Епизод 117 – част 2 – Phoenix Point

Разговор с Калоян Начев и Филип Славов на тема разработка на игри и Phoenix Point

Директен линк към част 2 (mp3)

Phoenix Point

Tags: ,
| декември 16th, 2019 | Posted in Uncategorized |

7 Responses to “Епизод 117 – част 2 – Phoenix Point”

 1. Николай Велчев Says:

  Какво използвате за CICD?
  Интересно ми е дали е някакъв ваш сетъп и горе долу с какви технологии или използвате готова clould cicd платформа?

 2. Filip Slavov Says:

  Не съм човека, който да говори за това, но мога да кажа че ползваме Jenkins. Като цяло не сме много доволни от него и е възможно да го сменим (до колкото чувам).
  За момента деплойваме на Epic и Windows Store и до колкото знам там си има някакви автоматизации специфични за платформата.

  Като цяло нещата си ги хостваме / процесваме вътрешно и не ползваме cloud услуги.

 3. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Това беше епизода на Алекс!

  Обикновено той е по-свитичък, по-малко говори. Стил или Джоук обикновено захапват микрофона и не млъкват. Той повече седи по-отстрани. Този път „влезе под прожекторите“ и се изяви напълно. Превзе втората част и беше звездата.

  Алекс е новия Гатака!

  Трудно е човек да си представи, че Стил може да е некомпетентен в нещо. Обикновено, ако не е правил нещо, поне е чувал. Е правенето на игри е нещо, в което няма знание и е на ламерско ниво, както всички ние, които не сме програмисти.

  В миналото тази ниша я покриваше Иван. Той имаше интереси в тази насока. Беше разцъквал някакви неща. Знаеше, какви въпроси да зададе. Оказа се, че Алекс е дори по-напред от него. Той не просто любителски се е занимавал, ами полу-професионално. Публикувал е. Публикувал е даже няколко игри.

  Браво! Беше страхотен епизод.

  п.п. През цялото време нещата ми звучаха някак познато. Чудех се тази игра дето я говорят да не е една друга, за която имаше епизод преди доста време. И се чудех, къде е Стойко. Дали е напуснал. Дали нещо друго. После към края Филип спомена Стойко и друга игра от същото студио. Тогава разбрах, защо ми звучат познато нещата. Просто зад проекта е същото светило (забравих му името), което Стойко боготвореше. Финансирано е по същия начин. И е използвана същата организация. Участниците на края на епизода обсъждаха точно организацията. Не го съзнават, защото не са икономисти, но от моята „камбанария“, организацията е най-големия проблем не само в този бранш. Всичко, което изкоментираха, всъщност бяха организационни проблеми. Прекрасно е, че онова гуру е толкова добър в това и ги нямат.

 4. Stilgar Says:

  Julian Gollop се казва светилото – https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Gollop

  Тоя проект е МНОГО по-мащабен от онзи.

 5. Filip Slavov Says:

  Стойко все още работи при нас. Негово дело е level destruction-а в играта и други по-малки системи и tool-ове. И продължава да е същия пич 🙂 Иначе другото светило (поне за мен), което може би имаш впредвид е Сергей Георгиев, техническия директор, който все още си е тук също.

  Иначе имаш доста право, имахме доста организационни проблеми. Когато постъпих в тази фирма в началото на Phoenix Point (след fig кампанията преди 2.5 години?) бяхме 6-8 човека. За една година нарастнахме до към 50-60 човека. За пръв път виждам малка компания да нарства толкова много за толкова кратки срокове, но проекта го изискваше. И естествено бързото нарастване нямаше как да мине без търкания. Но мисля че вече сме поизгладили процесите и работим по-добре и по-бързо, без да сме загубили първоначалния дух на компанията. Естествено формираха се някои нови правила и изисквания, но няма как толкова голям екип да се сработи при пълна свободия. Но определено не сме corporate structure с твърди отдели и шефове. Всеки може да отиде да говори с всеки за всичко.

 6. Stilgar Says:

  Е това е! Буквално единственият случай в който играта ми лагваше мощно е когато се троши картата (най-много личи когато я троши Сцилата) и ще се окаже, че Стойко го е правил 🙂

 7. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Весело посрещане на новата година!

  Да си пожелаем още и прекрасни игри!

  А защо не, един ден да сте новите Ubi, Blizzard, Bethesda или там, което ви е по сърце.

  п.п. А от Стил и компания да си пожелаем през новата година да не са толкова мързеливи в правенето на епизоди. Макар през тази да бяха относително редовни. Поне това ниво да задържат.

Leave a Reply