Епизод 115 – част 1 (новини)

Епизод 115 на Nerds2Nerds записан на 13.10.2019 с гост Ивайло Кенов

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

Surface Laptop 3, Surface Pro 7, Surface Pro X, Surface Neo, Surface Duo
– Blizzard и Хонг Конг
Нови Intel процесори
Nim 1.0

| октомври 14th, 2019 | Posted in Uncategorized |

7 Responses to “Епизод 115 – част 1 (новини)”

  1. Stilgar Says:

    Няма да сме ние ако не насерем звука. Гадното ехо е от мен щото съм прост и не слушам какво ми се говори. Алекс ми каза, че чува ехо, Ивайло нищо не каза и аз реших, че само Алекс го чува. Накрая се оказа, че го произвеждам аз.

  2. DanailDR Says:

    Събитието на Blizzard е било „весело“, но какво ще кажете за Apple и съвета им към създателите на филми, да не се споменават в лоша светлина Китай, Русия и Турция, ако искат продукцията им да се излъчва по Apple TV+?
    Звука наистина на моменти е много зле, най-много се чува ехото когато говори Алекс.

  3. ттт (тъп трол тъдява) Says:

    А бе чува си се. Александър е отвъд голямата вода, а и сигурно микрофона му е калпав. Но всичко се разбира. Няма проблем.

    Чак сега разбрах, за какво говореше Магесника в предния епизод.

    Нали моята болна тема си е Столман, та да си кажа. Той също го отнесе заради политика. Само, че там го отвяха феминистите (в мъжки род). Той така и не разбра, че Америка отдавна е под тяхната диктатура. Беше сляп да види, че собствения му проект (ГНУ) е отдавна превзет от тях. Разработчиците си говорят в кореспонденцията с измислени, нищо не значещи думи като hon и hir. И това е навсякъде. Включително е в документацията, включително на други езици. Много е смешен случая с испанския. Там всичко просто е в женски род, но поне не е някаква измислена граматика.

    Чудя се нашия език как още не е налазен.

    Забавното е, че покрай изпъждането на Солман, в ГНУ най-после взе да тече вяла дискусия по въпросите за отърваването от GNOME и systemD. Само, че нищо няма да се случи. Столман просто не разбира, че привързване към доставчик може да се случи дори при открити изходни текстове. Незнайно защо, си мисли, че откриването им е достатъчно условие една програма да е свободна. И това при положение, че отдавна прави кампания против DRM, където не да няма решения с предоставен код. Същото е и с UEFI. Но въпреки това не схваща вредата от Гном и sd.

    В миналия епизод като писах за Гном, ни най-малко не очаквах, че в ГНУ има смелчаци мислещи по този начин. Но не мислех и, че ще има такива, които да защитят RMS. Може би не всичко за свободното ППО е загубено завинаги.

  4. Stilgar Says:

    Вече е във Варна Алекс, освен това ехото е от мен и се дължи на буксите на дъното (правих тестове), някак си output–ът отива в input-а. Вече ще записвам с лаптопа (там лошото е че ще съм на Wi-Fi ама не вярвам да е такава драма). Нямам идея що при Алекс личи много повече отколкото при Ивайло.

  5. ттт (тъп трол тъдява) Says:

    Във връзка с обсъжданата Либра, чухте ли за това:

    https://news.ycombinator.com/item?id=21228415

    Не е зле, щом има версия едно на бившия Нимрод, да се направи нов епизод. Ако човека иска де. За мен той беше от най-интересните гости. Много прилича на Кенов по това, че разбира вътрешностите на нещата, при това на много, много езици. Тия неща можем да ги чуем само от такива хора, защото никой от нас няма да седне да рови иначе. Стил го прави, ама е от малкото.

  6. asd Says:

    От къде говори Алекс? То от микрофон за 5лв няма да се чува толкова зле. Как е възможно това?

  7. Stilgar Says:

    Не е от микрофона му, аз му правя ехо.

Leave a Reply