Епизод 19 – част 1 (новини)

Епизод 19 на Nerds2Nerds записан на 13.10.2013 с основна тема TypeScript и гост Борис Янков

Част 1 – обзор на новините

 

Директен линк към част 1 (mp3) (ogg)

00:00 – представяне на госта
02:00 – Япония подготвят слънчеви панели, които да пренасят електричество от космоса (малка дискусия за енергетиката и Япония)
12:00 – Facebook премахнаха скриването на профили, Google ще ползват профилите ни за реклама (без да ни плащат)
19:15 – OUYA следи всичко, което правим и няма възможност да се изключи (малка дискусия за реламите)
25:15 – Google ще „скрият“ Windows, и потребителите ще работят във Chrome
29:15 – Дни на Microsoft ще е в различен формат – http://www.indeed.ms/
33:20 – Google блокира мейлите от Adobe като спам
34:30 – МongoDB получи огромно финансиране
35:45 – Google Hangouts ще конкурира Viber и WhatsApp
38:00 – HTC пуснаха телефон със златен цвят, постигат го с 18 каратово злато 🙂
39:30 – Lenovo може би ще купи HTC
40:45 – Няма да има native YouTube app за Windows Phone (малка дискусия за монопола)
46:20 – Търсят се бета тестери за Windows Phone/Windows 8 игра (Дама). За повече информация https://www.facebook.com/KodarGames
49:00 – хейт за Google и монопола им 🙂 (ама много хейтим днес)
53:30 – iPhone5S забива със син екран
54:40 – одобриха първите изкуствени „ретини“ и панкреас за имплантиране на пациенти
56:00 – Samsung galaxy Round – първият „крив“ телефон
57:30 – Как през 2003 година са се опитали да вкарат backdoor в Linux (малла дискусия за source control)
1:08:40 – Linux има нужда само от една качествена игра за да се развие като система за игри
1:14:30 – първи демонстрации на новия контролер на Steam

| октомври 13th, 2013 | Posted in Uncategorized |

26 Responses to “Епизод 19 – част 1 (новини)”

 1. :) Says:

  Много добър епизод. Евалата!

  Един месец го ползвах тоз DuckDuckGo и колкото и як проект да е, просто не е готов. Резултатите, които получавам са отвратително нерелавантни дори за тривиални неща. Надявам се това да се промени и очевидно хвърлят ресурс по него, но в момента просто не става.

  Все пак минах на StartPage и съм страшно доволен.
  ––

  Мерси за споменаването на AdBlock Plus за Андроид. Изобщо не знаех, че има такова нещо, а се оказва, че върши перфектна работа.
  ––

  Малко и аз да ви потроля, така както вие тролите: Ванка, създателят на Linux е Торвалдс, а не ТорвалдЕс.
  Пф, вече се почувствах по-добре 😀

 2. thedem Says:

  Android-a задължително някво стабилно firewall-че , да се разрешава достъп по app и по port и да премазва достъпа на всичко не-оторизирано.

 3. Кирил Says:

  Аз вече дадох връзка към един таблет с линукс, но не се знае дали ще събере парите.
  За google play ще е добре да го коментирате – какво прави, защото на практика има абсолютно всякакви правомощия. А ако няма някое правомощие има правото „да си го позволи“ без изобщо да те пита. Например спокойно може да изтрие твоят код, който трие едни лоши неща. А не виждам защо не ти изтрие adblock – има право да го направи.
  На мен също ми инсталира google+ без да ме пита… и аз съм си харесал ноки 1660 – има си фенерче!

 4. Кирил Says:

  Не е много по темата, но да ви питам вие чували ли сте за вируси за линукс? Гледам, че има антивирусни и се чудя има ли смисъл от тях?

 5. Evgeni Says:

  @Кирил | http://gatakka.eu/?p=337

 6. echeveria Says:

  Тва с панелите в космоса е някакъв виц нали? Няма никакво значение къде са панелите та ако ще да намерят начин да я доставят енергията до земята – тяхното КПД е скапано и не е никаква алтернатива. Няма нищо сериозно захранвано в космоса от панели. Още повече как точно ще ги пазят от метеоритите с някоя версия на Уоли ли? И това е поредния ПиАр и съм убеден че не е официална версия на японската държава.
  Въпреки че не го споменават аз съм убеден че горе имат и малки атоми реактори като тия на машините дето пращат до Марс или в далечния космос макар че не го споменават никъде.

 7. echeveria Says:

  Не казвам че ги ползват постоянно а че ги имат. Тъпите руснаци продадоха на американците технологията през 90-те за някакви скапани пари!

 8. thedem Says:

  Други са въпросите какъв е размера на един по мощен лазер и най вече размера на охладителната му система :), как ще отбият трафика на птици от пътя му и т.н. 🙂 btw ей тоз заема цялото пространство в 747 и не е с кой знае каква впечатляваща мощност 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=R2eehBk_DNQ

 9. List Says:

  До колкото разбрах рекламите на гугъл от Г+ постовете няма да ти показват физиономията към рандом реклами на старбъкс както казахте. Системата ще използва ваши постове ревюта на дадени продукти, коит осте писали, и ще ги показва на ваши приятели. А защо ще пишете ревюта в интернет ако не искате хората да ги видят? По подразбиране на мен ми беше изключено това. Не ги защитавам. Мисля, че е тъпа идея, но нямаше нужда да се панирате чак толкова 🙂

  По въпроса с ядрените централи на Япония и Германия: те ще ги затварят поетапно.
  На мен ми е интересно като алтернатива как ще се развие nuclear fusion технологията, която има толкова много предимства пред текущите централи. Международният проект ITER в момента изгражда тестова централа във Франция, така че след няколко години ще има вече работеща централа но още технологията не е достатъчно развита за реална употреба.

 10. echeveria Says:

  thedem не само че не е – ами и го няма – само анимация е!
  Нека някой се разрови да види колко ток произвежда МКС и колко консумира, та после да смята проста математика. А и че през част от времето е на „тъмно“ и консумира от батерии. Че понякога имат дефектирали клетки които бая е скъпо и трудно поправят. Колкото до това че щяло да е към 2030 ок – съгласен съм да чакаме ама по тая логика аз залагам, че до тогава ще опитомят термоядрената енергия която е бая по използваема от слънчевата (макар че и това си е фантастика). Да не забравяме че през половината ден е нощ и Слънцето му се почива и не иска да бачка за нас.
  Фукушина даже не е проблемна щото е стара а защото едни японски келеши са спестили едни пари за обезопасяване и допълнително захранване което да е НЕЗАВИСИМО от условията. Всички АЕЦ са направени до водоизточник и всички руски и повечето западни имат херметически затворено отделение с генератори и батерии които не зависят от наводнения и тем подобни. В страната на цунамитата тъпите джапанки са направили генераторно помещение, чиито мощности се наводняват – айде бееееееееееееееее! Чернобил е изцяло доказана човешка грешка на тип централа която вече не се произвежда (даже и преди това е спряна от производство като тип реактор) В деня на аварията (нощта) е правен тест и не е рутинна грешка при нормална работа. След тоя опит не се правят подобни тестове в централи а само експериментални лаборатории – вече даже се емулират компютърно – както правят с ядрените опити: вече не взривяват бомби а ги емулират!
  Жертвите на Чернобил пряко са около 30 друга е темата че после може част от умрелите от други болести да са умрели от радиационния фонд. Колкото до това дали няма жертви в Фукушима – изтичането на вредни емисии е в пъти повече от това на Чернобил и не се знае в дългосрочен план какво ще нанесе – те още проблемната вода не могат да спрат след толкова години. Друга простотия на тъпите джапанки (тъпи, вие си говорете обратното) е че много дълго време отказваха помощ от янките и руснаците които имат повече опит с това

 11. thedem Says:

  Е то сега е точно термо-ядрен принципа, реактора нагрява водя, водата върти турбини с генератори и същевременно охлажда реактора новата дошла вода. При Чернобил фала е, че го пускат на ниска мощност и охлаждането отива в киреча …
  Най интересното е, че там животните пращат от радиация дето щя скапе човек за дни, а на тях нищо им няма, даже им е доста добре без хора наоколо.

 12. Кирил Says:

  @Евгени мерси, ще коментирам там.

 13. echeveria Says:

  Говорех за УПРАВЛЯЕМИЯ ОПИТОМЕН термоядрен синтез! Не като цяло за синтеза.
  АЕЦ е безаналогов на тоя етап от развитието на света, може да отпадне някой ден, но не и сега. Както каза Стил, германците се отказвали ма консумират френски ядрен ток. Само дето японците няма от де да го консумират че са далече от други доставчици, спасява ги само износа на заводи по Китай и останалите бедни по света, да могат да си позволят изключване на мощности.
  Всичко на МКС е последен писък на технологиите и гледам че нито панелите им са стока нито батериите което ме води на мисълта – ква световна конспирация беее – то просто нямат технологиите още и за това и ние я нямаме на пазара.
  Голям съм почитател на научната фантастика, но се ограничавам само до четенето и в художествената литература и филмите. Слънцето не е е добра алтернатива за енергоизточник за човека в тоя етап на развитие понеже ние сме се насочили да правим ток от всичко де кво ни падне, ако променим техническите си параметри на консумиран тип енергия може и да стане, но иначе не. Манията на човека всичко да превръща в електричество е тъпа. Вече се стремят колите ни да горят фосилни горива ама да правят ток хахаха.

 14. thedem Says:

  BTW , Слънчевата енергия може да се ползва не само с фотоволтаици http://www.youtube.com/watch?v=LMWIgwvbrcM , ама в Австралия си пече 🙂

 15. JOKe Says:

  по въпроса за reader-a. Според мен в момента theoldreader.com е супер добър. Даже на андройд под chrome изглежда перфектно и не трябва изобщо апп, даже е по як от стария google reader на мобилен броузер.
  А ако някой търси по модерна алтернатива digg.com/reader и aol.com/reader хич не са лоши.

 16. JOKe Says:

  @Stilgar мишо значи за GIT .. https://code.google.com/p/tortoisegit/ е GUI по подобие на TortoiseSVN които вероятно доста хора са ползвали апък за теб баш http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/abafc7d6-dcaa-40f4-8a5e-d6724bdb980c ползвал ли си го ? баш за правите прости сценари си работи без проблеми.

 17. JOKe Says:

  Skyrim не е вярно. на ден 1ви нямаше бъг аз го играх даже 1 ден преди да излезне… перфектно беше с мишка и клавиатура. Иване може би се бъркаш с Dark Souls която така и уш не можеше да се играе с клавиатура… аз даже се помъчих с някав xbox joystick ама беше пак по неудобно отколкото с клавиатура и след 2 часа я зарязах. Но Skyrim … Elder Scrolls 5 Skyrim беше перфектна ден преди излизането 🙂

 18. thedem Says:

  Аз нещо не схващам, какъв е скрития замисъл, да се ползва уеб базиран rss рийдър в някой сайт ?! Или идеята е ония там да знаят всичко каквото те интересува ? Какво му е лошото на liferea , или thunderbird даже ?

 19. JOKe Says:

  thedem… веднага обяснявам. 1Во всички rss readeri desktop, който видях са ужасни единственото изключение е може би http://nextmatters.com/ngreader-win8/ ама е платен 🙂
  2ро обикновенно позлваш. домашно комп, служебен, телефон, таблет.. искам ако чета на едното и после отворя на другото да виждам само нещата, който не съм прочел което в web е доста лесно 🙂
  3то така и не намерих нормален reader дето да ми вади full article контента т.е. всичко което е влезнало в RSS фиида и аз смао да скролвам надоло надоло до безкрай и само тия дет ме кефи да си ги отавярям в нов таб и да си ги чета по късно, но да не видя едно и също 2 пъти.. всякви там thunderbird-и и етц ми показват само някакъв безмислен title и ако ми идват по 500 новини на ден.. аз ще се счупя от цъкане…

 20. z Says:

  Преди имаше едно favit.bg, ма ся нещо го няма. Аз обаче също не съм фен на уеб приложенията – ползвам OMEA Reader и Great News RSS под Windows и Akregator под Linux. Ако ги спрат – което няма как да стане, щото са ми на машината – ще ползвам нещо друго.

 21. Pecata Says:

  По соларната тема: http://www.youtube.com/watch?v=rzhzeA4VRSc 🙂
  Не мисля, че производството на енергия е най-големият проблем на енергетиката, по-скоро съхраняването ѝ. За момента вероятно няма по-добро решение от ПАВЕЦ.

 22. Желю Желев Says:

  Впрочем има някои разработки за батерии с големи капацитети от MIT. Сега не мога да дам линк, щото точно преди 2-3 часа мигрирах към openSUSE. Трябва да ме похвалите, че пиша на кирилица, 15 минути търся от къде се сменя езика. Аз като съм свикнал с Gnome ся с това KDE ми е малко тегаво в началото. Иначе се родих с KDE, 4.10 е много, много по-бърза от това което видях, като излезе 4.0. Десктопа направо лети и има всичките функционалности, където ги изрязоха от GNOME 3. Търпях тия от Canonical, ама те съвсем се осраха. Новото Убунту не го слагайте ! Ако ше ползвате Убунту, по-добре Kubuntu | Xubuntu. Ама най-добре да минете към нещо по-сериозно. Аз избрах SUSE от доста време съм му хвърлил око, особено на YAST. Иначе и шапките не са лоши. Тия верно почнаха да правят линукс за таблети ама чак пък толкова вече дразни. И да спре да ми работи апачето! На един разработчик да му спреш сървъра вече става много.
  При първа възможност ше прате линка с 2 MW батерии с течен метал да видите. Големи са около 1-2 кубични метра, може да напълниш един фургон и ше станат 20-30 MW, което си е вече стабилна мошност. При първа възможност ще ти намеря линк от TED.com Все пак съм завършил електротехника, остава и от енергетика да не разбирам.

 23. echeveria Says:

  Каото поработиш малко с YAST2 друга песен ще запееш ма карай има време да видиш че инструменти от тоя сой са прехвалени. Колкото до тия батерии които говориш – приказки от селски вечеринки и добри пожелания 20-30 MW – Тия от ТЕД всеки ги знае кви ги плямпат!

 24. thedem Says:

  Ти па точно SUSE ли намери на ползваш, на микромеките хората … Ползвах SUSE последно преди 10-тина години май беше и ко изритах вън … За мене Mint са най сериозни в момента с канелата :), със всяка версия я наточват яко от 1.8 канела нямам никакви оплаквания. Много изнасят нещата в канелата към js със json, нещо ако не те кефи, много бързо можеш да го пренапишеш 🙂

 25. Желю Желев Says:

  Леле, абе това е все едно да сравняваш PhpStorm със SublimeText, не че е лош текстов редактор, ама другото е IDE (впрочем Kate ги има повечето му функции, които ползвах, че даже отгоре). Хамелеона за сега ми прави страхотно впечатление, много лесно се добавят софтуерни хранилища, а всички знаем колко е важно това, boot-a и shutdown-a са като на production сървър и не се променят много, колкото и да го наблъсквам с програми. Виртуалните хостове си ги цъкам с мишката, не че не ползвам и Vagrant ама сега що трябва да е трудно. За Cinnamon съм съгласен, Mint е страхотна дистрибуция, няма ги всичките лайна дето ги насраха Canonical последната година, напълно съвместим с Ubuntu, което дава доста възможности. И има много техни разработени инструменти ( например тоя за backup ). Ама Yast-a толкова ме кефи! Все едно съм на Windows Server, ама без Windows частта, ако ме разбирате. Всичко ми е под ръка и само си цъкам – цък цък цък.
  Извинете за забавянето, бях забравил. Ето линка за батерията:
  http://on.ted.com/Sadoway

 26. jazzman Says:

  Инстинските линуксари не ползват SuSE. Съвсем открито се говори и то по високите етажи, че от централата на SuSE изтича много информация към мекитe. Последнo четох за взаимните облаги за изтичане на инфо от двете страно относно ползването на UEFI. Има нещо тъмно около нея, последно съм ползвал SuSE 9.x преди повече от 7г, единствената „облага“ е че е интегриран добре с виндовс…поне така се говори 🙂

Leave a Reply