Епизод 120 – част 1 (новини)

Епизод 120 на Nerds2Nerds записан на 15.04.2020

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

– ИТ индустрията в условията на пандемия от Китайски комунистически вирус
– Xbox Series X и Playstation 5 specs
– Half-Life: Alyx
– Valorant
– iPad Pro
– Macbook Air
– GitHub купува npm и пускат безплатни private repositories
.. и други

| април 16th, 2020 | Posted in Uncategorized |

31 Responses to “Епизод 120 – част 1 (новини)”

 1. Иван Says:

  Тоя епъл фенбой е много смешен, и с тия чуждици нон-стоп…..едвам го изтраях!

 2. Stilgar Says:

  Съгласен съм с Иван

 3. ウォーロック Says:

  Има много игри дето се играят по-добре с джойстик и много дето е невъзможно да се играят с мишка и клавиатура, със джойстика можеш да се опнеш на дивана, не да стоиш кат наказан на масата. За туй съм си взел джойстик за компа 😀
  Mortal Combat с мишка и клавиатура – скоро.
  Ралита без аналози – мазохизъм. 4 аналога и 18 бутона трудно се разпределят на мишка и клавиатура.
  Шутъри и стратегии с мишка и клавиатура са по-добре със сигурност. Всичко останало – не.

 4. ウォーロック Says:

  Тоя халф лайф новия е толко мудна скука че няма на къде повече. Само графика и никакъв геймплей.

 5. ウォーロック Says:

  Работи със всичко и на всякъде:
  https://syncthing.net/

 6. ウォーロック Says:

  А да, ето и нещо за Java 😀
  https://imgur.com/gallery/UaY6iIg

 7. Stilgar Says:

  Да се играе MK с клавиатура не е такава драма. Street Fighter е къде къде по-гадно с някви неща като пълен кръг, които просто отсъстват в MK. Игри с коли според мен се играят по-лесно с клавиатура отколкото с контролер, но разбира се най-добре с волан

 8. ウォーロック Says:

  С клавиатура имаш on/off нямаш 67%
  А да, и вируса не е китайски, на Бил Гейтс е, щото той си има и патент даже за него.

 9. ウォーロック Says:

  За конзолите Nintendo много ме кефат.
  Примерно, като видите системните изисквания на Witcher 3 за PC и като видите хардуера на Nintendo Switch с arm процесор и gpu за телефон и как го рънват като гледам и без някакви загуби на качество 😀 в графиката.

 10. JOKe Says:

  @Иван @Stilgar а бе и аз бях така като вас хора, и аз се чудих тия лудите как може да са толкова заслепени тоя мак, тия тъпи характеристики, та и не е чак толкова красив… баси психопатите.. и даже съм се ебавал и всичко.. и съм Windows потребител since 95 и линукс потребител since 2001 и мислих, че „това е“ .. обаче се оказа, че не е това… оказа се че всъщност има причини и има повече.. ама няма да го разберете 😉 и аз не го разбирах. Няма смисъл да се обяснява нещо, ако не се разбира с 3 думи значи просто не е момента за отсрещната страна все още 🙂

 11. ウォーロック Says:

  Ако не мога с OS-a да си правя квот си искам не ми го хвали. Искам тесла дето да чукам пирони с нея и да ги вадя. И ако не ме кефи дръжката да я сменя с друга.

 12. дедовия Says:

  бях забравил колко е арогантен и противен е Найденчо

 13. дедовия Says:

  адмирации за Мишо който е свеж и разумен 🙂

 14. Viktor Says:

  Вече сума ти хора се оливат по Apple. Да, Air стои добре и привлича вниманието в скута на някоя маркетоложка или трейнърка по лайф коуч. Обаче кое го прави задължителен за програмист? Не е батерията, не са и шпионските неща. Тач няма полза на този интерфейс. Но гледам все повече програмисти с него. Не знам дали тръгна от рубистите, но те дадоха голям тласък на тази вълна. Щом си на mac/ruby/emacs/vim значи си готин, ако случайно ползваш малко по-сериозни инструменти не ставаш. Другото, като излезе някой с мак да говори колко голям хакер е и как трябва да се ползва само отворен код. Някъде имаше интересни факти, характерни за програмистите използващи определени технологии. За тези ползващи апъл продукти пишеше че съответно по-бързо надебеляват и им побелява косата. Пристрастява с това, че вдига самочувствието, защото женските се привличат от лъскави неща и кълвят по-лесно, а и всяка знае подробно цените им по магазините.

 15. ウォーロック Says:

  Ако ше сравняваме батериите аз съм с Fujitsu дето е с 2ра батерия на modular bay и може да откара 11-12 часа на игри 😀

 16. ウォーロック Says:

  А ей туй го бях забрвил много добро 😀
  https://images3.memedroid.com/images/UPLOADED38/5c3c6d3a60e9c.jpeg

 17. Viktor Says:

  Да, Fujitsu са класа. Имам един h710, който още работи безотказно. На допир изглежда някаква лека и евтина пластмаса, но е доста корав.

 18. JOKe Says:

  Хора тъй като маковете са просто една от новините ? не мисля, че е със сигурност 13 инчов мак или клавиатура за ипад е най-важната новина… макар че :)) все пак… ще кажа само.. имам мак от 2014 – не е забивал, никога, евър. Край, да може да се е лагвал и забавял, но да забие нещо, дори и IDE-то .. тз. Аз лично не давам парите нито заради батерията, нито заради външния вид, нито заради ябълката… давам парите защото получавам нещо като линукс, само че е по красиво, не се занимавам да го нагласям, всеки hardware работи, има доста повече софтуер от линукс и не е windows.

 19. ウォーロック Says:

  По-красиво със сигурност не е щото gnu- то може да се направи да изглежда като мак обратното не. Ако искаш маковски тип док cairo dock има много теми всичките по-добре изглеждащи от маковското.
  За софтуер пък съвсем не мога да се съглася пък и на мака все е платен а за services няма даже база за сравнение. А могат да се добавят и репо-та.

 20. JOKe Says:

  ウォーロック : имам всеки апп за линукс на мака.. просто защото имам всеки линукс апп дори да го няма нейтив мога да го пусна макар и грозен. Аз лично седя с по стара версия на MacOS нарочно и Xquartz работи.

  Имам macports за буквално всеки конзолен апп https://www.macports.org/ и не само

  има homebrew нормален пакетен мениджър с него дори си качвам и Java и ноуд и nvm и етц.

  И да имам photoshop/illustrator/filmora9/ и да доста платени апове скеч и етц.. дето не че ги ползвам като „creator“ ама ги ползвам като consumator (я да сменя тук там текст я нещо… на линукс ги нямам искам да мога да ги имам .. супер е gimp ама не мога да го ползвам.. нямам време за да махна един background да се занимавам повече от 5мин.

  Ся защо не ползвам Линукс ? Да може да се „направи“ да изглежда яко.. да играл съм си много с awesomewm е направе прекрасно, върви бързо, изглежда ТОП, обаче аповете не изглеждат… IDEA не изглежда добре, нямам мейл клиент дето изглежда добре, нямам календар дето да се синква с всичко и да изглежда добре.. и всичко да изглежда еднакво, а не различни стилове, фонтове, размери, шрифтове, antialiasing settings и ох боже.. да не започвам с DPI, че там е тъжно тъъъжно даже в Windows е супер зле.. сумати апове не работят с голям DPI или изглеждат зле.. под мак няма такива неща.
  И все пак за да не съм фенбой… аз ползвам Mac най-вече заради font rendering-a, харесват ми буквите хора, големината им, заглаждането им, не ме боли глава, не ме болят очите, не са ми малки, красиви са ми.. и Monaco изглежда страхотно за фонт. на Windows са ми малки, като са големи са ми грозни, на линукс са ми не унифицирани и съм задължен да ползвам GTK и GTK неща заради java.. та…. а GTK някой неща са си ебало майката.

  Та така де… за мен MacOS е OS done right и Windows върви натам и Linux върви натам.. но дали ще стигне.. може би след 5 или 10 години или ….

  А да и лично за мен : в мак има нещо наречено java_home прави сменянето на версиите брутално лесно имам над 6 JVM-a и да знам че в ubuntu има alternatives ама в Arch няма > 🙂 да знам че в Arch има java helper.. ама в RedHat няма.. и ме дразни, че навсякъде е различно.. на един ще му се занимавам със systemd на друг няма да ползва systemd… еби му меча 5 пари не давам за systemd искам да мога да си пусна MySQL в arch-a ! 😀 а да на wnidows може ли вече? щото на WSL 1 не можеше.. май на 2 вече има systemd най накрая.. така де не е най-накрая щото още не е пуснат само в insider e (фейспалм) 2 години инсайдър…

 21. ウォーロック Says:

  М да, може да се уголемява фонта ама:
  https://wanna-joke.com/wp-content/uploads/2014/09/funny-meme-java-update.jpg

 22. JOKe Says:

  ウォーロック : хахах ?

 23. Deyan Says:

  @JOKe в Arch-a IDEA-та изглежда… както в издънката на МалъкИМек .
  Но да, не всеки има железните нерви и време да се занимава с Линукс.

 24. JOKe Says:

  @Deyan има едно пропърти lcdTextContrastDefaultValue … а бе ако в advanced settings видиш за lcd ще го намериш.. то е едно число.. нагласи си го .. аз съм на 150 и е окей, дефаулта май е 100, някой хора го слагат на 50.. та да.. то оправя шрифтовете.. също си качи Java с инфиналити фонтове.. не няква за безработни
  https://wiki.archlinux.org/index.php/Java_Runtime_Environment_fonts

  ей тука ги пише патчнатите https://aur.archlinux.org/packages/jre8-openjdk-infinality/ реално ако не ти трябва 8 може да я ползваш само да си пускаш ИДЕ-то пък иначе си качи ако искаш и 11.

 25. Stilgar Says:

  Сега като каза се замислих и Surface Book-а ми никога не е забивал. Вярно не от 2014 ми от януари 2019 ама все пак…

 26. JOKe Says:

  @Stilgar предполагам пускаш на него всякакви сървъри , visual studio-a и етц ? 🙂 дай му време.. трябва му поне един ъпдейт ???

 27. Stilgar Says:

  всичко пускам, даже StarCraft II имам гледал съм replay 2-3 пъти. Също са минавали няколко от major updates на Win10

 28. JOKe Says:

  Ами супер току виж майкрософт са оправили Windows за 25 години :+) При мен не е това случая ??? даже редовно Windows машината ми забива като пробва да се sleep-не .. 🙂

 29. ттт (тъп трол тъдява) Says:

  Магесник-воин, дай го тоз’ Фуджиц да го видиме. К’ъв му е модела?

  =*=

  От близо седмица се каня да пиша по началото на разговора ви, че нали уж ми е в професията. За китайския (колко да е китайски?) вирус няма да пиша. Няма нещо да не е писано.

  Ще пиша по казуса за освобождаването.

  Не е точно, както го казва Найден. Наистина нямат право, но като всеки закон и КТ си има дупки. Не могат да назначават на същата длъжност. Знаете ли, колко хиляди длъжности има в националния класификатор? Колко от вас някога са проверявали кода, под който са ги назначили? Ами те може да са ги назначили за чистачи. Това, какво пише в Тр. Дог. няма никаква законна сила. Важен е единствено кода. В договора може да пише, че са те назначили и за космонавт.

  И друго нещо. Знаете ли, за колко време и за колко пари се отваря едно ЕООД например? Твърде малко. При по-сръчни и отиграни може да стане за ден. Иначе за два, най-много три. Е какво пречи на работодателите ви да си направят още сто дружества и да назначават през тях? Нищо.

  =*=

  Сега е историческо време. Аз го чаках да се случи от 2006-та, когато започна. Не съм щастлив, че се случва, но знаех, че ще стане. Е моята прогноза беше, че държавата ще ви го вкара анално, а не някакъв вирус. Едва ли някой е очаквал вирус да е предтекста.

  С това вашата индустрия няма да загине. Никак даже. Сигурно след кризата, може да порасне. Но нещата започват да се променят.

  Джоук каза да ползвате времето в почивка, за да научите нещо. Той имаше предвид да учите Жаба, защото тя със сигурност няма да умре скоро. Новия Кобол 😉

  Но, аз бих ви казал да учите китайски. Защо? Не е за да си четете новините за вируса в оригинал. Някой от вас, скоро да е влизал в Гитхъб?

  Един ден всички вие ще работите за китайци.

 30. ウォーロック Says:

  Fujitsu-то не нещо от геймърските серии ама ми харесва че отдоле пише Made in Japan а не Made in China и нещата са на едо съвсем друго ниво. Япончето Даже е предвидило чекмедженце с въздушен филтър за прах на охлаждането с копка. Lifebook S серия, не знам за другите серии ама на тая всички имат modular bay на който по избор можеш да си втъкнеш батерия или хард или цд-ром или „олекутител“ празно чекмедже. На българския пазар не се мяркат, поне аз не съм видял. Даже 2 лед-а си има за 2-те батерии.

 31. ウォーロック Says:

  Малко смешни новини от света на прайвъсито 😀
  Ънлимитед гения на държавните служители в разните служби по света…
  https://delta.chat/en/2020-05-01-roskamnadzor

Leave a Reply