Епизод 114 – част 1 (новини)

Епизод 114 на Nerds2Nerds записан на 21.09.2019 с гост Ради Атанасов

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

– Apple представиха iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, нов iPad, Apple Watch Series 5, Apple TV Plus, Apple Arcade
– iOS 13 и Android 10 вече са достъпни за сваляне за съвместимите устройства
– Richard Stallman отново се забърка в скандал и напуска позициите си в MIT и FSF
Total Wars Saga: Troy
World of Myths
– Huawei представиха Mate 30 и Mate 30 Pro
– Samsung пуснаха подобрен Galaxy Fold в продажба
– .NET core 3 излиза ДНЕС (23 септември 2019), .NET Conf започва от 19 часа българско време
HackConf 11-13 октомври
DevReach 2019 20-24 октомври

| септември 23rd, 2019 | Posted in Uncategorized |

14 Responses to “Епизод 114 – част 1 (новини)”

 1. DanailDR Says:

  Линка “ .NET Conf“ ви е малко грешен, в момента праща към „https://www.nerds2nerds.com/’https://www.dotnetconf.net/“ , ако може да го коригирате.

 2. Stilgar Says:

  Оправено

 3. ウォーロック Says:

  Тия нахапаните да не са почнали да ви плащат, че един час ги хвалите.

 4. Stilgar Says:

  Де тоя късмет.

 5. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Историята с RMS има продължение и не е свършила. След като излезе от МТИ и ФСС, някой беше взломил дневника му и беше написал, че се оттегля и от проекта ГНУ. Обаче той опроверга това и каза, че си остава начело му.

  В резултат на това ФСС преди два дни казаха, че ще преразгледат отношенията си с ГНУ, щото реално досега бяха едно и също, а вече не са. Обаче преди малко изтече новина, че ръководители на проекти от ГНУ са вдигнали бунт срещу самоличната власт на Столман.

  Като разгледах подписалите, там наистина личат имена на сериозни хора. За повечето от тях не очаквах да го направят публично.

  От години разсъждавам по въпроса, че ФСС (Столман) прави грешка с цялата тази централизация. В противниковия лагер (опънатия сос) се вижда ясно, че децентрализацията работи по-добре, макар и там да има огромни, центробежни сили около Spybook, Гългъл, М$ и др. мастодонти.

  Освен това ми се струва грешка войната срещу собственическия софтуер. И до ден днешен на всяка страница на ГНУ стои девиза, че се бият за свободата ни (we fight for your fridom). Повече от очевидно е, че не можеш да победиш хората с парите. А същите тези плащат заплатите и на твоите собствени разработчици. Обръщаш собствените си хора срещу своята организация.

  Примерите не са един и два и изникват всяка година по няколко. И така е поне от десетилетие.

  Накрая Столман ще бъде просто смазан. Ще умре самотен и забравен. Не заслужава това, но засега не се вижда друг изход.

  Съвсем отделен въпрос е, че почти никой на планетата не разбира или по-точно не желае да разбира идеите му. А с това рано или късно се подписва смъртната присъда и на самия свободен софтуер. Не са само облаците и компаниите. Самите хора не желаят съществуването му.

  Ще остане само опънатия сос. Със Стил съм съгласен по малко въпроси, но това е един от тях. Не го харесваме. Макар мотивите ни да са диметрално противоположни.

  Единствено мога да се надявам, че ще доживея момента, някъде далеч в бъдещето, когато от руините на свободния софтуер, ще се роди новия свободен софтуер, който ще бъде такъв, какъвто винаги е трябвало да бъде. Каквото и да означава последното.

 6. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Забравих да напиша нещо.

  Че Столман е сам и в изолация не е изненада за мен. Понеже съм емаксар, един от пощенските списъци на ГНУ, който чета е „Emacs devel“. Този списък се отличава от другите, които следя, че в него Столман непрестанно се изявява.

  Отдавана никой не го бере за слива там. А Емакс е буквално първия проект на ГНУ. Столман се обажда и все едно не се е случило нищо. Дискусията си продължава и никой не обръща и най-малко внимание на думите му. Все едно не е изказал никакво становище. А до преди думата му беше закон.

  Виждал съм хора, които са се опитвали да отговарят на въпросите му. При това са го правили със старание, многократно, търпеливо, възможно най-изчерпателно и точно. Но първо си личи, че тия хора изобщо не разбират, какво точно ги пита. Очевидно не са запознати дори отгоре-отгоре с идеите му. И второ, това винаги са били нови или инцидентни (нередовни, случайни) участници в дискусиите, които всъщност са имали съвсем друга цел, когато са се включвали.

  Това не е само в този пощенски списък. Едно значително количество (почти всички) живи проекти на ГНУ са превзети от Red Hat и те се разпореждат в тях. В техните пощенски списъци, най-редовно се вдигат на бунт срещу някакви мнения на Столман и изобщо не ги приемат. Това пък често излиза като новина.

  ГНУ Емакс е един от малкото непревзети от RH, от които се интересува и Столман, но пък там, както казах, изобщо не го отразяват.

  Така, че отдавна се виждаше, че Столман ще бъде натирен, де факто беше натирен, но очаквах той просто тихо да се откаже от опитите да влияе в един момент. За съжаление не стана така.

 7. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Да кажа, че започнах да прослушвам новите podcasts дето сложихте тия дни. Един ми направи впечатление (не е задължително добро). Това е Сонар.

  В случая се обаждам, защото тук сте сложили връзка към spybook. Като видях ми се сви сърцето. После обаче видях, че далеч не е само там. Със същия успех можеше да сложите твитера му, саунд клауда му, канала му в тубата.

  А те отскоро си имат съвсем официална продуцентска компания:

  https://www.procasters.co/

  Това е адреса, който би трябвало да сложите. Не работи без js, но не ме бърка. И без това след още десетина епизода, повече никога няма да им обърна внимание.

  Имали са и адрес само на Сонар, който е бил:

  sonar-cast.com

  Но изглежда са го зарязали. Поне тази Ирина не казва нищо в епизодите.

  От друга страна много и се радвам на тая мадама за ентусиазма и бих изпил една бира в кръчмата ѝ, само заради това. С повече такива хора, тук би било безкрайно различно място.

  Единствения ми проблем е, че изобщо не я харесвам, а вижданията ѝ меко казано са ми неприятни. Но пък научих някакви неща от нейните емисии и съм доволен. Освен това съвсем скоро ще си реша проблема.

  Освен това смятам, че е добро допълнение към списъка ви и много от слушателите биха се влюбили в нея. Като всяка жена и тя е очарователна.

  п.п. Докато търсех, как мога да слушам нещото, без да имам и най-малък досег със spybook, открих и още една интересна връзка. Мисля си, че и вие май сте я виждали, защото всичко, което сте препоръчали в колонката го има и в тамошния списък. Но все пак за другите тук, ето я:

  https://kakvonauchih.com/spisak-s-balgarski-podkasti/

 8. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Знаете, кои си говорят самички. Аз си продължавам. Може да съм единствения в Б-я, но за мен темата е важна.

  Един от другите пощенски списъци, които следя е „GUIX devel“. GUIX е дистрибуция на ГНУ/Линукс, която съм пробвал, подобна на Nix и следователно няма, как да ми е допаднала. Nix is not GNU/Linux. Но продължавам да следя списъка им, за да научавам за нови програми, за които не знам.

  Говоря за GUIX, защото реално от там започна атаката срещу Столман в ГНУ, като главния мотив е, че не допринася. Човек и да не го знае, лесно се ориентира, защото половината подписали са пряко свързани с GUIX.

  Например на Гном реакцията беше друга. Те искаха директно да скъсат отношения с ГНУ. Този проект така или иначе от втората си версия насам няма нищо общо с ГНУ. Само носи името му. Наистина е по-добре да се прекръсти на Nome и да забравим за съществуването му.

  Съответно в пощенския списък на GUIX се обсъжда темата. А самата подписка е публикувана на guix.gnu.org. Имаше идея да се прехвърли на неутралния списък „Gnu-misc-discuss“, но това така и не се случи.

  Случи се нещо неочаквано за мен. Намериха се хора, които излязоха в защита на Столман. Че и публикуват разни неща:

  https://gnu.support/richard-stallman/Ludovic-Court%C3%A8s-Guix-is-accusing-Stallman-of-Thoughtcrime-on-his-own-domain-GNU-org.html

  https://blog.frantovo.cz/c/377/

  https://sterling-archermedes.github.io/

  Подредил съм ги от най-ново към най-старо. На второто ще се върна след малко.

  Изненадата ми е, защото досега, ако в САЩ правилната политика нападне някой, то той беше свършен. Не се случи с Тръмп, ама това е единственото изключение. Стана президент въпреки правилната политика и въпреки, че очевидно е неправилния човек за каквото и да било, включително кеч и телевизионен водещ.

  Най-вероятно за Столман няма никакво спасение, но все пак е прелюбопитно, че има хора, които открито го защитават. Че даже смеят да критикуват любимия на Джоук форум Редит, че трие коментарите на защитниците на Столман и ги бананизира. В САЩ и за по-малко от това се влиза в затвора за дълго.

  Обещах да се върна на втория коментар. Там по-скоро в подкрепа на противниците на Столман се казва, че ГНУ трябва да е деполитизиран. Но това просто няма, как да бъде. ГНУ е за свободата и това е директно политическо послание. Ако в ГНУ няма политика, сиреч, ако няма свобода, се превръща просто в безличния, аморфен опънат сос. Няма смисъл от съществуването му.

  Не с тези думи, но и други изразяват в списъка, че това няма, как да се случи. Или ще е ГНУ, или нищо няма да е.

  Вчера (вчера ли беше?) забравих да се обърна към Стил. Той пита, защо му трябваше на Столман публично да се намесва? Ще му отговоря. Грях, не грях, аз не знаех за съществуването на Мински. Силно подозирам, че му се хвърля прекалено голяма оценка, само защото е мъртъв. Изобщо не го помня от списъка с членовете на лабораторията по ИИ в МТИ. Не помня нито едно негово дело. Не знам, някога нещо да е направил през живота си. А е лабораторията за ИИ на МТИ са били, ама отбрани гении. Ако бях жена, щях да се надървя при споменаването им.

  Обаче този свръх безличен Мински все пак е бил в тази лаборатория. И очевидно е бил приятел на RMS. Никой не изоставя приятелите си. Може да е бил случайно чучело, което е мело пода, но е бил негов авер. Ако го остави, това значи да се самопризнае за скот. RMS може да е всякакъв, може да му се приписва всякакъв сатанизъм, но той е човек. И е човек с главна буква. Няма да остави приятел.

  И последно връщане към политиката. Признавам, че не съм чел много задълбочено дневника на Столман. Даже мога да твърдя, че реално не го следя. Столман е просто американец. Каквото вълнува един американец, не вълнува никого и никога по света. Това е като бейзбола и деня на благодарността. Това са американците. Те живеят на друга планета.

  Това не е нещо лошо. Те си живеят в друга галактика. Нямат нищо общо с нас, освен, че дишат същия въздух.

  Та в дневника на Столман съм чел много против Тръмп и Буш, но не съм виждал нещо за Хилари. Може да има. Не съм видял. Но нищо в идеологията на Столман няма и най-малка пресечна точка с демократите. Той не е демократ. Почти съм убеден, че съм чел негови неща срещу Обама. Ако да е написал нещо добро за Клинтън, то е било нещо моментно и отминало, а не цялостна подкрепа.

  Така, че Стил не е прав. Правилните политици не отстреляха един от своите. Той би се борил със същото настръвление, ако не и повече срещу Хилари, каквото с Тръмп. Самия факт, че го нападнаха, означава, че той не и никога не е бил привърженик на правилната политика. Правилната политика е срещу свободата дори повече, отколкото проклетия консерватизъм. RMS не е демократ.

  п.п. Че Столман не допринася е истина. Ама дай да махнем Линус от Линукс. Чакай! За малко да беше станало.

 9. ウォーロック Says:

  Абе тия хора в коя година живеят още с тия пощенски списъци… Не е нормално… Аз като цяло mail протоколите съм ги от**** преди 15 години сигурно…

 10. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Ел. поща е нещо старо и много му личи. Но все така е широко използвана от широк кръг хора. Може би е, защото е универсална и почти не си обвързан с конкретен доставчик. Поне не само един.

  Освен това ел. поща е много далеч от умиране. Тя е първокласен гражданин в най-бързо растящия проект за хранилище на софтуер (sr.ht) и най-модерната форумна система в света (Discourse). За последното Стил няма да е съгласен с неговия Дискорт, ама не го и питам. Това играчите не са точно като хората.

  И последно. Преобладаващото множество от разработчици в ГНУ наистина предпочитат ел. поща, като основен инструмент за работа.

  Трябва да беше видял пролетта, като някакви младоци се опитаха да вкарат Gitlab и да обясняват надълго, колко яко било с PR (т’ва не е връзки с обществеността). Само дето не ги пребиха.

 11. stealth Says:

  ウォーロック, ти са ше кажеш, че и факс нямаш!? о.О Гълъби приемаш ли? 🙂

  Една полу-свързана новина от вчера –
  https://arstechnica.com/information-technology/2019/10/twitter-used-phone-numbers-provided-for-2fa-to-match-users-to-advertisers/

  Ей ги и тия. Никой вече не знае реалното значение на думичките security и privacy.

 12. ウォーロック Says:

  Факс нямам откакто махнах dial-up модема 😀 преди 20 години май беше 😀
  p.s.: Blizzard как си го набиха 😀

 13. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Как са си го набили?

  п.п. Проверих. Столман подкрепя Бърни Сандърс, който доколкото знам е почти социалист. Така, че да, Столман не е демократ.

 14. ウォーロック Says:

  Политически простотии с Китай – Хонг Конг. Баннаха някакъв и ся целия интернет им скочи на главата.

Leave a Reply