Епизод 34

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Don Syme (F#, .NET Generics) на Microsoft In Touch
05:00 – PlovdivConf
06:30 – http://tuxcon.org/
09:15 – Heartbleed
15:40 – Apple ще купуват Beats за $3.2 милиарда
21:15 – Ps4 и Xbox One се продават добре, въпреки липсата на игри!
26:20 – Подготвя се закон, който ще задължи всички телефони да имат kill switch
28:30 – Google показаха първия прототип на проект Ara
30:15 – Русия обяви, че започва програма за колонизиране на луната
34:10 – Google (лошите) намериха нов начин да ни набутват реклами
38:50 – Zynga е загубила половината от активните си потребители в последната година
40:10 – Apple vs. Samsung – приключи рунд 2
44:45 – Facebook ще се опитва да става по-сигурен, анонимен и стабилен
46:40 – Български ученици отново обраха наградите на състезание по матемеатика (Евала)
48:50 – Визуализация на компютърните атаки в реално време
51:40 – Малко клюки за работните условия в Amazon
55:20 – DuckDuckGo с нова версия
58:40 – LXDE е с нова версия
59:30 – Мюнхен смени 15 000 Windows-a с Линукс 🙂
1:02:30 – Учени успяха да симулират вселената ни с точност 1000 светлинни години
1:04:15 – Следващият Unreal Tournament ще е безплатен, с отворен код и създаден от общност.

| май 9th, 2014 | Posted in Uncategorized |

147 Responses to “Епизод 34”

  1. бацето Says:

    В момента ви слушам, мерси за което, и обяването на конференции ми напомни, че тази година в България е и BSD конференцията

    http://2014.eurobsdcon.org/

  2. Фьт Дхюс Says:

    Да чак да не повярваш, че Щирияна успя.

  3. licho Says:

    Благодаря

  4. jazzman Says:

    @Гоше, аз кът един канадец таз година съм решил да го посетя – http://www.linuxsymposium.org/2014/ и да видя столицата, че още не съм бил там 🙂

  5. thd Says:

    Новото дък дък го пробвам и гледам гения на дизайна, задължителен цвят за input background без задължителен за text color на input. Като си с тъмна тема и пишеш с бели букви на бял фон 🙂 . И на Операта адрес бара има същата гениалност :).

    Студената война си е доста доходна работа, особено за частни изпълнители на държавни поръчки 🙂

  6. thd Says:

    Пратих им бъг репорт 🙂 🙂 🙂

  7. Aleks Says:

    Това с луната не виждам как ще го направят руснаците. То от доста време не съм чувал за ходения до луната (1972). Там редовно се пращат роботи ама чак пък да населим луната в скоро време не мога да си го представя (освен ако няма някакво ново революционно откритие което да промени целия свят)

  8. Фьт Дхюс Says:

    Стил предполагам си го видял:

    http://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/oracles-java-api-code-protected-by-copyright-appeals-court-rules/

  9. Фьт Дхюс Says:

    Алекс аз пък това го четох съвсем скоро не от хамериканците, а от блятките. Руснаците съвсем сериозно имат намерение да колонизират луната и го обсъждат на най-високо политическо и научно равнище. А ако ще го правят те, то американосите няма да се изоставят по-назад. От тук следват и по-малките сили, като минимум това ще са Китай, ЕС и Индия. Но най-вероятно ЮК и Япония също ще наддават.

  10. И.Е. Станков Says:

    Е, браво, най накрая сте сколасали!

    А относно Гугъл и рекламите, които ни набутват, чрез следене, е добре да се погледне малко по-глобално и задълбочено към проблема с масовото събиране на данни от фирми и държавни агенции. Тук не става въпрос за досадата от рекламите, а за реален риск от алгоритмична оптимизация на обществото до ниво на пълен тоталитаризъм. Препоръчвам ви тази пространна и много дълбока статия на Евгени Морозов, която преведохме с един приятел и беше публикувана във в. Кулутра: http://www.kultura.bg/bg/article/view/22170 Заслужава си да преодлеете TL;DR реакцията, защото обръща внимание на много от темите, които се споменават почти във всеки епизод тук.

  11. JAX Says:

    Сега ви слушам…супер сте 🙂

  12. gat3way Says:

    Амбициозният план на руснаците е някъде към 2030-та да пратят човек на луната, населването е за след 2045. Дотогава я камилата, я камиларя…аз не очаквам скоро който и да било да я колонизира, няма какво да го оправдае икономически.

    Апарати се пращат разбира се, в момента LRO обикаля и снима, двата ARTEMIS-а изследват гравитационното поле и китайския апарат е на повърхността, но е „приспан“, кога и дали ще го „събудят“ не е ясно. LADEE се разби преди 1-2 седмици върху лунната повърхност…и май това имаме там сега. Тъпото е че допреди 5-6 години, луната е била доста по-населена със земни апарати – LCROSS и двата Grail-а на НАСА, втория китайски луноход, Чандраян на индийците. Разните ентусиасти дето ловят сигнали от космоса са имали доста повече сигнали да се забавляват 🙂

    Руснаците от доста време насам не са пращали лунни апарати. Последният им е отпреди да се родя.

  13. Mariyan Says:

    Хмм.. каква беше онази реплика, че я забравих.. „Умственият капацитет е константа, но човечеството се увеличава“ или нещо от този род..?

  14. gatakka Says:

    Количеството интелект на замята е константа, а населението постоянно се увеличава

  15. thd Says:

    Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте – Законите на Мърфи 🙂

    http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D1%8A%D1%80%D1%84%D0%B8

  16. thd Says:

    Ей шибани капути с тия дриснясали url-та на кирилица, не се научиха , че не бива тъй да се прави!!!

  17. kb_boy Says:

    За xbox one и за PS4 чак Септември ще има сериозни игри за тях.Nintendo сами загиват.

  18. Фьт Дхюс Says:

    Кой не се е научил Дъдем? Вордпрес ли?

  19. thd Says:

    Всичките дето ги ползват 🙂 .

  20. Фьт Дхюс Says:

    M$ не били го ползвали? За Open SSL става въпрос. Ами нали в предният епизод обявихте, че в Лазурният щяло да има Линукси? Значи ги засяга. Освен това М$ ползват като клиент биесдита и то поне от 10 години, а това идва точно от там.

    И Гейта разправяше, че изобщо не е тривиално отстраняването на проблема.

  21. Фьт Дхюс Says:

    Ей Гейт, казваш, че не се оправдава икономически. Ами не е точно така. Ще копаят руди, както се казва в епизода. Сега не е ясно как копаене на друга планета и транспорта до тук ще е по-евтино от това да го копаем тук. Особено пък да го копае страна, която притежава към половината ресурси в света на каквото и да било.

    Също така има и военна обосновка. Това си е живо продължение на рейгъновите междузвездни войни дето са почти на моята възраст. Те по между другото са били също голям източник на напредък.

    Раждат например ракетите СС Сатана (по руски Войвода), които само натовското им име казва, какво ще стане, ако се изстрелят, а руснаците имат на склад хиляди бройки. Това чудо може да достави адските си машини (има по няколко) дори в космоса. На нейна основа са направени граждански ракети за космически доставки, ползвани и до днес и май все още са едни от най-добрите тежки ракети за целта. След студената война май тежки ракети не се разработват.

    Но пък също от тях е и последствие голямата научна зима, след това. Та явно в момента отново влизаме в цикъл на надпревара, след която ще има зима, ако случайно оцелеем до тогава.

    То поне мен не ме учудва особено плана на блядките. Който следи новините от там, знае, че след 2011 там върви модернизация в колосални размери. Наследството на СССР бързо овехтява и са необходими принципно нови разработки. Точно тези дето влизат в последните три години са последни издихания на съветската школа. Но вече има и нови неща. Ратника и Тайфуните са сред първите птички, чака се до две години и Т50 (това не е танк, а Стелт).

    Същото нещо се случва и в космическите проекти. Последното толкова уплаши американосите, че забраниха тяхна технология да се изстрелва от Байконур. Което по между другото е смъртната присъда на НАСА. Това да има НАСА в последните 15 години е единствена причина евтиният космически отрасъл на блядките.

    Има от какво да се плашат САЩ, а има и от какво наблюдателите да сме песимисти. При предната надпревара СССР оползотворяваше уникалният си човешки потенциал (там са има двеста народности) и вадеше уникални разработки. Днес нищо не е такова. Днес всичко е цифровизация == окепезвене. Но по-лошото, не вадят нищо уникално. Всичко, което вадят до най-перспективното е директна кражба от запада.

    Днес се правят самолетоносачи и стелтове. Това е смърна присъда за блядките. По време на СССР тактиката беше ефективност, ефективност, ефективност. САЩ правят мултимилиярдна самолетоносачна група (това са около 20 кораба със само един самолетоносач), руснаците правят една щука (подводница), която да попилее цялата група. САЩ правеха мултимилиарден Стелт, руснаците правиха чудовищно ПВО, което да ги трепе като комари. САЩ правеха мегаскъпи ПРО, Харп и Космически воини, СССР правеха ракети, които да ги раздробят на трохи.

    Така успяваха с 10-50% от бюджета на САЩ да държат паритета. Днес се хвърлят на свръх скъпарски разработки и всичките откраднати, нищо оригинално. На тази спирала няма шанс Русия да не рухне. САЩ са по-добри в тази игра. А да и преди изнасяха орязани версии. Днес изнасят най-новото дето имат и дори те не са въвели докрай. В момента на въвеждане (след минаване на тежките, продължителни държавни изпитания), почват да продават на Индия и КНР.

    Какво беше? Оптимиста учи английски, песимиста арабски, а реалиста китайски. Накрая КНР ще отвее и двете вехти сили.

    Но поне според мен блядките продават на Индия за да държат паритета в индийският океан и на КНР да не им е толкова удобно. Въоръжават и Виетнам, а от Пекин летят дипломатически ноти на килограм. Но Виетнам са слаби и бедни, та това го правят само за дразнител.

    Както и да е накрая и РФ и САЩ ще го издухат, дано не сме наебани покрай тях. Защото най-малкото задължително и ЕС ще го отнесе. Но ЕС ще го отнесе от руснаците, щото се дървят, а са кухи и нямат нищо, с което да ги спрат.

  22. thd Says:

    Днеска тъкмо ми се разцъкваше някаква игричка с пуцане, и кво да видя в steam-a пуснали „За шепа фрагове“ , детска радост направо 🙂 че е и free 🙂 ако има мераклии може да се засечем в някой сървър 🙂 🙂 🙂

  23. jazzman Says:

    Ако има нещо за което ме е яд на Хитлер е тва, че докара руснаците в Европа….жестока грешка и знам дали някога ще бъде поправима. А иначе тва за луната без да съм слушал подкастинга, смятам, че отзад стои BRICS.

  24. Фьт Дхюс Says:

    Не в това отношение останалите участници в групата, ако изобщо това е някаква група са пеленачета. Донякъде КНР е малко напред, но да го оприличим на едногодишно, проходило бебе, Индия да я определим като шестмесечно пролазило, а останалите две дори сукалчета не можем да наречем, май още не са се родили. РФ е единствената истинска сила сред тях.

    Руснаците туко що се надупиха и изпуснаха Европа, сега ще я гледат през крив макарон. Следващите двеста години РФ няма да стъпи и на сантиметър оттатък Днепър.

  25. селянин Says:

    Дхюс, малко не си прав. Руснаците разчитаха на танковия си юмрук. Това от което наистина ги е било страх е, че американците са готови да използват атомни капани в западна европа. Иначе казано, те са били готови да изпепелят целия запад, за да попречат на руските танкови войски.
    Руснаците винаги са крадяли от запада технологии. За никого не е тайна, че те бяха и са по назад в технологиите. Сещам се за Ту-4, който е първият им далекообхватен бомбардировач, който е пълно копие на американса машина. Дотолкова пълно, че са го боядисвали в същите цветове.

  26. Фьт Дхюс Says:

    Разчитаха на танковият си юмрук или казано до седмица да маршируват в Париж, що се отнася до война в Европа, ако се наложи. То заради такъв сценарии беше толкова важна Чехословакия. Според това на чия страна беше, съответно беше нож в сърцето на другата.

    За съжаление (най-вече наше, на останалият свят) обаче със САЩ не могат да водят конвенционална война.

    Технологии, че се крадат, крадат се. И се крадат във всякакви посоки. Е въпросният атом, САЩ го открадват от Нацистка Германия, за да им бъде откраднат на свой ред от СССР.

    Обаче преди беше пълно с оригинални разработки. И имаха уникална военна доктрина. Сегашната им доктрина е мазало. Блъскай там, какво дойде по възможност по-скъпо, но произведено в Русия.

    Ето въпросният Ратник дето споменах в предният коментар. Него нарекох принципно нова разработка, но не е точно така. Първо е на повече от 12 години на пазара (в не толкова накичен вариант) и второ той ляга отново на неща правени по съветско време във връзка с нападението на Афганистан. Накиченият вариант обаче е принципно нова (то колко да е нова, има я от десетилетия във фантастиката) и гепната от Франция парадигма.

    Проблема на цялата работа, че първо е цифрова, сиреч боклук, както новите зенитни комплекси Тор. Второ е ненужна. Както сами са се сетили, това е полезно при професионална армия. Няма империя, която да е оцеляла с професионална армия. САЩ няма да са първата. И РФ няма да са втората, ако направят подобна глупост.

    А и като разчиташ на нещо, което не е отказоустойчиво и дуракоустойчиво, в един момент оставаш без нищо. Много е приятно, ако този момент е по време на горещ конфликт, а именно тогава ще се прояви.

    Та така.

    А иначе нека си плашат гаргите (тъпите румънци) с Ту 150, ама това с нищо не им помага. На всичкото отгоре САЩ ги извозиха майсторски в Украйна и сега няма да помиришат Европа и ЕС до края на битието си.

  27. licho Says:

    Брех къде ги видя тия неща дето ги пишеш.
    Сащ са готови да пожертват ЕС това го показаха ясно.
    Кой ще спре Русия до Днепър и как?
    САЩ вложиха едни пари в Украйна и сега се борят да си вземат печалбата. По всичко личи че ще са на загуба.
    Относно студената война, мисля че тя даде технологии за следващите 30 години. Всичко се направи тогава.
    Кажи освен потребителските глезотии какво реално се направи последните 30 години дето да бута хуманитета напред а не пари в касичката.

  28. gat3way Says:

    То ако нямаше кой да ги спре, те отдавна да са завладяли Европа. Желанието им да завладяват и подчиняват нови територии е съпоставимо единствено с неглижирането и липсата на интерес към вече завоюваните такива.

  29. thd Says:

    Китайците отдавна са завладяли всичко, само дето другите не го знаят 🙂

  30. Фьт Дхюс Says:

    Личка брат, аз не казвах, че на планетата има сила, която е способна да ги спре да стигнат до Днепър, а че няма да могат да продължат след Днепър. Евентуално, ако успеят да прикоткат и Одеса (но за това ще им трябва ювелирно майсторство в дипломацията) ще го докарат до към Днестър и делтата на Дунав. Но до там. Край. Историята за тях свършва.

  31. jazzman Says:

    Гоше, недей подценява останалите участници в алианса, особено Китай. Основната идея там е да се противопоставят икономически, ефективно на запада, изграждайки вътрешна инфраструктура, както беше СИВ на времето, имащи дори амбиции да въведат и единна платежна единица (говори се за bitcoin) за да се улесни търговията м/у тях и лека-полека да игнорират американската и западно европейска валута или най-малкото да намалят тежеста им в световен мащаб. Наскоро четох, че обменната търговия м/у тях е нарастнала над 15 пъти от основаването му и има постояннен, ежегодишен прираст с над 28%. Колко е вярно, не знам, не съм експерт, но мисля, че хич не са за подценяване и тепърва ще видим резултатите.

  32. licho Says:

    Аз не мисля че всичко е толкова просто.
    Руснаците ще стигнат докъдето им е изгодно освен ако не ги провокират. Да не забравяме кой започна тази мила игричка. Без Русия Европа е свършена. Хем пазар хем суровини. Путин не си беше облякъл камуфлажа и го хванаха по пижама, та затова се стигна дотук. Америка иска да открадне каквото може (ако е възможно всичко) и да се закрепи като върховна сила. Тяхната зона на интереси никога не е била Европа. Нали се сещате какво сме за тях /буфер/.
    Проблема им е че Китай не се впряга и затова заложиха на Украйна. Сега каквото и да стане те все ще са печеливши.
    При условие че другата страна не измисли нещо та да ги заболи сериозно. Каквото и да стане първо Европа ще обере пешкира. Свърши хубавото време (ако въобще го е имало по нашите ширини:)

  33. селянин Says:

    България в ЕС, поглед от изток.
    https://www.youtube.com/watch?v=oBxYAQcwECQ

  34. gat3way Says:

    Ами преди това, да се видят те самите къде са…. http://b-i.forbesimg.com/markadomanis/files/2013/05/RussiaNigeria.jpg

  35. Кирил Says:

    Аз на http://tuxcon.org/#sponsors ви намерих като спонсори. И там имате и друг символ(лого) на nerds2nerds – изглеждаше добре и искам да попитам защо не сте го сложили на този сайт?

  36. Фьт Дхюс Says:

    А Украйна е нещо като Судан, но с разликата, че ще се разпадне не на две, а на три части, а при програма максимум, ще отпаднат и три от настоящите области, даже този вариант е още по-вероятният.

    Иначе, че РФ не се грижи за собствените си поданици е повече от азбучна истина. Нас, тези, които обикновено ни наричат линуксари, обикновено много сме загрижени за свободата и чак тогава евентуално за материалният просперитет. Да но в това отношение РФ е още по-ужасно място. Няма как да подкрепяме Путин (всеки преди него и всеки след), например дори само заради това:

    http://rublacklist.net/

    Толкова е ужасно, че чак не е за вярване.

    Аз като казвах, че ЕС ще го издуха, силно се надявах това да е по икономически показател, а не военен. Ако е по военен, спокойно можем да отпишем този континент.

    А, че ЕС много ще го заболи, ще кърви и най-вероятно ще се разпадне заради РФ, е повече от очевидно. Съжалявам, че ще го кажа, но в това може да има и нещо хубаво. ЕС е мечта на поне десетина века, но при настоящето си изпълнение не е никак справедлива. Лошото е, че без ЕС ще е по-лошо и всички накуп европейски държава директно ще се върнем в средновековието и като манталитет, и като отношения, и като икономика, и като всичко, каквото се сетим за това тъмно и гнусно минало.

    И все пак сме късметлии, че сме се родили тук, защото другаде е много по-зле.

  37. Devastion Says:

    Знаете ли че ТОТО лотарията ни е на Linux? 🙂

  38. ??? Says:

    Никъде не откривам форма за регистриране на Plovdivconf? Местата са изчерпани или всеки, който иска може да иде без да се запише?

  39. селянин Says:

    Дхюс, ако имаш предвид средните векове-ще трябва да те разочаровам. Тогава нещата са били на светлинни години по добре.
    Например расизма. Църквата твърди, че всички сме деца на Бога, и като така всички сме равни. Расизма в настоящите му форми идва през 19 век, когато Дарвин обяснява, че всъщност хората са продукт на еволюцията и има по низши и по висши същества. През 19 век даже са открили липсващото звено между човека и маймуната-негрите. Тогава много са държали на морала, и само и единствено моралния човек може да влезе в рая-останалите са за ада. Продажбата на индулгенции за които толкова широко се говори са били ненавиждани защото дават възможност на богатите да не играят по правилата и пак да попаднат в рая. Идва атеизма и обяснява на хората. Ти си убиец, мошенник, крадец, гад отвякъде-майна му-няма рай няма ад каквото за теб, това и за всеки друг. Живота е тук и сега-кради, убивай, лъжи, всичко е само тук и сега, ти пред никого не си длъжен и правилата важът, само ако заради тях те накажат.
    Та така, всъщност средновековието е било много по морално и духовно отколкото днешното време…

  40. Фьт Дхюс Says:

    Да от тази гледна точка не го разглеждах. Наистина е било по-духовно, но пък е имало крепосничество, аристокрация, разделение, постоянни воини, все гнусни неща. А да и много, много, много бедност и беззаконие.

    Сега поне се краде законно. И има що годе някаква справедливост, макар без разлика от тогава, тя да е в повечето случаи за по-силният.

  41. thd Says:

    @селянин , ти пък атеистите ги направи престъпници големи. Щото вярващите въобще не са престъпници, аа или им ги опрощава попа техните като се изповядат 🙂 ? Колко тъй свещени войнички са си спретнали хората, то не е кръстоносци, то не е джихати не са 1 и 2 ама те си мислят че всичко им е простено щото в името на някое божество го правели … даже някои си мислят и че всички девственици за тях работят в рая 🙂

  42. Фьт Дхюс Says:

    Мамка му и прасе, както би казал преводача на Гошо. Имам тук една Мозила на работа. Снощи я оставих незатворена, днес идвам и какво да видя? Мозилата в абсол’тно различен вид и с отворена още една страница с обновена добавка.

    Поглеждам в „Относно“ и ми съобщава гордо, че съм с най-новата версия.

    То бива, то може, но това на нищо не прилича. Тази ОС не е ОС, а едно шибано лайно.

    Обяснявам бавно, че знам, някои хора бавно четат. Тъпият лисунгер е изтеглил сам новата версия, инсталирал я е и се е презапуснал. Всичко това сам!

    Е няма такава идиотска ОС. Това, ако с очите си не го бях видял, никога нямаше да повярвам, че е възможно да е чак толкова унизително и слабоумно.

  43. thd Says:

    Файърфокса последната версия е тотален фал. На един комп се случи като пуснеш скайпа и пуснеш файърфокс и файърфокса разваля скайпа и край , трява скайпа да се преинсталира 🙂 и тъй секи път , и това е само едно от многото дефекти , прави си някакви тотални простотии , ей сега си играх с 2 снифера да запуша хромиума да не праща дето не трябва и с него … 🙂

  44. thd Says:

    Абе оправете тоя css на тоя сайт вече 🙂 къде в киреча тия надписи отиват 🙂 мноу ва мързи ама …

  45. Фьт Дхюс Says:

    Не беше ли точно ти дето даде някакво място фикс тхъ хроум или нещо такова беше? Още ли го бориш?

  46. thd Says:

    Мхм , вече е чист 🙂 имаше още един домейн запращане на майната си . translate.googleapis.com или нещо такова към него на всеки старт мята и на http и на https ся не съм на моя комп ама май тъй беше домейна. Резачка от хоста и толко. Другите работи от настройките на прайвъци се чистят общо взето и настройка на скриптблок адблок и гостери и нещата влизат в релси 🙂

  47. intel Says:

    Решението е да пратите и вие bug report на тия бастуни от google, та белким си го поправят. Не им работи пренасянето на нов ред, на линкове 😀
    И от там линковете към wikipedia чупят CSS модела 😛

  48. Фьт Дхюс Says:

    Имаме изключителна новина:

    http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTY4NjE

    За първи път откритите водачи са по-производителни от собственическите.

  49. Кирил Says:

    @Фьт Дхюс аз си мисля, че за пръв път самите разработчици пускат открити драйвъри. Това е страхотно и вече знам каква видео карта ще има бъдещият ми компютър…

  50. thd Says:

    Е то нали и nvidia ги отвориха като обявиха стиймаджии, стийм-ос
    ей тука има даже има 🙂

    http://nouveau.freedesktop.org

  51. Кирил Says:

    Остана само и телефони и таблети напълно с отворен код да ги направят за да се спре воайорството и нещата ще се наредят.

  52. thd Says:

    Ахахах цепят мрака просто

    http://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/russians-capture-cigarette-smuggling-drone/

    „Комбайна отговорил с ракетен удар и излетял“ 🙂

  53. +o Says:

    За heartbleed и отворения код мисля, че след 2-3 предавания вече е ясно какво иска да каже Stilgar. Значи мисля със сериозни основания можем да направим една поправка на правилото за многото очи и да я кръстим „Поправката на Стилгар“. Сега правилото ще изглежда така:

    „Колкото повече очи гледат кода, толкова повече се увеличава вероятността бъговете в него да бъдат намерени.“

    @@ Stilgar.patch
    + „Ама не очите на баба ти, а такива които разбират и за които понякога се налага да плащаш за да гледат.“

  54. Фьт Дхюс Says:

    Да въпреки декларациите на Путин, че няма да използва широко дрони, такива се разработват в големи размери в РФ в три различни класа, като за сега инициативата водят казанските институти, но нещо секретно подготвят и традиционните бюра (най-вероятно аналози на американските Хищници). Засега на въражение са влезли само малки разузнавателни апарати в няколко девизиона.

    Но перспективата е там. Един самолет като не трябва да носи човек (или двама) на борда си, може да вози повече полезен товар, демек оръжие, а също да е далеч с по-проста електроника и отпадащи части от конструкцията. Опростяването винаги е хубаво нещо. Но това е най-малкият аргумент.

    Много по-важни са другите два. Единият е, че така могат да се изпълняват много по-сложни маневри, които човешкият организъм просто не би издържал, дори трениран. Вторият е, че далеч по-просто е да научиш човек да си играе на видеоигра, отколкото да стане летец. И няма възможност да го загубиш. Остава си жив при всички положения. За черният хумор може и дете да се заеме с тази задача и ще се справя по-добре от голям 😉

    А както се вижда блядките имат напредък. Използват дрони в частното предприемачество. Водещата сила САЩ ги използва само за военни цели и контрол на авиацията (Гейта спомена, че е виждал в някой градове и контрол на трафика). Последното е майтап де.

  55. Кирил Says:

    @gatakka @Stilgar
    За хората които нямат възможност да присъстват на конференциите ще споделите ли впечатленията си от конференциите?

    Аз си мисля, че тези дрони вече би трябвало да се използват за пренос на наркотици между границите – все пак там са парите, а не в някакви цигари…

  56. gat3way Says:

    Много скъпо ще излезе да мъкнат наркотици с дронове.

    Обаче мен ми хрумна че е перфектното средство за претрепване на разни хора. Слагаш му едно кило амонал с малък детонатор, вързан към GPIO порта на raspberry pi с GPS приемник и висотомер, управляващо дрона. Програмираш му координатите където трябва да овършее, онова се издига и като стигне над мястото, изключва моторите и пада долу. Когато стигне няколко метра височина, пали бомбата и отнася всичко наоколо. При положение че не е радиоуправляемо, няма да разберат откъде е дошло, а и след взрива едва ли ще остане нещо от него.

  57. gatakka Says:

    Радвай се, че не сме в хамерика, след такъв коментар да те бяха заловили вече като враг на демокрацията 🙂
    Иначе идеята не е лоша хич, даже може да сложиш малко OpenCV и да се насочва като камикадзе към предварително посочена жертва, използвайки лицево разпознаване 🙂

  58. thd Says:

    Еее като ще се ползва за бой , друго си е да му закачиш джойстика и да ги наместваш на мерника на екрана 🙂 🙂 🙂

  59. +o Says:

    Да, дроните като много други новооткрити неща (както и самия Интернет) ще трябва в пътя си постепенно да изкачат пирамидата на Маслоу. Първо задоволяват неща свързани с оцеляването и сигурността, после минават в гражданския сектор и свързаните с него нужди, най-накрая се включват в проекти със културата.

    @Кирил – тук има старите конференции и още някои неща https://va.ludost.net/files/ Предполагам, че в блога му ще излезе и някакъв пост, когато plovdivconf е готов.

  60. +o Says:

    забравих да сложа линка към блога https://vasil.ludost.net/blog/

  61. Кирил Says:

    @+о благодаря за връзките. Ако не беше казал нямаше да ги намеря.

  62. Фьт Дхюс Says:

    Хе-хе Мърлата си е легендарно старо леговище. Ползваме си го повече от десетилетие. Но специално за турнето предпочитам да не си правя огледала на новата ВА, а да ги взимам от тубата. Не, че кой знае какво, но пестя доста място от компресираните webm/mp4 отколкото в оригиналният формат, а на практика не губя качество (няма нещо, което да се вижда в по-високата разделителна способност, а да не се вижда в намалената).

  63. Stilgar Says:

    Отразил съм тука двете конференции на които бях:
    http://sietch.net/ViewNewsItem.aspx?NewsItemID=235
    http://sietch.net/ViewNewsItem.aspx?NewsItemID=236

  64. Кирил Says:

    @Stilgar благодаря!

  65. Фьт Дхюс Says:

    А стига де, как може баш Стефан да се издъни. Винаги той е най-интересният лектор.

  66. Stilgar Says:

    Той е интересен лектор ама с такава скучна тема… Сигурно за хора дето ги интересува това е било яка лекция.

  67. +o Says:

    И за какво да се е издънил? Говорил си е за каквото му е кеф. Мен лично никога не ме е кефил, нито като лекции, нито вододене на конференции, но сигурно тези които следят тенденциите в програмирането му се радват много.
    Иначе гледах как Стилгар го заби на Дел, даже имаше аплаузи.

  68. Фьт Дхюс Says:

    Още не съм гледал даже масонската, много работа и никакво време, ама по писаното от Стил, изглежда не се е справил. Това ще му е сефте според мен, винаги много съм му се радвал, въпреки че едва ли има нещо да сме на едно мнение с него.

  69. Stilgar Says:

    Да не би да има видеота някъде да се видя?

  70. +o Says:

    https://va.ludost.net/files/plovdivconf/2014/
    а иначе на (sub)домейна си има уики и навигация

    сигурно и в тубата ги има, кой знае

  71. Фьт Дхюс Says:

    Както казах в предишен коментар аз обичам да си ги взимам от тубата:

    http://www.youtube.com/user/theITtour

    Но до колкото виждам там още ги няма. Иначе от при Васил винаги е било най-удобно и можеш да теглиш с всичко от вгет до ерсинк.

  72. Кирил Says:

    @+o благодаря.
    Аз бях гледал Стефан на предишна конференция в Бургас – където говореше за числата и много ми хареса. Но и на мен тази тема не беше толкова интересна. Иначе презентацията беше доста добра.

    @Stilgar това с дела беше страхотно.

  73. thd Says:

    Хихихи

    http://www.myce.com/news/chinese-government-bans-windows-8-due-windows-xp-71584/

    ама много са ми интересни като кажат , спрян му бил съпорта ан XP и щял да е уязвим за вируси и маууеър , като че ли преди да спрат съпорта не е бил уязвим 🙂 🙂 🙂

    са чайна-майна като минат и те на Linux иии … 🙂 🙂 🙂 % по потребление на ОС направо се разгьовечва 🙂 …

  74. Stilgar Says:

    То тва обяснение очевидно е някво изнудване щото логиката „да не upgrade-ваме щото поддръжката на XP е спряна“ е толкова безсмислено, че дори не може да важи за политически интриги.

  75. jazzman Says:

    Hehe, kolko godini sym sviril na tazi scena 🙂

  76. Кирил Says:

    Аз до колкото знам Русия имаха програма до 2017(не съм сигурен за годината) всички държавни компютри да минат на техен линукс, заради сигурността. А това беше още преди да се чуе за Сноуден.
    Китайците и те май бяха обявили, че ще правят същото. А даже и да не са обявили си мисля, че и те са загрижени за сигурността. А и Китай е богата страна – колко пари са дали на американците – ако искат ще имат подръжка за xp.

  77. Фьт Дхюс Says:

    A-a-a това са фитили. И от двете страни идват регулярно подобни новини, но нищо подобно не се случва. Даже в РФ наскоро фалира производителят на най-модерното им дистро.

    Тя тая и тоя път няма да стане, както всеки друг.

  78. Stilgar Says:

    Snowden нищо не е казал за операционни системи обаче. Каза Интернет и e-mail да не ползваме. Иначе доколкото знам правителствата на Китай и Русия имат кода на Windows.

    BTW в някои статии пише, че не са се разбрали за цената, което звучи като най-просто и следователно най-вероятно обяснение.

  79. бацето Says:

    Обаче като напиша в гугъл „snowden nsa microsfot“ на мен ми излиза цитирам:

    „Microsoft helped the NSA bypass encryption, new Snowden leak ..“
    „Snowden: Microsoft gibt NSA Zugang zu Outlook.com und Skype …“
    „Snowden: Microsoft gewährte NSA Zugriff auf E-Mails – Digital …“
    „Microsoft handed the NSA access to encrypted messages | World …“

    Фак фак фактите говорят.

  80. thd Says:

    Те чайнезетата и хамериканците нали наскоро се обвиняваха пак всаимно в шпионаж 🙂 хамериканците плюха и забраниха хуявей в сащ, китайците па циско и тъй 🙂

  81. бацето Says:

    И от цялата работа губят и двете страни, защото и cisco проплакаха

    http://www.theregister.co.uk/2014/05/19/ciscos_chambers_to_obama_stop_fiddling_our_routers/

  82. Stilgar Says:

    @бацето Тея са за Skype и e-mail както се вижда. Не помня да съм чел да е казал нещо за Windows и въобще за нещо client side на която и да е компания.

  83. thd Says:

    То windows-а и той си има вратички, ама трябва да си умопомрачен, че да го оставиш без един zonealarm или някой друг wall с акъла си …

    offtopic PS: хаха сетих се на G.O.T. как превеждат „на Вала“ не „на Стената“ 🙂

  84. бацето Says:

    Не те windows и microsoft хич не са свързани, две отделни неща са, които нямат нищо общо помежду си. Мхм, и ние пием вода от пералнята.

  85. Stilgar Says:

    Ми добре ама явно Snowden хич не се свени да каже къде кво мизерстват с подробности. Ама някак си за Windows се е притеснил да каже?

  86. +o Says:

    бахти сега гледам един супер комп Damiana и си мисля, че ако се забавя малко с репродукцията, децата ми може и да си играят със симулиране на големия зрив, когато са към 5-6 клас. О, йе !

  87. thd Says:

    Е той Снолдън казва за тия неща дето официално не се знаят , за уиндофса си се знае от години, няма кво да казва за него 🙂 . Аз си спомням даже преди доста години хамериканските военни съдиха микромеки за бекдор в някакъв поръчков военен софтуер 🙂

  88. Stilgar Says:

    Военните съдят MS за backdoor дето държавата си го е поръчала? Интересно.

    А тея китайците щяли да продължат да си купуват Windows 7. В него явно няма backdoor-и само в 8 🙂

  89. бацето Says:

    „Facebook вече чува каква музика слушаме “ – http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/Facebook-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B5-89978.html

    Незнам да плача ли, да се смея ли на наглостта на фейсбук, на тъпотата на зомбитата им. Бах мааму. Обърнете внимание на снимката:
    „Your privacy
    You’re in control – if we find a match, you choose whether to share it or not“
    Looooooooooooooooool, omg, f*ck,s*it и т.н.

    @gatakka i @Stilgar sorry за лошите думи, просто това ми е реакцията.

    П.П. Тука можем да си припомним, че и xbox имат подобна функция.

  90. Stilgar Says:

    Нещо не разбирам какъв е проблема хората да имат функции в продуктите си.

  91. бацето Says:

    Айде ред е на камерата да праща първо снимки, после направо да стриймва към сървърите на фейсбук и да почнем вече да дълбаем в дъното за нови хоризонти на creepiness и да започнат да се имплементират вече неща от научната фантастика, които и в 1984 не са предсказани.

  92. stealth Says:

    много неща са предсказани, дори изоставаме от плана 😀

    фейсбук, а и гугъл са достатъчно големи да правят, каквото си искат. ние сме тези, които избираме дали да „споделяме“, къде точно и по какъв начин. липсата на И-нет култура от потребителите е по-голям проблем, от това кой и как се опитва да изпързаля юзерите.

  93. Stilgar Says:

    Може някой да иска да поства. Аз примерно поствам неща на Spybook абсолютно доброволно.

  94. бацето Says:

    Аз фейсбук нямам и никога не съм си правил с мойто име или от мойта мрежа, и не ме греят, но ме дразнят. Радвам се, че все пак има читави алтернативи. То не читави алтернативите са супер, свръх перфектни, мислени от хора като Ричард Сталман и компания, имплементирани от Торвалдс и компания, Ян Мърдок и много много светила.

  95. селянин Says:

    Стилгар, а ако искаш някаква информация да НЕ се споделя? Ти си казвал за Шмит ли беше, дето казвал, че нещо дето искаш да го криеш не си струва.
    Обаче може да става въпрос за безобидни неща. Примерно харесвам някой турски сериал и си го гледам, обаче, ако приятелите ми разберат за това ще ме скъсат от бъзици. И като така, аз не желая да се знае кой сериал гледам.
    А ако става въпрос за нещо по сериозно? Примерно си споделям с приятели неща които искам да си останат между нас. Наистина ли ще е нужно да си оставяме телефоните в съседната стая и да си говорим на фона на пусната чешма?
    Аз може да пък да искам част от информацията която споделям да си остане само межу мен и няколко приятели.

  96. Stilgar Says:

    @селянин Ами не пускаш тая опция ако не искаш. Ако не вярваш, че опцията работи (специално за случая с приятелите е лесно да се разбере дали работи, но да речем че те е страх от подслушване от правителството) не ползваш приложението. То така или иначе ако за това не му вярваш на това приложение как ще му вярваш за другите неща?

  97. +o Says:

    Според мен Facebook не е вече чак толкова опасен, защото хората са донякъде предупреднени. Все пак много от тях не разбират, че това са платформи за публична информация и няма как споделената от тях да бъде само тяхна. Разбира се платформите предоставят достатъчно функции, които да подтикват потребителите към споделянето на лични данни. И това е и част от лицемерието на социалните мрежи. В официалните си изявления по темата, те се държат все едно става въпрос за публични банки, но в същото време постоянно правят фючъри насочени към личната информация,
    Другия момент е продаването на информацията. Тъй като това трябва да става тайно от обществото, това отваря огромни преимущества пред такива сектори, които могат да се определят като сиви или поне нямат скрупули да използват незаконни похвати в борбата си за печалба. Парите от този оборот се реинвестират по същия начин и това прави бизнеса стабилен, а за компаниите, които са били по-читави остава или да изберат сивия път или да нямат инструменти които могат да бъдат ключови за бизнеса им. Всичко това поражда усещането за индустрия, която в продължение на години е кипяла под краката ни, като тук facebook може би е само част от цялата история.
    Та ако се върнем на първоначалния въпрос, мисля че в сегашната ситуация няма как в безплатни платформи за публична информация да се очаква да опазват лични данни от трети страни. Вероятно, ако се плаща директно това би могло да стане, но в сегашната ситуация най-добрия начин е потребителите да поемат подръжката и социалните мрежи да станат дистрибутирани. Според мен и това е бъдещето на мрежите дистрибутирани със йерархия на потребителите, дали ще е под формата на левели, скил или авторитет. Логично е в определен момент да се прелее фокуса на преживяването от секс към власт, поне така си мисля.

  98. ta Says:

    Всичко постнато у Ф-то има за цел да се види от повече хора по възможност, който иска да са му лични данните да си праи снимките на хартия ха ха. Едва ли има още човек, който не знае, че няма нищо лично в соц. Мрежата.

  99. бацето Says:

    За зомбитата на фейсбук не само във фейсбук няма нищо лично, а в целия интернет. За бисквитки става въпрос. На тях със сигурност им е ясно и са ок с тва.

    http://scripting.com/stories/2011/09/24/facebookIsScaringMe.html

    И щом са толкова public [и разбират, че там лично пространство няма], закво са им всичките „private“ функционалности?

  100. gat3way Says:

    Щом публикуваш нещо публично, то си е публично, въобще не мога да разбера къде е проблема. Ама можело някой да злопотреби…уаа. Със същия успех можеш да поканиш целия свят на гости и като ти се издрайфа някой на килима да обвиняваш производителите на алкохол.

  101. thd Says:

    Е то е ясно, че каквото си постнал е публично.Дразнещите неща са facebook connect и подобни от сорта … google analytics … дето засмукват яко данни без да бръснат потребителите, дали искат или не, и средно статистическия потребител даже не знае че съществуват.

    ПП: наблюдавам тенденция все повече големи и не толкова големи сайтове да бият шута на гугълския анализатор и да слагат piwik което е много добре 🙂

  102. селянин Says:

    Тия неща са ясни за вас, които сте навътре в материята. Обаче, за това не се говори, а ако някъде е написано то е с малки букви в дъното на текста, с извратен смисъл-така че, първо малко хора да чуят, още по малко да прочетат, а тия които го прочетат да си бият главите „какво всъщност е искал да каже автора“.
    Пауър юзарите които са наясно с нещата са малко. В защита на простите потребители ще спомена, че както никой не е длъжен да разбира от футбол за да прецени дали падащия за дузпа симулира, има си за тая работа коментатори, така и за софруера си има програмисти които да направят безопасен и удобен софтуер.

  103. Кирил Says:

    Проблема е, че съдията в нашият случай са правителствата а те искат тази информация и правят всичко възможно за да я получат. Защо я събират цялата тази информация е отделен въпрос. Но просто не може да очакваме, че докато този шпионаж се поощрява – и със закони, и с пари, и с ниска съпротива срещу него – нещо да се промени. Начини може и да има, просто няма да се приложат.

  104. stealth Says:

    gat3way
    „Щом публикуваш нещо публично, то си е публично, въобще не мога да разбера къде е проблема.“

    ако сам си го публикуваш, наистина няма проблем (докато не решиш, че не искаш вече да е публично и осъзнаеш, че веднъж пуснато няма връщане назад).
    проблемът е друг – че другите публикуват (несъзнателно в повечето случаи) информация за теб.
    даваш личният си мобилен номер на човек с андроидски телефон – гугъл вече знае името и телефонът ти (минимум! на практика гугъл има по-пълен профил за всеки от нас, отколкото собствената ни държава).
    правиш си профил във фейсбук с ел.поща, която най-често използваш (примерно, не че препоръчвам подобен вариант) – осъзнаваш, че фейсбук вече те познава, познава приятелите, дори може доста успешно да ти предложи нови запознанства от собстевният ти град, със сходни интереси и т.н.
    на практика личната ти информацията вече е качена от сървърите, обработва си и само чака ти да я потвърдиш като си направиш регистация 😀

  105. Кирил Says:

    А когато си пишеш с някой приятел във фейсбук ти на практика не го правиш публично и фейсбук пак има тази информация и може да я продава.

  106. taniiak Says:

    На вас ли да обяснявам,че информацията в личния компютър не е лична а камо ли другаде …..хората си умират да разарказват за себе си ….те искат някой да се интерисува от тях вживяват се, дават всичко от себе си, можем ли да ги виним …че са самотни и най вече изгубени….

  107. бацето Says:

    Не можем да ги виним, но може да попитаме, кое всъщност ги прави самотни? Дали файсбук всъщност не спомага за това състояние? Вместо човек да излезе с приятел на разходка между *реални* хора, на сладолед, на бира .. , човека седи пред фейсбук със стотиците си тамошни приятели. Разбира се, всичко си зависи от нас самите [до голяма степен], но има неща, които спомагат за определени решение и накланят везните.

  108. Stilgar Says:

    Цялата западна литература от първата половина на 20ти век се занимава с отчуждението и самотата. Само Facebook ще да е виновен 🙂

  109. thd Says:

    ЪЪЪъ в кой жанр се занимава литературата с туй ? 🙂

  110. бацето Says:

    Цялата западна литература я четат милиард и нещо хора по умопомръчаващо много часове на ден, всеки ден. Разположението на планетите в момента е виновно.

  111. Stilgar Says:

    Еми примерно тея са ми любимите – https://en.wikipedia.org/wiki/Angry_Young_Men
    Irwin Shaw също се занимава с това. Brave New World, Спасителят в ръжта, По пътя и Полет над кукувичето гнездо също може да ги пишем, че се занимават с това.

  112. thd Says:

    Е, аз най вече на фентъзи карам, heavy metal & might & magic. Там нямат такива проблеми 🙂 . Пък иначе като минаваш през читанка можеш да се обадиш и на Xesiona да те насочи към едни други 🙂 и там нямат такива проблеми 😉

  113. Stilgar Says:

    Фентъзито идва малко по-късно. То аз исках да покажа, че хората са се притеснявали за отчуждението много отдавна, така че дори малко книги да има е все тая, важното е че ги има.

    BTW фентъзито е отвратителен, графомански жанр без никакъв смисъл. Най-гадното е че се смесва с фантастиката която по принцип засяга сериозни социални проблеми.

  114. taniiak Says:

    бацето Една дилема винаги ме е мъчила. Работиш имаш пари нямаш време, не работиш имаш време нямаш пари за нищо. Отчуждаваме се, вече дори в детската градина и училище липсват културно масови мероприятия живееш за единия хляб и единственото „развлечение“ остана компютъра. Звучи смешно, но е истина. Животът тече от точка А до точка Б. Липсва точка В. Няма пресечни линии. Единственото място където можеш да „избягаш“ е виртуалното. Решението е просто, ако имаш такива познати покани ги на бира и им вземи телефона, може и да им хареса.

  115. thd Says:

    Чек сека, фентъзито е подкатегория на фантастиката, другата е сай-фай-а. и в двете подкатегории, до колко засягат сериозни проблеми и до колко са без смисъл, зависи единствено и само от автора. Е, за мене на пример на Пратчет фентъзито е пълна безсмислица ама голям % от хората пък мого им харесва …

  116. thd Says:

    @taniiak , има балкан , скара , свинско и ракия такъв хубав фейсбук се спретва че … 🙂

  117. Stilgar Says:

    Пратчет не е фентъзи. Той се подиграва на фентъзито. Също така в неговите средни и късни книги има много сериозни политически и социални теми.

  118. thd Says:

    От техническа гледна точка си е фентъзи от дет и да го погледнеш, а че е пародия пародия е 🙂

  119. Stilgar Says:

    Технически е така, обаче понеже има смисъл автоматично отпада от жанра. Да не говорим, че книгите му са под 1000 страници.

  120. thd Says:

    Ххяяххяхя голяма логика вадиш … Те значи всички фентъзита дето имат смисъл не са фентъзи 🙂 . Въпросче – какъв е критерия „да има смисъл“ ?

  121. Stilgar Says:

    Да има социално или политическо послание. В краен случай философско. По принцип има и едни други като Толкин дето са упражнение в литературно майсторство. Според мен и Толкин не е фентъзи щото ако Толкин е фентъзи трябва и Калевала да е фентъзи, а за това си има отделна дума – епос.

  122. thd Says:

    Ами в някои фентъзита има, просто това не ги прави не-фентъзи. Ако погледнеш на магията като на адвансед технология, фентъзито става сай-фай и цялата ти теория отива в киреча 🙂 щото според тебе в сай-фай има социално или политическо послание, за което хич не се съгласявам че важи за всичко от сай-фай-а . И не ми казвай „Дюн“ щото там всичко е пясък и лайна 🙂

  123. Stilgar Says:

    Преди 15 години водих епични спорове по въпроса. Сега просто не ме ебе.

  124. thd Says:

    Важното е като четеш да ти е интересно, пък другото е без значение 🙂

  125. Stilgar Says:

    Така викат и феновете на турските сериали 🙂

  126. thd Says:

    Все пак ако не си се отказал още, казвай да си продължим докъдето сме стигнали 🙂 аз по принцип от спорове нямам отказ
    🙂 можем да си откараме с години 🙂

  127. gat3way Says:

    Стига бе какво толкова опасно лошото му е на facebook connect? В смисъл аз наистина не разбирам от него, но предполагам че е много сходно като идея с openid connect, само че с повече глупости на userinfo endpoint-а, та последното ми е добре познато – налагало ми се е на работа да пиша и identity provider, и relying party клиенти. Дори не много отдавна писах oidc плъгин за wordpress, което предизвика мозъчни гърчове и силно нежелание да виждам PHP под каквато и да е форма за известно време 🙂

    Та в openid connect поне няма как някой да изисква от identity provider-а нещо повече, отколкото му позволи потребителя. Слаби моменти в това отношение има – примерно некоректен identity provider може да „скрие“ от потребителя какви точно scope-ове се искат, но ме съмнява фейсбук да го правят, щото все някъде ще се разбере и ще стане голяма тарапана и ще им пропадне проекта. Другият момент е че relying party-то вече може да си прави каквото си иска с изисканата информация, да си я пази както си иска и да я споделя с когото си иска. Но това не е проблем на identity provider-а, в случая фейсбук. А и тази информация е актуална към времето когато си му дал consent, в oidc поне си има някакъв lifetime след което ако искаш нещо, трябва пак да минаваш пак през потребителския consent page. Външния сайт няма как да spoof-не потвърждение от страна на потребителя. И като цяло пак стигаме дотам потребителя какво ще позволи и какво не. Но съм съгласен че е направено малоумно и завъртяно и предразполага хората да цъкат че са съгласни без да четат. От друга страна, не мисля че някой е подведен в цялата схема.

  128. thd Says:

    Иха, кви зарибявки 🙂 :

    http://tympanus.net/Development/AnimatedSVGIcons/

    http://tympanus.net/Development/AnimatedCheckboxes/

    http://tympanus.net/Development/MultiLevelPushMenu/

    http://tympanus.net/Development/CreativeButtons/

  129. бацето Says:

    @taniiak еми да, има начини

  130. Aleks Says:

    мина доста време, няма ли скоро да има нов епизод?

  131. бацето Says:

    TrueCrypt must not die – http://truecrypt.ch/

  132. thd Says:

    Туй пък за кво ти е ? Жули си encfs като ти трябва 🙂

  133. бацето Says:

    @thd, все пак. Иначе съм запознат и с cryptsetup, което използва dm-crypt кърнъл модула и се използва по дефолт, когато си криптираш руута. Но все пак.

  134. thd Says:

    Ама той няма нищо общо с encfs.

    sudo apt-get install encfs

    mkdir -p ~/encrypted
    mkdir -p ~/decrypted

    1 encfs ~/encrypted ~/decrypted
    P
    pass

    –––––––––––––––
    2encfs ~/encrypted ~/decrypted
    pass

    umount
    fusermount -u ~/decrypted

  135. thd Says:

    малко се е поразместило ,ама махни 1 и 2 пред encfs и готово, трябваше да са на горния ред 🙂 .

  136. бацето Says:

    Да, той е друг вариант.

  137. thd Says:

    Ползва AES256 по default .

  138. бацето Says:

    Отделно като гледам не можеш да криптираш цели блокови устройства, а само директории на вече създадени файлови системи:
    https://wiki.archlinux.org/index.php/Disk_encryption#Comparison_table

  139. thd Says:

    Тая таблица веднага мога да кажа, че е грешна щото имената на файловете и директориите ги криптира със сигурност на 200% 🙂 . А и тъй е по удобно , можеш да имаш неограничен брой директории с различен ключ. И не на последно място – лесно за употреба, даже има няколко GUI-та едното се казваше cryptkeeper (не работи на канела) 🙂 . За KDE имаше някакво друго …

  140. бацето Says:

    Прибързваш май с изказванията, ако прочетеш по-надолу:
    „file metadata (number of files, dir structure, file sizes, permissions, mtimes, etc.) is encrypted
    ✔ ✖
    (file and dir names can be encrypted though)“
    Че е лесно за употреба го прочетох на няколко места, като например, че само трябва да си помниш паролата, защото всички настрйки се запазвали в сигнатурата …

  141. thd Says:

    Ааха ама червен X са дали и … 🙂 Иначе encfs-a и за флашка става и не иска root права и може да се метне от една ос на друга без да се счупи 🙂

  142. бацето Says:

    Ами червен х ама там пише за няколко неща, метаданните на самите файлове, които са на самата файлова система, която не е криптирана. И са написали, за имената на файловете и директориите, че могат да се криптират. Иначе виждам, че encfs-а е як, и че си има своя usecase, например му липсва функция да криптира цели блокови устройства. Другите също стават за флашка, тя е блоково устройство и може цялата да я криптираш, но да иска руут права.

  143. Фьт Дхюс Says:

    Гейта разправяше преди много време, че Трю крипт има едно уникално качество. Можеше да шифроваш дял и никой да не може да докаже наличието на този дял. Как го прави не знам и не знам има ли я тази възможност в tc-play, защото нито едно от двете никога не съм ползвал.

    Та това е наистина единственото, което си заслужава в нея. Защото никога не е достатъчно просто да шифроваш. Важното е никой да не знае, че си го направил. Ако знае, то с бой, ебане и сръбска музика ще ти вземе паролата, а след това още сръбска музика.

    Разбира се в тоталитарният свят, който живеем, нужда от шифроване няма и НАС се грижи за нас, за да не можем да го правим.

  144. thd Says:

    А , те енигмата още не са пробили 🙂 само се правят :). Без прогнозата за времето, шанса да се декодира клони към 0 🙂

    голяма играчка:

    http://people.physik.hu-berlin.de/~palloks/js/enigma/enigma-u_v20_en.html

  145. бацето Says:

    @Фьт Дхюс
    Има го това и се нарича plausible deniability, но това не е единственото, което си заслужава в програмата.
    https://en.wikipedia.org/wiki/TrueCrypt#Plausible_deniability

  146. Фьт Дхюс Says:

    То че в ТЦ го има е ясно, ама ме мързи да го видя има ли го в ТЦ Плей. Сега за сега съм си ограничил силно активността и не крия нищо, но е добре да имаш резервен вариант, ей така за дълбоката защита. Ако пренапишат ТЦ под нещо свободно, може и да стане. Гледам има команден ред, сиреч не е зависимо от някакви свирки и звънци.

  147. бацето Says:

    tcplay не го знаех, изглежда яко. Опцията явно я има, защото –
    „TrueCrypt supports a concept called plausible deniability,[32][dead link] by allowing a single „hidden volume“ to be created within another volume.“
    , a за tcplay
    „This implementation supports mapping (opening) both system and normal TrueCrypt volumes, as well as opening hidden volumes and opening an outer volume while protecting a hidden volume. There is also support to create volumes, including hidden volumes, etc.“
    Ще го пробвам тези дни, много яко.

Leave a Reply