Епизод 38 – част 1 (новини)

Епизод 38 на Nerds2Nerds записан на 05.07.2014 с гост Найден Гочев

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – представяне на госта
02:20 – Microsoft „по погрешка“ свалиха услуга за динамични DNS. Странно как стигаме до ръчно направени бомби 🙂
10:15 – Google забраниха рекламите с порнографско съдържание
16:50 – Youtbe пуска видеа с 60FPS, спонсорство на канали, субтитри от трети страни и инструменти за създаване на съдържание.
22:45 – Какво става ако пратите мейл с чувствителна информация на грешния човек?
26:00 – Руската федерация забранява ползването на услугите на Google за служебни дела.
28:25 – Facebook са провели мащабен психологически експеримент, без знанието на потребителите
34:15 – Индия може да прати мисия до Марс за по-малко пари от бюджета на филма Гравитация
37:20 – Нова версия на InteliJ IDEA
45:15 – Нова версия на RoboVM
50:20 – Нова версия на Oracle Mobile App Framework
58:10 – Microsoft купиха SyntaxTree
1:04:45 – Руски физици се опитват да построят „кулата на Тесла“
1:09:15 – Кое е най-лошото нещо в мрежата
1:11:15 – Един изненадващо добър RSS reader (маде ин Булгариа) inoreader
1:15:20 – Явно Crytek имат проблеми.
1:18:00 – Bitcoin отново скочи, след като официално позволиха използването му в Калифорния

| юли 5th, 2014 | Posted in Uncategorized |

44 Responses to “Епизод 38 – част 1 (новини)”

  1. wqw Says:

    Spell-checker-ът на шлокавица ме разцепи! :-))

  2. Sfolter Says:

    Ясно защо no-ip работи на пресекулки. 😀 Тъкмо исках да си направя едно пренасочване. Иначе на DDNS идеята е при динамичен IP адрес да се ъпдейтва DNS записа, което се получава като си пуснеш един клиент, който следи какво ти е IP-то и ако се промени ъпдейтва DNS записа.

  3. stealth Says:

    Шеф на фирма към своята секретарка:
    – Госпожице, допускате изключително много грешки, когато пишете на машина! Защо не погледнете в правописния речник, когато се съмнявате в някоя дума?
    – Но, господин директор, аз никога не се съмнявам!

  4. Аз Says:

    http://socialblade.com/ Тука може да разгледате колко печелят хората от ютуб.

  5. zxz Says:

    Много се изкефих на PyCharm, благодаря много, че го споменахте! Само не разбирам едно, защо толкова много мразите JS ? 😀

  6. Stilgar Says:

    Щото е един от най-счупените езици, които се ползват в индустрията, а на всичкото отгоре ни се налага да го ползваме дори да не искаме (примерно Objective-C не ни се налага)

  7. Левент "Zennin" Юмеров Says:

    Не е счупен, просто е пренатрупан от feature-и 😀 По тази логика може да се сметне за чупеност и да имаш директен достъп до хардуера(ц/ц++).

    и все пак:
    #define private public
    wtf?

  8. Stilgar Says:

    Баш си е счупено да се мени значението на this, да има значение на кой ред слагаш скобата за смисъла на кода, да трябва да си правиш функция и да я извикваш веднага за да хванеш в променлива в closure в цикъл (защото цикълът не прави scope) и други такива. А за API-то да не говорим…

    Освен това аз не виждам някой да се прехласва по Ц тук. Директният достъп до хардуера не може да бъде виждам като проблем след като е специален design goal на езика. Препроцесорът мирише наистина, ама айде Ц и Ц++ са оправдани, щото през 70та година откъде да ги видиш тея проблеми, ами JavaScript дето един scope не може да оправи?

  9. бацето Says:

    @Stilgar no-ip дават възможност да си хостваш сървър вкъщи през динамично ip. Просто се променя ip-то, към което домейна ти сочи. А тези днимаични ip-та са публични, просто isp-то ресетва примерно веднъж на 24 часа и рутъра ти получава ново ip. Аз no-ip ги ползвах, когато имах динамично външно ip, за домашния ми сървър и бях супер доволен, работеха си перфектно. А смених на тях, когато dyndns прецакаха тяхната безплатна услуга.
    Отделно скандален и идиотски е начина, по които м$ оперират. Ако има 20 агресивни човека в един град, дай да наливаме успокоителни в питейната вода на дадения град. Още един подобен случай на м$:
    http://www.dailydot.com/technology/tor-botnet-microsoft-malware-remove/
    Първо бяха написали, че м$ са премахнали тор, но после се оказа, че *само* спрели тор да се лоудва автоматично. Познай, дали нямат *пълен* контрол върху всяка уинслоу машина.

  10. бацето Says:

    Само забравих да кажа за м$ – нека се борят с престъпността, това е хубаво, никой не иска ботве, спамери … ама да го правят *професионално*. Аз като чистя уиндоуси тука на приятели им слагам m$ security essentials, примерно. Но като цяло уинслоу е пробита система, без грам privacy, без грам контрол от страна на потребителя. Scary.

  11. stoynov Says:

    Хубав reader е Feddly (http://feedly.com/). Но все пак браво на InoReader.

  12. +o Says:

    тоя inoreader e някакво копие на стария гугъл рийдър. Но има едно нещо във всички рийдър и това са шрифтовете. Винаги се налага примерно да добавям някакви css с приствки

  13. JOKe Says:

    Stoynov: feedly беше дефакто първия който ставаше за нещо и беще available като анонснаха че спират google reader ( освен The old reader де .. който аз ползвам, но намерих по късно). Факт е обаче че много им порасна работата… добавиха платени features … станаха мега лагави (демек много рядко се pull-ваше rss контента … мобилния им апп за нищо не става и имат разни promotional или по скоро хайде „featured“ постове дето вкарват между другото.. Та според мен това е най-ужасния избор всъщнсот. Ей тук ги бях разгледал всички в деня на спиране на google reader-a http://gochev.org/2013/06/google-reader-alternatives.html и реално само theoldreader ставаше за нещо.

    +о : мда така е … аз за the old reader ( от поста горе) ползвам Stylish със еи този css http://goo.gl/HB5PxQ ся убии ме закакво иска login тоя глупав SkyDrive не знам но въпросния css прави theoldreader да изглежда така : http://lh5.ggpht.com/-PryJKs0voOI/UcrH4DZK9vI/AAAAAAAAC0s/WLOsf6cyaoY/s1600-h/oldreader%25255B3%25255D.png

  14. +o Says:

    @JOKe – то и аз ползвам stylish обикновено просто да овърайдна фонта с Myriad Pro, Ubuntu или нещо подобно и да скрия някои тъпотии от интерфейса 🙂

  15. пф Says:

    порнограви поне правописа научете, света не е само синтаксис, но и граматика.

  16. sHoRt Says:

    Шшш… ами шамари? 😀 😀 😀

  17. Stilgar Says:

    Учим се, но бавно:)

  18. JOKe Says:

    аз 30 години не се научих да пиша за*би… другия живот белким кирилицата и джаваслрипта са умрели до тогава, че иначе лошу

  19. +o Says:

    @пф – нѣ тѣ раѭбирамѣ, бѣээээ, моѣ еѫыкѣ е много по‑добѫр от твоѣ! Ко мѣ глэаѫ сѣ ?

  20. +o Says:

    Това е края на crowdfunding-a https://www.kickstarter.com/projects/324283889/potato-salad

  21. бацето Says:

    Kickstarter crowdfunding is dead:
    http://time.com/39271/oculus-facebook-kickstarter-backlash/

    Long Live Swarm Crowdfunding:
    http://www.coindesk.com/swarm-take-bitcoin-crowdfunding-new-heights/

  22. Слушател №3 Says:

    http://www.kaldata.com/IT-Новини/Хакери-откраднаха-от-Samsung-техника-за-36-мили-91331.html

    само да се посмеем малко

  23. +o Says:

    @Слушател №3 – Дано поне са носили компютър или „Елка“. В Калдата май им е слабо кафето

  24. stoynov Says:

    @JOKe Прав си от към частта с платените услуги. Но за към стабилност, не съм съгласен. Позлвам го на iPhone 5 както и на Chrome (Mac OS X) и до сега само по iPhone 5 ми изкарвало два пъти грешка (че не е заредило някакъв json файл).

  25. Aleks Says:

    По повод 1:08:51 за елетроенергията само да кажа, загубатата на електричество която идва от електронната мрежа не е навсякъде така.
    Има 2 начина по които може да се транспортира електричество и в България е избран по евтиния за правене но с по голяма загуба на електроенергия.
    И това е една от причините поради които като хора които си плащаме за ток като потребители, ние трябва да ги плащаме тези загуби, както и допълнително самия пренос.

    А по повод за Java, като споменавахте AWT и Swing, трябваше да кажете и нещо за SWT https://www.eclipse.org/swt/ https://www.eclipse.org/swt/widgets/
    Понеже това е „native“ и е cross platform.

  26. JOKe Says:

    Aleks : ами честно казано аз не съм фен на SWT и за това не го споменах :))) 🙂
    SWT по принцип уш е създаден заради лошата производителност на Swing.. таа ИБМ да напишат Еклипс… амаа в момента а и не в момента ми от доста време бих казал че е по бавен.. и момент не че е по „бавен“ като drawing или производителност цялостна а е по бавен заради memory leaks на компоненти, които много трудно се оправят точно защото има доста native. Също така… не е точно native и крос платформен 🙂 Като цяло там идеята е … като микс на AWT+Swing .. а именно ползваме нейтив неща .. ако случайно на някоя OS няма native такъв компонент ще си го drawvame .. само че това е прозрачно за потребителя… с други думи.. бутона навсякъде е native .. ама Tree компонента не е.. и от тук идва и най гадния проблем а именно производителността под различни ОС-и е различна… 🙁 А и на последно място, тъй като не е стандартна библиотека.. въпреки че е доста разпространена не я споменах… все пак освен eclipse аз не съм ползвал друг апп който да я ползва 🙁

  27. Кирил Says:

    А за много големите загуби при преноса на тока – когато се прикачи незаконно към ел. мрежата – този ток, които той ползва се води пренос.

  28. JOKe Says:

    дам ясно 🙂 значи в България може би проблема е по по голям отколкото в други страни :))

  29. Aleks Says:

    То ако става въпрос за България и енергийни компании, с лекота бих могъл да напиша роман колко е прецакана ситуацията. Толкова много злоупотреби, схеми и неща които са си абсолютно незаконни се извършват, че просто не е истина. Но то и законите в България са една друга химера, която ще я почакаме да се задейства някой ден.

    То там проблема е, че ако един почне да прави нещо незаконно и неправилно, друг като го види вместо да направи това да го спре, и той решава да почне същото и накрая всички си затварят очите и се правят че всичко е тип топ щото всички са вързали вече 🙂

    Аз много се отклоних. Ако наистина се докаже това че е възможно и практически ефективно за безжично пренасяне на електричество в голеи волтажи и честоти, то това ще промени света на енергетиката в много голяма степен.

  30. FFF Says:

    Енергийни компании павят квото си искат.
    Аз си напраих един експеримент, разрових се из дукоментите и гледам че сметката за ток всеки месец е около 85-95лв.
    Два месеца карах само с най нужното, 2 крушки 75W коитоне работят повече от 1 час на ден все пак е лято,
    лаптопа 1 час максимум на ден и така , гледам сметките за тока 78лв а след това 70лв.

  31. Фьт Дхюс Says:

    Това за скъпите филми и аз отделно от Вас, съвсем наскоро си мислих. Един доста ефективен начин да крадат съвсем законно е ДДС. Снимаш филма в място като РБ, но ти не го продаваш там. Сиреч разходите са месни, но не и приходите. Ами бая ДДС можеш да прибереш. Имам познати, но не съм питал, сигурно няма и да ми отговорят, но не виждам как да не стане.

  32. sv Says:

    Немога да разбера какво общо има Русия с биткойна . И как ако Путин е нападнал Украйна как ще се вдигне цената.Като на борсите за биткойн не се продават суровини.

  33. stealth Says:

    биткойна е спекулативна… хм… валута. та когато някой кихне в северна корея, биткойна скача или пада в зависимост дали кихащият се е обърнал на ляво или дясно – няма логика, но това е свободният пазар – влияе се от новини, слухове, посоката на вятъра при северният полюс и т.н. и докато останалите валути имат зад себе си държави, които с ресурсите си се опитват да поддържат някакъв баланс, то биткойна е свободен електрон – може да реагира на всяка „новина“, ако хората, които въртят биткойни са засегнати по някакъв начин. а конфликта САЩ (и Европа) срещу Русия засяга много хора…

  34. Stilgar Says:

    @sv когато по някаква причина се разклати доверието във FIAT валутите bitcoin-ът скача. Пример е това което стана в Кипър. Днеска имаш пари утре нямаш щото държавата така гласувала. Явно войната се вижда като сериозен риск за FIAT примерно щото украинската валута ще рухне или щото Путин ще реши да национализира някоя и друга банка с пари в нея.

    Обратно ако нещо разклати доверието в Bitcoin той пада. Обикновено това става като хакнат някоя борса или човек и замъкнат много Bitcoins.

  35. Фьт Дхюс Says:

    Уф Св дърпаш ме за езика. А аз напоследък толкова често взех да пиша за РФ, че определено досаждам и ще започнат да ме мислят за путинофил. То аз съм такъв де, доколкото не съм педераст 😉

    Да започнем с това, че Стил се шегуваше, а Стелт ти даде доста ясни насоки. Но пък шегата на Стил се превърна в истина. Наистина Украйна напада мечката включително военно и съвсем преднамерено.

    Защо РФ не нападна Украйна може да отговори всеки, който се старае да е добре информиран. В днешно време това означава да се интересуваш (като минимум) от всички новини идващи от САЩ, ЕС и Брикс. И само това изречение казва, защо не нападнаха. РФ е само една буквичка от последното съкращение.

    На пръв поглед да се нападне Украйна, не е толкова лесно. Украйна не е Грузия. Това още не значи, че ако прегазиха Грузия за по-малко от два дни, то за Украйна щеше да им трябва не повече от седмица. Да цифром армията им изглежда впечатляваща, но пък отсреща все пак са тези които сгазиха фашизма. И точно срещу фашизъм се изправят отново. Дали биха имали задръжки? Още повече, че от местното население под един процент са фашисти.

    Но броят на жертвите не е нещо, което спира РФ. Точно РФ за жертви не им пука. А и при партизанската война ще изгубят много повече хора. Вече са ги изгубили, а истинската партизанска война дори още не е започнала.

    Защо се ограничиха единствено до това да изпратят един капитан в югоизтока с малка чета доброволци? Имаме млада аудитория, не ходила казарма, само за нея пояснявам, че капитан е човек, който е обучаван и умее да командва подразделение не по-голямо от една рота (състава е променлив но е в диапазона 100-200 единици).

    И точно на такъв човек му се налага да се бори срещу редовната армия (не само пехота, ами тежка артилерия и авиация), националната гвардия (сиреч въоръжените от хунтата фашисти), паравоенните структури на фашистите, непопаднали в гвардията, американските частни армии и не на последно място отвъдокеанските разузнавателни централи и техните диверсанти.

    Странно, но доста добре му се получава. Блятките особено го хвалят как е изиграл последните от списъка и ги е докарал до бяс. Това все пак може би нямаше да се случва, ако все пак редовната армия нямаше задръжки да стреля в собствената си страна, доколкото можем да наричаме Новорусия собствена за Украйна, вече.

    Всичко това е мижи да те лажем. Истината е, че Франция строи Мистрали за Русия, Италия (Ени) и Англия (БП) сондират нефт в негостоприемният север, ЕС (пак основно Италия) правят вертолети за РФ, Австрия има дълбоки инвестиции и разбира се Голдман Сач, Виза и Мастеркард влагат стотици милиони в РФ. Това разбира се е само върха на айсберга. Отдолу стои стокооборот за десетки милиарди. Например една трета от износителите на ГФР работят за РФ, а това са много стотици компании от различен размер.

    Ей това е причината. Загубата на западните технологии (най-вече военни), загубата на западният енергиен пазар (нищо, че РФ държи само 1/3 от него), загубата на западните инвестиции в РФ, може да нанесат съкрушителен удар по ЕС (отчасти и САЩ), но кремълската олигархия ще се върне в следпреустройствените, елцинови времена. А РФ не иска това.

    Дори единствено енергийният пазар да отнемат на РФ, това може да постави запада (по-точно ЕС) в кома, но ще спре кранчето на блятките, с което финансират новото си могъщество. Без да могат да инвестират в него, много бързо ще го загубят. И да, каквото като изтока им остава? Цивилизацията се движи от запад.

    Поради тази съвсем прозаична причина, диктатора Путин не се възползва от свещеното си право да защити своите сънародници, нещо на което дори САЩ залагаха, а ги остави да бедстват с години (най-малко пет) в хаоса и скръбта на гражданската война, когато и ако в далечината се появи някаква светлинка.

  36. sv Says:

    Тея от БРИКС ще ли да си правят собствена валута.

  37. Фьт Дхюс Says:

    Засега ще си правят само банка за възстановяване и развитие. Интересно е, че КНР в момента си прави своя такава. А на всичкото отгоре, заедно с РФ и други, прави азиатска такава. Така банките от този тип, в които участва КНР стават общо четири.

  38. Светльо Says:

    Да ви поправя – когато си говорихте за IDE-a споменахте, че JetBrains нямат IDE за html/js. Всъщност имат такова – http://www.jetbrains.com/webstorm/ – ползвам го от 8+ месеца и е страхотно ! Препоръчвам го на всеки, който се занимава с front-end разработки.

  39. Дидо Says:

    @Светльо платената версия ли ползваш? Че аз правя едни простотии за да накарам лиценза да не свършва но ми коства прекалено много гимнастика. Не че съм скръндза (много) но докато не започна с това да си изкарвам прехраната ми е малко трудно да купувам лицензи за phpstorm, webstorm и т.н.

    Ако ползваш безплатната версия би ли споделил какво се получава след края на първият месец на ползване?

    Още нещо – (последно!) ако си успял да заблудиш JetBrains би ли споделил поне малко как си го направим – стига де искаш де 😉

  40. Фьт Дхюс Says:

    Дидо, никак не съм убеден, че домакините ще харесат да получиш отговор на последният си въпрос. Те от това се изхранват, а ти им бъркаш в джоба. Има достатъчно други безплатни инструменти, които може да ползваш, след като не можеш да си позволиш да платиш.

  41. +o Says:

    @Фьт Дхюс – по принцип си прав, на практина обаче… Реално всички по-големи компании с лиценционни маркетинг стратегии знаят, че основата на юзер бейса им е нелегалното ползване. Те не просто знаят те държат това да е така. От там нататък си строят пирамидата и си позиционират ла*ната.

  42. sv Says:

    Кога ще има епизод 39 с първа и втора част 😀

  43. echeveria Says:

    как бе има специално за уеб – webstorm. Само html/css/js най доброто за видимоста на скоупа на js което съм ползвал.

  44. echeveria Says:

    Де бе, так ще изчезне тоя обджектив С като стой та гледай. То ако има как и С++ ще изчезне. Тоя език е насила наложен а и всеки добър програмист писал на тоя С недоносче, ще си мине на суифта без изобщо да мрънка!

Leave a Reply