Епизод 108 – част 1 (новини)

Епизод 108 на Nerds2Nerds записан на 23.03.2019 с гост Минко Гечев

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

– Google пускат услуга за streaming на игри наречена Stadia. Анализ на Digital Foundry
– Българският отбор Windigo спечели WESG по Counter-Strike
– Epic Game Store събира exclusives включително Metro Last Light, Phoenix Point и The Outer Worlds. Много хора са недоволни.
– И други

| март 24th, 2019 | Posted in Uncategorized |

19 Responses to “Епизод 108 – част 1 (новини)”

  1. stealth Says:

    Гугъл едва ли реално се целят в професионалните играчи и бързи fps-та. Другите са повече. Ако платформата им работи достатъчно добре и успеят да убедят хората да се преместят… Щото, да, няма хардуер, ама, ето, купете си тоя контролер.
    Епик не взеха ли за ексклузивно (много странно произношение btw; също и на лаг) разпространение игра, която предварително беше обявена за всички платформи? Да, не е луд тоя дето яде баницата, ама със сигурност са били наясно с това. Туй не е ексклузивност, а мизерия.

  2. Stilgar Says:

    Другите (casual gamers) са повече, но ако се целиш в тях ти трябват exclusives. Хубаво си направиха студио ама Sony и MS имат по 10-15 студия.

  3. чи④ака от цирка Says:

    Бе те М$ и Сони да не би веднага да са тръгнали с по 15 студия? Не! Имали са по едно. После са почнали да трупат повече.

    В днешно време нито правенето, нито купуването на студио е нещо невъзможно. Просто опипват почвата. Ако поддаде, много бързо ще се напълнят със студия. И даже ще си купят някакви с култов статус, за да си правят реклама.

    п.п. Стелт, ако думата ексклузивност ти звучи като тъпа чуждица, си ползвай оригиналната: изключителност.

  4. Stilgar Says:

    Как точно ще стане да поддаде тяхното вместо на Sony или на Microsoft които ще натъпчат техните с exclusives (даже Sony вече са го направили, MS просто не са launch-нали още)? Освен това Google не са показали ни един път в историята си да имат търпение да инвестират в продукт който не е моментален хит.

  5. чи④ака от цирка Says:

    Не отричам „нетърпеливостта“ на Гългъл. Просто предполагам, че тук стратегията е дългосрочна.

    С М$ и Сони не е съвсем коректно сравнението. Те се борят на пазара на конзоли. Това нещо го описваш, че ще работи навсякъде, където има интернет-навигатор чак до телефоните.

    Малко се опитват да размият границата между устройствата, което може би ще е успешна стратегия.

    В случая по-скоро камъните са в градинката на големите доставчици на игри, не само конзолни. И особено един.

    Според мен (поне за начало) стратегията им ще е обичайната им до тук. Да имат голям каталог от игри. От другата си услуга вече имат доста (вярно стари). Тук разковничето да напълнят каталога е, че има много, много студия, които не са свързани със Сони или М$. Те са съгласни да продават навсякъде, откъдето ще падат пари.

    Още не знаем, какви са условията за доставчиците. Може да им изнасят.

    Стелт коментира в ЛЗБ, че ако абонамента ти е 10 щ.д. на месец, услугата ще е хит. Той го смята така. На мен геймърски компютър ми струва 2 000. Ползвам го пет години. Това означава, че на месец харча по 35 щ.д. Това е три пъти по-евтино. Идва на цената на една доста скромна машина.

    Тази сметка е при десетарка. Каква ще е реалната цена, предстои да се разбере.

    И аз харесвам Гългъл точно, колкото теб. И аз не желая услугата да има успех. Моите причини са други, де. Просто разглеждаме възможните варианти.

  6. stealth Says:

    Не съм аз 🙂
    Но е вярно де. 10 долара са нищо за подобна услуга. Вероятно ще бъде повече.
    С една игра технология не се продава. Трябва съдържание, което да увлече маса.

  7. чи④ака от цирка Says:

    Мейк ми ли беше? То вие двамата сте играчите и ги разбирате. Аз играя Kpatience.

    п.п. Гледам, че Радо84 се е върнал, ама за сега не буйства.

  8. Iago Says:

    Само да вметна, Ray Tracing-ът е нещо което или хардуерът ти го може или не. И ако не го може, не можеш да го приложиш в твоята творба(визуално произведение), независимо колко добър художник си, независимо кога и колко дълго ще го рендираш.
    Гледайте на Ray Tracing-ът както на възможност/функциалност подобно на 3D или nVidia Physx или Dolby Athmos. Или имаш хадуера и му се кефиш или го нямаш и съседите вдигат банкет!
    Вярно е, че тази функционалност изисква специализирани чипове и тормози процесорите невероятно много и за мен самият факт, че nVidia са съумели да го постигнат в 4К, 30кад./с. в реално време за потре ители като мен и вас е огромен демонстратор за технологично постижение.
    Ако можете, купувайте RTX. Те благинките ще дойдат.

  9. Stilgar Says:

    „С М$ и Сони не е съвсем коректно сравнението. Те се борят на пазара на конзоли. Това нещо го описваш, че ще работи навсякъде, където има интернет-навигатор чак до телефоните.“

    Не е вярно това. На Sony услугата в момента работи на PC и на някакви телевизори (освен на PlayStation). Сега може да не са го донаправили още да работи добре на телефони, ама пък са release–нали, а Google не са. На MS ще работи на всичко и на телефони, разликата с Google е че на Google работи в browser, а MS ще пускат apps за различните устройства.

  10. iago Says:

    Microsoft заменят Cortana s Alexa???
    Нейсе, крайно време е да си бягя в шапката на Master Chef, Където и е мястото.
    Винаги съм им казвал, че Serina е по-добрия A.I. ама
    „като си пейш Пенкеле, кой ли те слуша.?“

  11. mega glava Says:

    Кажете нещо за Article 13

  12. Stilgar Says:

    Какво да каже човек. ЕСССР пак се наака.

  13. ウォーロック Says:

    Article 13 е поредната лоби простотия, гласувана от некомпетентни хора, дето не знаят как работи интернет. Ако шофьор на вома се намеси в законите на квантовата физика, може да има по голям успех.

  14. Stilgar Says:

    Абе не знаят… Вервай си ти, че това не е логичният резултат от демокрацията.

  15. ウォーロック Says:

    Знаят джобчето как да пълнят, другото nevermind 😀

  16. чи④ака от цирка Says:

    А ве Магесник, к’во е т’ва „вома“?

    Нищо не ми говори.

    п.п. Борбата продължава, но да не забравяме, че освен тубата все още съществува и tpb.

  17. ウォーロック Says:

    Вома са тия камиони с дебелите маркучи дето изсмукват нещата от септичните ями 😀

  18. Никол Says:

    Мисля, че причините поради които толкова много хора не харесват Epic Store са доста повече от това, че купуват ексклузивни права за игри. Както казахте, това е умно бизнес решение, за да могат да пробият, но са решили да отстранят много features, които са важни, за да може да се съдаде community около една игра и аз го намирам за много анти-потребителско.
    Едно от главните неща за мен е, че по желание на developer–ите игрите няма да имат reviews. Това за мен изключително глупаво, винаги, когато купувам игра, искам да видя мненията на различни хора за нея, поситивните и негативните и на Стийм това беше изключително лесно и практично. Сега, ако искам user reviews ще трябва да се търси по форуми и не знам си какво, където няма да са толкова структурирани.

    Което ме навежда на втрората причина, поради която е толкова анти-потребителско – няма да има форуми и user guides и така нататък, и то защото developer-ите така искали, защото хората били много „токсични“. С тези две неща ограничават хората, на тяхната платформа да не могат нищо лошо да кажат за игрите и другите потребители да не могат да се информират толкова лесно, а да купуват на сляпо.

    Също така, до колкото знам ако веднъж си бан-нат на тяхната платформа, нямаш достъп до нито една от игрите си. А не е като бановете да са много честни – банвали са много пъти по грешлка и банват, ако човек иползва VPN на компютъра си.

    За това, ще са частично притежавани от Китайска корпорация, от страна нa privacy и security можем да го игнорираме, но това, ще защитата им е на изключително ниско ниво, беше доста дикутирана тема в началото на годината, с това, че доста акаунти бяха хакнати и доста дупки в системата им бяха открити, които уж сега са оправени, но кой знае какви други проблеми ще бъдат открити.

    За мен всичко това ми показва, ще просто лижат задниците на developer-ите и майната им на геймърите.

    П.П. Тази негативност не е насочена към вас, просто исках да добавя малко информация към това което казахте в епизода. С този епизод започнах да слушам подкаста, супер много ми харесва!

  19. Stilgar Says:

    Вярно е че EGS измества фокусът от потребителите към разработчиците, в което обаче няма нищо лошо.

Leave a Reply