Епизод 31

Епизод 31 на Nerds2Nerds записан на 19.03.2014

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

Ще си поговорим за новите продукти на Google, дрони, новите версии на популярните гейм енджини, NSA, Bitcoin и много други.

| март 19th, 2014 | Posted in Uncategorized |

104 Responses to “Епизод 31”

  1. Кирил Says:

    За Галаксито го откриха от Replicant – http://www.replicant.us/2014/03/unveiling-the-samsung-galaxy-back-door/

    А гугъл им остана само да правят прегледи на постата и гениталите. Но може и това да знаят.

  2. Кирил Says:

    постата = простата

  3. scarylabcat Says:

    torrent streaming не е нещо ново, има такъв клиент от много години. Другото, което пропуснахте е сийдването, реално ти като потребител сийдваш съдържанието което имаш докато не си рестартираш OS.

  4. Йордан Иванов Says:

    След като спряха Попкорн-а буснаха билдове на единия форк буквално на следващия ден (http://popcorn.cdnjd.com/)

  5. Иван Says:

    Коя е тази българска биткойн борса, която се спомена?

  6. Stilgar Says:

    https://bitcoini.com/ – доколкото разбирам не са борса, а по-скоро „магазин“. Продават си техни bitcoins

  7. мадафакара Says:

    няма опасност да се изтрият видеата в научиме нали? :С

  8. +o Says:

    @Иван – потърси в github за биткоин борси. Реално много от по-големите борси са направили сайтове-борси с отворен код и всеки може да си хостне такъв сайт. Е разбира се ти ще се явяваш посредник между клиента и по-голямата борса. Като гледам дизайна на https://bitcoini.com/ ми прилича точно на такъв случай и вероятно работят на малка надценка, което си е ок. Не вярвам да разчитат само на изкопани от тях биткоини.

  9. Кирил Says:

    Гайз, от къде дойде тази новина, че Firefox няма да бъде достъпен в Metro интерфейса?

    Аз виждам обратната новина: https://blog.mozilla.org/futurereleases/2014/02/07/firefox-for-windows-8-touch-beta-is-ready-for-testing/

  10. Sfolter Says:

    gatakka е прав за NAS вместо да си държите нещата в облака. Аз по едно време ползвах Bitcasa, които в началото предлагаха неограничено пространство за около $10. На думи беше добре, но клиента беше много бъгав и дълго време не можаха да го оправят, а за скоростта не ми се говори. В момента яко са надули цените – 1TB $10, а неограниченото пространство вече е $100 за месец… Затова ако искате повече пространство се насочете към NAS с RAID и защита от токови удари или направо UPS. Освен, че излиза по-евтино в дългосрочен план е МНОГО по-бързо, след като данните са близо до вас, имате физически достъп, ако нямате интернет пак имате достъп до данните, не се занимавате с бъгави клиенти. Облачни услуги ползвам само за малка информация или, когато искам бързо и лесно да създам групова споделена папка, а в момента всичко е безплатно за такива цели.

  11. Sfolter Says:

    А за офис пакет под Линукс съм доволен от Kingsoft Office: http://wps-community.org/download.html

    Доста приятен на външен вид, наподобява ms office, безплатен e и причината да го намеря е, че си търсих viewer за презентации правени на powerpoint и въпросния Kingsoft се справя доста по-добре да ги изобразява на вид, както са в powerpoint.

  12. Stilgar Says:

    @Кирил https://blog.mozilla.org/futurereleases/2014/03/14/metro/

  13. List Says:

    @gatakka – Как работи OwnCloud на Raspberry-то? Използваш ли модули за PHP като APC или x-cache?

  14. gatakka Says:

    В момента няма нито APC нито кешове от каквото и да е ниво, понеже натоварването е минимално. Реално има (средно) по 1 заявка на 5 минути. И ръчен часовник ще се справи с това натоварване 🙂

  15. Левент "Zennin" Юмеров Says:

    @stilgar – Каза, че ти се налага често да работиш с PowerPoint, пробвал ли си html5 презентационни шаблони, лесно се работи с тях и много по-приятни са и от който да е презентационен офис софтуер 🙂

  16. Stilgar Says:

    Ъм… не. За какво става въпрос? Ако ми се налага да знам що е то HTML за да ги ползвам значи не се работи лесно.

  17. bizz Says:

    A някой знае ли дали може да търгува с биткоини във форекс или там някоя друга платформа. Примерно вместо злато/долар искам да търгувам биткойн/долар. Ще се радвам и на насочващи линкове 🙂

  18. Фьт Дхюс Says:

    А Ве Мадафакара, знаеш ли как ми изкара акъла тази сутрин. Нищо такова не се случва. Просто са архивирали пичовете.

  19. thd Says:

    Ха к’во компче 🙂 http://www.amazon.de/Android-Mini-PC-Quad-Core-RK3188-Bluetooth/dp/B00DGPG532/ref=pd_sim_sbs_computers_5/277-6813903-8536902?ie=UTF8&refRID=1PBB5KQEDG1JY49BEWQE ако не беше и със съксирания андроид щеше да е супер 🙂

  20. Фьт Дхюс Says:

    Това се продава и у нас, а китайците от самото начало продават лаптопи с роботьо.

  21. +o Says:

    Това е нещо, което бих искал да стане популярно – http://buddycloud.com

  22. echeveria Says:

    Аз не виждам що пък някой който иска нещо да ви види да не ви хакне собственият ви облак? Стига с тия глупости за неприкосновеност на данните и ала бала. Нещата покрай Асандж и Сноудън показаха че няма неприкосновени данни, даже и милиарди да има за защитата им. Ако нещо не искате да се знае не го качвате на електронен носител – другото са глупости. Баси глупостите станаха, иска търсене като на гуглите ама не искам да ме слушат, искам телефон да е як ама еди що си. Искам да имам приятели във фейса ама еди какво си. Примирете се няма да стане в капиталистически свят и само с мрънкане.Ето на, аз не искам уиндоус и нямам (само дето жена ми ме занимава с нейните) ползвам си линукс, няма по добро търсене от това на гуглите – приемам че ме следят докато го ползвам, ако не искам не ползвам. Знам че ми четат писмата в гмейл обаче ми е най удобна – не пиша нищо което те не трябва да знаят и толкова.

  23. taniiak Says:

    Мда при положение, че вече могат да ти четат мислите от разстояние това със следенето в интернет си е отживелица.

  24. thd Says:

    Може и да могат да следят всичко, ама що пък да им го правим лесно , нека им е гадно, да харчат ресурси. Пусни си писмото в жимейла тури един плъгин на тъндърбърда lock-the-text да му прасне AES256, нека си пише пълни глупост , да заангажират клъстерите малко да го декодират. Хвърли им един спам от ключови думи дето следящите машини обичат да ги прихващат от много хора на веднъж … 10% от хората ако си локнат мейлите и сървърната им мощност дето се хвалят че разполагат с нея ще прегрее. Само и само да прочетат стандартните глупости вътре… ама нека не им е лесно , и без това струват много пари на данакоплатците 🙂

  25. Кирил Says:

    Има много алтернативи и на гугълската поща и на гугълското търсене. За защита от следене в гугъл и фейсбук не се плаща нищо. Даже се дават милиарди за да се запазва и анализира информацията!
    Под сигурност разбираме, че самите организации не ни събират и продават данните, а не че сайтовете им не могат да се хакнат.

  26. +o Says:

    @echeveria:
    1. Доста ще е трудно да хакнат всеки, за да му вземат личните данни, до сега да го бяха направили.
    2. Охраната не прави убийството невъзможно, просто кача цената му. Ако я кача до толкова, че да не си заслужава, нещата са ок.
    3. Тази война няма край. Всеки решава на коя страна да бъде, но няма как да бъдеш неутрален.

  27. echeveria Says:

    @+o
    Изобщо не е трудно да се хакне всеки поотделно, това са легенди от селски вечеринки. Който иска да е в нета все едно да иска да е преди 100 години на мегдана и да иска да е тайно – тайните неща не се правят на „открито“

  28. бацето Says:

    @echeveria,
    според мен ги бъркаш нещата. Не става въпрос за „тайно“, а по-скоро за *лично*. Ако следвам вектора на твоя пример, бих казал, че на мегдана преди 100 години не са обсъждали дали имаш бемка на гъза или не.
    Нали, всеки си има мнение и аз с това „Изобщо не е трудно да се хакне всеки поотделно, това са легенди от селски вечеринки. “ не съм съгласен. Хакването не е толкова автоматизиран процес [все още]. Все пак не всеки изпозва ОС със задни вратички, троянци и т.н.
    Проблема не е в слухтенето, следенето и четенето на мейли. Агенциите за сигурност са направени точно за това. Проблема е, когато това се прави незаконно. Защото ние като свободни хора си имаме права. Ако изгубим тези права ставаме роби. Защото всеки [включително агенции за сигурност, фирми, правителства, до обикновенния човек] има рамка от позволени неща и непозволени неща.

  29. Кирил Says:

    @бацето бих добавил
    хакването не е автоматизиран процес, но събирането на информацията в гугъл и фейсбук си е.

  30. бацето Says:

    @Кирил
    то даже събирането на информацията в гугъл и фейсбук си е СИЛНО автоматизиран процес.

    @echeveria
    още нещо искам да напиша. С правото на избор съм съгласен. Кеф ти гугъл, кеф ти фейсбук, кеф ти уинслоу – ок. Обаче ще е хубаво хората да са наясно в какво се забъркват. Например най-вероятно повечето потребители на фейсбук сигурно си мислят, че ако си изтрият профила се изтрива всичко, като в действителност им се прекъсва само достъпа и никаква физическа информация не се изтрива. Така е вече и със скайп и с много други. Доказано с опцията за възстановяване на профил. Не казвам, че това е незаконно, но ще е хубаво хората са наясно с доста неща. Как да стане? Незнам, закони, обективни медии … трудна работа като цяло.

  31. бацето Says:

    За някой хора е много изгодно да сме примирени. Да си примирен с това, което ти поднасят, да нямаш собствено мнение, право на избор, право да протестираш … да сме овце.
    Ма нали те всичко вече следят, така че все тая нека си следят, и то нали могат да ти контролират изцяло системата, ми нека да могат да си праят каквото си искат, ся тоо те и на другите дето използват тая система могат ииии така, ако утре решат да ни вкарат по едно rfid и един gps подкожно, ми нека, кво толкова, пък ако даже не разберем за това още по-добре …

  32. echeveria Says:

    @бацето
    Повечето нормални потребители ако четат достатъчно вестници и неща в нета са наясно с това. Проблема не е в това само да знаеш, проблема е че нито фейсбук нито гуглите, нито китайските търсачки, нито руските могат да направят каквото и да било срещу това властта да им изисква данни. Както по голямата част от американското население смята че изнесеното от Сноудън и преди това от онези в уикилийкс са незаконни и са извършили престъпление. Осведомеността изобщо не помага, оная американска флюрца дето каза „фък ЕС“ да не мислиш че не е осведомена повече от нас за това как се джуркат нещата – обаче не е била достатъчно за да знае че руснаците и слушат телефона. Докато личната информация е предмет на печалби или предмет на власт (от страна на държавите) просто нямате право да мислите че имате такава „прайвът собственост“ върху своята ако е в нета. Снойдън е бил на ясно с това и е ползвал поща която не могат да му слушат – само че пощата вече не съществува. Всичко което ползвате масово ви е разрешено по две причини (подчертавам масово): или не зная че не е достъпно за техните методи, или не недостъпно. По тази причина определени държави не дава достъп до големи „слушатели“ като гуглите на пример в Китай. Изобщо не им дреме на китайците дали искат да им спретнат „пролет“ във фейса или туитър – това не е заплаха за тях – но не искат западни разузнавания да имат инфото от техните граждани – което е оръжие и то не само за статистиката.

  33. бацето Says:

    @echeveria
    еми да фактите са си факти, но ето, че и в твоите примери има един, който е извън матрицата (мейла на Сноудън). Хората, които смятат, че Сноудън е престъпник са си чисто и просто облъчени. така че тук опираме до обективността на медиите.
    „Докато личната информация е предмет на печалби или предмет на власт (от страна на държавите) просто нямате право да мислите че имате такава „прайвът собственост“ върху своята ако е в нета.“ – ДА и е хубаво човек това да го знае много добре. Но докато имаме право на лична неприкосновеност, това е постижимо (конфиденциалността), дали на собствен клауд, в собствената мрежа, дали с криптирани файлове и т.н.

  34. echeveria Says:

    Примера изобщо не е извън матрицата казвам по надолу: или не зная че не е достъпно за техните методи, или не недостъпно. Това че аз мога да бъда в по сигурна среда не променя факта че се изискват доста повече усилия за това. Освен това гаранции няма, щото доста неща се оказват компрометирани след време. Всички сме облъчени до известна степен и ако някой си мисли че не е, е просто наивник, или на високо статусно ниво. Аз не искам да отделям врем да си правя собствености клауди или криптирани глупости за да си пазя личните неща – това е глупаво. Или се работи за глобална промяна или нищо не се прави. Останалото са работа на парче на глупаци. Аз нямам в интернет нито ред информация която да не мога да споделя със всички останали без проблем. Просто не разбирам що ще имам нещо на такова място което ще си е за мен само, или за определени хора и да вярвам, че то няма да бъде компрометирано. Ясно ми желанието ти но… Просто собствен клауд е смешна работа.

  35. бацето Says:

    Еми значи ти нямаш нелицензирани mp3-ки. Ама то и всички да са ти лицензирани, не можеш да ги споделяш/разменяш с приятели заради лиценза. Абсурдизма е немислим. Да запишеш сериал/филм от телевизора и да го споделиш с приятел е равносилно на тероризъм. Да си хакер вече е по-лошо от това да си терорист. Като мисля, че знаеш истинския смисъл на думата хакер, вярно е че границата там е тънка.

  36. echeveria Says:

    еми да нямам емпетройки не лицензни. Обаче примера ти е недопустим, който трябва да знае че имаш такава информация я знае тя не е тайна. Давам пример: Имам акаунт в няколко онлайн книжарници и си купувам книги (най вече за програмиране който ще излязат в бъдеще) И знам че самите книжарници слагат във файловете данни за това кой акаунт е свалил книгата и като открият копие в нета ти банват акаунта. За това преди да я споделя и трия тези данни, но тя си е публична и аз го правя с ясното съзнание че нарушавам техния закон и лицензи. Паяците им си ходят из нета и знаят за моето копие и толкова, не знаят че съм аз и аз си купувам още книги. Само че не се опитвам да скрия книгата от паяците, щото знам че ще я намерят. Ако смяташ че който трябва да знае не знае за твоите тройки или филми, не знае… Просто ако си поставят за цел ще хванат както мен така и теб без никакви особени проблеми – просто е е ишу за тях.

  37. бацето Says:

    Ето един абсурдизъм
    http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/BSA-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BD-88215.html
    Пародията е пълна.

  38. echeveria Says:

    Яко е, мен ме кефи хахахах. Трябва все повече хора да не се интересуват какви лицензи им се предлагат било то отворени или затворени. Изобщо да не им дреме! Да не им дреме, че им четат информацията, да не посещават повече места които са хванали че ги лъжат поне веднъж. Примерно хващаш телевизия че те лъже – повече не я пускаш, сайт или подобни неща също. Останалото е контра към по силният с методи които не са по силите ни и винаги ще загубим. Колкото повече се барикадирам и крия по яки пробойни ще се отварят.

  39. +o Says:

    Според мен първо хората трябва да разберат, че тази война не почва сега, нито е започнала с компютрите и вероятно няма да свърши със тях.
    Колкото до облака надявам се нещата да тръгнат в посока домашен облак, което е доста вероятно като се погледне историята на софтуера от 50,60-те години насам. Разбира се дали ще има такава тенденция и колко изявена ще бъде може да се спори доста.

  40. Stilgar Says:

    Според мен пък може да не ти ровят информацията (в твой cloud и прочие там криптирания). Просто смятам, че това е твърде скъпо. По същия начин по който ти може да направиш твърде скъпо да те хакнат и те са го направили твърде скъпо да си покриеш информацията. Така де, на мен ми е скъпо явно на доста хора тука им се занимава да си пускат cloud и не знам си кво.

  41. thd Says:

    от MIT с някаква схема изскочиха тука вчера 🙂

    http://arstechnica.com/information-technology/2014/03/mit-creates-a-system-to-prism-proof-websites/

    пък колкото до чатовете всеки с поддръжка на SOCK5 може да се хвърли през tor + otr на някои . Пиджина даже си има отделна опция за тор освен SOCK5

  42. echeveria Says:

    Аз смятам че е не само скъпо а ми и глупаво да си имаш собствен клауд. Колегата ми беше полудял по темата с криптирани разговори ( а стола му е на 3 метра от мен) и на края се отказа щото отнема мноого врем да настроиш всичко и накрая пак нещо не е както трябва или не може да говориш добре със всички щото те не могат да се оправят.
    Ако дадена организация от висок ранг иска да спре да си ползваш твоя клауд ще намери начин да те принуди по твое желания 🙂

  43. thd Says:

    Е те за това на jitsi са ги автоматизирали работите с криптирането , та да не се влиаят от задклавиатурните недостатъци 🙂 . То за сега май държи класацията. Ей това на мозила instabird няма криптиране , няма нищо не е на java пък яде 2-3 пъти повече рам от жиците ебаси 🙂

  44. gatakka Says:

    Ама какво има общо собствения клауд с разговорите?
    За 2 часа си вдгнах нещо, което ми синква контакти, sms, снимки, календар и файлове. И хич не е трудно. За разговорите вече си е сложна темата 🙂

  45. echeveria Says:

    И каква е историята на компотите от 50,60-те == домашни компоти =>0?

  46. echeveria Says:

    Ами сложното е това че ти имаш технически познания за да го направиш а 99% нямат и останалите които нямат тая опция ще водят тренда да се слуша. И твоя процент ако трябва да бъде слушан ще е евтино и лесно, ако решението не е по силите на голяма част на обществото то е само то сорта „всеки за себе си“ на което властта отговаря „един по един – до един“.А пък да не ми се хвалят жиците че е стока щото в офиса го ползваме от година и е лайно неземно – като всички останали. На всичкото отгоре ми спира плеяра ако някой ми ПИШЕ и често се кара с флаша и забива целият компот!

  47. gatakka Says:

    90% като не знаят да се научат, или да питат как става. Отделно ето ти и пазарна ниша.
    То по твоята логика, дай да забраним колите, че 100% от хората не могат да ги карат (преди да се научат).
    Сметката показва, че е по-евтино еднократно да инвестираш в свой домашен облак (с хардуер и всичко) отколкото да плащаш на която и да е компания, дори и след намаляването на цените от google.
    Разбира се, трябва да се отбележи и момента на нуждата, за някой хора това просто няма смисъл, понеже нямат нужда. Аз си гледам от моята си градинка

  48. thd Says:

    @echeveria то ясно че са счупени жиците, ама другите работи са още по счупени, или пък ги няма за уинбовс и с уинбовс потребителите не можеш да си приказваш. Или пък ако ги има за уинбоуз ще искат инсталация на GTK и питон на уинбоуза 🙂 . Тая явно за това го ползваш от година щото е най малко миризливото лайно 🙂

  49. echeveria Says:

    Глупости са това Иванич, нещо което за тебе е станало за два часа е струвало месеци и години обучение за да стигнеш до лесните 2 часа. Все едно да ми кажеш че аз мога да лепя плочки в банята като някой майстор дето ги слага за 2 часа. Слага ги ма с 3 години стаж отзад. А тоя филм с пазарната ниша сме я гледали – накрая нишата става част от статуквото -винаги става. Помня колко с кефеше на гуглите като бяха стартъп ама ся не е така – щото вече не са просто играч в нишата.

  50. echeveria Says:

    @thd ползвам го щото фирмата ме принуждава, обаче не пискам клипове в тубата, за да не ми спира работата с рестарти (той проблема е в джавата ама само жиците реват от това не и идето ми)

  51. +o Says:

    @echeveria – искаш продукта да е масов и непробиваем. Според мен няма как да стане.

    Дори да пуснат домашните облаци като този на gatakka на пазара като завършен продукт (което вече е почти станало) и да са plug-and-play (лесни за използване), не след дълго от момента в който станат масови ще се появи софтуер, който да пробие зле подържаната част от тях и да ги превърне в ботмрежа, както това се случва с много windows машини. Тогава други подобни на gatakka ще си направят решения, които да избегнат толкова евтин пробив в машините си и отново сме на изходни позиции. Както казах тази война е безкрайна. Проблема е че нямаме време и желание да научим всичко, което покрива нашите нужди и вземаме готови решения от света на ниска цена, решения които света ще ни произвежда почти безплатно в масови количества, а масовото винаги е свързано с автоматизирането и шаблона като начин на работа.
    Няма как човек да е свободен и да иска да се храни с подарена храна. За да бъде свободен или трябва да се научи да си набавя храната или да подреди нуждите според възможностите си. Ето това исках да кажа с т.2. Охраната не прави убийството невъзможно, просто кача цената му. Ако я кача до толкова, че да не си заслужава, нещата са ок.

  52. +o Says:

    До някъде се получава кейс като в http://www.imdb.com/title/tt1371111/

  53. echeveria Says:

    Аз не искам продукт, искам свобода.

  54. echeveria Says:

    @+o
    Свръх тъп филм според мен – айде надценен. Най доброто по темата е: http://www.imdb.com/title/tt2085059/?ref_=fn_al_tt_1

  55. echeveria Says:

    И айде стига с тоя несъстоятелен пример за цената на убийството несъстоятелността. Изобщо не е вярна, понеже цената за самата охрана винаги е по висока от цената за самото убийство. Пример: опитите за убийство на Кастро. Спряха ги не щото са много скъпи а защото са нерентабилни след това от политическа гледна точка. Примера с торентите е същият, спокойно могат да ги затворят всичките и тоя глупост с магнитните линкове няма да спаси положението ако няма единна централизирана точка за достъп за обикновения потребител. И никак скъпо няма да им излезе самото спиране щото реална финансова полза от торентите почти няма за тия дето ги разпространяват – не са като наркотиците да има мафия зад тях заради печалбата (да речем убийците от шведската торент мафия на пиратбей хахаха). Обаче цената която ще платят след спиране на всички торенти те не могат да си я позволят, цената че желанието за споделяне не търпи граници и винаги ще е с една крачка напред.

  56. thd Says:

    Нимоат ги спрат торентите, сайта като е на .onion и от там хвърчат магнити и няма помръдване. Те пиратския залив са си пуснали и .onion за бекъп де , хем е и безплатно 🙂 . Не им пречи и другите тракери да пуснат.

  57. бацето Says:

    @thd
    Технически е възможно да ти блокират торентите, все пак е протокол. Има и deep packet inspection начини да се анализира и филтрира всеки един пакет. Ако аз съм ти isp мога елементарно да ти блокирам торентите. Ще кажеш, има vpn, tor, ssh … блокирам ти сякви криптирани връзки и дотам. Няма да можеш и https да браузваш. Верно, че това е доста хипотетичен варянт (gmail е само https вече), но е варянт. В турция блокираха туитър. И това би трябвало да е хипотетичен варянт, обаче.

  58. __hack Says:

    Здравейте , какво ви е мнението за това http://hacklang.org/
    Някой пробвал ли го е?

  59. бацето Says:

    Обаче тогава, ще стане сутуацията хората срещу правителството и ще започнем да правим децентрализиран интернет с wifi mash-ове.

  60. thd Says:

    @бацето , то и торент трансфера има криптиране, можеш да блокираш някой порт, който лесно може да се смени с друг или IP , как се блокира протокол ?! 🙂 .

  61. бацето Says:

    Еми принципно по порт се блокирва протокол. http – 80, https -443, ssh – 22, smtp – 25 и т.н. Сървърите, които „говорят“ определените протоколи си имат стандартни портове. Ветно е, че портовете могат да се сменят, да кажем ако имаш домашен сървър го настройваш на 8080, вместо на 80, или на 1337. Обаче повечето публични сървъри си използват стандартните портове. Тоест ако ти блокирам изходящия трафик към порт 443, дотам си с https. Отделно има начини да се анализира всеки един пакет и да се филтрира. IP в случая не играе роля.

    Горе обърках, wifi mesh е правилно.

  62. scarylabcat Says:

    Не съм много навътре в мрежите, но не вярвам да е толкова просто и да става без драстични мерки.

    1. Масово частните тракери са си прехвърлили анонсите на https (ssl tracker опцията я има във почти всички елитни тракери) и дори тези които качват non-scene съдържание започват да я въвеждат.

    2. Не можеш да спреш 443 защото всичките банки го ползват, това е немислимо, заради тракерите да се спре криптирането нацяло, правителства ще се свалят ако някой го направи. Не знам какъв е бил случая в Турция, но това е много по-важно от twitter.

    Друг е въпроса, че аз съм за премахването на тракери като пиратския залив исохънт(да, знам че вече го няма) и всичките тия паразити, където има 0 контрол върху качеството на съдържанието и всеки може да си качва всичко. Да останат само частните тракери където регистрациите са с покани, няма реклами и се издържат от дарения. + Това и малкото качествено съдържание което го има качено на паразитите е свалено от частните тракери. А тях никой не ги гони толкова много защото потребителите са малко, тъй като са подбрани.

  63. бацето Says:

    Изохънта го възкресиха на .то домейн.

  64. thd Says:

    М даа, scarylabcat правилно каза, има портове дето просто няма как да се спрат :). Единствените дето са имали временен успех със спирането на торенти са ISP-та дето са хващали рекуеста към анонса на торент тракера и са бърникали в него , и това беше преди да има магнити и са бърникали в http не https.

  65. gat3way Says:

    Bittorrent трафика относително лесно може да се филтрира надеждно. Това без значение дали тракера e tor скрита услуга, дали .torrent файла минава върху https, кой TCP порт използва тракера и т.н. Просто се атакува peer wire протокола между клиентите, който е отговорен за „истинската“ работа. Когато се установи TCP връзка между seeder-а и leecher-а, първото което минава е прост handshake, който е доста семпъл и еднозначен. Първият байт е дължина на протоколния идентификатор, следващите няколко са самия идентификатор (обикновено „BitTorrent protocol“, следват няколко запазени байта, които по протокол засега трябва са нули и това е напълно достатъчно за да резнеш всякакъв такъв трафик, лесно и доста надеждно при това.

    Надграждането на протокола за криптиран peer exchange (MSE) също си има очевидни кусури, макар и да се усложняват нещата. Там трафикът може отново да се идентифицира относително успешно, макар и с цената на доста повече изчислителни ресурси – първо заради използването на Diffie Hellman за установяването на споделен ключ. Първият изпратен пакет от двете страни ще е публичната им DH стойност – тя никога няма да надхвърли като дължина тази на модула и никога няма да има по-голяма стойност от него. След установяване на споделен DH ключ, следва „размяната“ на параметрите на симетричната криптография, която ще се използва и това и да е криптирано, отново следва някакъв pattern (примерно дължина на payload-а в някакви относително тесни граници). След това идва bittorrent handshake-а, който макар криптиран, също следва някакъв pattern по отношение на големината на пакетите изпратени в двете посоки. Ако връзката match-не тези условия и след това имаш силно асиметричен flow, с относително голяма сигурност можеш да резнеш тази TCP връзка и по желание, всяка последвала такава между тези два хоста.

    Тъй че технически погледнато не е ужасно сложно. Вече политическите/икономическите аспекти на тая работа са отделен въпрос. Също и самия протокол може да се усъвършенства за да стане по-малко „предсказуем“, макар че ще е трудно без да се строши interoperability-то между клиентите.

  66. thd Says:

    Остават обаче и още няколко фактора, обикновено връзката не е 1:1 сийдър – лийчър а е паяжина от 20,30,2000 пиъра и всички връзки са на различни портове 🙂 май ще е по лесно ISP-тата да затворят и да нямат клиенти 🙂 и може и да няма силно асиметричен flow при един куп пиъри на различен % съдържание . Поне аз тъй си мисля де , може и да бъркам нещо.

  67. Кирил Says:

    В някой страни в западна Европа и Америка са успели да спрът торентите и ако човек иска има начини. Но там не са успели да спрът пиратството. Но в нашата страна не могат да ги забранят торентите, защото всички ги ползват.

  68. thd Says:

    Ама то торентите не са незаконни, спирането им ще е нарушаване на свободата, и съответно ще е незаконно 🙂

  69. echeveria Says:

    @Кирил
    Сериозно ли вярваш че не могат да ги спрат у нас?! Единствената причина е че не сме консуматор платежоспособен на техните „интелектуални“ продукти. Иначе мнооого по лесно у нас ще ги спрат.

  70. gat3way Says:

    Доколкото имам спомени от протокола, TCP връзката винаги е „1:1 сийдър-лийчър“, т.е тя се иницира само за „парчето“ от торънта което искаш и се затваря след като трансфера приключи. Иначе между два хоста може да има няколко TCP връзки и обмяната да е в двете посоки, в зависимост кой какво парче имал. Но всяка TCP връзка сама по себе си е силно асиметрична от гледна точка на трафика.

    Това не го твърдя с 100% сигурност, защото е по спомени и ме мързи да гледам в момента, но съм относително убеден за това.

    Иначе това че TCP портовете може да са различни няма значение. Всъщност дори е по-добре така от гледна точка на филтрирането – ако примерно се ползваше нарочно и само 443/tcp, тогава дори минимален брой false positives да се получаваха, щеше се надигне голям вой и разправия. Така шансът е по-нисък – съответно филтриращите няма да има нужда да се престарават с качеството на евристичните проверки 🙂

  71. Кирил Says:

    @echeveria докато всеки сваля торенти и за всеки това е конституционно право, няма да успеят. Пробваха се да ни наложат АСТА, видя какво стана. За да спрът торентите трябва да вкарат закон и да тръгнад след самите разпространители – тоест нас. Това е рецепта за много голям протест. Никой български депутат няма да си вкара такъв таралеж в гащите. Ако всички мислехме за торентите като Stilgar нещата щяха да са напълно различни. Технически могат да ги спрът, но на практика няма никакъв шанс това да стане.
    Например в Германия и Австрия, ако те хванат, че сийдваш торент идват у вас, вземат ти компютъра като веществено доказателство и започва съдебна процедура. И ще те удрусат много преди да е започнало делото, за да ти се махнат от главата.

  72. thd Says:

    Какво значи ако те хванат да сийдваш торент? Аз си свалям дистрибуциите на Минт през торент!

  73. Кирил Says:

    Когато сваляш торент, ти изпращаш информация какво сваляш и с торентите ти на практика разпространяваш „нелегално“ съдържание. Просто имат компютри които следят кой адрес какво разпространява. И така вече са те хванали. Ако на торента има съдържание което не е предпазено с авторски права, то нямаш проблем. Но ако сийдваш торент с нещо, което е с авторски права, знаят, че едно ip е извършило престъпление. Могат да проверят това ip на коя фирма е. Питат фирмата това ip на кой физически адрес отговаря и готово. Имат доказателството, имат твойте данни и вече започват да те мъчат със съдебното дело.

  74. Sfolter Says:

    @Кирил и ако това IP е динамично и се дели между 100 човека? Или ако сийдваш от публичен хотспот? Дори IP адреса да е статичен пак е трудно да го свържеш директно с определено лице, освен ако не се интересуват от истинския извършител, а просто подлагат под отговорност лицето на което е регистрирано IP-то от провайдъра. Защото все пак зад това публично IP можеш да имаш локална мрежа с 10 частни IP-та и да си дал нет и на съседа.

  75. anonymous Says:

    @Sfolter
    имаш, нямаш, не ги интересува. Имам няколко приятели, който са получавали такива писма. Даже чух, че познати на тях са се излъгали и да платят. За сериали от сорта на The Family Guy и The SImpson. Не назовавам точните по обективни причини. Маркират IP-то, което сийдва, timestamp и какво сийдва. С тази информация получават адреса на човека зад това IP. Доста е дразнещо, че няква random (лайняна) фирма може да изисква такава информациа от съответното isp. Като цяло това си е полулегален scum. Заплашват, че ако не им дадеш 700-800 евро ще те съдят. И не ги интересуват подробности за това кой наистина е зад този адрес. Но тък като това е полулегално, като се разтърси човек по форумите се оказва, че може да им прати обратно един формуляр, в който общо взето (на юридически език) се казва, че не се признаваш за виновен и, че отричаш всичко. Оттам нататъка им игнорираш писмата и нещата се забравят. Има и статистики как примерно от 20 000 са започнали дела на 20 и по-малко.
    Тъпа работа до която може да се стигне ако ти изключи vpn-а и продължиш да сийдваш без него. Нещата разбира се се оправят с определени правила за файеруол.
    Хората от западна европа, които немогат да се предпазят онлайн имат страх и не използват торенти.

  76. Кирил Says:

    @Sfotler въпроса е, че на запад всички са със статични ip-та. А и даже да са с динамични, самите доставчици са длъжни да могато по дадено ip и дадено време да могат да кажат кой е това, иначе най-вероятно ще съдят тях.
    Ако си направил мрежа и не се знае кой какъв е, си мисля, че ще съдят теб, защото ти на практика си създал условията. По този начин пак могат да се спрът торентите.
    Да кажем, че компютърът ти е хакнат, някой се е закачил към твоя рутер и т.н. С други думи нямаш абсолютно никаква вина. Тогава най-вероятно ще успееш да се защитиш в съда, но въпроса е искаш ли да минеш през това нещо.
    И при торентите ти на практика изпращаш информация какво сваляш и престъплението – какво другите могат да свалят от теб. И това си е публична комуникация. Частните комуникации, като скайп, свързване към сървър и т.н. не могат да се проверяват за пиратско съдържание, без заповед. С други думи трябва да се докаже, че ти извършваш престъпление, за да могат да те проверят дали наистина го извършваш. Защото тук с торентите не се занимава полицията, а частни детективски агенции, които просто изпращат доказателствата и започват съдебно дело.
    На запад пиратството не е спряно със спирането му чрез торентите. Просто имаш сайтове с месечна такса като megaupload. А и торентите може да са забранени, но стриймването не е. И има много сайтове на които можеш да гледаш всякакви филми и сериали. Например watchseries.lt и solarmovie.so но там качеството е не е най-доброто. Вече за по-добро качество плащаш. И във всичките случай се води „частна“ комуникация.
    Например аз в момента съм в Австрия, където за сийдването на торентите имам глоба, но имам компютър в България откъдето свалям торенти. И изтеглям съдържанието от България, пак частна комуникация, но не ползвам торенти в България.

  77. Фьт Дхюс Says:

    Sfolter погледни картинките на Кирчо. Неговото флагче е австрийско. Това значи, че той живее в центъра на тиранията. и на мен ми бе трудно да повярвам диктатурата до къде е стигнала, преди да започна да общувам по-активно с наши сънародници в ГФР. Радвайте се на свободата дето имаме у нас, защото не ни остава много. А после днешните дни ще ни се струват като сън.

  78. Кирил Says:

    @Фьт Дхюс тук за тиранията си абсолютно прав. Но честно казано си мисля, че ще успеем да се спасим от диктатурата.

  79. thd Says:

    Значи кво, отивам в Австрия примерно на кафе, хвърлям под сепарето едно Raspberry с вифи прокси и голяма батерия дето ще изкара една година с нея сигурно и собственика на кафенето после гризва дръвцето ? 🙂

  80. thd Says:

    В Швеция пък не им давали да си купуват повече от литър алкохол на човек на месец и ги записвали по лична карта хъъъхъъ, и те в петък кат се качали на някакви фериботи дето били като безмитна зона ли нещо кво и до неделя не знаели де се намират 🙂 .

  81. бацето Says:

    хах войната, за която предположихте в подкаста:
    „Amazon has cut its cloud prices – but not far enough to bring the cost of using its online services entirely below that of rival Google.“
    http://www.channelregister.co.uk/2014/03/26/amazon_price_cut/

  82. thd Says:

    Докъто разцъквах около последните новини за блокирането на туитър в турция и че ся щели да им резват и ютубата хяхяхя , попаднах ей на туй http://twister.net.co/ , някой има ли впечатления от него и ползвал ли го е ? Торент и биткоин протокол базирана децентрализирана система за блогване.

  83. Кирил Says:

    @thd тук почти няма wifi в кафета. Но абсолютно всеки мобилен план има поне 1 гигабайт интернет. На практика няма незащитена wifi мрежа. В университета, за да се свържеш към wifi трябва да попълнеш потребителско име и парола, за да влезеш. Не знам в подробности как е.

    Този Ердоган е кандидат диктатор. Остана само да фалшифицира изборите и ще мине направи level-up.

  84. - Says:

    Само да попитам, тази седмица ще има ли нов епизод?

  85. bacemarsi Says:

    Споделяли са ми, че в метрото в UK Wi-Fi се ползва с акаунт, а cell обхват умишлено гледат да няма долу, с цел сигурност (ограничаване възможностите за атентати). То и първото вероятно е с подобна цел, но си носи последствията. Всъщност там май торенти и стрийминг на видео се гонят здраво.

  86. Кирил Says:

    В Австрия и Германия торентите се гонят яко – не от държавата, а от частни детективски фирми, но държавата е направила условията за тази глупост. Стрийминга е почти невъзможно да се ограничи – ти просто гледаш съдържание, а не го разпространяваш – това много трудно можеш да го забраниш със закон.

    А при нас wifi как е? В Бургас разправяха, че има в автобусите, но не съм пробвал. За метрото в София, май казахте, че има. Някой ако може да сподели как е, без значение от кой град е.

  87. anonymous Says:

    Ето как покрай торентите се блокира и новинарски сайт/блог. Разбира се майкрошит.
    https://tinyurl.com/pvg93go

  88. Stilgar Says:

    И защо MS да не си блокират новинарски сайт или въобще каквото си решат в собствената си вътрешна мрежа?

  89. бацето Says:

    @Stilgar
    Еми верно е да, защо не. Те обичат цензурата. Лошото е когато се опитват да я налагат на останалите.

  90. Stilgar Says:

    И Microsoft на кой са наложили цензура и още по-интересното как са успели?

    Цензурата във вътрешната мрежа не е същото като цензурата на Интернет от правителство. Много компании блокират примерно Facebook за да не висят служителите твърде много там вместо да работят.

  91. бацето Says:

    В случая е само в тяхната мрежа. Когато налагат цензура в техните продукти отново е само за техните потребители. Добре, че има Гну/Линукс та да има читав избор човек. Има и доста примери какви дела са водили и водят м$ и как искат нечесно да се налагат (монопол). Тая баница сме я разтягали доста пъти. Ясно е, че аз няма да променя твоето мнение, както и ти моето. Пак смятам, че заобляме някои ръбове като дискутираме.
    Искам доста да напиша, но точно в момента нямам много време. Само един пример ще дам как ние се различаваме.
    Ти казваш, че стриим провайдърите са добре, защото те поемат твоята работа да сваляш, сортираш, копираш, бекъпваш … и това те либерализира.
    Аз казвам, че това ми отнема свободата, защото попадам изцяло под контрола на провайдъра. И ако той реши да ме резне, оставам с пръс в г** (представи си, че провайдъра е *монополист*). Null, nada, niente, nothing, nichts! Също така смятам, че за да имаш трябва да работиш (сваляш, сортираш .. също е вид работа). Тоест аз смятам, че независимостта ми от провайдъра ме либерализира.
    Истината е със сигурност някъде по средата.

  92. Stilgar Says:

    Абе монопол е едно цензура съвсем друго. На всяка for profit компания целта и трябва да е максимална печалба (в рамките на закона) което най-често означава и монопол щото иначе трябва да бъдат съдени тея които я управляват, че не защитават интересите на инвеститорите. Това обаче няма абсолютно нищо общо с цензура и като изключим незаконни неща като детска порнография и стандартни неща като adult filter в търсачките не се сещам Microsoft да са цензурирали нещо в техните продукти. Сигурно и ти не се сещаш ама си приказваш.

  93. бацето Says:

    Говорихме за разликата на цензура в личното пространство и глобалната. Ако м$ налагат цензура *само* на тяхните потребители, но са монопол, тази цензура става глобална.

  94. Stilgar Says:

    Да, ама те не са налагали цензура на потребителите си.

  95. бацето Says:

    И черното е бяло.

  96. Stilgar Says:

    Е хубаво. Ся като не харесваме, нещо на някой трябва да му измисляме всякви други недостатъци и всичко да им е черно. Имат и въшки нали?

  97. бацето Says:

    Леш са.

  98. бацето Says:

    Ама нали се сещаш, че и другата крайност не е хубава – като ги харесваме дай да си затваряме очите за всичко и да си представяме всичко в розово.

  99. +o Says:

    Имам чувството, че същите тия шутове дето ги ядат m$ ще ги ядат и google след 5-7 години

  100. echeveria Says:

    http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/04/02/2273694_onlain_metadannite_mogat_da_se_izpolzvat_za_fizichesko/?p=0#addcomment

  101. бацето Says:

    @echeveria +1, много добра статия

  102. jazzman Says:

    „@Sfotler въпроса е, че на запад всички са със статични ip-та“
    За кой запад говориш? Ако Канада е „запад“, това не е вярно.А иначе торентите се филтрират много лесно, като се изпраща директно предупреждение към потребиля, че ако продължава да слухти и тегли наляво и надясно ще бъде тотално изключен от ISP-то си и даден под отговорност, може би точно за тва че излиза с динамино/статично IP от техният сървър, не знам закона какъв е, но това са фактите. Няма скрити неща в мрежата и недейте се опитва да се криете, ефект голям нема да има според мен 🙂

  103. бацето Says:

    Щото говорихме за цензурата, респективно свободата на словото и преди това примера с турция
    Turkey’s constitutional court: Twitter ban violates free speech
    http://rt.com/news/turkey-twitter-speech-court-921/

  104. echeveria Says:

    @бацето статията е кофти преведена от лаик (така и не разбрах кой от главоците ифон фенове в Дневник се е трудил) обаче става. Още не я бях намерил на ингилизки тогава.

Leave a Reply