Епизод 140 – част 2 – Технологични предсказания

Разговор с Метин Акат на тема технологични предсказания за следващите 10 години

Директен линк към част 2 (mp3)

| май 22nd, 2023 | Posted in Uncategorized |

11 Responses to “Епизод 140 – част 2 – Технологични предсказания”

  1. --- Says:

    относно golang.. в момента при нас всичко ново се пише на го поради икономически причини така да се каже.

    Имаме стотина микросървиса на хостнати в клауда и цената на сървис написан на го е около 10 пъти по-ниска. Нито C# (който въпреки ,че прави .ехе не е байткод), нито node , нито java (каквито са ни повечето сървиси в момента) може да стигне тази производителност. Особено натоварени като сървиси които участват в login-flow-a примерно – с golang всичко хвърчи.

    c/c++ не са варианти защото на никой не му се учи това. rust може би е опция ,но не сме опитвали с него.

    С golang пише доста бързо , има си gc , first class functions, multithreading-a e по-лесен за писане от java ,но концепцията е различна (chanels и goroutines) . Има и generics но при положение ,че няма класове/наследяване са доста по-прости от тези в java. След въвеждането на модулите се опрости dependency managment-a.Според мен си е ок като език. Има интерфейси и композиция които вършат достатъчно работа по абстракцията.

    Най-дразнещи са проверките за грешки тъй като няма try/catch механизъм всяка трябва да се обработва по някакъв отделно сама за себе си.

  2. Stilgar Says:

    Ами не знам как не може да я стигнете тази производителност. Всеки тест дава много близки (до 2 пъти разлика) резултати между C# и Go, дори най-лошите за C# резултати не дават 10 пъти разлика. Най-голямата критика е startup time, но то ако коментираме натварен сървис това не е особено важно

  3. --- Says:

    Еми и паметта гледахме, може да не е толкова скъпа като процесорното време на клауда ама пак са си пари. По спомен го взехме това решение 2019-та или 2018-та. Тогава го беше the shining new thing , .net core още му седеше стигмата на нещо дето трудно се подкарва под юникс (въпреки ,че май нямахме проблеми с това). Май .net core не го подържаха на готово клауд провайдърите (освен azure).

    Може би ако .net core се беше появил година или две по-рано да хване хайпа около клауда golang нямаше да стане толкова популярен.

    Имаме и някакви забутани serverless сървиси – там май нямаме особен избор и трябва да са на го.

  4. Ronin Says:

    Не се спомена че delphi има лек спад, perl има голям спад, F# запазва позиция. Е нали rust е конкурент на C++, а zig на С.
    Защо go е толкова популярен ли, защото зад него стои голяма компания и се ползва от също толкова големи компании. Има подробна документация, книги, вкл за начинаещи, ide, носят модерни тениски…
    Julia се бута доста от млади акад среди, за да замени python и fortran, единия бил бавен, другия грозен.
    Не би ли трябвало питонджиите да ползват nim, а рубистите crystal вместо go? И двата не са по-бавни, доста близки резултати. Ама нали никой не стои зад тях и събират дарения онлайн. Elixir и Elm и те гледат как да свържат двата края.
    Пропуснахте че Бярне Строуструп ще пристигне скоро в БГ за седмица. Щели да му показват и морето.

  5. Stilgar Says:

    Delphi и Perl не знам има ли какво да ги коментираме, иначе да защо някой не ползва друго вместо Go 🙂

    Бярнето го забравихме верно 🙁

  6. JOKe Says:

    Kotlin Multiplatform Compose изглежда доста яко макар и алфа… нещото което се пропуска и Мишо пропусна е че Kotlin не е просто JVM език. За разлика от Java (където да има вариант да се компилира то JS с GWT и други транспайлъри ама не е супер сериозно) при Котлин има възможност за Kotlin2JS но има и възможност за Kotlin2Native има и Котлин2WASM … Дарт също.. има Dart2JS освен нормалните варианти за флутур има и Dart2WASM.

  7. Stilgar Says:

    Всички тея компилации до JS ще умрат и ще бъдат заместени с wasm

  8. Николай Says:

    php си има jit и затова:
    „Nerds2Nerds is proudly powered by WordPress“

  9. Stilgar Says:

    @Николай always has been 🙂

  10. Nikolay Says:

    Направете епизод за Rust

  11. Echeveria Says:

    Според мен ръст ще яде от хляба на Го.

Leave a Reply