Епизод 74 (новини)

Епизод 74 на Nerds2Nerds записан на 13.02.2016

Обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:36 – потвърдиха съществуването на гравитационни вълни
03:00 – Alphabet (Google) са най-скъпата компания в света
04:16 – Microsoft правят datacenter, който ще хвърлят в морето
06:30 – iRobot продават бизнеса си с военните и се фоксират върху продукти за крайния потребител
07:32 – Microsoft купуват SwiftKey
13:41- Google ще блокират сайтове, които показват фалшиви „download“ бутони
16:27 – Google спират Picasa
17:36 – нов trailer на DooM излиза на 13ти май
19:51 – Google разрешават adblockers в магазина си
21:12 – Забраняват безплатната версия на Internet от Facebook в Индия
27:13 – XSS атаките на български сайтове
40:53 – проблеми с USB type C
42:02 – китайците ще купуват Оpera за 1.2 милиарда долара
47:32 – Тesla Model III за $35K
48:25 – Valve ще приемат Bitcoin в Steam. Дискусия за Bitcoin
58:29 – 2/3 от пазара на Smartwatch се държи от Apple
1:00:06 – Microsoft „подслушвали“ потребителите си
1:06:58 – нова игра от български разработчкик Project Elea
1:08:55 – Amazon ще пускат нов game engine – Lumberyard
1:21:05 – В Норвегия човек преследва крадец
1:22:39 – Финансови проблеми в SoundCloud. Може да го закрият

| февруари 14th, 2016 | Posted in Uncategorized |

57 Responses to “Епизод 74 (новини)”

  1. stealth Says:

    LIGO Gravitational Wave Observatory – тук показват как работи детектора – https://www.youtube.com/watch?v=RzZgFKoIfQI

    До колкото разбирам обаче, нищо не е ясно все още 🙂 Идеята е, че на теория съществува елементарна частица, която пренася силата на гравитацията. Аналогично на фотон пренасящ светлина, и едновременно проявява свойства на частица и вълна. Та, тук са хванали гравитационни вълни, но не е ясно с каква скорост се разпространяват. Например, ако изчезне Луната, кога ще усетим, че я няма. Дали в същият момент, дали с някакво закъснение и какво точно; дали гравитацията се разпространява със скоростта на светлината или не. Дали интерференцията се проявява и при гравитацията. Какви други явления се наблюдават… Изключително интересна е темата, ама физиката ми куца, а и летящи коли скоро няма да има, въпреки че Тесла скоро ще почнат да събират заявки (с капаро) и от 2020 ще ги пуснат масово в продажба 😀

  2. Митко Says:

    Това със зомби апокалипсиса беше мега добро! : )))

  3. ' Says:

    SoundCloud имаха офис и в София.Не знам дали не са го затворили.

  4. ウォーロック Says:

    А как ще е изчезнало IRC-то, даже на скоро имаше нещо за нова версия на протокола. И mIRC си я има още http://www.mirc.com/
    Естествено за Linux, HexChat e железен, май го има и за бозата не знам. Пък XChat за Linux e Open пък за виндофса е платен, ама така трябва 😀

  5. ウォーロック Says:

    П.П.: weechat (cli) също е много на мода…
    https://weechat.org/

  6. ウォーロック Says:

    Реално, почти всичко останало освен IRC е да си говориш с хора дето познаваш. IRC няма заместител. Имаше някакви опити със SILC ама не можа да се разпространи.

  7. Stilgar Says:

    Всичките функции на IRC са иззети от нещо друго. Проектите си правят чатове в Slack, свалките стават в Snapchat, политическите спорове по Twitter, а групите по интереси (което отговаря на каналите на градовете от едно време) във Facebook.

  8. ウォーロック Says:

    Ей сега ударих един /list във freenode.
    365000+ users online / 10-11000 channels
    Пък из даркнет само IRC се ползва. Тук там, някой XMPP.

  9. Алекс Says:

    irc-то наистина го има още и си има своята полезност.
    Все се ползва във open source средите, но като основен чат за по обикновени неща от ежедневието вече не е популярен както беше преди 12 години

  10. Stilgar Says:

    365K users първо не са много второ ловя бас, че половината са ботове и трето това е няква инерция от време оно и 40 годишните си висят там да коментират стари опен сос проекти. То и аз вися там понякога. Обаче случаен teenager на улицата не е чувал дори за IRC, а дори тея дето се занимават с програмиране не са виждали IRC клиент. IRC-то най-много да се класира за COBOL на чатовете.

  11. ' Says:

    http://i.memeful.com/media/post/Xw7ZJGd_700wa_0.gif

  12. ウォーロック Says:

    @Stilgar , freenode е най голямата IRC мреца, ама все пак това е само една от мрежите, даже UniBG още си я има. Ако се сборуват потребителите от всички, ще подминат всяка друга мрежа. Иначе канали и потребители всякакви, не само за open source.

  13. stealth Says:

    hi asl pls

    Аз до скоро цъках една броузер базирана игричка, където комуникацията вървеше през irc (мрежата на rizon). Има web клиенти, с които всеки идиот може да влезе без регистрации и други подобни глупости. Децата, разбира се, искат да им е повече шарено, отколкото функционално, но irc все още си върви.

  14. Stilgar Says:

    Ако се сборуват потребителите на всички мрежи ще имат по-малко потребители от /r/4chan/ например и от доста Spybook групи. То всъщност сигурно има постове в Spybook дето имат повече коментирали от всички потребители на IRC заедно.

  15. проблем Says:

    @ Stilgar net neutrality май само на теб ти е проблем като физическо лице. Не знам какъв трябва да си в 21 век когато всичко се следи от big brother corporations ти та казваш че това било добре щото било уж за без пари за беднитe, а пък това че имало национални интереси, на които май не им схващаш идеята, това че ще приучат един милиард на каквото си искат продуктово позициониране и какви ли не „съжителства“, майдани и внушения май нарочно ти убягва. Държавата се прави от хората и за хората, това че тук всичко е корумпирано не значи че в Индия скачат от партия в партия, и да – питах индиец и той каза че това партийно номадство и хамелеонство там го няма, така че не можеш да тръгнеш от това че по презумпция държавата ти винаги е виновна за нещо или затова че имала протекции в различните области. ЕК не може да осъди корпорации като Microsoft Google и Apple, че даже американското правителство наема бивши членове на ЕК да лобират за тях, ти искаш под привидно „добри“ намерения да им постелиш пътя към ада на индийците, защо?

  16. ウォーロック Says:

    5D дискове 🙂
    http://www.engadget.com/2016/02/16/5d-discs-can-store-data-until-well-after-the-sun-burns-out/

  17. Stilgar Says:

    @проблем и понеже хората в Индия са много тъпи и не могат да решават за себе си най-добре да дойде добрата държава да им забрани лошият американски Интернет за да не ги излъжат.

  18. Митко Says:

    И аз да изкажа „компетентно“ мнение за това което виждам свързано IRC – Slack.

    Повечето пъти като виждам IRC е наистина за Open Source проекти. Като напоследък се усеща една вълна на миграция от IRC -> Slack. Нямам идея защо – може би защото е по-удобно понеже имат приложения за какво ли не. Като цяло при мен не малък етап от живота ми е минал висене в IRC и си го уважавам до ден днешен – макар че това не е темата – до колкото виждам 🙂

    Ае изказах се и аз 😀

  19. Stilgar Says:

    Е IRC е много силен tool и щеше да е яко да се развие някак си примерно някаква степен на persistence от сървърите, да може да се показват директно картинки в канал и така нататък. Можеше да е нещо като Google Wave ама то не може през 2016 да седиш с feature set от 87ма дори през 87ма да си изпреварил времето си с 20 години 🙂

  20. проблем Says:

    @Stilgar Понеже Зукърбърг е много умен, даже по-умен от милиард индийци според такива като теб, изведнъж е станал диктатор на Индия и е решил вместо индийците че даже и вместо теб да пльосне нещо напълно излишно и дори вредно(все едно да ги абонира за нашата топлофикация уж безплатно, пък после ходи търси защо пак плащаш и не можеш да се откажеш, а ако все пак успееш се спасяваш поединично, точно както бяха нацъфкани циганската всичките блокове със всякакви сателити от средата на 90те до 2000 и някоя). У нас нета се разви защото имаше много на брой малки компании – доставчици преди да се изкупят и окрупнят, и да – и тук висяха кабели, но сега сме на челните места по скорост и то не защото някой ни е пускал балони с „безплатни“ услуги.

  21. Stilgar Says:

    Пак питам народът много ли е тъп, че трябва държавата да го спасява от измамния безплатен Интернет?

    Между другото всички тея доводи нямат абсолютно нищо общо с Net Neutrality, което се отнася до равния достъп до всички услуги и не става въпрос нито за монополи нито за безплатност, нито за пропаганда.

  22. проблем Says:

    Stilgar пак ти казвам, народът е избрал управници които да решават, а не някой си чужденец като теб или Зукърбърг да решават, не знам какво тролиш още, не е толкова сложно за разбиране, онзи няма нито право референдум да прави в чужда държава, нито проучване на пазара щом като твърди че е безплатно, а и навсякъде си има антимонополно законодателство както и всякакви регулации против дъмпинг, какво се правиш че нямало общо? И пак и отново – да такива неща се решават на държавно ниво ако трябва ето, погледни тук за какво става въпрос ако не си го видял https://en.wikipedia.org/wiki/ZunZuneo . Някои дори могат да повдигнат дело в международен съд за такива простотии, ти се правиш че всичко е семки, бонбонки и бисквитки.

  23. проблем Says:

    Ето ти го още веднъж

    The U.S. government covertly developed the service as a long-term strategy to encourage Cuban youths to revolt against the nation’s government, fomenting a „Cuban Spring“—a reference to the Arab Spring revolutions. The initiative also appears to have had a surveillance dimension, allowing „a vast database about Cuban ZunZuneo subscribers, including gender, age, ‘receptiveness’ and ‘political tendencies'“ to be built.

    И не е само там, Сноудън, wikileaks постоянно им вадят шпионските простотии пропаганди и програми за влияние и в американски интерес.

    Сега кажи индийските управници толкова ли са тъпи че да позволят на някой да им набута такъв троянски кон, вместо сами да си избират пътя по който да вървят, може да е бавно, но няма да е катастрофа.

  24. Stilgar Says:

    Аз не казвам, че е незаконно питам един човек който смята, че е най-добре държавата да му казва дали е по-добре да ползва безплатен Интернет или да не ползва (и поради тази причина си е назначил управници да му казват) тъп ли е? Щото според мен ако искаш такова нещо си признаваш, че си тъп и не можеш да взимаш самостоятелни решения и да носиш отговорност за тях.

  25. проблем Says:

    Щом като си решил че самият факт че има държава и държавност, означава че си тъп, на теб не може да ти се помогне. Аз от тук виждам че за теб на света има само една държава и явно всички други трябва да и се кланят. Смешното е че като отидеш в нея там искат да се спазват техните закони и решения, и то не само федералните, а и на определеният щат и има доста по-строги ограничения и наказания. Само че там като си, хич не ги разправяш тия, че току виж са те пъхнали в Гуантанамо. Не виждам защо се правиш на хипер тъп вече трети коментар, за пореден път – да държавата трябва да реши, особено когато се отнася до националната сигурност. Все едно да знаеш че има XSS и да го пуснеш на всички, ей така щото ти се мислиш за умен, а не че това е измама, която в най-лекия случай може да доведе до злепоставяне.

  26. Stilgar Says:

    Не виждам какво общо има коя държава е, че те и в оная държава си имат такъв закон даже там си го измислиха по начало и после плъзна по света и сега си забраняват някви неща. И към техните поддръжници на мъдрото държавно ръководство изпитвам същото презрение.

  27. проблем Says:

    Е измисли тогава нова форма на управление щото това което искаш не е било дори в дивашките времена. Няма такова нещо всеки да решава и да прави каквото си иска за всяко нещо в реалният живот, това са утопии. Реалността се изучава с разни там думички като потребности, оскъдност, че дори и различни видове алчност под формата на меркантилизъм. Зукърбърг имаше по-голям шанс ако си беше сътрудничил и с други компании и както и местни такива, за да предложи наистина някакво подобие на нет, а не само да витае около неговата корпорация и вероятната държавна щатска агентурна поръчка.

  28. Stilgar Says:

    То идеално няма въпросът е дали смятаме, че правителството трябва да ни казва още повече какво да правим или вече ни казва твърде много и трябва да ни казва по-малко.

  29. ウォーロック Says:

    На Stilgar анархо-капитализъм ще му е идеален хаха 😀

  30. stealth Says:

    Индивидът може да е тъп, умен или някакво средно положение, което да му позлови да припечелва достатъчно за ядене и пиене.
    Масата обаче, тълпата, народът като цяло е тъп. Примери бол, от всякакви сфери на живота и политиката… Гледали сте, предполагам, епизода The Speech на The IT Crowd. Малко са хората, които познават, хайде не в детайли, а имащи някакви принципни познания, какво е това Интернета. Разбира се, не става въпрос за аудиторията на блога. Говоря за народа като цяло.
    Та, не бих казал, че одобрявам ограниченията налагани от правителствата, но в голяма степен те са необходимо зло. А в случая за неутралноста на Интернет – подкрепям изцяло. Защото той дава не само равен достъп на потребителите, а и равен достъп на всеки предлагащ услуга в Нета като гарантира равнопоставеност, както на клиентите, така и на доставчиците на услуги.

    tl;dr – народът е тъп!

    В следствие на горното, съществува ето това – http://clubz.bg/34676-smartfon_pravec_izliza_na_pazara_do_dni_shte_struva_169_leva

  31. Stilgar Says:

    Всеки който защитава тезата, че народът е тъп трябва също така да защитава тезата, че на народа не трябва да му се дава право да гласува, да притежава над определена сума пари, да решава дали да има деца и как да ги отглежда и може би да кара кола. Иначе е лицемерно някак си щото народът уж бил тъп пък прави къде къде по-опасни неща от четене на Spybook.

  32. проблем Says:

    Аз мисля че трябва да се прави разлика между измама и откровена глупост. Това на което примерно сме свикнали да игнорираме(но някой начинаещ няма да е) като 1000 download бутони и на всякакъв вид free нам си кво и после ти искат кредитната карта по принцип си е измама. Не знам защо чак сега им се обръща внимание, аз съм сигурен че тези неща водят до много по-големи загуби от официално преследваните неща като „пиратството“ например. Глупост е да си сложиш голите снимки в мрежа която по условията и подразбиране ти е казала че там вече не са твои и ти да си пъхаш някакви текстове за авторски права върху тях взети по същият начин като верижни писма от някой друг. Проблемът на повечето хора е че не четат и действат първосигнално в нета.

  33. проблем Says:

    ウォーロック има неща които не могат да се направят в анархокапитализъм, не знам защо се сещам за вавилонската кула като си помисля за строеж на атомна централа, токамак, колайдери и т.н. по-големи проекти при него например, особено за неща които искат международно сътрудничество.

  34. ウォーロック Says:

    Те пък щот кат се правят от някое правителство не са като вавилонската кула. Видяхме и Чернобил, видяхме и Фокушима.

  35. stealth Says:

    Stilgar, може би трябват някои уточнения, но принципно съм съгласен с изброените от теб точки 🙂
    Спайбука не е опасен сам по себе си. Опасен е с навиците, които изгражда при хора с отрицателна Интернет (и компютърна като цяло) култура.

    Фукушима е частна, до колкото знам. Енергията е печеливша, но проблем би бил някои научни разработки и опити, при които няма директна изгода в количество пари. Никой не би експериментирал и търсил теоретични гравитационни частици, защото не биха били финансово изгодни.

  36. ウォーロック Says:

    Двете замунди пак ли са се запраскали с DOS-ове?

  37. Stilgar Says:

    @stealth на мен изобщо не ми е очевидно, че изследването на гравитационни частици в момента е смислено. Разбира се някой ден знанието ще бъде полезно, но не е ясно дали ако сега не бяхме налели тези ресурси в колонизиране на Марс пък след 500 години да ги мислим гравитационните вълни нямаше да сме по напред с материала.

  38. проблем Says:

    Стилгар, а може би грешиш. Марс доколкото се знае, няма достатъчно силно магнитно поле което да задържи земеподобна атмосфера. Научни изследвания от този тип биха могли евентуално да изградят нови концепии за космически двигатели. Но дори и да нямат пряко приложение, по твоята логика също няма и защо да се ходи на Марс, при положение че океанското дъно на земята не е изучено и не е населено. Скоро може и цели градове да се „цопват“, не само сървърни клъстери.

  39. dimitar032 Says:

    Хайде на лов за подводни сървъри!
    Дано имат добра физическа защита, защото пирати и пингвини навсякъде.

  40. ' Says:

    @проблем – моето лично обяснение защо индийците спират безплатният интернет на facebook е доста по-прозачино.В Индия интернетът е скъп и скапан (една от причините един момент там Orkut да е популярен от Facebook).Индия е корумпирана държава (по-корумпирана и от България). Безплатният интернет щеше да засегне местните доставчици и да ги удари по приходите (като нищо и най-големите доставчици там да са собственост на разни овластени индивиди). Някой е платил на който трябва а мрежовата неутралност се е оказала удобен повод.

  41. проблем Says:

    @’ spybook не дава пълен достъп до нета, а само до избрани сайтове с тази програма. Дори и за останалото да си прав, нищо не оправдава нелоялната конкуренция особено такава идваща извън държавата. Не виждам защо някой трябва да повтаря нашите грешки макар и от други сектори. В ЮАР например също е скапан и скъп нета поради олигопола там, същото каквото е с нашите ЕРП-та. А това което им предлагат е дори по-лошо. Аз също мога да твърдя че мрежовата неутралност е изкупителна жертва за поддръжниците на тази програма. Но в следващия момент ще е нещо друго, аз доколкото четох Зукърбург не смята да се отказва. Тоест като му откажат още 3-4 пъти накрая ще се стигне до камъчето – с нищо не може да докаже че това не е поръчка на американските агенции за влияние в тази страна, напротив всичко сочи натам.

  42. проблем Says:

    Само да добавя че ако се наистина се докаже че е поръчка на американските агенции, както съм посочил като пример „кубинския туитър“, трябва баш Stilgar да бъде подведен под отговорност като съучастник в измама освен ако не си признае че е бил подведен, тоест това което той нарича да си „тъп“, защото е избрал да бъде такъв.
    Предвид че съм спорил с него и за stuxnet и той тогава отричаше че е американско-израелскa работа и едва ли не го наричаше теория на конспирацията въпреки че излезе дори в TED видео по темата, което после отчасти цензурираха, а сега дори излиза че е част от нещо доста по-голямо наречено nitro zeus мога да си позволя да имам доста предразсъдъци към него дори и над обикновеното му тролене.
    http://arstechnica.com/tech-policy/2016/02/massive-us-planned-cyberattack-against-iran-went-well-beyond-stuxnet/

  43. Stilgar Says:

    За Stuxnet съм казал, че не е американско-израелска работа? Че аз като прочетох за първи път за Stuxnet си вървеше с обяснение, че е израелска работа и ми изглеждаше правдоподобно. Странно ще е точно за Stuxnet да съм спорил.

    Но разбира се тук нещата са различни. Тея няма да им чупят ядрените централи ми ще им показват новини и статуси от приятели. Дори да им казват да свалят правителството какво от това? Според мен е супер важно да може да се призовава за сваляне на правителството а в САЩ даже им е в конституцията.

  44. проблем Says:

    Stilgar, не измятай нещата, когато това се прави от чужда държава как се нарича, знаеш ли?

  45. проблем Says:

    Хайде да ти дам един пример какво се получава когато събереш достатъчно „не-тъпи и свободни първосигнално кликащи туитър или фейсбук програмирани с ‘receptiveness’ and ‘political tendencies’ за да си оправдаеш целите още дори преди нета да е съществувал. Тези неща са исторически ясни, това да шикалкавиш и да отричаш до безкрай, да извърташ,да тролиш и иронизираш единствено отново го доказва.

    In 1893, Queen Liliʻuokalani announced plans for a new constitution. On January 14, 1893, a group of mostly Euro-American business leaders and residents formed the Committee of Safety to stage a coup d’état against the kingdom and seek annexation by the United States. United States Government Minister John L. Stevens, responding to a request from the Committee of Safety, summoned a company of U.S. Marines.
    In January 1893, Queen Liliʻuokalani was overthrown and replaced by a provisional government composed of members of the American Committee of Safety. American lawyer Sanford B. Dole became President of the Republic when the Provisional Government of Hawaii ended on July 4, 1894.

  46. Stilgar Says:

    Значи първо според мен всички тея простотии са без значение. Русия като си проведе референдум сякаш някой ги взима на сериозно. Взимат на сериозно армията им. Тея хавайците са същата история то като дойдат „a company of U.S. Marines“ хич няма нужда да се обясняват дали има „Committee of Safety“.

    Но пък похвално, че си разкрил плана на САЩ да анексират Индия.

  47. проблем Says:

    Аз виждам теб на първо време как са те анексирали. Като най-беден в Европа държиш да плащаш всичко на най-богатия човек на планетата и го изкарваш едва ли не гордо при положение че тукашните управници правят същото вече повече от 10 години без да го има прословутото „електронно правителство“.

  48. Stilgar Says:

    Ами тогава да препоръчам и на други хора да се анексират, аз съм доволен 🙂

  49. проблем Says:

    Аз знам че си доволен от това че няма електронно правителство, в крайна сметка ако имаше вече щеше да си на опашката. 🙂

  50. Stilgar Says:

    Споко бе, Божо нали го прави сега.

  51. ウォーロック Says:

    Ако някой е теглил и инсталирал Linux Mint 17.3 Cinnamon вчера от официалния сайт, да го трие и тегли на ново… и да си сменя всички пароли 😀

  52. ウォーロック Says:

    Пак се прочу нашата държава…
    https://www.thetechverse.com/linux-mint-website-hacked-backdoor-in-isos/

  53. ウォーロック Says:

    По подробна информация:
    http://blog.linuxmint.com/?p=2994

  54. Stilgar Says:

    Софийските хакери най-добрите хакери!

  55. ウォーロック Says:

    Още подробности около Mint. Форума и той е бил изплющян здраво :D… Може и да не са били софийски хакерите…
    http://www.zdnet.com/article/hacker-hundreds-were-tricked-into-installing-linux-mint-backdoor/

  56. Dfq Says:

    Здравейте. Имам една питанка за Java. Може би Найден би могъл да ми отговори. Interface-ите клас ли се водят?

  57. кюфте Says:

    @Dfq
    Твърдо нйе. Абстрактните класове са класове, но не и интерфейсите.

Leave a Reply