Епизод 90 (новини)

Епизод 90 на Nerds2Nerds записан на 08.07.2017

Обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:33 – Tutorials.bg
02:11 – E3 (Xbox One X, Anthem, Wolfenstein II, The Evil Within 2, Mario + Rabbids Kingdom Battle, Beyond Good and Evil 2, Detroit: Become Human
14:16 – Nintendo SNES Classic
14:58 – StarCraft Remastered
15:45 – Ni no Kuni 2
16:55 – Surface Pro
17:33 – Intel X Series
19:40 – Intel Compute Card
20:46 – Essential Phone – модулен телефон от Andy Rubin
23:09 – Ransomware
23:45 – AMD Epyc Processors
25:15 – Eвропейската комисия глобява Google
27:30 – Ransomware в Украйна
28:28 – https://haveibeenpwned.com/
30:06 – Apple WWDC – APFS 
36:35 – Logitech wireless charging пад за безжични мишки
39:26 – Paul Allen показа странен самолет
42:30 – Firefox more multi-process браузър
46:27 – Amazon купуват Whole Foods
52:43 – Volvo смята да произвежда само електрически автомобили
53:01 – Tesla започват производството на Model 3
53:38 – Ubuntu минава на Wayland

| юли 9th, 2017 | Posted in Uncategorized |

46 Responses to “Епизод 90 (новини)”

  1. licho Says:

    Браво на вас! И на Убунту.
    Благодаря за подкаста.

  2. ウォーロック Says:

    А кви скайпове, телеграм ги изби всичките, никакви лимити,
    крос платформ, даже и уеб версия има(тя не поддържа криптиране и аудио обаче). Криптирани аудио разговори. Опен сорс клиент. Неограничен Cloud.
    https://telegram.org/

  3. Stilgar Says:

    Досега не ми се е случвало някой да ми каже „дай си телеграма“. Пък имам сигурно от 3 години 🙂

  4. ウォーロック Says:

    Еми не го знаят хората, най вероятно щото до скоро нямаше call… ама в последните версии е доста fast forward.

  5. Stilgar Says:

    Ми добре, чакаме, но да го знаят хората е най-важният feature на един messenger. Skype толкова години нямаше offline съобщения и заемаше порт 80 и дори на мен ми се налагаше да го ползвам… щото това знаеха хората.

  6. ウォーロック Says:

    На телеграма преди лимита беше 1.5 гб на файл, вече няма лимит.

  7. deyan Says:

    Убунту тръгнаха в правилната посока най-сетне.Стига се е цепило комюнитито вече.wayland ползвам от 2 години и мога да кажа ,че е в пъти по-добре от X.А това че минават и на гном е чудесна новина също.Повече разработчици концентрирани върху един софтуер означава по-голяма стабилност.

  8. stealth Says:

    Рекламата накрая беше чук! Датата е супер, а темата безкрайно интересна. Чакаме с нетърпение! 😀

    Иначе, аз съм с Firefox. Така и не намерих причина да го сменя с нещо друго… Това, че са пуснали многонишкови процеси е яко. Сега спокойно ще мога да си управлявам въоръженият дрон през броузера, докато в другият таб съм се логнал в CERN и съм пуснал js да изчислява енергията при сблъсък на 3 различни теоретични елементарни частици.

    Телеграма го ползвам само мобилно за момента. Наистина не се ползва масово. Малко са хората, които избират IM според това, което им трябва, според някакви изисквания. Да не говорим, че концепцията за IM се промени доста с годините…

  9. stealth Says:

    И като стана въпрос за чат – ГДБОП вече може да шпионира „Вайбър“, „Фейсбук“ и „Скайп“ – http://www.segabg.com/article.php?id=862573

    Разбира се, от статията нищо не се разбира. Но като гледам цената, най-вероятно са закупени стикери за Вайбър…

  10. ウォーロック Says:

    от това дето е написано аз разбирам, че първо трябва да ти инсталират троянец, което не пречи да е направено от български телеком ако си купиш устройството от тях.. а иначе как ще анализират логове на секюрнат чат със селф дистръкшън таймер не ми е много ясно…

  11. лумпен Says:

    Хич не съм съгласен за SNES. Във всяко едно отношение е по-добрия Famicom. Вярно е, че никога не съм имал тази телевизионна игра. У нас струваше майка си и баща си. Нещо от сорта на половин заплата или повече.

    Но още в средата на двехилядните години, веднага щом се появи ZSNES, започнах активно да играя тези игри.

    Най-добрия Марио, който съм виждал е Super Mario World, който е точно за SNES. Това е първата игра, която играх на ZSNES. Играл съм всякакви други мариовци чак до Галакси (това е за Уи), но няма по-добър.

    Точно вчера играх SNES, малко преди да видя, че има нов епизод и да го слушам. Вярно играх на Higan, а не на ZSNES, но това е заради играта, която играх. А това беше върховния Sonic Blast Man 2. Играя го с кучката Соня. Но ми трябва cheet за безкраен брой животи (за да наподобя максимално mame), а той присъства в недоклатения Higan.

    Изобщо, ако не броим подробността, че имаш ограничен брой животи, то жанра Beat-em-up е най-добър точно за Super Famicom. Да този тип игри са по-добри и от тези на оригиналната си платформа — CPS 1 (mame). Ясно е, че не съм почитател на Taito и Neo-Geo (въпреки споменатия Sonic). Разбира се, харесвам Sega.

    Единствено се ядосвам на тоя жанр, че през игри като Golden Axe се трансформира в проклетото RPG (ролеви игри), а не си остана разпускащо удоволствие. Най-добрия жанр след jump and run роди най-скапания на ролевите.

    Което е наистина тъпо, защото друг брилянтен жанр Shoot-em-up (run and gun, jet and gun, platformer и други имена) роди това, което днес наричаме hardcore — Quake, Doom, Unreal, Half Life сиреч 3D shooters (Action games, FPS и други имена). E вярно, че в последствие и той се изроди в някакви глупави тактически игри на каширане и стреляне със снайпер.

    Така, че arcade games за мен и още милиони по света са си живи и са единственото, което признаваме за виртуално удоволствие.

    Единствения проблем на SNES e отвратителната графика. Ама се свиква. А в сравнение с графиката на оригиналния NES е направо друга планета.

  12. лумпен Says:

    Питахте дали някой ползва Мозила. Аз ползвам Conkeror за места, където все пак ми се налага да изпълнявам някакъв js. Ползвам го, защото въпреки, че е отвратителен, е най-близкото до усещането за Емакс, макар безкрайно далеч. Вярно, че има проект и върху Хром, но той е доста по-млад.

    Понеже тук не ми се налага да ползвам js, затова не съм с Conkeror, а добрия стар Конкверор (държа да подчертая трета версия).

    Това е точно двигателя на Rust. Затова вече няма XUL. Геко не беше многонишков и си поддържаше XUL.

    И като споменахте, как така една страница, не може да забие друга или целия Хром??? Няма такова нещо. Никога не е имало. Вярно е, че всяка страница е отделен процес, но все още има много споделен код и тази идея освен до лакомия за памет, не води до никакви положителни ефекти. Хром забива дори повече от IE.

    =*=

    Мога да коментирам Whole Foods, но няма да желаете да го направя, затова няма да го правя.

    =*=

    По въпроса за Уейленд, аз съм от хората със силно мнение по въпроса. Почти с всяка дума казана от Алекс не съм съгласен. Писал съм за това десетки, ако не стотици страници по портали за Линукс.

    Мога да го направя и тук. Но мнението в никакъв случай няма да е по-кратко от това, което публикувах за електронното гласуване, когато гостуваше Божо. Не знам, някой дали изобщо ще го прочете. Но, ако някой има желание да си го причини — да каже.

    Нагоре са писали линуксари, те няма нужда да им казвам, какво е моето мнение, защото най-малкото са го чели десетки пъти в ЛЗБ. Но, ако има някой друг, който желае смърт чрез експоадиране на мозъка, мога да го направя. Но все пак е неразумно.

  13. DanailDR Says:

    Loshoto na Links e che ne moje da se pishe na kirilica

  14. DanailDR Says:

    Бай Гошо пак хейти по JS. Аз пуснах един коментар от Links браузър, за да му напомня че и това животно още е живо.
    Иначе Лисугера си го ползват доста хора … какво да се прави, старата любов ръжда не хваща.

  15. ウォーロック Says:

    Как па да не може lynks на кирилица.

  16. vstoykov Says:

    Хубаво е да се позапознаете за нещата които говорите.

    1. Ubununtu минава на Wayland защото решиха да се върнат на GNOME и да зарежат Unity. След последните новини обаче, май се оказва че Wayland не е ready for the masses и в следващата версия май по подразбиране пак ще е с Xorg (http://www.omgubuntu.co.uk/2017/07/ubuntu-uncertain-using-wayland-default).
    2. Unity работело само под Mir. Зависи за коя версия на Unity говорите. Ако е за Unity 8, която така и не видя бял свят (освен в Ubuntu Phone), да тя изисква Mir, но текущата Unity 7 работи само под Xorg.
    3. Wayland било по-бързо от Xorg…. ще я видим тази работа. Основното предимство на Wayland пред Xorg e сигурността и every frame is perfect. Второто от двете може да дойде за сметка на малко по-нисък performance, но целта е да не те болят очите от tearing.
    4 Отностно Xorg, Wayland и Mir – Xorg и Mir са сървъри, докато Wayland е протокол, т.е. всяко DE трябва да си направи нещо като сървър, с който да си говориш. За това сега само единствено GNOME имат работещ композитор за Wayland (Mutter) (KDE още не са готови с техния да го портнат (kwin), а другите DEs не са и почнали). Mate дори искат да ползват Mir, като целта е да го направят съвместим с Wayland клиенти и да го ползват него за сървър, защото мислят, че това ще е по-лесно отколкото да си портнат всичко към Wayland. Та до тук с лесната работа с Wayland.

    Да Wayland e бъдещето, и ако наистина Ubuntu минат на Wayland по default това ще забърза развитието му, но май няма да го видим следващия release.
    За сега ще тествам на Fedora 26 как се държи.

  17. DanailDR Says:

    Да наистина може и на кирилица под Links, явно проблема е в putty а не в самия браузър

  18. ウォーロック Says:

    рис, рис не линкове 🙂

  19. DanailDR Says:

    Всъщност точно links ползвах аз
    http://links.twibright.com/download.php

  20. stealth Says:

    „Главна дирекция Борба с организираната престъпност купи за 420 000 лева без ДДС врачка, която да предвижда кой какво ще чати.“

    http://www.nenovinite.com/ne/obshtestvo/9883/

  21. four ton mantis Says:

    Скайпа вече получи Снапчат-ските истории в приложението за iOS.
    Нещо не съм фен на новия дизайн, сякаш е правен само за таблети и на по-малък екран изглежда огромно всичко.

  22. лумпен Says:

    Links и Linx са различни неща.

    Данаиле да ти кажа, че има и една опциика наречена links -g. Пробвай я да видиш ефекта 😛 Мижду другото това е links 2, а не links. Оригинала вече де факто не съществува.

    И да аз пък за по-оригинално ползвам eww, ако някой знае, що е туй.

    =*=

    Учуден съм, че един прекрасен специалист като VS е написал тук някоя и друга простотия.

    Сигурен съм, че знае, що е Enlightenment. Защо не го е споменал, нямам идея.

    Но пък не знам, как не е чувал за XWayland.

    И как е възможно да не знае, какво е XWindows, софтуер, който се мотае наоколо над 30 год. и за който знам, че той е писал още преди 15 години приложения. Дори и бизнес се опита да завърти. За съжаление — неуспешно.

  23. лумпен Says:

    Linx се пише Lynx, но някои идиоти спят, докато пишат.

  24. deyan Says:

    И въпреки това Xwayland не е Wayland.Това че стартира Х приложенията го кара да страда от почти същите болежки ,като Xorg,просто ползва част от същото мазало,което се опитва да замести.

  25. лумпен Says:

    Защото е чувал за XMir, затова. А той е с години по-млад.

    За „мазалото“ тукашния народ благоразумно и в ти ужас избра да не пиша, затова няма да го правя.

  26. лумпен Says:

    „Ти ужас“ да се чете — тиx ужас.

  27. ウォーロック Says:

    firefox… https://mobile.twitter.com/NicolasPetton/status/884694176515936256

  28. лумпен Says:

    ウォーロック понеже при мен адресите на twitter, както и тези на spybook се намират в моя /etc/hosts срещу четири нули, ще споделиш ли, какво е написал този Петън?

    Благодаря!

  29. ウォーロック Says:

    Абе и при мене са там :D… общо взето, че лисицата има вграден JS за гошо анализ… и работи на страницата с адонс също…

  30. лумпен Says:

    Лошо, ще трябва да си мигрирам Conkeror към Pale Moon. А не исках по принцип, защото протестирам срещу това, че са отрязали слепите. Ама то така или иначе Conkeror няма да работи на новата лисица, че нали са премахнали XUL.

  31. deyan Says:

    Опера за теб.Харесвам я ,но е счупена за телефон.

  32. лумпен Says:

    Deyan-ски, моите мъки се дължат именно на дългогодишния ми (десетилетен) опит да се откажа от Опера, защото е несвободна, макар и изтекла. Не върви да прокламирам свободата, а да имам дори една (пък била тя и ултимативната) несвободна програма. Все пак моа да кажа, че от едно три години съм чист от наркотика. Не съм я стартирал нито веднъж. Макар сърце да не ми дава да я деинсталирам все още.

  33. licho Says:

    лумпен, аз също играя на SNES,NES,PSX и ала бала.Имах едно време фaмиком. Ползвам една малинка и всичко върви на пушка. Иначе от конзолите имам ПС2 хакнато и 3 нормално и 2 ще го продам щото малинката върши по-добра работа. A SNES ми беше много скъп и трудно се намираше.

  34. ウォーロック Says:

    Мойта малинка е клокната на 1.3 GHz / 500 🙂 и 300 за VRAM 1080p video го яде кат вафла 🙂

  35. лумпен Says:

    Да Личо и в България беше същото. Трудно се намираха и бяха много скъпи. Само се мечтаеше за тях. Затова години по-късно си наваксвах яко (и все още го правя) със ZSNES. Макар сега Higan да е по-модерен, а пък SNES9x да изчезна.

    Между другото напоследък много съм се зарибил с конкурентните конзоли на Sega. Една голяма част от тях се поддържат от Kega, но и за другите имат симулатори.

    За Dreamcast нямам, ама тоя стар ThinkPad X41 дето го имам, няма да го понесе.

    Ех, вече не правят игри като едно време.

    п.п. Явно много съм одъртял да говоря така;
    п.п.п. Пускам тия игри и на децата си. И въпреки, че те са свикнали с някакви модерни игри с яката графика и видеоадаптери като прахусмукачки, дори на тях им харесват. И даже казват, брей каква яка графика за ония години. Те го имат нещо като късна античност или ранно средновековие. Толкова отдавна им се струва.

  36. ウォーロック Says:

    gens е як емулатор за sega и поддържа 99% и да… вече не ги правят игрите като едно време… не си в илюзия 🙂 sega винаги са били по-добри от nintendo btw.

  37. licho Says:

    Лумпен, аз за България говоря. Не съм се родил в Германия я. Верно имам гражданство ама то е двойно. Имах Фамиком от тия червено-белите с Контра, Бомберман, Рокман, Марио и дискети. Имаше в съседния град една игрална зала там имаше цели 3 SNES и там ходех да играя. После излезна PSX и ала бала. Предимството на малинката е че всичко върви до PSX. ПС2 е малко средно положение и при положение че имаш 3, 2 не ти трябва. Малинката можеш да я комбинираш с Kodi и Retro Pie и да гледаш телевизия(Булсатком) плюс игрите.

  38. лумпен Says:

    Класика!

    Е то и аз ходех на импровизирано клубче в един гараж в квартала. Там бяха две конзолките. Плащаше се на час. Такива бяха времената.

    Имаше нещо за малинката специално за игри на основата на Kodi. Трябва да го изровя.

  39. лумпен Says:

    Класиката беше за червено-белите несове.

  40. лумпен Says:

    Lakka било и било на основата на LibreELEC. Близко бях.

    https://github.com/libretro/Lakka-LibreELEC

  41. licho Says:

    Стилгар, що не коментирахте за човека с теслата дето се плаши от AI. Какво му е станало на човека да не би да го е гонила тесла по тротоара.

  42. z Says:

    Понеже гледам, че се говори за текстови браузъри, тест от emacs-w3m.

  43. z Says:

    W3M извън emacs – да видим дали ще засече операционната система.

  44. z Says:

    А иначе, между lynx, links2 и elinks, предпочитам последния.

  45. лумпен Says:

    И защо?

  46. z Says:

    Ами щото е по-як. 😀
    Ето сега в links се опитах да извикам външния редактор, и ми вика“Това е позволено само в главния терминал“ – що за простотия е това? 😀
    Иначе гледам, че повечето неща от elinks ги има и в lynx. Но lynx е вече нещо съвсем друго.
    Кофтито е, че elinks от 5 години няма нова версия. Не, че другите са се скъсали да вадят нови версии.

Leave a Reply