Епизод 16 – част 2 – iOS флейм

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

Tags: ,
| септември 24th, 2013 | Posted in Uncategorized |

29 Responses to “Епизод 16 – част 2 – iOS флейм”

  1. echeveria Says:

    Не беее, изобщо човека нека си пише на обджект С. Дай да пишем всички на асемблер ?! Феновете ако са толкова много все някой щеше да си пробва порт за друга ОС да пише на тоя ЯК език. То ясно че тебе те кефи няма проблем ама да я як глобално е слабо доказуемо! Тва като на гуглите Гоу много яко ма никой не го ползва и те толкова го ползват. Просто аз и С++ не харесвам ма тоя на ябълката няма нищо ново дето да не е още от 80-открито? То има някви хадркор маняци дето са фенове и на SQL в 21 век ама това също е отживелица от 70-те. Що всички бягат към ОРМ-а?

  2. echeveria Says:

    Абе асеблер му е майката, не се занимавайте с глупости C гарбидж колектори! Програмиста да го духа – важна е паметта!

  3. echeveria Says:

    Джетбрейнс имат версия за обджектив С, познавам и един дето ползва Кют криейтъра даже (ся той и чист С пише ама…) нещо си е написал за него!

  4. echeveria Says:

    Впрочем аз не съм прав, обективния С си имаше форк и беше за гцц компилатора ама от времето на Хекс на и него почти го изоставиха. А и нещата не бачкат както трябва още тогава е имало проблеми. Ся аз нямам нищо против езика като цяло и е ясно че има някой по добри неща от чистото С и вероятно и от С++ както пък и обратно. Обаче да пишеш графика 21 век на език подобен на С като възможности… айде моля ви се. Ся ако пишеш ядро и драйвери може и да е ок, ама на горе… Ся на мен ми е и ясно от кой вид програмисти си дето смятат програмирането на свещенодействие и гледат с леко презрение на такива които пишат на рнр и руби да речем. Ся ако трябва да пиша сървър като апач да речем дааа бих го писал на С, ама ако после трябва да пиша и сайтовете на тоя език… Мен ми е ясно че гледаш с насмешка на хора които не знаят какво е malloc i free или какво са указатели да речем ама и защо трябва да го знаят?! Трябвало да мисля за паметта, е що да трябва като от поне 20 години има някой който може да мисли вместо мен? Впрочем знанието за контрола на паметта изобщо не е езикова сила щото айде не ми казвай че не си виждал поне 10000 приложения за ифон и поне 100 програмисти които ползват тая възможност така некадърно, че по добре гарбидж колектор да имаха щяха да са по продуктивни. Аз съм виждал толквоа некадърен код от програмист на С с поне 4-5 години стаж и много оптимизиран java от човек който се занимава по малко от година. А пък потребителите изобщо не им пука дали телефона е писан на жава или на обективен С щото трянда за тях не се обуславя от това!

  5. echeveria Says:

    опс Некс, не Некс

  6. Фьт Дхюс Says:

    За Обективният Ц има история, която Столман разказва бая поучително и е много популярна. Цялата работа не е разклонение, идва си директно от епълци.

    Така било, че като направили езика, адвокатите на ФСС потропали и казали. Ама Вии ползвате libc, ай-ай-ай, ‘ма тя ОПЛ бре. И така разкрили и самият език. За туй това е важно нещата да са ОПЛ.

    За боклукчията. Тук се разправя една друга история. Гошо имали някакъв ненормален теч на ресурси. Ама зверски. И се вдигат да оправят нещата. Хвърлят с месеци хиляди човекочасове, вероятно милиони долари. Най-накрая след полугодие се намерило, че някой си бил сбъркал някаква сметчица с оказател на Ц++.

    Тогава изревали кански и рекли на Карнигъм или да прави Го с боклукчия, или да не им се мярка пред очите. Та те така.

    Напълно съм съгласен, че е по-добре да се пише на Асемблер, отколкото на Жаба. Просто тя е огромна, разплута, ужасна. Само може да вгорчи живота ти, а не да го улесни. И тогава Асемблера заблестява.

  7. Фьт Дхюс Says:

    Указател естествено, ама който не гледа 🙁

  8. echeveria Says:

    Понеже съм с ампутирано чувство за хумор я кажи че това за асемблера е шега, че да не чета още веднъж поста!

  9. Фьт Дхюс Says:

    Ей тоз’ челяк твърди, че въобще не е шега:

    http://asm32.hopto.org/index.cgi?page=content/2_callPower/0articles/asm_why.txt

    Подкрепям.

  10. List Says:

    Как може да сравнявате асемблер с джава? Две съвсем различни неща със съвсем различни цели и създадени за решаването на съвсем различни проблеми!

  11. echeveria Says:

    Аз не подкрепям и ще го направя точка по точка както той ги е „опроверга“
    1. дето може ло да се научи за часове. Ще се научи ма друг път! Аз може и да го науча основно за часове ама ако съм писал на друг език иначе ако те взема от гимназията ще ми научиш за часове да пишеш нещо ако ще и с 1000 справочници няма да стане! Иначе съм убеден че за 2 часа мога да науча някой нормален на С да речем да си прави прости глупости в конзолата! Бил по близък до човешкото мислене! Това няма и какво да го отхвърлям то е пълна глупост. Нямало абстрактни форми, че по природа човешкото мислене и реч са абстракция. ООП е по близо до човека от колкото асемблера!

    2.Ся четливостта е проблем на четящия, но една програма от 10 000 реда код няма как да е по четима от такава написана със 100 реда на С да речем за същото.

    3. това сравнение какво доказва като цяло? Тука п*шки ли си мерят хората?
    4. Еми масата смята за нормално да мислиш за променливи а не за регистри. Вече някой е измислил кой вместо мен да мисли за регистрите.
    5. нямам мнение по въпроса за преносимия асемблер като цяло.
    Програмите ставали малки. Е колко по малки ще са тия програми ако да речем пишеш сайт на асемблер?
    Ся асемблера е нужен ама чак толкова възхвали са си просто смях на капачки. Вярно е че решава проблеми но те са тоооолкова специфични че изобщо с тях се занимават най вече хора дето пишат подобни статии. Давам им пълна свобода да го правят и да не ни занимават с техния бог „всемблера“ да си му се кланят на воля! Ако езиците бяха останали ан ниво асемблер или даже С ся нямаше да има такъв бум на технологиите и толкова полезен (и безполезен) софт.
    Освен това пишейки на асемблер, човек държи под контрол цялостното поведение на програмата на много ниско ниво. „Винаги се знае, точно къде е тясното място на алгоритъма и се оптимизира точно там. Ефекта е, че програмите се получават по-бързи и по-малки от еквивалентните програми, писани на езици от високо ниво. “
    Убиват ме тия дето държат под контрол в своите програми да речем tsp/ip стека, както и портовете за принтиране!
    Уважавам чуждия мазохизъм но се надявам да не го прехвърлят на мен под формата на садизъм!

  12. echeveria Says:

    Единственият + за мен да се занимава среден програмист с асемблер за няколко дена е да види кво става за обща култура в компота и да придобие малко повече уважение към него и труда на хардуерните разработчици. Както и да схване идеята че компотите не са само монитор и клавиатура и останалото е една черна кутия (много често срещано да ви кажа). Преди врем си направих шега сред няколко десетки колеги на тема дали кода който пише може да повреди хардуера на компота им – ужасяващи данни получих!
    Тези които искат асемблера за професия са друга бира и в доста голямо число са хейтъри на всичко от по високо ниво.

  13. Фьт Дхюс Says:

    Ми тоз човек си е написал страничката баш на Асемблер върху асемблерски сървър дето пак той си е (до)писал. А отдолу пък не знам, май има и ОС на Асемблер, ама не съм сигурен за този проект ли беше или за друг. И вика му било по-лесно и забавно, отколкото на Пхп. Сиреч той на сървара си няма нищо друго, освен асемблер и е щастлив.

    Поотнесохме се, дадох го, защото той е човека, който казва, че пет реда на Асемблер могат да заменят 50 000 на Жаба.

  14. Stilgar Says:

    Ах JohnFound много забавен агент. Жалко, че нещо се позагуби в последно време на BG Dev иначе ставаха бая сериозни флеймове където той защитаваше асемблера и комунизма. Най-доброто разбира се беше battle-ът където се надписваха с един C++ програмист.

  15. echeveria Says:

    виж, комунизма и аз го защитавам 🙂 Ма не тука и изобщо не сред девелопъри

  16. Фьт Дхюс Says:

    Е то всеки луд с номера си. Аз си правя собствена джаджна библиотека, защото не харесвам наличните.

  17. ogi Says:

    тези ябълки започнаха да омръзват. дано има няколко серии за линукс примерно 🙂

  18. +o Says:

    Пичове, госта има гласа на Орешарски и с голям кеф слушах и си представях как премиера се е хванал на нова работа, дори ми хареса и ще се интересувам и за напред как я кара в новото поприще ! 🙂

  19. jjelev Says:

    Абе пичове, вие ме разплакахте! Не, чесно попиках се да се хиля. @echeveria, ти ги съсипа тия ейпъл фенове 😀
    По другото – иначе сега остава само да приключим въпроса със спор .Net vs Java
    Към Ванката – много ми се иска да чуя нещо за Линукс, нещо с отворен код да видят ония монополисти дето ми говорят, че да си плащаш било супер и още по-супер било да нямаш програмата, мерси !
    А, и новите графични интерфейси на APPL и MSFT „плоски като Николета Лозанова“, „ша ма извинявате“ препочитам си Gnome и KDE.

  20. thedem Says:

    Какъв спор Java и .NET и 2-те не ги бива 🙂

  21. Stilgar Says:

    Айде няма да линквам видеото за Javapocalypse щото вярвам всички сте го гледали 🙂

  22. !ntel Says:

    Значи – много е важно всеки да си гледа от своята камбанария и всеки да казва, че нещо е много добро. Само дето е много добре за него си.
    Не може да пренебрегнеш/игнорираш света около теб, но поне можеш да му противоречиш. (думи на чичо Жобс).
    Този който игнорира света около себе си, не е по-различен от хората аутисти 🙂

  23. echeveria Says:

    Опс малко в страни: единствения който вече ще прави windows RT таблети ще е … униноус и нокия. Е баси и говното щом никой не го иска!

  24. List Says:

    Като казахте Xamarin ме подсетихте за техния опит да конвертират Андроид 4 ICS от джава към C#.
    Използваха там някакъв инструмент и го подкараха с mono. Даже от към използване на ресурси било по-добре отколкото далвик. Жалко, че нямаше развитие в последствие.

    https://github.com/xamarin/XobotOS/tree/master/monodevelop

  25. Stilgar Says:

    То няма никакъв смисъл да има развитие тоя проект. Като го развият какво ще го правят? За разлика от HotSpot и IBM-ския VM, които са невероятно постижение, Dalvik е много нещастно упражнение и затова Mono-то доста лесно го смачква.

  26. Фьт Дхюс Says:

    Тук искам да оспоря Иван, по-скоро да го охуля. Влезе в една много хубава тема за пръстовия отпечатък. И какъв мотив изтъква? Изтъква мотива на лудия чалнат. Тавтологията не е случайна. „Купуваш си касетофон и му вадиш тонколоните“. Това е недопустимо.

    Все пак се изказва мотива, истинският мотив. Прагматичният, както го нарече госта. И какво се случва? Отговорът е, че Джобс си ги бил правил за себе си и не ги давал на НАС. Всички се съгласяват, че е симпатичен хипар и въпроса приключва. Ала точно Джобс е нашият проблем.

    НАС, ЦРУ, ФБР и другите трибуквени (тук-таме две) не са. Да те са репресивни органи. Но те са държавни. Върху тях се упражнява демократичен контрол. Всеки един американец и да спи под моста, пак има неотменимото си право. Същото сме ние с нашите си МВР, БОП, НСО и др. съкращения.

    Обаче над частника единственият който има власт е собственика му. Ние не знаем, какво правят с данните ни. Освен това сме абсолютно убедени, че ги използват в частен интерес и няма дори теоретична възможност да ги използват за всеобщото благо. Сиреч те могат да ги ползват единствено да правят зло и нищо не може да ги спре. Има разбира се възможността нищо да не правят с тези данни, но е неиздържано имайки предвид огромните инвестиции, които хвърлят за целта.

    Отдавам уважение на Стил, че каза върховната истина. Да подобна репресия може да бъде отменена от пазара. Това е начина.За съжаление пазара не е съвършен като нищо в живота. Самата нужда от Маркетинг го показва. На пазара има инерция и една компания може да свърши много бели, преди да бъде извлечена от пазара. Хубавото е, че все някога инерцията се изчерпва.

    Възможно е обаче, никога да не плати за поразиите, които е нанесла. Ето един М$ се отърва твърде леко. Той все още съществува и ще съществува още дълго, въпреки тридесетте и кусур години поражения, които нанася върху индустрията. Спорен е въпросът дали в момента не са по-културни и не нанасят по-малко щети, пък не точно това е темата.

    После по някое време двамата други участника в разговора разпалват отново една идиотска теза (по мое лично и неангажиращо мнение).Ползвали само платени приложения. И си плащат за тях. Второто е похвално, защото да ги ползваш, пък да не плащаш е долнопробно лицемерие.

    Обаче причината им да го правят била, че като плащали, получавали качество. На този нонсенс Иван подава подкрепа като само уточнява, че бил на *бунту. А то дори в него платените неща са истинска рядкост.

    Трябваше категорично да ги обори. Нещо, което правиш за себе си, нещо, което правиш от копнеж, никога не може да е по-лошо от това, което правиш за пари. Как би копал чуждо лозе и своето? Има известна разлика. Ама нещо било написано лошо. Ами то този капут по същият лош начин ще напише и това, за което му плащат. Няма разлика. А то щом това, което искрено обича, го е омазал, то как ли пише, това дето е по принуда и чужда воля?

    И въпрос към Стил. Каза, че не харесва две неща у тях. Едното игрите, а второто не каза.

    Еч по между другото не е безкрайно прав. Обективният Ц се ползва на поне още една платформа и това естествено е нашата ОС. Аз знам писани на него цели графични среди. Даже знам две. Едната е стар, развит проект. Другата е сравнително млада (ако не се лъжа от 2009-та). Те са GNUstep и Etoile. Сигурен съм, че в любимата Ви Википедия и за двете има статии, защото съм ги чел неколкократно за мой цели.

    Има библиотека за Жабаскрипт, която го превръща в Обектен Ж. Предполагам, че е нещо подобно на Кафето. Отгоре пляскат нещо подобно на Кокоса, кръстено Капучино. Не съм любител на Жабаскрипта, но ако пишех ГПИ на него, то бих използвал именно Капучино, много е впечатляващ. Впечатляващ в предвид на мизерният свят на js, иначе не е нищо особено сравнена със стандартна библиотека за ГПИ на настолни приложения.

    Последното разбира се не е Обективен Ц, но се старае, колкото може да прилича на него.

    По същият начин Вижданият Бъзик също има няколко транслатора в нашият свят. Те си се развиват, вадят версии, пишат се някакви неща на тях. Тъй че и на най-лошият език и.л.и. Виждан Бъзик се намират почитатели. Даже миналата седмица някакъв пишман админ ми спореше в ЛЗБ, че ДА не можели да приемат нашата ОС, че сме нямали вб6. Няма, ама има, даже може да си избира, ама той сериозно ли вб6???

    То от една страна е ясно, че в нашият свят няма език дето да го няма. Но пък не е много показателно. Впрочем Ц Диез не изглежда по-използван от ОЦ. Сещам се за прословутата Магазия на МИ, Банши, Томбой и вероятно други гномски извращения. Тя Вала (вдъхновена и носеща същото усещане) изглежда по-ползвана.

    Сега то и аз мога да си направя спекулация, защо епълци държат ОЦ, Едва ли е за това, че те самите си пишат нещата на него и няма в обозримо бъдеще да го махнат. Те и М$ си пишат още голямата част от ОС на Ц и тук-там Асемблер. Моята спекулация е, за да държат разработчиците в зависимост по същият начин както правят с клиентите. Наистина за тях разработчиците са клиенти.

    Същото правят и другите. За чии иначе ще им е диеза? Защото слънцата ги осъдиха за жабата? След този случай те се подсигуриха, никой да не може да ги осъди в САЩ. Имат най-големите разходи за корупция на властта. Повече са от тези на ГМ и банките, което навремето се пишеше като сензация. Това в САЩ е законен начин, никой да не може да те докосне.

    Видяха, че собствената им Жаба за чеп не става и са решили да я оправят? Историята на Бъзикът показва нещо друго. Не им е особено мило да правят добри инструменти. Аз твърдя, че и Диез не е добър. Но тук ще вляза в много лош спор със Стил, който на всичкото отгоре сме и водили, затова ще премълча. Ще има време и място, пак да спорим.

    Самият факт, че обсъждаме ОЦ в този аспект, показва, че все пак това не е ползван език. Примерите са изключения потвърждаващи правилото извън ябълковият свят. Но пък я има и другата теза. Не е задължително добрата технология да е популярна. В живота се случва обикновено обратното. С което в никакъв случай не защитавам ОЦ. Последният на практика е най-използваният език за потребителски приложения в момента. Вярно на една платформа, ама пък стотици хиляди.

    Ей сега се сетих и за госта как храни жабата. Че е за хранене, така е. Ама точно от него е жалка постъпка. И е такава, защото Кокоса е също Жаба, не по-различна от Далвик. Сам си го вкарва анално, пък разправя, че не обичал аналният секс. Тия да гио разправя на друг.

    И за изпроводяк, тъй и тъй сте почнали да каните наред лекторите от ЖарнаЦонф2, вземете поканете Свилен. Тоя човек е ултра-забавен. И Коцето Данков също беше симпатяга. Нищо, че не съм съгласен с това, което казват тези хора. Защото например аз не съм съгласен и с Даниел Радев, но той ми беше досаден. Нямаше да е зле да му бяхте обявили името де 😉

    Знам, че Ви е аверче, но за мен той е човек в кризата на четиридесетте. Осъзнал, че не е постигнал нищо през живота си, че е минал половината и навлиза в непродуктивната фаза и дай сега да печелим пари. Ама ще го правим безогледно. Отстъпваме от всякакви принципи, затваряме си очите за всичко и следваме сляпо тия дето вече са се напечелили с техните практики.

    Лошо няма, живота си е негов. Всички сме се проваляли многократно, всички сме прецакани, че сме се родили тук, всички сме далеч от това, което сме искали да постигнем, но не е забавно да му слушаме диагнозата на този.

    По между другото, изненадахте ме с тези покани. Очаквах да почнете с покани от кръга Наков, защото Иван влезе в тоя кръг и вече взе да се опознава с тях. Например мислех си за Христо Дашев. Ама пък сега се замислям, че идеята може и да не е толкова добра. Например споменатия Ицо би се хванал гуша за гуша с чичо Стил.

    Спомням си как обсъждахме лекцията му на ОФ11, където охули и обруга всичко, в което вярва Стил. Тогава Стил след като стигна до частта с разбуболечването просто го обяви за безнадежден случай. А знаем, че Ицето не е кой да е.

    От друга страна, може и да не е толкова лошо, защото е вимаджия. А пък на Вас това животно вимаджията Ви е много интересно. И наистина е интересно да видиш мазохист, който не само ползва Вим, ами пише Жаба на него.

    После си мислех като логична стъпка, че ще започнете с тези от Пл. Конф., но пък то не е късно. Може да се случи. А и повечето са столичани.

    Съжалявам, че толкова късно си пускам коментара, но трябваше да намеря време да изслушам предаването няколко пъти, след това да намеря време да си напиша коментара и накрая да намеря място от където да го пусна. А всичко това отнема време, което в момента имам малко.

  27. Stilgar Says:

    За разлика от продуктите на Apple (или която и да е друга компания) не мога да си избера да не ползвам „продуктите“ на трибуквените агенции. Затова е много по-хубаво Apple да ми събират отпечатъците. Да не говорим, че държавата има допълнителна власт която може да комбинира с нещата на трибуквените агенции.

    Колкото до пазаруването на apps не мисля, че сме казали нещо за качество, а ставаше въпрос за това, че като плащаш създателят на продукта трябва да се грижи да си горе-долу доволен щото иначе ще фалира. Създателят на продукта е зависим от този, които му плаща ВИНАГИ и аз предпочитам да е зависим от мен иначе става Google Reader пиниз.

    Колкото за Java и C# причината е единствено, че ги осъдиха. Освен това е очевидно, че не могат да ги осъдят за C# и за никаква корупция не става въпрос. Все пак Oracle не можаха да осъдят Google дето ползват 1:1 същия език, кво остава да осъдят MS щото си направили друга технология с основна идея като на Java.

  28. echeveria Says:

    Баси как изобщо може да споменеш GNUstep за нещо живо? Тва няма реално развитие (само тия дето са още са в 1995) от 15 години и все едно да ми кажеш че уиндоус 98 е жив и се развива смях. Освен това проекта е още от времето на Некст. Освен това „езика“ е бил по онова време много зависим от гцц и айде не ми говори как едното как няма да го е имало за гну.
    Аз съм ползвал и некстстеп и гнустеп, еми гнуспета е мъртъв!
    Etoile пък що за лайно е? Аз съм ползвал поне 30 дестоп мениджъра и да не ги мислиш че броя за сериозни всичките?
    За не запознатите може да разгледате снимки на двата споменати проекта и да се посмеете как някой ви разправя че били и сега развивани 🙂 Тва че няколко програмисти дето им е скучно решили да си напишат десктоп мениджър на някакъв ексцентричен език броим ли го. А че гнустеп винаги е бил проблемен тва знаеш ли го? Опаа забравих, аз съм писал за десктоп на луа за за един ексцентричен мениджър наречен ion3 много яко ама не го броя !

  29. Фьш Дхюс Says:

    Ами преди една-две седмици ГНУ Степ изкара версия. Значи го развиват. Помня статията ти за Йон. Беше интересна. Аз например и сега си имам wmii, заради който специално си добавих хранилища 😉 Той е основан на План 9.

    Луди всякакви 😉

Leave a Reply