За подкаста

Nerds2Nerds е подкаст за информационни технологии, програмиране, наука и всичко друго, което може да се определи като geeky. Щеше ни се да напишем, че подкастът е на български, но кой в IT бранша може да каже, че къмитва само неща на български в репозиторито? Съвсем естествено е да сме инклуднали и екстърнъл стрингове в дикшънърито.

Самият подкаст обикновено има две части. В първата част се коментират последните новини, пасващи на темите на подкаста, а във втората част се навлиза в детайли в някаква техническа или програмистка тема. За съжаление авторите за момента са тотално неспособни да контролират дължината на която и да е част или по-точно – неспособни са да се контролират.

Главните виновници за издевателството над вашите уши и мозъци са написали малко код професионално, но не са специалисти по нищо, освен философстване в Интернет. Те са:

Иван „gatakka“ Ванков
Програмист, подвизавал се в множество области и натрупал солиден опит с различни езици, между които PHP, Python и Java, JavaScript с които е разработвал web приложения, приложения за Android и други. Заклет фен на свободния софтуер и Linux! Повече информация за него, размислите му за живота, както и много полезни уроци за начинаещи разработчици, може да намерите на неговия website – http://gatakka.eu/ Иван се оттегля от активно подкастване в епизод 56

Михаил „Stilgar“ Кочанов
IDE оператор от Тъмната страна – тази на Microsoft. Той притежава дългогодишен опит с черното изкуство на .NET в няколко негови форми – ASP.NET програмиране за web, програмиране за Windows Phone и UWP. Върл фен на StarCraft и Quake и религиозен фанатик, следващ учението на Anders Hejlsberg (да се свети името Му). Може да прочетете размислите му за живота, технологиите и програмирането на неговия website – http://sietch.net

Александър „Aleks“ Андреев
Апостол Алекс от Варна, почитащ св. ActionScript, отец C#, отца Java, син PHP и архангел Асемблер що пази Бързодействието, а по някое време се отрече от св. ActionScript, макар че още имаше слабост към него. Но от всички в момента най-много се моли на отец C#. Вечно търсещ Верния Алгоритъм и блаженствата, които Той ще да му донесе. Но не щеш ли преди няколко години Лукавият му наговори куп неща за разработката на видео игри и объркан върви той по грешния път на Unity 3D.

Найден „JOKe“ Гочев
Java програмист, който държи да не го наричат софтуерен инженер. Мрази генериран код и вълшебници (за генериране на код) защото е мазохист и обича да пише всичко на ръка. Слаб е на всякакви игри, но не се отказва да ги играе. Говори по конференции и преподава в разни академии където обикновено примерите му тръгват. Не обича Microsoft и кирилицата. Спорно е кое мрази повече, но вероятно тази омраза идва от 90те години и продукта FlexType, който създава повече проблеми отколкото решава. За известно време пише на .NOT (това е версия на .NET разработена от Microsoft специално за да дразни Найден), но светлините и ефектите му идват в повече. Личният му блог може да намерите на http://gochev.org

Васил „Vasko“ Владимиров
IDE оператор с дългогодишен опит с тъмните изкуства на ASP.NET и (предполага се) единственият човек в България използвал Kubernetes под Windows доброволно. Знае как да прави компютъра да пиука, което е видно чуваемо в шапката на този подкаст. Чете приказки и играе Марио защото не е разбрал, че 20ти век приключи отдавна.

За радост понякога в подкаста гостуват и хора, които разбират от това, за което се говори.

В зависимост от менталната нагласа на слушателя името на подкаста може да се тълкува по два начина:
– „От нърдове за нърдове“ / „нърдове изпращат послание до други нърдове“ / „нърдове говорят с нърдове“
– Панически крясък тип „предупреждение“ – „Нърдове! Двама нърдове!“