Епизод 91 – част 1 (новини)

Епизод 91 на Nerds2Nerds записан на 23.07.2017 с гост Иво Георгиев (Stremio)

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:20 – Представяне на госта
14:14 – почина George A. Romero – F
16:24 – Появиха се имитации на NES Classic конзолата
16:59 – Atari ретро конзола
18:05 – Хакери откраднаха $32 милиона в Ethereum
31:36 – DotA 2 International с $22 милиона награден фонд (засега). StarCraft 2 War Chest ще финансира финалите на StarCraft 2 WCS на същия принцип.
34:05 – вече може да си купиш свой Azure Cloud
45:47 – BigQuery
48:46 – Uber се слива с Yandex Taxi 
52:25 – AlphaBay е свален от ФБР
57:58 – Финансови резултати на Microsoft

| юли 24th, 2017 | Posted in Uncategorized |

35 Responses to “Епизод 91 – част 1 (новини)”

  1. Deyan Says:

    Браво пичове оправихте ми деня.

  2. leon Says:

    Много готин гост. Браво на това момче! Успех в начинанията му със Stremio. Дано да намери време да направи GNU/Linux курс в Асеновград за такива .NET кримки като Стилгар 😛 😉 🙂 🙂 🙂

  3. Stilgar Says:

    Хаха ако по някаква абсурдна причина Иво (който в момента живее в София) реши да направи курс по Linux в Асеновград обещавам да се запиша, да седя на първия чин и много да внимавам

  4. лумпен Says:

    По-добре, че този няма да му преподава. Помним Линво, всичко помним.

  5. ウォーロック Says:

    Принципно, не би трябвало някой да му оставя на тоя в килията неща, на които може да се обеси 😀

  6. licho Says:

    Браво, браво мн сте точни с подкаста.
    Лумпен разкажи нещо от спомените си. Аз не мога да разбера защо имаш такова отношение. За какво иде реч в тоя Линво.

  7. лумпен Says:

    Личо не би трябвало да се водиш по акъла ми.

    =*=

    Аз съм против това, което линуксарите наричаме пьотеризация. Това е един много обемен процес в нашия свят, но в общи линии е свързан с това големите компании (чети Red Hat) да избутат технологиите по такъв начин, че да се насложи същото ниво на малоумие, каквото има например в ОС, от която си писал последния си коментар.

    Това вие го наричате „сбозясване“, но аз хич не харесвам тоя „термин“, защото съм открит почитател на бозата и не давам никой да я пипа, камо ли да я сравнява в някакви идиотщини.

    Ние не сме някакви религиозни фанатици, знаем, че Юникс (ГНУ/Линукс) е грешен път, но е най-практичния грешен път в днешно време. И ни е болно дори това да бъде развалено.

    Специално за това момче, знам го от неговата 17-та годишнина. Пича наистина е хипер-умния, по никакъв начин днес (на повече от двойно години) не мога да се сравнявам с него тогава. За сегашното състояние не става изобщо дума. А го знам от тогава, защото, когато си линуксар, няма много места да се изявиш, освен в ЛЗБ.

    Това Линво, за което той говори в podcast-a е всъщнот второто прераждане на Линво, някъде по времето, когато вече ЛЗБ му отесняваше и го напусна. Макар да използваше все още някои „правилни“ технологии, в него вече се бяха появили пьотеризмите (по-точно всичко се градеше на dbus) и като общо виждане цялата му концепция беше грешна. Той сам сравни отрочето си с други две по-популярни ОС.

    Знам го и програмчето, с което се появи тук от негово участие на OF, където го представи. Случи се същото, което се случи и когато представи второто Linvo — присмяха му се. Ама да не кажеш, че са били троли като мен. Например Линвото го направи на пет стотинки лично Хакмана. А това нещо го направиха на пух и прах най-добрите мрежари у нас.

    Сам чуваш „най-добрата, бързата“ реализация на bit torrent, написана на… js. Няма нищо по-бързо от js на тоя свят. Тегли последователно, това директно чупи bit torrent. То вече не е bit torrent, а нещо друго.

    Та като цяло пича е много умен. Много по-умен от това, което аз ще съм и след три живота. Но това не пречи да не харесвам нищо от това, което прави.

    =*=

    Почнах с това, че не трябва да се водиш от мнението ми. То е упадъчно. Толкова е упадъчно, че всеки път се спирам все повече и повече да коментирам някакви неща чути в предаването. Защото явно си давам сметка, че вървя срещу прогреса и мненията ми могат да повлият негативно на другите.

    Леко се изпуснах за Линвото, ама то защото Леон се подхлъзна да съветва този Иво да изнася курс по ГНУ/Линукс. Самия Леон също е прекрасен човек. Всъщност харесвам нещата, които върши в 90%. Когато общ приятел му каза, че съм му почитател, той се учуди, че имал такива. Но с честите му изяви, няма как да няма. Но и той е като Иво — човек от новото време. А аз съм човек от старото. И макар да ми се иска да бях вечно млад, просто не се вписвам в новото.

    п.п. Ето малко видео:

    https://www.youtube.com/watch?v=GN7mfSJn6gQ

    Не помня, май Леон по това време все още е студент в София и не участва. Първия TuxCon e едва две години по-късно и все още не помня да се беше появил Леон.

    А ето и втората излагация:

    https://www.youtube.com/watch?v=W1TDfavc8dg

    Както казах, не искам да кажа нищо лошо за момчето. Живеем си на различни планети, а неговата е бая по-хубава от моята.

  8. licho Says:

    Лумпен, аз съм хетерогенен 🙂 в смисъл че не съм моногaмен и ползвам Windows, DOS!,Linux, Unix, IOS(Cisco)даже MACOS:)
    Единственият път когато съм се занимавал с разработка(разбирай плащали са ми) е било на епълска система.
    Иначе работата ми е такава, че повечето време седя на Windows машина. Но пък администрирам мноого Linux сървъри, по малко Windows такива, рутери, свитчове, Proxmox клъстер, такъв на Vmware, Cisco,Netapp и квото се сетиш. Всички си имат и добрата и лошата страна и всички ще ги убие интерфейса и квантовия пц. Ама ние дотогава трябва да папкаме така че слушкаме:) Иначе аз намерих обсъждането на Линво в форума и видеото изгледах. И не знам какво да кажа. Ако човек си вярва на всичко значи всичко е наред. Има и един тънък момент с мотивацията дето не ми е ясен. От друга страна аз също не съм млад, идвам от село, не съм учил такива неща така че мнението ми не е меродавно. Забелязвам че изоставам в много неща и закостенявам в разбиранията си. Не мога да се прекърша някак. Все ми се струва че доматите не растат в супермаркета и съответно искат мотика. Може и да си прав с планетите.

  9. лумпен Says:

    E aз много отдавна съм се отказал да съдя по хората по това, каква ОС използват, а какво имат в чутората.

    От теб например съм чувал, какви ли не невероятни разкази за военното дело, тактика, наука и така нататък. Знаеш за мобилните ОС повече, от колкото подозирам, че съществува. Ползваш Малинка, аз съм я виждал на картинка. Всичко друго, ама не си изостанал.

    Зад Mac OS наистина седят няколко брилянтни идеи. Те идват от NeXT, но това е много дълга тема. Предполагам, че дори в още по-популярната ОС има нещо, за което не знам и което е… e не, не мо~а си пречупя езика и да кажа нещо ~убаво.

    Мотивацията за мен е една от тайните на вселената. Защо правим нещата, които правим? Защо слушаме n2n? Защо коментираме? Защо един млад човек решава да стане предприемач? Защо един дърт козел решава да се разведе с жена си и става пияница? Защо пушим, като това ни убива? Защо, защо, защо…

    Ами човеци сме. Не сме непорочни. Търсим своя път. Някой път не сме прави. Дру път сме. Имаме победи. Имаме падения. Стават такива неща.

    Мно~o философско взеx да давам.

    И аз не знам всичко. Например снощи три пъти се наложи да слушам втората част до късна доба, за да разбера, всичко, което се каза. И след това втори път изслушаx първата, за да разбера и нея.

  10. ウォーロック Says:

    @licho кво излиза сега, че си сисадмин дет работната му станция е с уиндовс ъ? :D… бе аз ги знаех германците, че са фенове на BDSM-а ма ча па толко… 😀

  11. licho Says:

    Ами аз съм в институт. Научната работа е такава, че се правят нещата или с Линукс или с XP. Иначе домейна е Windows/Exchange и Office. Както навсякъде:) Моята работна станция е Firefox,Putty, RDP Client,VPX Client, Notepad++, Outlook 🙂

  12. лумпен Says:

    Тъпо е да спорим за операционни системи. Живеем в свободен свят. Всеки ползва, каквото си иска, а на работа, каквото му дадът. Аз никога не съм работил на място, където съм имал избор на ОС. И никога не е била нещо различно от това в картинките на Личо.

  13. лумпен Says:

    Все пак да вметна, че Стил отново е в грешка, както за Super Nintendo entertainment system дето нямал игри и не се играели у нас. И атарита сме имали. Из Википедия:

    Изот-1031C – Atari 3 съвместим с процесор Z80 / U880 с вградени мониторът и 8″ флопидисково устройство в една кутия

    Друг е въпроса, колко народ е имал реален достъп до тях.

  14. лумпен Says:

    Личо не съм те питал май, ама нали ти си онзи братовчед на единия от „Предприемачите“? Бил си гост и в GVS.

  15. stealth Says:

    лумпен май е по-кисел от обикновено 😀

    „Тегли последователно, това директно чупи bit torrent. То вече не е bit torrent, а нещо друго.“

    Нищо не чупи. Просто клиента си иска последователни парчета. Всяко се тегли от различен peer, различна скорост, пристига по различно време и… О! Имаме псевдо последователно теглене. Навремето Azureus макар и на java беше прекрасен клиент под linux. Та, той поддържаше това чупещо протокола недоразумение 🙂 Изключително полезна екстра, ако дърпаш с 20kbps и искаш да провериш дали видео файлът, който ще сваляш следващите 4 дни е това, което търсиш или странна порода порно… При сегашните скорости няма смисъл от подобна възможност и не съм търсил из актуалните клиенти.
    НО подобни псевдо стрийминг услуги наистина тровят системата, защото са само и единствено пиявици (leech) като разчитат да паразитират върху торент swarm-а.
    Това всичкото са общи приказки и не визирам конкретно stremio, което го чух за сефте и нямам представа, какво точно представлява.

  16. лумпен Says:

    Стелт с други думи казваш, каквото казвам ☺

    Признавам, че е скучно да си говорим в n2n, дето има един коментар на два дни, после на четири, после на четири седмици и накрая (може би) нов епизод.

    А. Да. Мисля, че съм най-оптимистичния и положително настроен човек на света. Не мо~а рабера, защо другите не го разбират ☹

  17. stealth Says:

    Мдам, в случая си прав, ама се получава като в оня виц за крадеца на кравата… Щом кутията е квадратна, значи вътре има нещо кръгло. Щом е кръгло, значи е оранжево. Щом е оранжево, значи е портокал. Та, може наистина да е портокал, ама със сигурност това не е, защото кутията е кръгла… Или пък е точно заради това 🙂

    Иначе аз очаквах да изкоментирате, какво ще се случва с биткойнът сега в края на месеца. Не съм стигнал още до втората част, де.

  18. stealth Says:

    Горе да се чете: „… защото кутията е КВАДРАТНА…“

  19. лумпен Says:

    Ако „портокала е кръгъл“ защото според теб теглен последователно протокола bit torrent си остава пак той, то аз отново ще заявя, че той катеорично не е описан по този начин, това е негово изнасилване и на практика представлява нещо друго. Негова подмяна.

    Това е чисто тенически.

    А ти си описал социалния аспект на подмяната.

  20. licho Says:

    Лумпен,
    аз съм си аз и не съм братовчед. ГВС не знам какво значи. Звучи ми като строителни войски ама аз съм служил в нормалните. Или ненормалните според гледната точка.
    В Германия съм от 10 години. Иначе в България съм работил като сисадмин, даскал, банцикар, копал съм картофи, пасъл съм овце и кози и тн. Не обезателно в същия ред:) Последната ми месторабота беше в София. Не вярвам да се знаем. Мисля че сме се засичали по форуми. Имаше един такъв Линукс вестник май?

  21. лумпен Says:

    Не се знаем на живо със сигурност. Познавам лично хора от Интернет, броящи се на пръстите. Пък и, ако някога бе минавал през Видин, все щеше да кажеш — а бе, я викни по една бира да почерпиш, че съм ти дошъл на крака.

    Относно вестника. Седят в проект два юбилейни броя, но са си само проект. Поредното недовършено нещо. Маериал има предостатъчно, ама няма кой (демек аз) да седне да го донапише, оформи и т.н.

    Аз съм работил като дребен чиновник, а напоследък и на гробищата като общ работник, както съм казвал и преди. Нямам богатия ти опит.

    Но все се чудя, кой е тоя „немец“ братовчеда. Тук съм виждал само двама с германски флагчета, ама той другия е трол като мен, не може да е той.

    GVS — gamer’s voiceshop. На главната страница има връзка.

  22. Deyan Says:

    Ако влиза с опера не е задължително да е в Германия 😀

  23. uccie Says:

    Немско флагче.

  24. qtakabg Says:

    Открих един интересен модел за финансиране на подкаста. Има един нов български подкаст – „Говори интернет“ се казва. Те са си направили профил в платформа за финансиране на дигитално съдържание – Patreon (https://www.patreon.com/govori_internet). Там раздават разни облаги за патроните си. Според мен, Nerds2Nerds също си има верни почитатели, които бихме го подкрепяли на месечна база. Помислете за този вариант за допълнителна мотивация.

  25. Stilgar Says:

    С парите може да си наемем човек да трие спам коментарите и да донапише линковете в списъка с епизоди 🙂

  26. лумпен Says:

    Stil, моля те недей така с лошо. Няма да остане кьорав коментар ☹

  27. Stilgar Says:

    Не бе, вие тея не ги виждате. Получавам към 30 мейла за коментари за одобряване на ден. На всичкото отгоре не мога да ги трия без да ги гледам щото от време на време и нормален коментар се хваща в това.

  28. ウォーロック Says:

    Убо де турете една капча вече, ма да нее оназ гугълска диария рекапча само 😀

  29. Stilgar Says:

    Трябва да направим оная хуйня дето иска да има една буква на кирилица. Да видим кога ще навия Алекс да го направи 🙂 Той все се пробва с някви анти-спам плъгини дето или ловят нормални коментари или пускат лошите за одобрение 🙁 Тоя дето ги пуска за одобрение е по-добре, че поне нормалните хора могат да коментират.

  30. ウォーロック Says:

    https://wordpress.org/plugins/securimage-wp/

  31. ウォーロック Says:

    Godot 3.0 open source game engine
    https://youtu.be/XptlVErsL-o

  32. ウォーロック Says:

    Хахаха http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/facebook-artificial-intelligence-ai-chatbot-new-language-research-openai-google-a7869706.html

  33. deyan Says:

    Ей ,пак 2 месеца ви няма…

  34. Sensei Says:

    То по-добре да ги няма да ти кажа честно, поне свикваш и не те дразни. Пичове спрете да се занимавате с тия подкасти искренно ви моля и без тва е явно че грам не ви интересува дали някой ги слуша, дали са полезни и интересни на някого, дали сте подготвени като ги правите и т.н. и т.н.
    Айде дайте възможност на nerds2nerds да изчезне по подобаващ начин.

  35. чи④ака от цирка Says:

    На мен пък епизода, че и следващия си ми хареса, както си ми харесват всички епизоди. Затова си ги слушам редовно, макар напоследък да не съм редовен в коментарите.

    Тук е мястото да благодаря на Алекс за великолепните ogg-ове, които са такива по размер, че без проблем си ги тегля.

    И така и така сме почнали да кажа и една „новина“ (по-скоро вече е вехтория). От около два месеца „Предприемачите“ отново записват, като сега няма да са концентрирани само на прохождащи компании (що ли :P).

    В предпоследния епизод говореха за тенденции в и около игрите. Оказа се, че единия водещ (Ники) има собствен (и май доста популярен на запад) портал за Старкрафт.

    Още една причина да го поканите. Човека е разработчик. Пише портали от 15 години. Има няколко собствени много успешни. Пише приложения за нагризаните ябълки. Играе любимата игра на Стил и е голям почитател на подопечните на чичо Боби Котик.

    Не знам още, какво трябва да направи, за да заслужи една покана.

    п.п. И записват на две седмици (или три). Някой чу ли два, три месеца между записите? А? Много е. Разбирам, че сте невероятно лениви мързели, ама се оливате.

Leave a Reply