнеса със софтуер за автомобили
1:00:05 – Apple получиха патент за прозрачен екран
1:00:30 – Dropbox вече не носят отговорност за вашите данни
1:01:25 – Facebook искат да доставят Интернет в Африка използвайки безпилотни самолети
1:02:50 – Пускат кафе с DRM защита
1:03:45 – iPhone 5S продължава да следи движението ви, дори и батерията да е паднала
1:06:25 – 12% от американците смятат,че USB е абривиатура на държава в Европа, а 10%, че HTML е венерическа болест

| март 5th, 2014 | Posted in Uncategorized |

46 Responses to “Епизод 30”

  1. thd Says:

    Още не съм го слушал подкаста, ама тоя проблем с SSL-а до колкото разбрах е само при GnuTLS , с OpenSSl май няма проблеми.

  2. Кирил Says:

    Аз в момента съм с такава карта без пин за да мога да ползвам пералнята в общежитието. Това е нормална карта с пин. Отделно има и втора част където можеш да сложиш пари които да ползваш без пин.
    С други думи ако искаш може да сложиш някаква сума за да я ползваш без пин, но само ако искаш.

  3. Кирил Says:

    При безпиновите карти те са „двойни“ – имат сума защитена с пин и сума без пин. Парите без пин не са защитени, но дават някакво улеснение. И там не е разумно да държиш големи суми. По принцип в момента се ползва това безпинова плащане за перални, за кафемашини… Като цяло искат картите да изместят плащането с монети на машините.

  4. deyan Says:

    Отностно Волфрам, всичко е математика и всичко може да се обясни с нея във формата на уравнения,много добре е внедрил създателя тази философия в „езика“,предполагам дори и на механиката на няколкото основни движения на Тай-чи може да ти начертае графично изображение.

  5. Кирил Says:

    В Африка си мисля, че искат да се доберът до цялата активност на хората в интернет. Съмнява ме в Африка да има толкова голям пазар. А сериозно ли са предлагали на български фирми да прекарват интернет в Африка?

  6. Митко Says:

    @Кирил – Благодаря за разяснението за въпросните – карти като цяло погледнато е добра идея според мен 🙂 Най-вероятно през електронното си банкиране определяш лимита за деня или колко да сложиш за без пин проверка. Поне според моята логика е така.

    Относно БГ Фирмите за нет в Африка – според мен просто се шегуваха 🙂

    След един натоварен и приятен ден е хубаво да се разсееш с един интересен подкаст като вашият – благодаря! 🙂

  7. Кирил Says:

    Поне при моята банка от картата можеш да изтеглиш пари или можеш да внесеш пари в сметката без пин. Това е. Може би след време ще ги направят по-сложни, но засега самата процедура е много опростена. Просто хората са решили да се наложат на машините с монети засега.

    Не мисля, че е добра идея обаче. Нашите перални са с такива карти и много често хора ме питат дали може да ползват моята карта за да си измият дрехите а те да ми платят. И като цяло всеки твой разход се записва. Купил си цигари, пуснал си пералня, купил си си кафе или храна от машина… всичко това се научава от банката.

  8. intel Says:

    Относно многото ядра – всички се готвят за масовото въвеждане на 4K резолюцията и за новия стандарт за компресиране на видео, които ще наследи H.264 – H.265 vs VP9 на google.

    Според мен ще продължат с умножаване на ядрата. Въпроса е да променят преди това програмисткото мислене и парадигми, за да може повечето приложения да се „възползват“. Но определено вендорите искат повече ядра като нужда, но и като чист PR (както с Megapixel-ите)

  9. Фьт Дхюс Says:

    Кире, не си прав. Тази информация не се знае в банката. Там идва просто като транзакция на еди кой си терминал, но какво си плащал, в банката не знаят. Възможно е да има такава информация в собственика на марката, но до оторизационният център тя не стига.

    Иначе идеята е тъпа. За кафе, което струва 40 ст., да платя 25 ст. транзакция, не благодаря.

  10. deyan Says:

    Отностно въпросната библиотека в линукс ,пуснаха ъпдейт още миналата седмица от дебиан…

  11. Stilgar Says:

    Е то оставаше и да не пуснат update…

  12. Кирил Says:

    Повечето терминали предлагат по 1 нещо. Например имаш отделни машини за цигари, за имитации на храни, за кафе, за пералнята, за бира… А и знаят и времето и мястото където си пазарувал. Което не е малко информация.
    То наистина идеята е тъпа, но тяхната идеят е да ти го наложат. Например аз нямаше да го ползвам това нещо, но пералните не приемат стотинка, а само карти. Или ползвам картата или трябва да бия път с прането за да мога да платя със стотинки.

  13. Кирил Says:

    Бяха показани и два телефона с убунту. Тях мислите ли да ги коментирате или ще изчакате да излязат? Аз си мисля, че новината е голяма. Все пак първият телефон с някакъв линукс. Остава въпроса колко добре ще предпазва личните ти данни…

  14. Фьт Дхюс Says:

    Телефони с Линукс има стотици модели поне от 10 години.

  15. Кирил Says:

    Фьт Дхюс, може ли да дадеш връзки към някой от тях? Аз търся, но нещо не ми се отдава.

  16. Пешо Says:

    Android е Linux…

  17. arch Says:

    Иване (gatakka) липсват ни постовете ти в блога… 🙂

  18. deyan Says:

    Ще си позволя да цитирам gat3way ,отностно следенето на 5s при паднала батерия ,надявам се да не се сърди:

    “ Не мисля, че това би било особено полезно за следене, особено ако се качиш на превозно средство. Акселерометъра мери само ускорение, а не скорост, компасът е рядко неадекватен и е достатъчно да има метален предмет наблизо за да почне да дава сериозни отклонения (оттам и app-овете металотърсачи). Дори да се интегрират измерванията от няколкото работещи сензора и да се минат през Калманов филтър, не мисля че ще излезе нещо особено полезно. Виж ако работеше GPS-а обаче щеше да е забавно.

    Подобни опити за локация в рамките на закрито помещение съм виждал из нета, на база пак акселерометър, компас и на база силата на wifi сигнала от телефона. Там пак използваха Калманов филтър, за да изкарат от играта статистически невероятните показания и за да интегрират показанията. Обаче нямаше голям успех май.“

  19. Кирил Says:

    За Андройд не казвам, че не е Линукс, но просто така е направен, че цялата твоя лична информация да отива при гугъл и разни приложения ти източват личните данни на килограм. За мъж, който си е сменил пола – може даже в личната му карта още да пише, че е мъж и че се казва Пешо, но не е мъж, както и Андроид не е Линукс. Ако махнеш шпионирането на гугъл телефона спира да работи. При чист Линукс даже и да има нещо шпиониращо може да го махнеш и да си спокоен, че нещата ще работят.

  20. Stilgar Says:

    Религиозната преданост към някво си ядро при лунатиците е впечатляваща. Все едно някой му пука к’во е ядрото на някоя си операционна система…

  21. thd Says:

    При андроида даже и ядрото е покварено, и в него има spyware :). Иначе то и уинбоуза е с покраднат кернъл 🙂 от Linux 🙂

  22. Фьт Дхюс Says:

    Андроид е Линукс с и без шпиониране, но аз не говорех за него. Много преди него имаше телефони с Линукс. Първият модел, който стана популярен (но не беше първият изобщо, а първият от голям производител), беше Моторола 1000. Половин година след него изкараха Моторола 750, който обаче беше с Виндовс Мобиле 6 и го покри.

    След него много голям форор предизвика един модел на Фик, който го доставяха у нас за 650 зелени. Този модел го отвя появилата се след него мания по Ифон. Макар консорциума, който го разработваше да не съществува вече, то продължават да се вадят модели на негова основа, съвсем скоро имаше.

    След като на бял свят видяхме Ифон, малко след това се намеси и Нокия с моделите 900 и Н9, след Н9 беше купена, знаем от кой и затри тази моделна линия. На основата на тези телефони, също се правят нови разработки. Наскоро с модел (но все още експериментален за разработчици) се появи една отцепена от Нокия група.

    Между всички тези събития излязоха още стотици модели, голяма част от които да не стигнаха до европейският пазар.

    Тъй че Линукс на телефони има, имало е преди Андроид, ще има и след него.

    п.п. Андроида също може да бъде лишен от шпиониращите части и това е любима тема на Иван в подкастовете.

  23. Кирил Says:

    Винаги когато търся телефони с линукс не мога да намеря. Надявам се, че скоро ще излязат тези с убунту да мога да си взема най-накрая. Малко ме притеснява, че точно убунту ще пускат телефон. Все пак и при тях имаше шпиониране, но то поне можеше да се спре, без да си губят функции на системата.
    Аз в момента обмислям сианоген, но след като ще има с линукс си мисля, че трябва да се подпомогнат. Но ще изчакам 1-2 месеца след като се пуснат да съм сигурен, че няма някакви шпионски възможности.
    Stilgar, не е точно ядрото а самата философия. При линукс телефоните съм сигурен, че няма да има ограниченията на еипъл или уиндолс и даже да има шпиониране ще може да бъде спряно. Това за мен е най-важната причина.

  24. thd Says:

    Те и с лисица на ос , казаха че ще има скоро , и някакви модели по 20-тина долара , и няколко по скъпи .

  25. thd Says:

    ее и апликейшъните доста са се увеличили от последния път като гледах за FirefoxOS-a https://marketplace.firefox.com/

  26. Stilgar Says:

    Аз имах предвид смешката, че Android (че и другите подобни) били Linux. Все едно има някво значение к’во е ядрото. Важното е как и какви програми работят на съответния ОС.

  27. Кирил Says:

    Аз лично сега си избрах репликант ( http://www.replicant.us ). Хората са се постарали да „изчистят“ приложенията и да ги направят максимално сигурни за съхранение на личните данни. Проблема е, че има много малко модели(около 10) на които тръгва. Най-новият мисля, че е galaxy s3, а и отгоре на всичко нямаш wireless И bluetooth. Но аз лично предпочитам по-голяма защита на личните данни и искам слот за карта, а и безжичните приложения не ги ползвам. Ако искам мога да инсталирам софтуера и да ги подкарам, но това понижава сигурноста.
    Но хората са си го казали – мобилните оператори могат да те следят и да записват разговорите ти, без значение какъв телефон ползваш.

  28. +o Says:

    Обявавам за лаф коментарите – „ядрото е покварено“, а автора му за талант в областта на семиотиката.

  29. Devastion Says:

    https://www.youtube.com/watch?v=DD3ao1AFjIk – United States of Bulgaria ima si i pesen daje 🙂

  30. И.Е. Станков Says:

    Единственият ГНУ/Линукс телефон в момента, който не е vaporware или изоставен проект, е Jolla (jolla.com). На всичкото отгоре изкаран от супер симпатичен и способен тим.

  31. Кирил Says:

    Станков, аз искам да питам този телефон с какво е по-различен от другите които са с андройд. Видях, че не са експлоатирали работниците, но друго не открих.

  32. +o Says:

    @Кирил влез в irc #sailfishos и питай тези които разработват. Бързо ще ти намерят работа 🙂

  33. И.Е. Станков Says:

    @Кирил: Самият телефон е принципно стандартен, с изключение на The Other Half. Съществената разлика е в операционната система Sailfish, която не е Андроид, а пълноценна GNU/Linux дистрибуция с всички познати GNU библиотеки, Wayland, Qt и т.н.

    Техническият подвиг на Jolla e, че са успяли чрез библиотеката libhybris, да могат да подкарарат glibc върху bionic и по този начин да могат да ползват всяка хардуерна адаптация за Андроид. Ubuntu Mobile също ползва тази библиотека.

  34. Фьт Дхюс Says:

    E-Станков това дали значи, че ако си купя някоя китайщина за стотачка от някакъв сингапурски търговец с безплатна, едномесечна доставка, сътворен естествено с китайското чудо на Олуинър, то ще мога да му затъркалям Солфиш или Убунту?

    Да пловдивчани тургат на това тяхна дистрибуция, но до сега не съм чувал да се подкарват модулите за гсм, гпс, ала-бала, много често дори графиката.

    Ако тези успяват да го сторят, то не ми пречи нищо върху шибаният вайлънд да си сложа е17 и да си свиркам. Ала малко ме съмнява цялата работа. Вярно мирът подкарвал бил водачите на Андроид и евентуално графика ще има, ама май нищо друго няма да има, разните сензори за движение, височина, ускорение…

  35. Кирил Says:

    Jolla се оказа, че е линукс, които може да пуска приложения на андроид. Сървърите им са във Финландия и не им се налага да се съобразяват с амеркинаските закони. Дотук добре. Но има някой propriatary components в телефона – какви са точно никъде не успях да прочета и никъде не видях, че телефона е направен за да защити личните ми данни. И андройд е изграден върху линукс…

    Replicant се оказа операционна система писана от параноици. Абсолютно целият код е отворен и може да се види. Проблема е, че тръгва на много малко телефони – засега 10, като най-новите са s3 и note 2. Но заради решението да се използва само и единствено отворен код, някой неща не тръгват като wireless, bluetooth, ако имате две камери, предната няма да работи, както и 3d графично ускорение. Може да инсталирате драйвърите за тях, ако желаете. Но защитата на личните данни се споменва повече от майката на Коши Бунаковски след изпит по математика.

  36. Фьт Дхюс Says:

    Кире, не е странно, като се има предвид, че е проект на ФСС 😉

  37. И.Е. Станков Says:

    @Фьт Дхюс: от Йола казаха, че технически Сейлфиш може да върви на всеки андроид телефон, на който може да се инсталира CyanogenMod. Сега въпросът е да извадят и имиджите.

    @Кирил: да, със сигурност параноиците не са основния сегмент на Йолата. Затворен е кода на най-горното ниво на ГУИ-то, всичко останало Mer и Немо са напълно отворени и се разработват от общността, а не се спускат отгоре от голяма фирма на интервали. Както казах, Андроид не е GNU/Linux дистрибуция, Sailfish (реално Мер и Немо) е.

  38. Кирил Says:

    @Станков аз си спомням за chrome който също почти целият беше отворен, но това не му пречеше има малко затворена част, която пращаше страниците, които си посещавал. Притеснявам се, че след като не е казано, че личните ти данни са защитени, те вероятно не са. Все пак си мисля, че щом не е казано, че са се постарали да защитят личните ти данни, то най-вероятно не са, иначе щяха да го използват като реклама.

  39. echeveria Says:

    Къв е тоя шум за „иновациите“ в телефона за разплащане:http://www.ted.com/talks/toby_shapshak_you_don_t_need_an_app_for_that

  40. Кирил Says:

    Аз само да питам днеска очаква ли се подкаст или не?

  41. Фьт Дхюс Says:

    А Ве Кире, мисля, че шпионската част също е открита, защото Хромиум също докладва на кораба майка. Мисля, че са закрити само разни проприетарщини за патентовани кодеци за видео, фалш и подобни.

  42. Stilgar Says:

    Сряда най-рано каза Ванката.

  43. Кирил Says:

    Аз пробвах replicant на s3. Единствения проблем е, че не може да се говори. Звука е усилен(както на vlc) до такава степен, че нищо не се разбира. Ако се слуша музика на телефона звука е нормален.
    Така, че replicant за телефони е страхотен, ако не ви се налага да говорите. Питам и във форума им и там никой не каза да е имал подобен проблем.

  44. Кирил Says:

    Аз им писах във форума на replicant, отговори ми един от разработчиците – не са обърнали внимание на звука, но ще го поправят. Така, че ако има развитие ще пиша.

  45. Stilgar Says:

    Ще взема да цитирам тоя коментар от преди само 1 месец, който е особено забавен в светлината на събитията от последните дни

    „Още не съм го слушал подкаста, ама тоя проблем с SSL-а до колкото разбрах е само при GnuTLS , с OpenSSl май няма проблеми.“

    Разбира се проблемът е различен обаче е дори по-лош.

  46. thd Says:

    Ииииихихихихихи 🙂 . Аз за това ползвам 3 layer-a секюрити за чата , това е 1-ния само 🙂 , не че е секретно, ама нали на тия хора в разузнавателните агенции трябва да им се плащат заплати за нещо. Ако оставим всичко декриптирано и ще трябва да ги съкратят, пък не бива тъй. Аз даже почвам да си мисля че Снолтън е секретна операция на NSA за отпускане на по голям бюджет щото видиш ли хората повече взели да криптират заради него и им трябват още пари …. 🙂 хяхя .

Leave a Reply