Епизод 13 – част 1 (новини)

Епизод 13 на Nerds2Nerds записан на 01.09.2013 с основна тема F# и функционално програмиране с гост Максим Харизанов (maximhar)

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

Седмичния обзор на новините включва новите политики на Facebook, пияни мечки, игри, опити на учените да проверят дали не живеем в компютърна симулация, предаване на данни от човешки мозък към човешки мозък и още много.

| септември 1st, 2013 | Posted in Uncategorized |

47 Responses to “Епизод 13 – част 1 (новини)”

  1. TechnoBeast Says:

    Точно сега слушам това за вселената, че може да е една симулация и т.н. Може ли да дадете 1 линк, че ми стана супер интересно..

  2. TechnoBeast Says:

    Китайците са направили копие на iPhone 5C, не на 5S. :)wwwwwwwwwwwww

  3. Dani Asenov Says:

    Имам 2 предложения, за развиване на идеята с подкаст-овете 🙂
    Може да помислите за нещо като интерактивен live каст, където да могат да се включват и др хора (live) 🙂
    И също така трябва да помислите, да вкарате още 1 статичен, човек (статичен = да бъде във всеки епизон), който да е с apple продукти, че така не е добре. 😀 Много хейтите компанията и ще е добре да има 1 защитник, както сега сте Linux и Microsoft.

    Бтв, ако ви се навлиза в спорове, мога да ви докажа, че продуктите на apple излизат по-евтини в по-дълъг период (примерно 5-7 години)

  4. селянин Says:

    Може ли да помоля да разчепкате един въпрос който на мен ми е много любопитен.
    То си е новина, в Северна Корея са започнали да произвеждат смартфони. Стана ми интересно, що за смартфони ще произвеждат там и по важното как.
    Ето линк.
    http://juche-songun.livejournal.com/494478.html

    За незнаещите руски си поиграх да направя превод на кратката статия.

    Ким Чен Ун обеспечава трудещите се с надежна мобилна връзка с телефони собствено производство

    Отдавна Пекустанските пълководци се замисляха да снабдят трудещите се на КНДР с мобилна връзка.

    Връзките в страната на Истинския социализъм трябва да бъде само най напреднала и да отговаря на твърдите изисквания на съвременната епоха. А това са; надежност, безопастност от провокациите на марионетките и максимална достъпност за широките слоеве от населението.

    Изхождайки от чучхенския принцип на опора в собствените сили, страната получи мрежов телефон собствено производство марка „Ариран“, за да е още по независимост и укрепява нейната самостоятелност.

    75268_original.jpg

    Първият секретар на ТПК (Трудовата Партия на Корея), Първият Председател на ДКО (Държавния Комитет за Отбрана) на КНДР, Върховния Главнокомандващ на КНА (Корейската Народна Армия) уважаемия Маршал Ким Чен Ун ръководи на място работата в завода „11 май“.

    Ким Чен Ун разгледа сборочния цех и други места в завода.

    76005_original.jpg

    Той с висока оценка похвали ръководещите партийни работници и трудовия колектив на завода за творческия дух и патриотичния ентусиазъм, които достигнаха нови процеси в производството на съвременни мобилни телефони и така създадоха надежна основа за масово производство.

    76213_original.jpg

    Той особено оцени разработката на приложните програми за нашия стил, което оказва на потребителите максимална услуга и надежно гарантира

    Лидерът на страната, гледайки марката „Ариран“ на мобилните телефони, заяви, че масовото производство на продукция с нашия търговски знак ще позволи на нашия народ да изпитва чувство на национално достойнство и гордост.

    75691_original.jpg

    Той изрази голяма надежда и увереност в това, че ръководещите партийни работници и трудовия колектив на завода ще полагат все по големи усилия да обезпечат тясната връзка между научно-изследователската работа и производството и по този начин те сами ще достигнат все по големи успехи, след което набеляза последващи задачи за завода.

  5. Таня Says:

    Ако дори за момент си представите, че вселенат е хологравска, то тогава ще можете да си представите и, че Айзък е можел да я хакне 😉

  6. thedem Says:

    Майнд контролерите отдавна ги разработват иначе http://www.youtube.com/watch?v=40L3SGmcPDQ 🙂

  7. P.Penchev Says:

    OffTopic
    Може да малко да оправите дизайна защото някой по-дълги линкове излизат от страничната лента с последни коментари. http://goo.gl/lEWno5

  8. Nonev Says:

    Новината за симулацията на Вселената, така явно неглижирана от Стилгар беше най-важна и интересна, въпреки, че всъщност не е новина. Тая теория е стара, а последните новини за учени, тестващи истинността й са от 2012 г. ако се не лъжа.
    Ако случайно не живеем в компютърна симулация, то тогава сме наистина големи късметлии. Понеже е почти невъзможно да не сме, както е почти невъзможно да уцелиш шестица от Тотото, особено от татковинското.

  9. Жеко Жольов Гробокопача Says:

    Веднъж златният ме сряза много лошо във Википедия, че КНДР не е соц. държава. Тъй, че поправи си превода. Не четох оригинала, видях само картинките, но ако и там пише така, то е грешка.

  10. thedem Says:

    @P.Penchev , те знаят, знаят, ма ги мързи 🙂

  11. Кирил Says:

    За авторите си мисля, че някой имат някакви пророчески данни, без даже да го осъзнават. Просто няма как да пишеш научна фантастика и 90% да излезе вярно след 50 години, просто такова съвпадение не може да съществува и не виждам как може да имат толкова много проекти да са повлияни от книгите му, просто шанса е прекалено голям.

  12. nname Says:

    @Кирил: много често развитите технологии изгелдат на непростветените като магия, точно защото магията спада в характеристиките на нещо необяснимо, което просветените (в случая с научно образование) владеят. Ако бях роден в 17 век прдсказването на времето с диференцялни уравнения shteshe да ми изглежда като пророчество.

    Понеже е интересно да се видят ком. по темата:

    Другата вероятност също не се изключва: писателите да се интересуват от наука и да представят научните предположения на обшеството преди да са твърдо доказани като факти. В повечето случаи мисля че е точно така – въпреки че времевия период при хора като Азимов е голям.

    Много от по-ранните чисто научни открития са направени от 2-ма или повече човека по едно и също време, независимо един от друг, струва ми се по съшите причини. Причините са, че поставени в едни и същи външни обстоqтелства, човешките мозъци произвеждат приблизително едни и същи резултати.
    Ако знаеш, че лицето на правоъгълник е едната по другата страна, лесно можеш да разбереш какво е лицето на правоъгълен триъгълник. Не толкова лесно (но постижимо) някой друг може да разбере, че в близко бъдеще ти ще можеш да разбереш какво е лицето на какъв да е триъгълник, ако разбира се знае до къде си стигнал в изследователската си дейност.

    Вероятно е и да прочетеш нqкъде колко красиви и изящни са лицата успоредниците и знаейки лицата на триъгънниците да се опиташ да намериш лицето на успоредник. Спавка: http://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne#Scientific_influence

  13. thedem Says:

    Пророци, едва ли. По скоро, не им е било ограничено мисленето 🙂 Nautilus едва ли се е появила, след хвърляне на боб 🙂

  14. List Says:

    Great minds think alike 🙂

  15. nname Says:

    @List: Не само – глупавите мислят също по един и същи начин. Даже при тях сходството е по-изразено.

  16. Кирил Says:

    @list да кажем, че някой хора имат интуиция. Разбирам да се интересуваш от наука и да могат да предположат накъде ще се развият технологиите, но това не може да обясни 90% верни предположения за далечното бъдеще.
    Виж например прогнозите на Бил Гейтс за това какъв ще е максимума на компютрите, припомни си „защо на обикновенните хора са им компютри“, има още много други. Я си помисли тези хора и компании които са ги направили прогнозите дали не са били интелигентни, дали са нямали представа от сферата в която са успели, дали не са могли да мислят в преспектива. Сега Бил Гейтс е успял да определи накъде ще се развият компютрите, но колко грешни прогнози е направил?
    Помисли си колко често се дават пари за иновации, които се оказват ненужни и това дали е защото шефовете са дебили или е много трудно да предскажеш как ще се развият нещата даже в сферата в която си работил през целият си живот.
    Виж например хората които инвестират в нови технологии и подполмагат изобретателите – там да инвестираш в сто изобретения и едно да стане успешно ще си избиеш парите и ще си на печалба. Защо там не се намери някой, който да може да си подбере в кои проекти да инвестира, че да има да кажем 3% успешни проекти и да избие рибата?

  17. thedem Says:

    Сигурно сте чули че микромеки купиха Nokia 🙂 . Повече никога няма да си купя Nokia 🙂

  18. Кирил Says:

    Това истина ли е?
    http://arstechnica.com/gadgets/2013/09/balky-carriers-and-slow-oems-step-aside-google-is-defragging-android/
    Превод на избрани цитати:

    Програмата Google Play Services(GPS) има разрешения да прави всичко на вашият телефон, без да ви пита. Ако случайно има нещо което не е разрешено да направи, тя може да си даде това разрешение, отново без да ви пита… Тази програма е постоянно включена. Всяка друга програма разчита на GSP за да работи. Ако пробвате да спрете GPS почти всичко на телефона ви няма да може да се използва… Тази програма прави автоматични обновления без да ви пита… Нямате право да знаете какъв ѝ е кода… Никой освен Гугъл няма право да я променя.

    И цялата статия представя това воайорство като нещо страхотно, понеже всички ще сме с последни версии на андроид.

  19. thedem Says:

    Аз за туй си карам с телефони, дето ако вземат да ми се правят на много умни , могат да захапят някой бордюр 🙂

  20. Кирил Says:

    Как представиха андроид, какви бяха условията и за производителите, и за операторите, и за клиентите. Сега телефона ти стана шпионски уред на гугъл.

  21. Dimitar Nikolov Stankov Says:

    отново интересен подкаст

    ам относно темата за писателите на фантастика и това което са „предсказали“ за постиженията на човечеството…

    в основата си човешката идея е като събирането на две и две на базата на познанията наблюденията ни за света около нас …

    летяща птица –> летящ човек
    влак движещ се по релси –> влак движещ се по въздуха
    и т.н. и т.н.

    причината голяма част от фантастите да „предсказват“ неща
    е че те са събрали две + две преди другите

    да наистина тези които правят технически постижения може да се взели идеята от фантастиката , но дори и да не бяха пак щяха да стигнат до същата или подобна идея по емпиричен път …

    защото създаването и възникването на идеи в човешкото съзнание става на едни и същи принципи при всеки човек…при някои по бавно и по рядко при други по често и по бързо ( може би зависи с какво се занимава човек )

    …идеята в същината си е просто обединяване на вече тривиални неща по нов и различен начин …и съм готов да оборя и най уникалната идея като уникална като я раздробя на съставните и части …

    -обсъждане на хора
    -затваряне на хора
    -наблюдение на хора
    -телевизия
    …биг брадър

    сега се сетих как спорих навремето в един форум с едни фенове на биг брадър за това колко уникална идея било предаването

  22. echeveria Says:

    @селянин
    Не виждам какво толкова има да се нищи тая тема, да направиш телефон не е кой знае каква работа те преди 2-3 години направиха таблет със собствения си линукс на него „ред стар“ май се казваше.
    Има поне 300 китайски фирми които правят телефони та една държава ли да не може – купуват си частите от Китай и си ги сглобяват. Не се знае обаче с каква ОС е всъщност. Северна Корея има ядрени опити и космическа програма та един пиклив телефон да не може да си направи! За тия дето си мислят че правенето на телефон през 2013 е висока технология – е съжалявам ама сте в грешка – нищо високотехнологично не е. Виж да пратиш ракета в космоса е друга работа, ако не можеш сам да го направиш няма от къде да си го купиш дори и да дадеш колкото си искаш пари!

  23. programings Says:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Simulated_reality
    http://en.wikipedia.org/wiki/Brain_in_a_vat

  24. List Says:

    @Кирил
    „Защо там не се намери някой, който да може да си подбере в кои проекти да инвестира, че да има да кажем 3% успешни проекти и да избие рибата?“

    До колкото знам има такива организации, наричат се инкубатори. Можеби най известният е http://ycombinator.com/.

  25. List Says:

    Като стана дума за инкубатори, мисля че това е интересна тема и можете да му отделите един подкаст 🙂

  26. echeveria Says:

    И къв ще е смисъла един час да се говори за тъпите инкубатори?

  27. Жеко Жольов Гробокопача Says:

    Искам да Ви разкажа една кратка история. Като бях на шестнадесет години, преди около двадесет, стигнах до извода, че не може да се вярва на нищо в този свят. Всичко е изкривено и лъжовно. Единствена опора открих в математиката.

    Виках си. Това е науката в най-чист вид. Само на това може да се вярва. И така беше до преди няколко години, когато научих нещо известно на всеки първокурстник, а то е:

    1,(9)=2=2,(1)

    Не не става въпрос, че е нещо безкрайно близко. Точно едно и също е. Трите са представяне на точно едно и също число (в примера цифра).

    Това беше момента на катарзис за мен. Оказа се, че дори математиката е нещо безкрайно сгрешно. Това имаше и положителен ефект. Най-после простих на компотите, че са компоти, а не компютри. Така и не можех да им простя, че не умеят да смятат. Какви изчислителни машини са, ако завършил първолак е по-добър математик от тях? Ноп след като математиката е нещо безкрайно неточно, то това вече няма значение.

    Та така. Като никога жабата е била права. Наистина 2,(9) е равно на три. Не объркала нищо.

  28. thedem Says:

    Хаа пък колко хора не могат да решат тая задача:

    2+2*2= ? 🙂

  29. Stilgar Says:

    Как така 1,(9) (това 1 цяло и 9 в период ли е щото си мисля че трябва да се напише 1,9(9)) било равно на 2 и особено на 2,1(1)?

  30. taniiak Says:

    Гробокопач искаш да кажеш, че 1,9 и 2,1 са приблизително равни на 2 ли?

  31. taniiak Says:

    Гробокопач искаш да кажеш ,че 1,9 и 2,1 са приблизително равни ли ?

  32. Жеко Жольов Гробокопача Says:

    Stil както обикновено си прав, още като го писах ми идваше, че нещо бъркам, ама не се усетих какво. Та сега като каза и т.н.

    Не танче. Приблизително равно би било, ако живеехме в нормален свят. Не е приблизително. Трите неща представляват едно и също.

  33. Жеко Жольов Гробокопача Says:

    Оп извинявам се за малката буква.

  34. Stilgar Says:

    Е как така представляват едно и също?

  35. thedem Says:

    Явно говори за оценки в ученически бележник 🙂 . Аз друга логика не намирам в цялата работа 🙂 . Само тогава могат тия цифри да са едно и също 🙂

  36. nname Says:

    Гробокопача иска да покаже един от бъговете на аритметиката (по-точно на позиционните бройни системи). 0,(9) е нотация за изписване на числото 0.99999999……(9 се повтаря до безкрай и се чете нула цяло и девет в период).

    Всъщност 0.(9) == 0.9999…. е рационално число и е ТОЧНО равно на едно. Ако разделим една торта на три равни части, всяка от тях ще представлqва 1/3 == 0.33333…. от тортата. Ако вземем три такива части(умножаваме по 3) би трябвало да получим една торта -> (1/3)*3 == 1. Тук проблема е че 0.(3) * 3 == 0.(9) (еквивалентно на 0.33333…. * 3 == 0.999999…..). Но такива неща се случват pri tazi notacija в позиционните бройни системи (независимо дали говорим за двоична, 10-на, 12-на или друга), а на математиката и няма няма нищо.

    Ако се замислите 10-ната поз. бр. система има и други бъгове(които са свързани пряко с горепосочениja): зашо немога да запиша 2/3 например с краен брой цифри ? Бъгове от този тип зависjaт от колко множителja може да се състави базата на бройната ситема. Пример: 10-ната има база 10 => 10=2*5=10*1 => 1/2, 1/5, 1/10 и техните комбинации могат за се запишат с краен брой цифри.1/7 неможе (1/7=0.(142857) – 142857 се повтаря до безкрайност).
    12-ната има база 12 => 12=1*12=2*6=3*4 => 1/2, 1/3, 1/4, 1/6, 1/12 и вскички комбинации на техните произведения могат за се запишат с краен брой цифри в 12-на бр. система.

    Чудно ми е какво ше се получи ако базата на бройната система клони към безкрайност. Може би броja на цифрите във всjaко число ще клони към 1 и нqма да има подобни проблеми (ше има други, по-големи).

    Ако използвам римски цифри (пример за НЕпозиционна бр. система) нjaма да има такива безкрайности, въпреки че незнам как се записват така дроби без дробна нотация.

    Като учих диференциално и интегрално смятане, за безкрайно малкото dx си представях че е равно на 1 – 0.(9) (което е всъщност се оказа 0).

    Та математиката като цяло нама проблеми с 0.99999…=1, има само грешно разбиране на нотацията ot horata. Проблеми с нотациата настъпват дори при целите числа -> 1 = 1,(0) = …00001 = …00001,000…. -> пак не move da се записше с краен брой цифри.

    !!!! 2,(1) НЕ е равно на 2 2,1<2,(1)<2,2 2!=2,(1) !!!!

    @Stilgar Мисля, че се записва 1,(9). За 0.(9) изведох наченки на едно от доказателствата. 1,(9) = 0,(9)+1 = 1+1 = 2 и така за кое да е число цяло + 0.(9). Ето по-убедителни доказателства http://qntm.org/pointnine

    @thedem Аз мога, както и много хора които я видqт написана. Виж, ако я чуjaт само, най-вероjaтно нjaма да я реshат. Моят отговор е http://www.wolframalpha.com/input/?i=2*sqrt%28%28integrate+%28integrate+2*x+dx+from+1+to+2%29*y+dy+from+1+to+2%29*2%29

  37. nname Says:

    Извинявам се за шльокавицата и правописа на места – нямам време, нерви и подходяща машина да пиша по-добре.

  38. thedem Says:

    Айхххййааа , какво си я направил тая задача за 2-ри клас бре човек 🙂 , достатъчно е да се спазва действие от 1-ви и от 2-ри ред, па тия интеграли, като си изпуснеш ключовете в някоя шахта, изкривяваш тел с тая форма и ги вадиш , за това са 🙂

  39. nname Says:

    Е да де, ама се разваля изненадада, което току шо направи с коментара си. Цаката е да го кажеш с такава дикция, че да объркаш противника и да си помисли, че задачата е (2+2)*2 .

    „Колко е две плюс две (…голяма пауза…) по две“

    На това всеки се хваща. Ако го види написано, шанса за неуспех е по-малък.

  40. thedem Says:

    Ама то най забавно е, някой с по счупена елка като го смята и вика виж бе 8 🙂 , иначе софтуерните на компа го смятат добре и тия на повечето телефони 🙂

  41. Stilgar Says:

    Това няма нищо общо с позиционната бройна система нито с основата ѝ, а с десетичните дроби. То хубаво 1.9(9) е 2 но как това е равно на 2.1(1). Да не говорим, че нещо не мога да се сетя как се получава числото 1.9(9) (за 1.3(3) ми е ясно)

  42. Кирил Says:

    1.3(3) * 3 – 2

  43. Левент "Zennin" Юмеров Says:

    https://www.youtube.com/watch?v=O6LLyxxY3aw

    В това видео Стефан Канев говори за числата в програмирането – must be watched според мен.

    Иначе отново железен подкаст. Бравос.

  44. Nonev Says:

    Стефан Канев – добра лекция, като се изключат някои дребни неточности, които предполагам се дължат на мехенична грешки, отколкото на незнание. Например – „какво е Пай – отношението на радиуса към диаметъра в един кръг“ ??!!

  45. thedem Says:

    offtopic:

    live.bittorrent.com това може да свърши работа, за някои стари проблеми 🙂 със стриймингите .

  46. thedem Says:

    Хах, гледам в момента едни стрийминги и това са най перфектно вървящите стрийминги дето съм гледал някога 🙂 . Ама нещо ми тръгва само на хромиума , може би щото мозилата ми е като милитаризирана зона 🙂

  47. Жеко Жольов Гробокопача Says:

    Понеже нямам много свободно време от децата, а и достъп до Световната мрежа нямам, та ползвам назаем да преточа оговете да си ги слушам вкъщи, та не мога да сложа връзчица. Но това съвсем определено се учи още в първи курс (макар да не го помня, ние тогава учихме вектори, матрици, транспортни задачи, понеже икономистите учат по олекотена програма). След това го видях и във Википедия. Наистина е така.

    Иначе Стефан Кънев е любимият ми лектор. Определено мисля, че е най-добрият у нас. Разбира се аз го одобрявам като лектор, а с тезите му не съм съгласен. Вярно е също, че във всяка лекция допуска доста грешки от незнание, но пък кой е безгрешен?

    Ако аз съм по-добър да взема да водя аз три курса във ФМИ Сф. Тъй че не мога да го критикувам.

Leave a Reply