Епизод 136 – част 2 – Vim и Neovim

Разговор със Стефан Кънев на тема Vim и Neovim

Директен линк към част 2 (mp3)

Tilde-Slash подкаст

| юли 3rd, 2022 | Posted in Uncategorized |

9 Responses to “Епизод 136 – част 2 – Vim и Neovim”

 1. PaperNick Says:

  Стефан Кънев: „В днешно време, Microsoft са моята нова религия и TypeScript е най-якото нещо на света“.

  Брей, доживях да го чуя ?

 2. Ronin Says:

  Нямаше въпрос към гостът да каже мнението си за SpaceVim, AstroNvim, LunarVim и Doom Nvim…
  Любопитно ми е ако му предстои да бъде замесен в дългосрочен проект и има право да избира между скучна банална тематика с любимите му език, среда и ос или супер интересна иновативна идея с доста кофти инструменти, кое би избрал?

 3. Стефан Кънев Says:

  SpaceVim, AstroNvim, LunarVim и Doom Nvim са много яки, и навярно добър начин да започнеш, ако не си ползвал Vim преди. Ако пък и навярно това е твоята игра, може да са добър начин да продължиш. Аз лично не ги ползвам, защото (1) търся минимализъм и (2) предпочитам да си ръчкам моя конфигурация. Ползвах едно време един предшественик (Janus), но се ориентирах към това да си го конфигурирам сам.

  Ако правилно разбирам, избора е между (1) банална тематика с любоми езици и (2) интересна идея с кофти инструменти. Честно казано, тая информация на ми е достатъчна да си избера. Нямам против баналната тематика, намирам начини да си я направя интересна. Интересната иновативна идея също звучи яко, разбира се. Готино е да работя с любомите си инструменти, но обичам да работя и с кофти такива, щото е предизвикателно (или им свикваш или намираш начини да си ги направиш по-готини). Последния пример за който се сещам е като писах iOS – не че XCode е чак толкова кофти, но е супер зле на фона на виртуално всичко останало.

  Любима операционна система нямам. Ползвам ги и трите 😉

 4. Ronin Says:

  В първия случай имах предвид нещо от рода на счетоводен софтуер с например ruby, vim и mac. Във втория разработка на ai, нов език, framework…, някаква твоя мечта на нещо по-грозно като obj-c, vb.net, abap, или ако щеш perl и php, където ако го покажеш на случайни хора, 9 от 10 ще се изцъклят. Но ти разбра въпроса и отговори. Това са хора със силни нерви и носят на болка.

 5. ウォーロック Says:

  Аз само ей тъй да вметна, че имам vim и nvim на телефона 😀 на айфон вървят ли? 😀 😛

 6. ウォーロック Says:

  Много е тихо пак тук… да запълним тишината 😀
  https://www.youtube.com/watch?v=xTmo0JRpKDA

 7. Stilgar Says:

  Одобрявам, но е downgrade спрямо предишния албум

 8. JOKe Says:

  Майкрософт най големите „разделители“ и унищожители на open source communtiy-та доживях хора да ги хвалят. Най-малко бих го очаквал от Стефан .

  Е оставя това тук https://ghuntley.com/fracture/
  Насраха JavaScript с TypeScript 2ри опит след JScript, опитаха да насерат и Java през 97ма добре че Sun още бяха добре и J++ до никъде не стигна.

  Надалеч от Майкрософт за development.

  P.S. аз като мързел се кефя на SpaceVim ама и NeoVim изглежда много як

 9. JOKe Says:

  btw SpaceVim може да се качи и в/у NeoVim не съм пробвал… де.

Leave a Reply