Епизод 85 – част 2 – JavaScript Екосистема

Разговор със Стоян Германов на тема JavaScript екосистема

Директен линк към част 2 (mp3)

Tags:
| декември 20th, 2016 | Posted in Uncategorized |

83 Responses to “Епизод 85 – част 2 – JavaScript Екосистема”

  1. stoyan Says:

    Впрочем има 90% намаление на курсове в https://www.udemy.com

  2. gotha Says:

    Съвсем приятелска забележка:
    звука, особено във втората част, е доста кофти, не знам дали микрофоните или нещо друго, но Мишо звучи все едно говори от килера.

  3. usb-тата горят Says:

    A-a-a Stil пак, пак е добре, ама Сашо е като от космоса. Ама сега не може да караме хората да си купуват йетита.

  4. Stilgar Says:

    Абе микрофонът ми беше сгънат нагоре към слушалките и не се усетих половината подкаст 🙁 После се усетих и си го свалих.

  5. Stilgar Says:

    Трябваше някой да обади, че не е наред ама и те спят 🙁

  6. Aleks Says:

    Във втората част само забравихме да споменем Yeoman и изобщо за темплейтни системи за стартиране на проекти.

    Въпреки че май много хора просто копират по стари проекти и ги модват и така започват новите проекти 🙂

  7. stoyan Says:

    @Aleks То като цяло не е проблем, ако знаеш какво правиш.

  8. Name Says:

    Здравейте, нищо не казахте, а и ми стана любопитно как се прави SEO с react?

  9. usb-тата горят Says:

    Прави се точно, както се прави без него. Хубавото на Реакт е, че освен говна ти дава и чист html, който можеш да прочетеш на всичко. Обаче оптимизациите за търсачки са си твоя работа. Съжалявам да чуя, че все още има хора, които се занимават с това. Така паяжината се превръща в един голям кенеф.

  10. Charlike Mike Reagent Says:

    ES6 Modules не са съвсем стандарт. И не са съвсем готови. Най-важното нещо го няма – самия начин за loading на модулите. Webpack го имплементира по някъв начин, които засега важи. Този бум, главно е поради фронтендърте, които го ползват. Заради v2, която имплементира, отново по свой си начин, tree shaking-a идващ като идея от Rollup.

    Една добра референция за модулите http://jrburke.com/2015/02/13/how-to-know-when-es-modules-are-done/

    Абе.. Признавам, че е мазало и мега много почвам да се изнервям, защото всичко е един голям боклук и всичко е скалъпено по някъв мизерен начин, ей така колкото да работи.

    Тва ми е коментара за първите 10-15 минути.

  11. Charlike Mike Reagent Says:

    @Stilgar, всичките могат да си се ползват независимо от другите. Всичките си имат CLI.

    Browserify може да се ползва без Grunt и Gulp тъпотиите – има си CLI. Все още е дъ бест, ако не ти трябват един тон простотии и по-специално тези благинки, които дава Webpack като това да можеш да „load“-неш всякъв ресурс (css, img, svg) и да го забичиш в javascript-ски файл и оттам в един bundle.

    Browserify екосистемата си е доста стабилна и добра. Има си dev сървъри, live reload (hot reload) и още един тон неща. Но верно май го няма това „hot module replacement“, което реално блъска Webpack нагоре.

    А в webpack това е възможно поради тотално различната архитектура и ядро на работа. Цялата работа, реално, е че webpack му подаваш един файл (entry point) и оттам се почва parse на този файл, след което ти се expose-ват нещата през API – примерно, най-просто и абстрактно, приеми че има един loader plugin, на който webpack като почне да прасва му дава този filepath, който е в require-a или import-a. И ти оттам нататък си решаваш как да го load-неш.

    Та главното нещо е 1) parse и 2) expose to API. А тази конфигурация е най-кретенската история и напомня на времената на Grunt – абсолютна безсмислица на моменти.

    Продължавам да не разбирам какво изобщо сравняват Grunt/Gulp и Webpack. Нищо общо нямат. Едното е работа с файлове, намирането им, четенето и обработката им; другото е parse на конкретен файл и рекурсивно parse-ване и load-ване на модули за да се направи един „bundle“. Грам общо нямат. А „streaming“-а колко е streaming и колко е асинхронно всичко в Gulp е абсолютно друг въпрос – пълен боклук.

  12. Name Says:

    usb-тата как така ми дава html. Ето например билдвам този https://github.com/kriasoft/react-static-boilerplate кит и не ми дава никакъв html. Да кажеш, че SEO-то няма значение … really?

  13. ечеверия Says:

    @Charlike Mike Reagent browserify има hot module replacement обаче е с външен модул. За мен проблема му като цяло че често се налага да ползва неща дето не са негови или писани за него и това усложнява някои негови ползвания. Сравнението между гълп, грунт и останалите идва от това че преди за доста от нещата дето прави уебпак да речем ползвахме решения които ползват предните и комбинират множество инструменти. Аз лично смятам да ползвам малко по сериозно jspm да видя до къде е поне равностоен на вебпак

  14. usb-тата горят Says:

    Name, ами така. Посещаваш страницата с нещо неподдържащо или забранено js и node-а ще ти изплюе чист html. Това винаги са го сочили като най-голямото предимство на конкретно тази технология. И не защото много обичат такива, като мен дето го ненавиждат и забраняват. Ами заради същата тая Гошовица.

    Че има значение, има. Получаваш посещаемост, получаваш клиенти. Ама това не означава, че не превръща паяжината в кенеф. И понеже я превръща в кенеф, то и посещенията, и клиентите които получаваш са такива — безмозъчни.

  15. stoyan Says:

    убий ме не разбирам, какъв е проблема да пускам отделна версия за търсещата машина което няма нищо общо с това което показвам на човек.

  16. Name Says:

    usb-тата След като билдна горепосоченото репо ми генерира един индекс html и линк към javascript файл. Като го рънна в браузъра и исключа javascript-а апа не работи. Просто невиждам как става това така наречено изплюване на html.
    Относно „паяжината в кенеф“. Престави си, че ми трябва някаква услуга. Гугълвам я и влизам в първите резултати. Как това ме превръща в безмозъчен потребител? Разбира се самата услуга може да не е най-добрата, но така или иначе трябва да има пирви резултат от сърча нали?

  17. Stilgar Says:

    Проблемът да се пуска отделна версия е, че трябва да се поддържа отделна версия.

    @Name става като run-ваш node на сървъра и си нагласил тая джиджавка дето ще произведе на сървъра HTML-ът дето би се произвел на клиента и ти го прати директно.

  18. usb-тата горят Says:

    Хващаш ме в момент, когато съм „леко“ бесен и чупя и развалям всичко около себе си.

    Не мога да разбера, как не схващаш очевидни концепции. Да речем, че ми трябва тоалетна хартия. Примера е с нея, защото тезата ми е, че всичко е един голям кенеф. Но на мястото на тоалетната хартия може да сложиш, каквато си искаш стока или услуга.

    Пускам си търсене. Намирам си магазин. Интересуват ме някакви неща за тая хартия — брой пластове, ароматизация, мекота, а бе не знам, измисли си нещо. И почвам да чета, какво се предлага. В някакъв момент установявам, че това, което пише не е предназначено за мен. Нахвърляни са безразборни думички, лишени от всякаква смислена връзка, но подредени така, че да ги намери търсачката. Навигацията и тя е подчинена на тая цел, а не на мен да ми е удобно, бързо да си намирам хартията и да си градя навици. Нищо подобно. И след като известно време поемам текст, картинки, клипчета(кой знае защо наричан копирайтърство), който не е предназначен за хора, а за машини, то неизменно и моите мозъчни клетки умират и се разрушават нервните връзки.

    И понеже абсолютно цялата паяжина е изградена на тоя принцип, то всяка минута седене в нея те превръща в безумно същество. И тъй като лумпенизирането е много бърз процес, понякога за минути има огромни резултати, то и човечеството (от напредналия свят) вече има кафява пихтия вместо мозък.

    Самата тоалетна хартия показва, в какво се е превърнало обществото. Та горе аз говоря, колко е мека и колко ароматизирана! И точно по тези критерии я избираме. Избираме тоалетна хартия.

  19. Name Says:

    @Stilgar @usb-тата горят
    Здравейте, стана ми любопитно. Не рънвам никакъв node. Рънвам реакт в горепосоченото репо. Нека да уточним: реакт ли произвежда html или node.js сървара? Защото не намирам нищо подобно в реакт. Ако можете да помогнете с някаква статия или нещо като насока ще съм блародарен.
    Относно примера с тоалетната хартия. Всичко е въпрос на култура на търсене. Ако някой я няма това си е негов проблем. usb-тата горят не визирам теб, защото съм сигурен, че имаш култура на търсене. В конретния случай аз бих търсил по „тоалетна хартия трипластова ароматизирана купи“.
    И разчиташ на гугъл да ти намери най-релевантните резултати. Сигурен съм, че ще се справи отлично. Принципно гугъл наказва сайтове които са не добре структорирани и бавни. Има голяма логика в това. По принцип съм убеден, че те с тътсачката „правят мрежата по добро място“ 🙂

  20. Stilgar Says:

    Нормално React изпълняван от виртуалната машина на браузъра ти произвежда HTML в браузъра. Ако нещата приключваха до тук, търсачката щеше да се озори да го вижда. Сега Google изпълнява някаква част от скриптовете, но като цяло е неудобна работа. Обаче има там някакви си разширения към React които позволяват същият този код да се изпълнява на сървъра от node.js и HTML-ът вместо да се генерира в браузъра да се генерира на сървъра и да се изпрати готов.

    Търси react isomorphic rendering и ще намериш 100 статии и примери по темата.

  21. Name Says:

    @Stilgar
    Ясно. Реакт SPA няма ка да се SEO-не.

  22. Stilgar Says:

    Има. С Node.js допълнението. Потребителят цъка, прави, струва всичко се изпълнява в браузъра и някой друг AJAX request. После потребителят взима URL-то което се е получило и го линква някъде. Google (че и който друг го отвори) получава същият HTML който е виждал потребителят само дето е изгенериран от node.js. Кодът на React SPA може да се изпълнява и на клиент и на сървър.

  23. Name Says:

    @Stilgar
    С това репо може ли да се направи магията?
    https://github.com/kriasoft/react-static-boilerplate

  24. Stilgar Says:

    Сигурно някой дето знае как или му се четат tutorials може да го направи. Интересното е че тея се рекламират точно по обратния начин „serverless architecture“, което разбира се са глупутки щото трябва да имаш API-та дето са на някакви сървъри.

  25. Name Says:

    @Stilgar
    Здравей, честно да ти кажа, нищо не разбирам от отговора ти. Има ли някой кометентен, който да отговори точно и ясно? Къде е госта ви?

  26. ечевери Says:

    Не само нод може да подаде парснат хтмл от реакт, доста езици имат някакви библиотеки за това. http://www.phpied.com/server-side-react-with-php/

  27. Stilgar Says:

    Интересно ама това като го гледам пак ползва V8. Не е като да го генерират с PHP код. То като се замисля няма много значение…

  28. stealth Says:

    Пример от днес – интересувам се от „йоркширски териер“. Пиша го в броузера и нацъквам първата връзка към уикипедия. Получавам полезна информация – текст и картинки.
    Какво ще се случва в скоро време? Пиша, какво ме интересува, а броузерът ми вика: „За да изпълня всичкото js, трябва да имаш минимум i5 с 16GB RAM!“. Ама аз не искам да симулирам ядрени опити, бе!

  29. usb-тата горят Says:

    Stelth не си прав брат — поне i7, най-добре квантов. И какви са тия 16 гъбки? А-а-а ти само за 1 стр. Е тогава може ☹

    п.п. Т’ва за спагетеното чудовище е много тъжно. Показва, че сме шибана африканска диктатура и нямаме нищо общо с развития свят.

  30. ечевери Says:

    В истински развития свят няма религии – всички са забранени.

  31. licho Says:

    Аз съм против спагетеното. Не ми са вкусни тия работи.
    Не може да се забранява религията. Тя си няма общо с това какво казва физиката или науката и ала бала. Това се дължи на простия факт че физическите закони са вечни а хората не. Но най важният аргумент против спагетеното чудовище е че то даже не е трансцедентно и като религия може да подхожда само на неандерталците. Така че правилно не са го приели за религия. Ние сме надраснали тези неща. Относно креационизма и дарвинизма – от научна гледна точка и двете са теории без доказателства. Така че която и да се предпочете няма значение. И двете претендират да представят истината но както знаем от логиката и от синята тетрадка истината е само съотношението между твърдението и факта. Например: Изречението снегът е бял е истинно тогава когато снегът е бял. Тоест имаме работа с две равни твърдения които няма с какво да съотнесем. И последна частна забележка : релитията се корени във вярата. Как може на човек да му забраним да вярва? И те като не са регистрирали спагетеното чудовище да не са забранили да се ядат спагети? Макар че според мене могат спокойно да го направят.
    На мен по ми харесват пиците.

  32. qtakabg Says:

    1. Ако човек иска, може да вярва и че кръжащ около земята чайник, направлява неговата съдба, но аз като данъкоплатец нямам никакво желание да му плащам субсидии за невежеството или д аму предоставям привилегии.
    2. Има хиляди доказателства, че еволюцията е факт и те ни заобикалят всеки ден, но такива като licho предпочитат да ни обясняват как това на Дарвин било само теория, тъй като не се интерсуват какво е постигнала науката в годините от труда на Дарвин досега. Нали не си мислим, че науката е приключила с изучаването на еволюцията със смъртта на Дарвин? Когато Дарвин е творил, не е съществувала дори генетиката, а в наши дни съществуването на еволюцията се доказва само в рамките на гентиката, без да се използват каквито и да е доказателства от типа фосили.
    3. Спагетеното чудовще или кръжащия чайник са точно толкова годни да стоят в основата на религия, колкото и Сидхарта Гаутама (не, той също не е бог) да речем, но това не попречи Будизмът да бъде регистриран от съда в България.
    4. За да не ме обвинят в липсата на аргументация, бих препоръчал на licho-вците, ако наистина се вълнуват от еволюцията, а не са заети само да я отричат без каквито и да е аргументи, да прочетат следната книга:
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Greatest_Show_on_Earth:_The_Evidence_for_Evolution
    Вече я има и на български – поне от година я мяркам по книжарниците, ако не и повече.

  33. usb-тата горят Says:

    Нямам намерение да се занимавам с глупостите на дарвинистите. Щом аз имам право да вярвам в †Христос или Буда, е съвсем добре, че те могат да вярват в нещо, което наричат „еволюция“.

    С Личо обикновено споря съвсем на принципна основа. Не сме на едно мнение горе долу по нито един въпрос. А сега съм объркан. Готов съм да се подпиша под всичко, което казва. Но някак си след всичко това, той излиза с извода… че спагетеното чудовище няма право на съществуване?!?

  34. licho Says:

    Добре де може да съществува спагетеното чудовище. От мен да мине. Обаче аз си оставам адепт на пиците. Може и с чесън. Относно qtaka и еволюцията генетиката евгениката и науката. Съжалявам че трябва да го научиш от мен, но имаш превратна представа за науката и научният метод. В науката все още се различават емпирично и теоретично.Има и един метод на фалсификацията ама не ми се пише сега за него. Та исках да кажа че това че една теория може да е предпочетена пред друга когато и за двете няма доказателства е следствие само на нашата вяра. Както казва свети Августин вярвам защото е абсурдно. Така че аз нямам против да вярваш на Дарвин тъй като и той попада в полето на абсурдизма но не искай от мен да приема че пиянски делириум или един виц са равни на будизма. И намирам че имаш пропуски в религиозното и светското разбиране на темата. Ти не поддържаш с твойте данъци нито едно вероизповедание. Така е в България. В Германия има директен църковен данък. Олях се. Стига алабала.

  35. qtakabg Says:

    Олеле, майчице! Прочитането на последните 2 поста беше един от редките моменти, в които ми се искаше да не разбирам български език.

  36. usb-тата горят Says:

    Лесно е. Просто не посещавай ресурси на български. Имаш право да си дарвинист, колкото си искаш, но нямаш право да ни налагаш вярата си.

    В статията, която даде Стелт има нещо странно. Според нея пастафарианците са също дарвинисти с отлично чувство за хумор. Според версията на Стил обаче, пастафарианците са едни съвременни революционери борещи се срещу обществените порядки и сбърканата представа за справедливост и право.

  37. Stilgar Says:

    Еволюцията се наблюдава дори в лабораторни условия (тоест емпирично се доказва) с бактерии, мухи еднодневки и подобни.

    Освен това в България има субсидия за църквата. Вярно, че е незначителна, но е факт. Освен това са освободени от анамнайсе данъка.

  38. usb-тата горят Says:

    Че нещо наречено еволюция има, има. Но че в твоите „лабораторни условия“ не можеш да стигнеш от вулканичен прах до човек — не можеш. Един вид не евоюлира в друг вид. Едно куче може да стане единствено „по-добро“ куче, но не и котка.

    А аз, какво съм виновен, че фанариотите са си издействали субсидия за тяхната секта, под предлог, че са „традиционно вероизповедание“? Или, че са в данъчен рай? Протестирайте срещу това. Отменете го.

    Но не може срещу предлога, че фанариотите са си издействали привилегии да се отказва регистрация на нови религии. Разбираш ли и те един ден можели да си издействат. Или всички ще са забранени, или всички разрешени.

  39. licho Says:

    Стилгар нещо бъркаш относно еволюция в лаборатория. И видовете се променят това никой не отрича. Най лесно се вижда при генна манипулация и разрешаване на гените и заместването им с други. Ама нали се досещаш че това не е еволюция. И от генно модифицирана царевица няма да се пръкне хомункулус. Е поне се надявам че няма. Тези въпроси са много обширни. Но не и тези за субсидирането на религията. Поинтересувай се повече за тези субсидии и след това напиши какво и как става. Даже може да напишеш и за читалищата ако ти се търси информация. По тези и мн други въпроси всеки може да има собственно мнение. Аз съм срещал всякакви неща и не с всичко съм съгласен. Даже прочетох някъде мнение че руснаците не е трябвало да ни освобождават понеже ние сме щели да се освободим сами и поради това не заслужават благодарност. Аз не съм съгласен с такова твърдение макар че то сега е много на дневен ред. Моето мнение относно регистацията на спагетите е че това не може да е религия защото им липсва трансцедентност. Съдът е отказал на друго основание което аз също считам за валидно. В крайна сметка атеистите не са тръгнали да се регистрират като религия. Искам да завърша с това че въпреки че всеки може да има мнение по всеки един въпрос то не всяко мнение е меродавно. Защото мнозина са звани ала малцина избрани.

  40. Stilgar Says:

    Понятието „вид“ в биологията не е добре дефинирано, но обикновено се приема, че това е група от организми която може да създаде поколение и поколението да е плодовито. Интересно, че даваш пример с куче щото точно при кучетата може ясно да се види, че са се получили породи които не могат да създадат поколение тоест получили са се различни видове. И да, това е наблюдавано и в лаборатория (сякаш не е очевидно от историята на кучетата).

  41. stealth Says:

    ЧНГ!

    Религиите (във всичките им разклониения) за добро или зло ще продължават да налагат догмите си. Вярата ни е базирана най-вече на това, под какво влияние ще попаднем. Хубавото е, че сме свободни да сменим мнението си, ако не откриваме себе си, в наложената първоначално „вяра“. Било в науката, било в трансцедентни богове, било в Бойко!

    От къде тръгнахме, къде стигнахме… Само искам да препоръчам един прекрасен филм за вярата – „Контакт“!

  42. usb-тата горят Says:

    E сега няма да тръгна да преразказвам теоретиците на заговорите, всеки може да си ги чете сам. Затова и избягвам да ползвам думата еволюция, защото под нея дарвинистите разбират нещо крайно безсмислено, действащо чрез мутация(!), която е случайна(!!) и това води до по-приспособими видове(!!!). А за „първичната супа“ просто не ми се говори. Така дарвинистите опровергават сами себе си. Версията, че Ева е направена от ребро на Адам (от генетична гледна точка) звучи по-правдоподобно от тия глупости.

    Че религиите са зло, за мен не е спорно твърдение. Че ще продължат да съществуват, ще продължат. То и дарвинизма е вид религия, пък не е тръгвал да умира. Напротив.

    Този филм „Контакт“ не ми говори нищо. Преди двадесетина години се моташе по кината някакъв с подобно име, ама той беше някаква тъпотия за някакви, които летяха за Марс. По същото време например беше и двойката на „Пришълеца“ (с остриганата скочубра), който беше далеч по-ефектен, а беше касов провал. И въпреки това, всички го харесахме.

    Но това, че ненавиждам религиите, религиозните и поповете, най-вече тия от „християнските“ църкви и най-много шибаните фанариоти (защото все пак съм българин и те са ми навредили най-много), не ми попречи никак на 1.1.17 да ида в близкото, квартално, фанариотско сборище и да запаля няколко свещи.

  43. usb-тата горят Says:

    Разбира се взех със себе си жената и децата, които също подкрепиха фанариотското статукво с парите за по няколко свещи. Общо за семейството — осем. И даже пуснах някакви дребни в касичката им на входа. Нека деянат. Тази милостиня няма да спаси душите им. А пък „тялото“ им ще продължи да си тъне в мизерно съществувание.

  44. stealth Says:

    Ей това – https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82_%28%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC,_1997%29 – верно е на 20 години 🙂

  45. licho Says:

    Това за еволюцията в лаборатория. Доказателството е че бактериите след 40000 поколения или 4000? са почнали да ядат нещо си там. Преди това не са го яли. Но по-добро доказателство за еволюцията според мен е че европейците след 10000 или 20000 жертви са прояли картофи, домати и царевица. Да не говорим че децата само след две или три години се научават да говорят а някои малко по-късно даже и да четат. Стилгар сега лично към тебе за да видиш проблема аз както го виждам.
    Според мен основният проблем не е в произхода на животните или човека а в произхода на разума.
    Има една приказка за огледалото което само не вижда себе си. Всички тези спорни научни проблеми и тези се пораждат на една граница където в търсене на основания и доказателства разумът се сблъсква със себе си. Например – класификацията на видовете е една таблица или дърво измислено от човека. Тоест ние сме ги класифицирали въз основа на някакви логически закони които не съществуват никъде а само в болните ни с маймунски произход мозъци. По същия начин става с математиката и математическите теории. Всички точни науки лежат на нещо което съвсем не е емпирично. Поради това аз приемам че и двете тези са еднакво вярни или невярни. За да потвърдим или отречем която и да е от тези гранични тези ни трябва нещо дето е вън от системата вън от множествотот на всички множества. Трябва ни парадокс (машина на времето например) или трансцедентeн Бог или deus ex machina. И понеже се отпушихте на такива откровения – аз съм вярващ в природните и научни закони. От личният ми опит и живота обаче вярвам и в нещо друго. Има си нещо обшо с християнският бог. Може би не точно с религията. Не съм сигурен че знам какво е точно. Обаче не бързам и да узная:) Сигурен съм че няма да ми бъде спестено.

  46. usb-тата горят Says:

    E aз съм прост човек и не мога да се изразявам толкова хубаво и дълбоко като Личо. Но според мен, 999,99‰ е сигурно, че живота на Земята е с извънземен произход. Просто всичко е толкова изкуствено и несвързано, че няма никаква естествена причина, която да го обясни.

    И да очевидно е от пръв поглед, че с маймуните сме роднини, но не е намерено и няма да се намери нито свързващо звено, още по-малко общ прародител. Тогава как се е случило? Отговора — резерват или зоологическа градина, ако предпочитате.

    Но си остава въпроса, който Личо формулира — от де се е пръкнал разума. Очевидно изгорели газове и космически прахоляк нямат общо с разума. От тая страна погледнато — наличието на божество също е извънземна причина. Но дори да отречем божествеността (нещо, което за мен е немислимо) пак си остава въпроса — кой създаде създателя и от къде произлезе разума.

    В онзи парцал библията има много хубава пословица — който търси, ще намери. За мен специално този въпрос е несъществен, защото не сме дорасли за него. Като начало трябва да се цивилизоваме. За сега сме маймуни с телефони, ядрени бомби и компютри. Някак си прекалено бързо сме напреднали за неща, които не сме дорасли.

    От тази гледна точка, англичаните наистина са надменни копелдаци. Колко цинично-високомерна гад трябва да е бил Дарвин, че в праисторическия деветнадесети век (този на парния двигател) да си представи, че може да се докосне дори до произхода на видовете и еволюцията, неща, които няма да сме способни да проумеем дори след десетки хиляди години, ако не стотици.

    Личо, това твоето не ми прилича на †Християнство. Повече ми бие на някакъв източен мистицизъм, езотеризъм, Будизъм, може би даже Зороастризъм. Но не съм голям специалист по източните учения. Но определено е някакво такова мащабно нещо. †Християнството си е доста битово. Занимава се с човека, сякаш вселена не съществува.

    И да отворили сме се на философски теми, защото епизоди на N2N няма, а е и нова година, та тамън си е време за празнословни оценки, равносметки и подобни.

  47. Stilgar Says:

    Общият прародител на маймуните и хората се казва египтопитек и е много добре известен от много време. Еволюцията не се занимава с проблема „откъде се е зародил животът“. На еволюцията и е все тая дали първите организми на Земята ги е създало ЛСЧ или са ги докарали Инженерите от филма Прометей.

  48. licho Says:

    Стилгар общият прародител на маймуните и хората не се казва никак. По простата причина че не е доказано дали са имали общ прародител. Най-близка връзка съвременния човек има с кроманьонския. Ние може би имаме нещо общо с неандерталците.
    Теб не те ли притеснява факта че така нареченият прачовек и всички питеци са съществували къмто милион години и за се замеряли с неизгладени камъни и пръчки. И на никой от тези питеци не му идва на акъла една тесла да направи и един пирон да забие. Преди къмто 50000 години -според мен два пъти по малко, се появява друг тип дето прави инструменти, дяла камъни, воюва с лъкове и даже както виждаш направи Тесла. Това казваш е еволюцията. Или както казваше другарят Маркс и неговите сетнешни другари количеството е преминало в качество. Аз не казвам че Господ ни е направил от кал и не те карам да вярваш в това. Аз просто казвам че теорията е просто теория въпреки че на голяма част от хората им се казва че това е доказана истина. Е не е истина и самите учени не го смятат за такава нито пък имат обяснение за скока в развитието на хората или както ти смяташ на определен питек дето като не могат да го намерят го наричат липсващо звено. Но ти обяви че са намерили общия ни маймунски баща и това е достатъчно.
    И отново проблема не е в произхода на хората който според мен си е земен и природен – например шопите произхождат от шопско а не от некакви маймуни, а проблема е в произхода на разума на сметалото.
    Това ни прави хора а не колко сме космати. Това еволюцията как го обяснява?

  49. usb-тата горят Says:

    Не помня всички факти, които съм чел, но на прима виста се сещам два. Единият е, че в човешкото тяло се срещат химични елементи, които не съществуват в свободно състояние на планетата ни. Не е възможно, ако тялото ни е било създадено тук, още по-малко при естествен условия. Другото е, че има няколко био-ритъма. Единия е много интересен, защото вместо 24-часов, както може да се очаква е 26, което подозрително съвпада с денонощието на Марс. Не казвам, че сме марсианци, но, ако се бяхме развивали тук милиони години, този ритъм трябваше да е 24 часа. И още хиляди странности има.

    Живота на земята не е естествен процес и съм много по-склонен да повярвам, че го е донесло спагетеното чудовище, отколкото, че по-малко пригодния кроманьонец измества неандерталеца, с които живее по едно и също време, и става човек.

  50. licho Says:

    Кроманьонският човек е всъщност човек. Той не е измествал неандерталеца а по скоро двете популации са се смесили. Човека не е избил неандерталците както не го е направил и по отношение на динозаврите. Ама възраста на кр. човек е 25000-30000 години. Няма нужда да идваме от Марс тука си е по добре. Има и доматки и ракийка а на Марс има само камъни. Те може и затова да са избягали от там де;) А иначе сега сериозно. Произхода на човека е напълно естествен и дали ще го сложим на Марс или Венера няма значение. По този начин само се измества проблема хоризонтално. Сърцевината на проблема е произхода на това дето ни прави хора. Дето се казва какво е мястото на разума във Вселената.

  51. Йордан Иванов Says:

    Принципно за да работят нещата със SEO-то се правят universal апликейшъни (ама не като Microsoft-ските).

    Примери:
    https://nuxtjs.org/
    https://universal.angular.io/
    https://github.com/erikras/react-redux-universal-hot-example

    Мога да кажа от опит, че Angular 2 universal работи супер добре.

  52. usb-тата горят Says:

    В никакъв случай не мога да твърдя, че сме марсианци само по косвени данни. Не го изключвам като възможност, защото според мен няма невъзможни неща, но не го твърдя.

    Различните го дават различно, но да винаги е някъде 30-50 хил. години. Казах милиони, защото включих цялата еволюция, както си я представят дарвинистите. Ама то май трябваше стотици милиони. Добре, ще се огранича само до бозайниците.

    Разбирам, че напъваш за интелекта, но никой от нас не знае отговора, затова се въртим в известното. А за да е най-весело, това не е само човешка черта. И не са и само братчедите маймуните. Например всеки който има куче, казва, че то само дето не може да говори. Иначе си е човек. Същите неща се казват за конете. А делфините пък едва ли не са плуващи хора. Само им липсва материална база.

    По въпроса за интелекта, християнството казва, че имаме души. Но както казах, християнството си е битовизъм. Грамаданските идеи са развити на изток. Горе-долу нещо от сорта, че вселената е един общ разум.

    Аз казах не съм много по изтока, особено Будизма. Държа си се тук в западните неща, по-човешките.

    Сега материални доказателства, че съществува душа няма как да има много. Има хора, които имат спомени от операционни зали, когато са били доказано клинично мъртви, но са ги спасили. Има безспорно доказателство, че тялото олеква с 20 грама в часа на смъртта. Но тези неща също са косвени. Макар да е невъзможно да се обяснят, не са и категорично доказателство за наличие на душа.

  53. Stilgar Says:

    Изобщо не е вярно, че учените не казват, че е истина и „теория“ не означава „недоказано“ иначе щеше да се нарича „хипотеза“

  54. usb-тата горят Says:

    Всъщност теория означава нещо доказано в модел, а не в реалността. Ако беше, щеше да се нарича закон. Като тези на Нютон например. Обаче доказването в модел е само етап. И точно нищо не значи. Ако ще моделираме, дори аз мога да докажа произволно твърдение от онзи парцал библията. Така, че теория е нещо доказано, но само наполовина. Което пък не дава никаква гаранция.

  55. licho Says:

    Стилгар не ме разочаровай. Няма да стигаме до Попър сега я.
    Според теб какво е Теорията за Големият Взрив.?!?

  56. usb-тата горят Says:

    Въпреки, че въпроса е към Стил и в съвсем друг контекст, аз да си кажа моята болка, която вече всички я разбраха. ТГЗ е продължение на дарвинизма, която доказва единствено, че има по-лицемерни и надменни педеруги от Дарвин. Не се е научил да ходи прав под масата, пък тръгнал началото на времето да търси. И разбира се тази теория е точно толкова абсурдна, колкото бащинския ѝ дарвинизъм.

  57. usb-тата горят Says:

    Не е у̀правдание за учените-чукундури, че тази теория е дело на адвокат, а не на техен колега. Пък и телескоп му кръстили.

  58. licho Says:

    Сега имам време и ще напиша повече.

    За Стилгар и теорията.

    С изказването „Аз просто казвам че теорията е просто теория въпреки че на голяма част от хората им се казва че това е доказана истина. Е не е истина и самите учени не го смятат за такава“ се опитвам да дам сбито обяснение на това какво е теория и какво е нейното място в познанието.

    И така какво е теория? Ще се опитам да избегна тавтологията и няма да напиша че теорията е хипотеза.

    Теорията е модел който претендира да обясни заобикалящият ни свят. Модела или моделите биват доказвани или опроверавани в зависимост от емпиричното им потвърждение. Под емпирично имам предвид сетивно респективно опитно. Всичко това което не подлежи на такова доказване е предмет не на теория и на науката, а е метафизика и сега не се занимаваме с него.
    Една теория може да бъде както доказана така и опровергана. Пример за доказана теория е тази за гравитацията на Нютон. Пример за опровергана е например тази за геоцентричния модел. Трябва да се има предвид че колкото е по пълна и сложна една теория и се доказва емпирично, толкова по трудно е и нейното опровержение или потвърждение. Това може да трае доста време – даже векове. Ако разгледаме геоцентризма като пример то ще видим че той е бил господстваща теория за небесното устройство много дълго време. И не защото гадната Инквизиция е избивала всички учени които не са мислели така, а просто защото тя чудесно се е потвърждавала от емпиричното наблюдение – ние си седим на неподвижната Земя а всички небесни тела се въртят около нас. И кой глупак може да твърди че Земята се върти около Слънцето. Та нали ако това е вярно по елементарният закон за центробежните сили ще изхвръкнем от Земята и кой знае къде ще отидем.

    Както се вижда от този пример теориите даже и неверни могат да бъдат много убедителни. В емпиричното доказателство на научните теории се крият също така много капани – и елементарни и не чак толкова. Човекът е същество склонно да греши.
    Един малко комичен пример за емпирично потвърждение
    на една теория – един биолог изказал хипотезата че слуховите органи на паяка се намират на краката му.
    Той провел следният експеримент който напълно потвърдил тази теория:

    Сложил един паяк на масата и му креснал – Бягай
    Паякът побягнал.
    Биологът взел паяка и му откъснал краката.
    После го сложил на масата и му викнал пак да бяга.
    Паякът останал на място.
    Биологът заключил – Ерго след като няма уши той не чува и затова не бяга.

    Други опасни моменти в експериментите доказващи или не разни теории са когато обектът на изследването се превръща в обект. Примера дето изпитател заключил едно шимпанзе в стаята и тръгнал да гледа през ключалката какво прави то и установил че то наблюдава през ключалката той какво прави съвсем не е единствен.

    Та така относно теориите.
    Айде стига че се олях.

  59. Name Says:

    След тоталното извращаване на темата в коментарите има ли някой, който да ми отговори как се прави SEO с ReactJs?

  60. Stilgar Says:

    Като си го рендваш на сървъра с Node.js, кое не разбра?

  61. Name Says:

    Ами четох статия, че това е много лоша практика, и съм склонен да се съглася.

  62. usb-тата горят Says:

    Name да си чувал за кеширане?

  63. licho Says:

    Нещо за епизод не се ли чува?

  64. Vladislav Says:

    Нов епизод?

  65. usb-тата горят Says:

    Имаме слушател от Чехия!

    предлагам да изпием по някоя и друга чешка по повода ☺

  66. ウォーロック Says:

    За чешка бира говориш вероятно 🙂

  67. usb-тата горят Says:

    Kaкво друго чешко знаеш?

  68. ウォーロック Says:

    https://arstechnica.com/security/2017/01/in-not-too-distant-future-brain-hackers-could-steal-your-deepest-secrets/

  69. usb-тата горят Says:

    Бе това е бая интересно. Е вярно, на мен ми звучи като кабала (нещо езотерично). Защото не го разбирам. Глупав съм.

    Ама все пак, какво му е общото с Чешката република?

  70. ウォーロック Says:

    Ммм че нищо общо 🙂

  71. ウォーロック Says:

    http://www.sciencealert.com/it-s-happening-scientists-unveil-first-ever-blueprint-for-a-mind-bendingly-massive-quantum-computer

  72. usb-тата горят Says:

    https://olimex.wordpress.com/2017/02/01/teres-i-do-it-yourself-open-source-hardware-and-software-hackers-friendly-laptop-is-complete/

    Sorry, only GNU/Linux ☺

  73. ウォーロック Says:

    А туй го видях преди някой ден ама е срамно слабичък за тая цена.
    И като ша е ARM китайците предлагат за 100$ 8 cores 4gb ram 64gb emmc + 64 gb sd. Извинете ама в коя година сме, аз на 4 gb mmc кво по напред да сложа ? за bash ще стигнат…

  74. usb-тата горят Says:

    Нали не мислиш, че у нас можем да постигнем китайски цени???

    А рама, защо е малко и другите ограничения, съм писал на кратко (по моите критерии), тук:

    http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=47616

  75. ウォーロック Says:

    500 лв за нещо дето не върши работа за нищо са си много пари хвърлени във вулкана. За по малко пари лаптопи има.

  76. usb-тата горят Says:

    Ами те критиците са го казали:

    But, unfortunately, almost everything about this laptop is unsatisfying right now. It runs a quad-core ARM64 chip, though x86 and MIPS chips might be offered later on. It has a tiny 11.6-inch screen, a huge bezel, a tiny trackpad, a cramped-looking keyboard, and a whole lot of plastic. The OS (Linux, naturally) runs off a microSD card. At least the LCD comes in a 1080p variant, because the default 1366 x 768 resolution is a real throwback. There’s even 802.11n Wi-Fi, which has me questioning what decade it is. All these unimpressive specs can be yours for the reasonable price of €225, about $242 USD.
    Unless you’re excited to build your own computer, you’re probably better off getting any old Chromebook and throwing regular Linux on it. But that’s not really the point with a project like this. Open source hardware is still relatively rare, and Olimex’s project might not result in the computer of my dreams, but it does scratch a certain itch that off-the-shelf proprietary computers never will.

    Само дето хич не съм съгласен за Хромираната книга. Тя с нищо не се различава.

  77. usb-тата горят Says:

    Това обаче не е причина да не ПОДКРЕПИМ ЛАПТОПА!

    Това за другите професори и операционни системи е очевидна глупост, но все пак трябва да има и някаква реклама, нали?

  78. usb-тата горят Says:

    Тук видях някаква клюка:

    http://techietricks.com/?p=11333

    Не мога да преценя, колко е вярно. Звучи като самоубийство.

  79. Stilgar Says:

    Сигурно е че експериментират с това, дали ще го пуснат като продукт е друга тема. От друга страна не разбирам що да е самоубийство. В крайна сметка те няма да спират другия Windows. Ще пуснат там 1-2 устройства с това да видят какво ще стане.

  80. usb-тата горят Says:

    Ами М$ е олицетворението на Desktop. Ако отучат хората от него, ги отучват от себе си. Така стават лесно заменими с всеки китайски гараж тип Zoho и не знам още какви измишльотини.

  81. Stilgar Says:

    Chromebook е ефективно desktop.

  82. лумпен Says:

    По принцип връзката не е моя. Крадена е от потребител на ЛЗБ.

    Но пък е повече от идеална за тая тема:

    https://hackernoon.com/how-it-feels-to-learn-javascript-in-2016-d3a717dd577f

  83. Никола Says:

    Благодаря за епизода

Leave a Reply