Епизод 128 – част 2 – Идеите на Насим Талеб

Разговор на тема Насим Талеб и неговите идеи (не бе, не ни е гост, само го обсъждаме!)

Директен линк към част 2 (mp3)

Талеб на Wikipedia
Талеб в Туитър

| март 7th, 2021 | Posted in Uncategorized |

4 коментара to “Епизод 128 – част 2 – Идеите на Насим Талеб”

 1. qtakabg Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Значи не бива да слушаме съвети за лечение на СПИН от лекари, които нямат СПИН? Спомням си, че точно част от нелепите и повърхностни примери ме отказа по средата на една от неговите книги (май беше Skin in the Game), макар че амбициозно си бях изтеглил всичките и очаквах да е нещо мега яко, понеже има бая хайп около него в последните години. Но на мен нещо не ми беше много убедителен. Доста от нещата ми се сториха едностранчиво разгледани за целите на аргументацията.

 2. Stilgar Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Нито аз нито Талеб сме казали такова нещо. Можеш да имаш Skin in the game по темата СПИН без да имаш СПИН. Например ако си лекар може да се обвърже нещо, например пенсията със средната продължителност на живота на пациентите ти.

 3. Един от многото Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  За мен хора като Талеб и Кийосаки са „енигма“ или „черни лебеди“. Хората или не са чували за тях или ги издигат на някакъв пиедестал.

  Талеб сам на много места в книгите си признава, че не е измислил нищо „иновативно“ – голяма част от философията му е развитие на „проблема на индукцията“, а друга голяма част от мисленето му се припокрива с един обикновен GMAT курс за „критично мислене“ (нещо бая просто, което за жалост не се практикува от средностатистическия човек).

  Като цяло съм му чел някои книги и съм му гледал 10+ интервюта, но направо се чудя как е придобил статус на „пазарен гуру“ при положение, че има къде къде по-практични книги писани от много по-големи имена на фондовата борса, които казват същото което Талеб казва, но с много по-малко философия и повече анализи и факти.

 4. Stilgar Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  То книгите му реално не са за пазари или инвестиции може би затова са и по-популярни.

Leave a Reply