Епизод 66 (новини)

Епизод 66 на Nerds2Nerds записан на 22.09.2015

Обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:01:07 – Нови неща от Apple – WatchOS 2.0, iPad Pro, iPhone 6S (Plus)…
00:33:05 – Microsoft Edge ще поддържа ORTC и VP9. Skype ще позволява аудио и видео разговори с уеб клиент
00:38:37 – Windows 10 Update се сваля на (Windows) компютъра ви дори да не искате
00:39:42 – StarCraft 2 Legacy of the Void излиза на 10ти ноември
00:40:40 – Apple Pay в Китай
00:41:35 – Volkswagen мамят при измерването на замърсяването
00:44:02 – Lada Raven
00:46:00 – Python 3.5 излиза с поддръжка за async/await
00:49:42 – JetBrains подобряват офертите за абонаменти
00:55:00 – Steam за Linux има 1500 игри.
00:55:13 – Oracle уволниха Java евангелистите
00:57:40 – Dislike бутон във Facebook? Не точно.
00:58:22 – Gears of War версия с DX12 и 4K разделителна способност
00:58:50 – HP уволняват още хора
00:59:25 – John McAfee се кандидатира за президент в САЩ
00:01:56 – Apple Mac OS X Update на 30ти септември
01:02:10 – Nvidia GeForce Game Sharing
01:07:30 – SQL Saturday на 10 октомври
01:10:10 – jPrime videos
01:10:30 – Java2Days call for papers

| септември 22nd, 2015 | Posted in Uncategorized |

59 Responses to “Епизод 66 (новини)”

  1. Aleks Says:

    И аз много се надявам да променят някой ден модела за тези реклами, браво на apple.

  2. deyan Says:

    Нещо за Hackconf 2015 http://hackconf.bg/
    в НДК? Над 10 часа интересни лекции в цели два дена,които ми предстои да изгледам/изслушам на запис.Мисля ,че има 1-2 участвали госта от подкаста ,които са имали лекция в залата.

  3. Stilgar Says:

    @deyan прав си, ама явно никой от нас не е ходил 🙂

  4. deyan Says:

    Ох и да се изкефя на заглавие- цитирам колега от друг форум:Microsoft has developed its own Linux. Repeat. Microsoft has developed its own Linux | TheRegister.co.uk

  5. Stilgar Says:

    Заглавието е добро без съмнение

  6. PaperNick Says:

    Това значи ли, че Торвалдс е победил? 😀

  7. Stilgar Says:

    Той нали победи още когато MS пуснаха приложение за Android?

  8. ウォーロック Says:

    Че те още от XP си ползват замазан Linux kernel 🙂

  9. Кирил Says:

    Това което го правят от майкрософт си е мизерия и половина. 5 гигабайта може да са много, ако си със SSD. Стар крафт беше важна новина. От колко години я чакам тази игра и най-накрая ще излезе цялата.

  10. Кирил Says:

    Стилгар колите замърсяват най-много. Танкерите се ползват само и единствено за да пренасят петрол, петрол който се ползва от колите. С други думи това даже и да беше вярно този разход се пише пак непряко на колите.
    Но дай да ги видим тези хора, дето са писали, че танкерите горят повече от колите. Това не го вярвам. И само да спомена, че от няколко години танкерите не са най-големите кораби.

  11. Stilgar Says:

    Да, знам ги аз тея. Всичко е Linux kernel даже на Unix-а

  12. PaperNick Says:

    Те хубаво пуснаха MS Office за Android, но този офис е просто някакъв фронт-енд. Това за мен не е пълна победа, защото нещата реално се случват на облака.

    С ACS победата е окончателна 😀

  13. Stilgar Says:

    Мисля, че офисът точно си работи и без Internet връзка и нещата си се случват на устройството.

  14. PaperNick Says:

    Не съм го ползвал на Android, но щом казваш – ок.

    Всъщност, портването на офиса за Android беше много добър ход, защото това им е най-използваният продукт. По този начин задържат лоялните клиенти и привличат нови (май тогава вкараха subscription-based модела и не беше много скъпо).

  15. Stilgar Says:

    Абонаментът е доста преди да го пуснат за Android

  16. ivan Says:

    Нищо не споменахте за най-голямта PHP конференция която се проведе тази събота и неделя 🙁

  17. Stilgar Says:

    Не просто не виждам необходимост, не само нямам желание ами и нямам идея какво да споменем като не сме били нито му разбираме на PHP-то.

  18. ivan Says:

    Ами просто я споменете.Споменавате за някакви конфреренции никому известни техинологии и лектори, а това че се изтърсиха в София за два дни икони от php света все тая.

  19. ivan Says:

    Както и да е, изтриите ми коментарите.
    То php не ви вълнува, съответно и конференциите и всичко с него.Т.е. за себе си сте прави.Така е.Ще си намеря под каст с интересни теми.

  20. Stilgar Says:

    Ти представяш ли си как сядаме да ти трием коментарите?

    Иначе аз за тая конференция разбрах последните 2 дни когато двама човека във feed-а ми бяха постнали снимки и коментари. Дето се вика и да исках нямаше как да кажа нещо.

    Иначе пак казвам ако организатор или лектор ни пише/каже да съобщим за събитие винаги го правим.

  21. ウォーロック Says:

    Хе, кога ги имаше още в серийките на „Stargate Atlantis“, чак сега да ги правят, не ги е срам 🙂

    http://www.engadget.com/2015/09/28/first-nano-photonic-memory-chip/

  22. JOKe Says:

    За HackConf за съжеление я ипзуснах, тъй като точно във въпросния ден се връщах от US а втория го проспах 🙂

    Иначе за ПХП конф нарочно не се споменава.. според мен е зло да се рекламират подобни сабития.. даже майкрософтските конференции аз нарочно бих ги забравил ама мишо …. и да – не става 😉

    Не сериозно нямах идея, че е имало конференция а и какъв е смисъла да я споменем като не сме били ? Отделно не сме знаели, че ще има.

    ето да спомена тогава неща, който също изпуснахме 🙂
    На 30.09 т.е. в другиден ще правим Workshop за MVC 1.0 (част от Java EE 8 в hack Bulgaria) https://jug.bg/events/adopt-a-jsr-mvc-1-0/

    а на 10.10 ще се проведе PlovDev http://2015.plovdev.com/

  23. JOKe Says:

    Допускането на правописни грешки в горния пост може и да е нарочно ама всъщност не е :>

    И още нещо … тъй като няма как да тракнем всички евенти, разбира се винаги ще говорим само за такива, на които сме ходили 🙁 Естествено може би бихме посещавали повече евенти, ако знаем за тях предварително и в тази връзка поствайте подобни неща на страницата на nerds2nerds в фейсбук или тук под формата на коментари или директен месидж в фейсбук няма страшно 🙂

  24. JOKe Says:

    за ПХП конфа бих препоръчал да гледате/следите блога на Марио Пешев http://devwp.eu/bulgaria-php-conference-day-1-recap/ и изобщо на неговата фирма де

  25. Stilgar Says:

    На Найден тея директни messages 🙂

  26. deyan Says:

    За споменаването на евента съм ЗА.Не е задължително да се ходи лично.Има и запис по който дори може да се коментира.То и Стилгар няма да присъства на ланча на Лехаси ъф дъ войд ама обезателно ще го изкоментира,нали? ?Вярно е че ще си говорите каквото си искате ама нека няма двоен аршин.Извинявам се за правописните грешки.

  27. Stilgar Says:

    Как да няма да присъствам? Само чакам Pulsar и Ozone да обявят къде ще са партитата и да си избера на кое да ида 🙂

    Иначе аршинът е ясен и хич не е двоен – PHP е боклук 🙂 Сега ако Ванката участваше щеше да каже нещо за конференцията ама на… греда.

  28. ウォーロック Says:

    Много ще е интересно, да се направи една спортна среща с някакъв проект, да го почне един на PHP, един на JAVA и един на .NET и да се види, кой ще е готов първи и кое ще е по добре 🙂

  29. ⌀--·⓪ Says:

    Пешев, който не излиза и на сантиметър от дома си, е организирал събитие??? Как ли е отишъл на него?!? Иначе — благодаря. Не споделям мнението на Стил и Джоук за п4п. По-скоро имам тяхното мнение, ама за Жаба и Жаба² (демек онова на което пише Стил).

    И все пак в тази обява няма и думица на български. Ако търся чуждо езиково съдържание, няма да го търся тук. Няма сега да изравям епизода на предприемачите, където оплюха идеята за събития на чужди езици у нас. А както може да те нахрани инвестиционен банкер, не може дори Стил да захлеби така Луникс.

  30. Stilgar Says:

    Чуждите езици са заради чуждите лектори предполагам. В крайна сметка няма как да научат български за една лекция 🙂 Също така има някои събития, които съвсем легитимно са си балкански. Например Dev Reach има едно 20% не-българи като посетители

  31. ⌀--·⓪ Says:

    Т’ва видя ли го:

    http://techcrunch.com/2015/09/29/google-announces-pixel-c-android-tablet-with-magnetic-keyboard-add-on/

    Много ми мяза на т’ва дето обясняваше за ябълките, ако съм те разбрал де. Покрай разните подкасти и аз взех, че се абонирах за всякакви там техкрънчове и не знам си какъв спам.

    =*=

    По другият въпрос. От вашият лагер все не сте наред. Как по друг начин човек да си обясни покупка на визуални компоненти за 232,5 млн. Ма като правите балканиада, по-скоро трябва да си шпрехате на турски, това е най-разпространеният език на балканите. Относно всички събития, които не претендират да са международни, но имат чужди гости, има едно нещо, измислено, чакай сега, може би преди сто хиляди години и се нарича преводачи.

    Помня един руснак на една конференция за Пърл. Оня беше някакъв, ама ненормален мозък. Няма такъв човек. Наса, маса, Интел, т’ва нищо не беше за него. Обаче английският му беше с толкова силно руско произношение, че едва му се разбираше. Човек трябваше много да се напъне. Ако искате, ще изровя записа за онагледяване. Ако беше говорил на руски, много по-лесно щях да го разбера. А така се чудих всяка дума извадена от руска транскрипция как би звучала, та да разбера коя е.

    =*=

    Чудя се в кой точно момент да захлебя Джоук за нещо дето каза за професията или да си трая в името на някогашната линуксарска задруга.

  32. JOKe Says:

    Dude първо :)) може да кажеш всичко 🙂 нали е кво беше говорим си квото си искаме е в случая си го пишем ама май се отнася за всички не само за нас та.. давай смело 🙂

    Тоя пиксел Ц ми се струва като бавно, но сигурно напредване извън така нареченич телефонен/таблетен маркет.. към конвъртабълс и после ноутбукс аз очаквам един ден и нормалния пиксел да стане с андройд.. та и накрая и пц-та.. ама да видим, че като гледам няма производители на хардуер дето да стават за нещо.

    Сега за нашия лагер. Причината е че много хора в БГ искат да ходят на конференции с международни лектори ама са бедни и не могат да идат до… „където и да е“. Така че варианта е да си платят за конференция тук, разбира се международните лектори масово знаят английски (не Турски) и разбира се и посеиттелите по масово знаят английски и разбира се е така да се каже бекъп вариант. Сега въпроса е какво да правим като 50% са външни.. вариант 1) наште си говорим на наш (нот куул) идват все пак дори и 3ма човека от някъде другаде и е някак убидно дошли са да ни слушат лекцията а ИТ дет не говори английски не е ИТ само си мисли че е. 2) да се пита има ли англо говоряши и да се превключи на квото трябва… или 3) така и така материалите в лекциите на 99% са на английски дай да говорим на английски. И без това като стана господар на света ще забраня Българския (и Турксия де).

    За преводачите .. всеки е добре дошъл да си наеме преводач да му говори на ушенце… ако е някоя симпатична преводачка още по малко, проблема е че масовия превод БАВИ а 45мин са нищо… т.е. няма време да се чака ! Или ако ще се чака контента ще стане 20мин .. е здравейте аз съм гошо свърши ми времето ама споко ще има видео .. и то на 2 езика.. някак си не върви.

    Колкото за хора с лош английски то да ти кажа може да имат супер добър английски ама да са зле като лектори. За това трябва да има CFP в това CFP да се иска видео на нещо което си говорил, да е отбелязано на какъв език ще се говори и етц.

  33. Stilgar Says:

    Аз съм го виждал много пъти това с питането дали има някой не-българин в залата и се е случвало и да има и да няма и съответно се е говорило на английски или на български.

  34. ⌀--·⓪ Says:

    Джоук, много се радвам, че ти ми отговаряш, нищо, че говорех на Стил. Теб малко или много те броя почти от „нашите“, ако въобще такова животно има.

    Та за преводачите. Две неща. Първото, че при превод закъснението е две секунди. Такъв дето чака човека да си изприказва приказката, после му задава въпроси, че не е разбрал, не е никакъв преводач. Превода се прави паралелно.

    Второто по темата. Казваш, имало хора не можели да хванат самолета за Вашингтон да слушат за Spring. Те тия хора и достъп до Интернет явно нямат или не са чували за видео-поток. А тубата е нещо, в което държат бензин.

    Каквото и да си говорим, друго си е, като дойде някой специалист от чужбинско. Да си омешаме капите, както вревят старите ‘ора. Е добре. Значи ще имаш няколко стотин/хиляди евра, за да му платиш билети за самолет. Ще имаш няколко стотин евра да му платиш хотела, защото гост е, не можеш да го пратиш в някой три-четири звезден бардак. Ще имаш няколко стотин евра да му платиш режийните по време на престоя. Ще му броиш няколко стотин/хиляди евра хонорар. Но след като вече си изхарчил хиляди по този човек, няма да имаш някой лев, за да наемеш професионален преводач, за да му е удобно на този човек и да не се чувства сякаш е попаднал в Пакистан???

    Между другото вероятно ще искаш да го срещнеш с важните хора, от които зависят някакви работи, а не са просто зяпачи. Е, те не владеят чужди езици особено добре.

    Нямаш нито един аргумент, защо да няма преводачи.

    Съвсем отделно, това дето го правят тук — доклад от половин астрономически час в краен случай учебен час е пълна идиотщина. Даже сам го казваш. Доклад се прави един час, час и половина, два. Тия тук хаймани ги слушам докато си пия кафето. Само за това стават. Все едно в twiter да дадеш представяне на „Война и мир“. Познай, как слушах Божо на jPrime! Естествено нищо друго не съм слушал, Жабата е маловажна в моя свят.

    Благодарско, че се появи видео! Вече мислих, че няма да мога да чуя голямата звезда на небосклона без триста кинта в джоба.

    =*=

    Като имам разрешението ти да те захлебя, ще се възползвам ☺ Първо похвала, та да се почувстваш въвлечен. И аз имам приятел Найден. Много умен човек, шахматист. Той е от най-добрите финансисти, които познавам. А относно познаването му на електронни таблици, трудно ще си представя у нас да има някой да ги познава повече. И да има, този човек, задължително ще е програмист на VB, а не потребител. Отделно имаше един Найден, който беше трен~ер на националите (те вчера имаха контрола). По всичко личи, че хората носещи това превъзходно име, са много умни. Но… и своенравни.

    В епизода, казваш по повод на кандидатурата на Макафи за президент на САЩ, че всички управляващи трябва да са технически лица.

    Но самата кандидатура те оборва. Той е кандидат, не защото е правил противовиросни програми, които е продал на Интел, а защото е управленец. Всеки щатен програмист в бившата му компания, дори новоназначен студент, познава по-добре от него въпросните програми.

    Генералното ти объркване идва от твоя тесен свят. Ти си представяш едва ли не, че длъжността на президента на САЩ е да администрира облачни ресурси на Хероку. Да, тогава би му трябвала техническа квалификация. Нищо по-далеч от истината.

    Техническите кадри са изпълнители, всички без изключение чак до митичното CTO, за което обаче също не е сигурно дали изобщо е техническо лице. Работата на едно правителство/парламент е да управлява. Не може до вчера да си правил банички (също техническа дейност), днес да „ковеш закони“. Ти, ако не знаеш, какво е това закон, яде ли се, пие ли се, как ще го изготвиш? Ако имаш малки, по-скоро никакви организационни умения, как ще управляваш?

    Това е същото като да не знаеш, какво е обект, да не знаеш, какво е клас, да не знаеш, какво е метод и накрая променлива, но да те сложат пред InteliJ и да ти кажат, почвай да правиш формуляр за вход.

    Да знаеш как изглежда. Знаеш и как се използва въпросният формуляр, но само толкова. Дори HTML никога не си чувал да се споменава като име.

    Има второ нещо много важно, по-важно и от първото. Управлението на една страна е обществен процес. Техничарите по дефиниция са социопати.

    Представи си следната ситуация. След много молби, лазене на колене и редене на сополи, най-после готина мацка ти е вързала за среща. Това защото е наистина печена, а не някаква меркантилна кучка. Видяла е нещо в теб.

    Случва се преди няколко години. Решавате, че премиерата на „Аватар“ е подходяща. Като умен човек, че няма как, нали си техническо лице, знаеш, че това е сълзлива лимонада с елемент на приказка, точно по женският вкус и светоусещане.

    Ти от своя страна предвкусваш, как ще обсъждаш с колегите, колко е тъп този филм, но пък ще изтъкнете, какви невероятни ефекти имал и после час и половина ще разтягате локуми за cgi, живота и бъдещето, докато проекта стремително изостава от сроковете.

    Та на върха на щастието, вече сте в киносалона, чуваш дъха ѝ, филма е на напрегнатият момент, аха-аха да му легне котката, ама идат вразите. А ти се чудиш дали ще е нахално да докоснеш ръката на мадамата. И в точно тоя момент, ако си истински техничар, трябва да се плеснеш силно по челото и да изврякаш силно нещо кратко и неразбираемо, което значи, че си се сетил за онзи омотан регулярен израз как да стане или, че си забравил да мушнеш ново правило в cron във връзка с новата система, която сте въвели.

    Ей това е. Ако не си такъв, не си техничар. Техничара, затова е техничар, защото се чувства по-близък с техниката, отделя ѝ цялото си време, най-добре се разбира с нея. Няма как този човек да е друго, освен социопад. Ако не е, то той е сбъркал професията си и се чувства нещастен.

    Управлението е обществена дейност, няма две мнения по въпроса. А технологията е само един инструмент. Да забия пирон, ми трябва чук или човек, който има чук. И всъщност технологията е маловажна. Прави живота ни по-лесен и само толкова.

    Нека сме си безработни икономистите и правистите, но ние знаем неща, за които не подозирате, че съществуват. Точно това сме учили. Точно това е нашата работа. И затова ние се занимаваме с това.

  35. qtakabg Says:

    Като чета последния коментар, почвам да си мисля, че за някои хора писането по форуми и коментари под статии е единствената форма на общуване.

  36. ⌀--·⓪ Says:

    „Я така бе ге“, можеше да се подпишеш с нещо по-разпознаваемо от случайна анонимна фраза. А, ако беше прочел горният коментар, вместо само да оценяваш големината му, може би щеше вече да знаеш, че компютърджийте по определение са антисоциални. И всъщност, ако не си от тази порода, нямаш работа на място наречено n2n.

  37. ⌀--·⓪ Says:

    Разбира се думата социопат не идва от „социално падение“, а от „социална патология“, но понеже flyspell-mode „услужливо“ не разпознава думата, за което от aspell трябва да ядат бой, а и поради особености на българският език, въобще не съм си дал сметка, какво пиша.

    Трябва да се извиня и на qtakabg. Истински компютърджия би прочел прякора му като „qt aka bg“, което е също толкова безсмислено като заяждането му. Но явно съм фалшив и затова не успях 😛

  38. Stilgar Says:

    Аз не мога да разбера какъв е проблема с конференциите на английски. Не е като да е тайна, че ще са на английски. Присъстващите знаят и си дават парите за това. Ако не им харесваше нямаше да ги дават. Пазарът говори!

  39. ⌀--·⓪ Says:

    Виж срещу това нямам никакъв довод. Щом клиента гласува с портмонето си и най-отявлените тролове мълчим.

    Стилгаре, както обикновено ме хващаш в гръб. Но аз се уча и все някога ще те бия. Успеха ми може да е никакъв, но аз съм упорит. Да и другото.

  40. ⌀--·⓪ Says:

    п.п. Макар, все пак мотива за удолетвореността на госта си остава непоклатим.

  41. ウォーロック Says:

    @ ⌀–·⓪ , Техничарската социопатия, не е породена от неспособност за комуникация с хора а от непоносимост към комуникация с определена група хора, които в България са мнозинство. Пример: Някой от тая група хора, тръгва да ти обяснява, как „Биг Брадър“ е най-якото предаване и не трябва да го изпускаш (как да не ти се прииска, да му направиш дислокация на колянната става 🙂 )…(това е само един лек пример за насочване, от безкраен спектър 🙂 )

  42. ⌀--·⓪ Says:

    ウォーロック да приемем, че тезата ти е вярна. Нямам нищо напротив да е вярна, просто разсъждаваме за спорта. Ако управляваш една държава, не нека да е град, а бе направо планинско селце. То заниманията ти ще са да общуваш именно с такива хора. Сам казваш, че у нас са предимно такива. Обаче, ако тръгнем по крумовски да им нанасяме травми, няма да остане читав избирател.

    Доста философски е въпроса, дали е по-добре да ни няма след, като сме такива идиоти или все пак добре да ни има, пък да се опитваме да се поправим. Може би имаме някакъв минимален прогрес от 681 год. насам. Не бих се обзаложил де, но ми се иска.

    Ако приемем първата теза за вярна. О да, тогава да хващаме властта и да избием всички.

    Ако е второто, то сме най-неподходящите хора. Подходящи са например някакви мутри, бивши номенклатурчици, полицаи, водачи на малцинствата, мафиоти, продажници… Опа, ама то такива ни управляват. Значи всичко е наред.

  43. ウォーロック Says:

    Управляват парите, пък те с честен труд, не се вадят много. По целия свят е едно и също не само тук. На всякъде едни и същи управляват. Само дето едни имат повече овце за стригане, други по малко. Тука само дето, колкото по малко овце остават за стригане, толко по късо ги стрижат. Като не остане тука никой за стригане, ще си стрижат задника. Винетката ще я правят 100 лева, щото пътя много хубав бил станал 🙂

  44. ⌀--·⓪ Says:

    На софианците съм съгласен да я сторят. На тях им построиха цифром и словом пет магистрали. Ама в нашият край пътищата са отвратителни и все по-зле стават, защото едни идиоти направиха един смотан мост и сега е невъзможно да се разминеш от тирове. Всъщност нямаше да имам нищо напротив, ако паралелно бяха построили още три моста, а не сега аз да поемам половината трафик в републиката.

  45. nikssa23 Says:

    Относно HackConf 2015 бих казал, че останах много разочарован. Почти нищо техническо нямаше. Всичко беше само финанси финанси финанси едно и също. Някакъв ръководител от VMWare дойде да говори за някакви статистики какви били заплатите ама не каза за колко години опит, над какъв точно персонал (Junior, Senior и тн.) над какви платформи. Когато се прави статистика се споменава над какво са направени. На финала имаше един хейтър който реши, че трябва да обижда хората пишешти на PHP и подобни – Били мазачи. Мислех че мазачеството е до човека а не до езика. Може да си мажеш на Java на C++ и тн но както и да е. Направиха на 2 стотинки Наков и книгите му. Не знам Наков колко им е черен в очите но да вземат пример от него как се прави техническа лекция. Не искам да звуча като хейтр или да защитавам някого, имаше интересни неща но не беше изпипано както трябва. Надявам се другата година да е по-технически насочено и да се получи по-добре.

  46. ⌀--·⓪ Says:

    Че са хранили Наков, съм изненадан, макар май да не познавам някой, който да не го храни. Радо-Радо ходи по турнето, а там Наков е от малкото места, където е много почитан. Относно финансите, ами същият Радо-Радо се е побъркал по предприемачество, затова не съм учуден. Обаче съм учуден, как той още си вярва, че може да е нещо различно от даскал. А и за последното не съм убеден колко става, защото е бая начетен, ама в обясненията хич го няма.

    Никса, благодаря за обратната връзка. Ще чакам, ако се появи някакво видео, че за сега са само сто хиляди рекламни клипчета от по една минута. Май и Джоук мернах някъде между тях, ама може да се бъркам.

  47. JOKe Says:

    леле е това е коментар 🙂

    Много неща се изказаха … сега ще кажа няколко.

    Shte pisha na shliokavica razbira se zashtoto taia kirilica ne e za men.

    Ta za konferencii na angliiski parite ne se davat ot organizatorite.. ima sponsori ima firmi te davat X pari .. zalata samo struva 60k smqtai dori edin prevodach da e oshte 5k tva sa si 5k.. za 5k naish kolko biri mojem da vzemme ? ili sandvichi ? ili oshte 4ma vynshni lektori da dokarame ot nqkyde… ta daje pone 2ma HAMERIKANCI… ta otdeno vseki pone ne vseki no 90% ot horata biha se draznili nqkoi da im suflira na bylgarski…. tehnicheski prevodach az ne znam 🙂 ako znaesh kaji da mu pogovorq malko na angliiski za java da vidim kak shte go prevede.. lelee mazalo.. povqrvai mi poveche shte razbirash ot angliiskiq dori i da govorq s brutalen ruski akcent i da kazvam na vsqka replika „fck“ ili „kak beshe“.

    Ta… tva s prevodacha ne stava… sega kakvo stava.
    – stava da ima streaming i vaprosniq streaming da se prevejda
    – stava oshte povehce da ima zapis i vaprosniq zapis veche da e preveden.. t.e. vnimatelno za mnogo vreme i etc.. problema e che dokato tva stane sa minali 6 meseca dokato se opravqt zapisite da se kachat da se napravi prevod.. to veche temata moje bi ne e aktualna, a i vseki koito e darjal veroqtno q e gledal bez prevoda ( ako da kajem bez prevoda e available 1 mesec po rano)

    Sega za prezidenta 🙂 Ne sam se izkazal qvno pravilno da obqasnq.
    v Amerika prezidenta ima mnogo prava.. malko e ministar predsedatel ako beshe za bulgariq bih kazal ne prezident a ministar precedatel, no neka govorim za amerika.

    Chovek X deto e bil kmet na nqkvo selo.. na vremeto e imalo tgovornosti kakvi ? horata da ne se karat na koi koi mu otkradnal ovcata.. koi pokriv e padnal koi shte go opravi i koi se e prebil snoshti dokato se e pribiral.. za takyv chovek mu e nujno kakvo ? nai veche da poznava horata i da e haresvan. Napylno vqrno.. za vermeto si

    Chovek X deto e bil kmet na nqkav grad.. kvo mu trqbva ? da razpredelq pravilno sredstva otnovo da se poznava ot dosta hora koito da poznavat dosta hora i da e haresvan da zuvchi uvereno da ima bukvalno kakvoto i da e vishe.. obiknovenno ikonomichesko i kvi vaprosi bi reshaval ? nqma da obqasnqvam.

    Sega ako govorim za chovek X koito e glava na strana toi v minaloto s kvo se e zanimaval ? proekti, biudjeti, otnovo da e haresvan shtoto da go izberat, da ne go hvashtat mnogo v lyja i da ne e zaobikolen ot glupaci t.e. i tiq okolo nego da sa pone malko kato po losha negova versiq. Saglasen sam che vsichko e taka do 90te.. i do 90te za men za precedatel ili kakvoto i da e prezident bi staval vseki umen ikonomist, pravist ili finansist.

    Sega obache v momenta malko se promenqt neshtata.. v nashe vreme vinagi ti trqbva advokat dori da si advokat..vinagi ti trqbva finansist dori da si finansist i vinagi ti trqbvat ikonomisti .. shtoto sa mnogo i nqma kvo da gi praim nali… i tuk idva vaprosa s IT vaprosite.. ne govorim kak se pishe method na ruby ili java s idea.. a po skoro za security kvo adjiba e tva operacionna sistema.. kvi sa variantite kvo da polzvame ako shte za komunkaciq mejdu administraciqta kakyv format a be milion vaprosi da ne gi pisha… i sq ako edin takyv chovek ne znae NISHTO za IT .. toi shte naeme kolko 10 choveka.. deto shte im dava po kolko ? shtoto te nqma da se naviqt da napusnat gotinata si rabota.. ta shte im dava LUDI PARI za da go savetvat za neshto za koeto ne znae GRAM.. e ako ne znae GRAM kak adjiba shte e arbiter i shte vzeme reshenie.

    Za tova e i moqta ideq … vseki moje da ponauchi ikonomika nabyrzo, ala bala neshto za finansi,, tva onova koe e zakonno koe ne .. nai malko ot moralna gledna to4ka.. zashto da NE E I ZADALJITELNO da ponauchi malko informatika ? zashto ne go pitat na izborite kakvo e CSRF? zashto ne go pitat zashto administraciqta polzva windows ? zashto da nqma podobni vaprosi i da se iziskva toi da znae otgovora.. zashto se pita kakvo shte pravi s bednite a ne se pita zashto nqma wifi v metroto ?

    chat ? 🙂

    taa.. tova e :>

  48. ⌀--·⓪ Says:

    Въпроса за преводачите го приключи Стил. Щом хората плащат, а лекторите не се оплакват, така ще си бъде. Иначе не вярвам да е толкова скъпо да се наеме, колкото пишеш. Нашата страна е една от най-евтините в света по тези услуги. Колко е точно, не знам. Знам при книгите и сроковете определено не са по цял месец.

    Аз съм линуксар. В къщи има пет машини и на всичките няма нещо различно от ГНУ/Линукс. Въпреки това администрацията е на друга ОС и на нея ще си остане. Това е демокрацията! 99% ползват нея и администрацията ще я ползва. Ако ползва нещо друго, ще е диктатура. Точка.

    Както ти казах, твърде малко знаеш извън своя свят. Да огромен мозък си, но има неща, които изобщо не са ти ясни и са далеч отвъд ИТ, където си ненадминат. Да понаучиш икономика и право е невъзможно. Защо пишещите на п4п имат слава на мазачи? Ами защото са попрочели нещо съвсем малко, а самият език не те подтиква да се развиваш. Казвам го като човек, който харесва относително много п4п, доколкото последният е незаконно дете на Пърл, най-добрият език в алголовият свят. Същото е за правото и икономиката. Ако прочетеш две статии в интерпреньор.бг и погледаш малко България Он еър, не ставаш икономист.

    Колкото и да ти стане гадно, пак ще ти повторя, че ИКТ са маловажни. Подобряват живота, точно както клечките за уши го подобряват и точно такова им е значението.

    Забележи, че сега има референдум, на който ще гласувам против, дали да има електронно гласуване. Никъде не се пита по какъв протокол да бъде или как да е изградена мрежата, какви ел. подписи да се използват и т.н. За тая работа, ще отговарят специалистите. По същият начин, когато се взема решение да се строи магистрала, на министъра не му се налага да знае, какви видове асфалт и бетон има, какви ще се ползват. За тая цел си има строителни инженери, които са специалистите.

  49. ウォーロック Says:

    @JOKe, фонетична нямате ли на мац-а 🙂

  50. личо Says:

    Бе вие се побъркахте с тия коментари бе?
    Бъжна ми главата! То и на Преслава и бъжна и затова бега от Големия. Ама нема да разправам вие си го гледайте сами.
    Някои хора имат мн превратна представа за техничарите и кон боб яде ли. Само да кажа че правото и икономиката са постфактум тоест мижи кьорчо да те лажем. Съвсем друго е с техниката. Техниката е изкуство – справка древногръцки.
    И науката за управление не се нарича мениджмънт. Айде стига ви толкова че ще ви бъжне и на вас главата…

  51. nikssa23 Says:

    Да върна пак малко към HackConf. Там разбрах защо няма да си взема Apple никога. Една мацка от лекторите беше с мак и това нещо едвам се свърза с проектора и след като накрая въпросната машинка се свърза картината която предаваше беше в 4 цвята : О. Тия машинки не могат да се вържат както трябва с периферия от външния свят. 😀 (Нищо лично за феновете)

  52. ウォーロック Says:

    Тия амазонци яко са се развихрили и с аудиокнигите :).
    http://www.audible.com/
    Пуснали са даже 30 дена аванта тестов период, че една книжка тествах, дето не я бях намерил другаде:
    http://www.audible.com/pd/Sci-Fi-Fantasy/Death-World-Audiobook/B00YT8AV8A
    Ей тоя дето чете, голям артист. Всичките характери им прави гласовете, вкарва руски, английски, афро акцент. Уиспъри, вика, набира се. Направо разцепва :)…

  53. ⌀--·⓪ Says:

    Nikssa23, може ли още впечатления? Много ми е интересно, поне на мен.

    Личо, много неграмотен коментар. Науката за управление СЕ нарича „Мениджмънт“ или както е била известна преди стотина години — Манажеман. Академичното ѝ заглавие е „Теория на стопанското управление“ и някои хора даже сме я учили ,представи си. Дори има такава специалност в икономическите ВУЗ. Спора е единствено доколко мениджмънта (пък и маркетинга) може да се разглежда като стопанска дисциплина.

    Правото и икономиката са науки като всички останали. Не са „мижи кьорчо да те лажем“. По същата логика мога да кажа, че цялата съвременна технология е „мижи кьорчо да те лажем“. И дори мога да извадя убедителни аргументи. Като споменахме това, технологиите са всичко друго, но не изкуство. Точно на другият край на координатната ос са. Технологии не са правят заради самите себе си, те не са самодостатъчни и определено не представляват висш идеал. И да не съществуват единствено в идейно състояние с отчасти материално проявление. Крушката е крушка сама по себе си и отвъд стъклото и ламарината, нищо не съществува.

    Нарочно използвах живописни описания, на това, какво представляват техничарите. Самият факт, че не се припознаваш в тях, говори много.

    Не гледам „Бай брадър“, никога не съм го гледал, а това, че го следиш само загнездва в мен дълбоко убеждение спрямо личността ти. Последното особено в светлината, че си съпричастен на метреси чалгаджийки. Това, какъв си по манталитет, не изключва възможност да си далеч повече от посредствен в друго направление, но е езоповски въпрос, трябва ли да го парадираш. Сам решаваш.

    п.п. Никога не съм отричал, че съм ненормален, нормални не познавам. Ще седя тук да си коментирам докато ми е приятно или докато домакините (Стил, Иван, Джоук и Александър) не ме изгонят. Това е свободният свят, в който имаме безкрайното щастие да живеем.

  54. личо Says:

    @⌀–·⓪
    Имаш неточности и се заяждаш:( мухахаха

    Платон използва κυβερνητική по правилният начин.
    Имаш превратна представа относно мениджмента.
    Наука за управление, драги ми Смехурко или Незнайко (избери си сам) не е наука за управление на икономическите процеси (което само по себе си е е фал)
    Относно дали се разпознавам в техническите неща ммм… пак не позна 🙂 15 години съм системен и мрежов админ. Ноо.. съм ВНИМАНИЕ!!! философ по образование 🙂
    Биг Брадър не следя щото телевизия не гледам. Прочетах някъде по нета – Преслава избягала от Големия- и ми хареса. Нямам нищо против да коментираш нали те чета 🙂 И последно – Ребята давайте жить дружно а 🙂

  55. ⌀--·⓪ Says:

    Личо, може би защото нямам класическо образу̀вание или защото съм си тъп по природа, не разбрах половината от коментара ти. Но пък мога само да те поздравя, че си си сложил разширена латиница по БДС, нещо прекалено рядко срещано за ползвателите на твоята ОС. При нас разбира се присъства по подразбиране, затова например Магесника не бих го поздравил за подобно нещо.

    Всъщност не знаеш каква ми е представата за мениджмънта, защото никъде не съм писал каква е, а само защо един техничар, не може да е мениджър.

    Философията като майка на всички науки е задължителна за изучаване и аз съм я учил. Какво обаче искаш да ми кажеш с Платон, не разбрах, щото съм си глупав и загрявам бавно.

    И като споменахме „Мениджмънт“ се сетих за една много интересна наука, която е в основата му. Казва се кибернетика и даже е инженерна специалност, нищо, че инженерите не я учат, а икономистите я зубрим. Само, че кибернетика не означава, каквото си мислиш. Много неща не са това, което си представяш.

    Ако не си почитател на долнопробни предавания, не е хубаво да даваш примери с тях. Тъкмо се чудех, как аджеба от ГФР гледаш тукашните мизерни телевизионни канали. Ако бях там и знаех немски при наличие на RTL, Sat 1, Pro 7 и не помня вече какви канали имаше, никога не бих гледал тукашните. Не че гледам телевизия, ама ако гледах.

    Изобщо взехме много да досаждаме вече, мерейки си кримпващите клещи и химикалки. А то няма и смисъл. Несъвместими неща са.

    п.п. Сега се загледах в думата, която си написал. Би трябвало и тя да се чете нещо подобно на кибернетика, но според Bing била се превеждала „правителство“ (казах, че нямам компетенция в класическите езици). Всъщност науката, за която писах нагоре само по случайност прилича на платоновият термин. Тя е рожба на двадесети век. Платон никога не ми е бил любимец и не съм наблягал на него. От древногръцките си имам други любимци. Ако питат мен е безпредметно да се учи нещо преди Августин Блажени, защото няма отношение към днешното общество.

  56. личо Says:

    Чете се кибернетика и означава този който управлява.
    Техника идва от текне което е друга дума за изкуство.
    Написах че икономиката и правото са постфактум защото са.
    Може да са емпирични но нямат база. Тоест са само следствие на наблюдение и обичаи. Както знаеш математиката и физиката са всеобщи фундаментални науки които разглеждат законите задаващи наклон на вселената.
    Това нещо няма как да го кажем за икономиката и правото.

  57. ⌀--·⓪ Says:

    Ех тия западняци, ех тоя Винер. Човек се учи до де е жив и аз до днес никога не си бях задавал въпроса, от де е взел името за науката си и какво значи то. То бива чувство за малоценност. Все не могат да преживеят, че са наследници на диви германски племена и бутат ли бутат да се припознават в гръко-романската култура, с която (и слава †Богу) нямат нищо общо. Не е случайно, че парламента на САЩ е като изведен от учебник, а немците градят райх след райх.
    Като си помисля има една червена нишка и тя е правото, но само наполовина ☺ Отвъд Ламанша традицията спира.

    Техника в действителност не е гръцка дума, а еврейска. Гърците са я преписали от онзи парцал библията. Най-известният техник е Йосиф. Онзи Йосиф. Същият. И действителност си значи горе-долу това, което значи днес. Никога не е променяла значението си. Ако много желаеш, ще ти намеря точният превод.

    Всичко изписано до тук само подковава моето заявление от преди едно мнение, че класическата култура би трябвало да си остане забравена в прашните томове и никой по никакъв начин да не я чете, да не я изучава, да не я познава. Защото следващият път пак ще се появи някой, който я ще заяви, че технологията е изкуство, я някакво друго безумно (от днешна гледна точка!) твърдение.

    Аз вече преди няколко мнения написах защо технологията по никакъв начин не може да се припознае като изкуство. Древногръцкото светоусещане не е еквивалентно на сегашното и не може директно да се екстраполира. Прекалено много неща не са същите, за да може изобщо да се каже, че има някакви допирни точки.

    Личо, без да се обиждаш, но си нагледен пример защо Джоук не е прав в тезата си. Всъщност нямаш и най-малка представа какво точно е икономиката. Икономика и право не могат да се слагат под един знаменател. Това, което си написал се отнася напълно до правото, но се отнася до икономиката (между другото също гръцка дума) толкова, колкото до физиката. Има го, но не е главното. Ако се водим изцяло по трактовката ти правото може да бъде наречено изкуство.

    Икономиката в своята същност е чиста математика по същият начин, както програмирането. Интересно е, че икононмиката и информатиката имат толкова много общо, че винаги съм се чудил, защо аджеба 99,999% от икономистите са такива компютърни инвалиди. Имам едно, две странични наблюдения/предположения.

    Макар „законите задаващи наклон на вселената“ да звучи прекалено претенциозно, макар вярно, все пак икономиката напълно се вписва в тях и макар да се разглежда като чисто човешка дейност, то е налична там, където има живот. Ей там на Марс, ако открият някакъв живот и икономика ще има. Което странно пак, Галилей знае, че там има реки, даже ги е картографирал, ала на НАСА и трябваха черно-бели снимки за целта. Но това е друга тема и от друг епизод на n2n.

  58. ⌀--·⓪ Says:

    Е няма такъв тъпак като мен. Никой не може да бие рекорда ми от четири пъти споменаване на думата „макар“ в едно изречение. То бива тавтологии, ама моето бие всякакви граници. В четвърти клас, ли кога беше, се учеше за смислово разбиване на речта в изречения, но съм спал зимен сън. Отправка, в отправката, в отправката, то си стана като онзи филм с Том Круз.

  59. JOKe Says:

    Ето по въпроса с Българския.. специално .. правим Българска jPrime конференция jProfessionals
    https://www.facebook.com/jProfessionalsConf/
    или https://jug.bg/events/jprofessionals-conference-22-11-2015-completely-free/

Leave a Reply