Епизод 17 – част 2 – Icenium

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

Tags: ,
| септември 29th, 2013 | Posted in Uncategorized |

7 Responses to “Епизод 17 – част 2 – Icenium”

  1. И.Е. Станков Says:

    Супер епизод! Кефи да се види, че се правят световни state-of-the-art неща от българска фирма в България.

    Тъй като се спомена за Web IDE, да питам опитните хора тука, дето всеки ден само пред IDE-то стоят. Не мога все още да схвана, защо особено за PaaS облаци като AppEngin-a и Azure, не са дори разработени приемливи, да не кажа са се наложили Web базирани IDE-та. Не е ли логично, като така или иначе дивелъпваш за клауда, да го правиш в клауда, от писането на кода, до тестването, до билда и диплоймънта? Да не говорим, че дори real-time колаборация като в Google Docs би била напълно възможна.
    Не мога да схвана, защо все още е прието и реално нормалното да сваляш, инсталираш SDK-и, да тестваш във някакви симулатори локално и после чак да ъплоудваш все едно е 98-ма.
    Явно има конкретни причини, но не мога да си ги изясня съвсем.

  2. Stilgar Says:

    Зададох практически същия въпрос в подкаста. Според нашия гост още поне 10 години web платформата няма да е готова за това.

  3. И.Е. Станков Says:

    Да, това го чух. Но защо конкретно? В крайна сметка почти цялата работа е базирана на обработка на текст, от страната на клиента поне. В браузъра в днешни дни могат да се случват много по сложни неща…

  4. Stilgar Says:

    Първо не е само текст. Има неща като дебъгване например. Второ в native платформите текста не само може да го изписваш а да го рисуваш по екрана както намериш за добре. То и в web може, ама в native е много по-лесно.

  5. Стефан Добрев Says:

    @Станков За някои сценарии като pure web неща Web IDE-та са доста примамливи. Един от основните проблеми с тях, е че хората които са свикнали да ползват „старите“ и по-мощни инсталируеми IDE не могат да ги заменят, ако новото не е поне толкова добро. Друг проблем в web-a е достъпът до native ресурсите на машината – има решения и за това, но не и стандарт, който да се наложи.

    Едно поне е сигурно ще има повече web базирани IDE-та за в бъдеще и ако някой от големите играчи настъпи мощно ще стане много интересно.

    Друг интересен вариант са хибрдините решения като Adobe Brackets (http://brackets.io/), които са изцяло web базирани, но хостнати в native shell и доспът до native ресурсите се осъществява през Node.js.

    -sdobrev

  6. И.Е. Станков Says:

    Мерси за отговорите!
    Но аз имам предвид, когато „нейтив“ ресурсите са всъщност в клауд PaaS. В днешно време, дори тогава е нормално да сваляш SDK и при тестовете да симулираш някакъв облак на собствения си компютър вместо всичко това да се случва в самия облак, за когото е предназначено приложението.

  7. Danny Says:

    Според мен за IDE в облака има значение и един друг, много сериозен фактор pricing-a. Може да си представиш компилиране в облака колко тежка процедура може да бъде

Leave a Reply