Епизод 73 – част 1 (новини)

Епизод 73 на Nerds2Nerds записан на 30.01.2016 с гост Васил Дичев

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3)

00:00:25 – Представяне на госта
00:05:15 – Netflix в България
00:10:40 – най-старият торент още е жив след 12 години
00:14:30 – WhatsApp няма да има такса (така и така никой не я е плащал)
00:15:25 – JetBrains ще правят IDE за C#
00:21:50 – Oracle спират поддръжката на Java browser plugin
00:32:15 – Brave – браузър без реклами
00:33:50 – Bitcoin дискусия
00:39:55 – GeoHot self-driving car
00:50:50 – Google направиха изкуствен интелект който победи европейския шампион по Го
00:52:30 – Witcher 2 free на Xbox
00:53: 20 – Microsoft Azure Stack (Софтуер с който да си пуснете собствен Azure)
00:56:00 – Skype вече крие IP адресите
00:57:25 – PC shipments продължават да падат
00:57:40 – IBM купуват Ustream
00:58:37 – OpenSSL bug. Отново.
00:59:50 – Eclipse Foundation за първи път със служител на пълен работен ден
01:00:20 – Refurbished Mac Book Pro 2015
01:00:40 – The Division Beta
01:00:55 – Debian 8.3 & Ian Murdock 🙁
01:03:35 – Java user group Docker event тази сряда
01:04:00 – jProfessionals 2.0 на 20ти февруари @ SoftUni
01:04:50 – Database дискусия

| февруари 1st, 2016 | Posted in Uncategorized |

39 Responses to “Епизод 73 – част 1 (новини)”

  1. Stilgar Says:

    Басистите били най-добрите приятели на музикантите.

    Какво си мислят музикантите в една група докато свирят?
    Барабанистът: Леле какъв завързан и готин ритъм свиря и какви брейкове праскам!
    Китаристът: …а леле майко какви жици, какви рифове праскам – всички мацки са мои!
    Вокалът: Пея като змей – височини, низини – жесток съм, нема проблеми с мадамите!
    Клавиристът: Леле какви пръсти кърша, кви сола, хармонии – мамата си трака!
    Басистът: До-до-до-до, сол-сол-сол-сол…

  2. ウォーロック Says:

    Те тъкмо почнаха да минават държавната администрация от ActivX на Java аплети и те и тях спират, тц тц тц 😀
    Басиста от време на време ходи и да пита барабаниста на коя песен са 😀

  3. ウォーロック Says:

    Тоя браузър оня ден го гледах, ама продължава да ми се струва пълен т…. 🙂 https://www.brave.com/ и python искал и node.js искал, ад-онс не виждам… аз и с едно Мidori с текстов фай мога да блокирам всичките реклами и няма да е 100MB архив, баси браузъра и колко ли рам ше харчи със python и Node.js едновременно хах.

  4. stealth Says:

    То и сега с Firefox блокирам повечето реклами, но това струва известно количество ресурси, с които, разбира се, охотно се разделям. Струва и някакво количество И-нет грамотност, с което не всеки разполага. Тъй че е добре да има готово решение за масата хора. Като замисъл е добре, дано се наложи след време.

    Това за нетфликс, че е прекрасно да избираш само от това, което е налично e … ъъъ… малоумно. Едно от най-основните качества на И-нет е това да мога да избирам от всичко. Влизам в И-нет и гледам това, което искам, а не това, което някой друг е избрал да гледам (и ми иска пари за това). А, да, доста често липсва, какъвто и да легален начин да зяпаш любим филм в България.

  5. ' Says:

    http://dreal.net/wiki/index.php/Nerds2nerds

  6. Stilgar Says:

    Пак трябва да му оправям форматирането и линковете.

  7. Бял кюнец Says:

    Благодарско Стил! В понеделник, като погледнах каталога podcast, леко превъртях. Всъщност се обвиних, че разни злета като forplay и други от mixcloud ги слушам на м4а (демек аац), щото youtube-dl рядко хваща дори тр3, а тук на готиното се правя. Ама к’о да пра’я, като тука Гатьо ме научи на ‘убаво и не ща да се връщам на смрад.

    Днес ще празнувам именният ден на шахматиста, ама утре обещавам да слушам, докато на жената ѝ текат обедните филми по диемата. Честна ламерска! Малко кофти идва, че именният и рожденият му ден са в една седмица и нещо разстояние, ама поне не е като на другия дето именният му ден е на следващият ден след новата година.

    Що не харесвам js? Ами просто е. Аз съм интернетска кучка. Обичам да имам едно сто и повече отворени с години страници. Поради това отказването ми от Опера върви трудно. Единственото друго, което може да държи толкова е Конк. Не е чак толкова изтребител, но се справя криво-ляво.

    Обаче имам допълнителен проблем. Машинката ми е ь41, което ще рече центрино (уно) на 1,2. Не стига, че порязано, а нѐма и силица. Опера 12 в такива ситуации се справя, но нищо друго. А нали уж съм на въздържание от Опера?! Мозилата и Хрома тежат цял тон. Гълтат ресурси като попско лапе кюфтета на задушница. Затова ги употребявам умерено. Като натисне ножа до кокала.

    Мани друго, мога да ги изтрайвам за някакви минути, става. Ама допълнителен проблем÷ Връзката ми е 7 кб/с на БТК 3G. А тия зверове пускат някакви заявки отзад да дирят обновления на приставки, на не нам си к’во п~чка му ленина и тогава чакането да зареди изобщо нещо, става абсурдно. Падам на няколкостотин бита. След пет часа като си натеглят, каквото там са решили, вече се зарежда относително нормално, но кой ти може да изтрае толкова? Особено, ако не съм ги пускал по-дълго време и става мазало. И разбира се, проверките на заден план, не може да бъдат изключени от настройките. Тия пе~ерас’и от Гошовица и корпорация Мозила ще ме вкарат в психиатрия.

    Торентското жабче е къде по-добре от тая скрап дето уж на Ц++ е писана и не знам си, колко оптимизирана с Валгринд и каквото там. Представям си, какъв им е неоптимизираният код на тия. Ами аз с тия ресурси пет КДЕ4 мога да заредя и две виртуалки в добавка. А с трафика дето творят нов Скъп чат мога да основа (от преди да го купят М$).

    Ако това е „състоянието на изкуството“, здраве му кажи, предпочитам да остана простак. И тук говорим за някакви елементарни неща, най-много jQuery. Ами като се развихрят разните му ангулари, реакти, моджота и не знам какво си, положението е страшно. Случайно като нападна на „едностранично приложение“ под тия двете, направо набивам lctrl+lalt+backspace преди да ми се паникьоса ядрото.

    =*=

    Статията за n2n в The real има потенциал да стане велика, ако се добави още съдържание. И Гатьо трябва да бъде сменен на Джоук, за да стане припокриването. Може дори да не бъде ваден съвсем, а сложен накрая като черният господар (стил Дарт Вейдър) на п4п, където победила задкулисно империята. Има много хляб, ако се навърже с останалото вики. Не са включени в играта Ахмед Мерчев, Релефа и кой ли не. Дори няма връзка към твоята страница в „лева“.

  8. Stilgar Says:

    Ако ще се развива тая статия трябва да има история някаква. Първо за Ванката после за Промяната, Алекс и Найден и всичко по реда си. Ама мисля, че да я пиша сам би било особен вид психично заболяване затова смятам само да оправям грешки и форматиране.

  9. Бял кюнец Says:

    А-а-а ха-ха-ха, напляскал си едно „_01“ към имената и като вгет ми изтрещя „404: Not Found“ и се филмирах. Ама бърза сверка показа, че си мислил за мен. Трябва да внимаваш, че ако продължаваш така, последната коментирала в другата част ще почне да се чуства като Инджи от Перла ☺¹

    По статията ще видя, мога ли другата седмица да измътя нещо. Не съм перфектен викаджия, ама ще се постарая. Чак се чудя дали да не пусна в „клубовете“ една темичка, щото там хората имат яка школовка и бая идеи могат да се пръкнат.

    ¹ Питай някоя женска роднина, какво значи т’ва. Мислиш ли, че е лесно да го знам.

  10. Бял кюнец Says:

    Проверих, нямам късмет. Няма тема посветена на n2n. За Гатака има няколко, както се знае, може да се отбере нещичко. Има и една за теб. Бая постничка, ама има някакви попадения:

    — Тоя капут в кой точно български chop shop работи?

    — Аз съм мъж на 38г. от София. Имам мускулесто телосложение, висок съм 185см и тежа 108кг. Имам сиви очи и руса коса. Нямам деца. Музикалните ми предпочитания включват Рок, поп и AC/DC;

    — 1. злопаметен 2. инат 3. консервативен 4. критичен недоверчив 6. предпазлив 7. високомерен

    — Нии русофилите никой не гоним! Те сами си бягат!

    — продажник. комунист. рабин.

    — мани го тоя интелектуалец, сигурно и книги чете в тоалетната.

    С „розовият профил“ ми идва дали не може да се намеша блекметъла, примерно отпаднал от програмата, за да не гоним чалгарите. Ще го мисля.

    Някакви те споменават и в клуба за музика, ама там не съм гледал, защото много ще се отдалечава от темата на статията, а и май там са се изказали за теб културно.

    Има хляб, има. Отивам да правя едно капучино на жената и почвам да го мисля.

  11. ウォーロック Says:

    Е защо Бял Кюнец, Сив металик е бронза за печките :D. Има едни печки дето даже го дишат 😀

  12. Бял кюнец Says:

    Хе-хе, трудно е човек сам да си измисли прякор. У нас обикновено се лепва някакъв, когато сам го мислиш, не става обикновено. Десетина-петнадесет години се подписвах go_fire. Където съм регистриран с него, още си го ползвам. После взех да си мисля нови, ама все имат недостатъци. И нещо се случва. Ама пък по-интересно така.

    Предният например, бях попаднал на телевизия „On air“ и там някакво предаване „Q and A“. Направи ми впечатление водещата. Тя беше Клара Маринова. Сега така и не те знам, на каква възраст си и знаеш ли, коя е тая. С две думи, беше дупедатка във ВНС. Още тогава си беше дърта комунистка. Не я бях виждал от тогава. Сега обаче станала демократка.

    Гледам аз, слушам, как на всяка минута си рекламира предаването и ми щрака, ей т’ва е като абривиатура на „кух и алчен“, перфектно ме описва.

    За Бял кюнец питаш. Оня ден отивам да питам крокодила нещо. И е сещам една история от преди някъде шест години. Тогава работех в една банка. Бяха ме пратили по заместване в едно много малко градче. Както можеш да се сетиш там градското и не толкова градско мислене се смесват в интересна амалгама.

    Та там колежките, които си бяха местни, обсъждаха нещата, които стават по града. И тогава чух за една жена дето искала да си купи бели кюнци, щото да ѝ прилягали на стаята. Мани друго, след някакво време успяла. Един вид върха на гъзарията.

    Сетих се за това и си викам, а ве пич, т’ва те описва по страшно много начини. И те така. Филми.

    Бронза го знам. Не знам, а помниш ли боята за печки „Щъркел“? До не чак толкова отдавна се намираше по пазарите.

    Уф писна ми да пиша, жената реже праз за салата, ще ида да си сипя една ракия и най-после да чуя за световната конспирация срещу Ян, че отдавна го чакам, а цял ден си спирам слушането по разни причини. Сефте е така. Обикновено си слушам от край до край.

  13. stealth Says:

    https://torrentfreak.com/pirate-bay-transforms-into-the-worlds-biggest-streaming-site-160205/

    Видях иконката, ама сега потърсих информация. За да гледаш иска допълнение към броузера, бачкащо под вин и мак. Продължавам да не разбирам манията за стриймване, но явно доста хора са щастливи. А други пък – нещастни. Зависи от гледната точка 😀

  14. stealth Says:

    И нещо от рубриката „Невероятно, но факт!“. От уиндоус продължават да изтичат данни, въпреки че си спрял всички опции за следене.

    https://voat.co/v/technology/comments/835741

  15. !ntel Says:

    За Azure Stack-a – имаме го това във фирмата и все още не става за нищо.

    Прекалено е постно и ще им трябва над 2 години да го направят като хората.

    Една голяма част от Azure Pack функционалността не е налична, така че не се надъхвайте много 🙂

  16. ウォーロック Says:

    Windows трябва да се ползва със скиорска маска :D, щото обича и да снима с камерата…

  17. stealth Says:

    Cover your Camera with NOPE! Not Scotch Tape!

    https://www.youtube.com/watch?v=TkPaNpd2390

  18. ウォーロック Says:

    Хах, тия щЪ вкарват var на CSS
    https://developers.google.com/web/updates/2016/02/css-variables-why-should-you-care
    Ама другите браузъри като нямат съпорт…

  19. Stilgar Says:

    То хората от 100 години ползват SASS така че няма много значение. То освен това при CSS-а не е толкова проблемно да се transpile-ва като при JS (където въпреки това се прави)

  20. Бял кюнец Says:

    А ве пичо’е, я кажете понастоящем кой е модерният блокировач на реклами за Фирефоь. Пред време бях чел за някакъв много бърз, защото махнал регулярните изрази. Но пък идея си нямам списъка на Алекс Станев има ли регулярки. Сложих си глостерито, сложих би фрее-то, имам си но сцрипт. Някой идея нещо за добавяне, освен рекламен блокировач?

    Благодарско!

  21. ウォーロック Says:

    Ам яз ползувам uBlock Origin, има и един друг uBlock. Нещо кат не е блокирано, има много хубав picker също…

  22. Бял кюнец Says:

    Благодаря! Мисля, че този е същият, за който и аз говорех. Четох, че авторът му го подарил на общността в Гитхъб. Обаче „общността“ се оказал някакъв човечец, който премахнал името му като автор, сложил своето и като единствено „развитие“ на проекта, добавил искане за дарение. Истинският автор много се ядосал. И така се родил „оригиналът“.

    Знаеш ли, че под Лиско прякора ти излиза с някакви много грозни и разкривени букви, сякаш г е писал сто годишен японец? Мислех, че зарежда някакви скапани шрифтове от някъде, но Фиребуг твърди, че е Цонзолас. Не съм си правил труд за истинска проверка, а не с инструмент, защото в днешно време е времеемка за нещо, което не си правил ти.

  23. ウォーロック Says:

    Амии… през който и браузър да съм го гледал, все си е със същото японско разкривено писание 😀 ама на мене точно това ми харесва най-много хахахаа. За следващия ще слагам някакви още по-разкривени UTF8 рунически знаци сигурно ха-ха.

  24. Бял кюнец Says:

    Ами на Конкверор изглежда добре:

    http://kachisnimka.com/di/WWNL/magesnik.png

  25. Бял кюнец Says:

    За сравнение:

    http://kachisnimka.com/di/B05H/magesnik_fir.png

    п.п. А да, ако решиш някога да ми пишеш, не го прави на посочената поща. От поне три години, не ѝ помня паролата, ама съм задължен да я слагам, че на нея ми е закачен граватара.

  26. ウォーロック Says:

    И двата линка не ги отваря пише Forbidden хах… Ей тоя сайт е по добре за качване на снимки:
    http://prikachi.com/

  27. ウォーロック Says:

    А отвори ги, нещо може да са ръчкали в момента… Така като на Iceweasel-a ти не ми го е давало никога, даже и на моя Iceweasel 😀 вероятно някакви фонтове му липсват на твоя…

  28. Link Says:

    Басистът никакъв басист не е ако не може да си вади пържените картофки от фритюрника с пръсти 😀

  29. stealth Says:

    много чувствителен детектор – http://imgs.xkcd.com/comics/gravitational_waves.png 😀

  30. ウォーロック Says:

    Руското правителство, и те щели да мятат уиндоусите у коша и да минават на custom Linux, как толкова се забавиха точно пък те не знам…

  31. Stilgar Says:

    Това не е ли за 2ри път?

  32. ウォーロック Says:

    Ам не знам за руснаците дали е за втори. От първите дето го направиха бяха французите, китайците по после бяха, севернокорейците съвсем наскоро и те хаха.

  33. nikssa23 Says:

    Да вметна измежду другото, следващия гост може да е някой който да говори за performance testing, добри практики, методи, tool-ове, какво се следи какво не и тнт. Мисля, че би било доста полезно. 🙂

  34. ウォーロック Says:

    Баси якия терминален мениджър на процеси „htop“…
    Викат му top на стероиди 😀
    http://hisham.hm/htop/

  35. stealth Says:

    Руснаците, освен много приказки за linux, май друго не са правили (гледам някакви новини от 2010-та, че до 2015 ще преминат изцяло). Предполагам, ползват на места, където си трябва сигурност, но да сменят win повсеместно ще им е трудно, да не кажа невъзможно. Никой все още не е успял на държавно ниво без сериозни суми инвестирани в корупция, с които да надцакат MS.

    http://wccftech.com/fastest-trick-brick-ios-device-video/ – много тъпо…

  36. Мирослав Says:

    Последното видео изглежда доста евтин монтаж

  37. ウォーロック Says:

    Ха ха ха: Call Offensive Security:
    https://vimeo.com/115074667

  38. ウォーロック Says:

    Още едно Raspbery Pi подобно… Тука вече единия модел има даже и вентилатор… работите стават дебели 😀
    http://www.hardkernel.com/main/main.php

  39. Бял кюнец Says:

    @ Вид магьосник без български термин:

    (1) Ползвах тези, защото много харесвах pic-bg.net. Бяха ми удобни, без глупости и регистрации. Кач

    ваш и получаваш връзка. Обаче имаха проблем с името — има новинарска агенция „Пик“ и компютърен мага

    зин, пак „Пик“. Хората често се бъркат. И хванали леко гората. Няма ги. Но мисля, че тези са същите,

    просто са се преименували. Интерфейса е същият, просто е „разкрасен“;

    ② Наистина ли не знаеш htop? От как инж. Тони ме открехна 2007-ма за него, много рядко хващам ps (са

    мо като търся конкретн процес, че с grep е по-бързо и лесно), а top въобще. За ncdu и du е същото.

    Блятките точно за това ще минат на ГНУ/Линукс (макар не изцяло), защото има корупция. А там има няк

    олко силни дистрибуции. Едната е собственост на министър. Тя е интересна с това, че на практика си

    купи Мандрива.

    КНР е прекалено огромен пазар, че да е само едно нещо. КНДР е обратното. Те пък са никакъв.

    п.п. След като съм ви разрешил от инструментите за разработчици, no script, a glostery почти не ви з
    акача, то librejs реши, че хич не ви долюбва. Толкова е зле с гадният js дето сте сложили.

    п.п.п. И на всичкото отгоре ме определи за спамер. У-у-у върнете ни парите, аз съм трол, а не спамер.

    п.п.п.п. Този коментар е написан на 13.02.16, но понеже спамерската защита отново беше вкарала целият БТК в кюпа, не успях да го публикувам. Това се случва най-редовно, но до 13.02 не разбирах, че се случва. Още една причина, поради която защитата от спам правена със списъци е също толкова идиотска идея, като защита от вируси със списъци.

    п⁵ Благодаря, че въпреки, че не съм коментирал от 13.02 все още продължавате да издавате в ogg! Имал съм желание, но със Spam Assasin няма как да се преборя.

Leave a Reply