Епизод 45 (новини)

Епизод 45 на Nerds2Nerds записан на 09.11.2014

Обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

Тази седмица ще си поговорим за Биткойн конференцията, поредният апокалипсис, скокове от космоса, Google, Apple, Microsoft, Facebook, Папата, феминизма, гейовете, наркотиците и всичко останало, което не разбираме.

| ноември 9th, 2014 | Posted in Uncategorized |

117 Responses to “Епизод 45 (новини)”

  1. deyan Says:

    Като видя нов епизод и вече викам „Yess!“ 🙂

  2. Ivan Says:

    В авиацията „официалната“ мерна единица за височина е футове. Даже и авиодиспечерите в България работят във футове.

  3. Кирил Says:

    Аз да питам – за четенето на пръстови отпчатъци за айфона – задължително ли е да си жив. Ако си мъртъв как го разбира четеца? Например ако ти мери телесната температура можеш да притоплиш пръста в микровълновата.

  4. sv Says:

    Кирил Усеща пулса така предполагам

  5. Anonimen Says:

    С нетърпение ви слушам
    🙂

  6. Николай Says:

    Отново една седмица ,няма да можем да слушаме Stilgar. 🙂 Надявам се другия подкаст отново да има много и интересни новини.

  7. Anonimen Says:

    bravoo
    🙂
    mnogo dobur kachestven podcast

  8. thd Says:

    Е то ясно, че вайбъра ще е същата диария като скайпа :). А оная скорост и казваха терминална скорост ко не се бъркам 🙂 . Даже имаше един филм Terminal Velocity с най отявления артист на Холивуд, дето последната проява му беше, атака срещу личния му зъболекар с нож 🙂 🙂 🙂

  9. luncic Says:

    много се посмях 🙂

  10. thd Says:

    Btw , по TOX-a сериозно се действа. За Linux тествах почти всички версии, включително и едната конзолна „Toxic“, има Аудио Call конзолната версия хихи. Иначе най advanced за сега е qTox. Мобилните версии още нямат аудио и видео, ма на кой му пука, само трафик да генерират :). Ей тука таблица със features има и всичките клиенти:

    https://wiki.tox.im/Client

  11. Stilgar Says:

    Не мога да разбера какво се навивате за тея messenger-и. Аз през живота си съм сменям 3-4 пъти messenger-а, който считам за „главен“ и НИТО ЕДИН път не е било щото съм го считал за по-добър от предходния. Винаги съм го правил щото просто всички, с които искам да говоря ползват новия. И понякога много съм ритал срещу промяната, трил съм хора и какво ли не… и накрая се предавам.

  12. thd Says:

    Ами за да направим по добрия „главен“ 🙂 Все от някъде се почва.На първо трябва да се знае за него. По нататък другото само си идва ако е добър. Пък той е добър 🙂 . Като се има в предвид от колко малко време се работи по него… По версиите с GUI по малко от половин година и бие другите месинджъри с правата лопата зад врата…

  13. Stilgar Says:

    Ако се правеше по-добрият главен с казване нямаше по-лошите да заменят по-добрите както по мое мнение винаги досега е ставало.

  14. deyan Says:

    Ехх,да имаше един единствен сървър, до който се свързват всичките разнородни чат месинджъри. Мечтии,мечтии….

  15. thd Says:

    @Stilgar, кой е тоя дето е бил по добър и са го махнали, аз не се сещам за никой добър освен Pidgin и той там нещата са всеки за различно го ползва мултипротокол… И icq, msn, skype, yahoo всичко е съкс , никога не е имало добър дето да са го махнали. Нали тука не става въпрос въобще за новите „папараци“ функции 🙂 става въпрос просто да работят както трябва. Никой Не е работел както трябва. ICQ за текст беше що годе добре, ама за аудио-видео-файлове ….

  16. +o Says:

    @gatakka special for you man http://btvnews.bg/video/videos/news/mozhe-li-jambol-da-e-centar-na-vselenata.html

  17. Stilgar Says:

    ICQ > MSN >> Skype (той Skype сега вътрешно е MSN ама по онова време НЯМАШЕ OFFLINE СЪОБЩЕНИЯ!) и сега всичко отива към Facebook Chat, който не мога да го пусна с 2 factor auth през Miranda поради няква причина. Дреме ми кое е добро за нещо дето не е чат. Аз искам да пращам IM, не ме интересува, че voice-а на Skype бил по-добър от ICQ след като IM на Skype беше НЕИЗПОЛЗВАЕМ (заради offline съобщенията дето ги нямаше).

  18. gatakka Says:

    +o Ххахаха, смях се повече отколкото трябва. Великото БТВ просто цепят мрака. Поне можеше да проверят, че такова нещо като център на вселената НЯМА, но това са доста относителни понятия за тях.

  19. thd Says:

    @Stilgar, то по IM от P2P не може да е. Вместо, като пишеш на комшията, да минава през сървър в щатите, да се запише в базите данни за анализ и после да отива до комшията, Минава през първия switch и прас, при комшията 🙂 инстантно 🙂

  20. thd Says:

    А за църквите се сетих. Една много съществена разлика има между католическата и източно-православната (не че ми пука за някоя от тях) ама при католическата попа няма право да се жени, при източно-православната не може да стане поп ако не е женен. Приликата е че и при 2-те няма попки хяхя, туй беше по другата теба …

  21. Stilgar Says:

    Какво ме интересува дали ходи до сървър сякаш мога да видя разликата. По-хубаво да ходи до сървър, че да мога да пращам съобщения offline

  22. Ждиа звецд Says:

    Няма център на вселената само, ако приемем, че е безкрайна, нещо, в което се е съмнявал дори дядо Айни. Само за човешката глупост не се е съмнявал. А ако не е безкрайна, значи може да има център. И тъй като ние нито знаем дали е безкрайна, нито дали, ако не е, каква форма има и къде се намира нашата планетка в нея, то абсолютно нищо не пречи цетърът ѝ да е в Ямбол. И какво от това?

    п.п. За протокола, нито съм гледал репортажа, нито имам такова намерение, просто си чешам клавиатурата, за да не вземе да клеяса.

  23. Ждиа звецд Says:

    Тхд, не ми е зор за чернодрешковците, но е наистина тъпо, семейството да е институт на религията, тя да го проповядва, но да го отрича в делата си. Една точка за фанариотите, но пък другите глупости са толкова много, че това правилно нещо е капка в морето.

  24. thd Says:

    Вселената ако е безкрайна, не трябва ли всяка една точка да е център 🙂 , и аз тъй гимнастиката на пръстите да си направя btw. Stilgar, за офлайн съобщениея BitMessage 🙂

  25. deyan Says:

    Какво сте се зачекнали за центъра на вселената ,хората са журналисти ,а не БАНски старци!

  26. stealth Says:

    „Аз искам да пращам IM, не ме интересува, че voice-а на Skype бил по-добър от ICQ след като IM на Skype беше НЕИЗПОЛЗВАЕМ (заради offline съобщенията дето ги нямаше).“

    не, че не ти разбирам гледната точка, ама не мога да не отбележа, че се опитваш да пратиш *instant* msg off-line 😀

    тъжен факт е, че чат клиентите не зависят от това, колко добре и сигурно са направени, а колко пари се налива в тях за маркетинг 🙁

  27. +o Says:

    @gatakka – да, някой зевзек пуснал нещо в нета и БТВ се заели на сериозно.
    Според мен същата история е с „целия ноември мрак“, с която почнахте каста. Някой пише, телевизията го раздухва дали има или няма вярващи на глупостта няма значение, важното е да има гледаемост. Едни ще вярват макар и малък процент, други ще се хилят, трети ще плачат, четвърти ще викат „тия прости американци“ и т.н. . Въпроса е да има дискусия и да се вдига рейтинг.
    С това темпо няма да се учудя, ако БТВ-то подкарат и drial.net на сериозно.

  28. +o Says:

    Пичове, обявам края на тоя пост за epic – http://www.retropcmania.com/2014/10/bga-rework-nvidia-gpu.html?m=1
    Ако имате време нерви за губене може да я прочетете отначало, така внушението в края ще ви изкърти още повече :Р

  29. Ждиа звецд Says:

    Сега ще прозвуча като чичко дето си приказва, което си е така, но доста години съм работил в сферата на услугите и съм открил, че най-трудно е да се работи с хора. Друг е въпроса, че този типаж е с изумително самомнение, което продължава да ме учудва, как толкова време се задържа в търговията. Все пак не може да му се отрече, че е отдаден и може би в това е разковничето.

    Как да е, аз за друго наминавам. Сигурно вече сте видели, но все пак:

    http://www.theregister.co.uk/2014/11/04/improving_javascript_google_throws_atscript_into_the_mix/

    Понеже го прочетох от друго място и си рекох, а ве този прави някаква смесица от Дарт и Тайпскрипт, така по описанието.

    Въпреки, че щели да пренапишат целия дългоочакван Ангулар 2 на него, този език май все още не е дори в алфа. Ега ти оптимистите. От друга страна промените са толкова малко, че не знам, има ли право изобщо да се нарече нов език.

    Все пак, казвам, че няма да е зле да му отделите едни 10-15 минути след седмица, когато (а дано) се върнете.

    Защо си мисля, че в предаването никога не е ставало въпрос за неща като Ангулар и Амбър? Вие какво само задна страна ли пишете? Никога ли не се докосвате до външният вид?

    То по-скоро не е въпрос към Стил, че там си имат вероятно някакви техни си неща, нали са си отделна планета. А може и терминът рамка на изгледа изобщо да не съществува, знам ли. Как да е.

    Ако намерите някой да пише такива неща, няма да е зле да погостува, че да се запълни празнината, нищо, че жабешкият низ е най-споменаваната тема, тя си е безкрайна днес.

  30. Ждиа звецд Says:

    Уф сетих се за вселената. Снощи докато пълнех базата с безсмислени коментари, не се усетих, че мисля двумерно. Представях си вселената като някаква равнина и как сме в час по геометрия и търсим центъра. Освен това в мисловният ми модел беше статична.

    Но тази сутрин се усетих, че всичко това е грешно. Вселената е триизмерна (даже четири) и всичко в нея се движи, няма нищо в застой. А за да е още по-весело, не се движи само в една посока, а да речем поне три. например нашата планетка един път се върти около себе си, втори път около слънцето, трети път около центъра на галактиката и вероятно цялата галактика около нещо друго. Та даже станаха пак поне четири. А може да има пет, шест, седем, кой знае колко още.

    При това положение да се определи център на вселената е просто невъзможен. Дори да има наистина такъв, след като всичко останало има, то в тази точка всяка секунда ще се намира нещо ново, но е по-вероятно изобщо нищо да не се намира, защото самата вселена на практика е празна. Материята е невероятно малко.

  31. gatakka Says:

    @Ждиа звецд трудничко се намират българи, които са много в час с тази тема. А то всичко покрай тоя JS е толкова мазало, ченяма на къде повече. Всеки си прави subsets, supersets, анотации, обекти…..

    А за вселената аналогията ти е вярна, но ако трябва да сме точни, причината, че няма център е, че за да намериш център (или вектор на движение) ти трябва референтна рамка. Спрямо какво се движиш? Обаче специалната теория на относителността казва, че всички референтни рамки са абсолючтно еднакви, и няма нито една специална, и никога не може да има. Следователно, ти не може да намериш абсолютна референция, за да търсиш център.
    Ако имаше абсолютна референтна рамка, тогава пътуването назад във времето щеше да е възможно, принципа за „несинхронност“ на различните рамки отпада, и като цяло нещата водят до вселена, която не може да съществува 🙂

  32. t Says:

    Това с центъра на вселената, автора е прав за себе си изхождайки от факта, че всеки човек е една малка вселена, живеейки в Ямбол центъра на неговата вселена е там. За който където живее там е и центъра му на неговата вселена.

  33. gatakka Says:

    @t прав си, но това е психологически поглед на нещата. Едва ли трябва да питаш ЦЕРН за психологически въпроси 🙂
    Но от БТВ май не правят разлика 🙂

  34. Stilgar Says:

    Честно казано гледам да избягвам предавания за JS, че сякаш само за тва говорим (без съмнение говорим най-много за това).

  35. +o Says:

    тогава направете хейт javascript series, извикайте някой виден хейтър, но трябва и да е доста компетентен и да са накефи човека пък и някой от нас покрай него

  36. бацето Says:

    Google-owned Boston Dynamics робот https://www.youtube.com/watch?v=UH0k2hFHzyc

  37. Hantov Says:

    Пичове, две неща:
    1. С риск да ви разочаровам ще ви каже, че не минаваме за бели мъже. Ако кажете че сте горди бели мъже на някой американец ще ви се смее после тихичко зад гърба. За тях ние не сме бели, а сме източно европейци. За тях това са хора, които обитават третия свят и не са баш европейци, по-скоро руснаци, които се странят от корените си. Това е мое лично наблюдение изградено на базата на общуване с най-толерантната прослойка в един от най-толерантните градове в щатите. Не ми се мисли кво е на юг, там сигурно ще те застрелят ако кажеш такова нещо.
    2. Ванката пита защо компаниите не търсят само жени да наемат като взимат по-малко за същата работа. Големите компании търсят ама няма, особено в сферата на високите технологии.

  38. бацето Says:

    m$’s hearbleed https://technet.microsoft.com/library/security/ms14-066
    , но на кой му пука, така и така м$ прозорци е крайно пробита система

  39. thd Says:

    @Hantov, американци не са останали много, преди няколко века са ги избили повечето.

  40. gatakka Says:

    @Hantov какво мисли хамериканеца за мен е толкова важно, колкото цената на тока в Нигерия за един гол охлюв в Южния парк.
    Щом се смятат за по-висши/истински/добри, да си вярват.

    А по отношение на жените, щом има търсене а няма предлагане, цената трябва да скочи. Значи или не търсят, или предлагането се е балансирало с търсенето 🙂
    Тоест, тия глупости за това, че жените взимали по-малко да си ги говорят. Огромна част то жените гледат семейства, деца, не работят с години, и това е техен избор. Какво реват останалите?

  41. Stilgar Says:

    Абе те американците може и така да мислят ама вечно подтиснатите това не им пречи да се нахвърлят на всеки който заяви, че е бял, хетеро мъж.

  42. бацето Says:

    @Hantov хамериканците да си гледат първо външния дълг преди да говорят

  43. Stilgar Says:

    На американците външният дълг е НАЙ-ЛЕСНОТО нещо. Те не дължат на никой нищо различно от долари, а могат да напечатат колкото искат от тях.

  44. thd Says:

    Абе не е баш тъй с напечатването. По закон всяка напечатана банкнота, трябва да е обезпечена със златен резерв.

  45. thd Says:

    Едно филмче имаше за руснаците дето печатали през студената война долари , за да му пада цената на долара и малко се оказало, че по себестойност направата излизала по скъпо от сумата на банкнотата : )

  46. Stilgar Says:

    @thd баш тъй е. Такъв закон е имало, но го няма от 1971 – http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock . Към днешна дата никъде няма златно покритие на валутата не само в САЩ.

  47. thd Says:

    И да няма, колкото повече печатат цената му пада.

  48. Stilgar Says:

    Така е, но това не променя фактът, че могат да си напечатат колкото си искат за да си платят дълга. Разбира се те едва ли ще го направят, но това показва, че дългът не е чак такъв проблем.

  49. бацето Says:

    @Stilgar така е прав си за това, че си печатат без да има обезпечение в резерв, но не само те имат ядрени ракети, за да си печатат колкото си искат и другите страни да седят и да гледат отстрани, и да гладуват. Дълга им е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ. Скоро имаше огромни протести в Белгия, защото тяхния дълг достига 100% от БВП и се опитват да го намалят. Всички мерзости до сега са ставали с много пари, за много пари и по закони [отделен е въпроса, че релевантите закони са били меко казано идиотски].

  50. Hantov Says:

    @gatakka, това е и правилното отношение. Стига да имаме едно наум, че дискриминацията е и към нас. Има много експерименти с еднакви СВ-та и различни имена, най-много се обаждат винаги на англо-саксонски мъжки имена.

    @бацето, външният вид е за сноби 🙂 Сега сериозно, настрана от генетичния материал, доста хора спортуват и се хранят здравословно. Не знам процента спортуващи дали е повече отколкото в Европа като цяло, но със сигурност е повече отколкото в България. Още от училище спортните успехи допринасят за академичени и професионални след това. Това дали спортуваш и се храниш здравословно се определя най-често от социалната класа, въпреки че всеки втори тича в парка 🙂
    Виж друго нещо е как се обличат, тук спор няма че има много какво да се желае. Суичъри, маратонки, клинове, това са си официални униформи 🙂

  51. бацето Says:

    @Hantov ман говорим за външен дълг, не за външен вид.

  52. Hantov Says:

    @бацето, сори баце, нещо бех задремал таа сутрин. Без коментар по темата за дълга…

  53. бацето Says:

    @Hantov 😉 споко, случва се да се обърка човек

  54. scarylabcat Says:

    бацето, MS14-066 и 67 ги пачнаха преди малко, така, че няма за какво да се притесняваме.

    http://news.microsoft.com/2014/11/12/microsoft-takes-net-open-source-and-cross-platform-adds-new-development-capabilities-with-visual-studio-2015-net-2015-and-visual-studio-online/

    Това е по-интересно.

  55. проблем? Says:

    Виждам че Стилгар пак се изявява като главен икономист, финансист, брокер, сараф, спекулант, и експерт по валути а дори един компютърен клуб не може да поддържа в така наречената демокрация. Стилгар повечето знаем че си пристрастен ама чак пък и от американския дълг да разбираш не ми се вярва. Между другото това точно американски тертип – да се слагаш навсякъде като „експерт“.

  56. бацето Says:

    @scarylabcat въпроса е какъв процент от сървърите ще бъдат ъпдейтнати с фикса.
    Тази новина вече я видях, нека да има повече такива.

  57. Ждиа звецд Says:

    Проблемният, в случая Стил е прав. Наистина целият дълг на САЩ е в долари и те могат да го върнат за една нощ, не за една минута. Друг е в въпроса, че предпочитат да не го правят за тяхно добро.

    И да. Ще те призная, че си по-добър от него, ако към днес 12.11.14 имаш компютърна зала изобщо, камо ли да се издържаш с нея. По-точно ще те призная за меценат в този случай.

    И аз не съм съгласен със Сил всеки път. Например съгласен съм да няма пенсии, но ако само веднага се възстановят всички вноски по тях с полагащите се лихви. И знаеш ли какво? Никога няма да се случи. Това не у пречи да се прави на много десен. Всеки е десен само докато не опре до неговият джоб. Тогава веднага става ляв.

  58. gatakka Says:

    @Ждиа звецд – НЕ, НЕ могат и да искат да си го върнат. Нито за 1 час, нито за 1 ден, нито за 1000 години.
    Идеята на външния дълг е да НЕ се връща, поне в текущата икономическа обстановка.
    Не съм експерт, даже спокойно си заявявам, че не разбирам, но потърси за „Modern money mechanics“ (в тубата има кратки обяснения).
    Дълга е право пропорционален на напечатаните пари. Как ще го върнеш ако решиш да печаташ пари, нали ще го увеличиш.

  59. проблем? Says:

    Ждиа звецд, ами не си прав, дългът им отдавна мина 100те процента тоест е над БВП. Ако решат да го върнат няма да могат, ако започнат да го връщат дори частично, а не с някакви тарикатлъци каквато им е практиката вече десетилетия да мислят и полулегализират разни сиви финансови инструменти като хедж фондове и щуротии, веднага ще настъпят големи промени и то не само в курса на валутата и инвестициите. Да не споменавам че без войни не могат като близо 30% от данъците им отиват за военният бюджет и лобитата му тоест са зависими от колониалната си външна политика, лошото е че това има „търпимост“ поради факта че там са сбирщайн който не се интересува много от политика като цяло. Има и други думички като петродолар и изнесено производство което означава че секторът на услугите ще е зависим от изнесеното производство, а в даден момент дори няма да могат да си позволят да накарат някоя такава компания да загуби пазарен дял или да се реформира. И сега един въпрос за Стилгар – моля обясни защо на американските долари пише In God we trust. Каква е причината да не напишат например in printing money we trust? Май откак парите станаха електронни не го виждат този надпис и са го позабравили, може да се наложи да си го припомнят скоро или поне до следващото повишаване на тавана дълга(напред с новите тарикатлъци като застраховка на застраховката че ще ти изгорим къщата с която ще търгуваме на борсата и симулацията на несъгласие под формата на чаено парти), но както написах вече нещата не могат да са вечно същите при положение че дължиш повече отколкото можеш да произведеш колкото и звезди и А-та да си набухаш от кредитните си агенции .

  60. Ждиа звецд Says:

    Проблем гравитираш някъде около нещата, но ти липсва теоретична подготовка, за да можеш да ги навържеш.

    Както вече казах, не е проблем за щатите да си обслужват дълга, но не го правят. То никой реално не знае, колко е този дълг. Разните професори изказват разни предположения.

    Напипваш нещо. Не знам, може би си прочел, някъде нещо. Въпроса за парите, е въпрос за доверието. Но не към някакво божество, а към тях самите. Някой горе написа, че долара нямал обезпечение. Това не е вярно. Обезпечен е с обещанието, че срещу него можеш да получиш съвсем реални стоки, активи и услуги от САЩ. Част от това обезпечение е петролът. Ето защо за САЩ той е важен, въпреки че САЩ имат достатъчно петрол за собствените си нужди. Световната търговия на петрол в долари е това, което го задържа като световна валута.

    Сега, ако изведнъж излеят толкова много долари, че да се разплатят, инвеститорите ще искат да ги обърнат в нещо. Но няма да стои нищо срещу тях и доларът ще се срути. От това ще има много по-тежки последици за щатската икономика, от това, че били трупали някакъв си дълг. Това не е нищо ново и преподавателите ни правеха разработки по темата още преди петнадесет години.

    Светът не е чак толкова сложно устроен и има тънък баланс, който трябва да се поддържа, за да се задържа статуквото.

    А да, вече извън полето на икономиката. САЩ е класическа империя. Всяка империя се задържа толкова дълго, колкото е силно оръжието ѝ. Когато се появи по-силен конкурент/и и империята се сменя с нова. Тъй, че няма нищо нелогично, че 30% от бюджета им отивал за армията. Ако трябва и 50% ще ходи. Империята си е империя и трябва да се поддържа.

  61. Ждиа звецд Says:

    ‘Ъм да, спомена се нещо, което често се споменава. Бил по-голям от БВП. Но всъщност БВП не е от значение. От значение е БНП. Тогава защо не говорим за него? Ами просто защото САЩ не замерват своя. Много сложно, скъпо и бавно е. Затова бяха решили, че е горе-долу колкото БВП и приключиха по въпроса. Но това беше преди американските компании да експоадират навън. Днес и на малките деца им обясняват, че САЩ не произвежда нищо освен крайслери и оръжия. Но това е, което произвеждат вътре в самият САЩ (и пак не е вярно). Грубо казано половината световен продукт е американски продукт. От което идва заключението, че американският дълг може да надмине няколко пъти световният продукт, преди да стане проблемен. Стига да е възможно в обозримо бъдеще да се произведе достатъчно продукт някъде по света, че да го покрива, проблем няма.

  62. Stilgar Says:

    Тезата ми по-скоро е, че външният дълг на САЩ не е проблем само на САЩ, а на света. Ако САЩ искат могат да го върнат тоя дълг, но не искат щото ще стане лошо, но не само за тях, а за всички. Един вид не е правилно да кажем „американците да си гледат външният дълг преди да говорят“ щото това не е само техен проблем. По тая логика всички трябва да гледаме външния дълг на САЩ преди да говорим просто щото ако им се караме много да си гледат външния дълг само те може да решат да го платят с чисто нови долари и тогава всички ще го ядем голям щото световната икономика ще има да се възстановява 20 години.

    In God we trust сигурно е нещо останало по исторически причини.

    Ама казано честно не претендирам да го разбирам много тоя дълг де.

  63. Stilgar Says:

    Нито частният бизнес. Точно затова съм наемен работник, щото ми е по-хубаво 🙂

  64. проблем? Says:

    Ждиа звецд „напипваш“ „опипваш“ ги остави за чалгопитаещите, пиша така че всеки да го разбере, не виждам смисъл да тръгвам да обяснявам еластични търсения и сравнения на цикъла на изнесено произведеният продукт, неокейнсиански теории, паритет и меркантилизъм. Стилгар аз нарочно те питах това очаквах да видя малко повече разсъждение, а не само очеизвадното, поне да беше споменал че е мотото на щатите и примерно защо такова мото се е запазило и до днес и то върху валутата им, въпреки несъстоятелността която съдържа днес погледнато през религиозна гледна точка. Именно това – As a result, Secretary Chase instructed James Pollock, Director of the Mint at Philadelphia, to prepare a motto, in a letter dated November 20, 1861:

    Dear Sir: No nation can be strong except in the strength of God, or safe except in His defense. The trust of our people in God should be declared on our national coins. , тоест презумпцията че държавата не е бог, особено такъв който да обещава безкрайно. Та и двамата не сте прави- точно защото балоните и кризите им се превръщат световни проблеми трябва те да си гледат дълга и ние да ги критикуваме( а от историческа и статистическа гледна точка 1% свръхбогати повечето по наследство и то точно от спекулации покрай кризи не могат да се оправдаят с хубавите приказки насаждани в масмедиите за меценати, филантропи и големи инвеститори поради факта че затриват средната класа превръщайки я във фиктивна която дори няма как да критикува поради факта че е заробена с десетилетни обещания на ипотеките и заемите, а за най-бедните дори не искам да пиша какво им се случва(http://www.independent.co.uk/news/world/americas/ninetyyearold-man-faces-jail-for-giving-food-to-homeless-people-9838728.html )

  65. Ждиа звецд Says:

    Балони и кризи са си най-нормални проявления. Така работи пазарното стопанство. Не могат да бъдат отменени и не трябва. Ако се отменят отиваме към някакъв скапан социализъм. Не благодаря, това вече съм го живял.

    И кейнсианството няма нищо общо с цялата работа.

    И да не можеш да критикуваш някой, който е по-силен от теб. А и приказването, не е критика, а загуба на време. Достойнство се доказва с дела.

    Мен, ако питаш хич не ми е зор за средната класа. Нито най-малко. В мометите, когато вадя късмет, съм част от пролетариата. Когато не, еми надявам се да се върна обратно по-бързо. И ми е по-изгодно да пазарувам от големият супермаркет, отколкото от кварталната бакалия, дето не стига, че е по-скъпо, ами ме гледат намусено.

    Не е моя работа да спасявам средната класа. Тя не ми дава нито по-добра работа, нито по-качествени стоки/услуги. Да си намери нишата и да се спасява сама. Ако не успее да излезе от пазара.

  66. Hantov Says:

    Голяма част от тоя външен дълг са държавни, на тях целта не им е да се връщат, а да се плаща лихва. И когато изтечат се изплащат обратно. Едва ли не, акции от правителство. Американските се водят най-сигурните и хората ги купуват, докато е така, всички ще са щастливи. Като си оправят външния дълг, ще се озове целия свят с много кеш, който трябва да се инвестира някъде и ще стане инфлация и ще го духаме всички.
    Някой икономист ако има да каже тия работи…

  67. Hantov Says:

    държавни горе да се чете „държавни книжа“

  68. Hantov Says:

    @Stilgar, @gatakka – много ме кефи подкаста ви пичове, продължавайте все така.
    Още по-яко е когато има и гости, миналата година по това време имаше няколко много силни такива, не се предавайте да търсите. Може някой ден да станете българските .нет рокс 🙂
    Ако ограничите социалните теми може би няма да е много пиперлив и няма да се получават дискусии като горните, но пък ще е много фокусиран. Така че аз съм твърдо за стриктно технологични новини само, не че не ми е забавно винаги да слушам за крайно десните възгледи на Stilgar.

  69. проблем? Says:

    Ждиа звецд доколкото виждам твоето е приказване точно. аз съм писал за щатите ти пишеш за тук че и го изкарваш меродавно. Циклите на пазарната икономика всеки ги знае, не се прави че не разбираш за какво става дума, световните кризи и балоните(финансови лимони, ипотечни, свръхпроизводство, ако щеш и дотком и т.н. и сегашните свръхдългови), не са обикновените циклични кризи който се мъчиш да го изкарваш с общи приказки. аз точно за соца казвам че ако държавата направи Фед=кпсс с обещания като 5 за 4 ще имаш дежа вю само че на валутата ти ще пише тенк ю вместо болшой спасибо, само дето ще ти кажат че тук няма криза щото ще ядем постна пица и че това е нормално.

  70. sv Says:

    Като заприказвахме за САЩ ,Китай не притежава ли по-голяма част от дълга на САЩ. И това не значи ли ,че жълтите ги държат.

  71. sv Says:

    Stilgar Ако Възрастните не трябва да вземат как да живеят или евтаназия при пенсиониране.

  72. Stilgar Says:

    @sv да ги гледат децата им, да дават имоти под наем или каквото там са правили през живота си.

  73. бацето Says:

    От en.wikipedia.org/wiki/Debt-to-GDP_ratio
    „Debt-to-GDP measures the financial leverage of an economy.“
    дали е важен фактор – „One of the Euro convergence criteria was that government debt-to-GDP be below 60%.“

    От en.wikipedia.org/wiki/Financial_leverage
    „The financial crisis of 2007–2009, like many previous financial crises, was blamed in part on „excessive leverage“. …“

    Дали този фактор правилно определя икономиката на една страна – всеки може да сравни и да си прецени от:
    en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt
    http://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2186rank.html
    Два линка, защото сметките за хамерика между цру и мвф силно се разминават.

  74. бацето Says:

    Махнах http от линковете, защото коментара не се приемаше от системата.

  75. Ждиа звецд Says:

    Hantov, т’ва вече го написах, но хубаво, щом ме повтаряш.

    Проблем, отначало (първото мнение) ми звучеше като заговорник, сега ми звучиш като първокусник. Кризите и балоните са две различни неща. Едното е борсов термин (по-скоро вестникарски, ала карай) и ще съществува докато има борси и в по-широк смисъл пазари. Имало ги е, гърмели са, пак ще ги има, пак ще гърмят. Черният петък стана повод молове да си правят реклами, хи-хи.

    Кризите са циклични. Спомените не са ми добри, но имаше четири основни типа цикли. Това не се ограничава само до пазарна икономика, а до всякакъв тип, включително командно-плановата. Сега твърдят, че сме влезли в конратиев цикъл. Не съм гледал статистиките, но а дано не. Тъй, че КПСС няма да те спаси от криза, но виж може да те прати в Гулаг 😛

    И да мнението на всеки си е меродавно за самият него. И всеки си гледа неговият интерес. Моя интерес като пролетарии не е буржоазията да се увеличава. Точно обратно. Тъй, че средната класа да го духа, те са моя враг. В играта, в която те губят, аз работника печеля. Не могат да ме хванат да им симпатизирам.

    И да, няма нищо локално. Всичко е световно. Каквото е тук, такова е в САЩ, ГФР, РФ, КНР, където щеш. Има нюанси, при нас е малко по-балканско, но си е същото.

  76. проблем? Says:

    Ждиа звецд можеш да пишеш колкото си искаш за потребитеското ти орношение към икономиката но това не ме вълнува особено. Тъй като летим към закона на годуин с това тролене мога да ти обобщя че едната система „реприсарала“ вътре в самата нея, другата извън нея само че отново катастрофално грешиш като мислиш че твоето и това стил и на CIA и на КНР и всички други са едно и също глобално нещо. Точно последните събития го доказват и точно репресиите навън направиха повече от половината свят враг на твоето или може би това на CIA „световно“ въпреки привидността в която ти се иска да вярваш. Та да не се окаже че накрая остава само един въпрос и той е – дали 5те телевизора си струваха/струват хилядолетия камъни и пръчки. И понеже всичко е едно и също ние с нашият двоен буфер – марка/половин крак в еврозоната изглеждаме по-добре от Аржентина която се върза към долара.

  77. Ждиа звецд Says:

    Проблем, когат осе връзвахме към марката, това си беше стратегически ход. Все пак бяхме тръгнали да се интегрираме в ЕС, не в САЩ. И изобщо не знам, каква връзка се опитваш да правиш с Аржентина. Техният паричен съвет се издъни, нашият е един от най-успешните в историята.

    И що намесихме ЦРУ, като си говорим за икономика, пак не схванах, ама нали си акълия ще обясниш на нас неандерталците.

    И що толкова бързаш да стигнеш до фюрера, пак не ми е ясно, но пак ще обясниш.

    Ако не си пролетарии, а буржоа, какво правиш тук, а не ходиш да изкарваш кинти е много важен въпрос. Само тогава „потребителското“ ми отношение към стопанството няма да те интересува, иначе самият ще си лично засегнат. И какъв ще си тоя буржоа, дето не мисли как ще изкарва пари, а да си купи пет телевизора, не е и за приказване. Петте телевизора са разход, буржоата мисли инвестиционно. С подход като за пет телевизора, струва ми се, много скоро ще се върнеш в нашата кочинка.

    Като се пада от високо, боли, пожелавам ти да не го изпиташ, но за целта ще трябва да продадеш петте си телевизора.

  78. проблем? Says:

    Ждиа звецд ами мога да заместя CIA с USAID, нали всичко е световно, разлика няма , дали ще си в Белене или Гуантанамо или някъде в Полша или Румъния все тая, връзки с икономиката хич няма даже бацето ги е пропуснал умишлено че системата не ги приема 😀 http://en.wikipedia.org/wiki/ZunZuneo Нямам идея защо клониш към френските класи, а не към древноримските или игилизките примерно, не знам какво друго съчиняваш върху пример за консуматорско поведение но не ми е особено интересно

  79. Ждиа звецд Says:

    Ами защото не сме в древен Рим и например няма робство. Затова ползвам, каквото има. Средна класа е термин измукан от пръстите и събира несъбираемото. Вътре се слагат хората средни по доход. Но това включва хората от средният мениджмънт плюс дребната буржоазия. И макар да са подобни по доходи, нищо друго не ги събира.

    Не случайно написах толкова пъти за телевизора. Шефа на някоя компания ще си купи телевизор, защото той си остава работник, колкото и нули да има заплатата му. Собственика на кварталната бакалия, дори да е с по-нисък доход, няма да си го купи, освен ако например не отвори барче и не смята там пиянките да гледат мачове.

    Нещата трябва да се наричат с истинските им имена.

  80. thd Says:

    Дайте пак ако искате за центъра на вселената, че там нещата са по ясни 🙂 🙂 🙂

  81. проблем? Says:

    Ждиа звецд май пак се опитваш да пишеш за тук и да го изкарваш общо но не ние караме другите да ядат постни пици нали се сещаш че хамериканската империя е построена повече по примера на древният Рим отколкото на франчулята пък и само допреди 30 години на Обама му е било забранено да се качва в автобуса http://transitionvoice.com/wp-content/uploads/2011/10/Hand-of-the-Free-Market.jpg. Затова пък успя да превърне I have a dream в I have a drone. Това което виждам е че се опитваш да избягаш и размиваш нещата този твоят герой ще си купи многобройни нецелесъобразни вещи какъвто и статус да му сложиш поради много причини (държавни обещания, изнесено производство и неговият маркетинг особено под формите на натрапчиви черни петъци който познай че е секторът на услугите)не само поради тази че не отричаш средната класа и я заместваш някакви измишльотини докато китайската примерно е доста по отречена, но населението им е леко повечко и твоят герой дори почна да се притеснява кога там средната класа ще стане повече от цялата хамерика но бе ти го казва защото ще е един вид признание че са го били в собствената му игра, а на него му е нужно да даде време на CentralImperiumAgency да сътвори поредните измами и репресии за да може 1% да му обещаят още черни петъци.

  82. Ждиа звецд Says:

    Бият го в собствената му игра — какво прекрасно потвърждение, че в САЩ и КНР играта е една и съща. Света отдавна е глобален, спасение дебне от всякъде и няма де да избягаш. Е засега в Куба, но вярвам не ти се ходи там, освен ако не е на курорт 😉

    Гледай сега. От моя гледна точка, работата е много проста. Аз и на онзи строи и на този съм си работник. За мен нищо не се променя, освен, че в този строй съм свръхзадоволен и никой няма да ме тикне в Скръвена, защото си приказвам.

    Ако бях по-беден от преди, но бях свободен, пак щях да предпочета да живея сега.

    По между другото, това което така настоятелно наричаш средна класа, също не променя статута си от това дали живее в социализъм или не. Шефчето си е шефче (ето ти още една френска дума) във всякакво устройство.

    Обама, какво Обама? Човека си живото потвърждение, че съня на Мартин Лутер Кинг се е изпълнил. Никой не го е бил, никой не го е преследвал, напротив станал е най-влиятелният политик в света, без да се налага да го застрелват в крайпътен мотел. Кинг може вече да спи спокойно.

  83. Ждиа звецд Says:

    Тиейчди, на човека му се приказва. Открил е, че в света съществува несправедливост и дори си мисли, че е открил рецептата. Ами нека се пробва. Свободна държава сме. Пък и нали с нещо трябва да запълваме времето още поне седмица до следващият епизод?

    И аз смятам, че е несправедливо всичко да има начало и край, пък салама да има два края и вселената да няма център, ама те на, несправедливост, не мож’ я промени.

  84. Stilgar Says:

    Главната разлика между Белене и Гуантанамо е че в първото са пращани предимно хора от същата държава и народ а във второто чужденци.

  85. проблем? Says:

    Там е работа че не е едно и също. Китай няма военни бази у нас, нито техните агенции строят тайни затвори из европата, китайски самолети не се връщат в „германски“ бази с негърчета на колесника въпреки че инвестират доста в нефта на африката, нещата са много различни само че на теб пак ти удобно да търсиш соца те точно така става като CIA пуска пропаганди и промива мозъци наред и то не само по правителствена линия, е ти работникът не е виновен като се върне уморен сяда пред масмедията и каквото му кажат значи е това няма време за размисъл пък и никой не му плаща да мисли. По между другото Обама изполва реплики като Dont jump the gun , откъде мислиш че ги знае? Мартин Лутър не е казвал че Обама трябва да има правото да ликвидира всеки който не му харесва с дрон, хайде наричай нещата с истинските имена поне малко.

  86. Ждиа звецд Says:

    Ей почна се сега, а вие що биете негрите. Поздравление, наистина света не е рай. Но, че няма китайски бази у нас не е заслуга на китайците. В бъдеще е доста вероятно да има. Тогава какво ще си приказваме? Обама вместо да праща войници, праща роботи да убиват и това го прави мерзавец. Е Мао е пращал хора да правят културната революция. Неговите жертви по-щастливи ли са от това? И днес в Китай има дисиденти и днес ги преследват, измъчват, убиват. Благодаря, предпочитам Обама да праща роботи в близкият изток.

  87. thd Says:

    Що не вземат да пуснат дрони в България а? Щото ще им ги откраднат до 2 дни 🙂

  88. проблем? Says:

    Ждиа звецд хехе лицемерие на квадрат Пол Пот може да спи спокойно, днеска в близкият изток утре в Украйна вдругиден в Александро-Илирия догодина и у нас https://www.youtube.com/watch?v=pXyquFeEH7w

  89. Ждиа звецд Says:

    Проблем, ти нали знаеш, че Пол Пот е бил социалист?

  90. проблем? Says:

    аз знам нали това ти казвам че докато всички се правят демократи и пазарно отворени отдолу става нещо съвсем друго и за съжаление май е микс от лошите характеристики на всичко каквото е имало досега въпросът е дали 1% го осъзнава или си гледа петте телевизора по наследство.

  91. thd Says:

    Направо прекрасно …

    http://www.myce.com/news/mozilla-has-started-to-show-advertisements-in-the-firefox-browser-73480

  92. проблем? Says:

    @ thd аз затова си ползвам 27 версия пък и негугълския вид на табовете ми харесва.

  93. thd Says:

    Е тъй се съхранява биткоин 🙂
    http://arstechnica.com/business/2014/11/man-has-nfc-chips-injected-into-his-hands-to-store-cold-bitcoin-wallet/

  94. Ждиа звецд Says:

    Тъхъдъ, разби ме с избора си на интернет-навигатор 😀

    А ве, довечера, кой ще бие?

  95. Ждиа звецд Says:

    Ей биха го като круша нашето момче. Но ме нарадва. Не той, а залата. Все едно се играеше тук. Тоя едва ли е бил освиркван толкова в живота си. Още го освикват даже. Пя се химна, вика се. А ве добре беше.

  96. deyan Says:

    Никога не бях гледал нашия как се боксира ,за разлика от Кличко.Странен гард,но все пак си е професионалист и разбира повече от бокс от мен.Някак си без да съм го гледал бях убеден ,че ще спечели,жалко.Навсякъде пише че достойно се е представил аз изобщо не мисля така,2 нокдауна в първи рунд ,общо 3 в мача и нокаут.Кличко беше с класа над него.И да е взимал допинг, няма значение,би го с опит и тактика.Нищо, дано се върне по-силен от всякога и вземе поясите

  97. thd Says:

    @Ждиа звецд, Ако не беше това счупеното с JavaScript-a, можех и с ELinks да мина , ама с това счупено нещо с хромиум не мога да постна даже и да ми е пуснат скрипта 🙂

  98. thd Says:

    WTF, какъв е тоя юзър агент на туй Midori ?!?! 🙂

  99. Ждиа звецд Says:

    Ами може Мидорито да лъже. Знам такава добавка за Лисо, в Мидори обичат да слагат такива работи (за сигурност) вградени.

    Би го като тупан. Нашото момче е ячко, ама оня просто е с класи отгоре. Нищо все пак Кобрата си е най-добре представилият се българин при професионалистите.

    Чак снощи ми светна, защо му викат така, като очевидно няма, ама изобщо нищо общо с кобра. Пичовете на запад просто не могат да му кажат името и това е най-близкото дето са измислили.

  100. thd Says:

    А, то няма нужда от добавки за лисицата
    about:config
    add new
    general.useragent.override
    и си пишеш квото ти дойде на акъла 🙂

  101. Ждиа звецд Says:

    Да де, но онази добавка пускаше нещо различно на случаен принцип. Това с цел да заблуди леля Гошовица и останалите рекламни/шпионски агенции дето се опитват да те проследяват.

  102. deyan Says:

    Adblock Plus
    AntiSocial
    BeeFree
    Beef Taco
    BetterPrivacy
    DownloadHelper
    Download Statusbar
    Live HTTP Headers
    No FB Tracking
    NoScript
    RefControl

  103. deyan Says:

    една от най-добрите статии ,които съм чел за анонимизиране на браузъра.За съжаление не всички добавки са налични вече. http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=426633744

  104. thd Says:

    https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/lightbeam/ ей това и той е много полезно, но при грешно блокиране на разни неща може и да пречи 🙂 , с него всичко може да се реже, не само скриптове а и тракинк имиджи и други…

  105. Ждиа звецд Says:

    В края на месеца видях един виц, ама не го разбрах, защото не можех да си представя, че педераст има добър смисъл. Днес го видях пак, сетих се, какво си говорихте и почти ми стана смешен. Ето го за любопитните:

    Двама компютърджии си говорят:
    – А пък Тим Кук е педераст!
    – Какво – взима отворен код и го затваря?
    – Не, в добрия смисъл на думата го казах.

  106. thd Says:

    Ехе, какво си намерих… ей това е за UFO феновете, Open Source: UFO: Alien Invasion,
    С класически геймплей , не като тия скорошните римейки …

    http://www.playdeb.net/app/UFO%20Alien%20Invasion

    https://www.youtube.com/watch?v=GGhy2M0UCXA

    Даже има и български превод и multiplayer 🙂

  107. Sfolter Says:

    Майкрософт стават „отворени“. .NET е open source вече и ще си отворят очите към другите платформи (може би).
    http://blogs.msdn.com/b/dotnet/archive/2014/11/12/net-core-is-open-source.aspx

  108. Ждиа звецд Says:

    Sfolter бавно стопляш. Стил я обяви тази новина преди месеци. Идея си нямам защо последната седмица започна да се шуми по нея.

  109. Stilgar Says:

    Не е баш така. Миналата седмица опен соснаха още доста неща. Разбира се „Майкрософт стават отворени“ не е правилно твърдение щото това не е единично действие а процес дето тече там от 6-7 години и това е поредната стъпка. Ще я говорим в подкаста и ще кажем кое точно са отворили.

  110. Sfolter Says:

    Не е единично действие, но в последно време имам чувтвото, че доста раздвижиха нещата. Искат да навлезнат в Linux и Mac. Изкараха и VS Community 2013 с разликата, че е безплатен за некомерсиални цели.

  111. thd Says:

    Аз да шерна още едно интересно сайтче, с Open Source Clones на известни игри 🙂 : http://osgameclones.com/ , от където пък изскочи това: http://www.thedarkmod.com/main/ , което е интересно clone на Thief , инсталират му се мисии директно от менюто и най вероятно периодично излизат нови :). И други интересни неща изскочиха от сайта с листата 🙂 …

  112. deyan Says:

    много добра идея ,реализирана отпреди година в друг сайт ,но тук идва и със софтуера:http://tinytitan.github.io/

  113. +o Says:

    IE bug + Big Brother Bulgaria – http://www.welivesecurity.com/2014/11/20/first-exploitation-of-unicorn-bug/

  114. Ждиа звецд Says:

    Нещо бяха изловили онази пеевската медия. За това ли става въпрос?

  115. +o Says:

    Въпроса е дали е хакнат или прасето се опитва да си прави ботмрежа

  116. Ждиа звецд Says:

    Кое е прасето? Синчето на Ирена Кръстева?

  117. +o Says:

    „Нещо бяха изловили онази пеевската медия. За това ли става въпрос?“ – не знам за какво са ги изловили, но да за прасенцето Пееф говоря.
    Според мен това е публикацията, естествено очистена вече – http://www.blitz.bg/news/article/303173

Leave a Reply