Епизод 133 – част 1 (новини)

Епизод 133 на Nerds2Nerds записан на 27.11.2021

Част 1 – обзор на новините

Директен линк към част 1 (mp3)

– Windows 11
– Нови процесори от Apple и Intel
– Google Pixel 6
Microsoft Edge Super Duper Mode
и други…

| ноември 30th, 2021 | Posted in Uncategorized |

28 Responses to “Епизод 133 – част 1 (новини)”

 1. Nov Says:

  Пропуснахте нещо много важно за Боза 11. Боза 11 реже страшно много старите процесори, и ако искаш да е имаш, ще трябва да наливаш пари в хардуер.
  Очаквам ВанаКрай2 за Боза10, който да мотивира хората да мигрират към Боза11 и да налеят няколко милиарда във нови железа.

 2. Stilgar Says:

  Това е вярно ама кой му пука че не му дават да ъпгрейдва след като никой не иска да ъпгрейдва дори да му дават 🙂

 3. ウォーロック Says:

  Щом е дошло време Stilgar да не иска да си ъпдейтне бозата, значи положението с микромеките е одвъд трагично 😀

 4. Sayos Says:

  Що не включите предколедно един епизод за социално слабите Лайнуксджии и да ги разобличите, че реално те са гъчкани с келовица щото имат достатъчно време за да се гърчат по 1 месец за да си конфигурират системата така, че да могат след това да гледат филми от Замунда.
  Ще се скандализира като хелп карма – миризливи хакери с кинти се правят на бедни и не искат да дават пари и да помагат на другите хора по време на празниците.

 5. ウォーロック Says:

  @Sayos, ти луд ли си бе?! 30 минути макс и е котово Кали-то ако си с ssd. Ъпдейтите са под 5 минути без нужда от рестарт. Не като бозата 4 часа с осурнайси рестарта и накрая принтера спрял да работи и айде rollback ай сиктир 😀

 6. ウォーロック Says:

  А да. Пропуснахме да кажем че Линукса ъпдейтва всичко де що е инсталирано па бозата само микро мвкските шитни и всичко друго трябва да си го теглиш с браузърчето по някакви умрели сайтове.

 7. ウォーロック Says:

  Иначе си е голяма дилема… Дали да ползвам ултра скапан хамерикански софтуер дето е с пари или да ползвам швейцарска операционна система дето работи като ролекс и е безплатна и с отворен код 😀 lol…

 8. Stilgar Says:

  @Sayos не остана кой да ползва Linux при нас. Тея дето ползваха станаха senior програмисти и си купиха макове 🙂

 9. Stilgar Says:

  @ウォーロック инсталираш всичко от MS Store и ще ти ъпдейтват всичко 🙂

 10. Sayos Says:

  @Stilgar, искаш да кажеш, че като станеш Синьор ставаш дефакто по-беден ли? Щото ако си бил Джуниър и си бил гъзар с Лайнукса и като натрупаш опит и минаваш на Mac. Mac-a е по евтин от Лайнукса, макара че според мен е стабилен колкото Windows XP ама без service packs.

  @Йероглифите, купувам си примерно няква нова джаджа ся не се сещам за конкретен пример ама ми се налага да я пейрна и по закономерност се поддържа само Win.
  Казваш, аве няма грижи някой Лайнуксджия ще го е измислил тва. Почваш да ровиш и наистина пъпчив колежанин от Пало Алто написал някъде драйвър от гаража на техните щото вместо да ходи да ебе решил че с тва ще е има по голяма валидация сред жените и го изкодил на C.
  Ок лошо няма, безплатен труд, ама тва чудо не бачка или ако бачка за да го подкараш ти трябва 1000 конфигурации и почти сам да разбереш нещата.
  Тея неща с click and run в Лайнукса са митове дето работят ама само в 20% от нещата.

 11. Sayos Says:

  Иначе освен нещата, които споменахте за Windows 11,
  мен ей тва ме накефи най-много:
  https://youtu.be/b1YBx1L8op4

  Ся даже може у PowerShell да си изтипосаш и O My Zsh, кво да иска повече човек.
  И ако нямаш Windows 10, който безплатно да ъпгрейднеш има в нета промоция за 11 за някви 30 кинта.
  Ей тва е да се мисли за социално слабите като мен.
  Майкрософт са велика и социална корпорация и не са като останалите империи на злото.

 12. ウォーロック Says:

  Те им трябваха 30 години на МS да направят сторе 😀
  Linux не е спрял както микромеките и си има постоянно развитие. Повечето от тия проблеми дето ги споменавате са отдавна изчистени.
  И вади 20-30 % по добър fps от бозата с новите му там Vulcan-и и работи.

 13. Sayos Says:

  Мен точно това ме притеснява, че през няколко години като го видя Лайнукса и грам не е мръднал от към UX. Правят го мазен вече с хубави икони и шрифтове ама все се налага нещо да се оправи през конзолата и мен лично тва не ме кефи.
  А като знам и Стилгаря колко е мързелив не го виждам да тропа без мишката 🙂

  Аве важното е джангър да има.

 14. ウォーロック Says:

  Е то си е и до човек. Аз и андроид да взема първо трябва да му изтрия всичо барабар с гугъл сървисите и гугъл плей и после да си инсталирам смислен софтуер + firewall ей тъй за спорта щот не ма кефят как разсъждават.

 15. ウォーロック Says:

  Едно Redmi 4 ми стои закачено на кабел от някакви години и работи като linux сървър с nginx,mariadb,php…

 16. ウォーロック Says:

  Не харчи ток кучето, някакви 2-5 вата на час пък си работи.

 17. Stilgar Says:

  @Sayos той Linux е по-скъп във време и като станеш дебел програмист времето ти почва да струва скъпо и можеш да си купиш Мак който струва много кеш.

 18. ウォーロック Says:

  Абе стига сте ги хвалили тия макове, на работа ползвам един дет ми иде всеки ден да му прекарам един търнокоп през средата…
  Веднъж ми трябваше уеб сървър и се наложи да слагам VirtualBox с Debian та да мога да тествам нещо на нормален сървър…

 19. Митьо Says:

  Като стана въпрос в коментарите за php, видях че gatakka си е изтрил сайта. Това не е първият му случай да го прави с публични проекти. Доколкото знам и този сайт е на негово име затова не изключвам по някое време тук също да се опъне бял чаршаф 😉

 20. Stilgar Says:

  Този отдавна е на мое име

 21. Sayos Says:

  Е ако под чаршава има колче опъването само по себе си не е лошо.

  Иначе тука мисля, че дискусията за Лайнукса се размива, тъй като през цялото време говоря, че е насран като OS за краен потребител, а не като сървърна OS.

 22. Nov Says:

  ОС е толкова добра, колкото е добро задклавиатурното устройство. 99% от задклавиатурните устройства са тъпи, прости и мързеливи. Ползвам Минт, Шиндовс и Мак, и мога да кажа и че трите ОС са добри, ако имаш минимални ИТ знания. Предпочитам Минта, защото там не ме следят и не ми свалят снимките за да гледат какво има на тях, нито пък браузера ме слуша и не следи къде влизам и какво правя.

 23. ウォーロック Says:

  @Nov абе ако ползваш Firefox или Chromium бая си слушат 😀 иначе
  Kali ползва Firefox-esr дет е няколко идеи по-добре.
  Колкото до задклавиатурните устройства… преди бая години като бях боддръжка отивам в едно училище, дето една даскалица (по информатика) не и палел компа… беше бутнала 2-та края на кабел за ups в захранването и контакта сигурно е мислела че няма нужда да е свързан… Питах я дали си мисли, че туй е перпето-мобиле…

 24. ウォーロック Says:

  Firefox е предимно финансиран от google та за туй още като го пуснеш и тръгва да се закача към няколко гугълски сървъра даже преди да отвориш първия сайт 😀

 25. Nov Says:

  @ウォーロック на работа ползвам Мозила и Хрома за браузери, вкъщи съм на Брейв. Не виждам смисъл да ползвам Кали на хост машина, Минта ми стига. Гугъл финансира Лисицата, а ГЕЙтс финансира Убунту и налива пари в AWS, а нашият гелосан кандидат за Премиер иска да ни продава данните от зелените сертификати на Амазон, голямо слушане пада…

 26. ウォーロック Says:

  Kali-то е много добро. Можеш да си махнеш отметките на хак туловете при инсталацията и да си го ползваш като съвсем нормално дистро. Също можеш да избереш при инстал full disc encryption ако държиш някакви важни данни. Друг плюс е – винаги е с най-новите пакети и е rolling дистро – няма нужда от distro upgrate както при Ментата и Убунту при което някой път много лошо зацапват свещите и има нужда от голямата брадва. При кали даваш apt update / apt full-upgrade и си готов. А да, също така е Швейцарско 😀

 27. Nov Says:

  Не харесвам швейцарските стоки, имат твърде много дупки, а и е известно че швейцарците работят за едни трибуквени задокеански организации. Предпочитам Тайл на флашка пред Кали, и Кали върви на флашка, но Кали е твърде хубава за да е истина.

 28. ウォーロック Says:

  Ам проверявал съм доста с netstat и WireShark и Ментата и Убунту правят връзки с разни „кораби-майка“ пък при Кали няма.

Leave a Reply