Епизод 44 (новини)

Епизод 44 на Nerds2Nerds записан на 25.10.2014

Обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Покупката на Телерик – много философстване 🙂
18:50 – Ubuntu 14.10 е наличен
23:10 – Google Inbox – само с покани (за сега)
24:20 – Google пуснаха криптогравски USB устройства, за по-висока сигурност
25:40 – IBM плащат за да им купят бизнеса с чипове
30:00 – Amazon със загуби заради разрастване
31:15 – Lenovo ще купува Blackberry (пак)
35:10 – Новите Mac Mini е с несменяем RAM
37:15 – Microsoft с интересни финансови резултати. Windows Phone печели предимно от Android. Surface Pro 3 се продава добре.
42:00 – iOS 8.1 , вече май работи както се очаква
43:10 – Тесла смята да създаде 2 зарядни станции в България до 2016
44:00 – Apple въвеждат SIM карти, които не са обвързани с оператор
45:10 – Unity 3D вече експортва към Окулус безплатно
45:35 – Unreal Engine вече поддържа Mono (или е правилно да се каже, че Mono поддържа Unreal Engine?)
52:50 – Унгария иска да въведе данък върху Интернет трафика
55:00 – Първата частна мисия до Луната излетя
56:30 – Летящият скейтборд от „Завръщане в бъдещото“ вече е готов и работи 🙂
57:30 – Интересен опит за измама в Kickstarter

| октомври 25th, 2014 | Posted in Uncategorized |

64 коментара to “Епизод 44 (новини)”

 1. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  KDE-то отдавна е станало онова море от лайна… :). Само го правят от версия на версия, все по тежко и все по бъгаво. Последния път като го пробвах на версия 4.. незнам колко, като хванах да разпъна прозореца на терминала и се строши цялата графична среда.. Не знам каква е връзката, ама всеки път го правеше :). Xfce4 най ми е на кеф в момента … супер къстъм и ултра леко 🙂 Първия път, докато си го направиш по вкуса, малко повече време отива, ама после е като нинджа 🙂 . Ей тоя „пантеон“ на „елементари-то“ и той в последно време май се класира доста, ама много маковски ми се струва …

 2. deyan Bulgaria Mozilla Trident/7.0 Says:

  Въпрос на вкус кде последния релийз няма грешка говоря за 4.14

 3. Кирил Austria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Stilgar наистина малко се поувлече със статистиката. Не знам дали защото бяха поднесени много технически данни наведнъж или факта, че майкрософт въобще не ме интересуват. Освен когато правят мизерии, от който по някакъв начин съм потърпевш.
  За новините, че не казват за Телерик, а казват на кой, къде, какво му правили – аз затова спрях да гледам новини. Спрях да гледам и телевизия като цяло. Препоръчвам и на другите да го направят. Защо няма да казвам, да не навлизаме в друга тема.

  Аз ползвам linux mint с mate. Докарали са го максимално близко до старото убунту 10.10, преди да го развалят. На мен ми трябваше програмката за контролиране на процесора, и я нямаше за кде.

  А някой знае ли кой е истинският рутер, какви функции и предимства има?

 4. stealth Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  да, 4.14 работи добре, но доста време в KDE 4 си се влачеха бъгове с години. все пак от 2008 г. до сега е нормално да извадят стабилна версия 😀

  lenovo си правят телефони. дори мислех, че е приключила сделката с moto-тата и новият нексус ще го правят в село Леново до Асеновград 🙂

  за финансите – там всичко е стъкмистика (трябват ни едни числа – ще покажем едни числа), тъй че няма голям смисъл да се сипват на килограм. все пак е добре да се споменават някакви по-интересни такива. чисто субективно трябва да изберете, какво да пуснете и какво да изрежете.

 5. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  Отностно Нефтофим (сегашния Лукойл) Сега строи производство за 4 милиарда.

 6. rargirov Bulgaria Mozilla Firefox Windows Says:

  Усещам нова професия се задава – ShitSwimmer 😀
  И адванс варианта – ShitDiver 😀

 7. Ekyo Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Lenovo правят телефони само, че при таблетите са по-силни.
  http://goo.gl/RulNie

 8. echeveria Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Дай тази статия за тая флашка на гуглите с хрома.

 9. echeveria Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Чакайте малко вие сериозно ли не знаете че Леново прави телефони?!

 10. Ждиа звецд Bulgaria Konqueror Debian GNU/Linux Says:

  А ве новият Хъмбъл го пуснаха за азм и разправят, че вървял на Хром, пък вие тук казвате, че не върви. Сега на кой да вярвам?

  А по между другото на онези в Троян не им беше много спокойно с тоя сняг.

  По темата Телерик. От вас чух, че ще ги продават. Ала не вярвам да ги закрият. Онези защо да ги купуват, за да ги закриват? Тъй, че тия 500 човека едва ли се страхуват много-много за работните си места.

  Има логика единствено, ако са им преки конкуренти, но до колкото знам, няма кой знае колко качили се на Кордова, че да имат и чак конкурент дето да иска да ги закрие. То онзи разправяше при вас, че дори Адобе им се радвали и не ги спъвали, камо ли някакви неизвестни.

 11. Ждиа звецд Bulgaria Konqueror Debian GNU/Linux Says:

  Ами с всички тези абстракции накачулени една връз друга, оставаше и КДЕ 4 да не е буболечесто. Тук по-интересният момент, който никой не изкоментира е, че Гатака бърка ГТК, което е джаджна библиотека (и е съкращение от gimp tool kit) с Гноме, което е графична среда. И да има си го стабилно включително в Убунту. Преименуваха го на mate и си го поддържат. Ама то няма и какво толкова да му чистят, все за тия години се е пооправило. Само не съм съгласен с констатацията, че разбираш ли Гном 2 било простичко, лекичко, не знам си какво. Точно от Гном 2 тръгна тази мания по накачулване на абстракции. Нещо дето иска триста меги памет при студен старт, нито е просто, нито е леко.

  Финансите, какво толкова, излизат всички накуп на тримесечие и за един епизод се оправят. По телевизия On air има едно преведно предаване на агенция Блумбърг дето обстойно се занимават с това и ако на някой му е интересно, има за слушане.

  Стъкмистика, не стъкмистика, за който умее да чете отчети, вътре има много интересна информация, кое, как и защо, на къде. Не че ми е зор баш пък за М$, принципно.

  С учудване разбирам, че уфсътъ най-после е станал на печалба. До сега винаги е бил поддържащ продукт за лимонадената уж ОС.

 12. gatakka Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  @echeveria
  http://techcrunch.com/2014/10/21/google-launches-usb-security-key-support-to-keep-accounts-safe/?ncid=rss&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29
  @Ждиа звецд , малко не го обясних правилно. Unity използва ASM.js за OpenGL. Реално asm.js си е JS, и всеки браузър работи с него, но ако браузъра е оптимизиран, работи значително по-бързо.
  Всичко си работи на всички браузъри, но на FF производителността е МНОГО по-голяма от тази на Chrome. Но като се има предвид, че видео картите са мощни, а WEB игрите (все още) не са толкова тежки, ще си работи мазно и на Crome 🙂

 13. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Windows Says:

  Благодаря 🙂

  п.п. ГРЕШКА: Your comment was too short. Please try to say something useful. 🙁

 14. Stilgar Bulgaria Mozilla Windows Says:

  @Ждиа звецд Office винаги е бил на печалба просто сега печалбите се местят към офертата за абонамент Office 365 от продажбите на стандартни лицензи.

 15. thd Bulgaria Google Chrome Ubuntu Linux Says:

  offtopic: Тоя TOX го беше зарязал създателя му преди време и беше писал, че няма повече да се занимава и беше тогава само text based, па сега попадам тука на голямо развитие по въпроса , няколко версии , юзър интерфейс …

  https://tox.im/
  https://github.com/irungentoo/toxcore

  нещо не намирам само , същия човек ли се занимава или някой друг се е хванал …

 16. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Windows Says:

  До преди четири-пет години със сигурност никога не беше излизал на печалба. Ако е излязъл, няма да е на повече от три години. Но това си е сензация.

 17. Stilgar Bulgaria Mozilla Windows Says:

  Office винаги е бил cash cow на MS и винаги е бил вторият най-печеливш продукт след Windows. Не знам откъде идва тази идея, че не са печелили от него. Да не се бъркаш с IE или Visual Studio?

 18. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Windows Says:

  Ще проверя пак, но все си мисля, че не греша.

  Стил, изчезнал ти е аватара.

 19. thd Bulgaria Google Chrome Ubuntu Linux Says:

  Пак офтопик 🙂 : ако решите да пробвате tox месенджера за Linux версията µTox не иска инсталация и допълнителни библиотеки тръгва веднага. За Уиндоус, Мак и Андроид не съм ги пробвал, ако има мераклии за тестване казвайте. Изглежда доста добре. Торент чата скоро май няма да го догони пък може и да не му отворят кода 🙂 .

 20. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Windows Says:

  Тоя Токс има ли нещо общо с тор?

 21. thd Bulgaria Google Chrome Ubuntu Linux Says:

  Не, ползва Distributed Hash Tables , торент системата.

 22. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Айде скайпа да върви в кофите 🙂 … Тествах го ей сега токс-а на 2 компа един до друг. Цепи мрака. Има си чат , аудио , видео, файл трансфер, децентрализиран, криптиран, не искаше никакви пренасочванета на портове зад рутера и учудващо няма лаг 🙂 . Не искаше и никакви настройки, супер прост за ползване. Само се добавя ключа на абоната дето трябва да се добави в листата , другия ауторайзва и това е.

 23. Stilgar Bulgaria Mozilla Windows Says:

  Все едно ползваме messenger-ите щото са хубави. Ползваме ги щото имат абонати и сме си направили списъци с контакти.

 24. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Има абонати, ама като се окенза тотално и като не работи както трябва … да не говорим за прилежното съхранение на информацията на потребителите.

 25. echeveria Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Интересна работа тва, до сега хром се дърпаха и единствения начин да си пуснеш банкиране с електронен ключ под линукс беше лисицата – щото хрома отказваше да добави ссл ключ от флашка. Почнаха да си противоречат тия от гуглите.

 26. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  Сега пуснах за втори път да слушам подкаста само да кажа :Lenovo правят телефони и то с доста напомпан хардуер : Lenovo K920 например.http://news.smartphone.bg/review/revyu-na-lenovo-vibe-z2-pro-k920-noviyat-top-flagman-na-balgarskiya-pazar/

 27. +o Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  аз съм ок с цифрите, които изнася stilgar, достатъчно колкото да се ориентираш каква са я стъкмили големите компании, за да покажат растежа си, но и нищо повече. Е, да трябва и да се внимава да не се мине в цифро рецитал, но стилгар е далеч от това.

 28. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Тц-тц-тц , заради вас реклама са пуснали тия от технополис ли, кои бяха там, по телевизията, на тия телефони Lenovo. Те са си рекли сигурно: мале тия щом не знаят, че има такива телефони, значи никой не знае, трябва спешно да се рекламират :). Как се продават иначе … 🙂

 29. +o Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  @thd – леново са се засилили сериозно към източно европейския пазар и са вкарали някакви модели нисък клас, ще чуваме рекламите им все по-често.

 30. thd Bulgaria Google Chrome Ubuntu Linux Says:

  Ааа никакви ниски класове. Ако не може да поддържа AI на „Червената Кралица“ на Umbrella Corporation , просто не става тоя телефон 🙂 😛 Няма някакви „Сири-та“ да ми се мандахерцат там яаа 🙂

 31. Charlike Bulgaria Google Chrome Linux Says:

  Колкото за GTK2 Иване, какво мислиш за MATE? Тя е GTK2 based.

  Пропусната новина https://www.firebase.com/blog/2014-10-21-firebase-joins-google.html

  Поздрави.

 32. gatakka Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  MATE има да яде хляб още. От малкия ми опит видях, че е нестабилна и иима дразнещи бъгове.
  А за покупките на Google, те купуват средно по 3 компании на 2 седмици.

 33. echeveria Bulgaria Mozilla Firefox Windows Says:

  Аз ползвам Майт и не съм видял съществени бъгове а като се има в предвид че съм с АТИ карта…

 34. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  не видях мате да има бъгове също,но не го харесвам,нито xfce ,но пък е ужасно стабилно…

 35. Кирил Austria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Аз лично ползвам Майт и мога да кажа два бъга:
  Първият е, че когато задържиш мишката върху някой аудио файл, започва файла и ти го слушаш, след като изместиш мишката от файла, се спира изпълнението на звуковия файл. Като идея е чудесно. НО понякога изпълненито не спира. Единственият начин да се спре е или да се изчака да се изпълни целият файл до края му или да се рестартира компютъра. Спирането от system monitor създава други проблеми.
  Вторият е, че когато си преместиш мишката върху някой файл и ако името му е по-дълго ти изкача жълто поле, в което е изписано цялото име. Ако пускаш филм, може самият надпис да остане върху филма. Този бъг много лесно се оправя, но го има.

  gatakka в какъв смисъл е нестабилна?

 36. HunteR Bulgaria Google Chrome Windows Says:

  Доста забавно ми стана само.

  – В момента Lenovo правят ли мобилни телефони?
  – Еми все още не…

  Докато седя и си джъткам на K900. 😀

 37. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Debian GNU/Linux Says:

  Смисъла на тези Файър бейс е бил да ги купят и то да ги купи точно леля Гошовица. Изпълнили са си мечтата. Сефте ги чух, ама оказа се, нямало и за какво толкова.

 38. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  @deyan , то като не ти харесва просто го правиш да ти харесва, ей това прилича ли на xfce много 🙂 ?

  http://postimg.org/image/7wbwmnu09/

 39. stealth Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  фейсбука вече е достъпен и през tor мрежата като са успели да си изгенерират следният адрес – facebookcorewwwi.onion – драмата в момента е дали всеки (с достатъчно ресурс) може да вдигне свой сайт на мястото на нечий друг 🙂

  иначе аналогията за анонимността, фейсбук и детската градина от предишният път беше много добра 😀

 40. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Тука броя на потребителите боли вече в Китай 🙂

  http://www.myce.com/news/chinese-government-aims-to-replace-windows-by-linux-in-2020-73410/?PageSpeed=noscript

 41. бацето Germany Mozilla Firefox Linux Says:

  @thd прекрасна новина ⎦˚◡˚⎣

 42. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  Като стана дума за леново лаптопи ето защо ‘Why Lenovo sucks’,който има време да гледа 30 минутна наредба да заповяда 🙂 : https://www.youtube.com/watch?v=doEZMNXz1JY

 43. +o Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  @deyan – те пред IBM всички са съкс, ама като се огледаш какво да си вземеш и отиваш при леново, щото мое да е останало нещо в т серийте например.

 44. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  постнах го от разочарование ,имам едно старо куче ,на което смених малко хардуер с една единствена отверка и малко паста за да лети отново.Човека от клипа е прав ,взимали най-лошото от старите модели и най-лошото от макбука и сглобили нов модел леново.Или както се изразява вече е хорс шит лайк Дел,Асус и какво беше още там…

 45. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Debian GNU/Linux Says:

  Е тия прекалиха:

  https://news.ycombinator.com/item?id=8519862

  Не стига, че едно време слагаха rootkit-ове в музикалните си компактни дискове, ами сега и това. С нетърпение очаквам да фалират гадовете. За съжаление нито ще фалират, а и да фалират, другите няма да си вземат поука.

 46. stealth Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  туй се случва като се инсталират разни непроверени неща от неизвестни източници 🙂
  бях свалил една игричка, която в последствие се оказа, че била някакъв клониг. започнаха да пристигат разни чудеса – андроид ъпдейти (уж), въпросното байду (със съответните йероглифи) и т.н. на cyanogen-а обаче нямаха никакви права да правят поразии и след зачистване на въпросната игричка всичко вече е спокойно.

  без да съм сигурен, че случаят е същият, силно се съмнявам, че сони шпионират за китайците 😀

 47. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Debian GNU/Linux Says:

  А ве писнете един епизод с впечатлителност от Open Fest. Поне Ванката съм сигурация, че не го е пропуснал. Даже ще е по-интересно впечатлителен от след събитието. Обичаме пиански излагации, а не мо’е да е немало 😛

 48. stealth Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  Microsoft Windows 10. Everything Is Fixed!

  http://www.thepoke.co.uk/wp-content/uploads/2014/10/qFcVLYY.jpg

 49. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Ей това ще е хубава работа 🙂 : http://www.myce.com/news/australian-technology-can-store-40000-hd-movies-on-a-dvd-73433

 50. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Debian GNU/Linux Says:

  Не ме радва особено. Технологията на компактните дискове, не позволява тте да се използват за произволно четене и запис. Освен това са доста крехки и бързо се надраскват. А дори не мога да си представя, как точно ще презапишеш такъв диск на друг, без къртовски труд.

  Е да става да си съхраниш колексцията от видео, музика и книги за целият си живот. Но както казахме, те са доста крехки и не стават дори за тази задача.

  От друга страна, се чудя какви по-чудовищни формати за видео ще видим с подобен диск наоколо. Аз още сините лъчи не мога да преглътна като ужасяващо разсипнически.

 51. Ждиа звецд Bulgaria Mozilla Firefox Debian GNU/Linux Says:

  Но картинката на Стелт ме радва много. И мисля, че може да се приложи за всяка една ОС, която са правили някога или каквото друго са правили от езици за програмиране, започвайки с Бъзик до разни програми за канцеларски дейности и дори пасиансите.

  Разбира се с последното мнение Стил няма да е съгласен.

 52. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Е крехки са дисковете, ама никой друг носител няма да оцелее след EMP примерно 🙂 , освен ако си нямаш фарадеева клетка 🙂 то освен за архив е ясно, че за друго няма за какво да се ползва 🙂

 53. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  П.П.: Сетих се за едно от многото „гениални“ учения в казармата. Значи казват така: При ядрена експлозия дръжте автомата напред, за да не ви капе метала по краката … 🙂 хъъъхъъъхъъ : )

 54. Charlike Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Мда. И mate и cinnamon са отврат за мене. Откъм минт-а 14ката с KDE беше най-стабиларската история която съм виждал. Че и форсираше за секунда, пък уж 13 беше LTS-то.

  Са да не ви казвам проклетия Cinnamon как ме дразни, че чак не ми тръгва камерката, и ще взема да набича кат бял човек чисто убунту. Щото пък се осират с тоя KDE, над Mint 14-ката – все по-тежко и все по-ненужно.

  От друга страна пък минах и през Ubuntu 13.10 / 14.04 , ама пак ми е тежко. Не че не може да ми го издържи компа, дразни ме.

 55. Charlike Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Btw, сайта през хром куца. Нит отваря страниците на постовете, нито коментарите. Да не говорим, че седи нон-стоп зареждащо. И трябва да влиза човек през кирливия Firefox ^^

  Горкия браузър, направо след v3-5 ми стана жал да го гледам и дишам. Това да не кажа, че почти е по-урудливо същество от IE.

 56. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  @Charlike, то скоро трябва да излезе Mint 17.1, не знам що мъчиш 14 още :). За сайта знаят че не работи с хромел както трябва, ама ги мързи да го оправят 🙂 .

 57. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  П.П.: Можеш да пробвай ей туй: http://elementaryos.org/ , като не ти харесва и минт-а и убунту-ту 🙂

 58. Charlike Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Не, аз съм си на 17-ката – то ясно, ама 14 беше супер. ;]

 59. Charlike Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Добре, че се пръкна конзолното nerds2nerds, евала.

 60. Ждиа звецд Bulgaria Konqueror Debian GNU/Linux Says:

  Ча’й с’а. Потребител на гошовият Хром казва, че лисока не мяза на нищо?! Не, че не е вярно, ама той виждал ли си е собственият навигатор на какво прилича? Пред него ievil4 изглежда добре, защото поне прилича на нещо. Хром не прилича на нищо.

  Иначе аз КДЕ използвам в изпълнение Тринити и не ме *** за четворката. В момента пиша от fvwm, ама това е друг въпрос.

 61. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  @gatakka : Спомена ,че ако направят читав форк на гном 2 ,ще се върнеш на него.Като гледам тия пичове са сериозни.
  https://ubuntu-mate.org/ мисля ,че бързо ще наберат скорост.

 62. gatakka Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  @deyan точно за него говорихме малко по-нагоре. Моя опит бе, че има проблеми с него. Дребни, но такива, които ми пречат. След 1-2 итерации мисля, че ще стане както си трябва 🙂 И тогава най-вероятно се връщам към него 🙂

 63. deyan Bulgaria Mozilla Firefox Linux Says:

  Да знам,но друго исках да кажа.Тия сериозно са се захванали.Налице е поредната *bunto дистрибуция само че с мате,не е като да си дръпнеш от някое репо графичната среда и да го лепнеш за тест на произволна дистрибуция (както аз направих)…Гледам в launchpad имат отворени 44 бъга с различен приоритет,като за някои има пач други касаят само хора ,които например ползват дропбокс във файловия мениджър и т.н.За мен може да е грозно ,но работи толкова бързо ,че създава илюзия ,все едно с едновременното посочване на мишката се отваря менюто..Искрено се надявам да внедрят неща ,като по-добър сърч тул например ,че в момента за да намеря нещо трябва да знам буква по буква как се изписва 🙂

 64. thd Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Айде RC 17.1 http://blog.linuxmint.com/?p=2700

Leave a Reply