Епизод 24 – част 2 – Какво са хакерспейсовете и Hackafe Пловдив

Ще се опитаме да обясним какво точно представлява хакерспейсовете. Едно страхотно място за хора, обичащи високите технологии.

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

http://hackafe.org/ – Hackafe Пловдив
http://initlab.org/ – initLab София
http://www.burgaslab.org/ – BurgasLab Бургас
http://www.varnalab.org/ – VarnaLab Варна

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

| ноември 17th, 2013 | Posted in Uncategorized |

20 Responses to “Епизод 24 – част 2 – Какво са хакерспейсовете и Hackafe Пловдив”

 1. Кирил Says:

  Добре, че сте решили да поканите шефа на olimex. Питайте го мисли ли да направи сайта им по-лесен – например да се дадът примери какво може да се направи с неговите продукти.
  Например аз бих дал един пример – сървър със ssh и торент клиент. За хората, които са в западните страни, където не може да се свалят торенти. Едно клипче как се инсталира, как се настройва, как се ползва.
  Даже да се предлага sd карта с настройките и да можеш да си го поръчаш сглобен комплект.

  @Stilgar ти ще направиш комбинирано hackafe и star craft клуб/компютърен клуб. Когато не ти е интересно почваш star craft-a

 2. echeveria Says:

  Впрочем не помня дали споменах но в лаба догодина ще се проведе: http://plovdivgamejam.org/
  Стил може да минеш да погледнеш какво правят!

 3. thd Says:

  Като каза за берлинската стена, се сетих че е имало от соц страната автоматизирани картечници MG-42 , които се си цъкали някой ако реши да мине. А MG-42 е една брутално мръсна картечница, с прякора „Циркуляра на Хитлер“ 🙂

 4. echeveria Says:

  Имало е такива картечници ама дръжки. Има официална статистика колко са жертвите на берлинската стена и колко на американската.

 5. thd Says:

  @echeveria и такива също не е имало

  https://en.wikipedia.org/wiki/SM-70

  аз това го знам от хора дето са ги виждали с очите си , не от новините.

 6. echeveria Says:

  Супер некадърен линк:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Selbstschussanlage

  Heute gibt es zudem Schießroboter. Südkorea plante ihren Einsatz 2006 in der Demilitarisierten Zone zur Grenzsicherung gegen nordkoreanische Truppen.[1] Im Sommer 2010 meldete eine südkoreanische Zeitung, das Land teste mobile Kampfroboter mit Überwachungstechnik und einer Schnellfeuerwaffe.[2]

  Преведи си го за къде става дума а не да ми вадиш кирливи ризи които даже в текста е ясно че са служели в ГДР само за сплашване от колкото за убиване.
  Я виж кой ги ползва сега: Все демократични държави хахах. Да не е по различно от ползването на дроновете?

 7. echeveria Says:

  Айде малко статистика а? на Берлинската стена са загинали 136 души за цялото й 28 годишно съществуване.
  Според доклад от 2007 година на Националната комисия за човешки права на Мексико и Американския съюз за граждански свободи за 13 години от 1995 до 2007 около 5000 души са намерили смъртта си на американо-мексиканската граница (2). Като разделим 5000 на 13 се получава около 384 души годишно. Това означава, че на границата САЩ-Мексико годишно умират над два пъти повече хора отколкото са умрели на Берлинската стена за цялото й съществуване.
  Опааа нещо куца а? Е промиването на мозъци за това кой са добрите и кои лошите работи разбира се виждам пред себе си един нагледен факт!

 8. echeveria Says:

  Впрочем Корейската версия на това „чудо“ е разработено от Самсунг яко а?! хахахахахаха! Системата можела да разпознава приятел, враг и животно, като оная сватба дето я пометоха дроновете – приятелски!

 9. thd Says:

  Според тебе, колко хора ще тръгнат да минават през система която ще ги очисти с 99 % сигурност а ако случайно ги пропусне идва и човешка намеса. За това има малко жертви на берлинската стена. Я дай една статистика колко хора са преминали успешно през мексиканската граница и колко през берлинската стена ?

 10. Кирил Says:

  @echeveria аз те разбрах какво искаш да кажеш и мисля, че си прав. Особенно за това кои са добрите и кои са лошите.

  @thd например когато американците щяха да завземат Ирак Садам го представиха като най-голямото чудовище. Например по телевизиите се говореше че той заковавал опонентите си на вратите и го поливаше с вряла вода, а войницте му грабеха бебета от курвиозите и ги хвърляха на земята за да умрът. Тези обвиненя накараха американците да подкрепят войната, а малко по-късно се разбра, че това са били лъжи и ниокй не си е направил труда да провери тези лъжци до колко казват истината. Например след като американците окупираха Ирак можеш да видиш колко много хора умряха и че иракчаните живеят много по-зле. Но това вече няма да го чуеш по новините.

 11. thd Says:

  Американците са ясни, където има петрол, дрога или друго за крадене те са там.

 12. Stilgar Says:

  То не става въпрос за т’ва колко са умрели. Става въпрос за това в каква посока са се опитвали да се придвижат като са умрели. Без да проверявам съм сигурен, че никой не е умрял на Берлинската стена опитвайки се да мине от западна в източна Германия и в същото време съм сигурен, че никой не е бил убит на американската граница като се е опитвал да мине от USA в Мексико. Като направиш стена да държиш хората вътре се нарича затвор, като направиш стена да държиш хората вънка се нарича крепост.

 13. Данаил Рабаджийски Says:

  Защо намесвате политиката тук …… майната и на политиката, темата е друга. За политика да говорим на друго място.
  Аз скоро ще си възобновя членството в Hackafe, само да довърша тука едни по-важни за момента работи. Жалкото е, че в по-малките градове, няма достатъчно желаещи. Иначе бих се радвал ако и в Пазарджик се намерят достатъчно хора за да се организира хакерспейс (за сега сме трима дето искат да участват в такова начинание).

 14. Vitaliy Says:

  Здравейте!

  Ние сме поддели една инициатива за събирането на всички ресурси покрай хакерспейсовете тук – http://www.edukami.com/wisdomgroup/51798bcea0a744185400003c/Bulgaria%20hackerspaces%20wisdom би било супер да видим и други да се присъединят и да добавят или поне разпространяват линка 😉

 15. echeveria Says:

  Ще го разпространим!

 16. Devastion Says:

  Не искам да бъда нахален, но относно презентацията за WordPress темите може ли да бъде качена някъде? И моля да ни уведомите. Понеже съм заинтересован, а не мога да отида до Пловдив…

 17. echeveria Says:

  ако автора иска ще се заснеме, то не е презентация а цял курс около 6-7 часа!

 18. lame Says:

  Аман от тези „папки“!!! Уж сеете просвета у хората с разните лекции в тези хакерспейсове… поне използвайте правилна терминология.

 19. Фьт Дхюс Says:

  Ламе, че „папки“ често е неправилен термин, е вярно. Но тук говорим за много тънък момент, непознат на широката общественост.

  Интересно защо се хвана точно за „папки“? Само няколко коментара над теб например се говори за „линк“, което е много по-бодяща и далеч по-груба грешка, която да порицаеш. Та защо не избра например него или някоя от стотиците други далеч по-явни грешки?

  Например можеш ли да преброиш, колко пъти авторите и коментаторите ползват думи като „стейт“ да речем, че за нея се сетих на първо време?

 20. lame Says:

  Фьт Дхюс, не виждам защо трябва да класифицираме грешките и да спорим по този въпрос.

Leave a Reply