Епизод 127 – част 1 (новини)

Епизод 127 на Nerds2Nerds записан на 24.01.2021 с гост Юрий Георгиев

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

– Цензурата на големите технологични компании. Предишна дискусия по темата
– Цената на криптовалутите
– Apple M1
– Дефицитът на хардуер
– Machine Games ще правят нова Индиана Джоунс игра, а Star Wars игрите вече няма да се правят ексклузивно от EA

И други…

| януари 25th, 2021 | Posted in Uncategorized |

17 Responses to “Епизод 127 – част 1 (новини)”

  1. bobeff Says:

    Тайванската компания за която стана дума TSMC и те правят самите процесори. AMD са fabless компания, тоест те правят само дизайна на процесорите но не ги произвеждат. Същото е с Apple и всички други с изключение на Intel. В света са останали само 3 компании които са в състояние да произведат чипове по съвременен технологичен процес и те са TSMC, Samsung и Intel, като последните напоследък изпитват големи затруднения. Процеса на TSMC в момента е най-напреднал и позволява най-голяма степен на интеграция – брой транзистори на мм^2. Самите литографски машини с които се правят процесорите се правят в момента пък само от една компания в света ASML. От тях купуват всички foundries включително и Intel.

  2. Stilgar Says:

    Споко, нали сега ЕС ще разработва чипове, сигурен съм, че ще ги настигне до 5 години.

  3. bobeff Says:

    @Stilgar Аз до колкото разбрах те ще са само за embedded приложения. Иначе не е като да няма технологичен потенциал в Европа. То ASML са холандска компания все пак.

  4. asd Says:

    Тема за дъвчене за следващия епизод:

    https://nymag.com/intelligencer/2021/01/reddit-gamestop-share-price-explained-wallstreetbets-melvin-capital.html

    Изглежда акцията в реддит ще успее да фалира хедж фонда който се опита да фалива геймспот. Голямо събитие което не е ясно как ще отрази на фондовия пазар. Може да въведат нови регулации в полза на фондовете.

  5. Николай Велчев Says:

    Би било интересно да се направи един епизод за
    GraalVM. Стана ми доста интересно.

  6. JOKe Says:

    Здравей Николай имаме стари презентации за graalVM на jPrime в канала в youtube, но има доста по нови и по интересни ако искаш може да погледнеш https://www.youtube.com/results?search_query=graalvm Олег дето преди беше в JRebel прави доста добри лекциики и погледни някоя от последните му.

  7. Stilgar Says:

    Ако помня правилно тука имаше бая за GraalVM – https://www.nerds2nerds.com/?p=1156 Найден поне 3 пъти е говорил по 15 мин за GraalVM ама не помня в кои епизоди 🙂

  8. qtakabg Says:

    Трябва повече да наблегнете на GraalVM, малко се говори за това 🙂

  9. ウォーロック Says:

    Децентрализирана федерация, всеки може да си пусне сървър,
    сървърите са свързани, пълен open source

    https://diasporafoundation.org/
    https://diaspora.podupti.me/

    dandelion* (diaspora* social network client) – https://f-droid.org/packages/com.github.dfa.diaspora_android

  10. ウォーロック Says:

    Въх тоо епизод, все едно слушам някакви агитатори в телешоп предаване от 90-те 😀

  11. Stilgar Says:

    Телешоп ама не можеш да си купиш нещата 🙁

  12. stealth Says:

    Не мога да се сетя в момента, коя цена зависи от търсене и предлагане. Може би някои основни суровини, но не и някакъв краен продукт.
    Конзоладжийте със сигурност искат да сложат 4 цифрени цени, но целта там е друга – завземане на пазарен дял и достигане до максимален брой потенциални клиенти, на които да продават игри за платформата си.
    Навремето като си вземах ел.книга, киндълът беше двойно по-евтин от конкуренцията, по-качествено направен, вътре с linux. Амазон буквално подаряваха устройства, чрез които клиентите им да могат да си купуват техните книги.
    Иначе, от двата бокса, които са се продали в България, се радвам, че единият е в Найден, а другия сигурно го е взел някой пенсионер, който го е объркал с нинтендо 🙂
    Най-много в епизода ми хареса как програмист коментира бъгове в Киберпънка – бъгове няма. Е може и да има няколко, ама те не са бъгове, ех какви бъгове имаше навремето. И това, че някакви хора се оплакват – няма такова нещо, при мен си работи.

  13. Stilgar Says:

    На свободния пазар всяка цена зависи от търсене и предлагане. Ето примерно на свободния пазар PS5 струва $1000 щото там се срещат търсенето и предлагането.

    „Конзоладжийте със сигурност искат да сложат 4 цифрени цени, но целта там е друга – завземане на пазарен дял и достигане до максимален брой потенциални клиенти, на които да продават игри за платформата си.“

    Обясни ми как стигат до по-голям брой потенциални клиенти след като конзоли няма?

  14. stealth Says:

    В момента продават всяка произведена бройка. С друга цена нямаше да реализират тези количества. Да, щеше да има шматки мятащи се на каква-да-е цена, но реално новото поколение обикновено бавно влиза поради липса на заглавия. Сега има съвместимост и при PS5 с 4-ката, ама ако имаш старата машина смисълът от надграждане не е абсолютен. Болшинството хора ще си тъкъркат предното поколение поне още година безпроблемно и няма да харчат за ненужни в момента продукти.

    Свободен пазар няма 🙂

  15. Stilgar Says:

    Еми супер просто е. Когато почнат да ти остават бройки почваш да сваляш цената.

    Очевидно е че в момента XSeX се продават на около $650 (миналият месец беше повече) така че пазарът си знае работата, въпросът е защо Microsoft не искат да вземат тея $150 отгоре ми трябва да ги взима прекупвачът по ebay

  16. ттт (тъп трол тъдява) Says:

    Харесва ми, как в коментарите има някакви подстрекатели дето бутат за светия Граал 😉

    Тъпото е, че под втората част няма никакви въпроси. На мен специално тя ми беше много интересна.

    Само дето това човека разправяше, че инструментите били „фотошопа“. Сигурно е така, но той не е написан за един ден, а без „него“ не можа. Стил в случая е прав, че да се продава нещото, трябва да им е лесно на тия дето ще пишат на него. Точно затова недоносче като споменатото в епизода се продава повече от успешно. Май продава повече и от Ънриъл.

  17. JOKe Says:

    не по темата ама добро „предаване“ за гейминг новини https://youtu.be/6WIJTrhoTaQ

Leave a Reply