Епизод 79 (новини)

Епизод 79 на Nerds2Nerds записан на 04.06.2016

Обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:30 – Google спечелиха делото срещу Oracle
13:07 – Google Assistant
16:20 – Project Ara
17:36 – Microsoft уволняват още служетели на Nokia и продават feature phones бизнеса на Foxconn
26:50 – AMD Radeon RX480
30:11 – Bitcoin поскъпва
33:04 – Asus Avalon – модулен десктоп компютър
34:56 – Asus ZenBook 3
36:28 – Windows Holographic с поддръжка за различни VR устройства – video
40:17 – Google колите вече ще използват клаксон
43:03 – Google domains
43:46 – SQL Server 2016
58:05 – Конзолният бизнес
01:01:00 – Vivendi купуват Gameloft
01:03:00- Саудитска Арабия инвестира в Uber
01:04:00 – .ею top-level domain

| юни 5th, 2016 | Posted in Uncategorized |

36 Responses to “Епизод 79 (новини)”

  1. ProXy Says:

    Какво ще кажете за това https://www.youtube.com/watch?v=NUiEnTLFFdk ?

  2. Stilgar Says:

    Ubuntu заговориха първи за това, но още не могат да ship–нат, а MS ship-наха преди почти година. За капак мисля, че Ubuntu Phone е по-умрял и от Windows Phone. За последният поне се носи слух, че ще се опитат да го възкресят както Red Woman възкреси John Snow

  3. Stilgar Says:

    Изключих Spam Shield-а. Да видим какви ще са щетите 🙂

  4. JOKe Says:

    А бе глупости говориш Мишо .. тва Windows е няква тъпотия… принципно на Ubuntu на ТЕЛЕФОН ако искаш можеш дори днес да направиш sudo apt-get install eclipse .. щото нищо че си на ARM ще ти качи работещ еклисп.. естествено тва е супер гадно .. по добре е да си дръпнеш Java SE Embedded от http://www.oracle.com/technetwork/java/embedded/embedded-se/downloads/index.html и да си качиш IDEA мда .. цялото нормално ИДЕ и квото още си искаш…. като ми пуснат майкрософт истински Windows дето да мога да си пусна IIS и Visual Studio на телефона тогава да ми го хвалят.. не само някви АРМ портнати глупости… искам всичко.

  5. Stilgar Says:

    Това има значение само от техническа гледна точка. От гледна точка на потребителя е без абсолютно никакво значение защото НИКОЙ не си купува телефон за да си пусне web server и Eclipse. Дори ти.

  6. usb-тата горят Says:

    Не съм съгласен ≈ 11 мин., че въздуха струва пари само в КНР. Струва си пари навсякъде. Всеки един от нас си плаща за въздуха.

    За пореден път ще пусна покрай ушите си, с какво трябва да се сравнява м$ сял и колко е добър. А година, две след като го пуснат и за нашата ОС, няма да се стърпя да направя равносметка, колко, къде, как и защо е използван, ако изобщо е използван.

    Само това за многото народ на конференцията и как живо се интересували от несъществени неща, ми направи впечатление. Намирисва ми на водевил. Ти Стил, познаваш ли хората, дето толкова са се интересували от неща, за които не ти е зор и никога не си ползвал? Защото иначе, много смърди на платени клакьори.

    Тоя Асус по описание много ми прилича на един Ацер (ейсър померинакчено) дето пак ти беше извадил от някакво изложение преди година да речем. Той е следващото ниво на улеснение или безмозъчност на потребителите. Кое от двете е само въпрос на гледна точка. И предполагам, че ще го предлагат не толкова в SOHO (домашни потребители и дребни предприемачи), а по-скоро към компаниите. Обаче, ако вътре в тези кутийки си има стандартни жлебове (в което дълбоко се съмнявам), не виждам лошо, така и за охлаждането ще е по-добре в тези тесни пространства.

    Геймлофт у нас преминаха към Уби, още като си разтрогнаха съдружието преди години. Вивенди са типична ТНК, не разбират от нищо, но се опитват да правят всичко. И сър Боби Котик ги извози. Сег правят нов опит. Според мен ще свърши с края на Геймлофт. Защото последните за разлика от виелицата нямат своят пастрок подобен на Активижън.

    Ето ползата от това човек да слуша и емисии за играчи. Макар те да не могат да тълкуват събития от стопанска некадърност, поне могат да осведомяват за тях, пък всеки прост икономист да си събере две и две.

    Аз миналият път като писах за ЕЮ не се усетих нещо. След пет минути ми дойде. Това EU не идва от European Union, a просто от Europa. „Националните“ участъци не са държавни и не носят имената на държавите, а на териториите. Така ние сме на територията България, но живеем в РБългария. Територията ще си остане дълго след като нас вече няма да ни има, справка Волжка България.

    Та това, което имах предвид е, че непредумишлено сгреших, като казвах, че участъка на кирилица трябва да е ЕС. Трябва да е ЕВ. Както и да е. В днешно време всеки с 200 хил. щ.д. може да си купи участък, прогнозирам, че цените ще паднат и ЕВ все някога ще се появи дори „европейският домат“ да го няма, което обаче изобщо не го вярвам в близко, че и по-далечно бъдеще.

    п.п. А ве не ми е работа да се занимавам с М$, ама нали те преди години обявиха, че ще се изтеглят от пазара на телефони, защото китайците мрънкат, че всички си купуват Нокия и тяхната стока залежава. Пък те никога не са били като нагризаната ябълка, които всичко си правят сами. Те искат техните неща да ги ползва всеки. Или аз бъркам компаниите?

    п.п.п. Това, че нещо е под ОПЛ, не го прави без ст-ст. Всичко има ст-ст. Просто моделите на монетаризация са различни. Специално на тази новина интересното беше, че оракулите казаха, че това решение на съда, отменя ОПЛ, а РМС преди време беше казал, че е в подкрепа на ОПЛ. Ама точно това не го казахте.

    И в действителност, ако решението отменя ОПЛ, то тогава Стил трябва да е най-щастливият на света. Като ултра-пазарен тип, когато няма защита на свободата, си става една джунгла, в която най-добре живеят ултра-пазарните. Аз също ще съм щастлив, защото тогава ще ви бием в чиста игра — без право на разпространение и без защита. И пак ще клекнете, ама този път ОПЛ няма да ви е виновен. ОПЛ си е просто hack, той не променя света, решава временно конкретен проблем.

  7. usb-тата горят Says:

    Ами да наистина е доста мъртъв. Дори КДЕ се отказаха от него и минаха на Сианоген. Ама де да знам. Както Убунту на работен плот краде потребители от М$, същото може да стане и на телефоните.

    На хората леко им писва вече от картела Гошовица, Ябълка, М$ и се оглеждат за друго. Вярно, че най-големите кандидати Йола и Тизен се издъниха лошо, йолата даже е пред фалит. Тизен върви по пътя на бабите си Бада и Маемо. Къпината пък потъна безславно. За първоприходеца пък да не говорим, него всички вече забравиха, дори Хюлед-Пакард, които го купиха.

    Нека не забравяме, че все пак умнофоните са на начален етап на развитие. Първите настолни компютри нямаха клавиатура, нямаха монитор, самите тях ги нямаше на пазара, та Били за да им слага Бейсик, се налагаше да ги симулира. Имаха само лампички и ключета. Ей това са и телефоните днес. Кой знае, какво ни очаква.

    Специални благодарности на Стил. Спамхашишина най-редовно ми казва:

    — Хуй за БТК!

    Съгласен съм с него, но все пак това е най-големият доставчик у нас и е малко невъзпитано. Тъкмо извадят БТК от проклетият им безмозъчен списък и на другия ден го вкарват пак.

  8. usb-тата горят Says:

    Ъ да. След три поредни коментара, май ще пуснеш отново убиеца на spam и коментари от мрежата на БТК.

    Оставам на страна, че да пусна server на телефон ми се струва добра идея, при положение, че твоя телефон има сигурно около три пъти повече ресурси от тези на лаптопа ми. Дори на децата ми китайчетата са с повече ресурси от него във всяко отношение.

    Но идеята, че потребителя няма да поиска да си пуска свободно приложенията, с които е свикнал на телефона, е безумна. Че дори ти искаш да си пуснеш Strarcraft!!!

  9. Stilgar Says:

    Ми те Microsoft това правят. Приложенията които нормалните хора си пускат – Office, игрите от Store-а. Сега естествено, че идеално ще е да се пусне StarCraft, ама в дългосрочен план ако повечето потребители ползват store-а нещата ще се изгладят. То не е като Ubuntu phone-а да пуска StarCraft което със сигурност е желание на много повече хора отколкото искат да си пускат Java Web приложения…

  10. Найден Says:

    Не е вярно 🙂 аз желая повече да мога да си пускам Java Web приложения а не Starcraft . Бтв принципно ако искат blizzard нищо не им пречи да пуснат каквото и да е … за Starcraft не знам ама Warcraft3 с wine –opengl върви ПЕРФЕКТНО.

    Т.е. те нямат проблем да си направят един shell script да пуска war3 да го пакетират като deb и да сложат dependancy wine и готово.

  11. Stilgar Says:

    Баси тъпият plugin за spam мисля, че е AI дето обяви независимост и си прави каквото си иска. 2 пъти го спираме и пак се пуска.

  12. usb-тата горят Says:

    Ами Джоук¹ от това се оплаква. Че вместо да се пуснат целите ОС, нагризаните и редмънци пускат някакви орязани гнусотии. А това си е с Интел, няма оправдание. И ако бяха пълните ОС, тогава нямаше да ни пука за никакви магазини. То пък не, че сега на мен ми пука, но народа е разстроен.

    п.п. Ах ти, пак си пуснал спамхашишина.

    ––

    ¹/ Че и аз, ако ми пукаше за тях.

  13. usb-тата горят Says:

    Eдна седмица не мога да си пусна коментара.

    п.п.п. Обаче съм обиден. Аз една година ревах като крокодил за спама, ама някакъв случаен човек се оплака и веднага се зае.

  14. Stilgar Says:

    Не е заради случайния човек, а щото ние не може да си пуснем коментари!

  15. JOKe Says:

    ба случаен .. аз отидах и го спрях :Д деиба глупавия wordpress деиба .. 🙂 та има и AI ние го спираме то се пуска…

    я тоя коментар дали ще мине… залагайте.

  16. ' Says:

    http://techcrunch.com/2016/06/13/microsoft-to-buy-linkedin-for-26b-in-cash-makes-big-move-into-enterprise-social-media/

  17. ' Says:

    http://interestingengineering.com/programmer-automates-job-6-years-boss-fires-finds/

  18. usb-тата горят Says:

    ‘ ами то това е прогнозата. Така ще изчезнат повечето професии. Някои започнаха да изчезват. Въпроса е, какво ще правим всички тези хора.

  19. ' Says:

    @usb-тата горят – Интересното е че изчезват и в Китай и региона където работната ръка е най-евтина.Не съм сигурен до колко е гарантирана и работата на софтуерните инжЕнери.Може би докато е време трябва да се насоча към изкуство 😀 . Най-застрашените професии:
    http://www.futuristspeaker.com/business-trends/101-endangered-jobs-by-2030/

  20. usb-тата горят Says:

    Toчно за тях мисля, че ще има работа за винаги. Не само, мисля, че ще се увеличава. Тия автоматизации трябва някой да ги прави, а за мен ИИ е една химера.

  21. usb-тата горят Says:

    Забравих, че в КНР вече не са толкова ниски мерезетата. По-високи са от тук.

  22. stealth Says:

    Да, автоматизацията ще съкрати доста работни места, но някой трябва да прави настройките и да наблюдава, защото „един размер за всички“ пасва на изключително малко дейности. Тоест професионалисте ще си продължат занаята, но ще отпадат обикновените бачкатори, които не могат да се пригодят към технологиите.
    ИИ може и химера да е, но всъщност ИИ никому не е нужен. Трябва да се автоматизира определен процес – не е необходимо компютърът да разсъждава върху Достоевски, а при даден вход да изплюе някакъв изход, съобразно процеса, който извършва. Нищо повече. Всички сме гледали Терминатор 🙂

  23. stealth Says:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_room
    Стоиш в стая, където през отвор ти подават нещо написано на китайски. Не разбираш китайски, но имаш на разположение инструкции, как да отговориш при всеки възможен случай. Връщаш отговор на китайски. Всеки от вън би те взел за интелигентен 🙂 Така работят компютрите. Колкото по-голяма база данни и инструкции имат, толкова по-интелигентни изглеждат.

  24. usb-тата горят Says:

    Stealth говорех за ИИ в смисъла програмите да се пишат сами (Матрицата, skynet…). Ще трябват хора за това.

    п.п. Ще се изпразня от кеф, че от вчера вече пак е възможно да си коментирам от Конкверор 3.

  25. iago Says:

    ‘ Тая работа с умиращите професии ми напомня за комунизмът.
    Там, нали, всички щяха да са равни!
    И като попитах комсомолския:
    „- А кой ще чисти кенефа?“,
    той ми отговори:
    „- При развития комунизъм кенефите ще ги чистят роботи…“

    Той комунизмът мина и замина, но до ден днешен, не съм видял робот дето да чисти кенефа след мен! (при условие, че аз не трябва да чистя самоя робот след това или да викам водопроводчик да ми отпушва кенефа). Единствения автоматичен чистач, който съм видял, е една самоходна тенджера, дето като ми почисти полвиния хол и се препълва и аз трябва да я чистя нея. Или и свършва батерията и аз трябва да я чакам да зареди…

    При това развитие на научно-техническия прогрес, искам да го видя тоя CEO дето ще стане и каже:
    – Тоя самоуправляващ се атобус е напълно сигурен и ако някой пострада докато се вози в него, аз ще нося отговорността.
    Щото, сещаш се, няма регулатор дето да го разреши това нещо на пътя, без да има човек, който да носи отговорността в случай на произшествие. Сещаш се, на РС-то не му пука особенно дали ще „лежи“ 2 или 200 год. …
    То ако са 50 човека пак добре, ама ако са 25т. циановодород… (Вече виждам новините: „Италянската прокуратура издаде 150000 заповеди за арест на работници в Мерцедес, след като вчера самоходен Актрос с хлор-пикрин се обърна в Рим…“)

    Въобще, аз с нетърпение очаквам телепортацията. Тя е по-вероятна от тия прогнози.

    пс.
    „-Леа, бастър копчи, телепорт гиби!
    -Йок телепорт Блейк, комютър каплада!“
    от „Седморката на Блеик“ по турски канал…

  26. usb-тата горят Says:

    Яго, язе честичко поспорвам с тябе, дано не го приемаш лично. Ама това за камиона/авту̀буса е безумие. Очевидно е, че хората НЕ СТАВАТ за шо’фери. Всеки с книжка¹ трябва да бъде разстрелян.

    А компа е безкомпромисен и категоричен.

    Това, че някой го е ебяло, че ще лежи три години² за убийство на пътя, е пълен мит. Не е спряло никого до сега. И няма да се случи. Оти просто хората са прости и да щат не могат да сторят нищо.

    ¹/ Имам и имам две коли;
    ²/ A той няма и да ги лежи, защото това минава за пробация.

  27. stealth Says:

    Транспорта ще се автоматизира най-скоро. Там сега се хвърлят много сили. Защото човешкият фактор е слабото звено. Да, носи отговорност, но грешките са най-вече там – неспазване на правилата (кой пък кара по правилата!?), заспиване, проблеми със здравето… Вкарват се изключително много регулации, за да се минимизира човешкият фактор, но все пак той е на лице.
    Понеже до скоро имах лиценз за транспортна дейност, ето какво е нужно за да имаш/караш 1 (един) камион:
    – шофьор – туй е очевидно + необходимите сертификати
    – ръководител транспортна дейност – спец.изпит в ДАИ
    – монтьор – да удостовери годността на МПС-то преди път
    – лекар – да удостовери годността на шофьора преди път
    Това е са 4 души, които обикалят едно МПС и искат да ядат и да пият. В един момент става по-евтино да ползваш автоматичен транспорт. И този момент ще настъпи веднага, щом приключат изпитанията и технологията излезе на пазара.

  28. Stilgar Says:

    Ръководителят е измислена дейност за да събира държавата осигуровки. Монтьорът няма да отпадне при автоматизираните МПС-та. Шофьорът и лекарят ще отпаднат освен ако държавата не реши, че все пак в автоматизираното МПС не трябва задължително да се вози шофьор с осигуровки.

  29. iago Says:

    Къде ми е робота, да ми чисти кенефа?
    Това искам да разбера аз.

    Аз не съм тук да споря в/у идиотизмът на човешкия род.
    (въпреки че, човека е измислил компютър, а компютъра до сега човек не е родил.)

    Аз казвам, че много от тези технологии ги има.
    Самоходни влакове, камиони автобуси, самолети…
    – Има ги нали?
    – ДА! Има.
    – Тъй.
    Има ги и въпреки това производителя казва. ДАаа, това може да се кара само, супер, ОБАЧЕ, тука, кабина, вътре, ватманче/шофьорче/пилотче, с док-те, с изпитите, с опита и т.н, иначе отговорност от нас – Йок!
    -Тъй ли е?
    -Тъй е!
    -Еми тогава к’о си къчим езиците?

    „Stealth“ ,
    макс. скорост на колата на гууугъл е 40 км/ч.
    Задача:
    Колко вереме ти би оцелял като транспортьор, ако самоходният ти камион се движи с 30, (20 за цистерните, просто ей така, да се презастраховаме!)? Това, максимална скорост на МПС, а не търговска скорост на товара, щото идва момент, в който идват румънските пътни строители и боли глава!

    Мишо
    аиде пускай новия епизод, че тука взехме да подивяваме. Е3 и залезе, и Линкед-ин, и две проекто-конзоли и все на твойте ‘ора.
    имаш теми – ‘айде, не се офлянквай!

    (за новите българи: „офлянква“ е off-line на старобългарски!)…

  30. stealth Says:

    Кенефният робот не е рентабилен.

    Ако камион се движи с 30км./ч., то за 24 часа ще измине 720км.
    С шофьор ще се движи с 80км./ч. и за 8 часа (ограничение на ден, има там лимити и за седмица, но да не усложняваме сметката) – 640км.

    Много груба сметка, но скоростта не е проблем, когато отпадат един куп други ограничения.

  31. usb-тата горят Says:

    Toва за офлянкването определено ми хареса.

    Понякога Мишо е малко краен, но изглежда е прав.

    Говорех си с един човек от авиацията. Той ми каза, че пилотите от доста отдавна единствено излитат и приземяват самолетите. Това също може да е автоматично, но не го правят нарочно, за да пилотите да не забравят да летят.

    И да като изчезнат тия мамути ли са майймуни ли са хората от пътя, като нищо ограничението може да стане например 600 км/ч. Казвам толкова, защото над тази май се излиташе. В момента това ограничение е измислено просто от страх към другите шофери, които са си просто тъпи, иначе компчето може да си смята много добре.

  32. ' Says:

    Може би една от причините M$ да купи linkedin е за да спести данъци:
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-13/why-microsoft-with-100-billion-is-borrowing-to-buy-linkedin

    В момента акциите на твитър се качват щото се чака гугъл да ги купи поради същата причина…

  33. ウォーロック Says:

    За транспортни дейности, много по удачно ще е нещо от рода на автоматизиран Maglev пък бавните автоматизирани
    колички за хасвалтът могат да се ползват за градски транспорт, да откарат багажа до Maglev…

  34. ' Says:

    че то влаковият/метро транспорт вече почи хавтоматизиран в белите страни – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_automated_urban_metro_subway_systems
    Не мога да намеря интервюто но е било възможно и мотрисите по вторият метродиаметър в софия да са безпилотни ама диреторът на метрото казал „нъцки“ за да имало работни места.

  35. stealth Says:

    Имаше нещо такова за метрото, но май беше, че е допълнителна опция, която не са платили. Иначе третият лъч, щял да е напълно автоматизиран – http://news.bnt.bg/bg/a/zapochva-podgotovkata-za-stroitelstvoto-na-tretiya-lch-na-metroto

    А маглева е съвсем различна инфраструктура. Много по-лесно и евтино (най-вече!) е да ползваш старият асфалт. За нова и различна технология е много трудно да навлезе, и доста често друга, макар и по-куца, технология се налага, само защото е надграждане върху стара генерация. Свободният пазар в действие 🙂

  36. JOKe Says:

    Моя ПЛАН … е да се съкратят много места а всички останали да почнем на 4 часа… все пак аз нямам против да взимам 1/2 заплата и да работя на половина.. някой друг да работи на другата половина… 🙂 и така 2 работни места по малко помощи социални и същия разход. Факт е че някой професии не стават за на половина :Д

Leave a Reply