Епизод 16 – част 1 (новини)

Епизод 16 на Nerds2Nerds записан на 23.09.2013 с основна тема iOS (пак) и гост Даниел Радев

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

Седмичния обзор на новините включва отново доста „ябълики“, Microsoft Surface 2, Steam OS и доста флейм 🙂

| септември 24th, 2013 | Posted in Uncategorized |

32 Responses to “Епизод 16 – част 1 (новини)”

 1. :) Says:

  Най-слабия гост, който някога сте канили, guys.

 2. echeveria Says:

  Пълни тъпотии са това за ядрото на госта. И сега по последни данни най много промени на ядрото за миналата година са добавени от частни лица и малки фирми а не от големите – и то всети заедно. Линукс и сега най много се поддържа най много и силно от комюнитито а не от фирмите. Сори майна ама си само хейтър вероятно дето вярва в добрите фирми който искат „иновации“.

 3. echeveria Says:

  Jola, нямат в продажба телефони, но имат за някои дев дивайси, има клипове какво е. Иначе има преордър за телефона и тука Леон чака един като излезе!

 4. List Says:

  @echeveria – това че голяма фирма пише софтуер за линукс не означава че не е част от комюнитито.

  Ето и малко официални числа от the Linux Foundation за ядра от 2.6.11 до 3.2.
  http://royal.pingdom.com/2012/04/16/linux-kernel-development-numbers/

  В предпоследния параграф си пише 75% – The share of all kernel development that is done by developers who are being paid for their work.

  Колкото и да имаме сантименти към миналото линукс вече е голяма система която но може да се поддържа само от група ентусиасти.

 5. z Says:

  С тоя сензор сайдерите утре могат да решат да забранят препродажбата на боклуците си и като засекат, че някой друг го ползва да ти го набият. И това е само най-новата им простотия. А това, че не искат да са монополист просто не е вярно – всяка компания иска да е монополист.

 6. echeveria Says:

  Кой говори за ентусиазъм? То не е нужно да си към големите и да пишеш за определени неща към кърнела за пари, просто не се крепи само и основно на огромните корпорации. Те даже (освен ИБМ) правят доста „подобрение“ които са приложими само за тях. Особено гуглите.

 7. Борислав Says:

  Ваче, SSD и Flash Storage е едно и също нещо 🙂

 8. Stilgar Says:

  Я обясни?

 9. Борислав Says:

  Flash Storage и SSD работят по абсолютно един и същ начин. Това което представляват е една мрежа от клетки (полупроводници), и един микро-контролер, който динамично я map-ва. Скороста им идва предимно от това динамично мапване, защото информацията не се трие на момента както при магнитните носители и по този начин намаляваш шумът при четене. Ако искаш да запишеш нещо в някоя клетка (по адрес) и микро-контролера забележи, че клетката не е празна, ти дава друга клетка (ремапва я), която е празна и добавя старата в опашка за триене. Поради тази причина когато ползваш често една флашка, без да я държиш дълго на ток, тя става бавна. Ако я държиш по-дълго вкючена в компютъра, скороста и се качва, защото клетките за триене се празнят и когато искаш да качиш някаква информация има налични празни клетки.

  Ако Ванката е прав, че Flash Storage е по-бавен от HDD, Apple нямаше да го слагат в компютъра си 😀

 10. martin Says:

  Ванка това твоят сайт ли е?

 11. gatakka Says:

  кой сайт този ли? заедно със stilgar го държим

 12. echeveria Says:

  flash сториджа за флашки е по бавен щото е на усб 2 което има ограничения за компотите иначе си е бърз!

 13. Фьт Дхюс Says:

  Ей го Еч да ти го каже.

 14. thedem Says:

  Е флаш и на USB 3 има от доста време вече. USB 3.1 до 10 гигабита го дават SATA 3 е до 6 гигабита , SATA 3.2 – 16 гигабита 🙂 ама то тъй или иначе няма устройства дето да четат и пишат с тая скорост без RAID.

 15. gatakka Says:

  Не, не са. FLASH е паметта, която се използва в USB флашките. Тя е бавна.
  SSD ползва чипове, които запазват по подобен на flash чиповете начин, но доста по-бързо.
  А това за USB 2.0 не е точно така. Аз не съм виждал флашка да записва с повече от 2 MB/s което прави 16mb/s а USB 2.0 по стандарт е 480 Mbit/s 🙂

 16. thedem Says:

  http://www.sandisk.com/products/usb/drives/extreme/ 190 мегабайта в секунда , не е зле за флашка 🙂

 17. gatakka Says:

  За 111$ оставаше и да е бавна 🙂
  Това си е цената на чисто SSD 🙂

 18. thedem Says:

  А, Иване, спомена някаква култово хубава програмка буук рийдър, ако може да и вметнеш името. Аз най си харесвам FBReader-a ама може пък да ми хареса и тая ако отговаря на малкото ми и скромни изисквания 🙂 🙂 🙂

 19. gatakka Says:

  Moon reader
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.flyersoft.moonreader

 20. Борислав Says:

  Ванка, моята флашка е 16 GB за 40 лв. и записва с 10MB/s през USB 2.0. По твоята логика, лаптопът ми (MacBook Air) е с памет за флашка ;-(

 21. gatakka Says:

  SDD са базирани на NAND технология, вече някой flash памети също са такива, и това са тези за които говорите (скъпите). Норманите flash памети са базирани на развита EEPROM технология, понеже е по-евтина, но и по-бавна.

  Накратко, новите флашки са бързи като SSD, понеже чиповете вътре са същите, но до преди скоро флашките бяха на друга технология 🙂

  @Борислав 40 лева за 16 гига си е висока цена, ако я прехвърлиш, ще видиш, че е по-скъпо отколкото 256 гига SSD от висок клас 🙂 Ти си си купил mini SSD 🙂 което е супер, но понеже това е чисто SSD в един момент просто ще умре. Не го ползвай за важни данни 🙂

 22. echeveria Says:

  Това е така, но част от лимита зависи за двете технологии и къде пренасят информация и през какво, дали ще е писиай (кабели разни също сата д аречем) или усб си има значение или през нещо друго де! Аз имам външен въртящ се диск и като е в кутия за преносим през усб и сложен направо на дъното се усеща разликата.

 23. thedem Says:

  Ахх, ей това сега ми изглежда COOL 🙂 http://ocz.com/consumer/revodrive-3-x2-pcie-ssd

 24. И.Е. Станков Says:

  Момчета, ориентирайте малко около Йола, интересно е. Примерно, софтуерната и особено хардуер съвместимостта с Андроид е доста интресна за Линукс хората, защото базира на libhybris. Проверете го. А въпросът каква е разликата между Андроид и Йола е като да питаш каква е разликата между JVM върху гол Линукс кернел и пълноценна ГНУ/Линукс дистрибуция с Wayland.

 25. echeveria Says:

  Тва сравнение е меко казано тъпо. Повечето линукс софт не става за тъч и тва с уайланд не е кой знае каква придобивка в тоя момент. Тука в лаба имаме един човек дето си е предплатил за телефона им и го чакаме да го видим. Както и е подкарал разни неща на н9 телефона. Ма е много беден за ся. Освен това имахме презентация на тая тема и не съм много убеден от приказките че тия хора са много в час като цяло! Разни изказвания че предпочитал ашата пред който и да е андроид от тяхна старана…

 26. echeveria Says:

  Мене лично ме интересуват два нови играча: лисица ос щото не се цели във високия клас и тайзън щото там има фирми с пари отзад!

 27. И.Е. Станков Says:

  Андроид е и ще си остане виртуална машина върху линукс кернел, което си е компромис, както и да го погледнеш.
  UX концептът на SailfishOS е едно от малкото неща в последните години в мобилния свят, които са свежи. При големите не се случва нищо, а всичко което сме видели от Tizen е страховита скука тип Самсунгски андроид.
  Ако Андроид имплементацията във SailfishOS става, което все още на можем да бъдем сигурни, защото би било истински подвиг, то тогава няма да има нищо бедно откъм апове там, просто освен тези във виртуалната машина, ще има и нормални, писани за Qt. И всички други ГНУ/Линукс малки детайли.
  Но трябва да видим, може и нищо от това да не се получи, защото фирмата е малка, а чакаме от тях да извършат геройства и успехи, които убягват на мултимилиардни фирми.
  Ясно е, че няма да са световен лидер, може би никога, но ако си попълнят добре нишата с технически ориентирани хора, които не искат да зависят от OS-и направени със специалното съгласие на NSA, то ще си имат достатъчно бизнес.
  Истинската им игра е в Китай, където по обясними причини със зъби и нокти искат да се отърват от всякакви операционни системи правени в Америка.

 28. Фьт Дхюс Says:

  Фе то точно от малките идват новостите. Чакай ти от планините с тяхната мудност и бюрократичност да прокарат нещо. Пример е точно Нокия със Симбиан, който можеше да е нещо невиждано, вместо това е (беше) нещо тъпо.

 29. jjelev Says:

  Имам един въпрос към вас. Запаметяването на праролите в Password меринджея на Firefox може ли да се счита за сигурно? Гледам че имената и паролите са криптирани в един sqlite файл, обаче незнам колко лесно се поробива това.
  Иначе аз ползвам KeePass2, да си пазя паролите и там са доста добре защитени.
  Споделете вашия опит.

 30. thedem Says:

  Ами ако ти вземат файла няма нужда да се декриптира , само трябва да се замести на друг комп и готово 🙂

 31. Фьт Дхюс Says:

  KeePass2 се води най-сигурно, поне така разправя Милен, пък той май е единственият дето изобщо разбира от тия неща у нас и троли по Интернетя.

 32. echeveria Says:

  Андроид е и ще си остане виртуална машина върху линукс кернел, което си е компромис, както и да го погледнеш.
  Кое е компромиса от двете? Щото аз не съм фен на андроид ма това е най доброто решение за времето си.
  Ядро няма какво толкова да ползват по онова време като развитие, нищо и не им струва. Жаба машината е доказала себе си като цяло с промените които да и сложили, пише се бързо за нея и комюнитито е огромно и по онова време а сега още повече.
  Къде е компромиса – че не са писали на С++ или обджектив С 🙂
  Щото симбиона беше на някакъв С++ и кво стана?

Leave a Reply