Епизод 111 – част 1 (новини)

Епизод 111 на Nerds2Nerds записан на 25.05.2019 с гост Стефан Добрев

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

– WhatsApp spyware
– драмата с Huawei
– добри практики с пароли
– изкуствен интелект за рецепти за уиски
– нов Steam клиент за Linux
– Rage 2 и Minecraft
– Нов MacBook Pro
– спират проекта Аntergos
– Machine Learning и GraphQL във Facebook
– финансовото състояние на Tesla
– как се е появило поведението на == в JavaScript
– какво става с Java EE
jPrime ще има стрийм
TuxCon е на 8-9 юни

| май 27th, 2019 | Posted in Uncategorized |

17 Responses to “Епизод 111 – част 1 (новини)”

  1. Stilgar Says:

    Алекс, Serral е финландец, а не холандец и последният турнир който спечели беше само за чужденци, корейците не ги пускаха.

  2. ウォーロック Says:

    Абе, тръмп ше вземе едни мазни комисионни сега от компаниите дето ще дават новия хардуер класическа схема. Тъй се правят кинти…

  3. Aleks Says:

    Stilgar, прав си, мерси за корекцията.

  4. deyan Says:

    Понеже се спомена инсталацията на арч линукс.Има доста готови скриптове в нета ,но най-добрият за мен е: https://github.com/helmuthdu/aui

    Единставената корекция ,която правя, е че увеличавам дори повече cowspace партишъна на 4G преди инсталация или : mount -o remount,size=4G /run/archiso/cowspace

    Отностно стабилността на чистия Арч ,нямам никакви проблеми когато ъпдейтвам през Пакман.Бъгове понякога се срещат ,които чупят екстеншъните на gnome+ wayland в KDE обаче нямам никаки проблеми на 13 гошния ми лаптоп.Веднъж настроена ОС си върви на лаптопа вече 6 година ,а на десктопа от 2 ра понеже смених хардуера и ssd-тата.

  5. чи④ака от цирка Says:

    Подмяна на хардуер (пък било то цяла, нова машина) не е причина за преинсталация на ОС. Ползваш си старата. Евентуално само хардуерен RAID може да те спъне. С баене е лечимо и това.

    Радвам се на хората с Арх, но самата дистрибуция спрях да я уважавам от sd насам и вече няма дори теоретичен шанс да я пробвам.

  6. ウォーロック Says:

    sd systemd ли трябва да означава? Не знам що толкова много хора го плюят, на мене не ми е проблемно 🙂

  7. чи④ака от цирка Says:

    За мен въпроса е идеологически, но за техничарите има предостатъчно технически аргументи. Щом за теб работи, няма нищо по-хубаво. Ползвай! Живеем в свободен свят.

    =*=

    В тоя епизод доста повърхностно гледате на „драмата“ с Хуявей. Разглеждате я така, сякаш те имат някакви, дори минимални шансове. Нямат никакъв шанс. Като са решили да ги заличат, ще ги заличат. Това разбира се е само проба. Още много други китайски компании ги чака закриване. Американците ще закрият всяка компания, която им се бърка в интереса.

    И другото, което ми е странно. Говорите така, сякаш клиентите на Хуявей са технически подготвени да заобиколят ограниченията или са готови да играят на котки и мишка с Гългъл. Нищо такова.

    Последното е пазарните дялове. На практика няма американски компании, които ще спечелят от закриването на Хуявей. От телефоните ще спечели единствено Самсунг, защото му отпада единствения конкурент. От лаптопите ще спечелят компании като Асус и Ацер. От основния им бизнес ще спечелят компании като Ериксон, Нокия, Саджем, Алкател.

    Реално в нито един от бизнесите си Хуявей няма американски конкурент. Разбира се, ако бяха успели да изместят Самсунг или Асус, тогава щяха да имат.

    Изглежда така, като да са превантивни мерки. Отрязват главата на ламята, преди да е станала по-голяма.

  8. deyan Says:

    Нищо няма да закрият според мен.Тая икономическа война до никъде няма да доведе за Щатите.Долкото помня Китай е изкупил голяма част от външния дълг на американците и вече си имат достатъчно влияние със стъпили на пазара компании или без.
    Никой няма да спечели кое знае колко.Асус ,Нокия,Алкател,Асер и който се сетиш се сглобява в Китай в момента,дори някои модели Самсунг.Шпионския хардуер ще си го пробутат по друга линия така или иначе. Американците са прекалени зависими от света за да си създадът затворен цикъл.И на руснаците им се иска.Процесори Елбрус ,руски линукс и не знам си какво още ама са десетилетия назад.Та филма „Късно е чадо“ е вече доста актуален за Тръмп.

  9. чи④ака от цирка Says:

    Разликата между американци и руснаци е, че американците могат да го направят. Да ще им струва много. Да ще загубят. Но могат да го направят. Всички технологии от медицина до космос са съсредоточени там. Произвеждат в Китай, но развиват в Америка и Канада. Организация на производството не е трудна задача. Просто е скъпа.

    Китайците имат някакъв развой, макар и калпав. 5G е тяхно дело. Но имат нещо. Руснаците нямат нищо. Елбрус е най-калпавия Арм на планетата. А който не е ползвал руски ГНУ/Линукс не знае, че няма по-зле от това. Няма развой, няма дявол. Всичко е пълен ташак.

    Сега това не означава, че в Русия нищо не се ражда. Най-невероятната противовиросна е родена там. Най-прекрасната интегрирана среда е пак там. Не случайно Гългъл я избраха да им е основна загърбвайки не кой да е, а най-големия – IBM. Единствения животворен конкурент на Апах (ако не броим клатушкащия се llighttpd) е (беше) пак там.

    Русия ражда прекрасни неща. Но ги ражда частната инициатива. Не ги ражда държавния, тоталитарен апарат. Той ражда неща като Елбрус и Алт Линукс. Пълна скръб.

  10. Stilgar Says:

    От гледна точка на Android-а Huawei щяха да оцелеят, в крайна сметка в Китай Google услугите не работят така или иначе. Обаче почнаха да ги удрят и по хардуера с разни неща покрай ARM дето вече стана притеснително.

  11. stealth Says:

    „Изглежда така, като да са превантивни мерки. Отрязват главата на ламята, преди да е станала по-голяма.“

    Мдам. Оставихме паразитите Гугъл и Фейсбук да станат отвратително големи. Ама китайчетата нещо ни се дърпат, трябва да ги поокастрим малко.

    С всеки изминал ден, все повече разбирам, че всъщност The Great Firewall of China не е просто цензурираща машина, а доста полезен филтър. Да, аз не бих клъцнал Уикипедия, но Гугъл и Фейсбук… Това са тумори, които вече е трудно да се отстранят напълно от нашата част на И-нет.

  12. чи④ака от цирка Says:

    Това е въпрос на избор.

    В моя свят тези две компании не съществуват. Имам стар принцип, че ако нещо може да бъде намерено единствено в Spybook, то не си струва.

    От услугите на Гългъл си признавам, че ползвам тубата. Но я ползвам Dillo + y-dl.

    За търсачка в редките случаи, когато Ixquick не се справя, ползвам searx.me, ако той не бачка, Qwant Lite.

  13. stealth Says:

    Ти в кой точно свят си? 😀

    Процентно нямам точна идея, но в голяма част от „западните“ сайтове да ти заредят гугълски или фейсбукски код е някаква норма. Трябва да полагаш специални усилия (и технически, и като поведение) за да минимизираш контакта си с тях.

    Може да се правим, че не съществуват, но са си там и все ще удариш я някоя капча, я някой набеден за умен цитат, ама направен на картинка във фейсбук.

  14. чи④ака от цирка Says:

    В след оперния свят нямам възможност да избирам кой скрипт да се зареди и кой не. Поради това сърфирам с изключен js, който включвам само при много специални случаи. Спайбук ми беше отрязан още в hosts, а причината в момента да не е, е чист мързел. Доскоро нямах твърд диск.

    Интересно е, че анимираната графика на ЦИК е правена със CSS, което ме накара да се възхитя. В днешно време тоя език никой го няма за нищо.

    Това го казвам, защото като видя нещо да се движи и се учудвам, още повече, че съм отрязал и картинките. Последното го правя за трафик, защото ползвам мобилна връзка. И пак тя е причината последните години да не ползвам tor.

  15. ウォーロック Says:

    Нахапаните тотално изтрещяха 😀
    https://9gag.com/gag/aerzo45

  16. iago Says:

    @ウォーロック
    двуетажна къща на село + ремонт
    или пълен Ейпъл Про комплект..
    хмм…?!?!

    ама на село е пълно с цигани, които искат да ми вземат главата. Glock20 Gen4 + боеприпаси + тренировка + разрешителни + амортизация + адвокат
    или
    40 PCIe lanes, 4 full size, фабрично калириран 6К монитор…

    Сложна задача.

  17. ウォーロック Says:

    Ти пък кат ще тренираш по цигани за кво ти е това законно оръжие 😀 вземи си един арбалет с оптика PSE Tac Elite да не шумиш на съседите ;D

Leave a Reply