Епизод 33

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Microsoft Build
– Windows Phone 8.1
– Windows 8 Update 1
– C# компилаторът е open source
38:40 – 6TB дискове
39:50 – Samsung са готови за масово производство на графен
41:00 – FireTV – медия център и конзола от Amazon
49:45 – Sony свалят видеа от YouTube, без да имат лиценз за тях
53:40 – Ако вадите пари от Bitcoin, ще трябва да платите данък върху тях
54:40 – Закон задължава фармацевтичните компании да дават публичен достъп до всички резултати от клиничните тестове на медикаментите
56:30 – Raspberry Pi for computing
57:40 – Novena – отворен хардуер
59:30 – Най-сваляното платено приложение в Андроид е измама
1:02:30 – Unreal Engine 4 вече подържа Linux
1:04:30 – Brendan Eich напусна Mozilla заради педераси

| април 7th, 2014 | Posted in Uncategorized |

240 Responses to “Епизод 33”

  1. agent_kowalski Says:

    420 мегабита за диска?

  2. agent_kowalski Says:

    Не знам от кога не си гледал телевизията на мегалан, но вече е по-добро положението. Леко фикснаха нещата и си върви приемливо вече.

  3. Кирил Says:

    Аз лично ви препоръчвам да не гледате телевизия. Новинарската емисия е пародия на новини – къде пръднала Мадона, колко тъп е Шакил Онил, особенно забавни са „новините“ за филми, които в момента се дават по кината. Като минем и през кръвта и убийствата и то не останаха новини. Всички други предавания може да се свалят от интернет и да се гледат.
    А откакто боклук тв направиха репортажа за торентите от „всички гледни точки“ подлагам на голямо съмнение всичко което ми кажат.

    Този закон за фармацевтичните компании си мисля, че нямаше да го приемат ако наистина пречеше на големите компании. Просто още отсега големите са измислили начин да го заобиколят и ще ударят малките, според мен.

  4. echeveria Says:

    За тъча суайп клавиатурата е най доброто.

  5. echeveria Says:

    Novena е ма айде беее 500 $ за бейс платка: http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G137510300620&tab_idx=1

  6. селянин Says:

    На мен ми беше много интересно за конференцията на уиндоус щото ползвам такъв, благодарско на Стилгар за информацията. Да питам, има ли смисъл да се минава от уиндоус 7 на уиндоус 8 на десктоп машина. Едни които питам викат по бърз е, а други-няма такова нещо. Та да се допитам и до специалистите.
    И малко офтопик. Открих ви вас когато се опитвах да си сложа някакъв линукс, че ми беше писнало от вируси. Препороръчаха ми уроците на Иван Ванков за инсталация на кубунту и наистина с тях даже аз успях да си го поставя). Ще има ли чалъм да направите нови уроци по кубунти като за начинаещи юзъри (като мен)?

    Голяма част от техническите неща които говорите са непонятни за мен, но ми допада въодшевлението ви. Бъдете живи и здрави.

  7. echeveria Says:

    Педалите сред гейовете сами ще си докарат повече хомофобия от колкото биха искали. Макар и законово да ги облагодетелстват вече доста, все повече хора които нямат негативни отношения към тях ще се наежат. Всички дето парадират с различността си на обществена показ са обект на омраза, било то фашисти, социалисти (донякъде), гейове, религиозни убеждения, етническа принадлежност.

  8. Кирил Says:

    @echeveria наистина си прав за цената. Не разбирам защо е толкова скъпо. То наистина отворен хардуер, но говорим за арм процесор. Олимекс и те са отворен хардуер и не виждам да искат да ти съдерът кожата.
    @селянин аз лично бих ти препоръчал да пробваш linux mint – направен е да ти е удобен. Всичко тръгва от раз, имаш голям избор от графични среди и хората са се постарали да те улеснят максимално. Ползвам го вече от половин година – нито един път не ми е забил, нито една програма не ми е тръгнала от раз. При дебиан например неща като скайп, жици и steam не искат да тръгнат без да направиш много други настройки.

  9. бацето Says:

    И на мен цената на Новена ми се струва малко скъпа, но мисля, че това е, защото е още във фаза на разработване. Мисля, че ако започне по-масово да се купува/използва ще падне драстично. Ако сте се занимавали с електроника и да си правите платки трябва да знаете как ако купиш една бройка цената е Х, ако купиш 100*Х, или 1000*Х, може и двойно да падне (за електронни елементи говоря за такива драстични отстъпки).

  10. бацето Says:

    Освен това искам да подчертая дебело, че Бъни с много голям пич и не вярвам да е прекалил. Та той е отворил хардуера. Може да си купиш сам всички елементи, да пратиш гербер файловете на Олимекс или подобни да ти ги фрезнат и да си ги налепиш, или допълнително фирма да ти ги налепи. Кво да говорим повече?

  11. echeveria Says:

    Бе кой е тоя другия филм със Синтел дето не се сещам? Аз знам само един и едно демо за игра, кой друг има дето са го махнали от тубата?

  12. thd Says:

    За Синтел на Blender Foundation ли става въпрос ?

  13. echeveria Says:

    Дайте линк към това видео дето е затворено.

  14. echeveria Says:

    http://www.cartoonbrew.com/ideas-commentary/sony-demands-removal-of-open-source-indie-short-sintel-from-youtube-98182.html
    Леле Иване ти така го каза все едно има много видеа със Синтел. То си е само едно, аз пък помислих че нещо пак съм изпуснал. 🙂

  15. gatakka Says:

    Синтел си е обща за комюнитито, ползва се масово по време на туториали, презентации и подобни. Има доста видеа с нея. Но да, за нещо като това, това е първото 🙂

  16. echeveria Says:

    Аз ходих да гледам за лакомата лапм поне по тоя повод.

  17. thd Says:

    Ейй тия и сайт успели да пуснат даже http://heartbleed.com/ 🙂 . Бъга още в понеделник го оправиха пък българските новинарски сайтове чак сега се сетили да пишат за него и дрън дрън от 2 години бил тинтири минтири, как от 2 години като само на версия 1.0.1 ?!?!?

  18. echeveria Says:

    За платките: Леон получи една такава – http://radxa.com/

  19. Кирил Says:

    Аз сега в момента като се замисля, май цената си заслужава. http://www.infowars.com/91497/ Интел може да контролира компютъра ти, без да е в интернет, за да те защити от кражби и да улесни подновяването.

  20. Кирил Says:

    http://news.softpedia.com/news/Secret-3G-Radio-in-Every-Intel-vPro-CPU-Could-Steal-Your-Ideas-at-Any-Time-385194.shtml
    То май решението ще е като руснаците:
    http://gizmodo.com/to-avoid-cyber-espionage-russias-switching-back-to-ty-745269384
    Новината я коментирахте, но пак е актуална.

  21. echeveria Says:

    Кво да ги коментирам тия линкове – доказателства йок.

  22. +o Says:

    @Кирил – Не забравяй, че всяка пишеща машина прави уникални отпечатъци. Примерно в Източна Германия е било задължително да регистрираш пишещата си машина, което означава, че властите са вземали тези отпечатъци от всеки символ на машината и после са търсили собственика на машината, ако до тях стигне нещо написано на нея, което не им се нрави.

    Хубаво ще е пак да изрисуват паметника на съветстката армия, но тоя път руските пичове да са с хай-тек джаджи, а отдолу да бъде написано:

    ПутинизЪма си е във нас, не в технологиите !

  23. echeveria Says:

    Че то тва и у нас беше с регистрация – и моята беше регистрирана като ми я купиха (аз бях малък де, нямах паспорт).

  24. thd Says:

    Е че сега принтерите нали и те са регистрирани 🙂 само дето си става автоматично без да те занимават 🙂

  25. бацето Says:

    @Кирил и аз мисля като теб. Като цяло доста хора предполагаха за подслушването в интернет в огромни пропорции, имаше знакови проекти като Ешелон например
    http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON
    а накрая излезе, че и най-смелите предположения и конспиративни теории са били слаба ракия. Евала на Сноудън.
    Ей тая мацка е хакерка
    http://theinvisiblethings.blogspot.de/
    и е много на ти със сигурността и в хардуера и в софтуера. Има страхотни статии за процесорите и задни вратички. Тяхния лаб правият
    http://qubes-os.org/trac/wiki
    като постигат сигурноста чрез виртуално разделение с xen.
    Ето как Теодор То защитава сигурността на Гну/Линукс в кърнела като не остава опция да работи само хардуерния генератор от чипа, а допълнително се използва ВИНАГИ и софтуерния за по-голямо ентропи. Отделно както и той казва, хората могат само да проверят сигурността на кода, който разбира се е *отворен и свободен* (не като м$). Служителя на Интел, който прави рандом генератора в процесорите се обяснява там как уж бил много сигурен и как бил го аудитвал като рязал слоеве от процесора и ала бала, дето никой друг не може да потвърди. Евала на Гну/Линукс разработчиците.
    https://plus.google.com/+TheodoreTso/posts/SDcoemc9V3J

    Както виждаме и свободния и отворен код не е перфектен, бъга в openssl, но поне се намират тези бъгове, оправят се и всичко се прави ПРОЗРАЧНО. И дума не може да става, че затворения код е по-сигурен. Има една достатъчна фраза за това – security through obscurity. Никога не е работило, факт.

  26. Stilgar Says:

    В същото време не може да става въпрос, че отвореният код е по-сигурен. Вижда се че това с многото очи няма абсолютно никакъв ефект. Едното седяло 5 години другото 2 🙂

    Разбира се това, че се вижда, че няма нарочна мизерия си е плюс.

  27. бацето Says:

    Аз пък мисля, че това с многото очи има ефект. Тези бъгове показват само, че и многото очи пропускат понякога. При отворения код има accountability. В кърнъла се знае всеки ред от кого е написан и кой носи отговорност. Решенията се взимат напълно прозрачно и в поввчето случаи демократично.
    За затворения код на м$, там със сигурност е трагедия. То през ден излизат 0-days от офиса, през браузъра до системата.

  28. Stilgar Says:

    Аз съм сигурен, че в GPL пише, че автора на кода не носи отговорност, така че това са глупости. Освен това хората разправят, че кодът, който излиза от Microsoft дали отворен или leak–нал е с доста прилично качество. В същото време гледам как почнаха да вадят някви линкове към предупреждения от преди години за ниското качество на кода в OpenSSL

  29. thd Says:

    Малко несъвместима съпоставка Microsoft vs OpenSSL , По правилно щеше да е SSL vs OpenSSl смятам 🙂

  30. thd Says:

    BTW повод да поканите gat3way пак май 🙂

  31. бацето Says:

    В GPL наистина пише така, но пък ти дават пълна свобода на действие. Отделно има и нещо друго – морал.

  32. Stilgar Says:

    Не го знам тоя инструмент за разработка на софтуер морал.

  33. бацето Says:

    Много е ценен.

  34. Кирил Says:

    @echeveria това е рекламен клип на технологията на страницата на интел:
    http://www.intel.com/content/www/us/en/enterprise-security/what-is-vpro-technology-video.html
    Стига ли ти като доказателство? И ако провериш всички чипове на интел от 4та генерация са с тази технология, без изключения, че даже и някой от 3тата. А освен това тези чипове имат и Wireless Display – процесора може да изпраща информация безжично.

    @бацето мен ме притеснява, че в случая не става въпрос за грешки в сигурността, а за реклама на това как твоят компютър в действителност не е твой.
    От разстояние могат да ти включат, изключат, блокират компютъра. Да не говорим и за други неща като качване на педофилски материали и тем подобни. И в директен текст ти казват – има чип в процесора, които се активира отдалечено и този чип може да прави всичко. Този чип просто ви оставя да си ползвате компютъра за известно време. Страхотно!

  35. Кирил Says:

    И в случая става въпрос за хардуерно решение и с каквата и операционна система да си нищо не може да направиш.

  36. Кирил Says:

    @+o с пишещата машина някой от интел няма да може да ме следи постоянно какво правя, какви файлове имам и всякакви други воайорски изпълнения от офиса му в другият край на света.

  37. бацето Says:

    @Кирил тази технология я бях видял още преди доста време. Долна работа е. Поне за да функционира трябва да има няква сим карта. Бъдещ пазарен продукт – фарадеева клетка за лаптоп :Д
    Точно gat3way е на тази вълна в момента :Д (сигнали в радио и микровълнов диапазон).

  38. thd Says:

    Мухаха 🙂 :
    Cisco finds 13 products (so far) vulnerable to Heartbleed—including phones …
    The list isn’t yet complete—the company is still investigating whether over 60 additional products, including other versions of the IOS operating system and other network hardware, are vulnerable.

  39. List Says:

    На мен пък ми направи впечатление, че много от нещата, които показаха на този Build са вече в Github или се разпоространяват с NuGet. Може и преди да са пискали отворен код но този път открито заявяват, че ще приемат contributions от общността. Интересни времена 🙂

  40. Stilgar Says:

    ASP.NET team-а отдавна (повече от година) приема contributions. F# и Entity Framework също.

  41. бацето Says:

    @Кирил това също ме подсети за едната от програмите на нса, в която имат възможност да отвлекат доставката примерно на лаптоп, да вкарат такива чипове и след това да ти го доставят – топъл, топъл.

  42. thd Says:

    @Кирил и да има вифи в процесора едва ли е с цел шпионаж , по скоро е с цел икономия на ток и компактност както е и видеокартата в цпу-то , и то това вифи не може да работи без софтуер и антена, на колко метра смяташ че ще работи без антена ? Иначе може да си го има като модул.

  43. бацето Says:

    лол
    http://blog.detectify.com/post/82370846588/how-we-got-read-access-on-googles-production-servers

  44. echeveria Says:

    Няма как Стим с десетилетие закъснения меките осъзнаха, че опънатия код е бъдещето им за дев инструментите – иначе смърт ги чака, макар и бавна. Само огризката ще оцелее още известно време заради хардуерната си зависимост, ама и тя няма светло бъдеще с клозетния софт.
    Още когато купиха CUPS огризаните осъзнаха че не могат да спечелят ако го затворят само за тях си и че няма кой да им портва драйвери за машините от техните потребители. То и сега поддръжката на принтери е по добра от колкото на мак – а според мен е по добра за ниския клас и от тая на уиндоус.

  45. Кирил Says:

    @бацето водят го 3G radio chip, който ще играе ролята на сим карта. Че технологията е долна работа – така е. Но проблеме е, че в момента вече е масова долна работа.
    А NSA това което го вършат все пак, не го правят на всичките компютри и лаптопи, както го прави в момента интел. И защо не ти дават възможност да избираш дали искаш тази „екстра“ или не?
    @thd в статията се говори, че в процесора ти има чип със собствена операционна система, която контролира всичко, което ме кара да мисля, че софтуер за една антена няма да е толкова голям проблем. Антената не знам дали можеш да я махнеш – дали гаранцията ти ще важи в такъв случай и т.н. Но и без антена си мисля, че няма да се иска да може да прати сигнал на дълго разстояние за шпионаж.
    Но на мен им е чудно как корпорациите ще го одобрят това? Аз ако науча кодовете на компютрите на компанията Х, на практика ще мога да знам кога и как служителите им мърдат мишката, като се добави възможността да се чете съдържанието на твърдия диск и да се ползва микрофон и камера става мазало.

  46. echeveria Says:

    @Кирил аз в никоя статия не видях преки доказателства за тоя чип да го има в професорите на пазара.

  47. gat3way Says:

    Рутковска е травестит – бивш мъж преминал през операция за смяна на пола и хормонална терапия. Искам да ви видя реакцията докато го четете това, хахаха.

  48. echeveria Says:

    А коя е Рутковска ?

  49. gat3way Says:

    Въпросната мацка-хакерка и шефка на Qubes OS.

  50. echeveria Says:

    еми акое вярно, е ок на пръв поглед.

  51. echeveria Says:

    Гледах, гледах, гледах – адамова ябълка не видях. Според мен не е вярно.

  52. gat3way Says:

    Като ти казвам че е вярно, значи е вярно 🙂 Няма да си измислям 🙂

  53. Stilgar Says:

    Възниква въпроса ти откъде знаеш (пък явно не е публично известно) 🙂

  54. бацето Says:

    @gat3way мен сигурно не се бъзикаш като го пишеш тука, аз като прочетох и леко се ококорих, щеха ми изпаднат дзъркелите. Като цяло не ми пука, важно е да е пич :Д (не го казвам подигравателно, наистина, макар че малко двусмислено). Тези дни гледах Матрицата 1 и 2 отново. Супер ме изкефи и се зачетох за Ваховски брадърс, сигурно знаеш и там за кво става съпрос. Обаче не им пречи да правят филми като Матрицата 1,2,3, ВфорВендета, Баунд. Новия Клауд Атлас още не съм го гледал, но има доста добър рейтинг, и се очаква и Юпитер Асцендинг.

  55. intel Says:

    Има си операция за тая адамова ябълка 😀
    Нещата са толкова мътни, че скоро ще се омешаме напълно с траверсите ROFL.

  56. Фьт Дхюс Says:

    Само да вметна, че травестит е мъж, който се облича като жена, като не е задължително да е обратен или непрекъснато облечен така. А човек дето си сменя пола е транссексулан. Не че видях някъде в тази тема да показват връзка към въпросната Руутковска.

  57. Фьт Дхюс Says:

    Аха, явно ще да е тази:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Joanna_Rutkowska.png

    Но в статията:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Joanna_Rutkowska

    не пише нищо за трансексуалността ѝ.

    Изобщо как стигнахме до нея? Иначе не е особено хубава, има някакви груби черти, макар така като гледам да има данни за прилична свирка.

  58. бацето Says:

    @Фьт Дхюс говорихме за задни вратички в процесорите и аз дадох линк в коментарите, защото тя има такива статии и много на ти с тази материя.

  59. Фьт Дхюс Says:

    A-a-a-ха за това става въпрос:

    Ей тая мацка е хакерка
    http://theinvisiblethings.blogspot.de/
    и е много на ти със сигурността и в хардуера и в софтуера. Има страхотни статии за процесорите и задни вратички. Тяхния лаб правият
    http://qubes-os.org/trac/wiki

    Малко бавно, но сгрявам.

  60. gat3way Says:

    Еее не публично е известно:

    http://web.archive.org/web/20070908193946/http://www.rutkowska.yoyo.pl/

  61. кюфте Says:

    ми чи как
    https://encyclopediadramatica.es/index.php?title=Joanna_Rutkowska

  62. Фьт Дхюс Says:

    Я и на запад си имат нещо като нашето Дъриъл.нет.

  63. Фьт Дхюс Says:

    По между другото тази транссексуална мацка перфектно докарва тролската усмивка. Снимката е направо култува. Като я видиш и почваш да се чудиш, как такава лигла е един от най-големите експерти. Гейт прав си в онази тема на ЛЗБ, че външността няма общо. Нищо чудно, ако му открия накрая снимка на онзи гении, все пак тя по нищо да не издава демоничната му натура 😉

  64. Фьт Дхюс Says:

    Пу язък. Дори в полската Википедия няма нищо за Ян Кшищов Рутковски, а само за Яна Рутковска. Има някакви с тези имена, но са политици, военни, музиканти.

  65. бацето Says:

    Между другото имало и друга хипотеза:
    „The other hypothesis is of course she/he USED to post as a male (perhaps she/he thought the work would be taken more seriously)“
    http://it.slashdot.org/story/07/03/04/1511210/hacker-defeats-hardware-based-rootkit-detection
    а ето нещо от този Ян
    http://phrack.org/issues/59/13.html

    Всъщност ако се сравни стила на писане на двамата и се анализира би могло да се каже с доста голяма точност дали са един и същ човек.

  66. gat3way Says:

    Да бе то хипотези много. Може примерно да са брат и сестра със сходни занимания и когато братът му е писнало, сестра му да е поела щафетата. Това звучи по-вероятно 🙂

  67. бацето Says:

    Xax :Д

  68. Фьт Дхюс Says:

    Веднъж Гейта много крани това Кубес ОС и разправяше, че никакви проблеми не решава, напротив отваря нови.

  69. бацето Says:

    Ем ако приемем, че изолацията е сигурна и неможем да излезем от контейнерите, разделянето на неща в отделни контейнери е доста хубаво нещо. На една машина може да имаме системи без мрежа, системи с различни мрежи и т.н. (както при рутърите дмз … )
    И в академичните среди го правят това дори с доста по-леймърски виртуални решения като виртуалбокс. И аз ползвам виртуалбокс, но не си и помислям, че е супер сигурна виртуализация като знам колко програмни езика обединява и как по някое време имах проблеми да билдна от сорса, преди да се откажа да го билдвам вобще.
    @gat3way какво мислиш?

  70. gat3way Says:

    Мисля че е като мухобойка с ядрена бойна глава 🙂

  71. бацето Says:

    Хах, the irony 🙂
    Това ли имаш предвид?
    http://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-6276/XEN.html

  72. gat3way Says:

    Не не не. Xen си е ОК. Говоря за самата концепция, която е до немалка степен извращение и гонене на самоцел.

    Най-малкото не е отговорно спрямо околната среда такова разхищение на ресурси 🙂

  73. бацето Says:

    Чудех се дали да пиша, но все пак ми е любопитно, защото аз не виждам нищо нередно в концепцията. Разделянето на отговорност за по-голяма сигурност е доста утвърдено нещо. Например в ядрени подводници решението се взима от минимум 2ма генерали и всеки от тях си има ключ. Има го и при важни системи при администратори – принцип на 4те очи.
    За виртуализацията според мен и ти имаш добро мнение, защото я ползваш. А тя е да се използват максимално ресурсите на дадена машина (на една машина множество и различни системи например). Разхищение/overhead има, но това го има при всяка виртуализация, има го и при елементарно криптиране/декриптиране на данни. Важно е да е в приемливи граници. Та се чудя кое не намираш ок в концепцията. Отделно тука знам фирми, които разработват разни сигурни системи точно с виртуализация, че даже с virtualbox.

  74. бацето Says:

    А всъщност вируализацията в приемат за спестяване на ресурс. Ще дам един пример. Да кажем в медицината, докторите имат собствена мрежа, в която са свързани с касите, за картите с чипове, за базите с данни на пациенти и т.н. От гледна точка на сигурността, компютър, който е свързан към тази мрежа не трябва да има никакъв достъп до друга мрежа/интернет, за да не вкара вируси от там. Също така не трябва да му се подкарват arbitrary програмки, дискове и т.н. Тоест, на един доктор му трябват 2 компютъра, един за интернет и един за касите, което е разхищение – ток, машини, всичко. Има разни проекти и се опитват чрез сигурна виртуализация този пример да го вкарат на една единствена машина. За компании също, фирмен профил и личен профил, на един лаптоп, даже мисля разработват и за смартфоните със същата цел.

  75. gat3way Says:

    Значи в авиацията и ядрените централи има едни приоритети, но при десктоп операционните системи има съвсем други. Сигурността не е нещо много различно от обикновен риск мениджмънт – и добрата сигурност не е тази, която ще минимизира възможните проблеми на някаква тежка цена, добрата сигурност е тази, която ще ти осигури добрия баланс между вложени средства за секюрити мерки срещу това което евентуално би загубил при пробив.

    Qubes OS решава относително тесен клас проблеми на висока цена – примерно няма да ти реши проблема с client-side браузърен експлойт, който води дотам че са ти праснали онлайн банкирането, понеже ще работи в същия контекст. Няма да реши проблема с инфектирана USB памет, която ти е пратила всичките работни файлове в Китай, понеже отново работи в същия контекст. Няма да реши проблема с това какво се случва когато някой ти открадне лаптопа или дори има за известно време достъп до него, защото тогава виртуализацията няма значение. Ще реши други, гранични случаи. На цена, която според мен не си струва. Примерно, споделянето на видеоресурсите е огромен проблем, не е невъзможно, аз съм виждал разни чудеса на предишната работа, но това там беше много частно решение. И това е десктоп операционна система.

    Та да, според мен е повече за PoC цели и чесане на крастата, отколкото нещо практично.

  76. бацето Says:

    Да, че няма general security за всичко съм съгласен. Винаги се определя целта и тогава се правят решенията и policy. Но тези проблеми, които ги изреди според мен ги решава. Ако си криптирал root-а и имаш бекъп имидж, не ти пука дали ще ти откраднат лаптопа. Ако имаш вируталка за важни неща/банкиране, в която не отваряш random страници и usb-та, няма как да ти праснат банковата сметка. На тази примерно може браузъра да е заздравен с no-script, без флаш и т.н. И да си имаш съвсем отделна за браузване, която и 100 пъти да я праснат да не ти пука, тоест да нямаш никакви лични данни на нея и отделно тя самата да няма достъп до сигурните. За такова разделение говоря аз и това изключва и usb атаки и client-side browser exploits. Като приемем, че виртуализацията е сигурна, за да не излизат от контейнерите.

  77. бацето Says:

    Верно е, че това с кражбата и криптирания руут е друга цел, и виртуализацията не я решава, но има други решения. Аз като си мисля, а и ги прилагам тези неща, от изолацията има смисъл. Нещо взе да не ме кефи скайп, обаче понякога приятели ме викат да си говорим. За целта пускам едно live iso на виртуалка, слагам скайп и си говоря. Пък нека сакйп ми краде колкото си иска боокмарките на браузъра, да ми чете /etc/passwd, да ме профилира и квото иска да си прави. Не ме грее. Нама досъп до *моите* данни.

  78. gat3way Says:

    Разбирам, но Qubes OS сама по себе си по никакъв начин не ти налага да имаш виртуалка за важни неща и банкиране, просто браузъра върви в такава. Не ти налага и ползването на криптирани блокови устройства.

    Е добре – аз това мога да го свърша и без да ползвам Qubes OS. Тогава каквъв е смисъла?

  79. бацето Says:

    Еми да може, моята виртуализация е на headless debian с virutalbox. Според мен Qubes OS просто се оптва ръчната работа, която аз съм я правил да я предложи наготово, освен това доста по-професионално от моята. Например custom/hardened kernel, без излишни модули, аз си използвам стандартния, и там други детайли, оптимизации и шитни. Ти също го правиш без Qubes OS, но малко хора имат твоите знания. Докато инсталиране на кюбс от някъв наръчник, няма да е токова непосилна задача. Има смисъл. Като се използва от повече хора ще има повече атаки и така ще става по-сигурно.
    А за разделението, верно е че не налага, но дава възможност. Оттам нататъка и акъл трябва малко. То нали social engineering-а затова е толкова успешен 🙂

  80. echeveria Says:

    @gat3way Аз пак не го вярвам, разглеждал ли си линка за нея в руската уикипедия?

  81. бацето Says:

    Приятно изкарване на празниците.

  82. Фьт Дхюс Says:

    Благодарско! Трижди да ти се връща! Щастие за всички!

  83. бацето Says:

    Поздрав към всички със … :Д
    http://www.youtube.com/watch?v=EEWHWJgoH7o

  84. бацето Says:

    лол м$, долняри от класа
    http://www.myce.com/news/microsoft-onedrive-for-business-modifies-files-as-it-syncs-71168/?ModPagespeed=noscript
    явно не са наясно с думата *integrity*, нали за *privacy* е ясно, че при тях е забранена …

  85. thd Says:

    Айде и тия се осраха 🙂

    iPhones and Macs get fix for extremely critical “triple handshake” crypto bug

  86. Stilgar Says:

    За проблема на Apple – „Worth noting that Apple wasn’t the only one hit by this issue, and that Google, Mozilla, and Microsoft have all issued fixes of their own. Apple looks like it was one of the last vendors to be notified (Google and Microsoft were both told in October last year; Apple not until January this year). „

  87. бацето Says:

    Интересни времена …
    [Русия може да забрани Facebook, Gmail и Skype]
    http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-Facebook-Gmail-%D0%B8-Skype-89130.html

  88. Кирил Says:

    @бацето но пропусна най-интересното – Русия иска достъп до данните на руските потребители. Това воайорство вече минава всякакви граници.

  89. clawfinger Says:

    В началото като стана дума за облаците може би трябваше да споменете че кондолиза райс влезе в борда на дропбокс и доста хора протестират срещу това.

    @бацето Руsия едва ли ще забрани нещо което и без това не ползва, но пък виж eрдоган говори за ttt като алтернатива на www

  90. бацето Says:

    хах ttt, но майтап майтап и нищо чудно да се сегментира нета. Хамериканците искат законите им да се прилагат в цял свят, други страни се чудят как националния им трафик да си остава на тяхни граници …
    Това за Кондолиза Райс съм го пропуснал, наред е Обама да влезе в борда на гугъл …
    Явно свободният интернет доста бърка нещата на хора със задкулисни и недемократични намерения (тука имам предвид и някои „демократични“ държави).

  91. Кирил Says:

    Нищо чудно нета да се сегментира – например ние можем да ползваме български домейни – каквито ние си искаме, а не каквито ни определят. Според мен няма нищо по-лошо от тотален контрол на американците, така че аз съм за с две ръце. Например в Турция ще стане по-лошо.

  92. Stilgar Says:

    Тоест няма нищо по-лошо от Интернета досега? Интересно на мен доста ми харесва досега.

  93. thd Says:

    Мухаха

    German government tells public to stop using Internet Explorer

    Don’t use Internet Explorer, warns US government

  94. gat3way Says:

    Ако Путин си направи патриотичен руски интернет, ще си прибере ли интернет-нашистите, уеб бригадите и backinblack там и да не ги пуска в пропадналия империалистически интернет?

    Ако да съм с две ръце „за“ да си го прави.

  95. Хантов Says:

    Пичове, кога ще има епизод 34?

  96. +o Says:

    thd – https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/2963983.aspx

    Да руската държава си мисли, че създаването на силна организирана престъпност и неиното използване за псевдо-патриотизъм е голяма работа. За съжаление в началото на прехода този модел беше копиран и тук. Схемата с руски хакери и ала-бала е просто вариация на модела.

  97. clawfinger Says:

    Stilgar на база на какво да го сравним интернета досега? Имало ли е нещо различно нещо друго от американски центрираният нет че да кажем дали е по-добре така или не? Във всеки случай нещата са доста динамични и се ускоряват и май е по-добре да се бяга от тази централизация че ако напиша някакви неудобни за другия край на света думи и сайта ще го полазят паяци.

  98. Stilgar Says:

    Имало е липса на Интернет 🙂 Можеше другите да си направят и те Интернет вместо да ползват американския. BTW то в крайна сметка американците нали сега ще го правят международен и няма да е техен. Сега отделен въпрос, че компаниите, които правят добрите продукти са американски и сървърите им са в САЩ, ама това не значи, че Интернетът е американски. Вие като искате не-американски Интернет ползвате ли си пощите в Yandex и АБВ или си цъкате на Gmail?

  99. intel Says:

    wow, тука нещата са станали сериозни – щом и по nickname почнахте да отсявате 😀
    Няма лошо, но все пак да става диалог 🙂

    Ако Интернета се разцепи, от една страна ще е добре – ще има някакъв вид конкуренция, макар и да не е пряка.
    По-лошото е че хората ще трябва да избират между едната или другата мрежа. Най-вероятно в началото няма да има възможност и поддръжка за едновременно „пребиваване“ и в двете мрежи 🙁

    Тъпото в тази ситуация е, че ще се създаде изкуствена цензура заради ограниченията между двете мрежи.
    Ако се опитат да свръжат двете мрежи – това реално пак ще си е една мрежа и пак ще се върнем на темата за контрола м/у двете мрежи (кой точно да го държи този контрол)…

    Общо взето – сложни работи се мъдрят тука и дано да го измислите, че да направите новата революция в Интернет 😀

  100. thd Says:

    Stilgar, тоз nick от Дюн-а ли иде ? 🙂

  101. бацето Says:

    @intel тя новата/стара революция според мен никак не е сложна, а нещо от сорта „Свобода на избор, свобода на словото …“, но май не е по вкуса на определени хора, които искат да дирижират други хора. Не казвам контролират (или чрез закон), защото ако законите са демократични, то това си е демократично. Само, че виждаме как се купуват закони, как се заобикалят конституции и т.н.

  102. thd Says:

    Йеее нова и лъскава версия на файърфокс току що се ъпдейтна , дето не и работи бутона за менюто , ебаси : ). Ще зема вече W3M да ползвам само 🙂

  103. thd Says:

    ААхаах и customize не работи , до тука беше умре лисицата :), сори ама са възМътих генерално 🙂

  104. jazzman Says:

    Всичко работи при мен нормално. От де я дърпаш, аз не се доверявам на хранилищата, инсталирам си ъпдейтети през source code даден от сайта на mozilla.

  105. thd Says:

    Зависи как я ползваш, ако си ползваш горе меню бара няма проблем, ама аз свикнах да ми е скрит да не заема място и той, и менютата да са на общ бутон и той точно не работи, иначе на меню бачка. За 29 казваш нали ?

  106. jazzman Says:

    И при мен е скрит. Нямаш ли open menu button горе в дясно, дето да ти извежда всичко необходимо от меню бара? С 29 съм да. Дай един скрийншот да скивам как изглежда при теб.

  107. thd Says:

    Точно тоя бутон не работи :), ама не е проблем толкова де, като потрябва нещо меню бар ще се пуска 🙂

  108. jazzman Says:

    Значи някой add-on, несъвместим с тази версия може да крашва кода. Деинсталирай всичките и пробвай отново. Другата алтернатива е да свалиш версията от сайта на мозила – https://download-installer.cdn.mozilla.net/pub/firefox/releases/29.0/linux-x86_64/en-US/firefox-29.0.tar.bz2, разархивирай файла, влез в него с cd …. и стартирай execution file директно от директорията – ./firefox. Ако всичко това не работи, кажи да видим логовете на firefox за грешки, бъгове и крашвания.

  109. jazzman Says:

    Другото, което би могъл да направиш е стартираш текущата версия на лисицата в -safe-mode режим, командата при мен (Elementary OS) е :
    /usr/bin/firefox -safe-mode или /usr/bin/firefox -safe-mode § ако искаш да е в background mode. И отново да чекнеш дали се чупи този бутона. Ако не се чупи в safe-mode най вероятно някой add-on или самата тема ти прави проблем, обаче ако и там има проблем, ако обаче проблема стои, значи има нещо гнило и единственото което ми идва на акъла в момента е да чекнеш конф файла за събминати рипорти от апликейшъна. командата е about:crashes в пейстни го в url tab-a.

  110. jazzman Says:

    ЕДИТ: Този § не излиза коректно в редактора, трябва да е „reference“ оператор, както и то това, че добави неща дето не съм написал. Към авторите на блога, що не сложите някаква едит опция валидна в рамките на 5мин? Много трудно се пише по този начин, а и доста дървено изглежда всичко, все едно съм в късните години на 90-те 🙂

  111. clawfinger Says:

    Stilgar аз не ползвам Gmail. Имам една стара регистрация yahoo която ползвам за спам от разни списания и други регистрации, но наскоро като почнах да щракам тука там и ми казва че не съм бил public, явно се опитват да го подкарат на ниво „социална мрежа“, щото пробвах да синаправя нов рег и ми каза че трябва да си дам телефона пък за стария не са ми го искали. Абв ползвам пак фиктивно, иначе други пощи ползвам.
    Сега за нета знаем че си умираш по американците ама трябва ли и нелепи изказвания. Сякаш никой не си плаща от край време достъпа до интернет, сякаш не е бил военен проект и сякаш си спрял да използваш всички неамерикански „направете си“ изобретения безплатно. И понеже е толкова добър тоя нет всичко беше стандартизирано на английски, а после и всичко се подслушва както софтуерно така е хардуерно. Да не споменавам и явлението viral че ако в момента искаш война или да прокараш някаква абсурдно радикална идея е достатъчно да пуснеш в социалните мрежи някаква глупост със сладникава или съкрушителна картинка на която хората да щракат и после медиите да го раздухват като нещо значимо щото имало кликове.
    Btw не случайно ще го пуснат тоя кабел от Европа до Бразилия само че хамериканците няма да се спрат и ще го налазят и него по някое време.

    Колкото до мозила, аз баш заради табовете няма да сложа новата версия, много е дразнещо като отворя повече(а аз отварям доста) и да ми се гъчкат и да целя X вместо самият таб като са така, като и да не мога да ги превъртам както досега.

  112. jazzman Says:

    @clawfinger:: кът гледам статуса на приложенията ти, освен българското знаме нищо друго неамериканско не виждам. И айде, спрете с тeзи глупави анти-западни и анти-американски изказвания. Преврат в технологиите се прави не само с пари и власт, но и с акъл….а тез дето имаха малко мозък в главите си отдавна са напуснали балканиадата и околностите и. Тва го казвам, не щото аз съм много умен, а щото ме яд когато гледам как открито лицемерничите.

  113. селянин Says:

    Руснаците просто не желаят чужди компании да са над тяхното правителство. Както примерно стана с колите. Руснаците наложиха солени мита за вносни коли и толкоз. Когато чуждите компании се размрънкаха, че това не е демократично Путин им каза-постройте фабрики в Русия и няма да има мита. И те построиха. Сега в Русия почти всички коли са чужди марки, но произведени в Русия. Прочее, най големия завод за голфове е в Калинград, откъдето прочее има внос и за България. Така че, и сега си караме руски коли, само че вече не лади, а голфове.
    Имаше коментари, че благодарение на тази практика, ако им наложат санкции, те пък конфискуват тия заводи, и понеже в тях работят руснаци, с китайки комплектуващи, те продължават производството без никакъв проблем.

  114. clawfinger Says:

    @ jazzman аз като ти гледам коментара, си е май само заяждане. Анти западно изказване няма, напротив написах че ще има западен кабел. След малко ще почнеш и да отричаш че тези които правят технологиите отдавна не са американци, само лицензите са американски на мултинационални компании, изкупени чужди такива или такива които ползват freelancers, също и че повече от половината свят не ползва баш хамериканските софтове. Опитай се следващия път да напишеш нещо съществено вместо да налучкваш от къде и от колко виртуални машини платформи и браузъри пиша и да правиш изводи.

  115. jazzman Says:

    Ами конфигурирай си виртуалните машини и постинга да не те разбирам погрешно 🙂 Аз под запад, включвам и USA/Canada и тва дет виждам в статуса ти, ако не се лъжа е българският флаг, и два американски, западни, грозни продукта. Как да повярвам на човек като теб? Нищо лично, ти не си единствен тук мислещ по този начин, така че не приемай поста много лично.

  116. thd Says:

    Нито safe нито друга версия , не работи мутона 🙂 , остава варианта нещо да отваря някакъв прозорец дето не се харесва на канелата :). Иначе блога едита му е най малкия проблем с midori , epiphany и някои други браузъри хич не работи 🙂

  117. gat3way Says:

    По балкански му – на черния човек винаги белия му е виновен, а на белия човек – емигранта и евреина.

    Балканецът обаче е малко по-специална категория, защото е бял, па макар и малко мургав, но за сметка на това е свръхчовек. Свръхчовеците също имат несгоди обаче, за които са виновни предимно американците. Това е лесно да се забележи и с просто око – американците хвърлят боклук около блоковете на свръхчовека, пикаят му във входа, паркират си колите в градинката му и нощно време пъплят като хлебарки, дълбаят дупки в иначе чистите му добре подържани улици. Жизнената среда на свръхчовеците сериозно е пострадала откакто американците безнаказано вилнеят около жилищата им, унищожавайки екосистемата на свръхчовеците. Едно време нямаше такива неща. Затова извода е вечна дружба със советскии человек, той има сходни проблеми със сходен произход и характер.

  118. пази боже сляпо да прогледа Says:

    @ jazzman gat3way Вие тролове ли сте, глупави ли сте или какво, аз пиша за софта, лицензите и децентрализация на нета. Конфигурирай си и направи това или онова типично за шапката на америка, пък после не го приемай лично?

  119. gat3way Says:

    Какво значи „децентрализация на нета“, ще обясниш ли? Щото той имплицитно си е „децентрализиран“, това е била идеята още не arpanet. Кое точно му е централизирано? Какъв ти е проблема и с лицензите и съществуващият софтуер, много ще се радвам да чуя обяснение. Ама не от сорта на „документацията е написана на английски“ или „американците ще слухтят новия кабел до Бразилия“, защото това е безумна простотия.

    Най-много се кефя когато нечия политическа agenda се омеша с тотално невежество по темата, става като вестник Шок 🙂

  120. nsa- 3way brainwashing -terminal Says:

    @ gat3way очеизвадно тролстваш, не се прави на по-глупав отколкото си и да се унижаваш публично в защита на американците че да ме караш да ти вадя елементарна информация и да ти обяснявам какво е icann и net neutrality . Не очаквай храна докато не напишеш нещо свястно 🙂

  121. thd Says:

    Хее намерих си хубав браузър 🙂 , Екстеншъните за лисицата му стават и е 2-3 пъти по лек и бърз 🙂 SeaMonkey 🙂 Сега да видим как ще го хване блога , вероятно като файърфокс ?!

  122. gat3way Says:

    Ами добре, извади ми елементарна информация за ICANN и net neutrality (последното апропо няма никаква връзка с каквато и да било „централизация“, но като гледам те и аргументите са ти в стил „не ме карай да ти говорим за езотерика“).

  123. thd Says:

    Колкото до хамериканците 🙂 – http://www.novini.bg/news/197219-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0.html

  124. thd Says:

    Ебаси линка , тия не се научиха 🙂

  125. PaperNick Says:

    Не мога да разбера защо след всяка нова версия, Firefox премахват по нещо което и работи и след това се появяват по 3-4 addon-а, които връщат старата функционалност… логика…

    Разбира се, сега отново трябваше да добавя още два addon-а, за да върна това което си работеше перфектно. Ако искате да върнете стария изглед, можете да пробвате с „The Addon Bar (restored)“ и „Classic Theme Restorer“.

    Ето и снимка:
    http://s29.postimg.org/nuj6lmrvb/Mozilla29.png

  126. jazzman Says:

    @gat3way:: аз дори не бих го нарекъл и адженда, просто се прилагат прости политически трикове в/у прости хора. Тоз го гледах по новините, като бях в БГ наскоро, чисто луд, говерейки абстрактни неща и най-лошото, следван е основно от хора със забратки, путури, чалми и ниска социално-обществена култура, точно тези дето идват от сърцето на анадола, и не напразно цялата културна общественост в Турция са против неговият мандат и имаше сериозни сблъсаци ако не ме лъже паметта. Много ме съмнява дали той разбира сложноста на една таква промяна в/у интернет протокола и каква част от съвременният софтуер ще бъде засегнат и трябва да се пренапише, не че е невъзможно, но това няма да доведе до никаква изолация, смятам 🙂

    @thd:: Тва само към този акаунт ли се получава? Можеш ли да стартираш браузъра през root account-a или създай нов и да пробваш отново. Не познавам тази графична среда, гномаджия съм, но потърси аналог на gnome-system-log за нея и потърси за грешки в XORG.log. Ако проблема е единствено към този акаунт, малко брутално, но би трябвало да работи, е да изтриеш ./config директорията на този юзър.

  127. thd Says:

    @jazzman , затрих ~/.mozilla/firefox и тръгна , явно е имало някакви несъответаствия, ама с какво е било …. не е от add-ons 🙂

  128. Кирил Says:

    Бам! 128-и коментар. Това само да ви подсетя, че мина твърде много време от последния ви епизод 🙂

  129. dabda Says:

    Малко „езотерика“ http://www.newscientist.com/article/dn25467-brazils-internet-gets-groundbreaking-bill-of-rights.html

  130. Stilgar Says:

    След празниците най-рано ще има нов епизод.

  131. извънземен Says:

    Кои празници Стилгар? St Georges day не мина ли по твоят календар и твоят ден на труда не е ли през септември 😀 😀 😀

  132. Stilgar Says:

    След неработните дни 🙂

  133. Левент "Zennin" Юмеров Says:

    И от мен нещо:
    Edge.js – Mono под NodeJS
    http://tjanczuk.github.io/edge/

  134. jazzman Says:

    @dabda:: прочетох това което си линкнал по-горе и съм абсолютно съгласен с решението на съда. Не може една група потребители да дърпат видео, торенти или друга медиа в безумни размери и това да не рефлектира в/у скороста на останалите потребители в мрежата Спомням си, че аз бях един от първите потребите на БТК в Ст.Загора и скороста беше в рамките на допустимото, точно след година и нещо се навързаха много птички на клона и скороста уж гарантирана от БТК падна в пъти, ама на тях не им пукаше, щото трябваше да вземат пазара. Има сайтове/медии, като в статията се споменава Netflix, къде се генерира огромно количество трафик и в крайна сметка ISP-то е в правото си иска мангизи от тях, очевидно за да се справи с този трафик то трябва да задели допълнителен ресурс, за да не рефлектира това в/у останалите в мрежата. За торентите също съм за, че трябва да се забранят, там също се генерира огромен ресурс, да не говорим, че в 90% от случаите си е и чиста кражба за мен. Интернета / трафика не е този който ние познаваме от края на 90-те, нещата се променят и трябва да има правила.

  135. thd Says:

    @jazzman, ISP-то трябва да си изпълнява каквото е в договора срещу съответната сума, не е работа на клиента да мисли за мрежата , клиента си плаща. Като не може да го изпълни има други кандидати на опашката да му вземат клиентите. Торентите не виждам също защо трябва да се забраняват, до момента това е най доброто измисляно за споделяне. Btw ако бяха забранили навреме църквата, сега нямаше да има проблеми с трафика, технологиите щяха да са доста по напред 😉 .

  136. jazzman Says:

    Тук (Canada, ON ) тези дето гарантират скорост лимитират download-a, да речем до 80-100 GB месечно. Надвишаването се таксува така, че да помислиш дали да го надвишиш следващият път 🙂 Тези с неограниченият download, са с негарантирана скорост на upload и download. Всяко нещо си има цена, плюсове и минуси. Но аз предпочитам модела, тези дето генерират сериозен трафик да си плащат за услугата, а останалите да имат неограничен download с прилична. относително постоянна скорост.

  137. кюфте Says:

    @jazzman
    Има противоречие в изказването ти. Тези дето дърпат торентите не могат да ги дърпат с по – висока скорост, от тази за която си заплащат на доставчика си. С тези „правила“ единственото което се постига е вдигане на цените на услуги, липсата на които се обявява като причина за пиратството. Като ти каже доставчика, че имаш 5гб на месец и после ще сърфираш със скоростта на прехода в България, тогава ще започнеш да мислиш по друг начин.

  138. jazzman Says:

    Това което искам да кажа е, че download/upload-a в рамките на един сегмент оказва влияние в/у скороста на осталите в мрежата. Ама нямам време да обяснявам ся, че отивам да играя тенис 🙂

  139. DABDA Says:

    @jazzman Проблемът ти е че това „тук“ не е целият свят, а хората са определили точно какво искат и как трябва да бъде(дори Тим Бърнърс-Лий го защитава marco civil) , а не шайка политически хамерикански „бизнесмени“ които идея си нямат от технологии и да пускат някакви оправдания на папагали като теб, че половината технологии били вредни и трябвало да се спира всичко щото потенциалните „приходи “ според стъкмистиката не излизали. Изобщо канадските имигранти по мое наблюдение в нета го играят много зли ама са пълна боза, последно дори и американец ми го каза, има нещо странно при вас за да има такава огромна маса канадски хейтъри но само в нета, може би коплекс на незавършен каубой, знам ли.

  140. jazzman Says:

    Тук (USA/Canada) и във всички нормални европейски държави е така, плащаш получаваш, не плащаш или се опитваш да прилагаш „мръсни балкански трикове“, ядеш дървото. Ти „приятелю“ имаш много сериозен проблем в мисленето, не само технологично, а и чисто социално, което е страшно и то не за теб, ти си вече дето вика бай Ганьо „зел – дал“ ама децата ти съжалявам, честно.

  141. DABDA Says:

    @jazzman Оха сега лъжи с европейските държави, понеже ти така казваш, щото са ти промили мозъка да ги дрънкаш тези глупости?Нали се сещаш че в европата има дори пиратска партия, какви простотии пишеш дори идея си нямаш. Кога ще стане целият свят че после дори да не можеш да признаеш имперските амбиции на глупостите с които ти промиват мозъка и дори се опитваш да ги насаждаш на други?Защо изобщо пишеш в български блог след като тука сме „мръсни балканци“ когато имаме различно мнение от канадското? Или може би търсиш някъде да тролстваш и да хейтиш? Я дай някой канадски блог да го засипя с твоите простотии пък да видим дали ще цъфнеш там да си ги защитаваш.

  142. DABDA Says:

    Трябва да обърна внимание и на гатака да не допуска антибългарски изказвания от хейтърската групичка на майкрософт дот нет, някои се видяли с някой долар ивече тръгнали да плюят по всичко което не този долар до там „израснали“.

  143. Фьт Дхюс Says:

    Жази много хубаво му го сложи на този clawfinger. Но тъпото и упорито си е тъпо и упорито. Не разбира и не иска да разбере, в колко морално неустойчива и незащитима позиция се намира, но си продължава. За сметка на това е чел Щастливеца. Ех как хубаво се е само описал.

    Мали-и-и скача и на Гейта. Ти да видиш.

  144. DABDA Says:

    Фьт Дхюс аз в твой стил ще напиша нещо съществено, а именно че и аз мога да тролствам ако поискам, тъпо и упорито, нали?

  145. DABDA Says:

    нетфликса по принцип си генерира огромно количество трафик и понеже е комбинирана услуга с телевизия и нам си кво някой му скимнало да регулира едното за сметка на другото както и тука правят разни като близу и така нататъка, а папагалстващите тролове го намират за оправдание, жалка работа някой можел да си направи настройките на нета и да напише 5 реда код и вече голяма работа, тръгнал да определя колко знаели другите по браузъра, щял да адвокатства на лицензите под които е длъжен да бъде code monkey ако можеше да напише 10 реда код, собствено мнение никакво

  146. gat3way Says:

    Всъщност, идеята на въпросното „net neutrality“ е доставчиците на крайни клиенти и големите carrier-и да не им се разрешава да цакат доставчиците на съдържание за да им приоритизират трафика. А не да bill-ват клиентите си за това. И това е нещо, на което симпатизирам, просто защото иначе ще се стигне до израждане на пазара. От гледна точка на краен клиент, ще стане примерно искаш youtube, ама google са си платили на AT&T, искаш netflix, ама за да можеш да гледаш нормално без да насича, трябва да си платиш на Verizon и подобни малоумни извращения.

    Приоритизиране на трафика на база протокол е съвсем различно нещо и според мен е нормално торънтите примерно да ходят под ножа. Малко нелепо е заради няколко келеша които дърпат по цял ден, клиенти, които ползват услугата за да си вършат работата, да го отнасят.

    Сега всичко това няма нищо общо с някаква хипотетична централизация на интернет и тем подобни неща.

    Що се отнася до борецът за световна правда с 1000 ника, той очевидно е от анти-империалистите, тези хора като си изтърват филията с масло и тя падне с маслото надолу, пак ще са им виновни американците, майкрософт, евреите или който е актуално да е виновен там. Спорове с такива увреждат здравето ако ги вземаш насериозно, пуста му работа, те пък най-много се обиждат когато не ги вземаш насериозно.

  147. DABDA Says:

    Аз за филии с масло, евреи и боклуците в градинките не пиша, но мога да тролствам точно толкова колкото и другите. Централизирането на нета(не на софта както се опитват да го изкарат някои) от американците е явно, дори те не го отричат, кое не ти е ясно? Тук не става въпрос за някакъв единичен възел между виетнам и камбоджа и да го гледаме колко е независим(дори и така не е според сноудън).Или казваш да отричаме докрай очевадни неща и да ги квалифицираме теории на конспирациите, че да могат да се прикриват още очеизвадни неща върху които да се строят нови теории на конспирациите от тези които отричат всичко и тези които пък вярват на всичко? Колкото до торентите протоколи много пък и ако щат да затварят тракери отдавна има пърл скриптове които могат да са като търсачки не само към торенти и магнети ами към други протоколи/програми със споделено съдържание.

  148. thd Says:

    Еххх, ама как сте се подкарали 🙂 . Всичко за което спорите няма смисъл. Клиента като не е доволен, казва на доставчика , я вземиси кабелите , шапката, чантата , гащите … и отива при друг, и всичко се саморегулира , пазарна икономика. BTW как вървят цените за 2 кофи нет в Канада примерно ?

  149. stealth Says:

    хай 🙂

    тая работа с другият доставчик става трудно там, оттатък океана. а саморегулациите и пазарната икономика са само теории. преди да влязат големите играчи в България, имаше саморегулация, конкуренция и т.н. добре поне, че не тръгнахме ударно назад след окрупняването – все още се радаваме на по-добри услуги, отколкото на запад от нас.

    комкаст искали пари от нетфликса. ами ще искат. те, освен ISP, са и доставчик на съдържание – NBC, Universal, hulu – тяхната стрийминг услуга. производителите на съдържание вече доста години се опитват да превземат достъпът до крайни клиенти и да затворят веригата.

    поздрави на всички тролове 🙂

  150. gat3way Says:

    Ако се разреши на доставчиците на интернет да charge-ват доставчиците на съдържание, опасявам се че това със саморегулирищият се пазар няма да е много вариант. Всъщност, вариантите ще са два – или се примиряваш че няма да ползваш нещо, или наливаш месечно още толкова пари за същата услуга от друг доставчик и ползваш и двата доставчика. Съответно ако имаш повече претенции, ползваш трети и т.н. А ако живееш на село и нямаш много опции – ми съжалявам тогава.

    Апропо, с кабеларките и DTH услугите до известна степен е същата работа, с тази разлика че там доставчиците на съдържание ги доят, не обратното. Ако всичко което гледаш са 5-6 канала дето може да ги ловиш и ефирно, тогава няма значение. Ако имаш малко повече претенции, тръгваш да си губиш времето кой какво точно предлагал, приемаш че няма пълно щастие, избираш един вариант и псуваш при всяка промяна на каналите. Ако имаш още повече претенции, тогава ставаш като онези ненормалници накичили блока с чинии с по няколко конвертора, ръсещи пари за няколко пакета, шерващи пакети и тем подобни неща, които за повечето хора са загуба на време и пари, докато за тях е нещо жизненоважно. Та в крайна сметка това положение да се транспонира върху пазара на интернет достъп нещо не ме радва идеята.

  151. thd Says:

    Да му си мисли който гледа телевизия. Аз отдавна съм го казал че телевизията е технология за коша. Аз искам да гледам дадено нещо в определен от мене момент съобразено със свободното ми време а не когато те ми го, пуснат. Ама то последните няколко години и филми не гледам щото няма нищо дето си заслужава гледането. За година я има 1-2 я не и новия 300 определено съвсем не е сред тях 🙂

  152. thd Says:

    Ама как съм разхвърлил запетаите със размах а ?! 🙂

  153. Stilgar Says:

    Аз пък вярвам в пазара. Накрая ще дойде един доставчик ще пусне трафика свободно и всички ще се закачат за него. Единственият начин да не се случи това е държавата едно хубаво да регулира нещата.

  154. gat3way Says:

    Ами възможно е, но не се сещам за успешен пример за телевизионен канал, който се е отказал от таксите за кабеларките и кара само на рекламни приходи и да е завзел пазара. Макар че знам ли, не гледам много телевизия.

  155. jazzman Says:

    Купих MacBook Air на жена ми по случай 15г от сватбата ни. Понеже участва доброволно в един сайт за превод на филми от корейски към български, съм и вдигнал един NFS server в/у моят CentOS и съм пренасочил торент програмата и директно да сваля филмите/преводите/текста в/у mount-ният партишън. Проблема е, че по някое време торента failed-ва изплювайки някакъв hash error, подобен на Error: No such file or directory (hash). Когато сваля локално проблем няма, и в момента така съм го направил, че след като се свали файла локално да се прехвърля автоматично в/у сървъра,uTorrent ползва тя и има такава опция. Иначе, аз за теста свалих 10ГБ видео ползвайки друга торент програма под линъкс и ЕlementaryOS като клиентска машина и работи без проблем, че не знам от програмата ли ще е или нещо не съм описал в конф файла на апъла? Понеже има хора тук ползващи торент програми, реших да попитам 🙂

  156. Stilgar Says:

    @gat3way че аз смятам, че за другото се борим – телевизиите да стават като HBO и да се финансират от таксите (тоест директно плащане), а не от реклами.

  157. thd Says:

    @jazzman пробвай с туй http://www.qbittorrent.org/download.php от него по добро не съм намирал, микро торентци откакто ги купиха се в киреча са… q-то си го има и в репоситоритата за линукса .

  158. jazzman Says:

    @thd:: мерси за линка, въпроса ми беше свързан конректно с този uTorrent и защо извежда този hash error, а и по-странното е, че грешката не е константна и предвидима, може примерно 5-6 торента да се смъкнат без проблем и на седмият да се появи грешката и да секне трансфера. Човек не знае кога, къде и защо се появява, поне аз не знам за тва и попитах, дали някой не се е сблъсквал с този проблем. Както и да е де, жена ми е свикнала с тази програма и не искам да инсталирам и конфигурирам нова, освен т’ва решението дадено по-горе с местенето на файла след завършването на download-а работи без грешки за сега, тъй че това ме/ни устройва напълно.

  159. gat3way Says:

    @Stilgar хехе не е лоша идея, ако разкарат рекламите, ще е супер.

    Сега като се замисля обаче това ще е още едно вероятно последствие от малоумните идеи за таксуване за приоритизация на трафика до content provider-ите. В смисъл то тези пари трябва да се вземат отнякъде, а те печелят от реклама, следователно просто ще увеличат рекламата. Ще ги пребия ако ми сложат рекламни банери на главната страница на google. Но пък това ще има и хубави страни – facebook най-накрая ще стане тотално неизползваем за който и да било. Тогава идва края на тези тъпизми с лайквания, пръднах и на 3 други това им хареса, групов спам, малоумни кампании, копане на виртуални ферми, писането на всякакви глупости от сорта на „което не ни убива ни прави по-силни“, тъпи колажи, всичко в кофата, кеф кеф кеф кеф!

  160. Stilgar Says:

    По HBO няма реклами. Изглежда моделът работи.

  161. gat3way Says:

    Верно май няма. Аз там гледам само троновете и не се сещам да е имало реклами. Има доста досадни представяния на разни филми и сериали там, но това е бял кахър в сравнение с тъпизмите за прахове за пране, козметики, микрокредити, кока-кола и мобилните оператори.

  162. thd Says:

    А сещате ли се за една реклама за паста за зъби ли за какво беше, дето дават една бяла мивка и в нея се забива една кървава храчка 🙂 или как на кучето лайното било твърдо от тая храна …. 🙂 критикъл ерор 🙂 после ходи гледай телевизия особено докато ядеш 🙂

  163. thd Says:

    linux потребителите да си проверят сървърите и стейшъните за процес .IptabLes , че преди малко чистих една машинка , баси мръснишкия вирус, вероятно копач за биткоини 🙂 як товар на CPU , няма как да се е инсталирал без root паролата ама явно някой я е ползвал и на други места 🙂 , нагнездва се в /boot

    iptablex iptables … и /etc/init.d /etc/rc*.d …. 1-S

  164. Stilgar Says:

    @gat3way има трейлъри, но те са между филмите, а не по средата на епизода.

  165. gat3way Says:

    thd аз наблюдавах система на познати със същите симптоми, iptables и iptablex с малки и големи букви…беше дрънната заради разбита root парола при bf през ssh. бих казал малоумна история

  166. gat3way Says:

    А, да, бяха спряли и изтрили syslogd да ги еба в гъза китайците малоумни.

  167. gat3way Says:

    Иначе много зле бекдорната машината…не бих се гордял с това на тяхно място. Много ме бяха вкарали в размисъл заради един нарочен рестарт…те очевидно са тествали глупостите си в init.d…ядрото беше незасегнато от глупости.

  168. jazzman Says:

    Че, още ли има малоумници да се логват с root през ssh дори без да ползват и доверен сертификат м/у двете машини, че чак и „X“ да пускат за удобство, ами честито да им е 😉

  169. +o Says:

    Това с IpTabLes ще е интересно. Някой няма ли да направи някоя виртуалка хънипот, че да видим китайците дали ще засенчат турските кидита 🙂

  170. thd Says:

    Веселбата е пълна , вчера след гато го затрих , смених паролите, днеска сутринта пак е нагнезден 🙂 , затрих го пак и ssh-a сега е резнат по ip да видим , пак ако се качи … ще има по радикални мерки 🙂

  171. sHoRt a.k.a CyberLord Says:

    @thd я провери дали няма някой друг процес който да го качва отново. И виж дали autostart нещата са наред да не би да има някоя мазнотийка която да се пуска и след рестарт. 🙂

  172. sHoRt a.k.a CyberLord Says:

    И да провери да не са направили още някой потребител с пълни права. Че преди време имаше еднин VPS ня който бяха направили около 2/3 такива.

  173. thd Says:

    @sHoRt a.k.a CyberLord , чисто е сега, лимитирането по IP на ssh върши работа . Явно вече ssh не е толкова secure . Неудобството обаче с резването по IP е че трябва да се закачаш само от места със статично IP 🙂 , сега мисля някаква схема с динамичен token някой ако е правил такива циркаджилъци на ssh-a може да сподели опит 🙂 token-а бива да е софтуерен клиентския 🙂 Ей тука разглеждам кода на една схема дето клиентската част е питонска па сървърската на php ма нещо клиентската неще да работи както трява на канелата 🙂 някой с Убунту може да сподели как работи на Юнити-то.

    http://wiki.birth-online.de/software/python/motp-token-generator

  174. +o Says:

    @thd – според мен си тръгнал в грешна посока. Въпроса не е да режеш достъпа по ip, а да изчистиш машината. Аз в такива случаи съм доста радикален.

    @gat3way – какво правиш за да разбереш дали ядрото е засегнато ?

    п.с. thd – с убунту съм ама унитъ не съм ползвал нивга 🙂

  175. thd Says:

    @+o Тя си е чиста машината, ама щом е пробита първия път като си е била чиста и втори път ще се пробие, за това – брадва. Един път като се е издънил ssh-a пак ше се издъни колкото и да е чиста за туй – алтернатива трябва.

  176. +o Says:

    @thd – до колкото разбрах става въпрос за bruteforce атака и то от бот! Не мисля, че sshd-то се е издънило 😛

  177. thd Says:

    Може и брутфорс да е, може и да е някакаква лайнарщина като оня heartbleed, ама ако е брутфорс защо не са направили ssh-a да забавя респонда или пък при 3-5 грешки да отцепва бан за време ?!

  178. thd Says:

    BTW ако е брутфорс , от де ше знаят на кое username да правят брутфорс на password ?! root не е пуснат за директна връзка , трябва да се логне user и после su за root.

  179. jazzman Says:

    @htd:: ползваш ли доверен сертификат м/у двете машини или всеки път въвеждаш парола за логване през ssh?

  180. thd Says:

    Всеки път се въвежда , не е моя оная машина 🙂

    ssh -l username ip

    ей тука има едно лекарство против брутфорс:

    https://www.digitalocean.com/community/articles/how-to-protect-ssh-with-fail2ban-on-ubuntu-12-04

  181. jazzman Says:

    „Всеки път се въвежда , не е моя оная машина“
    Що му даваш да вика „su“ тогава, нещо не вдявам!?
    Аз имах подобни проблеми преди година с един dedicated sever, който държа към GoDaddy, и смених тактиката с ползването на private key without password вместо plain text password typing и повече от година вече няма проблем. Написах скриптове, периодично, автоматично да се генерира нов hash string и така…много отдавна не тайпвам пароли в ssh. Ползвам OpenSSH.

  182. thd Says:

    su да мине на root с другия юзър не могат да се пипат системни работи. Абе както и да е, сега никой дето няма право няма да има право 🙂

  183. jazzman Says:

    A….много свобода си им дал на твойте 😉

    Абе кажете някой добър, приличен графичен клиент за Firebird DB под Linux. Свалих трайял версията на RazorSQL, не е лош, обаче е платена пущината.

  184. thd Says:

    http://sourceforge.net/projects/ibwebadmin/ ? 🙂

  185. jazzman Says:

    Ок, шъ го тествам по-късно 🙂

  186. jazzman Says:

    @thd:: то тва е браузърен клиент бре подобно на phpMyAdmin. Aз търся desktop client да е.

  187. jazzman Says:

    пробвах flameRobin, ама е оскатен от към админитрация 😉

  188. бацето Says:

    @jazzman
    „Абе кажете някой добър, приличен графичен клиент за Firebird DB под Linux. Свалих трайял версията на RazorSQL, не е лош, обаче е платена пущината.“

    нещо много си противоричиш. Аз мислех, че си свикнал на

    „Тук (USA/Canada) и във всички нормални европейски държави е така, плащаш получаваш, не плащаш или се опитваш да прилагаш „мръсни балкански трикове“, ядеш дървото.“

    Два стандарта ли имаш, хипократ ли си, „Do as I say, not as I do!“ ли ти е мотото? Незнам, ама ми прави впечатление (и в предни твои постове).
    Подпис: Един мръсен балканец.

  189. thd Says:

    Абе той и против торентите беше и искаше да ги спора , пък оня ден се оплахваше, че грешки му давали 😛 😛 😛 🙂 🙂 🙂

  190. jazzman Says:

    Никога не съм казвал, че съм против торентите, чисто технологично, просто се дразня от хора дърпащи денонощно дейта и лицемери, които ползват пиратски, западно-американски софтуер и в същото време тръбят открито по форуми и т.н… кви тъпаци били янките, западно-европейците и как само пречат на света да живее нормално.
    @бацето:: Щом така смяташ, добре. Тва в подписа, да не би да се гордееш с него, че нещо не схванах 🙂

  191. thd Says:

    Процентната концентрация на тъпаците е висока навсякъде 🙂 и „Всеки е некомпетентен“ но за различни неща. Ето и една култова книга по въпроса 😉

    http://chitanka.info/book/5996-bezkrajnostta-na-choveshkata-prostotija

  192. бацето Says:

    @jazzman разбира се, гордея се, че съм българин и никога няма да се правя на друг! Ти тъп ли си, че не си го разбрал? И айде моля лицемери да говорят за лицемерие … идва твърде много.

    +1 @thd

  193. бацето Says:

    @jazzman това в подписа се нарича ирония и с нея иронизирам теб и твоето мислене, но ето, че трябва да ти го обяснявам. Ако не си забелязал друг път никога не съм използвал такъв подпис в коментарите си.
    Това ми напомня за образа „Ицо Вица“ на Виктор Калев, който след вица обяснява каква всъщност е смешката.

  194. jazzman Says:

    Самоиронията е хубаво нещо, но за съжаление не е типична за балканците. Имаше един бай Ганьо, част от тях беше, а те и него не можаха да разберат за толкова години. Как да се гордея, че съм българин? Българин съм, но се се гордея с това, sorry 🙂

  195. бацето Says:

    Нямам думи. Като цяло те съжалявам за това, но ми е ясно, че има хора всякакви, има свобода на мислене, свобода на избор, [донякъде] свобода на словото … и трябва да е така.

  196. бацето Says:

    Обаче ще си позволя да изкажа още едно мое мнение. Между интелигенти хора цвета на кожата, националността, религията и т.н. не играят почти никаква роля. Много по-важно е какъв Човек си и какво можеш, знаеш, и как го прилагаш!
    Националността е свързана повече с културата, обичаите и традициите, които човек спазва. Да знае човек какви са корените му, каква кръв тече във вените му.
    И не ме разбирай погрешно, аз не се гордея с повечето български политици и т.н., но България и българите си имаме и хубавите страни. Идеални няма никаде.

  197. бацето Says:

    Аз като чуя Химна, народни песни от македонския край и други български песни настръхвам.

  198. jazzman Says:

    @бацето:: Aз съм дебелокож, не се притеснявай, а ти, най-вероятно си дете родено в „демократичните“ години на България и си още малък за да ме разбереш и да знаеш какво е това да гледаш болни родители и същевременно да се грижиш и за собственото си семейство, в държава в която основно живеят ганьовци. За Канада, мразя тази измет, пъплеща от Азия и по специално тези дето са извън Христа. Не желая да виждам хора живеещи тук както и в развитият западно-европейски свят, носещи бурки, чалми, путури и т.н и т.н и дженерал тези дето не се интегрират към нормалното общество, но искащи да живеят и да ползват облагите създадени им от него. Както каза gat3way по-горе, балканеца е много специална смес, ни печен ни варен и единственият начин да го накараш да мисли нормално, поне според мен е да му бръкнеш в джоба или да играе сопата. Живял съм в над 5 държави и наистина мога да кажа, че съм много разочарован от балканиадата която съм виждал 🙂

  199. taniiak Says:

    jazzman Би ли дал дефиниция за нормално общество?

  200. hgfdh Says:

    аре пускайте новия подкаст, че хората 200 коментара направиха и доста от тях показват лека нервност 😀

  201. jazzman Says:

    Общества, към които всеки здраво-мислещ човек се стреми да живее, образова и да допринася за добруването им се наричат нормални.

  202. бацето Says:

    И в твоя си стремеж си решил, че България и всичко българско теб те срами. Congratulations and take care.

  203. jazzman Says:

    Да, срамувам се от българската действителност, но за съжаление майка и държава не се избира. За едно съжалявам, че не емигрирах в Канада преди 15-16г га бех малко по-млад 🙂

  204. бацето Says:

    И аз съжалявам за това да ти кажа, трябвало е по-рано да емигрираш, защото България и без това няма как да се оправи с безпринципни лицемери и хипократи като теб. На нас ни трябва по-качествена закваска ама мене ми се чини, че я има и имам надежда.

  205. бацето Says:

    Жална ти майка ако те чуе какви ги дрънкаш – „съжаление майка и държава не се избира“.

  206. jazzman Says:

    Последните 20г дефакто само се прибирах да си харча парите в БГ изкарани с труд в скандинавските държави. Нищо не ме свързва с тази държава и имам горе-долу 5-6г трудов стаж там. Ако не са родителите ми, Бог здраве да им дава, няма да стъпя там просто не ме влече към нищо там…. как да кажа друго кът тва е истината 🙂

  207. бацето Says:

    You are the man. I am wondering why you write in bulgarian. Also it would be nice not to mention your real birthplace if someone asks you. Just in case. I appreciate your honesty, but I must say I am not impressed of your mindset and your point of view. But that is just my opinion and I am some random noone, so as I said congratulations and take care.

  208. Stilgar Says:

    Най-много ми хареса мохабета „хипократ ли си“. Ще си го запиша 🙂

  209. бацето Says:

    Правилно да, хипокрит имах предвид.

  210. thd Says:

    Ахаха тука влизам сутринта и гледам снощи са се развилняли като италиански цигани 🙂 , ама май май някой е трил 🙂

  211. Фьт Дхюс Says:

    Има песни, от които настръхвам, но май примерите поне в моя случай никак не са добри. Като чуя македонско и си мисля за индустриални количества алкохол. По между другото химна в оригинал не е българска песен, то не, че македонските са, а е стара кръчмарска песен, която Чинтолов преработил да звучи по-тържествено.

  212. RJ45 Says:

    @jazzman Вие децата на комунизма знаете само да мразите, да се оплаквате и да обвинявате. 🙂

  213. Фьт Дхюс Says:

    А Ве виждаме Ви и децата на демокрацията, каква стока сте. Хайде по-полека.

  214. thd Says:

    Кога пък е била тая демокрация ?! 🙂

  215. RJ45 Says:

    Тепърва осъзнаваме грешките си като народ и е ясно, че с омраза и некачествено образование не стават нещата. Извинявай ако съм те обидил, но ми е писнало от глупави изказвания.

  216. +o Says:

    Нърдове мърдове, накрая все едно и също излиза.

  217. jazzman Says:

    Е…що сте ми изтрили коментара, нали идеята на блога е да си говорим квот си искаме. Тва шъ е работа на Иван 🙂

  218. gat3way Says:

    Вие сте болни мозъци 🙂

    Хора всякакви. Между другото, аз не вярвам в теорията че това е народен манталитет типичен за българите. Мисля че е следствие на материалното (не)благополучие. Хората разправят че българите били прости, подли, крадливи, с цигански вкус, дребни тарикати и т.н. Но всъщност, през 90-те в най-голямата мизерия, всички тези качества бяха доста по-ясно изразени. Не мисля че за това време сме израснали духовно (и теорията че достатъчно комунисти са изпукали, пък децата им някак са се самовъзпитали в морални ценности нещо издиша).

    Та според мен простотията съпъстства бедността, това да си цивилизован човек не помага особено за оцеляването при такива условия. За пример – големи области от Азия или Африка.

    Сега друг е въпроса че напоследък са се навъдили хора, на които мизерията си им харесва и висшата им цел е всички около тях да заживеят в нея, та да не завижда на комшията за новата му кола. Но дори тези нагласи са продукт на мизерията, просто хората ги е избило на гордост от това че мизерстват.

  219. бацето Says:

    Искаш да кажеш, че определена сума в банковата сметка те извисява морално и духовно, налива ти знания с фуния, взима ти едно две виши образования и те прави по-добър човек?

  220. бацето Says:

    s/виши/висши/, Stilgar

  221. gat3way Says:

    Не, не искам да кажа това. Искам да кажа че има генерална разлика когато приходите ти едвам стигат да си покриеш храната и сметките. Тогава просто не ти остава време да мислиш за нещо извън оцеляването си, а цялата тази работа с тарикатлъците, лицемерието и простотията е част от оцеляването. Поради същата причина, предците ни в пещерите, не са създавали цивилизации, поне не и докато не са открили земеделието и металните сечива и тогава оцеляването им е минало на втори план и им е останало време да мислят за закони, религии, градоустройство, търговия и т.н.

  222. бацето Says:

    Така съм съгласен. На мен ми прозвуча по-екстремно и затова написах другата крайност. А тя е парите да са „на всяка цена“ и всичко да оправдава парите. И смятам се сещаш в този случай какво се получава.
    Между другото аз съм си мислил какво ли би станало в Германия или друга страна с по-висок стандарт ако са на нашето дередже …

  223. thd Says:

    @бацето , че малко ли има с купени дипломи, като се почне от парламента та … ама майната му, ще казва че е учен , няма нищо. Много по лоша е работата с купените книжки, там нещата с много зле и то всекидневно.

  224. gat3way Says:

    Те немците са били и на по-лошо дередже 🙂

  225. бацето Says:

    Да точно и смятам знаеш и следствието на това …

  226. RJ45 Says:

    Така е. Мизерията в България обикновено е сред слабо образованите хора. Свикнали сме от времето на комунизма да си изкараме средното и да ни се даде някаква работа в някой завод. Сега когато няма заводи, оставаме неквалифицирани. Няма как да има работа за толкова много общи работници. Всичко е разпродадено и разбито. Трябва да започне отначало и това бреме(или може би късмет?) се пада на „децата на демокрацията“, които са все още 25-30 годишни младежи и както се казва „тъкмо прохождат“. Аз така ги виждам нещата.

  227. jazzman Says:

    @Гоше, де го чете тва химна бре, ако не ме лъже паметта Добри няма нищо общо с него 🙂

    „Та според мен простотията съпъстства бедността….“
    +1

  228. thd Says:

    Вие какво искате да ми кажете, че Компира, Репата, Тиквата и т.н. са високообразовани бизнесмени, след като са понатрупали някое милионче от бейзбол ?! 🙂 Хяхя .

  229. Фьт Дхюс Says:

    Някакъв капацитет го разправяше по телевизията.

  230. Кирил Says:

    @thd Компира, Репата и Тиквата въпреки, че сега са богати, техните характери са били сформирани когато са били млади и толкова бедни, че са били на ръба на оцеляването. И са придобили голяма част от ценностите им от родители им – хора, които също са били на ръба на оцеляването.

  231. sv Says:

    Има една пирамида на един Психолог според него когато си задоволиш физиологичните нужди тогава човек почва да си усъвършенства моралните ценности и др по-духовни работи

  232. licho Says:

    Bitte bitte, machen Sie schon die blöde podcast:)

    Ари ва кво стана с туи подкаст: ))

  233. licho Says:

    Жъ чакам две седмици вечи.

  234. licho Says:

    Аз бях две седмици без нет и се утешавах че ще ми пуснат нет и ще си пусна подкаст.
    И кво 🙁 няма още подкаст.

  235. gatakka Says:

    След малко ще го има!

  236. sv Says:

    Дали ще е готино да има Live stream podcast

  237. +o Says:

    Аре завършвам – Такива сме защото сме бедни, а сме бедни защото сме такива…

  238. бацето Says:

    Стоичков – http://www.youtube.com/results?search_query=stoichkov
    Заслужава си да се гледа. На мен си ми хареса.
    Един от Най-Големите, и колкото по-земен, толкова По-Голям, Великан!

  239. бацето Says:

    http://www.youtube.com/watch?v=l0tWuPQaP94

    Това е линка, че горе е обърках макло.

  240. iago Says:

    Трябва ми нов телефон.
    Вие ме отказахте от Андроид.
    Ще си взема windows phone когато направят Кортана да ми говори като Serena от Halo Wars!
    OO

Leave a Reply