Епизод 88 – част 2 – Процеси за разработка на софтуер

Разговор със Стефан Кънев на тема процеси за разработка на софтуер

Директен линк към част 2 (mp3)

В Receipt Bank си търсят колеги

| април 24th, 2017 | Posted in Uncategorized |

11 Responses to “Епизод 88 – част 2 – Процеси за разработка на софтуер”

 1. deyan Says:

  Голямо браво за Стефан Кънев.Любимия ми лектор,можете още 100 пъти да го поканите и за скучни теми да говори и пак ще е интересен.Време е също Ванков да „цъфне“ тук в техническа тема,не да търси само оправдания ,че няма време :).Тъкмо може да разкаже за Вегас и проекта…

 2. demo Says:

  „Да, да… по по принци така е амааааа“

 3. Георги Пачов Says:

  Напълно съгласен с коментара за нетехническите мениджъри/product owner-и.

  Отвратително е да се работи с такива хора и аз лично си го поставям за лично правило да НЕ работя и да си губя времето с подобни млади меринджеи, прочели-непрочели 2 книжки.

 4. qtakabg Says:

  Проблемът е, че предимно нетехнически хора се навиват да вършат такава работа за съответното заплащане – просто в България в момента е по-изгодно да си разработчик и никой не иска да му закърняват уменията. Освен това общуването с клиенти е доста стресова дейност и често пъти изисква да си на разположение в кофти часове. В чужбина е точно обратното – много се натискат да стават мениджъри, защото си струва.

 5. селяка Says:

  Абе тоя другия водещ (не стилгар) е мега тъпото парче, вземете го махнете. А той ако може ретроактивно да се абортира ще е най-добре!

 6. Ана Тодорова Says:

  Поздравления за яката дискусия!
  Аз също съм съгласна с point-a за нетехническите мениджъри и знам до какви явни проблеми води това. При положение, обаче, че бизнес реалността е такава, каквато е, и фактът, че предимно нетехнически хора се навиват за подобни позиции, според вас какво може да се направи по въпроса? Освен промоутване на senior-и (които не винаги са съгласни да поемат мениджърска роля), намиране отвън на PM/PO-та с технически бекграунд (което си е рядък късмет въобще да се случи), каква е алтернативата? Техническо обучение за нетехнически мениджъри? Какви други варианти има?

 7. PaperNick Says:

  @селяка, зависи с каква нагласа слушаш, мен пък ме кефи и когато го слушам винаги ми е забавно.

  Браво на Стефан Кънев за качествения епизод!

 8. qtakabg Says:

  Пазарът е изкривен и разработчиците нямат естествена мотивация да поемат отговорности, тъй като получават предостатъчно много пари и без тях. Това няма да се промени скоро, като гледам какво се случва на пазара.

 9. JOKe Says:

  @селяка брат да не се заяждам ама говорим квото си искаме +:), а ако не те кефи ходи слушай Преслава 🙂

  @Ана Тодорова с заплата си е достатъчно добра мотивация, ако има contractor-ски пазар в България, какъвто липсва взимаш си contractor manager-и. В Холандска фирма в която бях 50% от мениджърите бяха contractor-и от Германия, Белгия и къде ли не. Иначе според мен за да накараш технически човек да стане меринджей казвам от личен опит.. или заплата Х2 което никой не би ми платил или толкова трябва да вярвам, че фирмата е яка и и се кефя, че до сега май само за 1 фирма ми се е случвало, така че шанс никакъв. Все пак има доста хора.. който с напредване на възрастта вече не мислят толкова бързо, имат адски много технически опит, но просто мислят една идея по бавно и за тях това да скочат на management позиция и да използват своите по добри soft skills в сравнение с хората на по 20-30 си е супер победа.. така че… ето решение:
  – контрактори от чужбина
  – залпащане по 2
  – хора над 40+

 10. Ана Тодорова Says:

  @JOKe, благодаря ти за мнението!
  Съгласна съм с теб, че парите СА решение, но това пак го определя бизнесът може ли и иска ли да ги даде, т.е. не е дългосрочно и крайно решение.
  За „уморените коне“ имам полярно мнение – от една страна познавам хора, които дали от възрастта, или от други житейски приоритети, са демотивирани, бърнаутнали или просто сериозно изморени, и са се отказали да създават и предпочитат да „управляват“. Това води до такива сериозни damage-и, че не ми се говори – и за екипа, и за клиентите, и за самия продукт. Не става просто. От друга страна има и такива, които след 10 години яко кодене решават, че искат да си предадат опита, да инвестират в следващото поколение, да вдъхновяват, etc. – тези хора са страхотни за мениджмънт позиция! С очите си съм виждала как подобен човек може да „вдигне“ цял отдел (визирам ~30 pp) да ги надъха, да им помогне да си подобрят performance-а, да работят с минимални конфликти, буквално WOW ефект. За такъв тип хора и на 30+ и на 40+ и на Х+ години да са – whatever, според мен не идва от възрастта, а от отношението към опита и предаването му – добре дошли са, перфектното решение, сбъдната мечта направо, уви, просто са голяма рядкост.
  По отношение на контракторите нямам мнение, защото нямам опит и наблюдения. Какви са твоите впечатления от работата в тази фирма, където 50% от мениджмънта са били контрактори? Чудя се как стои въпорса за корпоративна култура, engage-ване към компанията, mission, values – такива неща. Доколко contractor-ите стават „част“ от компанията и доколко остават чисто като функционално решение?

 11. JOKe Says:

  От зад напред:
  Чудестна фирма беше … мисля, че имаше само един делайнат проект и то определено не беше заради ПМ
  Колкото за годините и уморените коне може и да си права 🙂

Leave a Reply