Епизод 22 – част 2 – Jitsi

В тази част ще се опитаме да ви покажем какво всъщност е Jitsi заедно с някои от основните му функции:

  • криптирана комуникация
  • чат, включително и конферентен
  • чат между различни протоколи
  • споделяне на файлове
  • видео-конферентни връзки, включително между различни протоколи
  • споделяне на екрана
  • запис на аудио
  • отворен код
  • възможност за вдигане на собствен сървър
  • и много други 🙂

Директен линк към част 2 (mp3) (ogg)

| ноември 3rd, 2013 | Posted in Uncategorized |

36 Responses to “Епизод 22 – част 2 – Jitsi”

  1. желю Желев Says:

    А какво мислите за Tox ? Смятате ли, че може да се интегрира в jitsi. Наблюдавам ги двата проекта от доста време, сега Tox е по-млад но има голям потенциал.
    Единственото което ме дразни в Jitsi е че е писан на Java. Смятам че такъв тип софтуер не трябва да е с Java. За мен това всичкото трябва да е на c++ със някакъв фреймуърк например Qt. И това ще отпуши производителността, най-вече на интерфейса и рам консумацията ще падне в пъти.
    Иначе това което сте направили е страхотно. Проекти като Pidgin не могат още да стигнат нивото което вие имате.

  2. Мартин Says:

    Tox е много хубав проект. По идея подобен на битмесидж който лично ми хареса но смятам че Тох е още по-добър. До колкото съм разбрал Жици е нещо като клиент за различните протоколи съответно не би трябвало да има проблем с включването на Тох.

    С няколко приятели направихме тест на Тох, но няма хубав мултиплатофмен клиент и съответно ако Жици го приемат то ще бъде много хубаво и за Жици и за Тох, и аз определено ще ползвам Жици/Токс както и любимия ми ИРК.

  3. Stilgar Says:

    Т’ва на какво е написано е доста тъп критерии за харесване или не харесване на софтуер. Ако смяташ, че използва твърде много памет или че интерфейсът е бавен се оплачи, че използва твърде много памет и че интерфейсът е бавен, не че е писано на Java. Иначе може да вземат да ти го пренапишат на C++ и пак да ти го направят да заема много памет и да е с бавен интерфейс.

  4. Желю Желев Says:

    100% е сигурно че ако аз го напиша пак ше заема 200-300 MB рам. Когато правих един проект преди 2-3 месеца, избора ми на Qt беше съобразен точно с това. И опциите бяха общо взето C++ или Java, защото много исках да е мултиплатформено приложение. Java не че е лоша, обаче с интерфейсите никак не се справя лесно. Не, че Jetbrains не го правят, ама аз не мога да го направя, както и доста други. С Qt си native по подразбиране. Естествено има 10-15 допълнителни глупости за Windows след като компилираш ама оправиш ли зависимостите нямаш проблеми вече. Даже сега ми стана интересно и си дръпнах сорса. Ей тва ме кефи на отворените проекти.

  5. agent_kowalski Says:

    Мтел предлагат sip, може да вкарате настройки в клиента.

  6. TechnoBeast Says:

    Ето още един „made in Bulgaria“ проект, който е много готин и е пълен с функционалност. – http://bg.brosix.com/

  7. thedem Says:

    Тука на реклама отиде работата вече 🙂

  8. Желю Желев Says:

    Не знам как сте го компилирали тоя Бросикс и на какво е писан, ама не тръгва под Линукс. Изтеглих преносимата версия, не пакет, за да я тествам и не може да я стартира. Ше видя във виртуалката дали ше тръгне под Win. Иначе, кво като е реклама, предпочитам да купя българското (въпреки че е безплатен за индивидуални клиенти) от колкото да им наливам гушите на скапаните американци (визирам skype и микромеките). Въпреки това ако това работи със затворен протокол, няма да му се изкефя много, особено ако поддържа само 1 протокол.

  9. TechnoBeast Says:

    Грешката е някъде при теб.. Версията за линукс си работи отлично.

  10. Фът Дхюс Says:

    Наистина беше много интересно. Чак тази сутрин имах възможност да изслушам този епизод. Повечето неща си ги знаех, защото Емо редовно си пуска новини в ЛЗБ и ЛОР.

    По между другото блятките много хранят заради жабата. Тия двеста меги при пускане на някакъв си чат е извращение.

    Иначе още едно време го ползвах на Дебиан, като хранилището имаше обновление едва ли не по два пъти на ден, но за сметка на това, така и не се сетиха да ползват алтернативите. Ако по подразбиране жабата ти е gcj, програмчето не можеше да се сети по никакъв начин да не я ползва. И трябваше да се ръчка крачно.

    Сега не знам дали е така, защото минаха няколко години, а вече нямам gcj.

    Аз не разбрах, точно каква джаджна библиотека ще ползват. Хром се казва джаджната библиотека на Мозилчика, но имам чувството, че говорехте за нещо сътворено от Гошо. Вярно, че синтаксиса на Хром (мозилският) е много близо до цсс, но не е точно същото. Пък и е бая тежка библиотека. Ако има нещо по-тежко от жабешките суингове и други извращения, това е Хром.

    Но така като слушах, изглежда не говорехте за тази джаджна библиотека. Ако е някакво извращение от Гошо, както подозирам, то в никакъв случай няма да ползвам Жиците.

    Не може да искам сигурност и да имам нещо на Гошо. Да Жици, нямало да ме подслушва, но ще го прави Гошо. А това вече е нещо, с което не мога да се съглася.

  11. thedem Says:

    Аз съм на мнение че за да е качествено едно нещо , трябва да си е само за един протокол , или sip или xmpp , и само това. xmpp-то сървърите са му съкс, или са много счупени или са писани на java и яко тежки, java за сървър ХЪХ :).

  12. Фът Дхюс Says:

    Джабъра не е сигурен, на всичкото отгоре е xml. То сам Емил го каза. Сип е протокол правен за телефония. В него има много неща, които просто са ненужни по тази причина. IAX2 е донякъде по-добър в това отношение, но и той си има проблеми. Изобщо трябва да се направи нещо ново. Компонентите ги има, но трябва да се съберат и всички „участници“ да се съгласят с точно това решение.

    Изобщо без диктатура няма как да стане, сиреч няма да стане.

  13. Фът Дхюс Says:

    На мен ми е интересно защо Стил не вкара спора на М$ в разговора. Очаквах го с нетърпение, но така и не се случи 🙁

  14. Stilgar Says:

    „Спора на MS“?

  15. Фьт Дхюс Says:

    Я объркал съм си собственият прякор.

    Ами в голяма част говорехте за WebRTC, а очевидно човека е експерт по темата, та се присетих, как неотдавна обясняваше, че не са черни дяволи, а рицари на бял кон, дошли да спасят света.

    Та веднага реших, че щеше да е добре да си каже по темата, тъй ли е, не е ли. Какво става в единият случай, какво става в другия. Правилно ли е решението на ITF, „рицарите“ прави ли са иначе. Що така.

    Има за приказване.

  16. Фьт Дхюс Says:

    По между другото, сега като слушам записа пак, се усещам, че гостът, нещо се обърква. Първо казва, че WebRTC няма сигнализационен протокол, като намеква, че той е отговорният за федерирането, после казва, че имало и той се ползва за обмяна на шифри. Ай сега, кое е вярното?

    Не съм мрежар, никога не съм бил и неразбирам, но тук има противоречие. Иначе на всички жаберисти ни е ясно що е туй федериране. Джабъра го има, защото мечтата му беше да замени електронната поща, ама те. Не стана. И на всичкото отгоре има петстотин разширения, които са хубави, но пък повечето обикновено не се поддържат, нито от клиенти, нито от сървъри.

    Иначе за мен p2p е истинското демократично решение за всичко. Мрежите трябва да са разпределени и никъде да няма никаква инфраструктура. Но пък големите не го искат. Искат да парчетосват света по между си.

    И за това имаме Фейсбук, имаме Скайп, имаме сто неща дето струват десетки, стоитици милярди гущерчета, но нямаме свобода, която би ни била условно безплатна.

    Ей го на, сами сме си виновни.

  17. Фьт Дхюс Says:

    Не разбирам са две думи, но не си проверих коментара, преди да го пусна.

  18. thedem Says:

    За чат специално, съм пробвал почти всички възможни простотии и накрая съм се спрял на леко тунингован phpfreechat с малка логин системка на мой си сървър с OpenSSl. Няма дропене даже и да ти спре нета, в момента който дойде нета, нулева загуба на информация (мразя да пиша нещо по 2 пъти заради прекъсване на нета 🙂 )

  19. thedem Says:

    А да , и от всякъде работи със всеки браузър , няма нужда от инсталации на клиенти и т.н. 🙂

  20. Фьт Дхюс Says:

    Какво стана? Нали преди време ми раздаваше някакви връзки в SF за някакъв геймърски чат. Бил най-добрия и т.н. Какво отказа ли се от него? Или не можеше да накараш приятелите да го ползват?

  21. thedem Says:

    Ааамиии, бъркаш са 🙂 . Говориш ми за Mumble вероятно. Той не е за чат а за конферентен нисколатентен войс с опция за push-to-talk и опция text-to-speach ако се ползва на английски ( идеята даже и текстово съобщение да ти го изговаря без да си табваш играта ) и да , все още е най доброто за геймъри .

  22. Stilgar Says:

    p2p може да е федерацията между сървърите. p2p няма място на клиента според мен.

  23. Фьт Дхюс Says:

    n2n да не сте го хвърлили някъде в чужбинско? На мобилна връзка зарежда часове.

  24. Stilgar Says:

    На Суперхостинг е май ама Ванката трябва да каже.

  25. jazzman Says:

    Гоше, къв линуксар си бре :

    Domain Name: NERDS2NERDS.COM
    Creation Date: 2013-05-11 15:10:00Z
    Registrar Registration Expiration Date: 2014-05-11 07:10:00Z
    Registrar: ENOM, INC.
    Registrant Name: IVAN VANKOV
    Registrant Organization: NA
    Registrant Street: UL. TIMOK 2 ET.3 AP.25
    Registrant City: SOFIYA
    Registrant State/Province: SOFIYA
    Registrant Postal Code: 1000
    Registrant Country: BG
    Admin Name: IVAN VANKOV
    Admin Organization: NA
    Admin Street: UL. TIMOK 2 ET.3 AP.25
    Admin City: SOFIYA
    Admin State/Province:
    Admin Postal Code: 1000
    Admin Country: BG
    Admin Phone: +359.
    Admin Phone Ext:
    Admin Fax: +359.
    Admin Fax Ext:
    Admin Email: GATAKKA@GMAIL.COM
    Tech Name: IVAN VANKOV
    Tech Organization: NA
    Tech Street: UL. TIMOK 2 ET.3 AP.25
    Tech City: SOFIYA
    Tech State/Province:
    Tech Postal Code: 1000
    Tech Country: BG
    Tech Phone: +359.
    Tech Phone Ext:
    Tech Fax: +359.
    Tech Fax Ext:
    Tech Email: GATAKKA@GMAIL.COM
    Name Server: NS103.SUPERHOSTING.BG
    Name Server: NS104.SUPERHOSTING.BG

  26. Фът Дхюс Says:

    Това много прилича на whois. Обаче последният дава само регистрационната информация. Разбира се последните два реда дават подозрение, че евентуално адреса е в СХ, но не е задължително. Естествено може да се провери в RIPE, ама ми беше по-бързо да попитам, а и съм сигурен, че Стил е регистриран за хранилката на коментарите, защото винаги много бързо отговаря, както правех аз в дневника на Иван, когато имах стабилна и неограничена връзка.

  27. Фьт Дхюс Says:

    Уф Реконк помни самосгрешеният ми прякор 🙁

  28. Фьт Дхюс Says:

    Уф Реконк помни прякора дето беше самосгрешен от мен, ама интересно, че самият него го дава Сафари 🙂

  29. jazzman Says:

    Сайта се хоства от тези с гръмкото име „суперхостинг“. Нейм-сървърите са български за този адрес, а къде е разположена дейтата тва само те могат кажат, може и в Ташкент да са 😉

  30. Желю Желев Says:

    Фьт Дхюс Bulgaria Safari Linux
    Стига го сменя тоя User Agent, знаем че си на Windows със IE в крайна сметка. 🙂

  31. thedem Says:

    @jazzman , за хоста , първо пинг на домейна и после хуис на айпито 🙂

  32. thedem Says:

    Jitsi току що успях вече да го тествам по подробно на 2 компа един до друг, на SIP протокол. Имаше работи дето ми харесаха доста, ама други са пълен съкс. Не щат и нещат да виждат кога другия потребител е онлайн, няма и в менюто автентикация и разрешение за контакт листата, вероятно и за това неще да го види че е офлайн, няма права, чата отначало си работеше добре, после като излезнах с единия и влезнах пак , и другия като си науми че не може да му прати съобщение щото оня бил офлайн и краййй. Пиша му от другия , идват съобщенията , върви разговор , тоо си продължава и продължава да ми вика не бе офлайн е, не мога да му пиша 🙂 . Иначе войса ми хареса как е направен.

  33. Фьт Дхюс Says:

    Жази мен точно данните ме интересуват де са. Някак си това място винаги ми се зарежда много бавно, толкова бавно, че някой път си пиша коментарите по три пъти, ако съм на глупост като Епифани, която няма свястна стъпка назад, когато ме наплюе и съответно не съм се сетил да си запомня коментара във временната памет.

    Бивши президенте, с теб се знаем от скоро, от тук и за това няма как да знаеш. Днес е неделя, неработен ден и няма шанс да видиш в картинките ми някакво недоразумение сред ОС, освен ако не ида при майка ми на гости, което обикновено не правя в почивни дни. В почивните дни обикновено почивам.

    UA при мен е различен, не защото съм си играл с него. Минах отдавна детската възраст, а дори тогава не го правех, най-малкото, защото Интернет се появи у нас (по достъпен начин), когато вече бях пълнолетен. Различен е, защото вчера писах от две различни машини, нищо, че физически се намирах на една и съща.

  34. jazzman Says:

    Гоше, няма как да разбереш къде точно са данните на хоста. Те най-често стоят зад виртуални машини, контейнери, интерфейси и квото ти дойде на ума. Няма как Иван и Стилгар да знаят това, освен ако не хакнат сървъра на „суперхостинг“ 🙂 Ама данните са в България със сигурност, тва за Ташкент беше шегичка, разбира се. А за това, че бавно зарежда да не би да имаш проблем DNS, пробвай да го достъпиш по ip address следващият път или сложи DNS на google в /etc/resolv.conf (8.8.8.8 и 8.8.4.4) в машината дето ви рутира мрежата или ако сте зад раутър посочи му да раздава тези адреси.
    @thedem с пинга освен да видиш ip-то на домейна където е хостнат сайта друго не виждам, по скоро с nmap би могъл да набавиш малко повече полезно инфо 🙂

  35. thedem Says:

    @jazzman , е като видиш ip-то даваш whois ip , нищо supernatural-но 🙂 и ти дава инфото за хоста 🙂

  36. Nonev Says:

    Е, па той може да си ресолвне IP и по домейна, така че тая стъпка да му взимаш първо IP е излишна, IMHO.

Leave a Reply