Епизод 109 – част 2 – Microservices в еnterprise

Разговор с Дмитри Александров на тема Microservices в еnterprise

Директен линк към част 2 (mp3)

| април 15th, 2019 | Posted in Uncategorized |

2 коментара to “Епизод 109 – част 2 – Microservices в еnterprise”

 1. чи④ака от цирка Bulgaria Google Chrome Linux Says:

  Мно-о-о-го як епизод.

  За Митко знам сравнително отскоро. Гледах го, след като излязоха записите от OF’18. Там той ми направи много силно впечатление. Говореше лежерно за някакви хипер-сложни неща (може би най-сложните изобщо), сякаш си пие следобедно чайче и това е между другото. „Широката славянска душа“. Ей така ги правят нещата.

  Може би това е епизода, когато бях най-много в час. Разбирах, за какво се говори, защото цялата ми кариера е минала от другата страна.

  Още от първата минута вече подскачах от възторг, защото Митко спомена Jasper. Да това е единственото, което ни интересува. Ние искаме справки. Всичко друго ни е все тая. Той естествено знае, че в днешно време въпросния Jasper има силни конкуренти в жабешкия свят (и не само), но явно си му е свикнал и си кара на него.

  В този епизод ми се изясниха и доста неща от отсрешното мислене. Понеже ние потребителите на тези системи, никога нямаме пряк достъп до тези като нефо, които ги прави. В най-добрия случай имаме някакъв достъп (през help desk) до поддръжката им, но не и до правещите. По този начин си обясних много неща, които са ми се стрували странни. Иска ми се да кажа „счупени“, но това ще навее грешни асоциации.

  =*=

  И нещо последно, което научих от този епизод. Аз разбира се, многократно съм чувал за „микро услуги“ и съм гледал цели доклади по темата.

  Тук да вмъкна едно почитание към Джоук. Той е първия, от който чух за тях. Това беше, когато Стил обяви, че излиза някакъв отворен DotNot, който май междувременно вече стигна до трета версия, че и WPF е открит, нищо, че Стил забрави да разкаже. Тогава в онази първа версия липсваха неща като писане в електронна таблица и обработка на картинки. Джоук го избъзика, че едината микро услуга ще я правят на това нещо, а другите на някакъв нормален език като Смоку.

  Но чак тук разбрах аджеба, какво се опитва света да постигне с тази допълнителна изолация. И много се смях. Не ми е било така забавно от преди повече от двадесет години. Тогава разбрах, че Интернет е просто едно подмножество на Юникс (имайки предвид TCP/IP). Сега разбрах, че в момента се опитват цялата Паяжина (web) да я превърнат в Юникс. Защото това е неговата философия. Всеки инструмент да прави едно нещо и да го прави добре. Буквално същата сентенция беше повторена безрой пъти от Митко в епизода, опитвайки се да обясни какво е микроскопична услуга.

  Много съм щастлив от този епизод.

 2. PaperNick Bulgaria Mozilla Firefox Ubuntu Linux Says:

  Ехе, кога мина 1 час, наистина приятен епизод.

  Иначе за Reactive може да поканите Павел Колев. Аз преди години от него разбрах за това чудо. Но сега е на друга вълна покрай game dev-а, така че не знам дали ще се навие.

Leave a Reply