Епизод 87 – част 1 (новини)

Епизод 87 на Nerds2Nerds записан на 11.03.2017 с гост Мариян Маринов

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3)

00:59 – Mobile World Congress
13:25 – SC 2 Master
21:10 – Мишка vs контролер за игра на Overwatch на конзоли
22:25 – Sega Creative Assembly купуват Crytek Black Sea
24:13 – NVidia 1080Ti
27:26 – AMD Ryzen
31:02 – SpaceX обяви, че ще праща хора до луната
31:44 – Oculus vs Zenimax – съдебни дела
33:37 – Uber vs Google
35:02 – в Мюнхен искат да се връщат на Windows
38:56 – TypeScript 2.2
40:37 – Visual Studio 2017
41:25 – C# 7.0
50:03 – Google Hangouts става конкуренция на Slack
51:01 – SHA1 е счупен
54:50 – Amazon S3 падна
55:46 – Cloudflare leak-наха много данни
58:27 – Quake Champions
1:01:47 – Летящи таксита в Дубай
1:04:28 – GVFS (Git Virtual File System)

| март 13th, 2017 | Posted in Uncategorized |

20 Responses to “Епизод 87 – част 1 (новини)”

 1. LaLaLando Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  За Ryzen се изказахте неподготвени. Разликата си е доста по-сериозна от 100 долара. Най-скъпия (и може би най-безсмислен за сега, ако ще се клоква) Ryzen е 1800х, който е 6900к перформънс за кажи-речи 1/2 (~1100лв) от цената.
  R7 1700 е по-евтин от 7700к (към 720лв. върви в момента). Ако си склонен да жертваш 15-20% разлика в игрите, като се има в предвид, че платформата е зелена и от сега ще се правят оптимизации и ще става все по-добре, получаваш 8 ядред с 16 нишки звяр. Проблемът в момента са дъната и биосите, но ще се оправят нещата в най-скоро време.

 2. LaLaLando Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  А относно топлината – може да се каже, че Intel са в позицията на печки.

 3. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  Отностно Райзън вероятност записа е стар или информацията не ви е актуална.8 ядрения топ модел 6900к е в порядъка с 1000 лева по-скъп от еквивалента на Зен при абсолютно еднаква производителност и около 40 % по-ниско TDP в ползза на АМД,“цели“ 95 вата консумация при 140 на интел.Най-евтината му версия 1700 e с TDP 65 вата и го мярнах някъде за 680 лева.Това е добре балансиран процесор за всякакви цели.Очакавано по-ниска производителност от тази на 7700к дава в игрите ,но да не забравяме ,че продукта е нов и софтуерно има доста за доискусуряване (визирам дънните платки) ,игрите малко или много са оптимизирани за интел.В момента хората ги сравняват процесорите по ценови диапазон ,но това не е съвсем коректно с оглед различните приложения.По-актуално ще е сравнението когато излезат 6 и 4 ядрените решения на АМД тогава бихме могли да сравсяваме в гейминг процесори с еквивалентни възможности и клок на честота (надявам се).8 ядрените трудно се клокват ,докато 7700к стига 5 гигахерца,пък и буста му е по-добър ,затова да изчакаме.
  Нещо подобно стана с 480 тката.С доизкусурени драйвъри вече вади повече FPS от 1060 на нвидия,които в последствие се принудиха да сложат по-ниски цени от конкуренцията.
  Отностно монопола,гадните интел с нискокачествената паста под капачката и ужасяващи цени ще се радвам да бъдат докарани почти до фалит.5 години лапаха без никаква конкуренция с мижави подобрения в прозводиотелността и безбожни цени за чип.Никакъв забележителен прираст от Санди Бридж насам и 5 годинки правят 4 ядрени процесорчета залъгалка за потребитеите и геймърите ,които дори ботълнекват, пък и с тоя темп и телефоните щяха да ги задминат.

 4. Stilgar Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Абе залъгали. Сам каза, че са без никаква конкуренция, тоест хората са си купували най-доброто. Айде да ги видим AMD, аз между другото преди Core 2 Duo само AMD си купувах. Нямам нищо против да почна пак.

 5. лумпен Bulgaria Konqueror Linux Says:

  Проблема им на Cryteck е, че никога не създадоха игра, която да се продава добре. А пък двигателя им беше отвят от нереалния. А това, че освен е по-скъп е и по-труден за учене го прави непривлекателен.

  Никога не са имали идеи. Например за цялата си история, тяхнито българско студио не правеше нищо друго, освен да създава клонинг на Дота. Всички им казваха, че идеята е тъпа. Но никой не слуша.

  Колкото и да ми е мъчно, резултатите нямаше, как да са други.

  п.п. Това Slack доколкото разбирам не е Slackware, а някакъв чат. Въпроса е — за какво служи??? Какво го отличава от милионите други чатове. От записа разбирам, че дори се плащал. Аз не знам някой, който би плащал, за да чати.

 6. qtakabg Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Slack се използва по-скоро в корпоративна среда, а не за лични чатове, и има добра интеграция с JIRA, поради което е един от логичните избори за фирмите, които ползват JIRA, а те никак не са малко. Преди си мислех, че само в разработката на софтуер се използва JIRA, но наскоро един приятел от Райфайзен, който се занимава с финанси, ме изненада, че и те използват.

 7. deyan Bulgaria Google Chrome SM-G900F Build/MMB29M) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Mobile Safari/537.36 Says:

  Стилгар пропускаш факта ще АМД не бяха вадили нов продукт от години само претопляха манджата поради тяхно си вътрешни съображения.Интел от своя страна не показаха нищо ново освен малък прираст на поколение колкото да не е без хич и си бяха баж бая монопол Хората бяха принудени да купуват интел ,поради липса на НОВА алтернатива.Видя се и че 8 ядрен процесор реално не струва 2300 лева.Ако питате мен не струва и 700 лева ама както и да е.Не съм фен на нито един от двата лагера.Надявам се и Вега да е на нивото на 1080 поне според слуховете за да се пораздвижи още пазара.

 8. лумпен Bulgaria Konqueror Linux Says:

  A според мен не струва дори сто. Allwiner (това е ARM) ти го продават за пет.

  п.п. Благодаря Qtakabg. Явно затова не го знам.Просто такива неща не са ми необходими. Ама щом са го емнали хем ония от Редмънт, хем тия от Maунтин вю (Гългъл), то Стил е прав и спешно трябва да се продадът примерно на Spybook.

 9. Stilgar Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Ти му викаш „вътрешни съображения“ аз му викам „не можаха да го направят“. Сега дано да са успели.

  @лумпен ти мани ми и facebook се напъват да правят подобни неща с техния чат (facebook for business май се викаше офертата)

 10. licho Germany Safari Android 4.4.2 GT-N7105 Build/KOT49H Says:

  Амд са смешни. Последният процесор от тях дето ползвах беше на микросървър. В смисъл още го ползвам щото гори мн малко и можеш да го нагъчкаш. Той върви с Proxmox3 и хоства loadbalancer една джитка за камери, word press убунту сървър с plex 2-3TB дискове 2 lite Linux desktopa и опаа Windows XP. Виждам го веднъж годишно като се прибера и си джитка без да загрява. За Пловдив говорим там има температури чат пат

 11. лумпен Bulgaria Konqueror Linux Says:

  АМД имат проблем с парите. Да се въведе нов производствен процес, струва милиарди. Буквално. А те ги нямат, защото не продават. Не продават, защото не са конкурентни. Няма излизане от кръга.

  Та „не могат“ и „вътрешни съображения“ според мен в тоя случай просто се припокриват.

 12. licho Germany Mozilla Firefox Windows Says:

  Относно завръщанет на Мюнхен към Windows. Решението най-вероятно е прието вече защото СПД ЦСУ имат мнозинство в съвета. Проекта предвижда до 2020 да се върнат обратно. Това обаче не го виждам много защото Win 10 не е 7. С десетката не може да се работи както със 7цата. Много общини в Германия плащат екстендет съпорт за XP още. Че решението е политическо става ясно от това че много общини работят с Linux и са доволни. Но те не са апетитна хапка за Мокърсофт и не бушуват. Например Schwäbisch Hall са изцяло на Linux ама те нямат повече от 1000 работни станции. А Мюнхен имат повече от 15000. Обаче ИТ е против. Те правят заявления че не виждат защо трябва да се връщат назад и си пазят хляба – има 70 човека с Linux Hintergrund назначени в последните години. Те къде ще отидат. Мокърсофт ще бъде саботиран до дупка 🙂 Но понеже идват избори и като са пресметнали че дори да излиза по евтино с Мокърсофт няма да си струва да дадат един милиард отново след като имат работещо решение политиците внимават. Ще ги скъсат после от разкарване по съдилища. Та затова нещата отново затихват. Не им се рискува. В 2014 опитаха да повдигнат темата и пак затихна. Така че ще карат на Пингвин. Те имат ноу хау имат цяла OS даже Limux. Ta ще подискутират колкото да си заслужат вечерите от Мокърсофт и това ще е.

 13. Stilgar Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Аз мисля в този случай на MS не им пука толкова за парите колкото за репутацията.

 14. licho Germany Mozilla Firefox Windows Says:

  Те ако си мислеха толко за репутацията нямаше да направят смотан виндос и да строшат Виндос телефона. Какво решение е това на ентерпрайс да му спираш шпионирането с домейн полиси? Ти или продаваш нещо на фирмите или продаваш техни данни. Мокърсофт тепърва ще берат ядове като изтече подръжката на 7. Колко от фирмите ще пуснат 10 в домейн.
  Мокърсофт водят двойнствена политика и това ще им изяде главата. Или да се разделят и да едната част да прави облаци а другата Виндоси. И без тях големите фирми са под силен натиск заради сигурността. Те като почнаха тия войни насам натам и какво става. Това не са ти някакви заблудени хакери дето лапат вафли и цоцат кола. Това са НСА, ЦРУ и ала бала. Колко от фирмите са сигурни за техните данни вече?
  И Мокърсофт и те да пошпионират за да не изпуснат.

 15. licho Germany Mozilla Firefox Windows Says:

  Ей забравих.

  АМД и Интел са вчера. Трябваше да кажете за квантовия комп на ИБМ

 16. лумпен Bulgaria Konqueror Linux Says:

  IBM го правят сигурно от 15 год. тоя комп. Ще го правят поне още 15.

 17. echeveria Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  М да, без да са минали курсове за космонафти как точно ще излязат в космоса? Труповеч ли ще връщат ан земята или?

 18. licho Germany Safari Android 4.4.2 GT-N7105 Build/KOT49H Says:

  IBM has announced its Quantum Experience website and facility in the IBM cloud so remote users can connect to and try out its quantum computer. We’re informed that, since its launch less than a year ago, about 40,000 users have run over 275,000 experiments on the Quantum Experience.

  The Quantum Experience now has:

  Application Program Interface so developers and programmers can begin building interfaces between IBM’s existing five-qubit quantum computer and classical computers, without needing a background in quantum physics
  An upgraded simulator in the Quantum Experience that can model circuits with up to 20 qubits
  In the first half of 2017, IBM plans to release a full Software Development Kit on its Quantum Experience for users to build simple quantum applications and software programs
  IBM’s Quantum API specs are available on GitHub and is providing simple scripts to demonstrate how the API functions.

 19. licho Germany Safari Android 4.4.2 GT-N7105 Build/KOT49H Says:

  Лумпен имат такъв комп държат го в хладилника. Ако слушкаме и им дадем колелото да си поиграят те ще ни дадат да си изчислим фомулата на перфектната сода бикарбонат.

 20. licho Germany Safari Android 4.4.2 GT-N7105 Build/KOT49H Says:

  Ако се чудиш кое е колелото ето тук:
  http://www.baden-tv.com/mediathek/video/windrad-ueber-pfinztal/

Leave a Reply