Епизод 58 (новини)

Епизод 58 на Nerds2Nerds записан на 31.05.2015

Обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00:00 – представяне на Найден (JOKe)
00:02:01 – jPrime conference – неща от кухнята
00:13:56 – Java 9 се очаква през 2016
00:16:55 – Google IO
00:48:49 – Слух: Microsoft опитали да купят Salesforce за 55 милиарда!?
00:52:48 – Microsoft Flow
00:53:38 – Бъг в iOS позволява да SMS да крашне устройството
00:57:46 – WarCraft филм
01:02:16 – Overwatch
01:10:38 – Нова версия на Angular, Shazam познавал постери и списания
01:12:55 – Плюене по Repository pattern когато е използван с ORM и в частност първия държавен проект с отворен код
01:46:08 – Бъдещето на Nerds2Nerds

| юни 1st, 2015 | Posted in Uncategorized |

57 Responses to “Епизод 58 (новини)”

  1. Ждём Ѭ Says:

    Айде-е-е! От га го чакам Джоука и го навивам, още от гостуването му, но не щеше. И като се отказа Иван, първо за него се сетих, но не вярвах Стил да го навие, даже го казах.

    Ура, втори път. Почвам да тегля, ще си сишя биричка и ще слушам с голямо удоволствие. Благодаря!

  2. Stilgar Says:

    Чакаме да кажеш за звука, метаданните и всички други технически оплаквания. Това е щото Найден не притежава компютър само един Mac 🙂

  3. айлякфест Says:

    Има ситуации дето ти пука за кода, има ситуации дето не ти пука за кода. Като е отворен код, очевидно ще ти пука повече и затова ще е по-скъп.

  4. sdf Says:

    Щом ще го има оправете си инфото – http://www.nerds2nerds.com/?page_id=6
    Добавете новите хора

  5. Ждём Ѭ Says:

    Ха-ха, наистина ги проверих. Това защото, за разлика от предният път, епизодът беше приятно малък. Теглих го под час. Реално на мобилна връзка (≈7Кб/с) може да се слуша в реално време. Оказа се (както предположих), че е записвал на 64, което е под ивановите 96, което е смалило размера с около ⅓. Обаче тук е готиното. При 64 не се появяват изкривявания в записа (това мисля го писах предният път) и всъщност съм доста щастлив.

    И да в напъна да напълни вътрешните данни, е писал, че албума е nerds2nerds, което до сега не го е имало. Никак не ми пречи ☺. Консистентността не се нарушава. Аз дори нямаше да проверявам вътрешните данни, защото си ми изписа „епизод еди кой си, изпълнител същия“, но така и така трябваше да проверя побитовият поток, за да си потвърдя предположението и хвърлих поглед и на това.

    Интересно, че до преди два епизода, никога не бях обръщал внимание на тези неща.

    Почти изслушах 58. Алекс (като нов) беше прибран, леко объркан и свенлив. Трябва му отпускане. JOke по природа не е такъв, пък и сте приятели от декада, та се получава доста добре.

    Обмислям да обсъждам ли IoT. Ще изчакам другите коментари, ако някой зачекне, ще се включа.

  6. JOKe Says:

    Здраве желаем !
    амм радвам се че ти е харесал.. извинявам се предварително че пиша на кирилица 🙁 🙂 рев, сополи как да е.

    Да ти кажа тоя запис го праихме за 2ри път и забравихме доста неща пффуу не споменахме Magica както и да е :)) в първия запис на Мишо гласа го няма та е даже ОЩЕ по як :Д хахахаха

    Колкото за албумите и другите мета данни .. ами .. викам струва ми се правилно и ги понаписах 🙂

    за 64те кб .. реално .. както Мишо каза нещо мака се дъни и не може да записва ХЕМ от микрофон ХЕМ от системата… и поради тази причина използвах някакъв сектантски софтуер наречен „Callnote“ който ЯВНО записва в 64… ама и на мен ми се стори чист записа.. даже май не трябваше да го нормализирам.. , че Мишо спомена че е бая тих.

    БТВ МИШО намери някав още по як сектантски софтуер за Винбоуз дето записва 2 стерео канала като на единия съм аз на единия той.. СУППЕР забавно е … ама той не иска да записва деа :Д иначее се едно звучи сякаш си с нас и си в залата :)) готина идея…. може да пробваме някой ден :>

    Найден

  7. Желю Желев Says:

    Ще я видим и нашата PHP конференция тая есен как ще се представят.
    Държа да отбележа, че сам съм си купил билета и се надявам и колегите да са така.
    Не може да лежим на една кълка и да чакаме на готово някой да ни храни с лъжицата.

  8. JOKe Says:

    Да аз чух за тази пхп конференция..

    Бтв може да се измисли нещо … доста конференции се правят в България и да се измисли някакво паркньорство .. т.е. на една да се рекламира друга а на друга да се рекламира първата и така.. вместо само да се рекламират, че не знам си коя фирма търсила еди кви си „инжинери“ дето .. ем хубаво поне нещо полезно да има в тия чантички.

  9. Stilgar Says:

    Може да влезете в ase там нали ще се прави… как го каза Кулов… мениджмънт на събития?

    Ей сега като ви чета се сетих, че забравих да кажа колко много ме дразни словосъчетанието „софтуерен инженер“.

  10. Киро Says:

    @Stilgar, нали това му е хубавото на отворения код? Когато видиш, че някой е писал глупости, можеш да му кажеш какви точно глупости върши, защо те са глупости и как да ги оправи.

    Отвори им едно issue на хората 😉

  11. Stilgar Says:

    Е, те хората да не са малоумни да разтурят работещ проект щото някакъв сульо е оплюл pattern-а? Дано поне се замислят и в следващия проект не го правят така 🙂

  12. JOKe Says:

    да бе що не наля ейнженерите… аз не сам ейнженер сори завършил сам ПУ информатика… не мога да сам в никви АСЕ групи тъй като не сам ейнженер .. апък не обичам да лъжа 🙁 така че няма как 🙁

    Stilgar : Ако се разработва като нормален опън сорс проект би видял кода още на 2рата седмица.. така те биха получили феедбек по бързо.. и не биха го разорали. а биха си разорали само… регистрацията да кажем.

  13. Stilgar Says:

    Нищо другия път ще ги налея. Аз иначе сега не се сетих заради ASE, а заради тея видеа с абитуриенти дето искали да стават софтуерни инженери. Как един не искаше да стане програмист?

  14. Мидвес Караколаксъзов Коджабашгюлмезов Says:

    Стилгар как сте пропуснали тази огромна новина за бъдещето на света на телефоните ??? какъв Google IO … какъв iOS ??? 🙂

    http://dnes.dir.bg/news/lenovo-virtualna-klaviatura-smart-cast-lazeren-proektor-19160938?nt=13

  15. Желю Желев Says:

    Не ме радва идеята, че може прави компромис със качеството на кода.
    Да трябва да има съобразяване със естимейшъните, но целта е този проект да се развива. За това аз лично не обичам думата проект. Заменям я с думата продукт.
    Идеята е този продукт да се развива с времето и глупостите да се оправят. Опънсорсът доста помага в случая. Имаме Semantic Versioning, изкарвате нови версии на API–то, на всяка главна (според същата тая номенклатура) можете да чупите Backward compatibility и това се приема за съвсем нормално.
    Ква е ползата да се наливат едни пари на куп за един „проект“ и после като не върши достатъчна работа да се пренаписва на ново от друг изпълнител. По-хитрия вариант е да го направиш опънсорс и да го развиваш с времето, определено ще струва по-малко. Последните две изречения са от гледна точка на възложителя, а не на изпълнителя!

  16. Stilgar Says:

    А де, каква е? Facebook почнали да мислят за оправяне след 5тия милиард до тогава само мазали.

  17. Kostadin Says:

    non-profit organization На български e „организация с общественна цел“

  18. ウォーロック Says:

    Зависи за какво се ползва софтуера нали …
    http://arstechnica.com/information-technology/2015/06/airbus-confirms-software-configuration-error-caused-plane-crash/

  19. stealth Says:

    Отвореният код е задължителен за държавата. И да се правят паралели с частните фирми не е удачно. Там (би трябвало, да) се работи по съвсем различни цели и критерии. Хубаво е, че се върви в тая посока, но още е до никъде…
    А дали ще е по-скъп кода – най-вероятно, да. Поддръжката също. Може би, не точно по причините на Stilgar, но и в това има някаква извратена логика 😀

  20. gatakka Says:

    Момци, google пуснаха безплатно Photos само по една причина и тя е да си хранят невронните мрежи. Разбира се от там ще свалят и инфо за да може да те таргитират още по-лесно.
    Както винаги при безплатните услуги продукта си ти.

    За андроид и пермишъните стъпка напред е, но реализацията е много назад от тази на cyanogen. Имаш контрол, ама силно лимитиран. Примерно даваш достъп до контактире, ама нямаш контрол какво да прави с контактите. Само да чете, да модифицира, ама какво влиза в групата „контакти“, интересно защо календара е в тази категория….

  21. VGeorgiev Says:

    Здравейте. Относно jPrime conference, 100лв не са въобще малко за събитие в България. Освен ако не се плаща на световноизвестни лектори не виждам тия пари къде отиват за еднодневно събитие. Особено с участие и на спонсори.
    Като примери:
    Доколкото си спомням билетите за Wordcamp Europe бяха около 30-40лв за двудневно събитие с кетъринг и всичко нужно, както си му е реда.
    СофтУни Конф е около 100лв за 2 дена лекции с 2 нощувки + храна на корем с много добри лектори от България.
    Нямам много голям опит в организиране на събития, поправете ме ако греша, но ми се струва доста за еднодневно събитие.

    Относно Angular, пичовете се развиват много добре. Вече имат хубава документация и примери. Може да се пробва новата версия на Angular 2. От Angular Team са обещали миграция при излизането на версия 2, така че не трябва да се притеснява никой. Новата версия ще е доста по-кадърно написана и би трябвало да е мед и масло за developers на по-големи приложения.

    Относно Repository pattern и Unit of Work. Въпрос на решение на архитекта. Може би имате право с IQueryable, но тоя проблем може да се реши лесно. Има няколко проблема, които се опитват да се решат по този начин. Могат да се решат и с други техники. Може би има и по-умни решения. Може би зависи от конкретния проект. Опитваме се да научим хората на това което ще виждат в практиката. След като видят различните варианти и след малко писане на код, сами ще осъзнаят кое е правилно и дори ще намират по-добри архитектурни решения.

    Относно качеството на кода. Това може би е сериозна тема на размисъл в различните компании. Ако проекта е такъв които не трябва след това да го поддържам и бих взел повече пари за по-кратко време, може би бих се замислил дали да не се напише по-некачествено. От друга страна, когато почне да се пише некачествено след това почваш да дълбаеш в гъстата кафява смес, която те забавя значително.
    Като се замислим времето за произвеждане на качествен и накачествен код не е много различен.
    За copy/paste на код въобще не говорим. Това още ли се прави? Мислих, че само пакистанци/индийци правят това.
    Почти няма случаи в които можеш да се оправдаеш, за качеството на код. Трябва всички developers да се учат да пишат по подразбиране качествено.
    В началото като почнах да пиша код, приемах функционалности за по-кратко време (надценявах се) и резултата беше кофти код. В момента бих си оставял задължително допълнително време за качество. Да си пиша спокойно кода + unit tests за кода който съм написал. Всеки който пише код си оставя името зад кода. Ако е некачествен, не те оправдават сроковете.

  22. Ilia Says:

    верно картата here.com е по-добра от гугълската, ткс

  23. deyan Says:

    Я обясни по-подробно в някой подкаст 🙂

  24. ウォーロック Says:

    Ибати сайта :): https://www.doesthedogdie.com/

  25. Георги Says:

    Джавар с Мак … смяятай човек. Сега остава вместо в Еклипс да пише с SublimeText и да ходи по срещи с мъже…

    Звука тоя пък е все едно сте записвали в кенеф, леко но ненатрапчиво ехо 🙂

  26. ウォーロック Says:

    Ако иска на nano ще пише или на notepad 🙂 важното е да работи.

  27. Ждём Ѭ Says:

    Nano е добре, но Notepad и за Азис в анъ-уса не ста’а.

  28. ウォーロック Says:

    Ше си цъкат фейсбуци в час аа! 🙂 Резачкаа! http://arstechnica.com/tech-policy/2015/06/florida-science-teacher-suspended-for-signal-jamming-students-cell-phones/

  29. JOKe Says:

    Последната новина .. е яка :)) хаха

    Колкото за Мака… Георги .. да ти обясня, че явно не знаеш java е много платформена от 95та година насам и може да ползваш всичко, като си пишеш на нея… та даже и sublime, макар че лично аз не виждам смисъл (както и не виждам смисъл в срещи с мъже…. ама явно гейовете не ползват виндоуз или не ползват сублайм, трудно ми е да проследя всякаква логика в този алгоритъм) 🙂

  30. ウォーロック Says:

    Та като стана въпрос за IDE-та , ей тука си намерих едни уеб базирани, пробвал съм това само за PHP което е, ама и другото не изглежда лошо … има Live Demo на първото.
    За някои неща може да е много удобно, директно на сървъра да е IDE-то 🙂 …
    http://codiad.com/
    https://icecoder.net/

  31. ウォーロック Says:

    П.П.: Грешка, и първото е многофункционално , не е само за PHP

  32. iago Says:

    Браво Стилгар. Не знам как си подбираш хората но мисля че си направил страхотно попадение с Найден и отлично ще си паснете в бъдеще. Чакам с нетърпение нови епизоди и пия бири за ваше здраве. пРЕПОРЪКА: Да правите като мен по време на записа – супер интерресно ми е кат’ сА напраиити и до къде ши я откарати…

    Палци – UP!

    Kostadin Says:
    юни 1st, 2015 at 19:46
    non-profit organization На български e „организация с общественна цел“

    Я виж ти – аз все си мислих, че е „с идеална цел“… Нейсе – семантика!

  33. Ждём Ѭ Says:

    Яго, водят ги НПО точно като западаното NGO, което си е същото — неправителствени организации, което пък значи, че трябва да са НО 😉 По закон обаче са ЮЛНЦ — юридическо лице с нестопанска цел. И колегите са били прави. Ако не отчетат печалба, ще ги скъсат от проверки.

    А ве за тая голямат дискусия. Качествен код ≠ качествена програма. А и това, какво е качествен код — също е спорно.

    Ето мога да дам пример за вашият „сух“ казус. Във великита (съвсем буквално) програма на Гейта е фраш от повтарящ се код. Това е, за да бъде бързо, а в този случай бързината е критично важна.

  34. JOKe Says:

    Мерси @iago

    Колкото за организацията се води точно на Български “ Сдружение с нестопанска цел “ ей ся проверих 🙂 кааакто и да е

    Колкото за качествения код различно от качествената програма.. така е ама некачествен код … рядко генерира качествена програма 🙂 ИЛИ дори случайно да се случи .. след месец няма да е или след година.

    за ИДЕ-та.. аз вече друго освен IntelliJ IDea не искам и да чуя или видя 🙂

  35. Stilgar Says:

    Само дето ако дефинираш „качествена програма“ като „програма от която се правят най-много пари“ нещата се променят 🙂

  36. Ждём Ѭ Says:

    Т’ва една компания от покрайнините на Сиатъл го знае най-добре 😛

  37. Ждём Ѭ Says:

    А ве Найдене, я пусни онзи проваленият запис да го чуем. Ще го изслушаме само почитателите, но пък ще се забавляваме. Просто го бутни някъде, може дори в n2n/podcasts/, но вместо като публикация, просто една връзчица като коментар ☺

  38. Stilgar Says:

    @Ждём Ѭ мне, най-добре го знае една компания в Калифорния дето прави социална мрежа така мазаха в бързината да пускат features, че сега си правят fork на PHP. Компанията в покрайнините на Сиатъл всъщност по съвременните стандарти е супер консервативна, въпреки че и за тях може да се каже, че така са избутали Apple и IBM на времето.

  39. Ждём Ѭ Says:

    Само да кажа, че горе, дето говоря за hashkill става въпрос за бързина на изпълнение, а не на писане, защото не става ясно. Решението е взето след обективни изпитания.

    Тия от фацебуката (доколкото знам) са още на загуба, докато едни други от поне десетилетие държат касова наличност (сиреч по текущи сметки, а не инвестиции, депозити и т.н. финансови инструменти) от порядъка на 80-100 млрд. USD и не са падали по-надолу, въпреки, че харчат като ненормални.

  40. Stilgar Says:

    Разбрахме те. Странно е че има нужда от такива неща щото в C++ има разни пинизи за целта като templates, inline hint-а и други. Facebook отдавна са на + (мисля 2009-2010), Twitter не са на +.

  41. кюфте Says:

    Потребителя хич не го е еня за качеството на кода. Само мунчо дето ще трябва да поеме проекта и/или да добави някъв feature ще псува на воля при наличието на „некачествен“ код. Но както @Ждём Ѭ спомена, кое е качествен код е спорна работа. Една от най-типичните черти на програмиста е че той всичко може най-добре. Всичко което не е писано от него е боклук, който ако се бе докоснал до неговите божествени пръсти би бил 1000x „по-качествен“.

  42. ウォーロック Says:

    Пак се скатавате тая седмица и продължавате да не сте оправили туй горе у дясно с последните коментари. Пуснете го на C ако трябва тоя блог, кат не ви се пише PHP, ама срам нямате. Една форма е целия сайт и вЪ мързи.

  43. Kalata Says:

    Това с последните коментари си работи нормално. Не виждам какво има да му оправят.

  44. ウォーロック Says:

    Бъгва се от време на време и не показва последните.

  45. JOKe Says:

    ай ся не стига че е на ПъХъПъ ми и искаш да работи всеки път ? Ай заеби нека все пак ужаважаме ПХП и го ползваме както трябва.. в повечето случай нали работи ? 🙂

    Колкото за потребителя.. еня го е.. щото колко пъти си виждал нещо яко и след 1 година насрано ? било то от някой ъпдейт я от друго .. пример скайп .. аз съм убеден че е толкова зле заради некачествен код. Естествено не мога да го видя.

    Примери за качествен код :

    https://github.com/spring-projects/spring-framework

    https://github.com/eclipse/jetty.project

    не са писани от мен .. ама кода ме кефи и съм го разглеждал много пъти в детайли и съм си казвал брехх тва как са го измислили браво браво така мога да го подменя…

    Така че… не е вярно, че всичко което ти не си писал е боклук…

  46. Stilgar Says:

    И аз го гледам че се сбъгва и после се оправя само.

  47. ウォーロック Says:

    Малко офтопик, ама не мога да не го отбележа. Станало е събитие, дето не съм очаквал скоро да видя… Направена в България качествена музика… :
    https://www.youtube.com/watch?v=EENR6EIxIb4

  48. ø--·0 Says:

    Джоук, ‘айде да си имаме уважението. П4п е батко на Жабата с няколко месеца. И още първата му петилтка пишехме на него яко, докато жабата не ставаше за чеп за зеле. Трябваше много велика технология, по която да работят много велики хора двуцифрени години, та а дано жабата ‘земе пръдне, тръгне, ръгне най-после.

  49. ø--·0 Says:

    Май установих кога се сбоболечва. Когато се задържи коментар за модрация, тъпото каре спира да работи, докато не се обработи.

  50. iago Says:

    Стария ми умнофон ме би на шах. После го пробвах на кик-бокс…
    Сега си взех една Нокиа 920 на старо и уверено мога да кажа, че този КЪРТИ МИВКИ!!!

    … @Стилгар – Запиши си. За следващия епизод. Какво играя на уиндоус фоун, ама да може да се умира.

    …@Кортана – Да ми напомниш: „Спри да се напиваш!“

  51. Stilgar Says:

    Armed е най-яката мобилна игра на всички времена, за съжаление разработчиците не можеха да се издържат с нея и я зарязаха (а пък се бяха появили cheaters) 🙁

  52. Найден Says:

    dai da praim ArmedLike 😀

  53. deyan Says:

    Забелязвам ,че коментарите на gatakka са изтрити,в крайна сметка не му хареса Силикън вали….Ще се надявам да се появява от време на време поне.А и да направи уроци по смоко ,с неговите научих php,което си е цяло чудо при положение ,че съм страшно мързелив…. Успех с начинанията,явно нещата са сериозни.

  54. deyan Says:

    Оп ,моя грешка ,сега не мога да си изтрия предния коментар…Литровката дойде в повече

  55. ø--·0 Says:

    Литър какво? Бирата е безалкохолно и не се брои. За червено вино е жега, бяло може би или розе? Само концентрат дава пълно оправдание.

  56. ウォーロック Says:

    Хех 🙂
    http://arstechnica.com/gaming/2015/06/steamvr-the-room-scale-vr-world-that-feels-like-an-imax-in-your-house/

  57. Gredata Says:

    Записвайте с Zoom H1 или по-голям
    http://goo.gl/ho5lCP
    http://goo.gl/3PCbso
    Как се прави:
    1. стерео кабела (втория линк) изкарва звука от звуковата карта и го води до зуума.
    2.В зуума във втората дупка си вкарваш колонките или слушалките.
    3.Пускаш зуума да записва MP3, после по USB си го сваляш на компа.

    Какви са плюсовете на този подход:
    1. каквото чуваш това се записва
    2. ОС независимо решение
    3. имаш си диктофон с професионално качество, към който можеш да закачаш най-различни микрофони (реверни, насочени и т.н.), или на конференция да си запишеш всички доклади, включвайки го направо към DJ пулта или между микрофона и DJ пулта (както съм описал по-горе).

Leave a Reply