Епизод 4

Епизод 4 на Nerds2Nerds записан на 09.06.2013 с основна тема asm.js.

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – Въведение
01:00 – Проект PRISM
08:20 – Google Glass забрани за приложения и ползване
16:00 – Halo Spartan Assault за Windows Phone и Windows 8
19:30 – Xbox One – изискваня за Интернет и условия за препродаване на игри
29:15 – StarCraft 2 – Spawned версия
31:45 – Apple vs Samsung и опитите им да запазят доминиращото им положение
44:50 – Intel Haswell
53:45 – Zynga с масови съкращения
54:45 – Microsoft минават на годишен release cycle за продуктите за разработчици
1:02:45 – Seagate пуснаха HDD което е с дебелина само 0.5 сантиметра
1:05:30 – Google ще обявяват публично 0-day бъгове на четвъртия ден
1:04:45 – Хак на iPhone през зарядно
1:09:20 – Извънземни?

Част 2 – asm.js

 

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

Tags: ,
| юни 9th, 2013 | Posted in Uncategorized |

67 Responses to “Епизод 4”

  1. иванчо от приказките Says:

    Хайде от мен ще да е първия коментар, проекта ми харесва, но това означава ли че ще оставиш любимия ни блог на заден план ?

  2. echeveria Says:

    Не мога да кажа дали това е причината за писане на чисто руби вместо до жабепко руби, но повечето които предпочитат да пишат на чист питон а не на житон е че хостинга е много по евтин от томкат да речем, освен това някой работни рамки си идват със собствен сървър и да не ползваш да речем на апач мода който е доста бавен. Мисля че е подобно и при рубистите, за малки проекти да ползват по скъп жаба хостинг вместо споделен…
    Тука малко по темата ама не съм го чел:
    https://github.com/jruby/jruby/wiki/DifferencesBetweenMriAndJruby

  3. Maniac Says:

    Stilgar, въобще не е абсолютен фанатик на тема Microsoft….. хич даже. Пич, чуй се какво говориш! Да не вярваш на думите на Microsoft? Добро утро бих ти казал аз! Те и за Start бутона казваха, че така трябва да стане и накрая видяха реакцията на потребителите. Това е един от милиардите глупости, които са говорили. Ако искали Microsoft можели да направят така, ако искали иначе. Как не поискаха да послушат потребителите за целия feedback за Windows от Vista насам? Аз съм потресен от коментарите ти относно Microsoft и продуктите им. Отгоре на всичкото Samsung щели да завземат Android от Google? След като знаеш, че си разработват собствена мобилна операционна система? Това да ти говори нещо, като например, че ще се ориентират към своята си? Те казват, че искат да намалят зависимостта си от Android. Ужас! Освен това, HTML5 не бил завършен стандарт. Добре, обаче как другите го правят Microsoft НЕ? Нещо повече ли са? Разработчиците имат нужда от това и конкуренцията им го дава, това се случва и ще се случва, но Microsoft не отговарят на търсенето. Затова заслужават пред централата им да се лепне един билборд с текст: „Microsoft – Вие сте ПЪЛЕН МИНУС!“. Ти подиграваш ли се? За тях е пределно ясно.

  4. echeveria Says:

    Кои са тия други дето го правят? Да не би да има единен стандарт за видео или звук? Да не би ъплоуда на файлове да е еднакъв за всички без да се налага да правиш промени (визирам хром и лисицата)? Изобщо няма стандарт който да спазват всички останали а всеки си прави каквото на него му е удобно, само посоката е ясна имплементацията изобщо не е!

  5. Stilgar Says:

    За мен операционната система е същата ако вървят същите приложения. Ако направят приложенията да вървят на Tizen все едно са им fork-нали Android.

    BTW нямам идея за кое от всичките Microsoft неща говориш, ама последно слушат ли потребителите или не слушат? За Start бутона слушали ли са ги? За HTML5 гледам са ти отговорили вече.

  6. echeveria Says:

    Тайзън ок че ще правят хтмл5 приложения ама и там има проблеми. Интел си дърпат към техния хардуер а самсунг към арм, а това значи (и е факт както се вижда) че приложения писани за интелската версия не напълно автоматично може да се ползва за самсугски хардуери (тука един в лаба има няколко тестови устройства). Общо взето решениято за гуглите да ползват жава за андроида беше че тоя език има голямо комунити и във фирмата им и по света тогава, както и че js по онова време си беше бая бавничко и не толкова функционално. После има и друго, сега комюнитито на js се разрасна и уеб нещата почнаха да са по фешън от преди 5-6 години да речем и няма как да не се съобразят с тренда. Още повече че на двете водещи мобилни ОС девелоперите за уеб бяха преебани от към пърформанс и то нарочно и това никак не им харесва, всеки трябваше да пише неативно приложение за андроид и иос за да работи както трябва. Иос не даваха да се ползва техния js за браузери извън сафарито което рано или късно ще им се върне тъпкано. Андроида също не наблягаше на тази възможност (което е учудващо за мен имай ки предвид че уеба е силата на гуглите). Доста дев за паЮжина (фостата) искат да си пишат уеб нещата така, че да си бачкат за мобилните почти толкова добре колкото и за десктоп браузери.

  7. thedem Says:

    Добре изглежда https://www.youtube.com/watch?v=BV32Cs_CMqo 🙂 .

    П.С.: С другия браузър нещо не ми отваря детайлите от „Read More“ Плюе неописана грешка в която пише само грешка, без допълнителна информация 🙂 – SRWare Iron (chromium базиран).

  8. Says:

    Може би коментарите е нужно да се барнат още малко, да е (визуално) ясно къде е името, къде коментара и къде почва отговора или другия коментар.

    Това е пича, дето разбуни духовете
    http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/09/edward-snowden-nsa-whistleblower-surveillance

  9. agent_kowalski Says:

    По повод hdd+то на seagate, за което говореше, разглеждал ли си това http://www.seagate.com/internal-hard-drives/laptop-hard-drives/laptop-solid-state-hybrid-drive/

  10. gatakka Says:

    @+о Работим по по-читав дизайн…. Всичко с времето си.
    @agent_kowalski това са хибридни дискове, тяхната по-висока производителност е силно съмнителна, поне по това, което видях. Има някакво подобрение, ама слаба работа.

  11. Maniac Says:

    @echeveria, съгласен съм, обаче Microsoft дори не дават подобен шанс на разработчиците, докато Chrome и Firefox дърпат бързо, а Internet Explorer просто няма да го бъде. С нарастването на броя смартфони и таблети, до 5 години Internet Explorer ще получи почетно трето място. По тази схема, с която си карат просто няма да стане!

  12. agent_kowalski Says:

    Да знам,аз съм с такъв диск.
    Наистина производителността не е чак такава каквато я описват, но примерно за лаптоп е доста по-добре от масовите 5400 ,8мб дискове.Ако човек си размотава лаптопа и го спира и пуска по доста пъти на ден и по някаква причина не желае да използва хибернация или слийп на операционната система,та в този случай има голяма разлика.И като цяло по-големият кеш от 32 или 64мб сравнен с масовия 8мб на 2.5″ дисковете си казва своето.
    Не правя реклама на seagate,просто като слушах за разни тяхни иновации като говорехте,се сетих и за тези хибридни дискове.

  13. echeveria Says:

    Еми ако е писано да изчезнат ще стане както стана с нетскейп например (ся дали примера е удачен е друга тема). Обаче аз не бих бързал да ги отпиша все още. Основният проблем на този браузер е само един: Не желанието на меките да ъпгрейдват старите версии до нови автоматично, както и неподдържане на старите им ОС от новите им браузери (тоест версия десет на ХП…)
    Обаче имат доста ресурс и финансов и интелектуален за да се поправят така че все още инерцията е в тяхна полза. Още повече че останалите се натягат да правят разни работи щото са настигащи като пазарен дял – ако хром мине 50% за известно време и той ще почне да прави номерата на ИЕ от едно време – помни ми думата. На мен лично въпреки големите преимущества хрома си остава втори браузер за ползване. Чисто на тема развитие на услуги и технологии гуглите са доказали че са най изменчиви когато опре въпроса за пари – меките и ябългата в това отношение са „по добрите“. Друго особено е че почти няма свободна дистрибуция на линукс която да идва директно с хром по подразбиране, което ще рече че линукс общността има известно недоверие към хрома!

  14. echeveria Says:

    Една малка презентация за тези които са от Пловдив на тема мобилни устройства. Ще последва една специално за Тайзън (бъдещата ОС на интел и самсунг) от един от разработчиците и, както и показване на няколко дев устройства.
    http://inscom.hackafe.org/index.php?topic=15.0
    Самата презентация но още не преведена на бг:
    http://www.slideshare.net/leonanavi/challenges-inopensourcemobileapps
    Ивента във фейсбук (май има и в г+ ма не знам)
    https://www.facebook.com/events/150206898498243/

  15. Maverick Says:

    За щастие игрите в Steam работят и когато нямаш интернет чрез офлайн режима на Steam.

  16. Stilgar Says:

    @Maverick В интерес на истината си мислих, че offline режимът се активира когато си online, но днес ми разправят, че не било така. Почти съм сигурен, че преди десетина години беше така пък и статията на Wikipedia все още твърди че тоя режим трябва да се активира като си online. Като цяло е все тая щото аз и половината си игри в Steam нямам инсталирани и ако нямам Internet това че имам дискове няма да ме спаси по никакъв начин.

  17. Димитър Папазов Says:

    Предложение за тема:
    1. FireFox OS -> https://www.youtube.com/watch?v=-9vktI70iHc ..
    2. Ubuntu Phone OS -> https://www.youtube.com/watch?v=I4a9mI0qsaI
    🙂

  18. иванчо от приказките Says:

    Хора я ми разяснете малко това за стабилността на SDD-дисковете ? Колко често гърмят, при какви условия гърмят изобщо има ли смисъл да дам 500-600 лв за такова чудо, като говорите че не е стабилно, и трябва да тръпна кога ще изтрещи че плаче за нов ?

  19. Stilgar Says:

    @иванчо Не трябва да тръпнеш. Тряба да си сигурен че ще изтрещи. Гарантирано е:) На мен ми изгаря два пъти и двата пъти в гаранция. Сегашните са много по-стабилни от тея преди 2 години и ще се подобрява още, но като цяло се прецакват лесно от много писане, а четенето не им прави проблем. Далаверата е, че операционната ти система просто лети.

  20. Maverick Says:

    @Stilgar
    Да така си е, когато си online може да си превключиш към него, но също така ако не успее Steam да се свържи към интернет в момента на логването той си преминава сам и ти дава да играеш.

  21. echeveria Says:

    Stili тва хубаво ма тия от микромеките нямали да измислят няква файлова система за тия дискове че ntfs е меко казано негодна?

  22. ogi Says:

    @Stilgar SSD-тата са си много надеждни. Ползвам съм intel x-25m – 500дни uptime на lsi контролер раид 0, после рестарт и сега е на 200дни uptime. Сега ползвам 520 серията пак на lsi controller raid 0 – 200 дни uptime до момента.

  23. Sfolter Says:

    Относно цикъла на Интел за стъпките при разработване на нов производствен процес или архитектура, се казва tick-tock.
    При tic се разработва нов производствен процес,
    при tock нова архитектура. Haswell e нова архитектура, тоест е на tock, а производственият процес е запазен на 22 nm, както Ivy Bridge. Следващата стъпка (tick) ще бъде нов производствен процес 14 nm.
    Графика на развитието на Интел процесорите.

  24. Stilgar Says:

    @ogi а добре. Аз съм притежавал около 30 хард диска през живота си (имах зала) и 5 SSD-та. Имам 2 изгоряли HDD-та и 2 изгоряли SSD-та. Говори ми още за тяхната надеждност. Разбира се uptime-а не е проблемът. Проблемът е че се прецакват при много писане (примерно последният го прецаках с еквивалента на 3 поредни инсталации на Windows)

  25. Stilgar Says:

    @echeveria е нали направиха нова файлова система, тя не става ли? Не че съм си давал зор да науча нещо за нея. Иначе мойто компютри и с NTFS стават видимо по-бързи.

  26. Желю Says:

    Време беше да минете на OGG, mp3 е лицензиран и ще ви глобят 😛

  27. Stilgar Says:

    Имаме си и mp3 щото все пак искаме да го чуят повече от 5 човека. Могат спокойно да ни глобят 🙂

  28. msirius Says:

    @Stilgar, предполагам опитът ти с хард дискове е преобладаващ на настолни компютри или се бъркам? Защото за лаптоп, който постоянно го разнасяш нанякъде сегашните SSD-та (за преди 2 години не знам) са ПО-надеждни. Преди 7 месеца скапах хард диск 7200 RPM, на лаптоп въпреки, че уж беше със 1000 защити против сътресения. А диска беше едва на 2-3 месеца, смениха ми го, но след това веднага си сложих SSD, другият го изкарах външен и съм много по-доволен. Имам познати, които също за последната година са скапвали 2-3 от нормалните хард дискове и те вече са на SSD.

    HDD не му трябва много сътресения, докато е в работен режим и заминава.
    Иначе за настолен компютър съм съгласен, там не ти трябва предимството на SSD, че можеш да си подхвърляш лаптопа, докато гледаш филм примерно или теглиш файлове.

  29. Жеко Жольов Копача Says:

    Ама то N2N тук ли се преместил? Аз се чудих, защо тази седмица нямаше епизод.

  30. Stilgar Says:

    @msirius единият на лаптоп другият на десктоп. Това че може да го подхвърляш за мен няма особено значение. Истинското предимство на SSD е че компютърът всъщност става БЪРЗ. Ако ще на всеки 3 месеца да ми изгаря пак ще го сменям с SSD. Разбира се ако трябваше да ПЛАЩАМ за SSD всеки 3 месеца щях да се замисля, но все пак има гаранции.

    @Жеко Жольов Копача еми не е като да не публикувахме постове с линкове на съответните сайтове 🙂

  31. thedem Says:

    Не ти трябва SSD , за високи скорости. Слагаш повече рамчица , правиш RAM DRIVE и излиташ 🙂 , хем не се разваля . За бозата не знам точно как стоят нещата има и там някакви схеми, ама при пингвина възможностите не са ограничени 🙂 може да се монтира навсякъде 🙂

  32. Stilgar Says:

    Сега само трябва да си купя около 64GB RAM.

  33. Ogi Says:

    @Stilgar – Те Intel и OCZ са глупави и продават SSD-та с по 2 години гаранция, които се развалят като инсталираш windows 10 пъти на него… 🙂

  34. Stilgar Says:

    @Ogi явно са си преценили какъв процент ще се развалят. Аз подозирам, че това е едно от причината да са толкова скъпи. То аз не съм казал, че всички SSD-та ще се развалят. Все пак съм имал още 3 (едното даже не се е разваляло, а не е сменено).

  35. Жеко Жольов Копача Says:

    Stil а Ве аз съм абониран за хранилката с коментари на Гатьо, ала не съм абониран за публикациите. Събота и неделя бях на изграждане на колектива в нашата компания. Като се върнах, проверих в хранилката и нямаше никакви коментари. Тогава реших, че епизод е нямало, защото няма как да не се коментира.

    И съвсем случайно сутринта набрах в links2 и какво да видя. А то тази публикация била със забранени коментари при него и нямало как да разбера.

    В твоя недневник не бях поглеждал от май, въпреки че си го имам и него в хранилката.

  36. Жеко Жольов Копача Says:

    Хайде, че трябва да слушам сега, да наваксам изпуснатото. После ще троля по адрес на жабаскрипта.

  37. msirius Says:

    Онова SSD е било дефектно, щом след 3 инсталации на Win 7 се е скапало. Моето SSD е вече с над 1 TB „Total Written Bytes“, което на колко се равнява? 50 инсталации на уин 7 може би? И според диагностиката си е в перфектно състояние. Винаги гледам да му ъпгрейдвам фирмуеара, когато излезе по-нова версия, защото се подобрява още повече живота. Аз понеже съм с 4 GB рам, досега е писало средно по 5 GB на ден върху SSD-то предполагам основно за Virtual Memory, защото не му достига РАМ-та. Сега пуснах една настройка Maximum Reliability на SSD-то, което напрактика ти оптимизира ОС-а за работа със SSD, а в случая забранява и хибернация и снижава Virtual Memory до минимум. Започнаха да ми излизат постоянно съобщения, че рамта не достига. Ще сложа още 4 Gigs и ще заспи.

    Дълго време не го бях забелязал това нещо и както казах вече имам над 1 TB изписани по SDD-то и въпреки това е в перфектно състояние. Ако още в началото си направиш тези настройки, до този 1 TB ще стигнеш за 2-3 години. Поне в моят случай, защото аз големите файлове гледам да ги тегля и съхранявам директно на External HDD-то. Не съм на 100% сигурен обаче, като тегля нещо „директно“ на външния диск, минава ли все пак и през SSD-то?

    @Stilgar, за бързината на SSD съм съгласен – това е ясно, затова и не го коментирам. Наблегнах на другият му плюс, който често бива пропускан, а именно голямата издръжливост на сътресения, защото това има общо със надеждността. И прав си, никой няма ползи от това да си подмята лаптопа, докато гледа филм, но това беше само нагледен пример. Случвало ми се е например лаптопа да реши да излезе от Sleep mode, докато е в раницата и може да си представиш какво му се случва на HDD-то в такава вертикална позиция и с цялото клатене в резултат на ходенето. Другото е, когато си отвориш лаптопа да провериш нещо, докато пътуваш, тогава също няма къде да го сложиш на стабилна повърхност и HDD-то пак е в неизгодна позиция. Има още доста примери, които мога да дам, но смятам схващаш идеята.

  38. !ntel Says:

    „Какви майни сти вий бре – иНа favicon-ка ни мойти да сложити!
    Я да взиемити, да ми сложити иконкътъ, чи да нислиА да ви умаа по иНа и на двамата лумпини! Нърдови били, нинам какво били – Ай сиктир от тука вие!“ 😀

  39. Жеко Жольов Копача Says:

    Неинтеле фостата брат 😉

  40. Иван Димов Says:

    http://humortrain.com/post/52819095943#.UbezNmCFWrU.facebook малко фън за разтоварване 😀

  41. Митко Says:

    Един въпрос който е леко свързан с подкаста-а. Какъв начин правите за backup споменахте? По-скоро ми е насочен към Гатакка (Иван) – защото той спомена за някакво GG. Че тези дни си мислих да правя rsync защото от скоро съм с SSD и мисля да не ме изненада някой ден 🙂

    Даже 1 линкче с howto върши работа 🙂

    Наздраве за всеки който сподели инфо 🙂

  42. dsarmov Says:

    Не е gg а dd
    Може да поразгледаш тука:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dd_(Unix)
    или на мен много ми харесва този сайт:
    http://ss64.com/bash/dd.html

  43. Б.М. Says:

    В новия епизод може да коментирате новото въведение за Facebook – hashtag.

  44. gatakka Says:

    Ще се спомене 🙂

  45. Maverick Says:

    Ако е възможно да направите линковете да се отварят в нов прозорец, ще е едно доста полезно нещо.

  46. Жеко Жольов Копача Says:

    Сармов като има man, за чии са тия ресурси в Интернет, а то единия си е точно ръководството едно към едно.

  47. Жеко Жольов Копача Says:

    Чакайте, че се сетих. А Ве тук що няма иконки за държава, ОС, четец?

  48. thedem Says:

    Щото ше загрозят хубавия изчистен дизайн 🙂

  49. Жеко Жольов Копача Says:

    Ванка благодарско, че в първият podcast изкоментира за интелитоджей, както те помолих, не че каза нещо дето и аз не мисля 😉 Сега те каня да обърнеш внимание на тази вест:

    http://www.muktware.com/5636/system76-finally-launches-laptop-compete-macbook-air

  50. Stilgar Says:

    @Maverick да се отварят линкове в нов прозорец е дразнещо и противопоказно на принципите на web-а. Ако искаш да отвориш в нов прозорец ползвай shift + click, ctrl + click или както там е shortcut-а на твоя браузър.

  51. Жеко Жольов Копача Says:

    Или просто щракайки със средното копче на мишонко.

  52. Митко Says:

    @dsarmov thx!

  53. Оги Says:

    Ето s.m.a.r.t статистика от 830 Samsung SSD
    SMART Attributes Data Structure revision number: 1
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
    5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always – 0
    9 Power_On_Hours 0x0032 099 099 000 Old_age Always – 1683
    12 Power_Cycle_Count 0x0032 099 099 000 Old_age Always – 303
    177 Wear_Leveling_Count 0x0013 098 098 000 Pre-fail Always – 17
    179 Used_Rsvd_Blk_Cnt_Tot 0x0013 100 100 010 Pre-fail Always – 0
    181 Program_Fail_Cnt_Total 0x0032 100 100 010 Old_age Always – 0
    182 Erase_Fail_Count_Total 0x0032 100 100 010 Old_age Always – 0
    183 Runtime_Bad_Block 0x0013 100 100 010 Pre-fail Always – 0
    187 Reported_Uncorrect 0x0032 100 100 000 Old_age Always – 0
    190 Airflow_Temperature_Cel 0x0032 053 038 000 Old_age Always – 47
    195 Hardware_ECC_Recovered 0x001a 200 200 000 Old_age Always – 0
    199 UDMA_CRC_Error_Count 0x003e 100 100 000 Old_age Always – 0
    235 Unknown_Attribute 0x0012 099 099 000 Old_age Always – 23
    241 Total_LBAs_Written 0x0032 099 099 000 Old_age Always – 3542485066

  54. Данаил Рабаджийски Says:

    Това ще ми е първия коментар на новото място 🙂
    Относно коментара на Stilgar за SSD дисковете и проблема им с многото писане и четене …. всъщност, проблема идва главно от журналната файлова система. Не знам дали има възможност Windows7 и Windows8 да се инсталират на файлова система която не е журнална, но XP има, също и линукс дистрибуциите. Ползването на нежурнална файлова система прави живота на дисковете доста по-дълъг. Сега ще ви дам един пример. Един колега беше получил 2 Asus Eee PC 4G (7″ с 4 гигабайта SSD), бяха му ги дали да им инсталира XP защото ползвателката не искаше линукса с който идваха. Та той инсталира едното по нормалния начин. И като geek си форматирал под NTFS, преди да започне да прави втория, му казах да форматира на FAT32, сега почти 2 години по-късно този който беше форматиран под NTFS дава проблеми, при започване на инсталация дава множество грешки и не може да се инсталира почти нищо.

  55. buhala Says:

    Като говорим за PRISM, някакъв дизайнер се е вбесил на NSA… Не защото му следят данните, а защото правят грозни презентации
    http://www.slideshare.net/EmilandDC/dear-nsa-let-me-take-care-ou
    Това толкова се хилих като го видях 😀

  56. thedem Says:

    Като стана въпрос за дизайни, турих Mint 15-ката вчера, и гледам вкарали поддръжка на декорация на логин скрийна с HTML5/WebGL много гъзарийка логин скрийнове 🙂 Незнам убунтуту сложили ли са го ама сигурно .

  57. Maverick Says:

    Така да е, ще ползвам начина на Жеко Жольов Копача, че не съм го знаел до сега. 🙂

  58. Радослав Станков Says:

    Много добре че сте пуснали отделен сайт за podcast-a, за съжалени обаче втората част не се лови от podcast catcher-ите и затова чак сега я слушах.

    За JVM езиците, всъщност са доста разпространени. Във фирмата, в която работя, за най-големия проект използваме JRuby.
    Програмните езици които са със статус the cool kids са повечето в JVM – Scala, Clojure.
    В последната версия на JVM се добави една директива която се казва „invoke dynamic“, която супер улеснява хората който правят script езици в JVM.

    Да ползваш JVM базиран език има доста предимства освен JVM. Като лесна интеграция с вече съществуващ Java код, който както се сещата никак не е малко. Също така ако имате Java инфраструктура също е бонус.

    Разбира се, не всичко е цветя и рози.

    Самото пускане на JVM е доста бавно и ако workflow-а вие да пускате скрипове често (както в Ruby света правим с тестовете) си е доста досадно.
    Също така поне по моя опит setup на JVM стек от технологи на сървъра е малко по-сложно от стандартен nginx/mod_rails и т.н. И сървъра изисква малко повече ресурси.
    Free hosting-а не е много лесен за намиране.
    И от това което аз съм виждал работата с JRuby изисква малко повече стъпки, setup и менажиране от това на стандартното Ruby.
    Съпорта на C-добавките към различните скрипови езици също е доста трудно да се постигне.

    Разбира се има и доста cargo cult в не ползването на JVM базирани езици.

  59. thedem Says:

    Абе, спрете автобуферирането на плеърите, че на всеки рефреш на страницата всичките части почват да зареждат едновременно и да генерират трафик.

  60. gatakka Says:

    лелеее, мерси че го посочи. колко съм тъп 🙂 оправено. Благодаря!

  61. thedem Says:

    Недоглеждането не те прави автоматично тъп 😉

  62. Желю Желев Says:

    Господа, то много хубаво с тоя asm.js и аз много им се кефя на Мозила, че най-накрая им връщат на Гугъл за тоя смотан WebGL (Отваряш мапс-а и естествено пърформънса е само на Хром, да си го заврат … там където няма нужда да обяснявам). Мисълта ми е друга хубаво рънваш виртуална машина, обаче аз освен бонусите виждам и една Огромна зееща дупка в сигурността. Нали се сещате, че ше почнат и вируси да се пишат на това и на всичкото отгоре ше са платформено независими. Как ще се гарантира сигурността, някой има ли идея ?

  63. Stilgar Says:

    Сигурността се генерира по същия начин както на JavaScript в крайна сметка то Е JavaScript. Ако JavaScript днес е сигурен то и asm.js е сигурен (даже на практика може да е само по-сигурен, но не и по-малко).

  64. thedem Says:

    С chrome производни браузъри няма сигурност , всичките са компрометирани 🙂 chromiuma уж отворен и той порта. Постоянно плющят информация към много и различни гугълски сървъри , които са навързани с търсачката , трудно да се блокират всичките. Плющи информация на 80 и 443, на 443 криптирана не се види кво пише. С EtherApe бързо се вижда де се закача а ако искате да прослушате трафика -> sudo apt-get install tcpflow
    пускате sudo tcpflow -i any -C -e port 443, sudo tcpflow -i any -C -e port 80 и после хромела и гледайте какво става 🙂

  65. !ntel Says:

    Ми като не са спряни instant опцията/помощника за грешки/ проверката за зловредни линкове/ асинхронните dns заявки…
    Всички тези опции може да се изключат от настройките, така че не виждам какъв е проблема.

    Да може да има готови профили с изключенете опции, но няма перфектни безплатни неща, така че – deal with it!

    Нормално е да си прави такива неща. Да не говорим, че като си го инсталираш се съгласяваш с общите условия т.е. с това което правят и начина, по който го правят.

    Така че тия дето искат тотална изолация нека си махнат кабела за интернета и повече няма да имат проблеми. Или да седнат и да си напишат един браузър…

  66. thedem Says:

    Със всичко изключено пак си праща информация, можеш да пробваш. Още при стартирането изпраща всички букмаркси ми се струва като съдя по размера на информацията. Ама няма как да се види със сигурност. без да е отворен никакъв сайт през определено време си плющи , без да търсиш нищо.

  67. Георги Ракидов Says:

    Много ми хареса. Разбрах много неща за asm.js наготово.

    Ама защо не направо нейтив клиент, Мишо, каква ти е гледната точка? Каква е ползата от това?

Leave a Reply