Епизод 47 новини и разговор за криптографията

Епизод 47 на Nerds2Nerds записан на 30.11.2014

Новини и разговор с gat3way

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Обоз на новините, черния петък, разделянето на Google (евентуално) нов вирус и промяна в условията на Facebook
21:50 – Разговор с gat3way за криптографията. One time pad, шпионски радио станции, симетрична и асиметрична криптография и всичко покрай тях.

| ноември 30th, 2014 | Posted in Uncategorized |

74 Responses to “Епизод 47 новини и разговор за криптографията”

  1. Ogi Says:

    gat3way,

    В предния подкаст в който участваше стана дума че на всяка конференция, състезание, форум за криптография има присъствие от първите на дена. Та в този ред на мисли къде точно Kerckhoff доказва това което каза че доказва. Доколкото виждам не прави доказателства а трудовете му са препоръки, налагане на добри практики и съвети (нещо като Lean i Solid за програмирането). Естествено че са вярни и до ден днешен се спазват но впредвид времевата линия на неговата работа и нивото на технологиите по негово време неможе да се говори за доказателства. Не съм съгласен че видеокартите са по ефективни от asic за трошене на sha2 конкретно. Единствения проблем е че чиповете имат вградена грешка(чиповете грешат и това е нормално при копаене) която може да обърка добре построена(със стратегия) постановка. Това че паметта е сметната точно колкото им трябва не ги прави неефективни, съответно това че видеокартата има бърза памет за текстури не я прави по ефективна. Доколкото си спомням главната идея на Rainbow таблиците е да включат io-то да помага при bruteforce-a, който така и така си е бърз и без разни io гърла на ботилката(да, за ram говоря) , дано не бъркам. Трябваше малко повече да споменете за модерната дефиниция на ултимативна сигурност – сигурно е това което няма разбиване за времето в което информацията е зависима от него … токени на банките и т.н. това е добре заложена стратегия и в модерните работодатели – докато служителя се усети че това или онова зависи от него „става така“ че не е нужен вече.

    Иване,
    Това което каза за кодовите думи или както искаш го наричай е точно като f(f(x)…). sha2(md5(‘gosho’)) по сигурно ли е от md5(‘gosho’) – да, ако не знаеш х=md5(‘gosho’) в sha2(x) така че косвено и ти си разсъждавал върху това което каза gat3way относно Kerckhoff с което определено не съм съгласен. Едно е да препоръчваш, друго да твърдиш, трето да доказваш и четвърто е 20г. след смъртта ти цялото ти изказване да е вярно.

  2. deyan Says:

    Чудесно гейт го следя във форума и в неговата страница ,благодаря,че го поканихте отново.

  3. Ivan Says:

    Супер подкаст, браво!
    Може следващия път като поканите gat3way да поговири за биткойн и доколко е сигурна криптовалутата от криптографска гледна точка и т.н.

  4. gat3way Says:

    Не може ли за софтуерни радиа да се излагам следващият път, че са ми далеч по-интересни от биткойн в последно време 🙂

  5. gat3way Says:

    А иначе си прав за Керков, затова и не е теорема на Керков, а принцип на Керков. Но мен някак много ми се искаше да беше обратното 🙂

  6. gat3way Says:

    По отношение на ASIC vs GPU, ASIC чиповете са порядъци по-ефективни и по отношение на енергоефективност и като съотношение die size/производителност. С порядъци. Това не е толкова учудващо де. GPU-тата са програмируеми чипове от друга страна, лесно можеш да ги накараш да трошат друг алгоритъм. Дизайнването и изработването на нов ASIC чип е доста скъпо удоволствие – от прототипа през маските и първата партида обикновено имаш прилично големи начални разходи (обикновено десетки, стотици хиляди долара).

    rainbow таблиците са memory/time tradeoff атака – най-важното, което пропуснах да кажа е че на диска се пази само началната и крайната стойност на веригата. IO-то е важно в зависимост от това как си подбрал параметрите на таблицата. Ако използваш по-дълги вериги, можеш да имаш по-малко елементи в таблицата и съответно по-малка таблица за да покриеш същото множество от входове. Тогава обаче претърсването на таблицата ще е по-бавно (и евентуални колизии ще са по-проблемни също). Можеш дори да стигнеш до момент с много дълги вериги и достатъчно малко редове в таблицата, колкото да не се налага да правиш дисково I/O въобще, а да я кешираш цялата таблица в RAM-та. Това няма да е оптимално, претърсването ще е изключително CPU-интензивен процес. Обикновено се търси някакъв баланс който да работи добре на практика.

  7. thd Says:

    От любим тип подкастове , дааа 🙂 …

    Един интересен сайт :):

    http://www.cryptomuseum.com/crypto/enigma/

    Колкото до тия радиостанции с цифровите кодове, що ги говорят а не ползват морзов код, което е много по разбираемо при смущения ?!
    Обикновено в българската армия се ползват само цифрите от морзовия код по кодови табли дето се сменят на определени часове , дни и т.н. ..
    Ама пък каква мощност имат тия станции в камионите военните, чува се тититкането на gsm-a ако е на близо, даже и го изключва чак по някога 🙂

    Колкото до енигмата, аз все още си мисля че е едно от най устойчивите неща на брут форс… И ако си мислите че компютъра я оправя , може да пробвате с това 🙂 :

    mojb cigx jpyf bxyn sfug vzsz mjeq agbb

    ………
    tox-bootstrapd (Node) Вече може да се пуска и на Raspberry Pi https://blog.libtoxcore.so/ тия фенове продължават да действат мощно 🙂 и да вадят понякога по 2 версии на ден на Toxic и qTox 🙂
    ………
    Пък тук е интернет аналога с броудкаста от радиостанцията, само дето тук не се знае и от къде тръгва съобщението 🙂 не само до кой отива …
    https://bitmessage.org/wiki/Main_Page в първите версии имаше доста проблеми с претоварване на CPU заради разни големи лимити, но вече е оправено.

  8. Stilgar Says:

    И аз го гледах тоя принцип, че не е теорема. Освен това има доста случай в практиката където security by obscurity е сработвало. Примерно тези:

    http://arstechnica.com/security/2014/06/chester-nez-last-of-the-original-navajo-code-talkers-dies-at-93/

  9. agent_kowalski Says:

    за музиката не върши ли работа http://www.radiotunes.com/ ?

  10. +o Says:

    Да, интересно е и софтуерното радио, ако може и за него да поговорите, че и аз май ще се пална да слушам сателити, и мястото където живея ще е много благодатно за слухтене като цяло.

    А относно rsa vs dsa vs ecdsa на кое бихте се доверили при работа. Най-накрая криптирането зависи от възможностите на технологията и съм чувал, че RSA вече сериозно може да се чупи.

    Друг слух, който съм чувал е че криптографията в openssh е леко счупена под политически начин или nsa натиск. Как ще коментирате ?

    Проблема да не разбираш криптография, е че човек се подава на слухове. Кой отиде до щатите на някаква конференция и като се върне „недей да вярваш на rsa и отпиши dsa“, друг път отиде другаде и като се върне каже „в последната ревизия на дебиан са открили че ecdsa е имплементиран счупено“ . Може би трябва да изкарам един курс поне да имам представа на кой да вярвам и на кой не. Не за друго.

  11. Ogi Says:

    @+o първо казваш 1-2 слуха явно за да знаем че ги знаеш или просто защото звучат любопитно или поради $RANDOM причина.. После иронизираш слуховете като информация влияеща за взимане на решение…. нещо не разбирам… Искаш някой да коментира слуховете които казваш… при все че в подкаста, нито в коментарите, слухове не чух да се споменават или коментират….

  12. +o Says:

    @Ogi – първото „или-или“ отпада, няма смисъл да го коментирам.

    Не иронизирам слуховете, ако има ирония тя е по адрес на съдържанието на слуховете, а причината е че го достъпвам точно под формата на слухове.
    Като цяло не съм съгласен на определението, че иронизирам, но щом така усещаш нещата не е проблем.

    Това, че нещо не се споменава в подкаста, не означава, че не може да се коментира пък било и то слухове. Ако пък се опитваш внушиш, че в подкаста се говори само 100% проверена и доказана информация, ще те успокоя, че това не винаги е така, а когато водещите не са сигурни просто казват, че не са или пък споменават, че са видели информацията само в калдата. Долу-горе в една по-разхвърляна форма правя и аз в коментар си.

    Най-накрая ако имам въпроси, пък било то и не съвсем ясни е по-добре да ги задам, защото :
    а. може да се получи дискусия и въпросите ми да получат по-ясни граници
    б. може да получа и някакви отговори, които да допълнят съществуваща представа или да зададат тотално нови граници на неясните ми въпроси
    в. може да получа отговори, които да изчерпват въпросите ми, а това да доведе до нови въпроси
    г. ако получа отговор, това също може да е някаква форма на такъв
    д. от а,б,в,г виждам че няма какво да загубя

  13. +o Says:

    г. ако не получа отговор, това също може да е някаква форма на такъв *

  14. gat3way Says:

    Между другото, има няколко станции, които използват морзов код наистина. Има и такива, които използват цифров формат (обикновено обаче проста 2-FSK модулация).

    Морзовият код наистина е по-ефективен, главният проблем обаче е че с обикновен приемник за КВ радио, честотният филтър е прекалено широк и влиза доста шум, което обезсмисля малко нещата…правилното оборудване е по-съмнително де 🙂

    Има и кодирани морзови станции (в 21-ви век, да) които обаче официално си се ползват от военните и вероятно също използват OTP, поне форматът им е сходен. Тук примерно много силно се ловят предаванията на Израелската военоморска флота, те редуват cleartext съобщение (DE 4XZ DE 4XZ) с криптираната част.

  15. бацето Says:

    Щото си говорите за криптография, ето https://freedom.press/encryption-works малко приложна криптография, и да се пазите.

  16. deyan Says:

    Гатака накрая на подкаста спомена нещо ,което живо ме интерсува,тъй като не ми е област и хич не разбирам.Бих желал да науча повече ssl сертификатите.

  17. thd Says:

    Случайно ми прещрака да ровя из нета за софтуерни автоматични декодери/енкодери на морзов код и на какво се натъквам: http://fkurz.net/ham/ebook2cw.html хаха туй си е за психари направо 🙂 даже си го има и в дефоутните хранилища 🙂

  18. Мидвес Караколаксъзов Коджабашгюлмезов Says:

    Според Мен На Госта, Някоя кака Му Правеше Свирка Докато Говореше … Ахааа Да Свърши И Ванката Го прекъсне … После Следва Приказки От Сорта На Алабала … И После Пак Едно Пъшкнае … Гласа Направо Трепери … И Ахааа Да Свърши И Мишо Асеновградския Го Прекъсне … Едвам Го Излушах Че С Този Пушкащ Глас … Ахааа и Аз Да Свърша :-))) П.П. Иване, Ти Като Българин, Който Дуржи на Българското, Престани С Тази Турска Дума ЙЕВАЛЛЛЪ … Че Прави Впечатление !!! Знам Че Те Дърпа Към Кърджали … Ама 😉 Ето и Една Новина … Мазда Пуска Кола, Която Ще Върви Само На Вода !!!

  19. thd Says:

    @Мидвес, ти да не мислиш, че лесно се намират on-the-fly без предварително написан текст, подходящи думи, да се обясни такава материя тъй, че и хора дето не се занимават с това да го разберат. Туй не е като по телевизията тия, дето им говорят сценаристите на слушалката в ухото.

  20. gatakka Says:

    @Мидвес, работата на „водещия“ е да води разговора. Не сме професионалисти, но това се опитваме да направим. Толкова можем.
    Второ, не съм от Кърджали и турцизмите в нашия език са много. Да спра да казвам и кибрит, и той е турска дума. Това че ползвам турцизъм не ме прави по-малко патриот или нещо подобно. Връзка няма, освен ако не съм краен националист, а аз не съм. Аз съм малоазийски тракиец, ако се интересуваш от история провери, интересно е какви сме и как над 4 века сме запазили език, култура, религия, обичай и сме се върнали в България.

    А по отношение на колата дето върви с вода….. нашите медии малко не разбират разликата между водород и вода. Колата върви с ВОДОРОД (втечнен) който използвайки водородна клетка произвежда вода и енергия. Само че аз не знам да има водородна станция някъде в България.
    @deyan ще подготвя нещо за SSL сертификатите, не съм експерт, но основни неща мога да обясня. Ако Gataway се навие за още едно участие по някое време, той ще може по-добре от мен (предполагам)

  21. gatakka Says:

    @agent_kowalski благодаря за линка. Сега го цъкам. Изглежда доста добре. Първите впечатления са ми супер.

  22. +o Says:

    @gat3way – ти как разбираш, че са израелските военни, има ли някакъв начин да се разбира от къде иде сигнала при различни обстоятелства.

  23. thd Says:

    @+o с една насочена антена можеш да определиш посоката, с 2 насочени отдалечени една от друга антени, можеш да определиш точното местоположение , като се пресекат 2-та лъча. Общо взето ти трябват 2 станции, карта и компас.

  24. gatakka Says:

    @thd с 2 антени може да определиш приблизително местоположението. за наистина точно определение ти трябват 3 или 4 🙂

  25. thd Says:

    Това е ако не са насочени и изчисляваш по сила на сигнала, ако са насочени хващаш по азимут.

  26. thd Says:

    На принципа на радара, фарадеева изолация от страните дето не трябва да хваща.

  27. thd Says:

    https://en.wikipedia.org/wiki/File:Radiotriangulation.jpg

    http://circuitcellar.com/ee-tips/triangulation-trilateration-or-multilateration-ee-tip-125/

    От там идва и името три-ъгъл-локация 3 точки 🙂

    и пак офлудих ама кат не мога да се сетя всичкото на веднъж 🙂

  28. !ntel Says:

    Мидвес – най-обичам такива тролове като теб да коментират. Защо ти не дойдеш в предаването, да видим колко и как ще мънкаш?

    Това че човека не презентира перфектно, не е причина ти да се правиш на интересен като малко дете в коментарите.

    А и по отношение на турските думи – личи си че си българин, повечето сме такива говеда: Важно е да се правиш на интересен, а не да се опиташ да научиш нещо ново или да зададеш смислен въпрос.

    Не стига че хората са се събрали и правят нещо, което е рядкост за България и говорят по два часа, за да може поне някой да научи нещо от обща култура…

    @Мидвес, защо не седнеш да обобщиш казаното от GW и да го презентираш по-добър начин и след това да hate-ваш?
    – Отговора е, защото не можеш. Най-вероятно нямаш дори микрофон за компютър, какво остава за останалото.

    Но както и да е – важното е, че ти си доволен от себе си и от мнението ти 🙂 Другото не е важно.

  29. LZ1IRQ Says:

    Един глас за софтуерните радиа 🙂

  30. gat3way Says:

    Е те честотите които ползват и опознавателния знак (4XZ) са известни публично така или иначе, ако потърсиш в google за „DE 4XZ“ или „4XZ CW“ ще излязат доста резултати предполагам

  31. PaperNick Says:

    RadioTunes е много стабилно, ползвам го още от както се казваха Sky.FM. В момента съм накачил 7-8 станции на RadioTray (радио приложение за Linux) и си ги сменям според настроението.

    Ако искате да слушате RadioTunes през VLC, RadioTray или друго, може да модифицирате този публичен линк:
    http://listen.sky.fm/public1/christmas.pls

    Трябва само да заместите „christmas.pls“ с името на желаната станция. Например искам Jazz – отивам на сайта, кликам на jazz станцията и името се намира в URL-а точно след slash-а:
    http://www.radiotunes.com/smoothjazz

    И ето как трябва да изглежда публичния линк:
    http://listen.sky.fm/public1/smoothjazz.pls

    Cheers! 🙂

  32. PaperNick Says:

    Без да искам копирах някакъв стар линк. Всъщност трябва да е http://listen.radiotunes.com/public1/christmas.pls

  33. deyan Says:

    @thd ,това с амизута не е точно така.Защото с него се пресмята дистанция между две насочени антени.Не е същото заради особеностите на ландшафта и препядствията и на практика пак може да даде отклонение от точната локация.

  34. thd Says:

    @deyan, по лесно е да си го представиш като лъчите на 2 лазерни фенерчета, където се пресекат X маркира целта 🙂

  35. thd Says:

    🙂 пак се подкараха http://arstechnica.com/tech-policy/2014/12/apple-now-facing-a-jury-over-claims-it-competed-unfairly-with-drm/

  36. Мидвес Караколаксъзов Коджабашгюлмезов Says:

    Връщам Си Думите Назад … И Се Извинявам За Коментара !!! Само ДА Допълня Лекцията Си Беше Не Ниво … Просто Исках Малко Нещата Да Са На По Високо Ниво … @gatakka Не Се Сърди Но От Мишо До Тук Нямам Спомен Да Не Се Е Държал На Ниво !!!

  37. +o Says:

    Това не беше точно лекция, а нещо разговор. Беше си много добре. Браво на госта и двамата водещи, не само за това, че отделят време, а и за това, че им се получава.

  38. gat3way Says:

    Честно казано не съм подготвял да говоря нещо специфично, имах си един списък с неща които очаквах да се говорят де, но просто няколко нахвърляни точки на лист, та това е доста далеч от презентационен формат и още по-далеч от нещо обмислено и репетирано. Освен това се разбрахме да не навлизаме излишно в детайли и да не отегчаваме хората, поради което реших да говоря по-общи неща, които да звучат по-интересно. Към края на разговора обаче доста се разсейвах – дъщеря ми се събуди и вършееше из стаята, а майка й беше излязла да пазарува, та трябваше да я държа под око да не свърши някоя глупост и да прекъсвам опитите й да си пусне телевизора.

  39. бацето Says:

    @gat3way и все пак не си мисли, че взимаме всеки random „коментар“ за чиста монета, защото ако го правехме то тогава проблема щеше да е в нас. Така, че можем само да сме благодарни за отделеното от вас време и положените усилия и труд. 😉

  40. Stilgar Says:

    А на мен ми е най-интересно Мидвес сам ли си пише главните букви или има някакъв plugin дето му ги нагажда.

  41. deyan Says:

    @Стилгар и друг път съм го виждал това с буквите доста е старичко едно време беше модерно в чатовете така да пишат пуберите.Вероятно има такава програмка.

  42. deyan Says:

    Малко леко в страни от темата ,но тия пичове от НАСА май са на път да направят затворен цикъл от биологични отпадъци : http://sinoptik.bg/news/prevryshtat-ekskrementi-na-astronavti-v-metanovo-gorivo-1329

  43. Мидвес Караколаксъзов Коджабашгюлмезов Says:

    Мишеее … фром Асеновград … Виждали сме се в Валенсия с тебе 🙂 Аз съм ти фен на тебе батковото, имам идеи за повече от записи в Скайп, но Ванков още от Тубата го дава на шшшшЪЪЪЪЪ … понеже сам си каза че е бил овчар, и от там му е останал вреден навик … да говориш като хайван пред аудитория е едно, а да правиш нещо друго на ниво знаеш сам много добре какво е … ето цитирам ти Ванков – “ АКО НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ НЕЩО КАКТО ТРЯБВА, ГО НАПРАВИ ДА ИЗГЛЕЖДА ПОНЕ КАКТО ТРЯБВА „. А и си гледал рекламата на Глобул – та за мен @gatakka – става @turlaka … Nerds2Nerds – става НЕРДЕ2НЕРДЕ … @ИВАН – става @ИБРАХИМ … ЙЕВАЛЛЛЪ един вид … Ти с появата си направи така, че вкара малко цивилизован начин на разговор, за това съм ти фен … но вас ви харесват двамата, и би било добре да сте в ефир да речем тУгедЪр !!! Ето за това се дразня, че ти можеш … а друг НЕ 😉 Жив и здрав … и моля те работи над произношенията, така както сам налагаш цензура на тема политика по време на разговор!!! УСПЕХИ 😉 п.п. не искам да обиждам никой … ВИЕ ГО МОЖЕТЕ МОМЧЕТА … ПРОСТО ГО ПРАВЕТЕ КАКТО ТРЯБВА !!! ПРОГРАМИСТ НЕ Е АСОЦИАЦИЯ НА СЕЛЯНИН 😉 НАПРОТИВ ЗВУЧИ МНОГО ГОРДО !!!

  44. бацето Says:

    @Мидвес забрави да включиш plugin-а с главните букви, както и този за граматична проверка. Пред „в“ и „ф“ се използва предлога „във“, изречение се завършва с точка и т.н. Иначе виждам, че троленето ти се отдава.

  45. +o Says:

    Аз ставам фен на Мидвес от Асеновград. Един истински каубой от тракийската преприя, който с два коментара успя да разкрие цялата психологическа архитектура на съвременния мит за селския човек. Сега навел скромно глава и прозрял целия спектър на социално-психологическия феномен осъзнавам, че този теоретичен човечец в главата ми изобщо не разбира състоянието, в което се намира, напротив той решително вижда своята диагноза в поведението на средата. Острото длето на думите му изрязва решението на проблемите във пищната форма на невероятно изказани мнения, сякаш плиснати от ръка на писател. Един съвременен тракийски рицар, обречен на самотата на прозренията си.

  46. deyan Says:

    Яя да се промени слогъна бързо! да се добави и „Ще си говорим както си искаме!“

  47. +o Says:

    Не знам аз взех да се зарибавам по тва радио, вчера си буилднах едно гнурадио и го чаках 2 часа, баси софтуера. Днес почнах да се интересувам от антени ала-бала

  48. gat3way Says:

    Ммм за жалост това с антените не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, защото няма идеална такава, която да ти върши работа на всички интересни обхвати, да е хем насочена, хем да е омни такава, хем диаграмата й да ти е изгодна за всички случаи, хем да е с поляризацията каквато ти трябва и да нямаш загуби за това че не е.

    Аз в момента съм с 50% собственоръчно направени антени (след доста опити и подобрения в продължение на месеци), 25% комерсиални такива и 25% подаръци от разни хора дето знаят далеч по-добре от мен как се прави.

    Мисля че най-простият (и същевременно най-интересният) вариант за начало е да си поиграеш да тракваш ADS-B от самолети, крайният резултат е доста впечатляващ, а антените за целта се творят доста лесно с подръчни средства. Един прост дипол, дори такъв от дебели медни проводници, резнати колкото трябва (няма да ти развалям удоволствието да го смяташ) и някаква проста конструкция с подръчни материали, изкарваш го навън да вижда колкото повече от небето и подкарваш dump1090 (gnuradio дори не ти трябва). Оттам почваш с експериментите с наместването на антената, откъдето вероятно нагледно ще се сдобиеш с идея за поляризацията и pattern-а й. Ако имаш време да наблюдаваш примерно ще забележиш че точно когато самолетът ти е над главата имаш проблем с приемането, което на първо четене е доста нелогично, защото точно тогава е и най-близо. И такива работи.

    В смисъл простите ненасочени антени най-лесно можеш да си ги твориш сам и дори без да имаш апаратура да ги замерваш, някак често се получават. Почти всичко оттам нататък става с порядъци по-сложно и божа работа ако нямаш с какво да го мериш, можеш единствено предположения и експерименти да правиш, но пък точно те са доста забавни. Когато решиш да теглиш чертата и да избереш вариант, обикновено готовото решение излиза далеч по-добро от каквото и да било, което можеш да сътвориш сам. Но понякога не е така и тогава е забавно как буквално с няколко лева докарваш същата „производителност“ каквато би докарал с някакво комерсиално решение за сума ти пари 🙂

  49. +o Says:

    Мда, мисля първо да си купя една антена, не съм хич на ясно как да си я направя, въпреки че гледам тука едни how-to постове и изглежда две медни жици увити малко на едни места :Р . Сега гледам в aliexpress китайците за по 10-тина $ предлагат някакви антени (пише ads-b), но ще поровя да знам дали точно това ми трябва. Гледах едни които са rtl (от 100КHz-1.7GHz, жалко, че не е 1.8 :Р ) . За съжалние обаче едва все още тези неща не ми говорят много, пък и не вярвам от мен да излезе радио любител, по скоро да убивам малко време 🙂

  50. !ntel Says:

    готино е когато троловете се издават сами, чрез определени детайли 😀

    Иван явно не си share-ва бан листите за всички блогове.
    А и ме кефи как Г-н Трол се държи цивилизовано 😀
    Според мен причината е или защото го мързи да пише с ново име/мейл/IP или защото е станал още по-мъдър.

    Трябва да направят форум за САМО за тролове.
    И да е само с покани и то след като се доказал по заслуги!

    Това ще е може би най-якото нещо, чрез което може да си губиш времето 😀

    PS: Който чете блога – айде почвайте нов startup с тази идея, че да има „бум, бум, бум“ (както се пее в една емблематична българска песен) (rofl rofl rofl)

  51. gat3way Says:

    Е и аз не съм радиолюбител и отказвам да се лицензирам. Като цяло обаче зад антенните неща има доста теория и не е чак толкова просто, произволно парче железо няма как да се държи точно както искаш. Отделно, обикновено нямаш идея какво точно интересно има в обхвата, аз това намирам за доста забавно, това си идва с времето, но хубавото е че постоянно откриваш нови неща. Но като цяло те съветвам да не се нахръляш върху някакви мултифункционални дзверове, които не си вършат работата като хората. Извън ADS-B нещата, вероятно някаква произволна антена за DVB-T ще ти докара добър прием за разни силни сигнали, примерно любителските честоти, ако имаш късмет, ще може и разни неща от космоса да ловиш, примерно ISS или NOAA спътниците, определящото тук освен локацията на антената е и местните смущения.

    Аз бих си взел за начало един R820T и бих го пробвал с stock антената и някоя подръчно сглобена за ADS-B. После бих го пробвал с някоя по-подходяща за VHF обхвата антена и да слухтя силните местни сигнали – бакшиши, линейки, сотаджии, APRS-и и т.н. Някак интереса към останалите обхвати и излъчвания ще си дойде от само себе си.

  52. +o Says:

    @gat3way Чудя се м/у
    http://www.aliexpress.com/item/E4000-USB-DVB-T-RTL-SDR-Realtek-RTL2832U-R820T-DVB-T-Tuner-Receiver-PAL-IEC/1407925116.html
    и
    http://www.aliexpress.com/item/E4000-RTL2832U-R820T-USB-DVB-T-SDR-ADS-B-Remote-Control-Digital-TV-Stick/1407963601.html

    като за начинаещ тези стават ли изобщо за целта или съм доста далече от закаквото иде реч ?

  53. gat3way Says:

    Е4000 е доволно скъп донгъл (защото фирмата която произвеждаше тунера фалира отдавна и сега се размотават застояли бройки и има легенди), скапан при това, единственото хубаво нещо е разширения обхват, който повярвай ми няма да се оправдае, ако ти трябва наистина това, пробвай с конвертор или направо си вземи hackrf.

    Аз имам E4000 и ако държиш мога да ти го дам да тестваш и няма да си доволен. Според мен като за начало и като за повечето смислени неща които можеш да свършиш, R820T е далеч по-идейна работа. Освен ако не държиш изключително много на 1.8-2 ghz нещата. Имай предвид че там се държи зле.

  54. gat3way Says:

    А, да, отделно e4000 донгълите ги рекламират като такива, а не са такива. Ако наистина е такъв, цената би трябвало да е над 70-80$, което само по себе си е безумие…не знам ти си знаеш. Аз не знам какво толкова интересно би намерил в 1.8 ghz обхвата, UMTS и LTE нещата няма да са ти интересни защото приемникът хардуерно няма да ги позволи да са ти интересни, но по-лошото е че и няма софтуер който да ти ги направи интересни. Евентуално HRPT можеш да ловиш от weather спътниците, но там ще си на границите на възможностите на донгъла, аз лично не съм пробвал, но не съм и чувал някой да се е похвалил с голям успех.

  55. Ogi Says:

    Q: Какво ще желаете ?
    А: ip-то на трола с две лъжички шекер моля.

  56. thd Says:

    http://www.antenna-theory.com/antennas/main.php

    Тоя тип сигурно не се изчисляват лесно 🙂 : http://www.antenna-theory.com/antennas/fractal.php

  57. +o Says:

    Вземам тая дето ще върши работа за да „чувам“ самолети, над главата ми мисля, че минава линия Истанбул-{Berlin,Munich} и ще ми е интересно да разбера дали съм прав. Отделно ще ми е интересно да видя на живо сигнала и да разбера повече за протокола и т.н. Дано да дойде около Коледа(което ме съмнява), че там има едни дни които са тамън за едно такова губивреме…

    Ако има възможност в предаването отделете време за различните антени, различните честоти и интересни неща за слушане 🙂

  58. +o Says:

    Като каза LTE живея под антена на макс телеком (~10м), която скоро беше ъпгрейдната, вероятно за lte. Възможно ли е да заглушава ?
    Това нещo hackrf сигурно е хубаво, но за хора които знаят и могат 🙂

  59. gat3way Says:

    Не разбирам много от ADS-B протокола, занимавал съм се повече с ACARS, понеже си играх да пиша/преправям декодер навремето. ADS-B по принцип работи по следния начин: от земята им пращат „interrogation“ сигнал (на различна честота, не 1090mhz). Последният е някаква широколентова (над 1 mhz честотна лента) чекия използваща фазова модулация. Самолетите пращат кратки отговори на 1090mhz, PPM модулация, доколкото съм виждал сигнала е 40-50khz широк и в audacity след USB демодулиране можеш да видиш че използват някаква диференциална схема. Подробности за протокола обаче не знам.

    PPM модулацията не е особено сложно нещо, изпращат се „пикове“ през някакви интервали от време и на базата на тези интервали се кодира информацията. Това естествено е в опростената форма и налага синхронизиране на clock-а между изпращащия и приемащия, та затова и диференциалната схема. По принцип в gnuradio няма блок, който да ти върши наготово декодирането, което е малко тъпо. С доста досадни сметки можеш да го направиш в audacity, на хартия (много склонно към грешки) и да изкараш bitstream-а от цялата тарапана. Оттам вече как се парсва резултата спрямо протокола не знам.

  60. gat3way Says:

    Апропо ако се разтърся вероятно ще намеря записани IQ семпли от ADS-B, които да анализираш. На първо четене не мога да ги открия, но трябва да са ми някъде по диска. Ако ти е интересно, ще се разровя и ще ти пратя, щом ти е интересен протокола. Обаче по-забавно е сам да си ги изловиш така или иначе, хардуерната част е доста непретенциозна така или иначе 🙂

  61. thd Says:

    Някой тук занимавал ли се е с тоя спорт „Лов на лисици“ (не съм сигурен дали така се казваше …) дето има скрити предаватели и участниците трябва да ги търсят по гората с приемници… преди време бях търсил разни схеми за тия джиджавки ама тогава нищо сносно не беше излезнало… Някой ако се е занимавал с това, да шерне малко повече инфо или поне от къде може да се намери …

  62. zxz Says:

    Като стана въпрос за One Time pad 😀 http://store.hackaday.com/products/1407981609

  63. +o Says:

    E, то идеята е аз да си уловя, нито ми е спешно, нито важно, така че ще чакам антенката, за да се опитам да си наловя материал.

  64. Селянин Says:

    Да обясня на Гейтуей, как са разбрали кубинците, че са слушали радио. В миналото не е имало много радиостанции и е било практика когато правителството иска да е сигурно, че всички слушат правилната радиостанция радиоапаратите да се запечатват в полицията, така че да не може да се слуша на друга чистота, освен тази на която се излъчва правилното радио. Това в България е правено както преди, така и след 44. С времето, когато радиоапаратите стават масово достъпни мярката губи смисъл.

  65. Селянин Says:

    Забравих нещо. Ако през 30те и 40 те набарат някого с късовълнов предавател и той не може да обясни откъде го има-затвора и боя са му гарантирани. Тази техника е била доволно скъпа по това време и по принцип ненужна за нормален човек.

  66. +o Says:

    @Селянин – сигурно има доста истина в думите, които казва. Ето на какво ми попадна днес – http://internetlumpen.net/tvarde-vazhno/

  67. Иван Says:

    Е добре, дайте някакво инфо какво е това с криптографията, и по-точно за софтуер.Примерно инструменти за трошене на хеш и някакви примери къде точно за какво как се ползва.
    Аз например си нямам идея за криптографията и това въведение беше интересно, но на практика ми стана интересно как се случват нещата.

  68. gat3way Says:

    Селянин, това не са ли го правили предимно в разни тоталитарни държави при това отдавна? Чувал съм за това, някак съм израстнал в по-различно време, затова ми се вижда малко безумно, но на практика звучи доста логично.

    Криптографията иначе е доволно общо понятие, аз не съм криптограф, на мен са ми интересни определени области от нея, поради което не би трябвало точно моето мнение по въпроса да има някакво значение. Поради което трудно мога да ти дам обяснение как се случват нещата, защото нещата могат да се случват по доста различен начин.

    Що се отнася до трошене на криптографията, мога да дам един пример с reverse-engineer-ване на такава схема, което аз съм правил:

    http://www.gat3way.eu/robo

    Tool-овете които съм ползвал за целта са просто текстови редактори, developer конзолата на браузъра, няколко набързо нахвърляни C програмки за валидиране на вход/изход и химикал и хартия, с други думи нищо специално.

  69. zxz Says:

    http://ia600500.us.archive.org/12/items/ird059/tcp_d2_04_drums_and_trumpets_irdial.mp3 numbers station на български 🙂

  70. thd Says:

    Хеехее 🙂 http://arstechnica.com/gaming/2014/12/xbox-windows-store-now-accepting-bitcoin-payments/

  71. Stilgar Says:

    M$ and X฿OX

  72. Jak Says:

    „Няколко“ интересни слайда по темата. Които бяха презентирани вчера в Beehive във Варна. 🙂 https://docs.google.com/presentation/d/1Irke_chOMpM21K7aejgus7undlLFL0KJ7nTngNKGNPQ/edit#slide=id.p

  73. thd Says:

    Пак са на линия , няма 6-5 🙂
    http://www.myce.com/news/piratebay-online-again-at-oldpiratebay-org-powered-by-isohunt-73772/

  74. +o Says:

    това може да помогне на някой по моя първи въпрос горе в коментарите
    https://stribika.github.io/2015/01/04/secure-secure-shell.html

Leave a Reply