Епизод 117 – част 1 (новини)

Епизод 117 на Nerds2Nerds записан на 14.12.2019 с гости Калоян Начев и Филип Славов

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

00:34 – представяне на гостите
02:20 – Qualcomm Snapdragon 865
03:36 – Новият Xbox ще се казва Xbox Series X
13:09 – Epic искат Fortnite да не плаща таксата за Google Play Store
22:29 – Pixel 4 автоматично ще блокира robocalls
23:22 – Google AR подобрения
24:20 – Oculus Quest получава разпознаване на ръце
26:10 – Resident Evil 3 remake
29:40 – Sundar Pichai става CEO на Alphabet (Google), Larry Page се пенсионира
30:20 – IP адресите в Европа свършиха
35:00 – Microsoft спират Wunderlist
38:00 – Руската полиция нахлула в офисите на Nginx
39:40 – AMD Picasso vs Intel Ice Lake
42:30 – .NET Core 3.1

Microsoft To-Do Red Light

| декември 16th, 2019 | Posted in Uncategorized |

9 Responses to “Епизод 117 – част 1 (новини)”

 1. deyan Says:

  Отностно АМД,Renoir излиза през първата половина на 2020,кaто ще се дели на 3 сегметна:
  -Мобилни процесори APU-та до 15 вата ТДП (както е модерно да се казва) с Нави графично ядро за ултрабуци
  -Мобилни за стандартни машини до 45 вата
  -Десктоп процесори.
  APU-тата им винаги са били крачка назад от CPU-тата. Лично аз не вярвам и да се появят доста бройки машини от серия 3000,които са базирани на 12нм процес Зен с Вега графика.Пробива ще е с 7 нм процесор Зен 2 и Нави графична архитектура.

 2. DanailDR Says:

  Изпуснахте най-важната новина.
  На 13 Декември Амазон пуснаха 4-ти сезон на The Expanse.

 3. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  В този епизод най-голямо впечатление (и по принцип ми правят) коментарите на Стил за живота, вселената и издателите на игри. В единия момент солеше Валв, че разработват за ГНУ/Линукс, след точно минута възхваляваше друг един (някакъв си Суини), че правел конкуренция. Ами не е честен пред себе си.

  Валв разработват пушеци за ГНУ/Линукс, защото искат да разбият монопола на М$. А не вярват на ябълките, че могат да вземат пазарен дял. По-точно не искат нови ябълки, които обаче вместо два процента от настолните машини, държат 98%. За тях това е въпрос на оцеляване. Въпрос, за да има нещо друго освен магазина на М$. За да има [u]конкуренция[/u].

  Лесно му е на този Суини да дойде при вече положените усилия. Хубаво е и той да е в играта. Лошо е да му се присвояват заслуги, че изобщо игра има. Валв носят на гърба си конкуренцията, та да могат такива като Суини да се включат.

  И за смотания Вайв. Пак не е прав Стил. Това го правят, не за да можем да гледаме още по-реалистично порно. Правят го заради игрите. Бутат технологията. Искат по-яки игри. Искат игри от ново поколение. Или Стил предпочита Валв да постъпят така с Вайв, както М$ с Кинект? Кое според него е по-добре? Да продължат да опорстват или да зарежат всичко? И после чудно ли е, че са изкарали нещо като като полуразпад за очилцата?

  Не! Валв правят това, което индиеца не смее.

  =*=

  Не, че Стил не го знае, но все пак да сложа един отказ от отговорност. Мен проприетарните игри не ме касаят по никакъв начин. Не ги играя. И да ми ги подарят, пак няма да ги играя. Трябва да се случи нещо изключително, че да се докосна до тях.

  Не ми пука за Валв, М$, Сони или която и да е от другите компании. Нито ползвам продуктите им, нито ще започна. Утре да се съпикясат и изчезнат, нищо в моя свят не се променя. Всъщност всички тези приемам за лични врагове.

 4. Stilgar Says:

  Абе аз нямам против всеки да се конкурира както намери за добре, но аз отчитам някоя конкуренция като добра за мен, а друга като ирелевантна. А това с магазина на MS е няква глупост, никога не е бил заплаха. То и Тим Суини се плюнчеше за него после някой му каза на Туитър, че Windows винаги е позволявал сайдлоадинг на пакетите за магазина и той миряса. Конкуренцията от Linux е добра на теория, но безсмислена на практика. Конкуренцията на Windows в контекста на игрите са конзолите на Sony и Nintendo.

  Същата работа и с Vive като с Kinect. Хората го нахейтиха и бойкотираха Xbox. Аз смятам, че MS трябваше да натискат, обаче не оспорвам правото на народа да бойкотира нито на Valve да си натискат, просто на мен не ми пука за тоя продукт.

  Държа да подчертая, че критиката ми не е към Valve, а към фанатичните им фенове, за които те се превърнаха в някаква свещена крава, както до преди няколко години бяха Google. Ако съдиш Google съдиш опен соса, а сега е ако си платиш за ексклузивност мразиш PC гейминга.

 5. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  На Valve им признавам това,

 6. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  (съжалявам, без да искам натиснах Enter)

  че са плоска структура, както коментира Филип във втората част за тяхната компания.

  Иначе харесвам Bethesda повече, защото връщат на обществото. Под „връщане“ в случая разбирам, че освобождават старите си двигатели и ентусиастите имат нещо що годе модерно, с което да си играят.

  Харесвам и Epic напоследък, че взеха да финансират свободни проекти като Blender, Krita, Lutris и много други включително индивидуални артисти. Уж си му фен на тоз’ чиляк, пък тая новина не сте я казвали.

  Дори и М$ взе да ми е приятен, след като освободи двигателя си за js (от n2n го знам). Ако бяха освободили цялото IE, днес щях да пиша от него. Виждаш ли? Преди пет години някой да ми беше казал, че ще ползвам нещо на М$, камо ли IEvil, щях да му кажа, че е слънчасал.

  =*=

  Но проблема си е проблем, колкото и да го омаловажаваш. Не се залъгвам, че Valve имат твоето отношение към ГНУ/Линукс. Но заплахата си е заплаха и шефа си го каза в прав текст още тогава. Сега Windows Store е относително отворен, но това е само заради Steam на ГНУ/Линукс. Ето виждаш ли, че за нещо, което не ти пука (на мен тоже), всъщност прави твоя свят по-добър?

  Прави и моя. А дори нямам инсталиран Wine (a за Proton абсурд). Последното нещо, което харесвам или ще използвам някога, е lldb, но пак съм доволен. Това е ситуация на двамата печеливши (както му казвате win-win).

  Ако Valve не бяха направили това, днес щяхме да имаме Apple №2. И никакъв Суини нямаше да промени ситуацията. Както казах, нямам нищо против него. По думите ти (онова за горите) даже го харесвам. Нека си продължава.

 7. Stilgar Says:

  Никакво значение нямаше това дето направиха Valve то Windows Store беше трагедия за игри по онова време без това. Между другото Microsoft си пуснаха Halo-то освен на Windows Store–а и на Steam.

 8. ウォーロック Says:

  Еееми Microsoft и Китай, кво да каже човек повече.
  Много ясно, че всичко е на ниво…
  https://www.theguardian.com/technology/2020/jan/10/skype-audio-graded-by-workers-in-china-with-no-security-measures

 9. ウォーロック Says:

  Прекрасна седмица за Microsoft 😀

Leave a Reply