Епизод 109 – част 1 (новини)

Епизод 109 на Nerds2Nerds записан на 14.04.2019 с гост Дмитри Александров

Част 1 – обзор на новините

– Дискусия за Facebook и privacy
– Творенията на Европейската Комисия (Article 11 и 13)
– Apple пуснаха Airpods 2, iPad Mini, но „убиха“ Airpower
– Apple обявиха услугите Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple Card, Apple News Plus
– Дискусия за ползите от fintech
– Huawei P30 Pro
– Пускат Warcraft 1 и Warcraft 2 на GOG
– Valve ще пускат собствено VR устройство – Valve Index
– Марк Зъкърбърг иска правителството да се занимава повече с контрол на съдържанието
– Microsoft пусна за тест developer версия на Microsoft Edge с Chromium
– LG G8 ThinQ
PlovdivConf 2019 и jPrime 2019

Директен линк към част 1 (mp3)

| април 15th, 2019 | Posted in Uncategorized |

11 Responses to “Епизод 109 – част 1 (новини)”

 1. stealth Says:

  По повод финтех, чух някъде следното, с което съм много съгласен: „Хората имат нужда от банкиране, а не от банки.“
  Обаче, все още не съм се хвърлил на револют и подобните, защото не съм имал нужда от международни трансфери, а за локални разплащания предпочитам кеш. Но регулациите натискат всичко да се вкара в банките…

 2. Stilgar Says:

  Аз не съм се хвърлил на Revolut само щото съм с Windows Phone, но пък жената обилно цъка с него. Така и така тя пазарува и плаща аз само пращам пари на траншове 🙂

  Иначе предпочитам да плащам с кеш заради принципа, дори когато ми е по-скъпо

 3. Aleks Says:

  Това за google с рекламите наистина е доста долно.
  А иначе това за Article 11 ми се струва голяма глупост, чак не мога да повярвам ,че е удобрено.

  Имам чувстото, че на някой хора им е много скучно щом са успели да измислят такива неща като Article 11 и Article 13.

  Според мен за Apple, от както Steve Jobs го няма, тръгнаха на долу. Единственото хубаво нещо което им е останало е iPhone.

 4. чи④ака от цирка Says:

  За мен пък 11 и 13 (които всъщност са 13 и 15 във финалната версия) не са никаква изненада. Пак ще се върна повече от двадесет години назад. Тогава започнаха опитите за налагане на цензура в Интернет, които след година, две доведоха до DMCA. Този нов закон за авторското право не е нищо различно от продължение на дългата редица закони, приети от тогава. Нито има нещо изключително в него, нито неочаквано. Следва се една и съща линия.

  Като (много, много) бивш банков служител, няма да казвам думичка против банките. От там съм ял хляб. Но и няма много смисъл да се обаждам, защото днес съм против почти всичко казано в епизода.

  Хареса ми изказването на Стилгар в коментара, че обича да плаща в брой заради принципа. Само не разбрах, какъв е точно този принцип и ако да може да го каже. Защото в днешно време горе-долу е невъзможно да плащаш неща в брой, дори когато говорим за кило кремвиши или дънки в Мол-а без да е погазен принципа. Ако е същия принцип де. Защото не знам, за кой принцип говори.

 5. Stilgar Says:

  Плащането в брой е до някаква степен анонимно също позволява поне на малки магазинчета да укриват данъци. Освен това ако никой не го ползва ще го махнат ако го ползваме търговците ще се дърпат и няма да позволят на държавата лесно да ги накара да го махнат.

 6. чи④ака от цирка Says:

  Значи съм уцелил принципа. С поправката, че държавата ще натиска точно затова да го премахне и почти е успяла. У нас все още не е напълно, но по света е почти факт.

  Следващия път като идеш в кварталния магазин с две продавачки се огледай по ъглите. Със сигурност ще откриеш поне една камера. Така, че твоите анонимни кремвиши не са анонимни.

  Дори да си купиш трева контрабандно, пак не е анонимно. Всяка държава тдържи всички контрабандни канали и ще знае точно, какво си си купил.

  Няма анонимност. А твоя човек иска дори банките да му имат телеметрията.

 7. Stilgar Says:

  Зависи. Има държави дето е прецакан кеша и такива дето не е. Примерно ако помня правилно германците са супер фенове на кеша.

 8. чи④ака от цирка Says:

  Гледам, че има някакъв конкурент на Twiter, кръстена Gam. Не съм я чувал, а и нямам намерение да я чувам. Но виждам, че първата ви публикация там е, че от Тритер сте изгонени. Та въпроса ми беше, защо?

 9. Stilgar Says:

  Защото ми изкара един prompt да въвеждам рождена дата, аз въведох датата на първия епизод и (празният) account бе блокиран щото нямаме 13 години. Писахме на съпорта и пращахме лични документи за да ни го отключат, вече имаме и Twitter по някое време ще го добавя горе – https://twitter.com/nerds2nerds

  Стори ми се крайно абсурдно да ми искат лични документи за Nerds2Nerds.

 10. echeveria Says:

  Ползвал съм ап който ме разпознава дали съм жив, като гледа вената дали мърда.

 11. echeveria Says:

  Едно линкче: https://www.evrotrust.com/landing/en

Leave a Reply