Епизод 112 – част 2 – Tor

Разговор с Пламен П. Баталски на тема Tor

Директен линк към част 2 (mp3)

Tags:
| юни 18th, 2019 | Posted in Uncategorized |

31 Responses to “Епизод 112 – част 2 – Tor”

  1. ウォーロック Says:

    Стандартната тор платформа за Андроид Orbot
    Orbot (Enhance your privacy, break through firewalls and communicate more safely.) – https://f-droid.org/app/org.torproject.android
    Ползва http proxy не socks.
    Повечето браузъри за Андроид не поддържат socks с изключение на fox базираните:
    IceCatMobile (Web browser) – https://f-droid.org/app/org.gnu.icecat
    Ако ви трябва истински Linux tor си слагате:
    Termux (Terminal emulator with packages) – https://f-droid.org/app/com.termux
    И си инсталвате tor с apt install tor.

  2. ウォーロック Says:

    А да… даже да не поддържа прокси програмата, на Linux може да се завърти през proxychains-ng, torsocks, proxychains или socat.

  3. ウォーロック Says:

    Btw ей тъй за експеримента бях пуснал nginx web server като tor hidden service на стар андроидски телефон с termux.

  4. stealth Says:

    Преди години и аз бях пуснал релейка (relay node), но за адекватно ползване е нужно да се поддържа много добър uptime. А мина времето, когато домашният компютър беше 24/7 включен.
    Да, много сайтове вземат списък на изходящите точки и ги блокират. Друга група сайтове вземат списък на всички нодове и кълцат всичко. Тук, в България, не е голяма драма, но трябва да се има в предвид, ако релейваш тор трафик от домашният си достъп до И-нет.
    Понеже режа активно js код, файърфоксът без тор също не ми вади съобщения за бисквити и gdpr. Ползвам тор браузера от време на време по-скоро за прокси. Фейсбук го прекарвам 100% от там. Другият трън е капчата, да умрат от запек всички, които правят сайтовете си неизползваеми.

  5. чи④ака от цирка Says:

    Жена ми има една играчка Pixi 4. Всъщност от нея ползвам Интернет, както ме бяха посъветвали в ЛЗБ. Та там имам от първата секунда Orbot. Ама това нещо някак не се погажда с мобилния трафик. И иконката си седи неизползвана. От свободните интернет-навигатори използваем се оказа само Айскат. Ама няма такова буболечесто нещо. Не знам дали оригиналния кумчо Лисо е така.

    И изобщо смятам Андроид за безполезна играчка. Може би аз не съм наред, но това нещо не покрива в никакъв процент нуждите ми. Иначе приветствам, че искат да направят нещата лесни.

    Стелт, щом ползваш spybook с включен js, няма значение през, какво го прекарваш. Той пак ще знае всичките ти спатии.

  6. чи④ака от цирка Says:

    Забравих да кажа, че Super Hosting (четете N2N) е едно от местата, които НЕ можете да посещавате с тор.

    А казаното за Spybook, важи в пълна сила и за Гългъл. Най-добре е тези две неща изобщо да не се използват.

    В по-предния епизод си признах греха, че все пак ползвам тубата, но вземам специални мерки. Не, че въпреки тях Гългъл не ме е профилирал отдавна.

  7. ウォーロック Says:

    На icecat пишеш about:config и търсиш proxy поддържа всички стандарти.
    Tor е блокиран от superhosting по default, което е тъпо.

  8. ウォーロック Says:

    Също готино на котката и фокса е че може да се направи exclude на определвни мрежи и сайтове, примерно:
    localhost, 127.0.0.1, 192.168.0.0/16, nerds2nerds.com

  9. ウォーロック Says:

    С термукс можеше да си инсталираш почти всичко от GNU/Linux което ти трябва а ако няма нещо в пакетите ей с това мобеш да ъпгрейднеш пълно дистро върху термукса
    AnLinux (Run Linux On Android Without Root Access) – https://f-droid.org/app/exa.lnx.a
    че даже и графична среда но трябва да я ползваш с vnc.
    Няма нужд от руутване работ като контейнер и ползва linux ядрото на андроида.

  10. чи④ака от цирка Says:

    Сигурен ли си в тази възможност?

    Защото най-първото нещо, което опитах на въпросното Пикси (още преди да отворя, каква да е страница) беше да подменя hosts с такъв, който реже де що шпиони има описани в списъци. Точно същата секунда Андроид го изтри и си възстанови неговия. Гледах adbfs невярващ. В тоя момент реших, че Андроид няма да е ОС, която да използвам. Само по изключение.

    Относно Тор, никога не съм го проверявал, но съм напълно убеден, че името му идва от популярната култура. Така в първия филм за Шрек, той обясняваше, че чудовищата имали сърца.

  11. чи④ака от цирка Says:

    Все забравям да напиша нещо. Почувствах се засегнат и много обиден, когато госта разправяше някакви неща за нещо като hash. Да нещо като hash е, ама е срамно и позорно за българин да не знае, че това е Кадемлия, тръгва още от Gnutella и върху него са изградени абсолютно всички технологии за p2p. Това е екзистенциално. Не е просто нещо ей така.

  12. ウォーロック Says:

    Да, слагал съм убунту , дебиан и кали.

  13. ウォーロック Says:

    Ползва обаче същото ip като андроида и като нее руутнат примерно не можеш да ръчнеш неща дето пипат настройки на хардуер.

  14. ウォーロック Says:

    Ей тая схема ползва
    https://wiki.termux.com/wiki/PRoot

  15. ウォーロック Says:

    А да също няма системд или друго дето да се занимава с демоните,трябва да си ги стартираш ръчно, ама и няма как да има щото реално няма boot.

  16. Stilgar Says:

    Fuck вярно не се отваряме през TOR… fuck…

  17. Stilgar Says:

    WTF superhosting.bg се отваря през tor…

  18. ウォーロック Says:

    Клиентските сайтове на споделен хостинг не се отварвт. Не знам дали нвмат в цпанел-а някакви настройки за дефаутно блокирани, нямам сега и хостинг там иначе ако имах щях да ги притесня по телефона направо 😀

  19. Stilgar Says:

    Гледах, няма нищо блокирано в списъка за блокиране.

  20. ウォーロック Says:

    Звънни им те трябва да имат дежурни някакви 😀

  21. Stilgar Says:

    Ще им пиша ама те едва ли ще го оправят. Аз бях тръгнал да го местя всичкото на Siteground ама те пък дават много малко място на диска. На нас ни трябва заради файловете със записите, а Васко иска даже да им вдигаме bitrate-а.

  22. ウォーロック Says:

    То записите не могат ли в нещо като soundcloud да се слагат?

  23. чи④ака от цирка Says:

    Не-е-е-е-е! Дори така го тегля до 50% повече време от продължителността му. А и това, че реално има само глас, като не броим шапката, значи обратното. Можете да го свалите и то доста, без това видимо да повреди качеството.

  24. Stilgar Says:

    Бе не знам 2019 сме вече… BTW публикуваме ли още ogg (аз без майтап не знам)? Ако публикуваме може на него да бутаме битрейта

  25. Stilgar Says:

    Водя преговори със support-а да ми отблокират Tor. Отблокираха ми един exit node, беше доста абсурдно сякаш ми трябва аз да си гледам сайта през Tor, а не да е достъпен по принцип. Преговорите продължават.

  26. чи④ака от цирка Says:

    Аз понеже точно ogg си тегля, а той е малко по-голям, от там се получава по-голямото забавяне. Иначе mp3, както е в момента, може да се слуша почти в реално време на мобилна връзка.

  27. ウォーロック Says:

    Webm също не е лоша алтернатива и е open.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/WebM

  28. Viktor Says:

    Добър хостинг вариант с повече дисково място е Bluehost. За onion също има такива места https://onehostcloud.hosting/tor-hidden-service-hosting/ . И след това ако N2N започне да се заглушава преди избори се отива на CyberBunker.

  29. чи④ака от цирка Says:

    Когато казвам, че ползвам тубата, всъщност имам предвид, че свалям клипове в webm на 50 кб/с. Webm ползва същия тоя Опус, който познаваме като Ogg. При 50 пак е почти реално времето на теглене, слушане. До към 15% аванс трябва да му се даде на мобилна връзка. Качеството е удивително.

    За съжаление тубавата вече не поддържа 3gp, което имаше голяма загуба на качеството, но тогава поне имах и картинка, освен звук.

  30. iago Says:

    Само да вметна и да се направя на умен.
    Една авионосна група е официална цел за ядрениите ракети на противникът. Проблемът за него е, че днес авионосеца е тук, а утре го няма.
    Знаейки, че самолетоносачът си комуникира единствено чрез спътник със земята, ако прихванем и анализираме трафика на NCTAMS LANT, дори без да декодираме самите пакети, можем да отсеем онзи трафик идваш от океана, дори да определим приблизителна ивица в океанът, от която този трафик идва.
    Останалото е логично:
    – най-големият като обем трафик, ще идва от най-голямата група кораби, ака – „авионосната“. Остава да пратиш разузнавателен самолет или кораб по тази ивица, за да намери самолетоносача и определи неговият курс и скорост.
    – Следва подготовка на изходните данни за стрелба и залп на РВСП…
    Заради това американците създадоха tor и задължиха всеки моряк с лаптоп на борда да си браузва САМО през него. За да скриват времето за пътуване на пакетите, стига да минат през един „secure“ рутер. (сателит, Naval Сommunications Station). Псле откриха, че това е много полезно за всякакви агенти и органи работещи в дълбокият тил на „врагът“.
    Сега имат дерт, как да не позволят на другите да се възползват от тази технология, без да се лишават от благинките и, самите те.

  31. чи④ака от цирка Says:

    А ве Стил, така и не сподели поне в коментарите, а може би трябваше в описанието на епизода, адреса на тоя podcast, който те накара да направиш темата за Тор.

Leave a Reply