Епизод 85 – част 1 (новини)

Епизод 85 на Nerds2Nerds записан на 18.12.2016 с гост Стоян Германов

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3)

01:08 – Microsoft Teams
13:39 – Visual Studio For Mac
18:30 – Typescript 2.1, updates of Entity Framework Core and ASP.NET Core
19:02 – Visual Studio 2017
22:30 – Bash for Windows
23:52 – JetBrains обявяват ново иде за Go
35:13 – Google и Samsung се присъединяват към .NET foundation
38:12 – HTC Vive ще имат wirless модел
39:31 – Sql Server 2016 sp1 -enterprise features влизат във всички editions
43:33 – Grimm Forest
45:45 – китайците слагат backdoors в китайските телефони
46:08 – Nokia телефони отново на пазара
47:02 – Pebble фалират. Kупуват ги Fitbit
50:21 – Google Android Things
52:03 – Windows 10 update чупи DHCP
52:45 – Amazon Prime Video в България (The Grand Tour, The Man in the High Castle)
56:48 – Adobe Reveal Project VoCo Speech Synthesis Technology
59:13 – Adobe Stylit
1:01:00 – Netflix offline mode
1:02:00 – Amazon направиха първата доставка със дрони
1:04:00 – нова версия на Unity 3d 5.5.0
1:08:00 – Galileo
1:10:00 – Facebook ще влизат в борбата с фалшивите новини

| декември 20th, 2016 | Posted in Uncategorized |

35 Responses to “Епизод 85 – част 1 (новини)”

  1. z Says:

    Command Line Interface Copyright Case: Not Fair Use… But Not Infringing Thanks To Scenes A Faire
    https://www.techdirt.com/articles/20161215/00513636282/command-line-interface-copyright-case-not-fair-use-not-infringing-thanks-to-scenes-faire.shtml

  2. qtakabg Says:

    Интересна гледна точка по темата за GO.
    Този в първата статия обяснява защо фирмата му мигрира от .NET Framework:
    http://blog.jonathanoliver.com/why-i-left-dot-net/
    Във втората обяснява защо мигрират към GO:
    http://blog.jonathanoliver.com/why-i-love-go/

  3. Stilgar Says:

    Чел съм го тоя. Microsoft яко го тролнаха с тоя .NET Core за Linux предвид, че основният му аргумент беше „ми не искам на Windows“. На мен лично изобщо не ми дреме за .NET Core, но е яко да може да се запушват устите на такива отворковци. То между другото той е добре нахранен в коментарите даже не знам дали няма някакъв коментар от мен там.

  4. stealth Says:

    Pebble поне са взели някакви пари. Телефонната платформа на Майкрософт и толкова не струва 😀

    От on-line стриймърите като амазон, нетфликс и т.н. се вадят прекрасни web-dl издания, които на практика са си 1:1. Нямам идея къде (да, де, ясно – Интернет) сте намирали кофти издания, освен ако някой нарочно не е мачкал аудио/видео за да гледа филм на нокия 3310. От амазона може да гледате Bosch –
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bosch_%28TV_series%29

    Не, че призовавам към пиратство, но ето къде отиват парите, които се наливат в държатели на права – http://www.musicautor.org/novini/291-cinema-city

    Та, стана въпрос и за SW. R1 е всичко, което трябваше да бъде SW7. Като усещане за атмосфера и вселена. Не, че нямаше кусури, ама R1 >>> SW7.

    Имаше някъде статия за университетът в Калгари, който платил 20k долара на крипто вируса и че евентуална система за сигурност би им струвала няколко пъти по толкова. Хубави хора, евтино вземат, бизнеса си върви 🙂

  5. Stilgar Says:

    Нищо не са взели, загубили са. Това което са взели е по-малко от това което е инвестирано в тях, вероятно инвеститорите са ги взели тея пари, а не основателите. Телефонната платформа на MS поне още съществува въпреки Индийската намеса.

  6. usb-тата горят Says:

    Ето типичния случай, показващ, че не трябва да слушаме майките си, ако искаме да изкарваме пари. Майките казват — прави нещата правилно. НЕ! Прави нещата грешно, ако искаш да спечелиш. Човека е направил, каквото е смятал за правилно. Направил е часовник без шпионски боклуци. Направил е часовник с ел. хартия. Теглил е майна на М$. Направил е всичко правилно, но се е провалил. Ако беше направил като Самсунг или Епъл, сега щеше да е мултимилионер. Ей това е.

  7. Stilgar Says:

    Не виждам нищо правилно в това да откажеш приложение за без пари и да изгониш някаква бройка потребители щото мразиш компанията чийто продукт те са избрали да ползват.

  8. usb-тата горят Says:

    Ами точно това е правилното. Не одобряваш компанията и нейните действия. Имаш принципна позиция и си я защитаваш. На теб може да има 10 000 на друго мнение. Но това е твоето и си го защитаваш.

    А ако беше безпринципен щеше да каже — това е ситуация win-win — всички печелим. Това е когато мислиш за парите, а не за принципите.

    И имаме точно този пример. Години наред (близо 20) една компания разпространяваше страх, несигурност и съмнение в нашия свят. Сега обаче слага ГНУ/Линукс в облаците си. Обаче сега слага bash, при положение, че от нейна гледна точка Power Shell е правилното нещо. Слага си скапания Сял на ГНУ/Линукс, а нали уж беше по-добрия от Мъсял. По-добър друг път.

    Ей това са действия на някой който мисли единствено за печалбата. Не им е зор вчера, какво са говорили. Не им е зор утре, какво ще е. Интересува ги единствено печалбата. Ей на това, аз казвам плужеци, а не хора.

  9. Stilgar Says:

    Всяка for profit компания която прави нещо което не е за печалба е измама. Тоя един вид е измамил инвеститорите си които не са си дали парите за да прецакат Microsoft, а за да изкарат печалба. Ся изкараха хуй

  10. stealth Says:

    Това, разбира се, съвсем не е вярно. И не само по принцип, но и в конкретният случай.
    Това, че продаваш никому ненужна (или силно нишово ориентирана) джиджавка е причина за неуспеха. А не, че е отрязъл теоретично възможен 1% повече клиенти. Най-вероятно шумът, който вдигна с „прецакването“ е донесъл в пъти повече приходи. Лоша реклама няма.

  11. usb-тата горят Says:

    Печалбата е хубаво нещо. Всички искаме да ядем хляб, а ако има и салам, още по-добре. Но освен това, трябва да можем да се погледнем в огледалото.

    Стелт, братче, проблем е. Точно затова го храни Стил. А и не е един процент. По онова време държаха някъде 4-5%. Сега е 1 де.

    Продукта е нишов наистина. Но беше най-читавия в нишата — зачиташе хората, а не ги прецакваше. Самсунг и Епъл със същата ниша, но прекарващи народа, спечелиха доста по сметките си. А тяхното отделно е и боклук, щото не може да откара и два часа на батерия. Едно време Касио и подобни се скапваха преди да им свърши батерията, което беше след няколко години.

  12. Stilgar Says:

    То работата е че ако го прави с MS сигурно го прави и с други неща. Тук 1% там 2% и накрая вземи тея 50%

  13. usb-тата горят Says:

    Избягвам да обсъждам М$ на ЛЗБ. Предпочитам да си пиша за нашите неща. Но туко що написах един. Тази година ми е едва втори. Темата беше за свръхкомпютри. И макар да няма общо с нещата дето обсъждаме тук, мисля да го препечатам. Но, за да е ясна идеята, първо коментара, на който е отговор:

    Навремето предишния баш меринджей ( ) Стив Балмър залагаше
    много на Windows HPC Server,който бил ставал за суперкомпютри …
    Сегашния (Сатя Надела) явно е разбрал,че няма смисъл,и вероятно е прав.
    Съдейки по резултатите на малките-и-меките ,Надела определено е
    по-добър началник от Балмър

    А ето и моя:

    Определено не съм съгласен, че тоя циганин неделята е добър управленец, камо ли пък по-добър от Балмър. При Балмър Хъбох се изравни с ПС — нещо нечувано. При Балмър пазара на планшети беше завладян ефективно. Пак Балмър успя да купи Асус и Ацер¹, с което ГНУ/Линукс на работен плот катастрофира през netbook-ите. И пак той наложи своята концепция (и на Интел) за ultrabook-ите, с което ефективно би и надигащия се Епъл. Такива неща (с Компак) е правил единствено Уилям Гейтс Трети и Корел в по-ново време.

    Така, че Балмър спаси не просто своята компания. Тя беше не просто доминираща, ами спаси даже Интел. И за да има разнообразие спаси и АМД.

    А при Неделята се появява Убунту за тях, bash за тях, M$Сял за нас(!), .Не(т) за нас, отворен ИЕ на Гитхъб (!!), отворен Повершел, безплатен Шиндош (!!!). Изобщо пълна развала. Отиват на пълно поражение. Единственото, което им върви е Лазура им и той пак е втори на пазара! Никога не са били втори в нещо.

    ––
    ¹/ Което на латински било значело дърво.

  14. licho Says:

    Ms са разочаровние за мен. Аз работя мн с Linux и софт под него и редовно ги храня заради непълна и нелогична документация. Който се е занимавал с Астериските и клоновете знае за кво иде реч. Обаче откакто се махнаха Гейтс и Балмър Ms преебаха всичко каквото имаха. Ебаха мамата на сървърите с 12 и 12 R2. Те не са лоши а съществуват паралелно имат отделни лицензи и софтуер дето върви на 12 не върви на R2. Например Exchange 2010 върви на 2012 но не на R2 !!! Тея са луди парчета. Прецакаха и Windows телефона. Има Os ама де ги телефоните. Моя 830 ще ми е последен. Windows 10 e тъп.
    Навират се навсякъде с техните облаци но не могат да гарантират че всички американски слежби няма да те шпионират. Има нужда пазара от друга платформа и това е. Дали ще е некъв дериват на Win , Linux или нещо ново не знам. Или просто трябва да изритат Nadela

  15. stealth Says:

    Пазара има нужда от повече конкуренция, но нова платформа изисква прекалено много ресурс, който не всеки може да си позволи. То и дериватите (като CyanogenMod на базата на андроид) трудно се случват, та какво остава за нещо по-сериозно…

    Като стана въпрос, CyanogenMod му спират сървърите до края на годината. Екипът вече обяви форк LineageOS – http://lineageos.org/Yes-this-is-us/

  16. stealth Says:

    http://legalworld.bg/58008.sydyt-otkaza-da-registrira-cyrkvata-na-letiashtoto-spageteno-chudovishte.html 🙁

  17. qtakabg Says:

    Още малко новини:
    https://www.engadget.com/2016/12/20/crytek-is-closing-studios-and-slow-paying-employees-again/
    но ще опитат да го карат сами отново:
    http://www.gamesindustry.biz/articles/2016-12-24-crytek-sofia-developers-re-form-black-sea-games

  18. stealth Says:

    http://imgs.xkcd.com/comics/team_chat.png

    irc is love, irc is life 🙂

  19. List Says:

    Bitcoin-ите гледам пак бяха скочили над $1000 за малко.
    Стил, твоя шитна ли го или още го къташ под дюшека 🙂

  20. Stilgar Says:

    Естествено, че не аз ще си купя с него Тесла. Няма да го продам за да си купя Тесла с парите а директно с него.

  21. ' Says:

    http://blog.hackerrank.com/which-country-would-win-in-the-programming-olympics/

  22. Николай Says:

    @Stillgar дали има вариант да се покани някой който да разясни малко нещата около Hadoop. Да разкаже с две три думи за какво се използва как се използва. Дали може да се използва в реално време както mysql/mssql и тнт. или е само за някакви таскове за анализиране на информацията и др. 🙂 Мисля, че ще е доста интересно и полезно.

  23. Stilgar Says:

    Ще се оглеждам за хора дето пишат/говорят за Hadoop.

  24. usb-тата горят Says:

    Не, че някой освен мен го интересува:

    https://www.reddit.com/r/technology/comments/5nseze/full_source_code_of_opera_presto_has_been_leaked/

  25. Николай Says:

    Светлин Наков говореше за Hadoop на BGOUG.

  26. Stilgar Says:

    Да, ама ми се иска някой който го е ползвал в реален проект, а не просто да е прочел за него и да го е разцъкал за да подготви лекция.

  27. stealth Says:

    http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/zashto-twitter-prezidentyt-trymp-ima-fobiia-ot-kompiutri-232414/

    Как да станете милиардер? Оставяйте, колкото се може по-малко електронни следи. В краен случай изпращайте по мейл сканирани ръчно написани бележки. Туитър е OK 🙂

  28. licho Says:

    Bitte machen Sie schon die nächste Folge.
    Айда нема ли новини ала бала?

  29. Stilgar Says:

    Надявам се някъде другия weekend (4-5 февруари) да записваме. Поне в тая посока вървят уговорките.

  30. usb-тата горят Says:

    Ей на една новина дето много не я схванах:

    https://blogs.msdn.microsoft.com/directx/2017/01/23/new-directx-shader-compiler-based-on-clangllvm-now-available-as-open-source/

    Ще позволи да се правят междуплатформени игри или и аз не знам. Не разбирам от игри. Не разбирам, какво е това. Не разбирам целта. Не разбирам, за какво го правят. Нищо не разбирам.

  31. Stilgar Says:

    И аз не съм много сигурен какво означава това обаче гледах разбирачите да коментират, че няма да позволи да се правят междуплатформени игри (тоест те и в момента се правят, но това няма да го направи по-лесно). Тоя инструмент не решава проблемите дето пречат да се използва DX на други платформи. Обаче пък току виж може да означава, че се гласят да отворят DX и да го пуснат за други платформи. Знаеш ли ги тея дни кво им се върти в главата…

  32. ' Says:

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10155404229844769&id=772309768

  33. ウォーロック Says:

    Нова open лицензна система.

    http://www.wtfpl.net/

    Децентрализирана webtorrent базирана youtube алтернатива.

    https://www.bitchute.com/

  34. usb-тата горят Says:

    Хич не е нов тоя договор за разпространение. Издавал съм програма под него още преди четири години. Още седи на първа страница на ЛЗБ. А програми под него има в Дебиан от преди повече от 10 години.

    Второто е действително интересно.

  35. ウォーロック Says:

    М да първата версия на договора е от 2000г ама имало по нова пън и в сравнение с другите е най новия… 🙂

Leave a Reply