Епизод 80 (новини)

Епизод 80 на Nerds2Nerds записан на 19.06.2016

Обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:21 – jPrime
05:08 – Microsoft купуват LinkedIn
09:52 – E3
11:26 – Quake Champions
21:38 – Dishonored 2
30:49 – Xbox Play Anywhere
32:48 – Apple WWDC
44:18 – Google Springboard
46:01 – Nix package manager for Mac
50:47 – Maru OS
57:13 – RoboVM, Gluon VM и JavaFX
1:04:42 – TuxCon Пловдив

| юни 20th, 2016 | Posted in Uncategorized |

41 Responses to “Епизод 80 (новини)”

  1. usb-тата горят Says:

    Е добре де! Едно оправяте, друго разваляте.

    Оправихте да може да се коментира без js. Ама тая седмица някой пипна и забрани podcasts. За чии??????????????????????

    Сега как да видя, как ми се казва ogg?

    И понеже на мен не ми обръщате внимание, да питам друго.

    Добре де, ей сега се появява нов слушател и решава да чуе всички епизоди. Как под ягодите да го направи???

  2. PaperNick Says:

    Линка към ogg-а е същия като mp3-то – само ги заместваш.
    За гледането на всички епизоди, видя ли новия бутон в навигацията?

  3. usb-тата горят Says:

    Миналата ли, по-миналата седмица го видях. Значи, аз съм нов слушател и за да изслушам всичко си написвам (на bash да речем за най-лесно) един parser, който да ми извади връзките и да ги подаде на wget/curl. Вярно, не е много работа, ама трябва да му обърнеш внимание. А и това е съвсем малко по-малко работа, от това да мине през всички теми и да ги извади.

    И да не си прав за ogg. Няколко пъти ми се е случвало имената да не съвпадат. Даже съвсем скоро, преди няколко месеца, имаше.

  4. Stilgar Says:

    Найден обеща отсега нататък да казва само гадни новини като bTV. Тоест за Java 🙂

  5. usb-тата горят Says:

    Съгласен съм с Джоук. И аз, ако участвах, щях да говоря новини само за ГНУ/Линукс, защото това ми е интересно. И това е интересното. Да говори това, което му е интересно и, по което има знание. Това е най-ценно.

    Така от Стил разбирам, какво се случва около М$, иначе нямаше да зная. Ето, че Стил ми е полезен. И на много други също.

    Относно покупката на Линкендин, аз съм леко нещатен. Те даваха 10% от печалбата си за благотворителност предложена и гласувана от потребителите. Съответно всеки път организации като ФСС и „Електронна граница“ получаваха субсидия. А сега М$ ще ги отреже. Не, че няма да оцелеем без тези пари, ама си е кофти.

  6. Stilgar Says:

    Ами сигурно ще оцелеете предвид, че последната година са на (малка) загуба и явно нищо не са дали 🙂

  7. usb-тата горят Says:

    А така, сега ми е ред да кажа някакви неща.

    Първото е смешка. През цялото време чувах, че играта по Скайрим се казва Пешо. Едва на последното споменаване, чух, че е Special. Даже се чудих, как не коментират игра, която се казва Пешо.

    Града в КНР, който се казва Бейджинг, не е никакъв си град, ами е столицата Пекин. Просто Пекин на английски е Бейджинг. И аз нямаше да го знам, ако не беше олимпиадата 2008-ма и през цялото време се чудех, защо навсякъде пише Бейджинг, пък тя е в Пекин.

    И третото преди двете сериозни — кучето е култово!

    Двете сериозни. Nix е добре познат в линуксарските среди. Той е продължение на една стара идея — да вкараме Шиндош в ГНУ/Линукс. Идеята е на Гобо. Тук обаче е направено с едни дроби. Няма нищо по-противно и нечовешко от дробите. Тук обаче си прилича на по-скоро организация тип Юникс, като реалните документи са заменени към връзки към разделените с дроби версии. От гледна точка на сигурност, това е кошмар. В същият дух са и новичките пакети на Убунти. Изобщо микрософщина. Гадост.

    Ще се чудите, като това е толкова нечовешко, защо въобще съм се занимавал с него и го имам на машинката? Ами защото ГНУ има проект, който се казва Гуикс и който е напълно съвместим с Никс. Той разбира се обхваща всички проекти на ГНУ, а съвсем не всички имат пакети за коя да е друга дистрибуция. Освен това има и нещата в изпитание, които пък съвсем ги няма. И понеже това е Шиндош в ГНУ/Линукс-а, то не ти закача остатъка от ФС. Удобството спрямо това да си транслираш от код са разни автоматизации и, че ги има като готови пакети, не се налага сам да транслираш, ако не искаш.

    Brew има версия и за ГНУ/Линукс. В ГНУ/Линукс никой не го ползва, заото е недъгав. Обаче това е единственият (лесен) начин да имаш истински приложения (демек на ГНУ/Линукс) в нахапаната ОС.

    Системата ports e съвсем друго нещо. Тя има своите продължители в ГНУ/Линукс под еволюцията ѝ portage в Генту/Пенту и pkg за Слак. Но това реално е класическият начин за натоварване в дистрибуциите на BSD. Вече специално в Free BSD не е единственият, но продължава да го има.

    При този начин пакетите са ти част от ФС, което си е готина идея. Хората от лагера на Free BSD припознават Дарвин като свой. И в действителност, ако не броим ядрото, всичко друго си е. Затова и на тяхна конференция няма да видиш нищо освен маци-буци, което един вид си е признание, че BSD е история, макар и жив.

    Та нямаше нищо по-естествено, каквото го няма в Дарвин, но го има във фреето, да го натоварят с ports. Обаче, това не е линуксарски софтуер, макар да има и такъв прехвърлен към фреето. Това си е биесдищина — верхтории и неизползваеми неща.

    Относно второто сериозно, то е толкова сериозно, колкото за сериозен можем да броим Андроид, защото и той си е Пешо. За Андроид отдавна има проекти да бъде превърнат в пълноценна дистрибуция, а не това измислено нещо. Дет се казва, екса го пуснаха на вторият месец, как се появи Андроид. В така нареченият магазин и в момента се намират десетина проекта подобни на Мару.

    Смешката с андроидските приложения в Хром е, че са ги пуснали точно по начина, който аз мислех да ползвам, за да пусна Андроид на лаптопа си. Само, че аз мислих да го направя по-простият начин с chroot, а те са го направили с раздутият и умишлено сложен контейнер, което ще рече още пространства от имена и контролни групи, две напълно излишни неща.

  8. usb-тата горят Says:

    A-a-a Stil, не е така. Дадоха двадесетина хиляди гущерчета.

  9. qtakabg Says:

    А на китайски казват Бейдзин.

  10. usb-тата горят Says:

    A ве аз така и не разбрах тия видеа безплатни ли са или не. Защото Найден каза — на jprime.io не всички са безплатни. И после каза — също има всички видеа от двете години в тубата. Ама аз в тубата небезплатни видеа не съм виждал.

  11. kaLo Says:

    Безплатни са: https://www.youtube.com/user/BulgarianJUG/videos

  12. JOKe Says:

    Всичко е безплатно 🙂 ааа

  13. qtakabg Says:

    Купувайки LinkedIn, МS купуват и дъщерната му Lynda.com, която е лидер в сферата на онлайн обучениятаи могат да я интегрират много успешно с Microsoft Virtual Academy.

  14. Charlike Mike Reagent Says:

    @usb-тата горят, това не работи ли https://github.com/ivoarch/nerds2nerds за теб? :]

  15. usb-тата горят Says:

    Това, до колкото си спомням, беше някакво нещо на bash построено върху curl и mplayer. Ами аз тегля с wget и слушам пак с mplayer. Не виждам, с какво ми помага. Между другото, когато Алекс прави записите, тогава мога да ги слушам в реално време. Ако ги е правил Найден, тогава пускам да се свали половината, а после пускам.

    Между другото mplayer си може да зарежда по http и други протоколи директно. Затова и преди свинщината html5 и video tag се ползваше за вграждане в интернет-навигатори.

    То реално хрома на гошовица го ползва и до днес, но само частта му ffmpeg. Даже мисля, че го ползва и на платформи, които не са ГНУ/Линукс, където по традиция се вграждаха тези гадости като wmp и itunes.

  16. JOKe Says:

    аа аз записи не правя 😉 само експортвам .. и в ogg по няква причина го насраха.. ениуей .

    ЗАДЪЛЖИТЛЕНО всички да сте на tuxcon да не ви бия.

  17. stealth Says:

    Бих си взел една тениска 🙂 Ама да видим как ще се наредят планетите…

  18. qtakabg Says:

    За следващия епизод:
    http://www.businessinsider.com/facebook-ceo-mark-zuckerberg-puts-tape-over-his-laptop-camera-2016-6

  19. usb-тата горят Says:

    Т’ва го говориха вчера по всички телевизии, че залепил лепенки на микрофона и камерата. А ве тоя нали уж в онзи филм го даваха линуксар, са се оказва ползва някаква позорна ОС та му се налага да лепи някакви работи с тиксо.

  20. qtakabg Says:

    Във филма пишеше и код, сега вероятно само бегли спомени за php се подават измежду милиардите долари 🙂

  21. ウォーロック Says:

    25GB free storage…
    10TB 50 евро на година.
    https://hubic.com/en/

  22. qtakabg Says:

    На вниманието на Найден: http://arstechnica.com/information-technology/2016/07/how-oracles-business-as-usual-is-threatening-to-kill-java/

  23. Aleks Says:

    qtakabg, Oracle май-нещо злоупотребяват с положението си за пореден път.

  24. JOKe Says:

    qtakabg a първо то Java EE според мен е малко мъртво и без Оракъл ама те да… определено не им е приоритет 🙂 ама не е учудващо де 😉 нищо странно от оракъл.

  25. usb-тата горят Says:

    Търсех да си направя една сверка за Цецо и видях, че 54-и епизод е кръстен Open hardware, но некатегоризиран. Просто пропуск.

    Хе-хе забелях и нещо, което бях забравил — има участник бил два пъти на гости и това е Гейта ☺

  26. Stilgar Says:

    Да знаете, че сме в нещо като лятна ваканция 🙂

  27. Name Says:

    Аааа много ги бавите тези епизоди

  28. kaLo Says:

    @Name не прочете ли коментара над теб?

  29. Name Says:

    Прочетох, но протестирам

  30. deyan Says:

    Аде, бе хора!Мина месец вас ви няма 🙂

  31. Stilgar Says:

    Бичим айляк 🙂

  32. ' Says:

    нов плеър?

  33. БДЖ Says:

    Смешна работа, изгубихте ме като слушател, не че ви интересува но просто така да си знаете.
    Тъжно и разочароващо, но все пак очаквано за хора с мислене като ващо – Българско мислене . . .

  34. Name_goes_here Says:

    Искаме нов епизод вече, забравихме какво е n2n…

  35. Stilgar Says:

    Даже не разбрахме в какво точно се е изразило българското ни мислене 🙂

  36. kaLo Says:

    Аз също искам да слушам нов епизод, но все пак хората имат и друга работа. Пък и сега е лято – почивки, море, бири и т.н. Не са длъжни да седят в тях, за да ви сервират порцията новини, докато вие се печете на плажа. Като захладнее и не им се излиза на студа, ще има нови епизоди. Учете ги тия работи.

  37. Stilgar Says:

    Абе щяхме да имаме някакви летни епизоди, но вече 1 месец не може да се уговорим с госта и с нас си да сме на линия по едно и също време.

  38. qtakabg Says:

    Няма нищо странно в лятната ваканция – повечето медийни продукции го практикуват. Слушайте пак старите епизоди, за да затвърждавате материала и четете спойлерите за следващия сезон 🙂

  39. Name Says:

    Ебах аз тоз плаж – 2 месеца. Гугъл фалира, вас ви няма.. Пък и какви нърдове сте като Ви няма по 2 месеца пред компа? Аз не съм ставал.

    (П.С Надявам се да доловите хумора от коментара :))

  40. Stilgar Says:

    Абе ние сме предимно пред компа ама не по едно и също време 🙂

  41. Name_goes_here Says:

    @qtakabg, абе аз старите епизоди съм ги изслушал, даже по няколко пъти.. Ама нали трябва да помрънкаме тука, да се съживи n2n, stilgar да знае, че все пак слушаме подкаста и сега страдаме, че не сме си взели дозата 😉

Leave a Reply